[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 912
21 723
113
Én ezt aláírom, de azt lásd be, hogy ennek a hadtestnek a teljesítménye alapján fogja a világ megítélni az orosz haderőt, mert senki nem látja a máshol állomásozó, jól képzett, modern fegyverekkel felszerelt egységeket. Ahogy a haditengerészetük reputációja elillant már a Földközi-tengeri vízbe potyogó fedélzeti gépekkel és most a Moszkva elvesztésével, ugyanúgy ez a harc is lerombolja a mítoszokat a szárazföldi haderővel kapcsolatban. Pont úgy, ahogy az oroszfanok ekézik - hogy jogosan, vagy nem, azt most ne firtassuk - az amerikaiakat az afganisztáni teljesítményükért, vagy az európaiakat az észak-afrikai szerepvállalásuk során felmutatott "eredményeikért".
Sehol sem a teljes haderő harcolt, mégis az élesben nyújtott sikerek/kudarcok alapján súlyozzák a képességeket, nem pedig az alapján, hogy mi lett volna, ha a teljes rendelkezésre technikai/humán erőforrást megmozgatják.
Szerintem kurva mindegy a vilag mikent iteli meg az orosz haderot. Akiknek szakmajukbol kifolyolag kell megitelni azok pontosan latjak a szamokat, ertik mi tortenik es abszolut tisztaban nincsenek olyan teveszmeik, hogy itt az orosz hadsereg harcol es osszesen ennyire kepes. Az pedig teljesen mellekes ki es mikent nyilatkozik errol, mert nyilvanvaloan ugy teszik, hogy illeszkedjen a politikusok iranyvonalahoz.
 

Nber

Well-Known Member
2021. október 15.
1 560
6 778
113
A következő napi Rybar térképes összefoglaló, a rendes elemzésem vszeg este érkezik majd. Tegnap próbáltam összerakni, csak egyszerűen most kevésbé jönnek a szavak, szar írást meg nem akarnék kiadni :D De Donyeck lövetése mindenképp benne lesz, lehet még egy Mirotvorec listára is felkerülök ahogy e téren fogalmazni fogok :oops:
Nem jöttek a sustorgós szavak? :)
Köszönjük, várjuk.
 

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 229
4 588
113
Az USA kb mindegyik haderőnemét bevetette Afganisztánaban. A NAVY volt az aki haderejének egy részét nem tudta használni! Miért van az, ha az amerikaiak vagy a britek elvesztenek egy gépet, akkor természetes, ha az oroszok, akkor potyognak? Pedig, repült óraszámokat figyelembe véve nekik jóval nagyobb tapasztalatuk van. Ha súlyoznánk akkor pont hogy az amerikaiak jönnének ki nagyon rosszúl. A britek egymagukban max a fegyvertelen Argentína ellene lennének sikeresek.
Az USA legnagyobb létszámmal 2010-14 között volt jelen Afganisztánban, nagyságrendileg százezer fővel. Az, hogy mindenkit kivisznek "puskaport szagolni", szerintem teljesen normális hozzáállás egy haderőtől, lesz igazi harci tapasztalata a többségnek.
 
  • Tetszik
Reactions: PPP

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 856
14 846
113
Az USA védelmi miniszter helyettese, Kathleen H. Hicks, olyanról beszél, hogy akár hosszabb távon - 5, 10, 20 év - is támogatnák Ukrajnát fegyverrel. Persze ezek még nem elkötelezettségek.

Jaj de jó hogy van valakinek egy kristálygömbje ahol nemcsak azt látja, hogy 5 10, 20 év távlatában létezik egyáltalán Ukrajna, és ha igen, mekkora méretben? Egyáltalán létezik e még bármely ország, saját magát is beleértve, illetve egy darabban a Föld?
Megnyugodtam..
De el fog rajta férni az a sok - sok támogatás, fegyver, az akkori Ukrajnán?
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 290
84 387
113

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 035
66 519
113
lassan beszivárog a valóság a médiákba is ...


persze azt nem írják oda, hogy a hidakat maguk az ukránok robbantották fel. csak azért, hogy az ottrekedt katonák ne tudjanak visszavonulni ...
Lassan tenyleg be...
Szegeny Geen Leadert Portfoliojat ugy leszoltuk a multkor hogy meglepetesemre a masik oldalrol is tettek be minap forrasokat, informaciokat.
Az ATV szinten meghallgatta a masik oldal velemenyet is minap.

Erdekes fejlemenyek ezek, de dicseretes is egyben mert errol szolna a munkajuk.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 499
19 753
113
Lassan tenyleg be...
Szegeny Geen Leadert Portfoliojat ugy leszoltuk a multkor hogy meglepetesemre a masik oldalrol is tettek be minap forrasokat, informaciokat.
Az ATV szinten meghallgatta a masik oldal velemenyet is minap.

Erdekes fejlemenyek ezek, de dicseretes is egyben mert errol szolna a munkajuk.
Hát nem tudom. Erről lenne szó? :D

Kár, hogy az ukránok maguk lőtték szarrá, hogy a visszavonulást megakadályozzák... :D
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 621
55 385
113
A következő napi Rybar térképes összefoglaló, a rendes elemzésem vszeg este érkezik majd. Tegnap próbáltam összerakni, csak egyszerűen most kevésbé jönnek a szavak, szar írást meg nem akarnék kiadni :D De Donyeck lövetése mindenképp benne lesz, lehet még egy Mirotvorec listára is felkerülök ahogy e téren fogalmazni fogok :oops:
Hiányzik az ihlet, a mùzsa csókja? :)
Várjuk az irást!
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 403
23 338
113

Azért arra kiváncsi lennék, hogy ha adnának is (nem fognak) honnan lesz rá ember és ha lenne is, ki fogja kiképezni őket, mert egy Twardy sem ugyan az mint egy T-72B, egy Leo2 meg pláne nem!
A hozzá való szervíz háttérről meg lőszerről nem is beszélve!
 

bat77

Well-Known Member
2015. január 13.
2 233
1 453
113

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
755
4 080
93
Szó volt itt arról, vajon mennyire is akarták az ukrajnában élő orosz nemzetiségűek azt, hogy "felszabaduljanak"
Nos, a volt mariupoli polgármester szerint:
https://liner.hu/mariupol-polgarmester-arulok-orosz-bombazas/ (eredeti cikk: https://www.theguardian.com/world/l...08f7f9ebefe55c#block-62a754548f08f7f9ebefe55c )
szóval árulók mindannyian?

Gyors elszámolósdi az ukrajnában harcoló külföldiekről:
https://liner.hu/brit-katonak-ukrajna-oroszok/ (eredeti: https://www.independent.co.uk/news/...fighting-ukraine-against-russia-b2100240.html )
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 403
23 338
113
Persze, mert a nyugatiak ebben a kérdésben realisták! Inkább bukják el az ukránok a Krímet meg a Donbasszt, mint még Harkovot, Odesszát és az összes tengerpartjukat!

Csakhogy az uki vezetés a saját hazugságainak a foglya és már nem tudnak kihátrálni belőle, az oroszok meg haladnak, lassan de haladnak, nekik eszük ágában sem lesz békét kötni, most már nekik minden kell!

Azért arra kiváncsi leszek, hogyan kommunikálják majd le az ukránpárti fórumtársak azt, amikor a nyugat cserben hagyja ukrajnát, mint ahogy mi azt előre megmondtuk (nem kell hozzá sok jóstehetség, elég megnézni a történelmet)
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 499
19 753
113
Ja és még ennyi:
"A HÍD LEROMBOLÁSÁVAL MEGSZŰNT A KAPCSOLAT A SZIVERSZKI DONYEC FOLYÓ MÁSIK OLDALÁN FEKVŐ LICSIANSZK VÁROSÁVAL, AMELYET SZINTÉN TÁMADNAK AZ OROSZOK.
Szeverodonyeck és Licsianszk elfoglalásával lényegében egész Luhanszk megye orosz kézre kerülne."

Legalább azt a kib@szott városnevet nézze meg az "újságíró", helyesen: Liszicsanszk (Лисичанськ) :(
(Azért tettem be több sort, hogy látható legyen, nem elírásról van szó!)

Ennyit a "minőségi" újságírásról!
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 035
66 519
113
Demko most nagyon porog.
Itt egy mondat tole is.


Kerszon orokre orosz marad.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 621
55 385
113
Az USA védelmi miniszter helyettese, Kathleen H. Hicks, olyanról beszél, hogy akár hosszabb távon - 5, 10, 20 év - is támogatnák Ukrajnát fegyverrel. Persze ezek még nem elkötelezettségek.

Semmit nem tanultak Afganisztánból?
 

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 924
8 282
113
És ez egy volt parancsnok. Ilyenekkel érdemes lett volna háborúba indulni.
Ez a Hodges itt volt magyarországon és volt alkalmam találkozn vele. Egy kutya kemény ejtőernyős faszi. Nem hülye. Ugyanakkor joslata "derülátó" amerikai vagy ukrán oldalról nézve.. Szerintem Oroszországon múlik egyedül, hogy meddig megy el, és mikor akarja befejezni a háborút. Amikor védelembe kerül majd az elfoglalt terüeteken, akkor meg az USA-n és az Ukránokon.
 

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 924
8 282
113
Ezt hol olvastad? Csak mert nem emlékszem "humánus hadviselésre", sem arra, hogy ne bombáztak volna katonai csoportosulásokat.
És ezen nem nyitnék semmiféle "elméleti" vitát, "elméleti" szakemberekkel. Ez a "minimális szerb veszteséget akartak okozni." mondatod picit kiverte a biztosítékot, de az tény, hogy szárazföldön nem mozogtak. Talán mert a hazai közvélemény qrvára nem bírta volna el a veszteséglistát.
Tudod én közel harminc éve élek egy csomó vassal a combomban és a karomban amit a "nem támadó, humánus " barátaidnak köszönhetek. Ne várd, hogy vevő leszek az utólagos "elméleti" okoskodásodra. Egy dolgot tudtatok: fentről szórni a szart. Ha akkor mi az oroszoktól kaptunk volna komolyabb légvédelmet (lásd a kedvenc Ukrajnád) akkor nem biztos, hogy ekkora hősöknek tűnnétek így utólag...
Nem olvastam.. Beszéltünk szerb tisztekkel. A NATO kvázi sokkal nagyobb rombolást is okozhatott volna. Egyénileg részvétem a vasakért. Egyébként szerb oldal volt a védekező fél és én a "pártotokon" álltam. A batajnicai fekete lovagok meg hősök voltak,, akiket feláldoztak, illetve feláldozták magukat, egy alapvetően értelmetlen harcban, ahol esélyük sem volt.