[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 094
12 092
113
Tudod én közel harminc éve élek egy csomó vassal a combomban és a karomban amit a "nem támadó, humánus " barátaidnak köszönhetek.
Az valószínűleg titán lehet, mert az az egyetlen szövetbarát nehézfém.
Becsüld meg magad, nagyon értékes ember vagy!
"Aztán levittek valami pincébe, már mások is voltak ott, sorba állítottak minket. Volt ott egy fickó, meg az apja, összeverve, az egyiknek szinte kilógott a szeme.”
Egy don-kanyarból származó háborús naplóban olvastam, hogy az egyik visszavonuló olyan légnyomást kapott hátulról, hogy kiszakadtak a szemei az üregéből, de a szemideg megtartotta a szemgolyót.
Úgy nézett ki, mint egy éticsiga.
A háború után újra találkozott vele, kutyabaja lett.

"Érdekes, csak a bal oldalamat ütötték, meg a fejemet. Most is tele van púppal. Rajtam legalább volt sapka, a másiknak szilánkosra tört a feje.”
Nyilván jobbkezesek verték.
 
W

Wilson

Guest
Figyelj Wilson, most tényleg bántás, és cinizmus nélkül kérdezem: kezelnek valamilyen pszichiártiai betegséggel, illetve van valamilyen pszichés-mentális fogyatékod? Egyáltalán nem tartom elképzelhetetlennek, hogy autista, autisztikus vagy pl, és komolyan mondom,hogy ebben az esetben sokkal elnézőbb leszek veled. És ezt most tényleg komolyan kérdezem. Ha semmi ilyesmi nincs akkor szívből javaslok egy kivizsgálást, mert hosszabb távon akár veszélyessé is válhatsz önmagad illetve a társadalom számára. Mostantól én is kevesebbet foglalkozom veled, hátha akkor csökken az aktivitásod. Rájöttem, hogy a párszáz HTKA olvasó bizonyára már úgyis ignorra rakott, tehát csak magadat szórakoztatot a saját accountjaid lájkolgatásával.
Tessék itt az újabb példa arra, hogy képtelen vagy egy a személyeskedéstől és minősítgetéstől mentes intelligens felnőtt ember méltóhoz kommunikációra, teljes mértékben hiányzik belőled a mások személye iránti tisztelet, aki veled ellentétes véleményt fogalmazz meg annak a személyét maximum két-három kommenten belül mínősítgeted és "gyalázod".
 
  • Tetszik
Reactions: PPP and meszike91

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 900
11 366
113
"...csak lefelé láttam ki belőle."
Te magad idézted.

Az valószínűleg titán lehet, mert az az egyetlen szövetbarát nehézfém.
Becsüld meg magad, nagyon értékes ember vagy!

Egy don-kanyarból származó háborús naplóban olvastam, hogy az egyik visszavonuló olyan légnyomást kapott hátulról, hogy kiszakadtak a szemei az üregéből, de a szemideg megtartotta a szemgolyót.
Úgy nézett ki, mint egy éticsiga.
A háború után újra találkozott vele, kutyabaja lett.


Nyilván jobbkezesek verték.

Igen, lefele latott valamicsket, tehat valszeg a talajt lathatta. Idezve van ott tobbek kozt, hogy arccal a falnak allitottak ot, minden mozdulathoz engedelyt kellett kernie. Persze ha mindenki rajta kivul a talajon fekudt amikor megengedtek neki a megfordulast akkor lathatta oket, de ez valahogy nem igazan realis. Mindezek ellenere tartom, hogy megverhettek, reszeiben igaz is lehet a tortenet, de ugy latom erossen ki van azert szinezve.
 
W

Wilson

Guest
Szerintem az inkább beszédes,hogy Wilsonék munkáját a nagy többség elég veretesen kiröhögi.
Ne szerénykedj a nagy többség alatt főként magadat érted...:)

Tisztesség dolgában talán keresgélj wilson, meszike91, kopi2000, kriss02, ladagrant, Alkoholista10, adam.bertok, SirHiggins, Negan háza táján akik a hétköznapi minimum társalgási szintet nem ütik meg. Ha észreveszed nem a véleménnyel van szó, abból is látszik, hogy te, Yoda, Robur kelepisti, blogen, migfun, vagy Roni is rendkívül eltérő, néha szerintem infantilis vagy provokatív felfogással rendelkezik, de ez más mint az előbbiek esetében akikkel kifejezetten lehetetlen társalogni, mégpedig részükről szándékos és tisztességtelen okokból, aki pedig több accountról csinálja ugyanezt azzal mentális problémák is lehetnek. Ha értesz hozzá, akkor szerinted wilson "érvelési" szokásai egészséges embert tükröznek, vagy esetleg te is a kis csapat tagja vagy?
Mondja ezt az az ember aki nem képes emberi kommunikációra ha arról van szó ,hogy egy másik ember véleményét kell tiszteletben tartania,valahol sajnállak,hogy csak az jutott neked,hogy egy online térben ismeretlen embereket minősítgetsz,és sértegetsz....
 
  • Tetszik
Reactions: PPP and Kockás ing

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 303
10 595
113
 

bat77

Well-Known Member
2015. január 13.
2 232
1 450
113
Valamiért a Fekete vipera sorozat 4. szezonja jutott eszembe róla...
Egyébként nagy valószínűséggel az oroszok szúrtak el valamit. Mivel csak gagyi eszközeik vannak, így a fordítva tájolt baráti kínai iránytű miatt, nyugat felé vonulnak vissza, nem keletre. Ezért is haladnak lassan, ismeretlen a hazafelé vezető út.
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 709
28 206
113
Nem jöttek a sustorgós szavak? :)
Köszönjük, várjuk.
Hiányzik az ihlet, a mùzsa csókja? :)
Várjuk az irást!
Na igen, szegény asszony most épp otthon van vidéken, hétvégén meg hát na megszaladt a tütüke meccs közben, szóval kissé nehezebb a helyzet :D Meg másik oldalt túl is csordul az ihlethalmaz, mert tudnék írni megint a fegyverszállításokról (a'la Podoljak adjatok nekünk vontatott 1000 tarackot és 500 tankot), a stabilizálódott üzemanyaghelyzetről, illetve a tüzérség kapcsán régebb óta lebeg egy részletesebb M777 vizsgálat (oroszok azt mondják kategóriában a Giacint-Sz-el van egy szinten, csak az meg kevésbé karbantartásigényes). A gabonaszállítások kérdését már el is engedtem, talán majd Stier ír róla. Inkább a hadihelyzet leírása frontonként ami lemeríti az energiáimat, cserébe mikor meglátom a magukat sajtóterméknek nevező egyes orgánumok mit írnak az megmotovál, hogy na tessék így nézne ki a rendes újságírás:hadonaszos:
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 143
12 114
113
Miért fontos ukrajna a nyugatnak.
Google fordítás, (ha nem tetszik ne olvasd)

Joe Biden hivatalba lépéséig azt hittem, hogy George W. Bush a „történelem legostobább külpolitikai baklövése” kitüntetést vette észre. Az a döntése, hogy megtámadja Irakot az Al-Kaida felszámolása helyett, árt az Egyesült Államoknak, és szította a nemzetközi terrorizmust. Hagyja azonban Joe Bidennek, hogy szankciókat hozzon Oroszország ellen, amelyek gazdasági holokausztot okoznak az Egyesült Államokban és Európában. Pokol munka, Joe.

Oroszország olyan szankciókkal való „büntetésének” látszólagos oka, amelyek valójában a nyugatot sújtják, Putyin ukrajnai inváziója volt. Ma már mindannyian tudjuk, hogy Ukrajna volt/van a legszegényebb nemzet Európában. Jobb?

Ukrajna az egyik legrosszabb helyzetben lévő ország a Szovjetunió összeomlása után. Európa legszegényebb országa annak ellenére, hogy hatalmas repülőgép- és űriparral, természeti erőforrásokkal és a mezőgazdaság számára legtermékenyebb földekkel rendelkezik. A kommunista korszakban Ukrajna volt a Szovjetunió kenyérkosara. Mindezek ellenére az ukránok szörnyű éhínségeket éltek át, mint például a sztálini holodomor.
Ma sem sokkal jobb a helyzet. Eltekintve attól, hogy háborút visel Oroszországgal, politikai rendszere különösen korrupt. Szinte az egész gazdaság nagy oligarchák kezében van: milliomosok, akik vagyonokat halmoznak fel a politikai hatalommal való kapcsolataik révén.
Hadd osszam meg Önnel néhány kritikus tényt Ukrajnáról és gazdasági potenciáljáról. Ha figyelembe vesszük ezeket a tényeket, valószínűleg elgondolkodunk azon, hogy Ukrajna miért nem tartozik Európa leggazdagabb nemzetei közé .

UKRAJNA:

1. Európában a bizonyítottan visszanyerhető uránérckészletek tekintetében;
2. hely Európában és 10. hely a világon a titánérc készletekben;
2. hely a világon a feltárt mangánérckészletek tekintetében (2,3 milliárd tonna, vagyis a világ készleteinek 12%-a);
A világ 2. legnagyobb vasérckészlete (30 milliárd tonna);
2. hely Európában a higanyérc-készletekben;

3. hely Európában (13. hely a világon) a palagáz készletek (22 billió köbméter)
tekintetében 4. a világon a természeti erőforrások összértékét tekintve;
7. hely a világon a szénkészletek tekintetében (33,9 milliárd tonna)



Ukrajna fontos mezőgazdasági ország:

1. Európában a szántóterületek tekintetében;

3. hely a világon a csernozjom területe alapján (a világmennyiség 25%-a);

1. hely a világon a napraforgó és napraforgóolaj exportjában;
árpatermesztésben

2., árpaexportban 4. hely;
a világ 3. legnagyobb kukoricatermelője és 4. legnagyobb exportőre;
A világ 4. legnagyobb burgonyatermelője;
A világ 5. legnagyobb rozstermelője;
5. hely a világon a méztermelésben (75 000 tonna);
8. hely a világon a búzaexportban;
9. hely a világon a csirketojás termelésben;
16. hely a világon a sajtexportban.

Ukrajna 600 millió ember élelmiszerszükségletét tudja kielégíteni.

Ukrajna fontos iparilag fejlett ország volt:
Európában az 1. helyen áll az ammóniatermelésben;
A világ 2. és 4. legnagyobb földgázvezeték-rendszere;
az atomerőművek beépített kapacitását tekintve a
3. legnagyobb Európában és a
8. a világon;
Európában a
3., a világon a
11. helyen áll a vasúthálózat hosszát tekintve (21 700 km);
3. hely a világon (az USA és Franciaország után) a lokátorok és navigációs berendezések gyártásában;
a világ
3. legnagyobb vasexportőre;
A 4. legnagyobb atomerőművi turbina-exportőr a világon;
A világ 4. legnagyobb rakétavető gyártója;
4. hely a világon agyagexportban;
4. hely a világon a titánexportban;
8. hely a világon az ércek és koncentrátumok exportjában;
9. hely a világon a védelmi ipari termékek exportjában;
A világ 10. legnagyobb acéltermelője (32,4 millió tonna).

Lenyűgözőnek találtam ezt a listát. Egy ilyen természeti gazdagsággal rendelkező országnak gazdaságilag a világ élén kell állnia. De Ukrajna lemarad Európa többi részétől. A magyarázat egyszerű: a nyugati politikusok és üzletemberek, mint például Mitt Romney, John Kerry, Joe Biden, Nancy Pelosi, John McCain és mások légiója, Ukrajnában vannak, és kisajátítják az ukrán vagyont saját gazdagodásuk érdekében.

Vegyük figyelembe azt a tényt, hogy Ukrajna a 4. legnagyobb titánexportőr. Melyek a főbb termékek, amelyek titánra támaszkodnak ?

Repülési ipar – A nyugati országokban, például az Egyesült Államokban a titánanyagok 60%-át az űriparban használják fel. Az ázsiai repülőgépipar elmúlt évekbeli gyors fejlődésével azonban a titán fogyasztása a repülőgépiparban ennek megfelelően növekedni fog.
Autóipar – Az autók tömegének csökkentésének előnyben részesített módja a hagyományos autóipari anyagok, például az acél, nagy szilárdságú, könnyű anyagokkal, például alumíniummal , magnéziummal és titánnal való helyettesítése.
Orvosi iparA titán széles körben alkalmazható az orvosi területen. A titán közel áll az emberi csontokhoz, jó biokompatibilitással rendelkezik az emberi szövetekkel, és nincs mérgező mellékhatása. Az emberi implantátumok speciális funkcionális anyagok, amelyek szorosan kapcsolódnak az emberi élethez és egészséghez. Más fémanyagokhoz képest a titán és titánötvözetek használatának előnyei főként a következők: könnyű súly, alacsony rugalmassági modulus, nem mágneses, nem mérgező, korrózióállóság, nagy szilárdság és jó szívósság.
A titán felhasználása

Vegyipar – A titán a vegyi berendezések egyik fő korróziógátló anyagává vált, és megalapozta korrózióállóságát a vegyi berendezésekben. A vegyipari berendezések ideális anyagaként a titán a mérnöki technikusok körében is egyre nagyobb figyelmet kapott.
Tengerészeti tervezésA titán kiváló korrózióállósággal rendelkezik a tengervízzel szemben, és széles körben használják a tengervíz sótalanításában, a hajókon, a tengeri hőenergia-fejlesztésben és a tenger alatti erőforrások kitermelésében.
Sportipar – A titánt könnyű súlya és nagy szilárdsága miatt sportszerekben használják. A titán használata fokozatosan kiterjedt a legkorábbi teniszütőktől és tollaslabda ütőktől a golffejekig, ütőkig és versenyautókig.
Ezzel a bőséges természeti erőforrással Ukrajnának elméletileg a macskamadár helyére kellett volna kerülnie, és megelőznie kellett volna Németországot, mint gazdasági erőt. De a korrupció és a bennfentes kereskedelem elsőbbséget élvezett, és az ukrán nép szenvedett, míg a Biden, Clinton, Kerry és Romney család meggazdagodtak.

Még nem végeztem mélyrepülést Ukrajna azon részein, amelyek ezeket a különféle ásványokat és vegyi anyagokat állítják elő, de gyanítom, hogy Oroszország Ukrajnában elfoglalt területeinek nagy része ott található, ahol ezek a gazdagok találhatók. Tekintettel arra, hogy Putyin mit ért el Oroszországban az elmúlt 20 év során, amikor a monopólium irányítást kicsavarta a telhetetlen oligarchák és a jó kapcsolatokkal rendelkező nyugati politikusok és vállalatok kezéből, lefogadom, hogy Ukrajna azon részei, amelyek jelenleg Oroszország részévé válhatnak szebb, gazdagabb jövőt.

Ez csak gazdaságilag erősebbé teszi Oroszországot. Matt Bowen és Paul Babbar, a The Hill című könyvben, egy potenciálisan súlyos kihívást azonosítanak, amellyel nyugat szembesül az atomenergia frontján :

 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 143
12 114
113
A nyugati vezetőknek azonnal mérlegelni kell, hogy ki vannak téve az orosz nukleáris exportnak, és lépéseket kell tenniük annak csökkentésére, különben Putyin újabb energiasokkokkal kell szembenéznie.
A kereskedelmi nukleáris értékláncnak több olyan szegmense is van, ahol egy orosz beszállító befolyásolhatja a nyugati reaktorok rendelkezésre állását az energiaellátás érdekében. A nukleáris üzemanyag esetében ezek közé tartozik az uránbányászat és -őrlés, az átalakítás, a dúsítás és az üzemanyag-gyártás. A meglévő orosz tervezésű reaktorokhoz egyedi eredeti berendezésgyártó alkatrészek és szolgáltatások biztosítását is magukban foglalják.
Oroszország jelentős piaci részesedéssel rendelkezik a nukleáris ellátási lánc számos ilyen darabjában az állami tulajdonú nukleáris vállalatán, a Rosatomon keresztül . Emiatt a világ számos országa került kihívásokkal teli helyzetbe, köztük az Egyesült Államok. Lehetséges, hogy ki akarják szabadítani magukat a Roszatom atomenergia-ellátásának vásárlása alól, hogy csökkentsék az ellátási lánc kockázatát és ne küldjenek pénzt Oroszországba, de ezzel egy időben. , jelenleg orosz szolgáltatásokra és anyagokra támaszkodnak reaktoraik működtetéséhez.
Ha azon a hamis narratíván dolgoztál, hogy Oroszország egy gazdasági törpe, aki az úgynevezett „első világ nagyfiúival” próbál játszani, ezek a tények azt mutatják, hogy egy hatalmas, hamis narratívával táplálkoztál. Oroszország természeti erőforrásai meghaladják Ukrajnát. Az egyesült Oroszország és Ukrajna valódi gazdasági erőt képvisel. Ez a két ország valójában dolgokat gyárt, és rendelkezik az előállításukhoz szükséges belső erőforrásokkal. Az Egyesült Államok és Európa nem. Más országokban pedig nincsenek olyan alternatív készletek, amelyek helyettesíthetik azt, amit Oroszország és Ukrajna bányásznak és betakarítanak. Ez az oka annak, hogy az Egyesült Államok és Európa kétségbeesetten meg akarja gyengíteni Oroszországot. Az írás a falon van, hogy mindenki elolvassa.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 691
55 506
113
Ha azon a hamis narratíván dolgoztál, hogy Oroszország egy gazdasági törpe, aki az úgynevezett „első világ nagyfiúival” próbál játszani, ezek a tények azt mutatják, hogy egy hatalmas, hamis narratívával táplálkoztál. Oroszország természeti erőforrásai meghaladják Ukrajnát. Az egyesült Oroszország és Ukrajna valódi gazdasági erőt képvisel. Ez a két ország valójában dolgokat gyárt, és rendelkezik az előállításukhoz szükséges belső erőforrásokkal. Az Egyesült Államok és Európa nem. Más országokban pedig nincsenek olyan alternatív készletek, amelyek helyettesíthetik azt, amit Oroszország és Ukrajna bányásznak és betakarítanak. Ez az oka annak, hogy az Egyesült Államok és Európa kétségbeesetten meg akarja gyengíteni Oroszországot. Az írás a falon van, hogy mindenki elolvassa.
Hát akkor nem a demokrácia és a jólét terjesztéséről van szó? Nagyot csalódtam. :)