Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

szerverek hőlyének hasznosítását követelik.
14% az szerintem q-va sok. nem lehetne ezt nem elektromos hűtésel megoldani ? huzattal rásegíteni ? vagy olajhűtés teknológia itt nem alkalmazható? jó nem csak a hűtés hanem az üzemeltetés is nagyfogyasztó tudom.
A hőt kurva nehéz és drága szállítani, szóval max az épületet lehet azzal fűteni amit termel. A hűtés fajtájától viszont teljesen független, hogy mennyi hő termelődik, azon nem segítene az olajhűtés sem, de valószínűleg rémálom lenne kivitelezni és karbantartani, mert még az 1-2 rack-es megoldásoknál sem használja senki a folyadékhűtést.

A hőt kurva nehéz és drága szállítani, szóval max az épületet lehet azzal fűteni amit termel. A hűtés fajtájától viszont teljesen független, hogy mennyi hő termelődik, azon nem segítene az olajhűtés sem, de valószínűleg rémálom lenne kivitelezni és karbantartani, mert még az 1-2 rack-es megoldásoknál sem használja senki a folyadékhűtést.
ja én nem a távfűtés részét céloztam. hanem a hűtésre hogy lenne e valami alternatíva ami gazdaságosabb.

ja én nem a távfűtés részét céloztam. hanem a hűtésre hogy lenne e valami alternatíva ami gazdaságosabb.
Hőt ugyanannyit termel a rendszer. Az elektromos hűtésnél ha arra gondolsz, hogy vannak ezek a lapkák, amik áram alatt egyik felüket lehűtik a másikat meg felmelegítik, akkor az nem járható út, mert nem tudnak annyi hőt elneylni és a másik oldalon a felfórrósodott részét megint hűteni kellene, ráadásul jobban, mert jobban felmelegedik egyik fele mint amennyire a másik lehűl. Folyadékhűtésnél meg keressed mi csepeg s közben állítgassad le a szervert, lehetne fogadásokat kötni, hogy a szervízesek meddig bírják.

• Tetszik
Reactions: Szittya
És most ráakadtam egy videóra a témában. Csak az elejét mutatta meg, de valami olyan lesz belőle, amit te is elgondoltál, és úgy néz ki nem félnek a vízhűtéses szerverktől, legalábbis ebben a méretben bevállalták.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Ez folyadékhűtésnek számít szerinted?

(szerk: látom másnak is ez ugrott be egyből)

• Tetszik
Reactions: cirqle
Hőt ugyanannyit termel a rendszer. Az elektromos hűtésnél ha arra gondolsz, hogy vannak ezek a lapkák, amik áram alatt egyik felüket lehűtik a másikat meg felmelegítik, akkor az nem járható út, mert nem tudnak annyi hőt elneylni és a másik oldalon a felfórrósodott részét megint hűteni kellene, ráadásul jobban, mert jobban felmelegedik egyik fele mint amennyire a másik lehűl. Folyadékhűtésnél meg keressed mi csepeg s közben állítgassad le a szervert, lehetne fogadásokat kötni, hogy a szervízesek meddig bírják.
Minél melegebb a másik fele, ami felforrósodott, annál könnyebb hűteni, ugyanis az egységnyi idő alatti hőátadás (többek közt, de a többi paramétert változatlanul hagyva) a hőmérséklet különbségtől függ két eltérő hőmérsékletű közeg határán, így a melegebb több hőt tud a környezetnek leadni.

Ez folyadékhűtésnek számít szerinted?

(szerk: látom másnak is ez ugrott be egyből)
Nem tudom a belében hogy oldották meg a hőelvezetést, heatpipe-okkal talán nem lehet messze vinni a hőt uh nem érné el a tartály falát, a levegős meg enyire zárt térben nem tudom mennyire műkdne. Jó lenne látni mennyire van telerakva a tubus és túlhúzva szerverek teljesítménye. Viszont ez relatív kicsi a jelenlegi szuperszerverekhez képest, amik focipályaméretűek is lehetnek, uh lehet bevállalták, hogy vizes hűtése legyen. Igaz ezzel a hulladékhőt nem hasznosították.

Minél melegebb a másik fele, ami felforrósodott, annál könnyebb hűteni, ugyanis az egységnyi idő alatti hőátadás (többek közt, de a többi paramétert változatlanul hagyva) a hőmérséklet különbségtől függ két eltérő hőmérsékletű közeg határán, így a melegebb több hőt tud a környezetnek leadni.
Most meg nem keresem a videót, de egy processzor hűtését próbálták így javítani, rátették ezt a lapkát, hideg felével a proci fele, a forró oldalra megy egy normál processzor coolert, valami jobbacskát. És kipróbálták azzal meg anélkül, csak simán ugyanazzal a coolerrel. Az jött ki, hogy nem tudott elég hőt elvinni a lapka, hűthették másik oldalon akárhogy és a proci visszavett a teljesítményéből, hogy ne nyírja ki magát. Ezen kívül meg több hőt is termelsz, mert a lapka árammal működik, amiből plusz hő keletkezik ezalatt.

Nem tudom a belében hogy oldották meg a hőelvezetést, heatpipe-okkal talán nem lehet messze vinni a hőt uh nem érné el a tartály falát, a levegős meg enyire zárt térben nem tudom mennyire műkdne. Jó lenne látni mennyire van telerakva a tubus és túlhúzva szerverek teljesítménye. Viszont ez relatív kicsi a jelenlegi szuperszerverekhez képest, amik focipályaméretűek is lehetnek, uh lehet bevállalták, hogy vizes hűtése legyen. Igaz ezzel a hulladékhőt nem hasznosították.
Szerintem Teleöntöd transzformátorolajjal, és csákó. Esetleg egy kis kényszerkeringetés neki.

• Tetszik
Reactions: fip7
Szerintem Teleöntöd transzformátorolajjal, és csákó. Esetleg egy kis kényszerkeringetés neki.
Erre mondjuk nem gondoltam, de ha léket kap, akkor megszoptatják Bill bácsit egyszer a kliensek az elveszett adatokért, aztán a környezetvédő imidzsének is annyi, amikor ellepi a tengerfelszínt meg az állatokat az olaj. De ettől még lehet ha így oldották meg, mert ha belegondolsz kurva egyszerű megoldás a többihez képest.

És most ráakadtam egy videóra a témában. Csak az elejét mutatta meg, de valami olyan lesz belőle, amit te is elgondoltál, és úgy néz ki nem félnek a vízhűtéses szerverktől, legalábbis ebben a méretben bevállalták.

Én ezt a medencés szerverhűtést egy sci-fiben láttam először, egy űrhajón. A napba akartak uránt dobni, hogy újra induljon XD

nem lehetne ezt nem elektromos hűtésel megoldani ?
Szia,

Nagyon regota hasznalnak vizhuteses szamitogepeket.
Ezen a kepen az latszik, hogy a reszprocesszorokon (1991-ben ajandekozta hasznalatra az IBM ezt a gepet a magyar felsooktatasnak, termeszetesen ma mar ugyanekkora meretben sok processzor van) aramlo hutoviz hogy van elvezetve (a kep jobb felso sarkaban kunkorodo fekete csovek):
3090cpu.jpg

Itt a hutoviz-keringteto szivattyu:
vizhutes.jpg

Es hogy valami kicsit modernebb kep is legyen, 2019-ben fotoztam z14 vizhuteses processzor metszetet:
midi_p1100582.jpg

Ugyanez kicsit kozelebbrol:
midi_p1100583.jpg

Sajnos a Covid miatt ugyanennek a frissebb (z15) verziojat nem volt alkalmam lefotozni.

Tegnap este vmi olyasmit olvastam, hogy spóroljanak a gázzal, németek most a szénerőműveket pörgetik 100-on és a gázzal egyenlítik ki a ződségeket.
#ződfordulat
Lassan nyár közepe van...

GoQnm8i.png

Ja, hogy Németország felett éppen felhős az idő...

P6SxhlP.png

A relaitás megez.

138811267_3671335092986516_400481375511399407_n.jpg