KF51 Panther MBT (Rheinmetall)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

K

kamm

Guest
Nem kap modern technológiát. Mindent legyárt magának.
Te @dudi hiaba irod le ezt a cimeres okorseget ujra es ujra, ez egyaltalan nem igaz.

Olyan, hogy orosz chipgyartas, gyakorlatilag nem letezik.
Ugyanigy precizios eletronikai gyartas sem letezik.

Amit te nem ertesz az az, hogy elkesziteni 10-15 peldanyt laborokban honapok, esetleg evek alatt, manufakturalis szinten teljesen mas vilag, mint gyarat, abba gyartosort telepiteni, stabil alapanyagot szerezni, mernokoket szerezni, betanitani, majd a gyartastechnologiat bekalibralni, majd futoszalagon gyartani az iparodnak.

Amit technológiát kap azt úgy kell elképzelni mint a hitelt. Felveszed a hitelt hogy be tudj valami olyanba fektetni amibe amígy is be tudnál, csak így egyszerűbb, gyorsabb és talán olcsóbb. Na ezt veszi el a nyugat.

És mit vehetnek el az oroszok? Az Afrikába szánt élemet... Megint 1-2 millió migránsnál nem kell angyobb szankció, az rosszabb lenne mintha elzárnák az olajcsapot.

Te erted egyaltalan, hogyan nez ki egy chipgyartasi folyamat?

Szerintem meg epkezlab wafert sem tudnak gyartani, nemhogy a latest-greatest mfr processek kozelebe mennenek.

Anyagilag egyetlen chipgyar (ami csillio mas beszalliltora tamaszkodik es stabil megrendeloi kor kell hozza) $15B befektetes korul indul es 4-5 ev, mire termel - mikozben tovabb megy lefele a csikszelesseg a piacon...

Ehhez kepest az oroszok:

  • egyelore $39B korul tervezik a teljes koltest az egesz iparag kiepitesere
  • olyan elmaradott processre, mint a 90 nano - FYI ezt 20 eve hasznalta a TSMC
  • majd valamikor 2030 korul tervezik elerni a 28-30 nanot - FYI anno 40 ill 28 nanos processen gyartottak a Geforce 200-300-as sorozatuk Nvidia GPUkat cirka 14-15 eve...

A csikszelesseg azert kritikus, mert
- ez meghatarozza a thermal envelopeot, azaz keptelenseg az orajelet bizonyos szinte fole emelni (hutes!)
  • minel alacsonyabb, annal bonyolultabb fizikai-kemiai processt kell kifejlesztened, hogy tartani tudd a yieldet
  • (azaz ne 90% legyen a selejt, nem mukodo chiped az azon a csikszelessegen mar eletkeptelen designod miatt)
  • ez hatarozza meg a tranzisztorok szamat, amit ranyomhatsz a chipre (eleve 300mm a standard wafer, az is limit), ahogyan noveled a tranyok szamat uugy lesz egyre hajmeresztobb a precizitas amit kovetel a csikszelesseg csokkenese es a tranyok skalazasa
    [*]mikozben a versenytarsaid sokkal elorebb jarnak, sokkal gyorsabb-fejlettebb chipekre epithetik a raketafejekben stb a precizebb-erzekenyebb szenzorokat, computing unitokat stb.

Roviden: minimalis az orosz gazdasagnak chipgyartas kiepitesere meg vagy jo 10-20 evig, es akkor is a nyugati technologiai szint mogott lesznek ~20 evvel. Mindez csakis kinai segitseggel tortenhet, onerobol vegkepp semmi eselyuk.
 
Last edited by a moderator:
K

kamm

Guest
Az a legjobb, hogy a nyersanyag és energiahiány miatt az egekbe szálló termelési költségek miatt szar helyzetbe (netalán egyesen csődhelyzetbe) kerülő európai cégekből a kínaiak olcsó pénzért tudnak majd know-how-t és szabadalmakat vásárolni. Mivel az elszálló termelési költségek miatt aranyáron kapható európai termékek piaca erősen szűkülni fog.
Ez valoban gond, erre van Amerikaban az exportellenorzes rendszere, a legatlagosabb storage system beszerzesenel is ala kellett irnom az exporttilalomrol szolo statementet mar 20 eve is (ami alapjan egyszeruen lecsuktak volna, ha kiderult volna, hogy csendben tovabbexportaltam a listan szereplo orszagokba.)
Sajnos az EU inkabb azzal van elfoglalva, hogy drag queenek meg transzdegeneraltak mehessenek meset mondani iskolakba ahelyett, hogy ilyesmivel foglalkozna...
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 192
33 579
113
Ertem mire gondolsz, reszben igazad is van, de azert ne tulozzunk ennyire.
  • Elosszor is nem csak Kina es Oroszorszag birna ki ha teljesen elvagna magat a vilag tobbi reszetol, de az USA is. Nekik is van minden eroforras, nyersanyag, technologia ami csak kell. Nem veletlen letezik az izolacionizmus ott.
  • Europa mar nyilvan rosszabb helyzetben lenne, de azert ott sem csak penz van. Europanak ha nincsenek is asvanyai, azert nagyon fejlett mezogazdasag van, rengeteg folos kapacitassal, mivel egyik europai allam sem bizik a masikban es nem nagyon akarja mar 100 eve leepiteni a folosleges mezogazdasagi kapacitasat egyik sem. Most lehet, hogy ezek jol jonnek majd.
-Tovabba europanak azert van meg technologiaja is, nyilvan nem minden teruleten tart ott ahol az USA vagy az orosz hipersonikus fegyverek, de azert nem egy harmadik vilag. Szoval ami a tipikus europai allamnak nincs az a nyersanyag, de minden mas adott. Majd eldontik, hogy a nyersanyagert cserebe hova allnak, mert mindig lesz aki el akar majd adni olajat, de urant, titant,... sem csak egy orszagban banyasznak a foldon.
USA ba hiába nyersanyag a társadalom torkán nem lehet leverni. szét fog esni mint a szou anno. biztos maradni fog egy mag állam ami tovább próbálja majd vinni a múlt irányvonalát. de szétesik a kérdeés milyen formába? lemorzsolódás a szélekről mint az eu esetébe? kettészakad? hoszába ?keresztbe? ez esetbe polgárháború befigyel. több részre hullik szét? majd meglátjuk.
 

Kalormen

Well-Known Member
2022. április 22.
526
2 710
93
Maradjunk buszken hulyek minden temahoz, ami nincs magyarul!
én kérek elnézést, hogy mucsai magyarként, azt gondolom, hogy egy Magyarországon bejegyzett, magyar nyelvű fórumon egy harckocsiról szóló témában azt merem feltételezni, hogy arra amire van magyar kifejezés talán nem az angolt kellene használni.
Meglepő műveletlenségemre se bocsánat, se kézzel fogható magyarázat.
De azért megkérdezem, a torony szó leírása miért okoz neked fizikai fájdalmat?
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 335
76 985
113
én kérek elnézést, hogy mucsai magyarként, azt gondolom, hogy egy Magyarországon bejegyzett, magyar nyelvű fórumon egy harckocsiról szóló témában azt merem feltételezni, hogy arra amire van magyar kifejezés talán nem az angolt kellene használni.
Meglepő műveletlenségemre se bocsánat, se kézzel fogható magyarázat.
De azért megkérdezem, a torony szó leírása miért okoz neked fizikai fájdalmat?
Ez nem harckocsi.
Torony és küzdőtér.
 
  • Tetszik
Reactions: enzo and Wilson
W

Wilson

Guest
én kérek elnézést, hogy mucsai magyarként, azt gondolom, hogy egy Magyarországon bejegyzett, magyar nyelvű fórumon egy harckocsiról szóló témában azt merem feltételezni, hogy arra amire van magyar kifejezés talán nem az angolt kellene használni.
Meglepő műveletlenségemre se bocsánat, se kézzel fogható magyarázat.
De azért megkérdezem, a torony szó leírása miért okoz neked fizikai fájdalmat?
Szerintem felesleges ezt számonkérni bárkin is ebben a haditechnikai fórumban,mondom ezt úgy,hogy én is annak a híve vagyok,hogy amit csak lehet (értsd van magyar megfelelője) írjuk magyarul.
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 894
22 338
113
Nem a jenki nem tud teljesíteni, a szlovák nem tud fizeti. Nagyon nem mindegy...
Hát, ez nem teljesen igy van, az előlegeket már -elég busás tételben- fizették, volt is linkelve a poltikia cécóról a hir:

Dôvodom omeškania je podľa informácií MO SR oneskorenie dodávok od subdodávateľov pre pandémiu ochorenia COVID-19 a tiež nedostatok čipov na svetovom trhu.

"Ministerstvo obrany SR dostalo oficiálne stanovisko americkej vlády, ktorá upozorňuje vládu SR na omeškanie v dodávke stíhacích lietadiel F-16 o 12 až 14 mesiacov. Prvé stíhacie lietadlá by teda mali byť dodané v prvej polovici roka 2024," uviedla hovorkyňa.

a szlovák minisztérium szerint a beszállitói hállózat késedelmei és a világpiaci chip-hiány a késlekedés oka, = a gyár nem tud időre teljesiteni.
 
K

kamm

Guest
én kérek elnézést, hogy mucsai magyarként, azt gondolom, hogy egy Magyarországon bejegyzett, magyar nyelvű fórumon egy harckocsiról szóló témában azt merem feltételezni, hogy arra amire van magyar kifejezés talán nem az angolt kellene használni.
Meglepő műveletlenségemre se bocsánat, se kézzel fogható magyarázat.
De azért megkérdezem, a torony szó leírása miért okoz neked fizikai fájdalmat?
Semmi problemam vele, mindossze szinte soha nem beszelek magyarul kb 25 eve, baratokat meg a gyerekeimet, csaladot kiveve. Ez a forum is remek gyakorlas nekem. :cool:
 

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 907
4 744
113
én kérek elnézést, hogy mucsai magyarként, azt gondolom, hogy egy Magyarországon bejegyzett, magyar nyelvű fórumon egy harckocsiról szóló témában azt merem feltételezni, hogy arra amire van magyar kifejezés talán nem az angolt kellene használni.
Meglepő műveletlenségemre se bocsánat, se kézzel fogható magyarázat.
De azért megkérdezem, a torony szó leírása miért okoz neked fizikai fájdalmat?
Magyar fórumon magyarul kellene kommentelni és nem más nyelven. Biztosak vagytok abban, hogy mindenki perfekt angol, orosz, vagy szuhaéli nyelven? Ennél mér csak az bosszantóbb, mikor egy szar fordítóval érthetetlen szöveget posztoltok.
 

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
940
8 105
93
Ostoba barom brüsszeliták!! Az angolszászok jól leszopatták az EU-t ...strategiai beszerző vagyok egy óriási multinál kb. 30 millió eur tartozik hozzám/alám és eddig még csak havonta 7-10%-os áremelések voltak de most a gáz és energia valamint már a kritikus nyersanyaghiány miatt is júliustól már a 100% (!) is előfordul és k.rvanagy késések a már meglévő rendelésekre is!! Ma kerestek meg egy már meglévő rendeléssel németektől: "vagy a duplája igen +100% vagy töröljétek a rendelést...köszi!" Szépen megkeveri a hadiiparit is főleg hogy most minden állam megnövelte meggyorsitotta a beszerzéseit (ezt jeleztem/irtam már itt februárban, de akkor nem nagyon vette senki komolyan).
Szóval mi is van azokkal a raktáron álló felújitható T72-el??... :oops:Már az sem gombokért menne még szerbián keresztül sem!