Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 234
61 557
113
Tározós víztároló épült volna oda a terv szerint, a hegytető elég erős átalakításával.
A tározós víztározó és Bős-Nagymaros az két külön projekt.
Mondhatni, távoli alternatívái egymásnak.

Azonban az ideológiai alapú protest (értsd: nem a megoldásért, hanem a megosztásért vívott) “környezetvédelem” már jóval a Duna-kör előtt is megvolt a nyugati poszt-68-as ellenkultúra alapú zöldmozgalmakban.
Ezek első áldozatai az atomenergia szakmai közössége volt, hozzánk 89-ben ez még nem gyűrűzhetett be, mert a keleti blokkban Paks túl nagy volt még.
De a kisebb fajsúlyú vizes lobbit gond nélkül be lehetett darálni.

Bős-Nagymaros nem a Pilist verte volna szét, hanem a Dunakanyart alakította volna át.
Nem biztos, hogy a hátrányára, lásd: Tisza-tó ökológiája.
 

laca

Well-Known Member
2013. november 6.
786
1 941
93
Mindenki ellenezte akkor a vízlépcsőt a szocikon kívül, az MDF legalább annyira, mint az SZDSZ.
Az egyik nagy "rendszerváltó" ügy volt. Óriási fröcsögés volt a környezetvédelem nevében. Aztán jóval később az MDF részéről bevallották, hogy tisztán politikai indíttatású volt az egész.
Majd Hornék valamilyen okból kifolyólag úgy gondolták, hogy jó ötlet elővenni újra a választások előtt pár hónappal. Jó eséllyel besegítettek Orbánéknak ezzel 98-ban. Lehet, ha várnak vele, egy újrázás után megépülhetett volna az erőmű, és most lenne egy második "Tisza-tó" a Dunán, plusz egy erőmű.

Erre írtam régebben, hogy a világ leggazdagabb országa vagyunk. Megépítettük félig, majd elbontottuk.
"A szlovákokkal közösen megtermelt energia feléről való lemondással az elmúlt három évtizedben naponta százmillió forintot dobunk ki az ablakon." Plusz kifizettük az osztrákokat (akik építették), akiket a megtermelt árammal fizettünk volna ki, plusz kifizettük a kártérítést a szlovákoknak (joggal!) És még a végén nincs elég víz a Szigetközben! MEGA DEAL!!! Nem tudom van-e aki felveszi a versenyt ezzel.

"A másik fő „sztálinista” Mistéth Endre, ...... Meghurcolása, mellőzése, majd a rendszerváltozás utáni megrágalmazása jól mutatja, hogy a magyar műszaki és tudományos értelmiség java miért undorodik a politikától."
Hát beérett a propi. Jót nevettünk az 50-es évekbeli filmen, amiben a parasztgyerek leiskolázza a "csúúnya" mérnököket a gyárban, akik csak akadékoskodnak, de valójában nem vicces. És ez a stílus még most is játszik, "ezek az idióta mérnökök, hogy tudtak ilyen szart tervezni", mondja az egyszeri autótulaj, akinek egy 6.-os mateklecke kékhalált okozna agyilag.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and enzo

rm40

Well-Known Member
2013. február 23.
1 619
3 284
113
 
  • Tetszik
Reactions: Szittya and fip7
M

molnibalage

Guest
Tényleg? Nahát, ki gondolta volna. Kb. középiskolás fizika és logika elég ehhez.
És ennek ellenére jöttment faszok dobálóznak energetikai ezermillárdokkal, akik egy fizika érettségin is megbuknának.
Ez ma európa. Szigorúan kisbetűvel.
 

Flexus

Well-Known Member
2018. március 16.
1 418
5 023
113
szkeptikus blog

Na ilyen az amikor valaki ír egy cikket, vitába szállva egy másik cikkel és kiröhögteti magát.

Az rendben, hogy az az állítás, hogy 20 éven belül jajj mind meghalunk, és mad max, az egy hülyeség, de azért ha már írunk egy kritikát rá, akkor:
1. ne hivatkozzunk minden második mondatban a "bíztató kutatási eredmények"-re, és a "rövidesen, de már tényleg nagyon hamar ám megoldódik a probléma" típusú bullshitekre. Energiatárolás, Lítium-ion akkumulátorok, stb.
2. ha felvetjük, hogy nem hoz az eredeti cikk bizonyítékot egy-egy állításra, akkor mi se tegyük azt. (Miből következik a népességrobbanás elenyészése a század végére? pl.)
3. A "már meghaladtuk" típusú mondatokat ha lehet magyarázza el a szerző a kivágott amazóniai őserdőknek, meg a délkelet ázsiai ültetvények helyén egykor burjánzó esőerdőknek. Ezek a területek még mindig nőnek, szóval a van már olyan technológia elméletben, az nem váltja ki a jelenlegi ténylegesen alkalmazott technológiákat, és a fene tudja, hogy ki fogja e váltani ezeket valaha.
4. Egy szélturbina előállításakor nem csak a betonalap CO2 lábnyomát kellene nézni...
5. Egyen bogarat az akinek két anyja van, akkor is, ha meg kell szoknunk az új típusú élelmiszereket.
6. Az energiaigány és a CO2 kibocsátás összemosása kicsit problémás, mint ahogy az is amikor az EV (elektromos jármű, ha már magyarul ír a kedves) 5 év utáni megtérüléséről elmélekdik. 5 év után már az első tulajnak biztos, hogy nem tárül meg, mert az átlag Tesla vásárló ennél hamarabb cserélni fogja. (már 3 után, tehát a vegyes üzem sem fenékig tejfel) Az meg, hogy ha 100% megújuló... a népmese kategória, lásd Svédország, ahol NEM FÚJT A SZÉL, az a rohadék.
7. még hosszan lehetne sorolni, de még egy valami idekívánkozik: Ha már blog, meg technika, nézze már meg a kedves szerző a cikkét egy normális méretű monitoron is, mielőtt publikálja, mert baromira idegesítő a mondat eleji névmások külön sorba tördelése.

Mindezzel együtt persze baromság a 20 éves jósjat, de az nem, hogy azért észhez kellene térni és máshogy fogyasztani. Ám, az sem megoldás, ha átesünk a lónak az túlsó oladlára, pláne ha ezt "a tudomány majd mindent megold ám" típusú ötvenes évekre jellemző gondolkodással párosítjuk.

(Azért a villamos topic, mert nagyrészt az elektromossággal vesződik, élelmiszer topic meg nincs.)
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 604
113
Nagyon helyesen, most nem lenne probléma az energiatárolás. Pont, hogy Prédikálószék volt a legfontosabb része a beruházásnak!
(még mindig) bírom, amikor a környezetvédelem nevében, elpusztítjuk a környezetet, endemikus életközösségekkel, és védett, ritkaságszámba menő társulások bolygatásával, mindezt azért, mert zöldek vagyunk.
Nem, sajnos @alali77 -nek igaza van abban, hogy ha más miatt nem is, a többi vízlépcső környezetpusztító hatásának mérséklésére valamit kezdeni kellene a helyzettel. De amennyire csak lehet a Dunakanyar megóvásával, kiemelt természeti szépségeinek, és különleges élőhelyeinek megtartásával.
 

rm40

Well-Known Member
2013. február 23.
1 619
3 284
113
 
M

molnibalage

Guest
Szóval a nagy ötlet, hogy a világ legdrágább intermittensen termelő erőműveivel 50% hatásfok alatt gyártsunk hidrogén. amihez még masszív beruházás is kell. Biztos olcsó lesz...
Ja.
Nem.

Meddig fogják ezt a hülyeséget a kellő mértéken túl erőltetni? Ez egy érdekes kiegészítése lehet, de bmeg ezek úgy tesznek, mintha ennek kéne a stabil alapnak lennie. Ehhez mennyire kell ostobának lenni?
 

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 766
17 863
113
Egy mondatban sem említi, honnan származik az energia, sem azt, hogy mondjuk a vízkezelés energiaigénye és a hozzá tartozó anyagok honnan és miből készülnek, sem azt, hogy az olcsó helyekről hogyan jut el karbonsemlegesen a hidrogén Európába.

Egyszer szeretnék egy nyílvános vitát ezekkel az ökobarmokkal.
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 604
113
Egy mondatban sem említi, honnan származik az energia, sem azt, hogy mondjuk a vízkezelés energiaigénye és a hozzá tartozó anyagok honnan és miből készülnek, sem azt, hogy az olcsó helyekről hogyan jut el karbonsemlegesen a hidrogén Európába.

Egyszer szeretnék egy nyílvános vitát ezekkel az ökobarmokkal.
Ne szeressél, az ilyeneket be kéne zárni a Pulz utcábba, egy szép sárga épületbe. Csak sajnos már az is bezárt.
De amúgy nekem volt ilyenhez szerencsém, egy eltés fórumon. Az a kisebbik baj, hogy kb csak zöldbarmok voltak meghívva. A nagyobbik baj az, hogy UFO találkozón több értelemmel találkoztam, mint ott, pedig az utóbbin is volt pár meredek alak.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 978
91 881
113
greta-.jpg
 

rm40

Well-Known Member
2013. február 23.
1 619
3 284
113

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 766
17 863
113
Egyszerűen kezd tele lenni tököm azzal, hogy rendszerszinten lehet hazudni az energetikában, a lényeg, valami nagy veretes ződ baromság legyen.

Ma nézem egy nagyon-nagy olajos cég oldalát, nagyban hirdetik, hogy készül a "zöld és karbonsemleges" steamcracker. Aki ilyet mond, nálam élből kihúzza a gyufát, legyen az adott cég vájszprezidentje, vagy a munkahelyemen a legnagyobb góré - aki szintén, több ízben megkapta az alábbi kérdéssort:

A mezei steamcracker (krakkolóüzem) 1 tonna etilén előállításához kb. 192GJ energiát kér (döntően naftából), ebből lesz összesen 108GJ exergia, ez az olefin termelés (az olefin gyűjtőnév, etilén/propilén és társai), 4,2GJ külső veszteség (füst, víz, homok, stb), valamint exergia csökkenésre elmegy 79,5GJ. Ezt csinálja a MOL, ÖMV, mindenki. A gond ezzel az, hogy rengeteg CO2 keletkezik. (meg mondjuk a reformer-csöveket a 850 fokos üzemi hőmérséklet hazavágja, de ez legyen az én bajom)

Ezt kiküszöbölendő, van 3 megoldás, ami igazából 2:

- metanolt olefinné VAGY hulladékot metanollá. Itt annyi a trükk, hogy valamennyivel kevesebb naftát kér így a naftára eső hányad 156GJ, a maradék - vagyis 192-156GJ - elektromos áram. A kimenet nagyjából ugyanaz, az exergia némileg kisebb (kb. 11%-kal). Így spórolsz némi CO2-t, ha a rendszeredbe a vellany zöld módon jön.

- doppergés, itt jön a grínvasing magasiskolája, a CO2 mentes, elektromos steamcracker. Itt úgy működik a rendszer, hogy beraksz vizet, levegőt és CO2-t (ez az evangélium szerint igazából már negatív CO2-s folyamat ám...), majd adsz neki úgy laza 183GJ villamos áramot. Igen, ez kurva sok. Egy mezei, 500kta-s steamcracker évi 8000óra üzemmel kb. 26TWh lenne.

Hogy a számot magyar viszonyok között értelmezni lehessen: a TVK-nál van 2 olefin üzem, az egyik 300kta, a másik 380kta (kilotonna per év) kapacitást jelent, vagyis ezt a két üzem éves szinten kérne 30,5TWh áramot. Ez nagyjából Paks éves termelésének (kb. 16TWh) a duplája...

Persze, fel lehet tenni a kérdést, hogy kell-e nekünk akkor ez a két steamcracker, meg ha már mindenki villanyautóval közlekedik, akkor minek 2 üzem. A gond ott kezdődik, hogy az akksik gyártásához rengeteg vegyipari cucc kell, ahogy a high-tech műanyagok sem a fán nőnek.

Ebből látszik, hogy az e-fuel meg az összes többi huncutság mekkora bullshit. Mondjuk elfogadnánk, hogy legyen e-fuel és a mai infrastruktúra marad, vagyis a 23500kta cracker-kapacitás Európában továbbra is muszáj. Hogy ez valóban karbonmentes legyen, ez évente az 500kta-s, elektromos berendezést alapul véve "laza" 1210TWh lenne. Európa orosz gázzal/német szénnel és atommal termelt 2660TWh-t.

Akárhonnan nézem, ez sehol sem stimmel. Ja, választ sosem kapok, esetleg annyit, hogy a "haladás ellen vagyok". Pár hónapja vettünk 3,5 milliárd €-t szélerőműparkot, mert pár éve be lett ígérve Merkel-nek a "karbonmentes krakkolás" - ami lassan valóság lesz, mivel az oroszoktól már alig jön gáz és ha nincs gáz, nincs mit krakkolni, vagyis a "zéró CO2" hamarabb lesz valóság, mint ahogy ezt a ződek álmodták...
 
M

molnibalage

Guest

"Például egy lakóház méretű komplex energetikai rendszert, ami akár 15 kWh akkumulátorkapacitással is felszerelhető"

Pfff...
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 604
113
Akárhonnan nézem, ez sehol sem stimmel. Ja, választ sosem kapok, esetleg annyit, hogy a "haladás ellen vagyok".
Mint írtam vala, egyszer részt vettem egy ilyen "konferencián". Lehetett kérdezni, feltettem a három kérdésemből kettőt. Antihaladásista lettem, és a harmadikat már egy najóvanbazdmeg helyettesítette.
Az első a hogy fogjuk ezt leszabályozni?
Erre a csodálatos mikrohálók lett a válasz, amit sose fogok megérteni, mert bonyolult, drága, de legalább nem is müködik országos hálózat nélkül.
A második, a jó-jó, hogy nappal van a fogyasztási csúcs, de este 8kor mi hajcsa a villanymozdonyt?
Erre valami tárolásos blablát kaptam, majd a záró mondatot (ami a harmadik kérdésem lett volna) mely szerint, és ne jöjjek azzal, a demagóg faszsággal, hogy mi van akkor, ha nem fúj a szél és nem süt a nap.
Érted, a nem fúj a szél, nem süt a nap, magyar viszonylatban minimum 3 de inkább több ideig tartó állapota, demagóg faszság.
Na itt adtam fel.