[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
1 334
12 994
113
Orosz katona meltatlankodik azon hogy a sisakban amit kapott meg ott van a kollegajanak az odaegett husa
Brutalis orosz keszlethianyrol tanuskodik a video, embertelen

2 orosz hadianyagraktar lett foldig rombolva

Donyeck megyeben orosz tank lett demilitarizalva
BMP-és videó ma nincsen?Akkor egy fércmunkát végeztél.egy lószar az egész.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 376
45 757
113

Albán miniszterelnök az uniós vezetőknek: Egy nagy kupleráj vagytok​


Az Euronews beszámolója alapján nem lehet kijelenti, hogy ne lennének feszültségek a tárgyaló felek között. Bulgária ugyanis megvétózta Észak-Macedónia és Albánia csatlakozási tárgyalásait.

A portál Edi Rama albán miniszterelnököt idézi, aki a következőt mondta, az uniós vezetőknek címezve:

Egy nagy kupleráj vagytok.

 

comandante

Well-Known Member
2010. május 11.
2 536
5 034
113
Olaszok 70%-a nem akar fegyvert küldeni az ukránoknak.
Közben tüntetés Brüsszelben, brit és moldáv kormány a szétesés szélén, bulgár atlantista vezetés pedig el is bukott.





EW-vel lehozott ukrán drón.
XVNKoQJ.jpg



Ezt valaki elhagyta Liszicsanszk határában:
U6LyCyl.png



Milicisták visszaszerezték nagyapáik fegyverét:
qeARVBc.png




A vég kezdete, vagy a kezdet vége?
Urrcl5C.png



Erre már nincsenek szavak:
Ez hónapos történt.
 
  • Tetszik
Reactions: malleusorbis

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 966
82 835
113
Ukrán források szerint Zelenszkij parancsot adott az ukrán fegyveres erők főparancsnokának, Zaluzsnijnak, hogy a fehérorosz határról tartalékokat vigyen át a keleti frontra.

Válaszol a
@spriteer_774400
A vezérkarnak meg kell akadályoznia Liszicsanszk bekerítését, és meg kell szerveznie az áttörést az UA csoportosulás számára Zolote-ban." Ha ez így van, akkor lehetséges, hogy a következő napokban lengyel egységek lépnek be Nyugat-Ukrajnába, hogy megtartsák egy nyitott határszakaszt.
Még azelőtt belépnek Beloruszból a ruszkik.
 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 433
4 786
113
Olaszok 70%-a nem akar fegyvert küldeni az ukránoknak.
Közben tüntetés Brüsszelben, brit és moldáv kormány a szétesés szélén, bulgár atlantista vezetés pedig el is bukott.





EW-vel lehozott ukrán drón.
XVNKoQJ.jpg



Ezt valaki elhagyta Liszicsanszk határában:
U6LyCyl.png



Milicisták visszaszerezték nagyapáik fegyverét:
qeARVBc.png




A vég kezdete, vagy a kezdet vége?
Urrcl5C.png



Erre már nincsenek szavak:
A drón egy Furia, szerintem.
 

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
975
8 224
93
Tessék íme egy példa erre, úgyhogy szerintem nincs sok értelme számodra bolygatni a témát...
Ebben nincs semmibe vételen a fórum közösségének. Megneveztem pár hozzászólót akikkel szerintem nem lehet normálisan kommunikálni. És ez csak egy hozzászólás. Te meg azt állítod, hogy az összes hozzászólásommal semmibe veszem a fórum közösséget. Na mindegy, úgy látszik te vagy e topic biblikus átka, sem beszélni veled sem megszabadulni tőled nem lehet, és az életcélod hogy e párszáz olvasónak borsot törj az orra alá. Valójában sajnállak.
 

Juvi

Well-Known Member
2022. március 28.
158
1 773
93
Letárolt gépek egy részét viszonylag hamar újra üzembe lehet helyezni!Irak is kapott abramsekat valahogy üzemelteti!Nem valószínű közeljövőben kapnának ezekből de 1-2 éven belül könnyen elképzelhetetlen komolyabb fegyverzetet is kapnak!
Szerinted azután, hogy az iraki, csökkentett képességű Ambrams-ból még Iránnak és az ISIS-nek is jutott néhány elkallódott darab mikor fog teljes értékűt az ukránoknak adni?
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
A győzelem után Ukrajna erős védelmet épít ki, mert Oroszország újra támadhat – Zelenszkij

A győzelem után Ukrajna erős védelmet épít ki, mert Oroszország újra támadhat – Zelenszkij​


2022.06.23 18:05
Az Oroszország által vívott háború megnyerése után Ukrajna nem zárja ki újabb orosz támadások lehetőségét, és erős biztonsági és védelmi rendszert épít ki.

Ezt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jelentette ki Izrael vezető oktatási intézményeinek diákjaival és professzoraival folytatott megbeszélésen – írja az Ukrinform az elnöki sajtószolgálatra hivatkozva. hivatkozva .

„Úgy gondolom, hogy sok területen olyan dolgokra várunk, amelyek nagyon hasonlóak az Ön gyönyörű állapotához. Meg fogjuk érteni, hogy szomszédunk az Orosz Föderáció . Meg fogjuk érteni, hogy Oroszország még a háború befejezése és a győzelem után is 10-20 év múlva ismét támadásba lendülhet. Nem mondom, hogy biztosan az lesz. De már nem bízunk orosz szomszédunkban” – hangsúlyozta az elnök.
Olvassa el még: Zelenszkij: Ukrajna támogatást szeretne látni az izraeli kormánytól, ez tisztességes
Megjegyezte, hogy egy ilyen környékbeli bombázásnál bármikor lehet cirkálórakéta vagy valami más, ezért fejleszteni kell az ukrán állam légvédelmét.

Zelenszkij meg van győződve arról, hogy a biztonsági intézmények és a biztonság minden nyilvános helyen és a társadalomban fontos szerepet fog játszani a háború utáni Ukrajnában.

Megjegyezte azt is, hogy sok ukrán már tudja, hogyan kell visszaverni az agresszort, és a jövőben csak javulni fognak azok a módszerek, amelyekkel minél több állampolgárt lehet bevonni az állam védelmébe.

Az elnök ugyanakkor megígérte, hogy Ukrajnában sok mindent liberalizálnak.

„Ezt már megtettük, számos törvényjavaslatot és reformot készítettünk elő hazánkban. Szükséges, hogy egy bürokrácia nélküli országban minden nagyon gyorsan fejlődjön” – mondta.
Olvassa el még: Zelenszkij: Óriási a szakadék Ukrajna és Oroszország között
Az OP szerint hét izraeli intézet, 14 tudományos iskola és kutatóközpont képviselői csatlakoztak az elnökkel folytatott online kommunikációhoz. Hozzávetőleges közönség - 20 ezer ember. Az eseményt a közösségi oldalakon, a YouTube-csatornákon és a helyi televízión is közvetítették.


Így legyen!
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Az első HIMARS már megérkezett Ukrajnába - Reznikov

Az első HIMARS már megérkezett Ukrajnába - Reznikov​

2022.06.23 14:43
Ukrajnába már megérkeztek az amerikai HIMARS röplabda tűzoltó rendszerek.

Az Ukrinform szerint ezt Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter jelentette be a Twitteren .

„A HIMARS megérkezett Ukrajnába. Köszönöm amerikai kollégámnak és a Pentagon második főnökének, Lloyd J. Austin III-nak ezeket a hatékony eszközöket!” – írta.

Reznikov azt is megjósolta, hogy az idei nyár forró lesz az orosz megszállók számára.
Olvassa el még: Számos HIMARS rendszer átadása Ukrajnába csak a kezdet - a Pentagon
"És egyesek számára ez a nyár lesz az utolsó" - mondta.
1655990671-463.jpg

Korábban Colin Cole, az Egyesült Államok politikai ügyekért felelős védelmi miniszterhelyettese azt mondta, hogy Ukrajnának több HIMARS rakétavetővel való ellátása a védelmi segély utolsó részletében csak kiindulópont, az Egyesült Államok továbbra is mindent megad, ami az orosz agresszió elleni győzelemhez szükséges.

Az amerikai kormányzat állítólag bejelentette, hogy Ukrajnát olyan nagy mobilitású HIMARS tüzérségi rakétarendszerekkel látja el Ukrajnának, amelyek 300 km helyett 70 km távolságra képesek célokat találni, bár Ukrajna nagy hatótávolságú rakétákat kért.

 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 897
5 204
113
Szerinted azután, hogy az iraki, csökkentett képességű Ambrams-ból még Iránnak és az ISIS-nek is jutott néhány elkallódott darab mikor fog teljes értékűt az ukránoknak adni?
Ha kapnak
Ez onnantól lesz érdekes, hogy "ha" kapnak majd gépeket, honnan szállnak fel vele, mint előttem is írták, első körben fog menni orosz részről az összes ukrán reptér lenullázása, ha máshonnan szállnak fel (más ország reptere) akkor pedig ..... de ez tudod te is, felesleges leírni!
"Elvileg" a háború elején lenullázták őket gyakorlatilag meg mégsem.Ehez kevés lenne napi néhány tucat cirkálórakéta!Ahoz hogy ez nullázák őket az Orosz gépeknek nagy számban kéne mélységi csapásmérést végrehajtani.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 465
46 366
113
Ez is egy remek ötlet, csak éppen a vörös vonalon túl van a dolog erősen...
  • Ok, kezdjék el a kiképzésüket. Alaphangon lenne olyan 8 hónap - de itt olyan repülősökről beszélünk (ha még maradt), akik nem ismerik a nyugati technikát és harceljárásokat, szóval legyen inkább egy év. Van egy évük?
  • Ok, átadják a technikát - bravo, az oroszoknak lesz Block 70-esük... ha kis szerencséjük van összejön egy agresszor századra való, mert tuti ráfekszik a titkosszolgálat. Esetleg megjelenik az e-bayen - el nem tudom képzelni ennyire magas szintű cuccot átadnának, mikor még egy ágyúra sem adják oda az elektronikát.
  • Vagy amerikaiak repülik... na ott kérem szépen én megyek bunkert ásni.
  • Megjegyzem a gép ugye AMRAAM raksikkal kell érkezzen (Sparrow már nincs hadrendben, ez az AA fegyverzete), aminek ugye spec őrzési felétételei vannak, tessék megkérdezni Kecskemétet... na és ez Ukrajnában. Persze.
  • Ok, megjelennek - amihez ugye kell a millió dolog a földön, ergo előkészület, vagyis észleli az orosz hírszerzés. Úgy basszák ketté a rapteret az első gép beérkezése előtt, hogy nem marad egy arasz tiszta beton sem...
  • Vagyis meg kéne védeni (Lengyelországból/Mordorból csak nem járhatnak át), szóval kéne Patriot meg THAAD az orosz CM/BM eső ellen... és azzal úgy bejönni, hogy ezeket sem szántsák be település közben. Ja, és az oroszok megmondták dettó vörös vonal ezek megjelenése.
Szóval ez nem az a kategória, amit szó nélkül hagynak, mert egy régebbi AMRAAM-os F-15/16 is véres aratást csinálna az orosz légierőben, szóval olyan gőzzel esnének nekik a földön, amit még nem láttak Ukrajnában, és ebben az esetben egyáltalán nem fognák vissza magukat. Ezt nem engedhetik.
Ha tényleg indult ilyen program, akkor ott már a használható pilóták kimentése történik az amerikai részről...
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
És én mindig elmondom neked újra és újra, hogy az orosz invázióig szó sem volt semmilyen fejlett nyugati haditechnika átadásáról. Tehát amit akkor leírtam azt most is tartom, ha nem lett volna orosz invázió nem lenne semmilyen nyugati haditechnikával történő felfegyverzése az ukránoknak.

És én mindig érdeklődve olvasom a meglátásaidat és helyzetértékeléseidet.
Érdekes módon pont ugyan azt jósoltam egy évvel ezelőtt, ami bekövetkezett. És lehet igazad van, amúgy is csak tippeltem és fotelhuszár vagyok, szóval ez bőven belefér a lehetőségekbe. Partvonalról okoskodom. Csak hát olyan érdekes, hogy amikor kitört a háború, utána nem azonnal azt mondtad, hogy na minden megváltozott, mindent vissza és most jönnek a madarak, hanem hogy leírtam, először állítottad az offenzíva első napjaiban, hogy csak használt szovjet cucc, utána lehet kapnak pár nyugatit, de ezek nem komolyak, mert csak vontatottak.
Szép lassan eljutottál a tagadás utolsó fázisába, hogy nem csak szovjet és nem csak vontatott tüzérség, hanem a rakétatüzérséget is lenyelted, most már a vadászgépeket is elfogadod, hogy az amerikai szenátorok mondják és nem tőlem hallod.

Ugyan ez volt a területi kiterjedéssel is. Először elképzelhetetlennek érezted, mert Putyin fél a szankcióktól, majd lehet elismeri és orosz zászlóval bemegy a két szakadár köztársaságba, de nem számít, mert zöld emberkékkel úgy is bent volt, utána lehet a megyehatárig elmegy és most már remélem nem térünk vissza oda, hogy vitatnád például Herszon hosszútávú bekebelezését.

És hiszem, hogy te ezeket komolyan gondolod, ezért is beszélgetek veled, mert érdekel a véleményed és annak változása. Nem vagy vak bolond, aki mindig csak azt fújja, amit kedvenc újságában olvasott. Háború előtt az orosz forrásokat fordítottad és vakon hittél Moszkva kijelentéseiben, most ugyan így próbálod kihámozni az igazságot az ukrán és nyugati forrásokból.
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 589
16 191
113
Gazdaságilag " minimál " élet én is úgy gondolom h tán atom rásegítés nélkül.

A népesség jelentős része nem fogja túlélni ezt a megrázkódtatást..

Vissza kell szoknunk a 0 vagy minimál fűtésre, és örüljünk ha egyáltalán lesz energiánk főzni - és mit.
Nulláról szép az újra emelkedő gazdasági mutató, évszázadokig nyomathatják h megint 10%-al beljebb vagyunk.. igaz de a béka fenekénél..

A különböző írók ezt jól kifejtették már, ebből néhány gondolat a teljesség igénye nélkül:

Ekkor a Földnek lesz egy kis ideje regenerálódnia, viszont az eddig kifosztott nyersanyag lelőhelyeket már semmi nem pótolja. úgy árucikket majd akkor lehet venni hogyha leadjuk a régit helyette.
Megszűnik az állandó divat majmolás h minden hónapban, héten új ruha új cipő.. majd minden 10 20 évben, a karácsonyi ajándék ismét pld a zokni lesz..
Az újonnan gyártott termékek ezért sokkal strapabíróak, nem egyszer használatosak lesznek.
A háztartások visszaállnak a 100 évvel ezelőtti szemétgenerálási szintre : évente kb 20 liternyi , valóban hulladék.
Stb...stb..
Azért Orwelle már gondolni sem merek (Falanszterbeli életmód..)
Azért az sem egészséges jelenleg, h giga városokat pár ezer ember lát el élelemmel (itthoni léptékben Budapest is irreálisan magas lélekszámú).
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 187
8 019
113
"A meglepő inkább az, hogy négy hónapja nem tudják ezt megtenni (a nyugati fegyverszállítások ellenére is meg kellett volna enniük az ukránokat ezalatt). Ha visszaemlékeztek, többen azt vízionálták a támadás megindulása előtt, hogy délutánra Csap-nál lesznek."

Valódi háborúban ez történne.
Egy rövid "agymenés" eszmefuttatás, ti hogy látjátok?

Ez a konfliktus nem háború, hanem Különleges Hadművelet. Normál, hagyományos katonai logikával, ésszel semmi nem világos belőle, mint az sem, hogy Ukrajna hogy szúrta el a történelem által adott különleges kiváltságokat, területi ajándékokat amiket az elmult pár 100 évben kapott?

Itt az USA vív gazdasági háborút a világ újrafelosztásáért a katonai előretolt szolgája , a proxiUkrajnával és a gazdaságilag előretolt szolgája, az EU segítségével Oroszország ellen, égő Ukrajna médiás füstálcázással.

Mint régebben írtam Oroszország még most úgy mozog mint a Fehér Elefánt a porcelánboltba, vigyázva hogy a két testvéri nép közül minél kevesebb áldozat legyen. Nyilvánvalóan az újjáépitéshez igy lesz neki lényegesen olcsóbb mintha 1 nap alatt szarrá gyalulta volna a terepet. Ez viszont azt jelenti hogy amit ott elfoglalt, szinte biztos h nem is fogja visszaadni. Az örök hitel rabszolgaság eltörlésével még a nem orosz nemzetiségiek sem fognak ez ellen tiltakozni.

Az is kérdéses, hogy egyáltalán megáll e kelet ukrajnában, mert akkor nyugat ukrajna állandóan fenyegető, háborús tűzfészek marad fanatikus náci szláv (egy agyrém Hitler után 70 évvel?) lakosságával.
Azért ha Oroszország kilépne Ukrajna határán át, már nincs mire vigyáznia, megszünne ez a csiga harcmodor is.

Most még nincs miért kapkodnia, hiszen végig tesztelheti a nyugat által fejlesztett összes , a nukinál kisebb fegyvertípust 45 után.
Nyugat beküldi - Orosznak céltábla - majd Ő leselejtezi, és vállalja a roncs elszállítását is.
Vagy ez most nem a 2 harcoló fél szándéka? A hadiipar fellendítése, a régi szaroknak értéket adva , leírva, leselejtezve kivonva a forgalomból..
Sok olyan kérdés van amiben csak tapogatózunk.
Szerintem nem az USA vív háborút, hanem az oroszok, és nem gazdaságit. (Az, hogy mennyiben ludas a háború kitörésében, más vita tárgya.)
Különleges Hadműveletnek hívni ezt eufemizmus. Az volt akkor a Barbarossa is a kifacsart logikád szerint.
Az USA viszont maximálisan kihasználja a helyzetet Oroszország gyengítésére. A nyertes: Kína.

Arról nem tudunk semmit, hogy az elfoglalt területek lakosai mit gondolnak, ezt még az FSZB is rosszul gondolta, és megvezette Putyint.

Az emberáldozat pedig túl nagy már most is, ki nem szarja le a kilőtt tankokat, ha az új T-14-est majd nem fogja senki vezetni, mert nem lesz rá ember?

Végül emlékeztetnélek arra az orosz szólásra, amikor az első hetekben elakadt a támadás, és baromi sok eszközt vesztettek: A NATO még ide sem ért...

Az oroszok egy hagyományos háborút nem nyerhetnének meg a NATO-val szemben. Ezért fenyegetőznek nukleáris fegyverekkel. De ott sem nyernének, mert mindenki veszítene. Nem fognak NATO országot támadni: akkora az anyagi fölénye a Nyugatnak, hogy az előző és a második sem opció.

Behúzzák Ukrajnát, az oroszlakta részeket és a Krím-et. Meg még mit tudjuk még mit. Kétszázötven év, és megnyugszanak a kedélyek.

Szerény véleményem szerint hiba volt támadni (nem is gondoltam, hogy Putsin meglépi), mert lassan az ölébe hullott volna a Krím és a szakadár területek. Persze, ha nagyobb volt az étvágy, az más.