Clinton tolta ezt, nem HW Bush.A "jelenlegi" orosz allitas eleve egy okorseg volt mindig is.
Korabban a Gorbira hivatkoztak, ami onmagaban egy vicc volt, hiszen a nemet egyesites elokeszitesekor meg allt a VSZ. Szo sem lehetett NATO bovitesrol, mindossze az NDK megszunte utani a keletnemet teruletekre torteno bazisepitesen hoborogtek a szovjetek, de vegul Kohlek penze miatt bekussoltak, mert Gorbi orszaga kb csodben volt.
A Genscherek persze barmibe belementek volna az egyesites erdekeben, de nem volt ilyen igeret soha az amerikaiaktol.
H.W. Bush teamje Baker, Scowcroft etc meg a felvetest is elutasitotta, hogy koteleznek magukat barmire a keletnemet teruletek es NATO kapcsan, irasban meg vegkepp nyoma sincs.
Thatcher meg Mitterrand nem volt meginvitalva, bar Thatcherrol tudni lehetett, hogy nagyon is utalta, hogy alig 40 evvel kesobb megint ott lesz az egyesult Nemetorszag, nyiltan ellenezte Bush fele.
Az meg 90-91-ben fel sem merult, hogy Hungary, Poland etc NATO tagsagot kapjon - nem is volt az asztalon, az amerikaiak meg is mondtak, sot, Manfred Worner, az akkori fotitkar 91-ben kifejezetten karosnak titulalt minden olyan otletet, hogy egykori VSZ tagokat NATO-ba felvegyenek. mondvan megallitana a szovjetekkel valo kiegyezest.
Kb 10x leirtam es linkeltem is mar, 8-10 eve lefutott ez a vita a Foreign Affairsben.
![]()
No Such Promise
In an article published in The Washington Quarterly in April 2009, I addressed a narrow but important question: Was it true, as Soviet President Mikhail Gorbachev claimed, that Western leaders, during the 1990 negotiations on German reunification, promised him that NATO would not expand into...www.foreignaffairs.com
Ez az ujabb koltemeny, miszerint (most mar) Clinton megigerte Jelcinnek, ez meg mar a legszanlmasabb orosz baromsagok koze tartozik.
Az oroszok nyilván kézzel-lábbal tiltakoztak - milyen kár, hogy épp akkor esett szét az országuk, és egy olyan válságba estek, amilyet a világháború óta nem tapasztaltak. Ráadásul kaptak egy piás faszt elnöknek, aki sokszor azt se tudta, milyen nap van éppen.
Clinton tett ígéreteket Jelcinnek, de amikor már nyilvánvaló volt a hazugságuk, a piást végül megvette kilóra.
Az előző hozzászólásomban ki is fejtettem (idéztem a releváns részeket), pontosan mi történt, lekövethető.