[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 561
77 407
113
Akkor nevezzük annak, aminek TE szeretnéd. Hogy hivod azt, amikor olyan dolgokra válaszolsz, amiről én nem írtam?
Én csúsztatásnak hívom.

Megjegyezném eltudják olvasni az előzményt az emberek.

Pl a 2 bites gondolkozásról Te írtál eddig, 7 óra 7 perckor a mai napi válaszodban. Nem én. Továbbra is erőlteted.
Sajnálom de nem lehet veled kétoldalú kommunikációt folytatni.

Mindenesetre a konklúziód az, hogy a szerinted karbantartás hiány, hozzá nem értő személyzet miatt, a nyugati fegyverek haszontalanok.
Én ennek ellenkezőjét, bármennyire is szeretnéd, hogy én mondtam, de nem állítottam.

Azaz, akkor amit én írtam, azzal egyetértessz.
Köszönöm.
Amivel meg nem, azokat próbálod úgy előadni, mintha én írtam volna. De ezt a harcodat légyszíves ne velem vívd meg. Bárhogyan is hívod a definicióját.
Nem nem értek egyet, mert a te mondanivalód lényege az, hogy szar a nyugati technika. De az nem szar.

Az én konklúzióm pedig az, hogy a nem megfelelően használt és szevízelt technika haszontalan. Nem csak a nyugati! A keleti rosszul használt és rosszul karbantartott technika is haszontalan!!!
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 561
77 407
113
OK, de mi a harctéri előnye egy teherautóalvázra pakolt 155-ösnek?
Gondolom az egész olcsóbb (ami mindenképp előny, csak nem a harctéren), meg kevesebbet fogyaszt. Van más is?
Konkrétan a harcban semmi. Abban van nagy előnye, hogy egy olyan hosszú frontvonalon mint ami ott van önerőből képes nagy távolságokat megtenni. Természetesen a láncossal is lehet menni 300km-et, csak azt nem egészen erre találták ki. Olyan ez mint a harckocsi. Az is tud menni több 100km-et aztán mégis inkább vasúton történik az átcsoportosításuk.
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Ezért is olvasok fordítóval
ÉVEK ÓTA
Ukrinformot mert korrektül tájékoztatnak /kiemelem a védelem érdekében a Szeverodonyecki híreket lekorlátozták, helyesen, így hoppon maradnak azok a putyin barát fotel tábornokok akiknek ilyen hírekre lett volna merevedésük meg a putyinisták se kapnak így információt:

Az ellenség bizonyos területeken taktikai sikereket ért el a tüzérség - Kötél - fölényének köszönhetően​

2022.06.24 16:36
A növekvő személyi és felszerelési veszteségek ellenére a támadók a tüzérség egyes területein többszörösen felülmúlták Ukrajna védelmi erőit, ami lehetővé teszi számukra, hogy taktikai sikereket érjenek el.

Ezt a védelmi minisztérium szóvivője, Olekszandr Motuzjanyk mondta az Ukrajna-Ukrinform Médiaközpontban tartott tájékoztatón.

„Az ellenség fő célja most az, hogy elérje Luhanszk és Donyeck régiók közigazgatási határait, fenntartsa Zaporizzsja és Herszon megszállt területeit, és biztosítsa a megszállt Krím-félszigettel való szárazföldi folyosó stabilitását. Emellett Oroszország továbbra is blokkolja Ukrajna tengeri kommunikációját a Fekete-tenger északnyugati részén” – mondta Motuzyanyk.

Elmondása szerint Donyeck irányában a fegyveres erők keményen harcolnak egy erős orosz csoporttal, amely magában foglalja a 8., 58. hadsereg egységeit, a Déli Katonai Körzet mozgósító tartalék 1., 2. hadtestét, 2., 41. hadsereget, a 90. A Központi Katonai Körzet páncéloshadosztálya, az 5. hadsereg, a 68. hadsereghadtest, a légideszant csapatok és más egységek és alosztályok.

„A heves harcok folytatódnak. Az ellenség Loskutivka és Rai-Oleksandrivka települések térségében igyekszik megvetni a lábát. Borivszkij térségében az ukrán katonák visszaverték az ellenség támadó akcióit” – mondta a védelmi minisztérium szóvivője.
Olvassa el még: A Szeverodonyeckről szóló információk lezárva, nem kell károsítani a védelmi műveletet - Motuzyanyk
A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint Mikolajivka és Beresztovo közelében Bahmut irányban folytatódnak a harcok. Az ukrán csapatok potenciáljának csökkentése érdekében az ellenség roham- és hadseregrepülőgépeket vetett be, és légicsapásokat indított Klinove, Yakovlivka és Pokrovske falvak irányába.

"Az oroszok a Szeverodonyeck és a Bahmut területeken lévő csapataik légi támadócsoportjának lefedése érdekében egy S-300-as légvédelmi rakétarendszert szállítottak az Orosz Föderáció területéről az ellenséges hadműveletek területére" - mondta Motuzyanyk. mondott.

Elmondása szerint az ellenség igyekszik javítani taktikai pozícióján és átvenni az irányítást a meglévő útvonalak felett. Novopavlovszk irányában a fegyveres erők több ellenséges DRG-t találtak és semmisítettek meg.

"Csapataink akcióinak visszaszorítása érdekében az ellenség hatalmas rakétacsapást intézett Zolota Niva falu közelében (Velyka Novozilkától 11 km-re délkeletre), és a megszálló katonai és rohamrepülőgépeket is bevetett" - mondta a memorandum szóvivője.

Ezenkívül Kramatorszk, Avdiivka, Kurakhiv és Zaporizsja területeken az aktív harc hiánya ellenére az ellenség szisztematikus tüzet folytat, hogy megakadályozza az ukrán védelmi erők egységeinek más területekre való áthelyezését.

Motuzyanyk arról tájékoztatott, hogy csapataik logisztikai támogatásának részeként a megszállók helyreállítják a megrongálódott közlekedési infrastruktúrát, valamint aknamentesítik a berdjanszki kikötő területét és a szomszédos vizeket.
Olvassa el még: A vezérkar és a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács felszólítja, hogy ne terjesszen információkat a fegyveres erők katonai műveleteiről
Szláv irányban az ukrán csapatok visszaverték az ellenség támadását Bohorodychny, Dolyna, Vernopillya és Kurulka falu területén. Az 1. páncéloshadsereg ellenséges csapatai, a 20. hadsereg, a Nyugati Katonai Körzet Balti Flotta part menti csapatai, 29, 35, 36 hadsereg, a Keleti Katonai Körzet 68. Hadsereg hadteste, valamint a légideszant csapatok igyekeznek taktikai pozíciójuk javítása és az ukrán csapatok védelmének gyenge pontjainak azonosítása.

„Az ellenség fő célja itt az, hogy megteremtse a feltételeket az offenzíva folytatásához Izyum - Barvinkove és Izyum - Slovyansk irányban. Ebből a célból a megszállók további tartalékokat halmoznak fel a hátsó területeken, különösen Novoselivka (Kharkiv régió) térségében, amelyet egy MLRS "Hurricane" telep telepített" - mondta a Belügyminisztérium szóvivője.

Déli Buz és Tavriya irányban a megszállók megtartják pozíciójukat, és megpróbálják megakadályozni a fegyveres erők ellentámadásait Mikolajiv és Herszon megyékben.

Motuzyanyk szerint a megszállók továbbra is blokkolják a polgári hajózást a Fekete-tenger északnyugati részén. Az orosz fekete-tengeri flotta hajói elszigetelik az ellenségeskedések területét, és felderítést próbálnak végezni.

Reggelig négy, haditengerészeti alapú cirkálórakétákat szállító hajót azonosítottak a Fekete-tengeren. Egyidejű teljes rakéta-röpke – akár 32 rakéta is lehetséges” – mondta.
Olvassa el még: a Kreml házak felrobbantását tervezi Mozirban, hogy Fehéroroszországot bevonja az Ukrajna elleni háborúba - hírszerzés
A memorandum szóvivője pontosította, hogy az ukrán fegyveres erők továbbra is védelmi hadműveletet hajtanak végre, és veszteségeket okoznak az ellenségnek minden olyan területen, ahol aktív ellenségeskedés zajlik – hangsúlyozta Motuzyanyk.

Mint az Ukrinform közölte, február 24. és június 24. között az ukrán fegyveres erők mintegy 34 530 orosz katonát számoltak fel.
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Összefüggenek ezért egy hírbe teszem be:

1/ A G7 katonai támogatást ígér Ukrajnának, ameddig szükséges

Nyilatkozat

2022.06.24 16:26

https://www-ukrinform-ua.translate....tr_sl=uk&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=sc

A G7-ek külügyminiszterei - Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok, valamint az EU berlini főképviselője - ülésén Oroszország Ukrajna elleni agressziójáról, valamint Oroszország szerepéről a globális élelmiszerválság kiélezésében tárgyaltak.

Erről a jelenleg a G7- et vezető német külügyminisztérium számolt be – írja az Ukrinform.

"A G7-ek külügyminiszterei megerősítették megingathatatlan támogatásukat Ukrajnának, beleértve a katonai és védelmi segítségnyújtást, ameddig csak szükséges" - áll a közleményben.

A diplomaták humanitárius segítségnyújtást, Ukrajna újjáépítésének és stabilizálásának támogatását ígérték, valamint megerősítik a szomszédos országok, köztük az ukrán menekültáradat által különösen súlyosan érintett Moldova ellenálló képességét. Üdvözölték továbbá az Európai Tanács azon döntését, hogy Ukrajnának és Moldovának EU-tagjelölti státuszt, Grúziának pedig EU-tagjelölt státuszt biztosít.

Olvassa el még: A G7-országok nem engedik, hogy Oroszország éhínségbe sodorja a világot – Burbock

A diplomáciai képviseletek vezetői egyértelművé tették, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborúja növeli az élelmiszerveszélyt, különösen a Fekete-tenger blokádja, a gabonafelvonók és kikötők bombázása, valamint az ukrajnai mezőgazdasági infrastruktúra károsodása miatt.

"A miniszterek elutasították Oroszország hamis narratíváját és félretájékoztatását a szankciókkal kapcsolatban" - áll a közleményben.

Hangsúlyozza, hogy a G7-ek valamennyi szankciója tartalmaz kivételeket, amelyek lehetővé teszik az orosz élelmiszer- és mezőgazdasági termékek világpiacra kerülését.

A G7-ek külügyminiszterei felszólították Moszkvát, hogy hagyjon fel támadásaival és fenyegetéseivel, és nyissa meg az ukrán fekete-tengeri kikötőket az élelmiszerexport számára.

Támogatásukat fejezték ki az ENSZ azon erőfeszítései iránt, hogy sürgősen újjáépítsék a Fekete-tengeri Gabonaút és az Európai Bizottság EU–Ukrajna szolidaritási útvonalát a gabona közúti, vasúti és tengeri szállítása érdekében a világpiacokra, amelyhez a G7-országok aktívan hozzájárulnak.

A külügyminiszterek a június 26-28-i Ellmauban (Bajorország) esedékes G7-csúcstalálkozó előkészületeinek állásáról is eszmecserét folytattak, különös tekintettel a G7-ek állam- és kormányfőinek kül- és biztonságpolitikai prioritásaira.

Olvassa el még: A G7-országok segítenek Ukrajnának a háború után kórházak újjáépítésében

A találkozón személyesen részt vett Németország, az Egyesült Államok, Franciaország és Olaszország külügyminisztere. Japán, Kanada és az Egyesült Királyság miniszterei gyakorlatilag csatlakoztak.

Amint az Ukrinform beszámolt róla, a június 24-i berlini biztonsági kérdésekről tartott tanácskozáson az éhínség elkerülésére irányuló globális kezdeményezések előmozdítását vitatják meg "Oroszország brutális, provokálatlan háborúja Ukrajna ellen" hátterében. Szintén a fókuszban vannak az éghajlatváltozással, a COVID-19 világjárvánnyal, a konfliktusokkal és az ellátási lánc zavaraival kapcsolatos kérdések.

Emellett a németországi Elmau kastélyban június 25-én a G7-ek csúcstalálkozóján a vezetők megvitatják "a demokratikus, szuverén és virágzó Ukrajna megingathatatlan támogatását". Szintén szóba kerül a gazdasággal, a demokrácia fenntarthatóságával, az éghajlattal, az élelmiszerválsággal stb. kapcsolatos egyéb kérdések is.


2/ A G7-országok növelni fogják a nyomást Oroszországra - Blinken

2022.06.24 17:16

Az Egyesült Államok és a többi G7-ország továbbra is intenzíven dolgozik Ukrajna katonai, gazdasági és humanitárius támogatásán, valamint az Oroszországra nehezedő nyomás fokozásán, és a további erőfeszítések ezeken a területeken csak növekedni fognak.

Ez hangzott el pénteken Berlinben Annalena Burbock német külügyminiszterrel, Anthony Blinken amerikai külügyminiszterrel közösen tartott tájékoztatón – írja az Ukrinform tudósítója.

"Nagyon jó munkát végeztünk ma (minisztériumi szinten - a szerk.) azzal összefüggésben, hogy a vezetők mit fognak dönteni a G7-csúcson" - mondta.

Hangsúlyozta, hogy Berlinben minden párt "komolyan összpontosít" Ukrajna jelenlegi támogatására, valamint az orosz agresszió néhány egyéb következményére.

Olvassa el még: A G7 katonai támogatást ígér Ukrajnának, ameddig szükséges

Ami Ukrajnát illeti, a G7 a háború kezdete óta "rendkívül összetartó" maradt - mondta Blinken. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a G7 formátumban tett erőfeszítések – nemcsak az Ukrajnának nyújtott védelmi, gazdasági és humanitárius segítségnyújtás összefüggésében, hanem az Oroszországra nehezedő nyomásgyakorlás terén is folytatódnak a háború befejezése érdekében.

"És ma azt gondoltuk, hogyan elmélyíthetjük erőfeszítéseinket ezeken a területeken a jövőben" - mondta az amerikai diplomácia vezetője.

Az orosz agresszió egyéb következményei kapcsán Blinken mindenekelőtt az élelmezésbiztonság veszélyére hívta fel a figyelmet. „Ez nem volt másképp. Három-négy éven keresztül körülbelül 100 millió ember élt élelemhiányban a világon. Egy évvel ezelőtt számuk 160 millióra emelkedett. Most még 40-50 millió emberrel bővült” – mondta.

Olvassa el még: A G7-országok nem engedik, hogy Oroszország éhínségbe sodorja a világot – Burbock

A külügyminisztérium vezetője hangsúlyozta, hogy a globális kihívások – világjárványok és klímaváltozás – együttes hátterében az élelmezésbiztonságot nem kevésbé fenyegető orosz agresszió egyetlen Oroszország kérésére állítható meg. Blinken hangsúlyozta, hogy Oroszországgal szemben semmilyen szankció nem érinti az élelmiszereket, így nincs más oka az Ukrajnából érkező élelmiszerexport blokkolásának, mint Oroszország egyoldalú lépései.

Ezzel kapcsolatban az Egyesült Államok külügyminisztere megjegyezte, hogy a Nyugat azon dolgozik, hogy ezt a problémát orvosolja, beleértve a gabonaexport más módozatait is olyan országokba, ahol a legnagyobb szükségük van rá.

Mint arról az Ukrinform beszámolt, Anthony Blinken amerikai külügyminiszter pénteken Berlinbe látogat, hogy részt vegyen az élelmezésbiztonsággal és a G7-csúcs előkészületeivel foglalkozó miniszteri értekezleteken.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 395
45 943
113
VÁNDORZÁSZLÓT A FÓKÁKNAK

Robert C. Castel

Az ember néha - a legjobb igyekezete ellenére is - érez némi elégtételt.
Amikor ezekről a dolgokról írtam az utóbbi három hónapban, voltak akik felháborodtak, voltak akik kiröhögtek, de azért az ellendrukkernek kijáró vándorzászlót gyorsan kiutalták nekem.
"Egységben az erőnk.
Aki nincs velünk, az ellenünk van."
Nem mintha okosabb lettem volna akkor, vagy okosabb lennék most, mint a Guardian, a WaPo, vagy a NYT elemzői, csupán arról van szó, hogy le mertem írni azt, amit valójában gondolok. Taktikázás, helyezkedés és karrierépítés nélkül, még akkor is, ha ezek a dolgok szembe mentek az ujjongó, önvállonveregető narratívával.
Most engedelmükkel, szeretnék feltenni egy kérdést.
Tényleg azok az ellendrukkerek, akik "érted haragszanak és nem ellened"? Akik az irónia és a gúny eszközeivel próbálják kikezdeni a biztonságosra kitaposott, de szuicíd paradigmákat?
Vagy talán inkább azok, akik kritikátlanul és elvtelenül tapsolnak minden ostoba és káros politikának, amivel a Nyugat egyre mélyebbre ássa le magát egy amúgy is sáros és beomlással fenyegető veremben?
Ha ezt a háborút elveszítjük, abban ezeknek az önvállveregető és szervilisen tapsikoló cirkuszi fókáknak jelentős szerepe lesz.
Talán itt az ideje, hogy azt a bizonyos ellendrukker vándorzászlót ők vigyék tovább.

 
H

Hummen23

Guest
Ezért is olvasok fordítóval
ÉVEK ÓTA
Ukrinformot mert korrektül tájékoztatnak /kiemelem a védelem érdekében a Szeverodonyecki híreket lekorlátozták, helyesen, így hoppon maradnak azok a putyin barát fotel tábornokok akiknek ilyen hírekre lett volna merevedésük meg a putyinisták se kapnak így információt:

Az ellenség bizonyos területeken taktikai sikereket ért el a tüzérség - Kötél - fölényének köszönhetően​

2022.06.24 16:36
A növekvő személyi és felszerelési veszteségek ellenére a támadók a tüzérség egyes területein többszörösen felülmúlták Ukrajna védelmi erőit, ami lehetővé teszi számukra, hogy taktikai sikereket érjenek el.

Ezt a védelmi minisztérium szóvivője, Olekszandr Motuzjanyk mondta az Ukrajna-Ukrinform Médiaközpontban tartott tájékoztatón.

„Az ellenség fő célja most az, hogy elérje Luhanszk és Donyeck régiók közigazgatási határait, fenntartsa Zaporizzsja és Herszon megszállt területeit, és biztosítsa a megszállt Krím-félszigettel való szárazföldi folyosó stabilitását. Emellett Oroszország továbbra is blokkolja Ukrajna tengeri kommunikációját a Fekete-tenger északnyugati részén” – mondta Motuzyanyk.

Elmondása szerint Donyeck irányában a fegyveres erők keményen harcolnak egy erős orosz csoporttal, amely magában foglalja a 8., 58. hadsereg egységeit, a Déli Katonai Körzet mozgósító tartalék 1., 2. hadtestét, 2., 41. hadsereget, a 90. A Központi Katonai Körzet páncéloshadosztálya, az 5. hadsereg, a 68. hadsereghadtest, a légideszant csapatok és más egységek és alosztályok.

„A heves harcok folytatódnak. Az ellenség Loskutivka és Rai-Oleksandrivka települések térségében igyekszik megvetni a lábát. Borivszkij térségében az ukrán katonák visszaverték az ellenség támadó akcióit” – mondta a védelmi minisztérium szóvivője.
Olvassa el még: A Szeverodonyeckről szóló információk lezárva, nem kell károsítani a védelmi műveletet - Motuzyanyk
A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint Mikolajivka és Beresztovo közelében Bahmut irányban folytatódnak a harcok. Az ukrán csapatok potenciáljának csökkentése érdekében az ellenség roham- és hadseregrepülőgépeket vetett be, és légicsapásokat indított Klinove, Yakovlivka és Pokrovske falvak irányába.

"Az oroszok a Szeverodonyeck és a Bahmut területeken lévő csapataik légi támadócsoportjának lefedése érdekében egy S-300-as légvédelmi rakétarendszert szállítottak az Orosz Föderáció területéről az ellenséges hadműveletek területére" - mondta Motuzyanyk. mondott.

Elmondása szerint az ellenség igyekszik javítani taktikai pozícióján és átvenni az irányítást a meglévő útvonalak felett. Novopavlovszk irányában a fegyveres erők több ellenséges DRG-t találtak és semmisítettek meg.

"Csapataink akcióinak visszaszorítása érdekében az ellenség hatalmas rakétacsapást intézett Zolota Niva falu közelében (Velyka Novozilkától 11 km-re délkeletre), és a megszálló katonai és rohamrepülőgépeket is bevetett" - mondta a memorandum szóvivője.

Ezenkívül Kramatorszk, Avdiivka, Kurakhiv és Zaporizsja területeken az aktív harc hiánya ellenére az ellenség szisztematikus tüzet folytat, hogy megakadályozza az ukrán védelmi erők egységeinek más területekre való áthelyezését.

Motuzyanyk arról tájékoztatott, hogy csapataik logisztikai támogatásának részeként a megszállók helyreállítják a megrongálódott közlekedési infrastruktúrát, valamint aknamentesítik a berdjanszki kikötő területét és a szomszédos vizeket.
Olvassa el még: A vezérkar és a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács felszólítja, hogy ne terjesszen információkat a fegyveres erők katonai műveleteiről
Szláv irányban az ukrán csapatok visszaverték az ellenség támadását Bohorodychny, Dolyna, Vernopillya és Kurulka falu területén. Az 1. páncéloshadsereg ellenséges csapatai, a 20. hadsereg, a Nyugati Katonai Körzet Balti Flotta part menti csapatai, 29, 35, 36 hadsereg, a Keleti Katonai Körzet 68. Hadsereg hadteste, valamint a légideszant csapatok igyekeznek taktikai pozíciójuk javítása és az ukrán csapatok védelmének gyenge pontjainak azonosítása.

„Az ellenség fő célja itt az, hogy megteremtse a feltételeket az offenzíva folytatásához Izyum - Barvinkove és Izyum - Slovyansk irányban. Ebből a célból a megszállók további tartalékokat halmoznak fel a hátsó területeken, különösen Novoselivka (Kharkiv régió) térségében, amelyet egy MLRS "Hurricane" telep telepített" - mondta a Belügyminisztérium szóvivője.

Déli Buz és Tavriya irányban a megszállók megtartják pozíciójukat, és megpróbálják megakadályozni a fegyveres erők ellentámadásait Mikolajiv és Herszon megyékben.

Motuzyanyk szerint a megszállók továbbra is blokkolják a polgári hajózást a Fekete-tenger északnyugati részén. Az orosz fekete-tengeri flotta hajói elszigetelik az ellenségeskedések területét, és felderítést próbálnak végezni.

Reggelig négy, haditengerészeti alapú cirkálórakétákat szállító hajót azonosítottak a Fekete-tengeren. Egyidejű teljes rakéta-röpke – akár 32 rakéta is lehetséges” – mondta.
Olvassa el még: a Kreml házak felrobbantását tervezi Mozirban, hogy Fehéroroszországot bevonja az Ukrajna elleni háborúba - hírszerzés
A memorandum szóvivője pontosította, hogy az ukrán fegyveres erők továbbra is védelmi hadműveletet hajtanak végre, és veszteségeket okoznak az ellenségnek minden olyan területen, ahol aktív ellenségeskedés zajlik – hangsúlyozta Motuzyanyk.

Mint az Ukrinform közölte, február 24. és június 24. között az ukrán fegyveres erők mintegy 34 530 orosz katonát számoltak fel.
Honnan tudod, hogy hitelesek?
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Az a bibi ezzel az eszmefuttatassal hogy Vovcsojarivka amint megvan, onnet akar aknavetovel, akar barmi massal beloheto az az ut es a ket keresztezodes, valamint az olajfinomito. Mondjuk en biztos nem bujnek el egy finomitoban hiaba lehet szetlove, mert van ott egheto anyag visszamaradva biztosan eleg, es lelegezni is csak kell.
Hianyzo letszamra meg csak annyit mondanek hogy hat elfogyott. Ha volt benn 5000 fo par hete akkor abbol ugye lett veszteseg is folyamatosan ilyen olyan, a vegjatekra meg ottragadt 2-3000. Elpucolni is csak el akart 1200 fo, akikbol 800 meghalt es megsebesult, plusz fogjok is lettek.
Szeverodonyeck es Liszicsanszk 20000 fo felett volt emlekeim szerint, mostanra talan 60% lehet még meg. Azert azt a napi 1btg-re valo minuszolast ugye ott szenvedik leginkabb el, nem Kijevben a strandon. Nem veletlen hogy mar a pottartalek tartalekat is oda kuldik daralthusnak.

Ezzel meg csak az a bibi, hogy ha visszaolvastál volna, az egész beszélgetés ott kezdődik, hogy szerintem a Liszicsanszki gumigyár és az olajfinomító védhető bástyák, és kettejük között Vovcsojarivka is, mondjuk az a kibaszott vízfolyás már megint olyan, ami 2 hétig simán betehet egy ész nélkül támadónak.

Oké, tegyük fel, hogy igazad van! Az oroszok ész nélkül fejjel előre neki mennek a legjobban védhető vonalaknak. Ötszörös veszteség mellett valóban foglalnak egy olyan pozíciót, ahonnan mindent körbe lőnek akár aknavetővel is. Tényleg remekül hangzik azzal az általam felállított csirkebél jóslással szemben, hogy megkerülik a finomítót, bár több időbe kerül, hiszen tőle nyugatra semmi sem védhető és ott nyílt terepen ledarálhatják az ukránokat. És szintén csak visszautalva a korábbi megjegyzéseimre, jelenleg Sziverszktől Liszicsanszkig az ukrán terület szélessége mindenhol durván 20 km. Ami pontért te "hadosztályokat" áldoznál be, azt a területet és az egész Liszicsanszk környéki részt három égtáj felől löhetik bárhol a legszarabb D-20-szal is.

De még egyszer mondom, jó ötlet a tiéd is, hogy lövessék szét a saját gyalogságukat, de megmutatják, hogy megy ez nehezebben is.
 
  • Vicces
  • Hűha
Reactions: vata and Totya

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 894
30 651
113







 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 479
19 270
113
Konkrétan a harcban semmi. Abban van nagy előnye, hogy egy olyan hosszú frontvonalon mint ami ott van önerőből képes nagy távolságokat megtenni. Természetesen a láncossal is lehet menni 300km-et, csak azt nem egészen erre találták ki. Olyan ez mint a harckocsi. Az is tud menni több 100km-et aztán mégis inkább vasúton történik az átcsoportosításuk.
Konkrétan a Caesar előnye annyi, hogy a tűzvezetése teljesen automatizált, gyakorlatilag a tűzkiváltási körletbe menet közben kiszámolja a lőelemeket, odaérve automatán irányoz és mehet a malac. Így nagyon gyorsan lehet tüzelőállást váltani, és ennek előnyeit éppen ebben a háborúban látjuk.
Az oroszoknak is van hasonló a Malva, de az még úgy tudom nem áll rendszerben (azt hiszem 2021-ben kezdték a tesztelést).
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 940
48 711
113
Konkrétan a Caesar előnye annyi, hogy a tűzvezetése teljesen automatizált, gyakorlatilag a tűzkiváltási körletbe menet közben kiszámolja a lőelemeket, odaérve automatán irányoz és mehet a malac. Így nagyon gyorsan lehet tüzelőállást váltani, és ennek előnyeit éppen ebben a háborúban látjuk.
Az oroszoknak is van hasonló a Malva, de az még úgy tudom nem áll rendszerben (azt hiszem 2021-ben kezdték a tesztelést).
OK, tehát tűzvezetés. Köszi a választ!
 
  • Tetszik
Reactions: grigorij3

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 685
55 476
113
VÁNDORZÁSZLÓT A FÓKÁKNAK

Robert C. Castel

Az ember néha - a legjobb igyekezete ellenére is - érez némi elégtételt.
Amikor ezekről a dolgokról írtam az utóbbi három hónapban, voltak akik felháborodtak, voltak akik kiröhögtek, de azért az ellendrukkernek kijáró vándorzászlót gyorsan kiutalták nekem.
"Egységben az erőnk.
Aki nincs velünk, az ellenünk van."
Nem mintha okosabb lettem volna akkor, vagy okosabb lennék most, mint a Guardian, a WaPo, vagy a NYT elemzői, csupán arról van szó, hogy le mertem írni azt, amit valójában gondolok. Taktikázás, helyezkedés és karrierépítés nélkül, még akkor is, ha ezek a dolgok szembe mentek az ujjongó, önvállonveregető narratívával.
Most engedelmükkel, szeretnék feltenni egy kérdést.
Tényleg azok az ellendrukkerek, akik "érted haragszanak és nem ellened"? Akik az irónia és a gúny eszközeivel próbálják kikezdeni a biztonságosra kitaposott, de szuicíd paradigmákat?
Vagy talán inkább azok, akik kritikátlanul és elvtelenül tapsolnak minden ostoba és káros politikának, amivel a Nyugat egyre mélyebbre ássa le magát egy amúgy is sáros és beomlással fenyegető veremben?
Ha ezt a háborút elveszítjük, abban ezeknek az önvállveregető és szervilisen tapsikoló cirkuszi fókáknak jelentős szerepe lesz.
Talán itt az ideje, hogy azt a bizonyos ellendrukker vándorzászlót ők vigyék tovább.

A jó öreg ballibsi Guardian magyarázza a nyugati narrativát, de szemèrmesen elhallgatja, hogy 192 orszâgból kb 37 csatlakozik a nyugat szankciójaihoz. :)
 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
771
7 015
93
Erre valami link? :eek:

Állandó zsoldos forrás lehet a lázongó ukránokból. Usa majd alkalmazza őket.

Huculok? Ők a Kárpátokban lakó népcsoport, nem ukránok.


Uniqum vagy a magyar újságírásban. ;)
Arra próbáltam utalni, hogy az USA ugy pumpálta az ukrikat, mint a testépítők a szteroidokkal (danabol). Ebből kifolyólag szerintem tudták-bíztak benne, hogy az ukrik nem fogják könnyen adni magukat. De kifelé azt kommunikálják, hogy ez meglepte őket (az rosszul jönne ki, ha beismernék, hogy egy jó ideje pumpálják az ukrikat, hogy bele tudjanak állni a ruszki pofonba).
A zárójeles rész meg egy kis humoros akart lenni (bár ahogy zselét nézem és hallom, lehet hogy tényleg danabolozik).
 

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
975
8 224
93
Jól láthatóan nem tudsz túl lépni a határaidon képtelen vagy minősítgetés és személyeskedés nélkül lefolytatni bármilyen párbeszédet,így le kell vonnom azt a következtetést veled kapcsolatban,hogy képtelen vagy még egy minimális színvonalú kultúremberhez méltó kommunikációra sem.
Csak magadnak köszönheted bátya, és amit művelsz, ahhoz képest finom és nőies vagyok veled. De nehogy már azt hidd hogy egy szavunk nem lesz ahhoz a pofátlan ámokfutáshoz amit itt művelsz. Szerintem a világon nincs még egy olyan hely ezen kívül ahol szóba állnának veled azok után amit megengetsz itt magadnak fórumozás címszóval.