[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

BigTony

Well-Known Member
2022. március 3.
606
7 271
93

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
2 541
14 306
113
Ezeket csinálja a tűzvezetőrendszer. Ezek a gépek elméletileg képesek autonóm működésre. Persze hálózatban jobbak, de az a trúváj, hogy egy gép is képes önállóan működni (meterológiai adatai nem leszenek, de minden mást meg tud csinálni).

Arról itt már nagyon sok szó esett, hogy mennyire vannak ezeknek az eszközöknek a alkalmazására kiképezve az ukránok. Én sokszor leírtam, hogy szerintem működtetői szinten. Ők nem tudnak átszámolni (NATO-ul), de nem is kell neki, mert csak bepötyögik amit be kell oda ahová kell és annyi. Nem tudják/értik a rendszer működését, csak képesek kitölteni azt az "adatlapot" ami alapjána gép lőni tud*. Nagyon egyszerűen, amikor belép a tűzvezető rendszer menüjébe akkor a tűzkiváltáshoz meg kell adni 6 adatot (nem tudom mennyit, a 6 csak példa). Bepötyögi a 6 adatot és lő. Nem kell tudnia, hogy mit miért pötyög be, csak csinálja, mert 3 hónap alatt csak ennyire tudták megtanítani. Betanított munkásként kezelik az eszközöket. Nem alkalmazásra képezték ki őket, hanem kezelésre tanították meg.

*Ez a "csodája" ennek a gépnek, hogy ennyi hozzáértéssel is használható. Nem kell neked a deklinációval törődni, azt ő magának csinálja folyamtosan, ezért meg sem kell tanítani a tüzért a deklináció számítására. Persze, egy rendesen kiképzett tüzért megtanítanak!!!
Így van, nagyon jól látod.
Ezek a csővek kalibrálják magukat, otthon, saját rendszerben, saját elektronikai hátszéllel....
Na ez az ami nincs meg ukrajnában...
Nincs meg a háttér ahhoz hogy a nyugati eszközök tudják hozni a topp szintet, amire képesek lennének ha lenne log és support normálisan.
Jó drága önjáró, full monkey-ra degradálva....
" BONUS "-t kapnának az ukránok azt sem tudnák hogy töltsék be.....pedig 6 találat egy lövés, igaz 500k euró gránátonként.
 

Dalco Olmo

Well-Known Member
2022. március 21.
321
2 950
93
Hagyományos brit sz.kavarás képmutatással fűszerezve, avagy Johnson óva int:

„Boris Johnson, Nagy-Britannia miniszterelnöke figyelmeztetett, hogy a G7-országoknak és a NATO-szövetségeseknek nem szabad arra ösztönözniük Ukrajnát, hogy kedvezőtlen békefeltételeket fogadjon el, miközben Oroszország brutális háborúja elhúzódik – közölte az Ukrajinszka Pravda hírportál pénteken a Politico című amerikai kiadványra hivatkozva. A jelentés szerint Johnson a vele Ruandába utazó újságíróknak nyilatkozott. Megismételte az aggodalmát, hogy a világ már nagyon belefáradt Ukrajnába. Ezért arra szólította fel a nyugati hatalmakat, hogy „adjanak stratégiai kitartást az ukránoknak”. A brit kormányfő kijelentette: „azt üzenem kollégáimnak a G7-ben és különösen a NATO-ban, hogy most nincs itt az ideje a tárgyalásoknak és az ukránok ösztönzésének, hogy fogadjanak el egy rossz békét, egy olyan békét, amelyért cserébe felajánlják nekik, hogy mondjanak le területük egy részéről a tűzszünet fejében.” Arra figyelmeztetett, hogy egy ilyen forgatókönyv katasztrófa lenne, ami valószínűleg bátorságot adna Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, és további gazdasági károkat okozna a világnak. „Itt az ideje beismerni, hogy az ukránoknak segítségre van szükségük ahhoz, hogy megváltoztassák a dinamikát Donbászon, Szeverodonyeckben, majd a déli szárazföldi híd környékén” – hangoztatta Boris Johnson.”

https://politic.karpat.in.ua/?p=51813&lang=hu

Blinken helyzetértékel:

„Az Egyesült Államok továbbra is támogatja Ukrajnát az orosz agresszió elleni küzdelemben, jóllehet Oroszország már elvesztette az általa kirobbantott háborút – jelentette ki Antony Blinken amerikai külügyminiszter pénteken berlini sajtótájékoztatóján, közölte az Ukrajina Pravda hírportál. A jelentés szerint az amerikai diplomácia vezetője elmondta: „az ukránok hihetetlen bátorsággal védekeznek, Oroszország pedig már veszített. Putyin célja, ahogy ő maga is mondta, Ukrajna független és szuverén országként való elpusztítása volt. Ez a cél kudarcot vallott. A szuverén és független Ukrajna túl fogja élni Putyint.” Blinken hozzátette, hogy Oroszország a donbászi sikerei ellenére messze van a döntő győzelemtől, a már elért eredményekért pedig rendkívül magas árat fizetett. „A jelentések szerint több tízezer orosz katona halt meg vagy sebesült meg az invázió óta. Oroszország továbbra is nagyszámú harckocsit, repülőgépet és páncélozott járművet veszít” – jegyezte meg. A külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy ha Oroszország a további offenzívája esetén el is foglalja az általa teljesen lerombolt városokat, az ukrán hadsereg erősebb állásokba vonul vissza, ahol hatékonyan tud védekezni. „Hírszerzésünk jelentése szerint az orosz csapatok továbbra is az alacsony moráltól, magas emberveszteségtől, műszaki és irányítási problémáktól szenvednek, és a parancsnokaik nem hajlandók tájékoztatni őket a csatatéren uralkodó helyzetről” – árulta el Antony Blinken.”

https://politic.karpat.in.ua/?p=51848&lang=hu

Kuleba követel:

„Oroszország egyetlen előnye az Ukrajna elleni háborúban a tüzérségi fölény, ezért Németországnak és más nyugati országoknak fel kell gyorsítaniuk a nehézfegyverek szállítását Ukrajnának – jelentette ki Dmitro Kuleba külügyminiszter pénteken egy lapinterjúban, számolt be az rbc.ua hírportál. A jelentés szerint az ukrán diplomácia vezetője a Bild című német lapnak nyilatkozva azt mondta: „a tüzérséget tekintve az oroszok fölényben vannak, és ezt maximálisan ki is használják, de csak ez az egyetlen előnyük. Ha ésszerű mennyiségű nehézfegyverhez és modern tüzérségi rendszerekhez jutunk, akkor a magunk javára fordíthatjuk a helyzetet.” A külügyminiszter kifejtette, ma Ukrajnának több rakétavetőre és 155 milliméteres tüzérségi rendszerre van szüksége, mivel az ukrán hadsereg kifogyóban van a szovjet kaliberű lőszerekből. Ugyanakkor, tette hozzá, a NATO lőszerkészletei rohamosan növekszenek. „Minden nehézfegyver megerősít bennünket, és lehetővé teszi, hogy közeledjünk a naphoz, amikor megvédjük magunk és egész Európa békéjét” – mutatott rá Dmitro Kuleba.”

https://politic.karpat.in.ua/?p=51851&lang=hu
 
T

Törölt tag 1711

Guest
The present footage is not a new material as it comes from a recent report made by our troops and hasn't been given to the public before.

On the Popasnaya front, our men traded ten crates of canned food to the Ukrainian fighters for an American Javelin ATGM, a German Panzerfaust and two domestically made grenade launchers. It was a pretty fair trade-off. (c)
Video here:

Winter is coming, so there will be more such cases in the near future.



Ukrán veszteségek már a 200.000-et is elérhetik:

 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 012
113
Ezeket csinálja a tűzvezetőrendszer. Ezek a gépek elméletileg képesek autonóm működésre. Persze hálózatban jobbak, de az a trúváj, hogy egy gép is képes önállóan működni (meterológiai adatai nem leszenek, de minden mást meg tud csinálni).

Arról itt már nagyon sok szó esett, hogy mennyire vannak ezeknek az eszközöknek a alkalmazására kiképezve az ukránok. Én sokszor leírtam, hogy szerintem működtetői szinten. Ők nem tudnak átszámolni (NATO-ul), de nem is kell neki, mert csak bepötyögik amit be kell oda ahová kell és annyi. Nem tudják/értik a rendszer működését, csak képesek kitölteni azt az "adatlapot" ami alapjána gép lőni tud*. Nagyon egyszerűen, amikor belép a tűzvezető rendszer menüjébe akkor a tűzkiváltáshoz meg kell adni 6 adatot (nem tudom mennyit, a 6 csak példa). Bepötyögi a 6 adatot és lő. Nem kell tudnia, hogy mit miért pötyög be, csak csinálja, mert 3 hónap alatt csak ennyire tudták megtanítani. Betanított munkásként kezelik az eszközöket. Nem alkalmazásra képezték ki őket, hanem kezelésre tanították meg.

*Ez a "csodája" ennek a gépnek, hogy ennyi hozzáértéssel is használható. Nem kell neked a deklinációval törődni, azt ő magának csinálja folyamtosan, ezért meg sem kell tanítani a tüzért a deklináció számítására. Persze, egy rendesen kiképzett tüzért megtanítanak!!!
Lali ezt a csak úgy "bepötyögi" dolgot miképpen érted ? És egy valós harci helyzetben oszt hogyan ? Ha elbasszarint egy számot kezdi elölről ? Vagy hogyan ?

Most tényleg ott tartunk , hogy a Magyar egyesharcos (aki talán 1-2 hazai NATO hadgyakorlaton láthatott 100m-ről ilyet ) magyarázza annak aki ezt tanulta és valós harchelyzetben volt/lehetett vele ?

Lali ezt ne erőltesd nem kell ! Vannak cituációk amikben penge vagy de ez nem az !
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 783
77 886
113
Így van, nagyon jól látod.
Ezek a csővek kalibrálják magukat, otthon, saját rendszerben, saját elektronikai hátszéllel....
Na ez az ami nincs meg ukrajnában...
Nincs meg a háttér ahhoz hogy a nyugati eszközök tudják hozni a topp szintet, amire képesek lennének ha lenne log és support normálisan.
Jó drága önjáró, full monkey-ra degradálva....
" BONUS "-t kapnának az ukránok azt sem tudnák hogy töltsék be.....pedig 6 találat egy lövés, igaz 500k euró gránátonként.
Az, hogy mi van azt nem tudjuk, de csak ha automatizált Akáciaként tud működni nekik az is kiváló, majd helyesbít a megfigyelő. Annyit azért tudnak az ukránok is ezekalá a gépek alá dolgozni*, hogy ki tudják használni ezeket az ágyúkat.

*Ténylegesen azon a szinten, hogy mindent bepötyögnek kézzel, legyen az időjárási adat vagy bármi más.
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 917
16 863
113
@Ooorky

Winter is coming, so there will be more such cases in the near future.

Az biza jönni fog! :)

tronok-harca_mini.webp
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 252
67 221
113
Ez így igaz.
De a háttérmeló a tüzérek részéről nincs benne...
Ugye optikai, elektrotechnikai felderítés, meteo, kidolgozók, bemérők, stb....
A " CFF " az a gyalogságnak van, mikor támogatást kér, van légifölény, a csövek nyugodtan, stabil "TÁS"-ból dolgoznak.
Deklináció? Mert ami nektek észak, és tudtok dolgozni vele gyalogságként, az egy tüzérnek édeskevés...
Hogy értsd a komplikációt....30 km-ként menetben, vagy kétóránként utána kell számolni akkor is ha egyhelyben álltál.
Egy javítás számítási képlete:
-Irányzékban, Delta Ir = DeltaT(Ftcél - Ftrobb) / Delta X von.
-Oldalban, DeltaO = (-Mr X E) +- ( 0,01 DeltaT X OM )

Sok a változó....

Mivel nincs adva semmi a tüzértelep kialakításához, az ütegek szétszórva dolgoznak ( Tüzér harcászat), egy üteg ( 4-6-8 cső) szét lehet dobálva akár 200 hektáron is....
Minden csőnek kell rendelkezni seját data komm-al ahhoz hogy pontosan tudjon dolgozni, pulzálni a többi csővel, és hogy túléljen a gép a tűzkiváltást követően.
Meteo megléte- nem léte, akár 100 méteres szórást is produkálhat 7-8 km -es távolságon.
A CAESAR egy full automatizált, elektronizált gép. Ez a lényege.
Hatalmas távolságból csap oda, és a csomag becsapódása előtt már odébb áll.
De ehhez szükséges a támogató elektronikai rendszer, amiken kapja folyamatosan a korrekcióhoz szükséges adatokat, mind a külvilágról, mind magáról a gépről, és a gránátokról.
Ez a lényege, a rendszer.
Ha bármit kiveszel belőle kapsz egy AKACIA-t jó drágán, és nem többet.
Ha csak az MGRS 16 számos koordináta bepötyögésen múlna, akkor teljesen megfelelne nekünk a Gvozgyika, mert kb minden löveg ugyan azt az eredményt hozná a világ minden táján.( Ez amúgy nem igaz mert a ruszkik 60 fok-al dolgoznak a NATO meg 64-el.)
Egyéb....
A ruszki "KÚP" alapú számítási rendszerről hogy képezték át az ukránokat 2 hét alatt a "Hengerre"? o_O
Csak mert még az alap számítási metódusok is mások....
Egy francia , 4 generációs adatátviteli rendszerre ( PR4G, egyébként kb 25 éves Thomson termék.) , ami percenként 600X-or vált frekit, plusz digitkódos, hogy csatlakoznak az ukránok? Mert amit kaptak , Harrys II, az nagyon kevés hozzá, egy értelmezhető adatátvitel kialakításához....Ex szovjet dolgok meg esélytelenek...
A PR4G kompatibilis a SEM80/90-nel, ami bár szakértő nem vagyok, de a Leopardos cikkhez sokat olvastam, szóval ami egyszerűbb, könnyen kezelhető, már a használó katonák örömködése szerint. A Thales utángyártott nemrég több tízezer darabot a Bundeswehr-nek, talán ebből kaphattak, ezt használhatják. De ez csak feltételezés tőlem.
 

kriss02

Well-Known Member
2021. szeptember 13.
1 224
2 373
113
"Az Ukrán Fegyveres Erők 28. dandárjának katonai állásait a Mikolajiv régióban található Luparevo falutól délre megsemmisítették. A falu a Bug-torkolat bal partján található, Mikolajiv városától 30 kilométerre délre. Luparevo az egyik legforróbb frontvonal a dél-ukrajnai régiókban."


" A svájci parlamenti képviselő és a Tribune de Genève korábbi főszerkesztője , Guy Mettan portrét fest az ukrán elnök szerepét betöltő akrobatáról. Bemutatja, hogyan vált ebből a közönségszórakoztató a banderisták szövetségesévé és diktatúrát állított fel számukra.

„Héros de la liberté”, „Korunk hőse”, „Der Unbeugsame”, „A valószínűtlen ukrán hős, aki dacolt Putyinnal és egyesítette a világot”, „Zelenszkij, Ukrajna vérben”: a nyugati média és vezetők már nem tudják, mit Szuperlatívuszokkal énekelhetjük az ukrán elnököt, annyira lenyűgözi őket a csodával határos módon „hadúrrá” és „a demokrácia megmentőjévé” változott komikus „elképesztő rugalmassága”."
Azt írják kommenteknél, hogy nem mostani videó...
 

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
2 541
14 306
113
Az, hogy mi van azt nem tudjuk, de csak ha automatizált Akáciaként tud működni nekik az is kiváló, majd helyesbít a megfigyelő. Annyit azért tudnak az ukránok is ezekalá a gépek alá dolgozni*, hogy ki tudják használni ezeket az ágyúkat.

*Ténylegesen azon a szinten, hogy mindent bepötyögnek kézzel, legyen az időjárási adat vagy bármi más.
Igaz....
Egy a hazáját védő szerencsétlennek, valóban nagy segítség, vitathatatlan. De sajnos ezek az eszközök a jelenlegi bevetési profil mellett, a 7-ekkel egyetemben alapból bukásra vannak itélve, pedig sokkal több van bennük.
Tüzért képezni 2-3 év, Tankost is.....
Légvédelmis 4-5 év.....Egy kopasz gyalogos intenzív ( Heti 6 nap/napi 24 óra.) képzés mellett lesz bevethető, 13-14 hónap után.
És amit megvilágítottál már, nincs log és supp....így esélytelen.
Lali ezt a csak úgy "bepötyögi" dolgot miképpen érted ? És egy valós harci helyzetben oszt hogyan ? Ha elbasszarint egy számot kezdi elölről ? Vagy hogyan ?

Most tényleg ott tartunk , hogy a Magyar egyesharcos (aki talán 1-2 hazai NATO hadgyakorlaton láthatott 100m-ről ilyet ) magyarázza annak aki ezt tanulta és valós harchelyzetben volt/lehetett vele ?

Lali ezt ne erőltesd nem kell ! Vannak cituációk amikben penge vagy de ez nem az !
Mindegy hol volt mit csinált....
Értelmesen kérdez olyan dolgokról amikről nem tudhat, mert nem szakmája.
KMZ-sként miért is kellene tudnia a tüzérség csinját -bínját?
Peace!
 

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
547
4 982
93
Na ez így nagyon sarkos.
Ugyanis kell hozzá egy "link 16" szinten működő data link, ami képes kezelni az infókat.
Ilyen az orosz oldalon még nincs. Sőtt, az elektronikáját revers enginering-elni sem fogják tudni.
Francik ~100g-s töltettel szerelnek minden titkos eszközt. Burkolat megbont = bumm.
Autómata tűzvezető rendszerük volt már eddig is a muszkáknak, saját elektronikai szintjükön. MSTA, KOALICIA,stb
Inkább a mechanika felé kell nézelődni, mert az a töltőrendszer és stabilizáció tényleg top, és miniatürizált.
És nagyon gyors.
( Arról nem is beszélek hogy azok a gépek már program szempontjából le vannak gyakva. Tarra van törölve minden chip, és program...Ilyen ez a műholdas tech....És abban is biztos lehetsz Párizs látja hol is van éppen most az a 2 gép.)
"Ilyen az orosz oldalon még nincs. Sőtt, az elektronikáját revers enginering-elni sem fogják tudni."

Biztos vagy ebben? Elég jó programozóik vannak az oroszoknak. Nem kell őket félteni.

" Arról nem is beszélek hogy azok a gépek már program szempontjából le vannak gyakva. Tarra van törölve minden chip, és program...Ilyen ez a műholdas tech..."

Elképzelhető, de az is, hogy nem.

"És abban is biztos lehetsz Párizs látja hol is van éppen most az a 2 gép"

Sőt abban is biztosak lehetünk, hogy a franciák pont így akarták. Sőt 4k-s videót közvetítenek a francia központba, hogy Szása Mását hogyan kettyinti meg a cézár titkos adattovábbító rendszerén.

Amúgy picit ellentétes, hogy zéróra töröltek mindent, de azért a helyközlő működik. Talán mielőtt valaki ilyeneket leír valamit konyítson az ámítástechnikához.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 532
12 965
113
"Ilyen az orosz oldalon még nincs. Sőtt, az elektronikáját revers enginering-elni sem fogják tudni."

Biztos vagy ebben? Elég jó programozóik vannak az oroszoknak. Nem kell őket félteni.

" Arról nem is beszélek hogy azok a gépek már program szempontjából le vannak gyakva. Tarra van törölve minden chip, és program...Ilyen ez a műholdas tech..."

Elképzelhető, de az is, hogy nem.

"És abban is biztos lehetsz Párizs látja hol is van éppen most az a 2 gép"

Sőt abban is biztosak lehetünk, hogy a franciák pont így akarták. Sőt 4k-s videót közvetítenek a francia központba, hogy Szása Mását hogyan kettyinti meg a cézár titkos adattovábbító rendszerén.

Amúgy picit ellentétes, hogy zéróra töröltek mindent, de azért a helyközlő működik. Talán mielőtt valaki ilyeneket leír valamit konyítson az ámítástechnikához.

Osnod-nak hívják a modern orosz datalinket.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and Filter

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
547
4 982
93
Segíts ki kérlek, hogy mit takar ez a visszatérő kifejezés?
Köszi!
"Jeszenszkij (by Márky)"

Hirtelenjében a Blikkben találtam meg a forrást. De a kereső feldob jó párat.

""A tolvajpártnak a sajtója megkérdezte tőlem, hogy miről tárgyaltunk Jeszenszky-vel. Ugyanis tegnap Szijjártó Péter azt hazudta, hogy én Jeszenszky-vel megállapodtam abban, hogy önöket mind, de legfőképpen a gyerekeinket elküldjük meghalni Ukrajnába" "Annyit azért érdemes tudni, hogy az ukrán elnököt Zelenszkijnek hívják,"


A videón a 20-ik másodperctől hallható.

Én csak átvettem, hogy a Z karakter be van tiltva.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 783
77 886
113
Lali ezt a csak úgy "bepötyögi" dolgot miképpen érted ? És egy valós harci helyzetben oszt hogyan ? Ha elbasszarint egy számot kezdi elölről ? Vagy hogyan ?

Most tényleg ott tartunk , hogy a Magyar egyesharcos (aki talán 1-2 hazai NATO hadgyakorlaton láthatott 100m-ről ilyet ) magyarázza annak aki ezt tanulta és valós harchelyzetben volt/lehetett vele ?

Lali ezt ne erőltesd nem kell ! Vannak cituációk amikben penge vagy de ez nem az !
Igen, ha a visszaellenőrzés során hibát talál, akkor javít. Mert ez így működik. Ne menjünk messzire, ott a call for fire. Abban is van egy halom szám. Ha a visszolvasásnál hiba van akkor azt javítani kell (az egész sort) és ha emiatt 12 alkalommal kell valamit visszaolvasni, akkor 12 alkalmommal olvastat vissza tüzér függetlenül attól, hogy lőnek-e arra a szerencsétlenre aki a tüzet kéri vagy sem. Ebből kifolyólag a tüzérnél is, ha valami hiba van a visszaellenőrzéskor, akkor addig ellenőriznek vissza amíg minden rendebn nincs. Nincs olyan, hogy megelőlegezett bizalom, vagy Pista 1000 éve katona biztos nem ütött el semmit. Visszaellenőriznek mindent kivétel nélkül.

Igaz....
Egy a hazáját védő szerencsétlennek, valóban nagy segítség, vitathatatlan. De sajnos ezek az eszközök a jelenlegi bevetési profil mellett, a 7-ekkel egyetemben alapból bukásra vannak itélve, pedig sokkal több van bennük.
Tüzért képezni 2-3 év, Tankost is.....
Légvédelmis 4-5 év.....Egy kopasz gyalogos intenzív ( Heti 6 nap/napi 24 óra.) képzés mellett lesz bevethető, 13-14 hónap után.
És amit megvilágítottál már, nincs log és supp....így esélytelen.

Mindegy hol volt mit csinált....
Értelmesen kérdez olyan dolgokról amikről nem tudhat, mert nem szakmája.
KMZ-sként miért is kellene tudnia a tüzérség csinját -bínját?
Peace!
Nem vagyok KMZ-s, akkor sem voltam amikor még volt.

Az a baj, hogy még sok sincs. Összesen nem kaptak 100db 105-ös és 155-ös kaliberű tüzérségi eszközt.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Na ez így nagyon sarkos.
Ugyanis kell hozzá egy "link 16" szinten működő data link, ami képes kezelni az infókat.
Ilyen az orosz oldalon még nincs. Sőtt, az elektronikáját revers enginering-elni sem fogják tudni.
Francik ~100g-s töltettel szerelnek minden titkos eszközt. Burkolat megbont = bumm.
Autómata tűzvezető rendszerük volt már eddig is a muszkáknak, saját elektronikai szintjükön. MSTA, KOALICIA,stb
Inkább a mechanika felé kell nézelődni, mert az a töltőrendszer és stabilizáció tényleg top, és miniatürizált.
És nagyon gyors.
( Arról nem is beszélek hogy azok a gépek már program szempontjából le vannak gyakva. Tarra van törölve minden chip, és program...Ilyen ez a műholdas tech....És abban is biztos lehetsz Párizs látja hol is van éppen most az a 2 gép.)
Ha célzottan mentek a cuccért, akkor nem tartom kizártnak, hogy azonnal kiiktattak rajta minden távelérést és tisztában lehetnek azzal is hogy okosan kell szétszedni ;) Te is tudod, majd pont a ruszki szakszolgálatok ne tudnák? :D
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Ezeket csinálja a tűzvezetőrendszer. Ezek a gépek elméletileg képesek autonóm működésre. Persze hálózatban jobbak, de az a trúváj, hogy egy gép is képes önállóan működni (meterológiai adatai nem leszenek, de minden mást meg tud csinálni).

Arról itt már nagyon sok szó esett, hogy mennyire vannak ezeknek az eszközöknek a alkalmazására kiképezve az ukránok. Én sokszor leírtam, hogy szerintem működtetői szinten. Ők nem tudnak átszámolni (NATO-ul), de nem is kell neki, mert csak bepötyögik amit be kell oda ahová kell és annyi. Nem tudják/értik a rendszer működését, csak képesek kitölteni azt az "adatlapot" ami alapjána gép lőni tud*. Nagyon egyszerűen, amikor belép a tűzvezető rendszer menüjébe akkor a tűzkiváltáshoz meg kell adni 6 adatot (nem tudom mennyit, a 6 csak példa). Bepötyögi a 6 adatot és lő. Nem kell tudnia, hogy mit miért pötyög be, csak csinálja, mert 3 hónap alatt csak ennyire tudták megtanítani. Betanított munkásként kezelik az eszközöket. Nem alkalmazásra képezték ki őket, hanem kezelésre tanították meg.

*Ez a "csodája" ennek a gépnek, hogy ennyi hozzáértéssel is használható. Nem kell neked a deklinációval törődni, azt ő magának csinálja folyamtosan, ezért meg sem kell tanítani a tüzért a deklináció számítására. Persze, egy rendesen kiképzett tüzért megtanítanak!!!

Nagyon félek attól, hogy visszajutottunk oda, amit még Xpert kezdett el, hogy ezekhez a gépekhez nem kell szakma, csak a gombok nyomkodására kell megtanítani őket.

Azért felhívnám mindenki figyelmét, hogy Íjász azzal a feltevéssel állt elő és meggyőződése, hogy az amerikai M777-esekre azért nem kapták meg a digitális részt, mert az ukrán háttérrel használhatatlanok. Ha egy vontatott tűzvezérlését nem tudják pofon egyszerűen átalakítani szovjet háttérre, akkor a jóval bonyolultabb gép... Tudom, ezek már olyan mest intek, hogy nekünk már nem is kell okosnak lenni hozzá, csak gombokat nyomkodni.

Filter hamarosan elmondja, hogy jól értettem-e a szavait, de ha tényleg úgy van, akkor két teljesen különböző vetületben van MINDEN. Ez azt jelenti, hogy nem tudod még azt a papírt sem bedigitalizálnod, ami az egyébként szovjet technikára profi ukrán tüzér kezében van és térkép, mert egyetlen közös a FrankHonról készült térképpel, hogy mind a kettő Lambert-féle vetület. Vagyis mind a kettő terület tartó.
Nekem az az elméletem, hogy egy tüzérnek ahhoz, hogy használjon egy nem NATO szabvány szerint készült hazai térképet, ahhoz 3 dolognak meg kell egyeznie. A területnek, a távolságnak és a szögnek. Amíg egy gömböt akarsz síkba széthajtogatni, ebből minimum egy nem fog stimmelni.

De ha jön Filter és azt mondja, nagyon nem értettem, amit mondott, azt is elfogadom.
 

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
975
8 224
93
Litvánia egy szuverén ország, semmi közük hozzá az oroszoknak. Ez van

Amúgy meg csak a szankciókat teljesítik. Oldják az oroszok máshogy, meg lett mondva nekik hogy nem kell háborúzni!
Nem lehet ésszerűen máshogy megoldani. Szenet, olajat át kell vinni, ez szerződésben garantált jog. Litvánia jár rosszabbul ha izmozik, nem kéne a kibicekre hallgatnia. Vajon lőni fognak az orosz vonatra, kamionra, repülőre, ha az megszegi a tiltást, de érvényes szerződése van a szállításra? Tüzet nyitnak az oroszokra? Akkor meg nem lesz érvényes az 5ös cikkely, ha az orosz visszalő. Persze lehet majd jogászkodni, de a kérdés majd az lesz ki száll hadba Oroszországgal egy vitatott jogi helyzetben. Mert hogy a török nem meg mi sem az tuti, a másik két balti akkor ha öngyilkos akar lenni azaz mégsem. És akkor ott fogunk tartani hogy nem NATO akció lesz hanem egy össznépi játék hogy ki szeretne háborúzni. Szóval még mindig úgy gondolom hogy mégiscsak menni fog az a szén meg olaj Kalinyingrádba.