[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 896
81 755
113
Jól tartja magát az öreg.De azt még most sem értem,hogy védelmi minisztériumok élére miért neveznek ki olyan embereket,akikinek nincs katonai képesitése.Ez alól a rusz sem kivétel,információim szerint Sujgu nem katona.Attól még hogy egy Védelmi Minisztérium adminisztrációs intézmény véleményem szerint elférne az csúcsán egy jól kitanitott katona.
Így igaz, Sojgu nem katona, nem is tartják sokra orosz katonai körökben...
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 915
5 235
113
döntéseinket az azokból származó előnyök és hátrányok összevetése alapján hozzuk meg
litvánia kapcsán mi lehet az usa számára az az előny, ami összevethető az usa nagyvárosainak egy nukleáris háborúban történő felégetésével vagy csak ennek kockázatával?
és london kapcsán?
meglehetősen nyilvánvaló hogy ha litvánia ürügyet szolgáltat az oroszoknak a beavatkozásra azzal ürügyet szolgáltat az usának is az 5. cikkely nem alkalmazására
Vajon az oroszoknak megérné atomfegyver alkalmazása esetén Moszkva,Szentpétervár nukleáris fegyverrel való felégetésének kockázata?Egyenlőre nincs szó arról hogy katonai erőt alkalmazzanak Litvánia ellen.Ha meg is történik USA beavatkozik akkor már csak a nukleáris fegyver emlitésére DEFCON 1 szintre emelik a stratégia nukleáris csapásmérő erők készültségi fokát.
 
  • Tetszik
Reactions: ladagrant

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 904
15 158
113
"A T-90M a harcban állítólag kiütött egy UA IFV-t és egy T-84 oplotot, Izyum területén."


Vrubovka. Az egyik disznó ukrán túlélte. * (Öööö... Akarom mondani, ukrán disznó )


Szeverodonyeck, LNR T-64BV

FWKLH7ZUcAAdgmj
 

Laci1970

Well-Known Member
2016. július 23.
1 771
3 199
113
Volt egy nagy külömbség Ukrajna esetében Ukrajna nem volt NATO tag ráadásul az invázió előtt az USA és a Nyugati nagy hatalmak világoan elmondták, hogy nem fogják katonai erővel megvédeni Ukrajnát ezen információ birtokában "támadta meg" Putyin Ukrajnát.

Ehhez képest öntik a fegyvert egy nem EU és nem Nato országba.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 904
78 143
113
Igen, nehezebb megközelíteni. A sivatagban, Irakban vagy Szíriában. De Ukrajnában a harcok városokban is zajlanak. Ott sokkal könnyebb a célpontra lesből lecsapni.
Ott is nehezebb, mert ha a sivatagban jobbak az optikai rendszereid, akkor Ukrajnában is. Ha a sivatagban 100%-os éjszakai harcképességed van, akkor Ukrajnában is. Ha a sivatagban valós korlátlan 360fokos látószöge van a parancsnoknak, akkor Ukrajnában is.

dudi! Már sokadszor : Te is tudod, hogy az ellen a modern és kevésbé modern kézi és hordozható pct fegyverzet ellen amit a hoholoknál felhalmoztak, küldhetsz Te akármit IS! Mindegy hogy AbramsSEP9999, Leo2A9999, Merkava 9999 vagy IFV-ként Bradley esetleg Lynx menne oda maximum az élőerő veszteség lenne kisebb, de ugyanúgy pattogtatnák azokat is mint a kukoricát. Egy rahedli videóban látod, hogy indít az ATGM és máris szalad a harcos hogy cserélje a vetőcsövet... Még élesben tesztelt kiforrott APS-szel is igencsak meleg lenne a szitu a terepadottságok miatt.
A hőképalkotókkal kapcsolatban pedig : valóban nagy segítség lett volna különösen a harcok korai szakaszában, de a jelenlegi időjárási viszonyok mellett nappal nem sokat érne egy lesállás ellen, aminek minimális a hőkontrasztja a környezethez képest. Nem mondom hogy teljesen haszontalan, de igazi előnyt csak éjjel jelentene. Éjjel viszont leginkább a Szpecnaz és egyéb különlegesek szoktak harcászkodni momentán, egyébként elég alacsony az aktivitás. Én azt mondanám sokkal hasznosabb lenne komolyabb stabilizált televíziós és hőképalkotó kamerákkal felszerelt drónok nagy számban történő alkalmazása.

Nem véletlen, hogy sokáig csajnak hittek/hittünk Téged, mert az írásaidat olvasva tipikusan olyan vagy mint egy üresfejű kis plázacica, aki a kerek seggének és női mivoltának tudatában addig rázza a pofonfát, amíg a nyakába nem szakad az egész termés, aztán meg csodálkozik, hogy ez meg hogy lehet, egy nőt nem illik megütni ;)
Bár fogalmad sincs sem a háborúról, sem annak mikéntjéről vagy akár egy hadsereg működéséről de szakmányban puffogtatod ide az ostobaságokat, a realitásokat és egyéb nagyon is megfogható, számszerű konkrétumokat viszont kerülöd mint az ördög a tömjénfüstöt.
Más szavakkal mondva, szembemész a forgalommal az autópályán, de hát a többiek mind hülyék, csak Te vagy helikopter...
Litvániával kapcsolatban ajánlanám a figyelmedbe azt az egyszerű tényt, hogy Litvánia államiságát és határait is ugyanazon dokumentumok garantálják, amik a Suwlaki folyosó használatát az oroszok számára. Már az EU is rájuk szólt...
Hidd el, hogy még ebben a melegben is hasznos a hőkamera, még a kézi is nemhogy egy járműbeépítettett.
Na látod, ez a lényeg, túlélnék a katonák, a páncél a katonát védi nem a járművet! Nagyon egyszerű szituáció: Ha egy BMP-2-es szakasz menetben távoli lesállásba fut és kilőnek egy BMP-t akkor kb esélytelen, hogy abból bárki is élve kijusson, tehát a veszteséged 1 jármű és egy raj. Ugyanez Pumával vagy T-15-el egy jármű és néhány halott. Mi a különbség? Az első esetben a szakasz beszünteti a harcot és elszakad, mert még helybenmaradni sem maradt elég ereje. Utóbbiban pedig megmaradt a szakasz harcképessége és lehet, hogy manőverbe nem kezd, no de el sem menekül.
 

tomcat1

Well-Known Member
2014. december 30.
2 408
2 727
113

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
1 329
12 989
113
Jól láthatóan fogalmad sincs a nyugati harckocsik páncélozott harcjárművek képeségeiről és a Himars képességeivel sem vagy tisztában, és azzal sem hogyan fogják használni az ukránok.
"nyugati harckocsik páncélozott harcjárművek képességeiről"Hol bizonyítottak ezek a híres nyugati csodák?RPG-7-nél komolyabb fegyverrel még nem is lőttek rájuk.Egy Kornet úgy csapná keresztül bármelyik nyugati csodát,mint egy rohadt bádogot.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 479
24 163
113

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 596
19 652
113

Az Egyesült Államok azonnal közbelépne, ha Oroszország megtámadná Litvániát


A NATO azonnal harcba szállna Litvánia oldalán, ha Oroszország megtámadná a balti államot. Erről az Egyesült Államok külügyi szóvivője, Ned Price beszélt keddi sajtótájékoztatóján.

– közölte Price.
Litvánia június 18-án jelentette be, hogy korlátozza az európai uniós szankció alá eső áruk vasúti forgalmát a kalinyingrádi orosz enkláve irányába. A döntés határozott orosz reakciókat váltott ki, a Kreml-szóvivő Dmitrj Peszkov példátlannak és törvénytelennek nevezte, majd a külügyminisztérium közölte, hogy Oroszország „fenntartja magának a jogot arra, hogy lépéseket tegyen nemzeti érdekei védelmében.”
Litvánia ennek ellenére közölte, hogy a korlátozásokat a vasúti áruforgalomra is kiterjeszti, ezután pedig meg is tette azt: a belorusz–litván határról a vámosok elkezdték visszafordítani a kamionokat.
Ez azt jelenti, hogy a kalinyingrádi térségbe csak tengeri úton tudják zavartalanul eljuttatni az árut az oroszok, amire egyelőre nincsenek felkészülve.
Az Orosz Föderáció nemzetbiztonsági tanácsának titkára, Nyikolaj Patrusev kedden este kijelentette, Moszkva válaszlépéseit a litván lakosság kétségkívül megérzi.



Volt egy nagy külömbség Ukrajna esetében Ukrajna nem volt NATO tag ráadásul az invázió előtt az USA és a Nyugati nagy hatalmak világoan elmondták, hogy nem fogják katonai erővel megvédeni Ukrajnát ezen információ birtokában "támadta meg" Putyin Ukrajnát.
Ne haragudj, hogy belerondítok az álmaidba, DE! Ned Price egy f.sztalicska jenki külügyi szóvivő és NEM a NATO főnöke! Szerintem még ha jenki vezetéssel is, DE a NATO-nak kell döntenie arról hogy mit lép egy orosz lépésre és nem a belterjes amcsi warmongereknek... Persze aggódni nem kell, a ruszkik csak a csapokat és a kapcsolókat zárják le első körben azok a f.szfej balti idióták meg majd elmélkedhetnek a gyertyafénynél. Rohadtul ki kellene lépnünk a NATO nevű DS ̶t̶e̶r̶r̶o̶r̶s̶z̶e̶r̶v̶e̶z̶e̶t̶b̶ő̶l̶, izé PMC-ből....
 

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 866
9 825
113
Ott is nehezebb, mert ha a sivatagban jobbak az optikai rendszereid, akkor Ukrajnában is. Ha a sivatagban 100%-os éjszakai harcképességed van, akkor Ukrajnában is. Ha a sivatagban valós korlátlan 360fokos látószöge van a parancsnoknak, akkor Ukrajnában is.
Én városokra gondolok. Lakótelepkre, utcára. Rengeteg égő tűzzel, sok emberrel. Nyilván ott is jobb ha van fejlett optika, de a városi körülmények nagyban gátolják ezek használati értékét szerintem.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 477
18 409
113
az 5. cikkelyt élesítésétől nem Putyin retteg jobban, hanem az USA.

Oroszokkal szembeni 5. cikkelyezésnél két dolog lehetséges: vagy kiderül, hogy az USA szava semmit sem ér, vagy mindmeghalunk.com
Ezért marad az az opció, hogy ha oroszok nekimennek Litvániának, akkor lesz irgum-burgum.

Az értelmes, ép elméjű politikai és katonai vezetők a fegyveres erőt arányosan alkalmazzák.
Ettől még lehet atomháború a vége.

De Putyler hagyományos erővel végrehajtott agresszió esetén hasonló erelyú válaszra számíthat.
Légierő tekintetében egyértelmű a NATO fölény, tehát sok jót nem remélhet, az orosz támadás után kijózanító pofonját hamar megkapná.

Ha esetleg nem ép elméjű az illető, akkor a környezete még mindig megelőzheti a katasztrófát.
;)
Szomorú, ha valaki azt a látszatot kelti, hogy nem így van.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
"nyugati harckocsik páncélozott harcjárművek képességeiről"Hol bizonyítottak ezek a híres nyugati csodák?RPG-7-nél komolyabb fegyverrel még nem is lőttek rájuk.Egy Kornet úgy csapná keresztül bármelyik nyugati csodát,mint egy rohadt bádogot.

Török Leopard 2-eseket megcsapta Kornet Szíriában...
yWgwkEp.jpg



Győzelem már karnyújtásnyira van. Ja nem, az egy orosz helikopter ami éppen lemészárolja a bajtársaidat.


FridrihShow


Ukrán toborzóreklám 18+!!!!!!!!!!!
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 915
5 235
113
Ne haragudj, hogy belerondítok az álmaidba, DE! Ned Price egy f.sztalicska jenki külügyi szóvivő és NEM a NATO főnöke! Szerintem még ha jenki vezetéssel is, DE a NATO-nak kell döntenie arról hogy mit lép egy orosz lépésre és nem a belterjes amcsi warmongereknek... Persze aggódni nem kell, a ruszkik csak a csapokat és a kapcsolókat zárják le első körben azok a f.szfej balti idióták meg majd elmélkedhetnek a gyertyafénynél. Rohadtul ki kellene lépnünk a NATO nevű DS ̶t̶e̶r̶r̶o̶r̶s̶z̶e̶r̶v̶e̶z̶e̶t̶b̶ő̶l̶, izé PMC-ből....
Natotól függetlenül is dönthet arról az USA hogy azonnali katonai segítséget nyújt Litvániának Orosz támadás esetén!Viszont ha érvényesnek tekintik az 5-ik cikkelyt akkor az összes tagállam köteles segítséget nyújtani a megtámadott országnak.