[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 101
42 154
113

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 496
19 682
113
Nagy vonalakban: A jugóknál nem igazán volt gond addig, amíg “külső erők” el nem kezdtek bomlasztani. Ez a szlovéneknél és a horvátoknál aránylag könnyen ment, majd ez szétterjedt. Az albánok egész más téma, azok az 1. és a 2. VH-s szerb vérveszteség következtében kerültek a LEGŐSIBB szerb területre, majd oda betelepülve telefosták purgyékkal. Muszlim cigó népség akik miután többségbe kerültek elszabadultak. Mintha Borsod akarna leválni, hasonló mentalitású népség. És mindezt a NYUGAT finanszírozta, hogy megszabaduljon egy életképes államtól… Nézz csak utána mennyi fegyver, kiképző meg “önkéntes” ment oda…
Nem ismerős recept???
Jugoszlávia egy élhető ország volt, amíg az atlantista aknamunka be nem érett. Én nem éreztem, hogy gyermekkoromban bárkinek is az lett volna a legfontosabb, hogy szerb, horvát vagy szlovén, magyar vagy esetleg feketehegyi... :D Viszont jól éltünk, dolgoztunk, utaztunk és boldogok voltunk. Én a mai napig nosztalgiával gondolok rá, és valahol mélyen a magyar mellett jugoszlávnak érzem magam. Szuverén ország voltunk és szidhatjátok, utálhatjátok, de Tito személyisége meghatározó volt az ország egységét illetően. Azóta is tiszteletet ébreszt a munkája, csak azok a másodvonalbeli mérgezett elméjűek szidják és becsmérlik, akik saját erőből a töredékét sem tudták volna megalkotni...
Bocs az offért, ez nem idevaló nosztalgiázás. Az ukránoknak soha nem lesz olyan formátumú államférfija...
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 496
19 682
113
Jugoszlávia egy eleve halálra ítélt koncepció volt.
Hát erről eszembe jut egy bizonyos felmenőági nőrokonod foglalkozása. Nem éltél ott, lóf@szt se tudsz róla csak osztod azt az egyébként is kevés észt, ami rendelkezésedre áll. Szerintem ne feszegesd ezt a kérdést, mert még csak halvány fogalmad sincs az ottani viszonyokról...
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 617
55 355
113
Ez most részletkérdés.

Az irosz nyelv nem egyenlő az orosz identitással. Az ukrán nem orosz. Korábban se volt az, hiába akarta beolvasztani őket a kreml.

Semki se fensegette az orosz államiságot.

Az orosz invázió miatt meg szerinted senki se halt meg? XD

Jugoszlávia egy eleve halálra ítélt koncepció volt.
Ahogy a mai Ukrajna is egy halâlra itèlt koncepció, ami éppen halâltusáját vivja.
Talân nem kellett volna Jugoszlâvia szétesését aktivan támogatni annak idején. Most visszanyal a fagyi...
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 703
8 785
113
Hát erről eszembe jut egy bizonyos felmenőági nőrokonod foglalkozása. Nem éltél ott, lóf@szt se tudsz róla csak osztod azt az egyébként is kevés észt, ami rendelkezésedre áll. Szerintem ne feszegesd ezt a kérdést, mert még csak halvány fogalmad sincs az ottani viszonyokról...
Már a második vh alatt is szétszedte Jugoszláviát a nacionalizmus. Ott is voltak nem túl szép dolgok.
Ahogy a mai Ukrajna is egy halâlra itèlt koncepció, ami éppen halâltusáját vivja.
Talân nem kellett volna Jugoszlâvia szétesését aktivan támogatni annak idején. Most visszanyal a fagyi...
Ukrajnában a döntő többség ukrán.
 
W

Wilson

Guest
Vajon patriotot jelentenek be vagy megy nagyobb hatótávú rendszer is Ukrajnába?
Nagy valószínűséggel Nasams-t kapnak....

Kiszivárgott: NASAMS-rakétarendszert vehet Ukrajnának a Biden-kormány​

A héten várhatóan bejelenti az Egyesült Államok kormánya, hogy közepes hatótávolságú légvédelmi rakétarendszereket vásárolt az ukrán fegyveres erőknek – írja a CNN bennfentes forrásokra hivatkozva.

Az ukrán kormány korábban NASAMS légvédelmi rakétarendszerek beszerzéséért lobbizott, valószínűleg ezt vásárolta meg nekik az Egyesült Államok – írja a CNN. Hozzátették: a leszállítás előtt még ki kell majd képezni az ukrán kezelőket a fegyverrendszer használatára.

A rakétarendszerek mellett az ukrán fegyveres erők várhatóan tüzérségi lőszereket és radarokat is kapnak majd.

Széljegyzeten annyit érdemes megjegyezni, hogy épp Magyarország is NASAMS II-es légvédelmi rakétarendszerek beszerzésén dolgozik.

www.portfolio.hu

www.portfolio.hu

De valószínűleg kapni fognak Patriotot is...

Légvédelem Ukrajna számára: az új amerikai segélycsomag tartalmazza a Patriot SAM - WP-t​

2022. MÁJUS 20., PÉNTEK, 21:20.

c9aaaed-gettyimages-1240315652.jpg

PATRIOT LÉGVÉDELMI RAKÉTÁK, GETTYIMAGES

A The Washington Post értesülései szerint az Egyesült Államok által előző nap jóváhagyott 40 milliárd dolláros segélycsomag előírja a modern amerikai Patriot légvédelmi rendszerek Ukrajnába való átadását.

Ez áll a kiadványban, írja az "European Truth" .

"A csütörtökön 86 igen szavazattal, 11 ellenében jóváhagyott törvényjavaslat 20 milliárd dollár teljes katonai segélyt irányoz elő, amely várhatóan a fejlett fegyverrendszerek, például a SAM Patriot és a nagy hatótávolságú tüzérség átadását finanszírozza" - áll a közleményben.

A lap azt is megjegyzi, hogy a törvényjavaslat több mint 8 milliárd dolláros általános gazdasági támogatást is tartalmaz Ukrajnának, közel 5 milliárd dollár globális élelmiszersegélyt a potenciális élelmiszerhiány kezelésére, és több mint 1 milliárd dollár összesített menekülttámogatást.

Ukrajna az invázió óta többször is kérte az Egyesült Államokat, hogy biztosítson Patriot-rendszereket, és 2022. február 24-e után ez a kérés lett az egyik fő kérés (a repülőgépekkel és a tankokkal együtt), de eddig nem teljesítették.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 261
84 277
113
És akkor Z tegnap benyögött egy ilyet amikor megfenyegette az orosz pilótákat ...
„Ti nem szolgák vagy ágyútöltelékek vagytok. Nem kell meghalnotok. És bárkit megakadályozhattok abban, hogy döntsön a sorsotokról”

:D

Más.
Hétfő van, nem péntek. Biztos "szombat" miatt elaludt az elemző ...

444-es tudósok:


Indexes agysebész függetlenobjektívek:

Galambokat, mi? :D


Ad még nekik valaki Bayraktart? Szerintem, semmi pénzért sem. Ezt is vsz ellopták, lóf.sz se lesz nekik, nem Bayraktar.


Az index is HIMARSozik ezerrel:


AZOT:


Megint más.
Mariupoli lakos szemével az események februártól:



... és akkor Z tegnap benyögött egy ilyet amikor megfenyegette az orosz pilótákat ...
„Ti nem szolgák vagy ágyútöltelékek vagytok. Nem kell meghalnotok. És bárkit megakadályozhattok abban, hogy döntsön a sorsotokról”


Nos, semminek se kellett volna megtörténnie, ha Ukrajnából nem csinál az USA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! és a UK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! egy kib.szott náci, autoriter, elnyomó, militarista, nacionalista államot. Több nemzetiség élt egy fedél alatt évtizedekig békében. Ezt b.szta szét a nacionalista náci rezsim 8 év alatt és tette fel az i-re a pontot február 24. óta.


Megjegyzem, ahogy anno a sajátjai elbántak Szaddammal és Ceausescuval sokkal kevesebbért, nem lennék biztos abban, hogy Z idén karácsonykor élni fog ...
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 261
84 277
113
Ez a tömeg a kijevi régióban található Belaja Cerkov település helyi katonai nyilvántartási és besorozási irodájában kialakított second hand kinyitására vár.
Amikor kinyílt az ajtó, zúgás támadt, és néhány ember teljesen a földre zuhant.‍♂

És azt gondoltuk, hogy a háború idején az emberek nem a ruhákra gondolnak, hanem egészen más, igazán fontos dolgokra.

https://vk.com/video-73804977_456256551
Szerencsétlenek ... Mint egy rockkoncerten.
 

gergo55

Well-Known Member
2014. július 16.
4 104
10 338
113
Ukrán honvédők szétkaptak egy hadoszlopnyi orosz Uragánt:
Már te is "honvédőzöl"??? Hagyd abba!!!!!
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 596
19 652
113
Jugoszlávia egy élhető ország volt, amíg az atlantista aknamunka be nem érett. Én nem éreztem, hogy gyermekkoromban bárkinek is az lett volna a legfontosabb, hogy szerb, horvát vagy szlovén, magyar vagy esetleg feketehegyi... :D Viszont jól éltünk, dolgoztunk, utaztunk és boldogok voltunk. Én a mai napig nosztalgiával gondolok rá, és valahol mélyen a magyar mellett jugoszlávnak érzem magam. Szuverén ország voltunk és szidhatjátok, utálhatjátok, de Tito személyisége meghatározó volt az ország egységét illetően. Azóta is tiszteletet ébreszt a munkája, csak azok a másodvonalbeli mérgezett elméjűek szidják és becsmérlik, akik saját erőből a töredékét sem tudták volna megalkotni...
Bocs az offért, ez nem idevaló nosztalgiázás. Az ukránoknak soha nem lesz olyan formátumú államférfija...
Hozzáteszem én sem nagyon tudtam a teljes sztorit, amíg a 1990-es évek közepén az akkori történelemtanárom nem mondta el. Vajdasági magyarként is őszintén mondta el a történteket… Sajnos a történelmet brutálisan hamisítják a globalisták.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 617
55 355
113
Na meg megnézem a PUMA projekciós képességét.
Az miből szállna partra, vagy deszantolna ernyővel.
Illetve milyen eszközök kellenek a szállításhoz hogy meglegyen a darabszám? A világ másik végén, egy "FAR "-műveletnél.
( Be sem lett ilyen profil kalkulálva szerintem a tervezésnél....)
A két eszköz nem egy kategória szerintem.
Nincs amúgy bajom egyikkel sem.
Miërt csinâlnak egyesek úgy, mintha a Puma nagy darabszâmban már harcra készen âllna nyugati eröknèl?
( nem te!)
 

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 079
10 252
113
Jajj istenem elolvastam, de minek...
Magyarorszagon ennyire szinvonaltalan ujsagiras nincs.
Meg a Blikk meg a 444 is klasszisokkal veri ezt.
Mail, Daily Mail ezek olvashatatlanok.

"naponta otszor eszik es mindezt egy liter vodkaval obliti le"

Raadasul Tushajev es Geraszimov lathattuk hogy el...
Komolyan ezeket olvassak nyugaton a nepek? Most mar tudom miert vannak homalyban.
Akkor tehát a fele igaza? akkor bénák.
Ezen nem változtat ha bulvármocsok az újság.
Ez a kép is kamu? Mert ha nem akkor tényleg többet eszik mint kellene...
59537743-10954233-image-m-21_1656240257116.jpg
 

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 058
2 769
113
Olvasok itt sok okos és néhány kevésbé okos hozzászólást is, igaziból nem mennék most bele a részleteibe a dolognak, inkább csak zanzásítva összefoglalnám azt, ami az elmúlt 4 hónapban lecsapódott számomra.

Az orosz katonai akciót az első pillanattól fogva elleneztem, na nem valami elvont hagymázzal nyakon öntött álszent „szeressük egymást” baromság miatt, hanem azért, mert függetlenül a katonai végeredménytől maga a háború megindításának szükségszerűsége orosz vereség. Egy sokáig jó irányba tartó és jól kimódolt stratégia kudarca.

Komoly kérdések vannak, ami mellett valamilyen rejtélyes okból a tömeg lazán elsétál:

1. Hogyan történhetett meg az, hogy a Kreml 2014-ben simán elaludt Kijevvel kapcsolatban és nem érzékelték a neokon puccs előkészítését majd a sima lebonyolítását?

2. Ha ahhoz volt elég mersze az oroszoknak, hogy a Krímet egy laza mozdulattal (valóban mestermunka volt) lecsatolják, akkor a Donbássz térségét miért hagyták magára? Lázadást egyéb tartományokban is tudtak volna szítani úgy, hogy a Krímmel együtt Ukrajna egyik, ha nem a legértékesebb területe is helyből annektálódik.

3. 8 éven át ment a végtelen huzavona a minszki megállapodások körül, amit bár Berlin és Párizs még támogatott is volna, de az USA nem engedte az aktuális ukrán vezetésnek, hogy végrehajtsa. Moszkva 8 éven át mégis miben reménykedett? Ez csak időt adott arra, hogy az új amekrán kormány felkészüljön egy fegyveres konfliktusra.

4. Ha már katonai akciót indítanak, akkor miért egy jóval kisebb haderővel nyomulnak be Ukrajnába, mint az alap ukrán haderő?

Ezek a kérdések az oroszok felé állnak, olyan válasz pedig nem létezik, amely ne lenne így vagy úgy „konteószagú”, ezt pedig a nagyérdemű egy részének az orra nem bírja, az is igaz, hogy konteómentes értelmes válaszokat sem tudnak adni ezekre a kérdésekre. Mindegy, lapozzunk.

5. Ukrajna 8 éve készül a nagy leszámolásra, az USA/NATO adott pénzt, paripát, kiképzést, real-time információkat, ennek ellenére – beleértve a kezdeti orosz bénázásokat is – az ukrán haderőnél kisebb orosz katonai erőt az ukránok nemhogy visszaverni nem képesek az eredeti határok mögé, de folyamatosan teret vesztenek. Hogyan fordulhat elő az, hogy a védekezőnél kisebb haderő egy ekkora arcvonalon képes előre nyomulni, több mint 2600 települést elfoglalni és a védekező csak ott és csak akkor tud valamennyit visszanyomulni, ha a támadó előtte eltakarodik a környékről?

6. A nagy dérrel-durral beharangozott Nyugati szankciók bár okoznak problémákat Oroszországban (és az EU-ban is), de egyelőre híre-hamva sincsen a beharangozott orosz pénzügyi, gazdasági, társadalmi, politikai és katonai összeomlásnak. Értem én, hogy 4 hónap erre talán kevés volt, de Oroszország ellen nem 4 hónapja van szankciócunami, hanem évek óta, mostanra több, mint 1100 élő szankció van ellenük, ami világrekord. Azt azért nem árt tudni, hogy kábé 35 ország szankcióz, 160 ország meg nem, ami azért figyelemre méltó, miközben a nyugati mainstream igen szerényen nemzetközi közösségről haluzik.
Azt viszont nem értem, ha valaki rogyásig van minden alapvető nyersanyaggal, képes az alapvető szintnél jóval magasabb színvonalon az önellátásra és mellesleg több ezer bevethető atombombán ücsörög, azt mégis hogyan lehet hatékonyan kizárni ebből a világból?

7. Egy ideje figyelemmel kísérem a brit tudósokat/hírszerzőket, illetve az általuk előadott tananyagot, de meg kell mondanom, hogy néha nem tudom, nem-e a Monty Pythont látom. Elképesztőbbnél elképesztőbb teóriák, információk, hírek és jóslatok ömlenek ránk hetente hétszer, bár ezek forrása mindig Nevenincs. Kezd vicces lenni a dolog, ami egyben tragikus is, mert ide jutott az egykor méltán híres brit sajtó és politika.

Összefoglalva a dolgot azt kell mondjam, hogy az oroszok a saját kapujukban elaludtak, stratégiai hibát hibára halmoztak, majd igen szerencsétlen módon megindítottak egy hadműveletet, aminek nem látszik a valódi vége és végeredménye. Nehezen tudom elképzelni azt, hogy Nulland 5 milliárd dolcsija után ne lett volna Moszkvának 20-25 milliárd dolcsija arra, hogy mindenféle háború nélkül legyen egy ellen-Majdan 8 éven át bármikor. Ne feledjük, a világ egyik legkorruptabb országáról beszélünk, Ukrajnában pénzért minden is elintézhető.
Azt is nehezen hiszem el, hogy az orosz haderő TESCO gazdaságos méretben indít hadműveletet egy Ukrajna ellen, miközben – állítólag, a Nyugat szerint – egész Ukrajnát akarták elfoglalni. Mindezt egy kvázi kisebb haderővel, mint ami a Magyar Néphadsereg volt anno fénykorában…
Az sem egészen tiszta, hogy a Nyugat által beindított szuper szankciólavina csak ennyit ér, mármint Oroszhonnal kapcsolatban. Az EU más tészta, na Európa ellen egészen jól működik Putyin megbüntetése.

Timmermans és a többi magasan képzett eurobürokratát hallgatva eszelős ötletbörze ömlött szegény Európa nyakába Putyin büntijére, az egész kezd valami közepes szadomazo élvezkedésre hajazni. Ne fürödj, csak hetente kétszer, ne használj gázt, ne vegyél kőolajat és ezzel büntesd VVP-t.

Remek ötletek, de mondok egy jobbat!
Szerintem az EU összes polgára fejezze be az evést és ivást, levegőt se vegyen, sőt, a legjobb, ha mindenki felköti magát és ezzel jól megbüntetjük ezt a galád Putyint. Mutassuk meg neki!

Véleményem szerint:
1. Az hogy mit mahinálnak a titkosszolgálatok és erre hogyan reagál a lakosság, külön-külön is nehéz megjósolni, nemhogy összeadva.
2. A krímben tényleges orosz többség van (lényegtelen hogy történelmileg hogyan alakult ki), a többi helyen ez kevésbé jellemzö.
3. Néhány megyével az oroszok nincsenek kisegítve, itt az ukrajna fölötti kontroll a cél, mindkét oldalról.
4. Az egyik oldalon a teljes haderőt számoljuk, "háttérintézményekkel, vìzfejjel", a másikon csak a harcolók?
5. Az oroszok jelentős müszaki főlényben vannak és a hivatásosak rendszerint fölényben vannak a milicistákkal szemben, annyira talán nem mint a halivúdi filmekben de valami olyasmi.
6. A szankciók hatása tényleg érdekes, bár itt iegy kicsit túlságosan egyszerüsítettél, nem mindegy 35 banglades vagy feleannyi németország szankcióz.
7. A komplett nyugat totálisan "elqurta" a felkészülést, "hadsereg minek, energia csak lesz valahonnét" most meg lehet nagyot nézni. Szerintem itt nem lesz éhezés meg fagyoskodás, de hogy az ukránoknál mi lesz télen arra kíváncsi vagyok!
 
W

Wilson

Guest
Sztrelkov helyzetértékelése.....

A front helyzetének rövid áttekintése.

1. "Határ" front (a fehérorosz határtól a Harkovi területig).
Mindkét fél, mivel azt gyanítja, hogy az ellenség képes egy alattomos meglepetésszerű támadást indítani (nem tudom, hogy ez jogos-e vagy sem), fokozatosan növeli erőit, hogy megpróbálja fedezni a határt. A korábbi "tisztelt kijevi partnerek" ebben valamivel jobbak - több emberi erőforrással rendelkeznek. Ebben az összefüggésben ők maguk is kezdeményezően léptek fel a mi oldalunkon lévő orosz katonai és polgári létesítmények bombázásával, valamint ERG-k küldésével, és már kétszer (a széles körben ismertek szerint) megsemmisítették a határőrök kisebb egységeit (6 és 4 halott, mindkétszer büntetlenül).
Úgy tűnik, mindkét fél erőforrás hiányában még nem áll készen arra, hogy folyamatos "aktív" frontot hozzon létre ezen a kiterjedt területen. Ez nem zárja ki az egyik fél taktikai vagy propagandacélokból történő "előretörését".

2. Harkivi Front.

Az északi és a középső szakaszon folytatódnak a helyi harcok. Az orosz erőknek nyilvánvalóan vagy nincs elég erejük egy offenzíva kialakításához, vagy nincs meg hozzá a szándékuk. A "partnerek" készségesek, de nem rendelkeznek nehézfegyverekkel. Az orosz erők előrenyomulva egy "biztonsági övezetet" hoztak létre, amely a szomszédos orosz területeket védi a lövedékektől, és hídfőállásként szolgálhat egy Harkiv elleni jövőbeli offenzívához.
A déli szektorban (a Balakleya térségében) az AFU egész múlt héten megpróbálta az Orosz Föderáció fegyveres erőinek Izyum csoportosulását oldalirányú támadással fenyegetni. Nem jutott tovább a helyi csatáknál.

3. Szlavjanszk irányába.

Az Izyumtól délre fekvő front mentén (Bolsaja/Velyka Kamyshevakától Szeverszkij Donyecig) helyi harcok, tüzérségi összecsapások, valamint felderítő és szabotázscsoportok tevékenysége zajlik. Az orosz fegyveres erők nem hajtottak végre a szó klasszikus értelmében vett támadó műveleteket, erőfeszítéseiket a Szeverodonyeck-Liscsicsanszk agglomeráció "benyomására" tett kísérletekre összpontosították. Bár az ellenséges állások "szondázása" és a taktikai előrenyomulásra tett kísérletek folytatódnak. Az ukrán fegyveres erők kisebb ellentámadásokkal továbbra is erősítik fő erőiket a Szlavjanszk-Kramatorszk erődítmény megközelítéseihez vezető utakon és a Szlavjanszk-Barvenkovo vonal mentén, arra számítva, hogy itt döntő védelmi csatát vívnak, ha az orosz fegyveres erők kezdeményezik ennek a megerősített területnek a frontális megtámadását.

4. a Szeverodonyeck-Liszicsanszk agglomeráció.

A héten az egész fronton heves harcok folytak, mindkét oldalon súlyos veszteségekkel (az oroszlánrész ismét az LNR-t sújtotta). Az ellenségnek sikerült kivonnia maradék erőit a Szeverdonyec bal partján (Szeverodonyecktől délre) lévő hídfőállásból, ledobva nehézfegyvereinek nagy részét és súlyos emberveszteségeket elszenvedve. Az ott védekező AFU-egységek és zsoldos egységek azonban megmenekültek a teljes vereségtől és a megsemmisüléstől. A súlyos veszteségek ellenére az ellenségnek sikerült kivonnia helyőrségének magját a bekerítésből, így a "katlanban" csak kisebb, az általános visszavonulás során elhagyott egységek és demoralizált dezertőrcsoportok maradtak. Kevés foglyot ejtettek. - Mondhatjuk, hogy a "fogócskáink elkapták a levegőt". Ennek ellenére az előrenyomuló csoport hátuljában, Popasnától nyugatra mostanra "elvágták" a veszélyes dudort, és a Liszicsanszk déli és délkeleti peremén lévő AFU-front épségét megtörték. Az LNRD és az orosz fegyveres erők közvetlenül elérték Liszicsanszk déli külterületét, míg nyugatról szinte bekerítették azt, ami tegnap estig még nem volt befejezve. Feltételezem az AFU helyőrség fokozatos (minden bizonnyal harcokkal járó) visszavonulásának lehetőségét Szeverszk felé, és a térségért folyó harc befejezését egy héten belül (hacsak az AFU nem hoz be nagy friss tartalékokat).

5. Szeverszk-Bahmut-Szoldar front.

Nincsenek jelentős változások. Ez a második hosszú távú védelmi sáv, amelyet az AFU épített a "minszki megállapodások alternatívája nélküli" időszakban. Mindezen városok emellett koncentrikus védművekkel is rendelkeznek. Artemivszk és Szoledar szovjet építésű katonai bázisokkal rendelkezik (Szoledarban van egy erősen elsüllyesztett és megerősített földalatti raktárbázis). A második, megfelelő számú csapattal elfoglalt sáv megtámadása nem lesz sikeres az Orosz Föderáció fegyveres erőinek és az LNRM teljes erőfeszítése nélkül, és ezt nem prognosztizálom a közeljövőben (kivéve persze, ha az orosz katonai vezetés a józan ésszel ellentétben másként dönt).

6. Donyecki Front.

Az AFU első védelmi vonalába való behatolás Avdejevka közelében ugyanezen okból - a harcképes egységek akut hiánya és a rendelkezésre álló egységek emberhiánya miatt - nem fejlődött tovább. A Horlivka/Toretska (Dzerzsinszk) és Marinka közötti fronton az AFU tüzérsége pozícióharcokat, ellenséges drónok és mesterlövészek tevékenységét, valamint a katonai létesítmények, az életfenntartó létesítmények és egyszerűen a frontvárosok lakónegyedei kimerítő (leggyakrabban felváltva történő; tegnap például Horlivkát zúzták szét) lövöldözését folytatja.

7. Donyeck déli frontja.

Néhány nap alatt az ellenségnek sikerült kiszorítania erőinket az Ugledartól délre fekvő területen, 2-3 kilométerrel (helyenként valamivel többel) visszaszorítva az itt védekező "másodvonalbeli" Mobik-egységeket, és a frontvonalat Pavlovka és Jegorovka falvak felé tolva. A csapás egyértelműen korlátozott és elterelő jellegű volt - célja az volt, hogy enyhítse az Orosz Föderáció fegyveres erőinek és az LNRM csapásmérő csoportosulásának Liszicsanszkra gyakorolt nyomását. Mindamellett megmutatta frontunk viszonylagos gyengeségét egy meglehetősen fontos területen.

8. A zaporizzsjai és a herszoni fronton.

Összességében nincs változás. Az ellenséges tevékenység és különösen a tüzérség és a DRG-k széleskörű növekedése tapasztalható.

Általános következtetések:

1) Az SSO "Második ("Konkrét") szakaszának elhúzódó küzdelme fokozatosan a végéhez közeledik. Hogy ez egy operatív szünettel ér véget, vagy egyenesen a "Kezdeményezésért folytatott csatába" (a Kadirov által bejelentett "hatékony szakaszba") megy át, nem tudom megtippelni, de én mégis arra számítok, hogy az említett csata Donbászon kívül kezdődik majd. A csata az orosz fegyveres erők taktikai sikereivel zárul, de stratégiailag - általában sikertelenül, mivel a SAF 5. hónapjának elejére a donbászi AFU csoportosulást nem sikerült legyőzni, és egyszerűen kiszorították a legtöbb pozícióból - hasonlóan.
2) Egyrészt az AFU veresége a Szeverodonyeck-Liscsicsanszkért folytatott csatában, másrészt az RF fegyveres erőinek a Donbassz felszabadítására irányuló stratégiai műveletének kudarca máris az AFU-nak szánt katonai szállítmányok további növekedéséhez vezetett a "kedves nyugati partnerek" (nem az enyém) részéről. Sok minden eldől majd július-augusztusban, miután mindkét fél tartalékosai belépnek a küzdelembe. Az idő az úgynevezett "Ukrajna" és az Orosz Föderáció ellen dolgozik. Az idő azonban inkább az Orosz Föderáció ellen dolgozik. Annál is inkább, mert a helyi (és költséges) sikerektől elragadtatva az orosz politikai vezetés kritikusan lassan felismeri, hogy az ország gazdaságát minél hamarabb "hadrendbe" kell állítani.


 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 490
18 010
113
Há' persze, atomháború a provokáló litvánok miatt :D
Ne haragudj, de el vagy tévedve. Litvánia NATO tag? Igen. Orosz támadás esetén beszáll az összes tagállam? Igen. Ennek következtében kitör a 3. világháború? Igen. Van a harcoló feleknek atomja? Igen. Nagy az esély rá, hogy a konfliktus egy pontján bevetik? Igen. Ne is haragudj, de nagyon nagy hanyag eleganciával elsiklasz ezek felett a tények felett. A hidegháború alatt mindenkinek világos volt, hogy egy Oroszország és a NATO között esetlegesen kirobbanó háború egyértelműen magával fogja hozni az atomfegyverek bevetését. Ez most érdekes módon sokak számára elképzelhetetlen pedig a helyzet teljesen ugyanaz és attól, hogy Oroszországot nem Szovjetuniónak hívják és kevesebb a rendelkezésre álló atomja, attól még ugyanazon elv és doktrína alapján be fogja vetni a NATO ellen. Ezen tény felett elsiklani és valami érthetetlen okból legyinteni rá - Antoine de Boulay gróf szavait idézve -"ez több mint bűn ez hiba" !
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 896
81 736
113
Aknavetők érkeztek a csapatokhoz

A "Burevesztnyik" Központi Kutatóintézet (UVZ konszernhez tartozik) egy újabb tétel aknavetőt szállított le az orosz védelmi minisztérium számára.

A 82 mm-es 2B24 aknavető kialakítása számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, amelyek megkülönböztetik a konkurens aknavetőktől. Tehát jobb a hőmérsékleti rendszere, nagy a tűzsebessége és lehetősége van nagyobb teljesítményű aknák használatára. Az alaplemez kialakítása lehetővé teszi a körkörös felvételt bármilyen típusú talajról.

A megnövelt lőtáv, az egyszerűség, a működés biztonsága és az aknavető kis tömege lehetővé teszi az aknavető-legénység számára, hogy nagy manőverezőképességet és hatékonyságot érjenek el a harcban.

A 82 mm-es 2B24-es aknavetők fő célja az élőerő, a fegyverek és a páncélozatlan járművek leküzdése. Ezenkívül az aknavető speciális feladatokat hajt végre, mint például az ellenség és a fegyverek elvakítása, füstölés és a terület megvilágítása.

 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 511
12 956
113
Akkor tehát a fele igaza? akkor bénák.
Ezen nem változtat ha bulvármocsok az újság.
Ez a kép is kamu? Mert ha nem akkor tényleg többet eszik mint kellene...
59537743-10954233-image-m-21_1656240257116.jpg


Az lehet többet eszik, mint kellene. De egyrészt ne ítélj elsőre, mert betegség is lehet. Bud Spencer sem volt kövér fiatalon, olimpián is részt vett, érmet is nyert. Én szerintem halála előtt, az akkori testalkatával is többet tudott, mint mi összesen a vizipólóról.Másrészt szakmai felkészültségben testalkattól függetlenül lehet teljesen profi is.

Ez az egész egy szenny bulvárhír.
Ugyanaz, mint amikor a holokausztkutatók egyik héten azt találják ki, hogy Hitler csak halat evett, másik héten nem is evett, csak drogozott, vérfertőző kapcsolatban volt, egy herével homokos. Él, de néger felesége van argentínában és a többi agyhalott baromság.
Mitoszrombolás, karaktergyilkosság.
Ami működik is. Most gondolj bele, mint jelentett a cowboy szó a 60es években. Színtiszta tesztoszteront.
Ma maga a vicc, négerek, homokosok szinonímájává tették.
Nézz meg egy 80as, 90es évekbeli katonai filmet, lehet akár egy Stallone, Schwarzi film, vagy akár a Top Gun. Ezeket tudatosan bomlasztják, írtják.
Elég csak az ukrajnai toborzóvideóra gondolni.
Elkezdett dolgozni a háborún a sajtó (még a portfoliónál, hvgnél is) bulvárosabb része.
Ez csupán ennyi. El sem kell olvasni.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 082
32 602
113
Bárhogy is alakul a háború, Ukrajna 2/3a megmarad, vagy semmi, elképesztő mennyiségű pszichiátriai melós kell majd a harctérről élve vagy sebesülten visszatért ukrán katonák kezelésére. Nagyon durva ez az egész, és ez még a finomabb része a dolognak. A durvák folyamatosan vannak. Be kellene dobni azt a törcsit ukránéknál, mert az a férfi aki túléli, totál idegbeteg lesz élete végéig ...

Lásd I. vh., majd utána a gazdasági válság. Ez után a háború után Ukrajna vagy ami marad belőle, erősen fasiszta-nemzetiszocialista jellegű lesz esélyesen. Az ottani nackók számára ez cél is: "tűzben edzett", militarizált társadalom az ideáljuk, készek akár az egész hátralevő életükben háborúzni, azért a háború drog is, sokan bizony a csatatéren érezték magukat a legjobban életükben, van ilyen embertípus.

“Semmi sem olyan, mint emberre vadászni. És akik elég sokáig vadásztak fegyveres emberekre, és ez tetszett is nekik, azokat soha többé semmi más nem érdekli.” - Ernest Hemingway
 

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 079
10 252
113
Az lehet többet eszik, mint kellene. De egyrészt ne ítélj elsőre, mert betegség is lehet. Bud Spencer sem volt kövér fiatalon, olimpián is részt vett, érmet is nyert. Én szerintem halála előtt, az akkori testalkatával is többet tudott, mint mi összesen a vizipólóról.Másrészt szakmai felkészültségben testalkattól függetlenül lehet teljesen profi is.

Ez az egész egy szenny bulvárhír.
Ugyanaz, mint amikor a holokausztkutatók egyik héten azt találják ki, hogy Hitler csak halat evett, másik héten nem is evett, csak drogozott, vérfertőző kapcsolatban volt, egy herével homokos. Él, de néger felesége van argentínában és a többi agyhalott baromság.
Mitoszrombolás, karaktergyilkosság.
Ami működik is. Most gondolj bele, mint jelentett a cowboy szó a 60es években. Színtiszta tesztoszteront.
Ma maga a vicc, négerek, homokosok szinonímájává tették.
Nézz meg egy 80as, 90es évekbeli katonai filmet, lehet akár egy Stallone, Schwarzi film, vagy akár a Top Gun. Ezeket tudatosan bomlasztják, írtják.
Elég csak az ukrajnai toborzóvideóra gondolni.
Elkezdett dolgozni a háborún a sajtó (még a portfoliónál, hvgnél is) bulvárosabb része.
Ez csupán ennyi. El sem kell olvasni.
Jó, de akkor egy orosz tábornok sem halt meg mert volt bennük tesztoszteron és leverte az ösztrogénes homár ukrán rakétát, vagy mit akarsz mondani? Valamint aki ilyen dagadt rosszabbul birja általában a háborús megpróbáltatásokat és a stresszt.
(Nyilván a Svarci és a Stallone filmeken nőttem fel, de azért ők annyira voltak kommandós alkatúak mint Bud Spencer.
Nincs itt összeesküvés, most más a divat, kicsit.
Meg Thor és a Vaják is ki volt pattintva és dölt belőlük a tesztoszteron.
Összeesküvés elméletek nem érdekelnek.
Hitler egy nyomorult szar volt, 160cm gyomorbajos szerencsétlen, aki szeretett volna szőke árja és 190 lenni, a heréi számát nem tudom, meg azt sem hogy jön az orosz tábornokokhoz 2022ben)