Olvasok itt sok okos és néhány kevésbé okos hozzászólást is, igaziból nem mennék most bele a részleteibe a dolognak, inkább csak zanzásítva összefoglalnám azt, ami az elmúlt 4 hónapban lecsapódott számomra.
Az orosz katonai akciót az első pillanattól fogva elleneztem, na nem valami elvont hagymázzal nyakon öntött álszent „szeressük egymást” baromság miatt, hanem azért, mert függetlenül a katonai végeredménytől maga a háború megindításának szükségszerűsége orosz vereség. Egy sokáig jó irányba tartó és jól kimódolt stratégia kudarca.
Komoly kérdések vannak, ami mellett valamilyen rejtélyes okból a tömeg lazán elsétál:
1. Hogyan történhetett meg az, hogy a Kreml 2014-ben simán elaludt Kijevvel kapcsolatban és nem érzékelték a neokon puccs előkészítését majd a sima lebonyolítását?
2. Ha ahhoz volt elég mersze az oroszoknak, hogy a Krímet egy laza mozdulattal (valóban mestermunka volt) lecsatolják, akkor a Donbássz térségét miért hagyták magára? Lázadást egyéb tartományokban is tudtak volna szítani úgy, hogy a Krímmel együtt Ukrajna egyik, ha nem a legértékesebb területe is helyből annektálódik.
3. 8 éven át ment a végtelen huzavona a minszki megállapodások körül, amit bár Berlin és Párizs még támogatott is volna, de az USA nem engedte az aktuális ukrán vezetésnek, hogy végrehajtsa. Moszkva 8 éven át mégis miben reménykedett? Ez csak időt adott arra, hogy az új amekrán kormány felkészüljön egy fegyveres konfliktusra.
4. Ha már katonai akciót indítanak, akkor miért egy jóval kisebb haderővel nyomulnak be Ukrajnába, mint az alap ukrán haderő?
Ezek a kérdések az oroszok felé állnak, olyan válasz pedig nem létezik, amely ne lenne így vagy úgy „konteószagú”, ezt pedig a nagyérdemű egy részének az orra nem bírja, az is igaz, hogy konteómentes értelmes válaszokat sem tudnak adni ezekre a kérdésekre. Mindegy, lapozzunk.
5. Ukrajna 8 éve készül a nagy leszámolásra, az USA/NATO adott pénzt, paripát, kiképzést, real-time információkat, ennek ellenére – beleértve a kezdeti orosz bénázásokat is – az ukrán haderőnél kisebb orosz katonai erőt az ukránok nemhogy visszaverni nem képesek az eredeti határok mögé, de folyamatosan teret vesztenek. Hogyan fordulhat elő az, hogy a védekezőnél kisebb haderő egy ekkora arcvonalon képes előre nyomulni, több mint 2600 települést elfoglalni és a védekező csak ott és csak akkor tud valamennyit visszanyomulni, ha a támadó előtte eltakarodik a környékről?
6. A nagy dérrel-durral beharangozott Nyugati szankciók bár okoznak problémákat Oroszországban (és az EU-ban is), de egyelőre híre-hamva sincsen a beharangozott orosz pénzügyi, gazdasági, társadalmi, politikai és katonai összeomlásnak. Értem én, hogy 4 hónap erre talán kevés volt, de Oroszország ellen nem 4 hónapja van szankciócunami, hanem évek óta, mostanra több, mint 1100 élő szankció van ellenük, ami világrekord. Azt azért nem árt tudni, hogy kábé 35 ország szankcióz, 160 ország meg nem, ami azért figyelemre méltó, miközben a nyugati mainstream igen szerényen nemzetközi közösségről haluzik.
Azt viszont nem értem, ha valaki rogyásig van minden alapvető nyersanyaggal, képes az alapvető szintnél jóval magasabb színvonalon az önellátásra és mellesleg több ezer bevethető atombombán ücsörög, azt mégis hogyan lehet hatékonyan kizárni ebből a világból?
7. Egy ideje figyelemmel kísérem a brit tudósokat/hírszerzőket, illetve az általuk előadott tananyagot, de meg kell mondanom, hogy néha nem tudom, nem-e a Monty Pythont látom. Elképesztőbbnél elképesztőbb teóriák, információk, hírek és jóslatok ömlenek ránk hetente hétszer, bár ezek forrása mindig Nevenincs. Kezd vicces lenni a dolog, ami egyben tragikus is, mert ide jutott az egykor méltán híres brit sajtó és politika.
Összefoglalva a dolgot azt kell mondjam, hogy az oroszok a saját kapujukban elaludtak, stratégiai hibát hibára halmoztak, majd igen szerencsétlen módon megindítottak egy hadműveletet, aminek nem látszik a valódi vége és végeredménye. Nehezen tudom elképzelni azt, hogy Nulland 5 milliárd dolcsija után ne lett volna Moszkvának 20-25 milliárd dolcsija arra, hogy mindenféle háború nélkül legyen egy ellen-Majdan 8 éven át bármikor. Ne feledjük, a világ egyik legkorruptabb országáról beszélünk, Ukrajnában pénzért minden is elintézhető.
Azt is nehezen hiszem el, hogy az orosz haderő TESCO gazdaságos méretben indít hadműveletet egy Ukrajna ellen, miközben – állítólag, a Nyugat szerint – egész Ukrajnát akarták elfoglalni. Mindezt egy kvázi kisebb haderővel, mint ami a Magyar Néphadsereg volt anno fénykorában…
Az sem egészen tiszta, hogy a Nyugat által beindított szuper szankciólavina csak ennyit ér, mármint Oroszhonnal kapcsolatban. Az EU más tészta, na Európa ellen egészen jól működik Putyin megbüntetése.
Timmermans és a többi magasan képzett eurobürokratát hallgatva eszelős ötletbörze ömlött szegény Európa nyakába Putyin büntijére, az egész kezd valami közepes szadomazo élvezkedésre hajazni. Ne fürödj, csak hetente kétszer, ne használj gázt, ne vegyél kőolajat és ezzel büntesd VVP-t.
Remek ötletek, de mondok egy jobbat!
Szerintem az EU összes polgára fejezze be az evést és ivást, levegőt se vegyen, sőt, a legjobb, ha mindenki felköti magát és ezzel jól megbüntetjük ezt a galád Putyint. Mutassuk meg neki!