[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 471
46 588
113
Tegnap 2022.06.28. nemzeti ünnep volt.
Gondoltam meghivatkozom a Elnök ünnepi beszédét /összesítés a videó ami a cikkből nyílik kb. 12 perces a mondandó is hosszabb:
https://www-ukrinform-ua.translate....tr_sl=uk&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=sc

Pylyp Orlyk alkotmányát lefordítják ukránra és áthelyezik az iskolákba – Zelensky

Videó

2022.06.28. 09:40

Pylyp Orlyk alkotmányát latinról ukránra fordítják, és több tízezer példányt juttatnak el az iskolákba.

Ezt Volodimir Zelenszkij elnök mondta az alkotmány napja alkalmából tartott beszédében – írja az Ukrinform.

"Pylyp Orlyk alkotmánya, amely több mint 300 éves. Ezt nevezik Európa első írott alkotmányának. Tavaly pedig először látogatott el ukrajnai otthonába. Kijevben kiállították, de érdemes Ukrajna minden szegletében elolvasni. Ennek érdekében latinról ukránra fordítják, és több tízezer példányt küldenek az ukrán iskolákba” – mondta Zelenszkij.

Zelenszkij meg van győződve arról, hogy az állam alaptörvényének normái lehetővé teszik az ukrán nemzet genetikai kódjának megfejtését és egy ukrán részletes portréjának ábrázolását.

„Az Alkotmány normái lehetővé teszik nemzetünk genetikai kódjának megfejtését. Találja meg a választ két fő kérdésre: mi az Ukrajna és kik az ukránok? Ez a mi részletes portrénk. És különösen most, egy teljes körű háború idején jól láthatóak a főbb jellemzői” – mondta az államfő.

Szerinte a 26 évvel ezelőtti alaptörvény elfogadásának elvei a mostani ukránok harcának elvei, megmagyarázzák, miért és miért harcolnak az ukránok.

„Ez az ukrán nép önrendelkezési joga, Ukrajna egyetemesen jóváhagyott függetlensége, az Európába vezető út visszafordíthatatlansága. Ez felelősség Isten, a saját lelkiismeret, az előző, a jelen és a jövő nemzedékei előtt” – mondta az elnök.

Az államfő hangsúlyozta, hogy Ukrajna nem most kezdte meg a háborút, hanem az ukránok megvédik szuverén, független, demokratikus, szociális és jogi államukat.

Zelenszkij hangsúlyozta, hogy a szuverenitás Ukrajna egész területére kiterjed. „Egységes állam vagyunk, területünk a meglévő határokon belül szerves és sérthetetlen. Ezért keleten és nyugaton, délen, északon és középen népünk hősiesen harcol ezekért az elvekért és Alkotmányunk második cikkelyéért. Ez visszatartja a világ második hadseregét” – magyarázta.

Az elnök emlékeztetett arra is, hogy az alaptörvény a földet határozza meg a legfőbb nemzeti vagyonként, és az ukránok minden méter szülőföldért az utolsó leheletig harcolni fognak.

„Mert csak a nép tudja megváltoztatni az alkotmányos rendet Ukrajnában. Az államhatalmat senki sem bitorolhatja. Jól ismerjük a „demokrácia” kifejezést, ezért nem tudjuk, mi az ötödik kifejezés. Tiltakozási jogunk van, a gyülekezés és a tüntetés alkotmányos cikkely, valakinek pedig büntetőjogi” – mondta az elnök.

Ráadásul szerinte az állami jelképek nem szimbolikusak és nem formálisak az ukránok számára. Igen, megjegyezte, hogy Ukrajna államzászlója két szent színű - kék és sárga - csíkokból álló zászló, a harmadik nem megengedett, ahogyan más trikolór sem loboghat Ukrajna földjén, a mi égboltunkon valahogy másként, mint az „ideiglenesen” előtaggal.

Zelenszkij arra is emlékeztetett, hogy Ukrajna címere Nagy Volodimir hercegi állam jele, háromágú, nem kétfejű madár, "mert itt nem száll fel".

Olvassa el még: Zelenszkij minden ukránt arra szólított fel, hogy minden nap dolgozzon a győzelemért

Az elnök hozzátette: az ideiglenesen megszállt városokban élő ukrán nép nem fél attól, hogy békés nagygyűléseken vegyen részt, és a megszálló szemébe nézve hangosan énekelje himnuszát, "azt énekelje, hogy elpusztul, mint a harmat a napon".

„Ezt a nemzetet nem lehet legyőzni! Csak pusztítsd el. De még ez is lehetetlen. Mert kozák származásúak vagyunk! ”Meg van győződve az államfő.

Zelenszkij azt is megjegyezte, hogy Ukrajnában az államnyelv az ukrán, és az ukránok tisztelik az összes többi nyelvet, amelyek közül egyik sem elnyomott.

Olvassa el még: Az oktatási minisztérium bejelentette, mikor kezdődik a tanév az iskolákban és az egyetemeken

Az elnök emlékeztetett arra, hogy Pylyp Orlyk alkotmánya Ukrajna modern alkotmányának "jogi őse".

Az államfő meg van győződve arról, hogy előbb-utóbb mind az alkotmányt, mind az ukrán iskola többi tárgyát boldog és mosolygós ukrán gyerekek tanulják Donyeckben, Luhanszkban, Mariupolban, Herszonban és a Krím-félszigeten.

Olvassa el még: Zelenszkij: Óriási a szakadék Ukrajna és Oroszország között

Mint arról beszámoltunk, Ukrajnában június 28-a nemzeti ünnep – az alkotmány napja.
Ennek a fele sem igaz!
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 896
81 755
113
Zelenszkij által közzétett videó a bevásárló központba csapodó orosz rakétáról....

2:57-l látható a becsapódó rakéta

3zzb9X225M4.jpg

bfTXeshK5ec.jpg


A rakéta nem a bevásárló központba/ra csapódott be. A Tamozsennij centr-re csak a tüz terjedt át a robbanás következtében. Ha a rakéta betalál hatalmas kráter lett volna az épület helyén...
 

Ratamahata

Well-Known Member
2018. december 1.
1 217
4 467
113
H
Zelenszkij által közzétett videó a bevásárló központba csapodó orosz rakétáról....

2:57-l látható a becsapódó rakéta

Hol van itt a bevasarlokozpont?? Ez egy ipari létesítmény hátsó telephelye lehet ahova feldepoztak egy csomó cuccot, darukat stb.... arról nem is beszélve ha egy ilyen bekoszon az nem csak a tetőt fogja lebontani mint azt láttuk egy korábbi videón...
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 092
20 677
113
3zzb9X225M4.jpg

bfTXeshK5ec.jpg


A rakéta nem a bevásárló központba/ra csapódott be. A Tamozsennij centr-re csak a tüz terjedt át a robbanás következtében. Ha a rakéta betalál hatalmas kráter lett volna az épület helyén...
A lényegen nem változtat, hogy mellé sikerült betolni és nem foglalkoztak a civil létesítményekkel a közelben.
Vagy a roncstelepet célozták? :D
Szánalmas ez, simán be lehetne ismerni, de nyilván nem.
Először a 'nem is mi voltunk', aztán 'mégis mi voltunk, de fegyverraktár volt a pláza', aztán 'üres is volt a pláza',
most meg ez a legújabb, hogy 'mégis mi voltunk, de a pláza nem is lényeges, fegyverraktár sem volt ott' :D
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 440
12 396
113
A lényegen nem változtat, hogy mellé sikerült betolni és nem foglalkoztak a civil létesítményekkel a közelben.
Vagy a roncstelepet célozták? :D
Szánalmas ez, simán be lehetne ismerni, de nyilván nem.
Először a 'nem is mi voltunk', aztán 'mégis mi voltunk, de fegyverraktár volt a pláza', aztán 'üres is volt a pláza',
most meg ez a legújabb, hogy 'mégis mi voltunk, de a pláza nem is lényeges, fegyverraktár sem volt ott' :D
Megint kevered a szezont a fazonnal, jajj de unalmas már.
Mit kell még beismerni? :D hát beismerték, hogy szét lett bombázva a pláza mellett valami. :D mit szeretnél még? :D
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 708
8 803
113
Tudom, nem számít... Hiába vásárol érte az eu, elismerve a tényét.
Az árfolyam csak akkor számít a liberálpropagandában, ha Magyarországot kell gyalázni, abban nagy az egyetértés.
Eleve sok terméket nem tudnak importálni a szankciók miatt, ezért kevesebb a rubel eladás. A cégeknek pedig kötelező a deviza bevétel talán 80%-át rubelre váltani. Ez ugye növeli a rubel keresletet.

Nem a piac árazta be ide a rubelt.
 

ronis

Well-Known Member
2022. március 23.
177
1 031
93
Megjegyzem, Hitlerhez hasonlóan Putyin is ugyanezt a propagandát is tolja, összefogott ellenünk mindenki, történelmi igazságtalanság áldozatai vagyunk, de az erős Vezető ezt most helyrehozza, és ha összetartunk, győzni fogunk. Csak itt nem a "zsidók" az ellenség, hanem a "nyugat".
Megjegyzem régen olvastam ekkora félre magyarázást...
szóval akkor nem is a tisztelt "nyugat" csinált az orosz népből, emberekből ,művészekből modern kori üldözendő zsidókat, stigmatizálta őket , kitiltotta az országukból, elvette a vagyonukat, megtiltotta a belépést, sőt a proxyja már égeti bedarálja a szépirodalmat, ledönti még az írok szobrait is, villanyoszlophoz kötözi ki az embereket meggyalázva, CSAK mert oroszul mertek megszólalni, nyiltan náci módszerekkel üldözi a kissebségeket stbstb stb, stb....

mindez Moszkvában történik , és a csunya Putin csinálja, direkt tele rakta az agresszor az összes környező országot rakétákkal, ezzel fenyegetve a szegény ártatlan EU-t ....
sőt europai embereket ágyúzik 8 éve szegény szerencsétlen EU- már több mint 150 beadványt adott be a gittegylet ensz-be hogy vizsgálják már ki miért ágyuzzák a békés lakosságot, de senki nem halja meg amit mondanak...
aha persze mesélj még ,halgatjuk.

csak szólok az a ló segge amit látsz, mert sikerült fordítva felülnöd rá !

Jah és a jövőre nézve, HA az okoslitvánok tultolják , vagy a rendkívűl okos lengyel vezetés tultolja, arra is meg fog jönni a megfelelő válasz, és ehez még orosz fan-nak sem kell lenni elég ha valaki racionalistán figyeli a világ eseményeit.

de hogy egy klasszikust idézzek : "A világban csak egyetlen biztos pont van. Egyetlen általános szabály, egyetlen igazi törvény: a kauzalitás. Akció – reakció, ok és okozat.”
 
H

Hummen23

Guest
Eleve sok terméket nem tudnak importálni a szankciók miatt, ezért kevesebb a rubel eladás. A cégeknek pedig kötelező a deviza bevétel talán 80%-át rubelre váltani. Ez ugye növeli a rubel keresletet.

Nem a piac árazta be ide a rubelt.
Ismerek olyat, aki minden követ megmozgatott, hogy rubelt tudjon venni. Sikerült is neki néhány millióért, mostanra megduplázta a pénzét.
Mi ez, ha nem piac?
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 037
66 549
113
Fontos írás!

Ki nem küld, az miért nem küld, aki küld, az mit okoz e kérdésben, és az erre adott válaszok egy drogos szemszögéből, mint harcol, nem harcol, végsőkig harcol, ill. kétségbeesett, stb.

Az a grafikon... :D a hős romanok itt is tok utolsok. Nekik semmibe sem kerult ez az ukran cirkusz eddig.

Ez meg euronews hír de nemi informacioval azert szolgaltat.
Mondjuk azert az olyan megfogalmazasok hogy a Dimitro fantomnevu informacioforras aki tobb tizezer hektart maga muvel...
Tobb tizezer hektar, megis pontosan mennyi, mert ez eleg tag meghatarozas ...
Magyarorszagon talan a Meszaros a legnagyobb gasztor meg a Csanyi nekik lehet talan fejenkent 20-30000 ha. A korabbi csucstarto GSD szetbomlott ott a csucson 15000 ha volt.
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 440
12 396
113
‼️ Jens Stoltenberg NATO-főtitkár nyilatkozatai a szövetségi csúcstalálkozón: ▪️Új stratégiai koncepciót fogadnak el, amely a szövetség jövőjének felépítéséhez szükséges tervezet lesz; ▪️ A NATO vezetői a csúcstalálkozón megerősítik a védelmi kiadások növelése iránti elkötelezettségüket; ▪️A NATO válaszcsapatait jövőre 40 ezerről 300 ezerre növelik; ▪️Finnország és Svédország NATO-csatlakozási folyamata gyors ütemben halad, a csatlakozás időpontja a vonatkozó jegyzőkönyv ratifikálásától függ. ☠️A NATO-csúcson Zelenszkijnek azt is elmondták, hogy a konfliktust katonailag kell megoldani, és a szövetség továbbra is segíteni fogja Kijevet ebben - mondta a belga miniszterelnök. t.me/RVvoenkor
---
Istenem, egyszer azt sírják, hogy diplomáciai uton kell megoldani, most meg már megint kanonai úton. Szánalmas ez az egész amit művelnek már. Nem lehetne ezt a majom jens fiút mondjuk kinyírni?
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 398
16 667
113
Eleve sok terméket nem tudnak importálni a szankciók miatt, ezért kevesebb a rubel eladás. A cégeknek pedig kötelező a deviza bevétel talán 80%-át rubelre váltani. Ez ugye növeli a rubel keresletet.

Nem a piac árazta be ide a rubelt.
Te jó ég? Akkor mi? Lövésed sincs a piaci folyamatokról te nagyon okos. Mi generálja a rubel erősödését,szerinted a belső pénzmozgás növekedése? Inkább építs homokvárat a Duna parton,annak nagyobb hasznát látjuk.
 

tindalos

Well-Known Member
2011. október 8.
1 621
5 415
113
‼️ Jens Stoltenberg NATO-főtitkár nyilatkozatai a szövetségi csúcstalálkozón: ▪️Új stratégiai koncepciót fogadnak el, amely a szövetség jövőjének felépítéséhez szükséges tervezet lesz; ▪️ A NATO vezetői a csúcstalálkozón megerősítik a védelmi kiadások növelése iránti elkötelezettségüket; ▪️A NATO válaszcsapatait jövőre 40 ezerről 300 ezerre növelik; ▪️Finnország és Svédország NATO-csatlakozási folyamata gyors ütemben halad, a csatlakozás időpontja a vonatkozó jegyzőkönyv ratifikálásától függ. ☠️A NATO-csúcson Zelenszkijnek azt is elmondták, hogy a konfliktust katonailag kell megoldani, és a szövetség továbbra is segíteni fogja Kijevet ebben - mondta a belga miniszterelnök. t.me/RVvoenkor
---
Istenem, egyszer azt sírják, hogy diplomáciai uton kell megoldani, most meg már megint kanonai úton. Szánalmas ez az egész amit művelnek már. Nem lehetne ezt a majom jens fiút mondjuk kinyírni?
Jó alkalom egy-két magyar bejelentésre! :hadonaszos:
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 037
66 549
113
Tegnap 2022.06.28. nemzeti ünnep volt.
Gondoltam meghivatkozom a Elnök ünnepi beszédét /összesítés a videó ami a cikkből nyílik kb. 12 perces a mondandó is hosszabb:
https://www-ukrinform-ua.translate....tr_sl=uk&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=sc

Pylyp Orlyk alkotmányát lefordítják ukránra és áthelyezik az iskolákba – Zelensky

Videó

2022.06.28. 09:40

Pylyp Orlyk alkotmányát latinról ukránra fordítják, és több tízezer példányt juttatnak el az iskolákba.

Ezt Volodimir Zelenszkij elnök mondta az alkotmány napja alkalmából tartott beszédében – írja az Ukrinform.

"Pylyp Orlyk alkotmánya, amely több mint 300 éves. Ezt nevezik Európa első írott alkotmányának. Tavaly pedig először látogatott el ukrajnai otthonába. Kijevben kiállították, de érdemes Ukrajna minden szegletében elolvasni. Ennek érdekében latinról ukránra fordítják, és több tízezer példányt küldenek az ukrán iskolákba” – mondta Zelenszkij.

Zelenszkij meg van győződve arról, hogy az állam alaptörvényének normái lehetővé teszik az ukrán nemzet genetikai kódjának megfejtését és egy ukrán részletes portréjának ábrázolását.

„Az Alkotmány normái lehetővé teszik nemzetünk genetikai kódjának megfejtését. Találja meg a választ két fő kérdésre: mi az Ukrajna és kik az ukránok? Ez a mi részletes portrénk. És különösen most, egy teljes körű háború idején jól láthatóak a főbb jellemzői” – mondta az államfő.

Szerinte a 26 évvel ezelőtti alaptörvény elfogadásának elvei a mostani ukránok harcának elvei, megmagyarázzák, miért és miért harcolnak az ukránok.

„Ez az ukrán nép önrendelkezési joga, Ukrajna egyetemesen jóváhagyott függetlensége, az Európába vezető út visszafordíthatatlansága. Ez felelősség Isten, a saját lelkiismeret, az előző, a jelen és a jövő nemzedékei előtt” – mondta az elnök.

Az államfő hangsúlyozta, hogy Ukrajna nem most kezdte meg a háborút, hanem az ukránok megvédik szuverén, független, demokratikus, szociális és jogi államukat.

Zelenszkij hangsúlyozta, hogy a szuverenitás Ukrajna egész területére kiterjed. „Egységes állam vagyunk, területünk a meglévő határokon belül szerves és sérthetetlen. Ezért keleten és nyugaton, délen, északon és középen népünk hősiesen harcol ezekért az elvekért és Alkotmányunk második cikkelyéért. Ez visszatartja a világ második hadseregét” – magyarázta.

Az elnök emlékeztetett arra is, hogy az alaptörvény a földet határozza meg a legfőbb nemzeti vagyonként, és az ukránok minden méter szülőföldért az utolsó leheletig harcolni fognak.

„Mert csak a nép tudja megváltoztatni az alkotmányos rendet Ukrajnában. Az államhatalmat senki sem bitorolhatja. Jól ismerjük a „demokrácia” kifejezést, ezért nem tudjuk, mi az ötödik kifejezés. Tiltakozási jogunk van, a gyülekezés és a tüntetés alkotmányos cikkely, valakinek pedig büntetőjogi” – mondta az elnök.

Ráadásul szerinte az állami jelképek nem szimbolikusak és nem formálisak az ukránok számára. Igen, megjegyezte, hogy Ukrajna államzászlója két szent színű - kék és sárga - csíkokból álló zászló, a harmadik nem megengedett, ahogyan más trikolór sem loboghat Ukrajna földjén, a mi égboltunkon valahogy másként, mint az „ideiglenesen” előtaggal.

Zelenszkij arra is emlékeztetett, hogy Ukrajna címere Nagy Volodimir hercegi állam jele, háromágú, nem kétfejű madár, "mert itt nem száll fel".

Olvassa el még: Zelenszkij minden ukránt arra szólított fel, hogy minden nap dolgozzon a győzelemért

Az elnök hozzátette: az ideiglenesen megszállt városokban élő ukrán nép nem fél attól, hogy békés nagygyűléseken vegyen részt, és a megszálló szemébe nézve hangosan énekelje himnuszát, "azt énekelje, hogy elpusztul, mint a harmat a napon".

„Ezt a nemzetet nem lehet legyőzni! Csak pusztítsd el. De még ez is lehetetlen. Mert kozák származásúak vagyunk! ”Meg van győződve az államfő.

Zelenszkij azt is megjegyezte, hogy Ukrajnában az államnyelv az ukrán, és az ukránok tisztelik az összes többi nyelvet, amelyek közül egyik sem elnyomott.

Olvassa el még: Az oktatási minisztérium bejelentette, mikor kezdődik a tanév az iskolákban és az egyetemeken

Az elnök emlékeztetett arra, hogy Pylyp Orlyk alkotmánya Ukrajna modern alkotmányának "jogi őse".

Az államfő meg van győződve arról, hogy előbb-utóbb mind az alkotmányt, mind az ukrán iskola többi tárgyát boldog és mosolygós ukrán gyerekek tanulják Donyeckben, Luhanszkban, Mariupolban, Herszonban és a Krím-félszigeten.

Olvassa el még: Zelenszkij: Óriási a szakadék Ukrajna és Oroszország között

Mint arról beszámoltunk, Ukrajnában június 28-a nemzeti ünnep – az alkotmány napja.
Ez az Orlik nem is ukran volt. Cseh - belorusz kevert nemzetisegu. Ok ok, akkor meg olyan nem volt hogy ukran, ertem. Elszegodott egy helyi, aktualis hetmanhoz, aztan 3-4 ev mulva a poltavai csata utan kivertek oket az orszagbol a sved kirallyal egyutt. Moldvaban bujkaltak, rablohadjaratokat vezetett a korabbi nepe ellen. Kozben megirta ezt az alkotmanyt, de kinek? Kis ido mulva a sved kirallyal svedorszagba mehettek es ott is halt meg.

Es most ezt az idegen nyelvu "alkotmanyt" amit sosem hasznaltak, felfedeztek Ukrajnaban!
Hat ez fantasztikus!
Ez most nagyon fontos, grat, van meg lejjebb Ukrajna?
 

Mivec

Well-Known Member
2022. március 2.
329
3 664
93
Ha az orosz hadsereget az orosz nyomtávú vasúthálózaton túl próbálják ellátni, az arra kényszerítené őket, hogy leginkább a tehergépjárművekre hagyatkozzanak, amíg a vasúti csapatok át nem állítják a vasutat vagy újat építenek

ezzel azért vitatkoznék. van egy olyan, hogy az ukrán és a balti is pont ugyanolyan 1588as nyomtávot használ leginkább, mint az orosz (szovjet ökörség). tehát semmiféle átszerelés nem kell még balti irányban sem.

max akkor, ha Fényeslitkén túlmennek.
Kárpátalja nagyrészén mai napig kettős nyomtáv van.