[BIZTPOL] Magyarország

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Lengyel_nem_medik

Well-Known Member
2022. március 30.
520
1 513
93
Klasszul leirtad, hogy Magyarország mindig azzal szövetkezett akivel közös érdekei voltak.
Minden ország ezt csinálja.
USA is Anglia is.
Lengyelország is.
Azt írod ti 1000 éve az angolszászok oldalán álltok.
Napóleoni háborúk idején is?
39 szeptember után az angolszász szövetségeseitek leginkább ökölrázással segítettek benneteket.
Majd ahogyan te szoktad mondani a szovjetekkel győztesként bevonultatok Berlinbe.
Azokkal az oroszokkal, akik ellen szerinted mindig rendületlenül harcoltatok.

Egy szövetségben akkor egyenrangú a két fel, ha egyforma az erejük. Egyébként soha.
Ha te azt gondolod, hogy a lengyel amerikai viszonyban a két ország érdekei egyforma súllyal jelennek meg, akkor idealista álmodozó vagy.
Ha a ket szovetsegesunk (angolok-franciak) egymas ellen harcolnak akkor mit tehetunk? Szerintem jol dontottunk, megha akkor vesztettunk is, hisz az melle alltunk amelyik az oroszok ellen volt.
A 2. VH szinten csapdahelyzet volt. A politikusok arra adtak parancsot a seregnek, hogy ne harcoljanak az oroszok ellen, mert elosszor a nemeteket kell legyozni, azutan az oroszokat. De persze lengyel embernek ilyen parancsot nem lehet adni, lottek az oroszokat is, ekkor kb. 9000 orosz halott lett, de a front osszeomlott, nem birtunk egyszerre mindkettovel, szoval koncentraltunk elosszor a nemetekre. Arrol csak nem mi tehetunk, hogy az oroszok es a nemetek osszevesztek kozben, igy az oroszok atalltak a nemet ellenes oldalra, ugye? Es innen mar tortenelem, a nemetek legyozese utan, a hideghaboruban az oroszok lettek legyozve. Szerintem ennel jobban senki sem tudta volna jobban megoldani egy ennyire nehez helyzetet.
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 179
20 128
113
Úgy érzem ez a vita nagyon ideológiai szinten folyik, hiányzik a pragmatizmus. Mindegy mit szeretnék, ha azt éppen nem lehet, mert nem én fújom a passzátszelet.

MINDEN társadalom alapja a gazdaság. Abból jön a pénz, amiből finanszírozhatod a bármit is. A hadsereget is. Tehát nem állhat a hadsereg az első helyen, max. a másodikon.

Javaslom tanulmányozd a lengyel külker adatokat. Export, import. Kivel mennyi.
Ki tudod venni a német adatokat? Mit teszel a helyére és honnan? Könnyebb kereskedni a 6 ezer km-re lévő USA-val mint a német szomszédoddal?

Még 1-2 szó a mi német irányultságunkról.
Orbánnak nem volt jó kapcsolata már Merkellel se. De Németország egy szövetségi állam. Önálló tartományokkal és azok vezetésével. Orbán jó kapcsolatokat épített ki néhány tartománnyal és azok vezetésével. Főleg gazdasági kapcsolatokat. Itt kompenzálta azt, hogy az állami vezetéssel lévő kapcsolata mérsékelten jó. Ez pedig nekünk gazdaságilag eredményes volt.
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
@Lengyel_medik & neki válaszolók
Most már kb 10 oldala olvasom a teljesen parttalan történelmi ki hol árulta/nem árulta el a másikat ökörködést. Mi a rekettye ez, oviscsoport? Nőjetek már fel. Marha uncsi a biztpolban ezt az ökörködést olvasni, most már vonuljatok át egy másik topikba a történelmi "a románok ellopták a lovainkat a honfoglalásnál" szintű baromkodással.

De hogy legyen neked megnyugtató infó is, ugyan itt a fórumban egyáltalán nem ez jön le, de a magyar társadalom többsége örül és elégedett az EU és NATO tagsággal, szóval egy csapatban vagyunk, tessék leállni egymás heccelésével.
Lengyel meg magyar hadiipar európai helyett kackac... nem tudom hány éves vagy mivel foglalkozol, de ez egy álom. Csak vegük azt, hogy hány állam van a földön aki képes saját erőből kifejleszteni és gyártani egy mdern MBT-t, IFV-t, legújabb generációs csapásmérő/bombázó/légifölény gépet, vadász vagy csapásmérő tengeralattjárót, etc... és akkor még nem beszéltünk az elefántról a szobában, atomfegyvert ... már nagyon régóta álom a hadseregek önellátása, az csak a szuperhatalmaknak megy vagy szövetségi rendszer részeként, vagy valami hiányozni fog a képességekből.

  • EU szinten meg kellene oldani mindezek ellátását, meg kellene oldani az európai hadsereget/haditengerészetet/légierőt, meg kellene oldani a nukleáris elrettentést (az EURATOM eredetileg ezért jött létre, aztán egy bohóckodás lett belőle...), meg kellene oldani az EU-n kívüli területek katonai felderítését közös erővel, meg kellene oldani a határvádelmet EU szinten, nem csak úgy lárifári... lehetetlen nem közösen megoldani ezeket, és minél később oldódnak meg, annál nagyobb ára lesz, és annál nagyobb lesz a széthúzás. Az EU nem hagyatkozhat mindenben az USA-ra. "America first" "Sterben für Hamburg/Sterben für Chicago". Valamikor nem lesz egy az USA és Európa érdeke, és akkor Európának késznek kellene lennie a helyzetet megoldani.
  • A lengyel politikusaok nem annyira hülyék, mint hiszed, belátták, hogy az USA az egyetlen akire számíthatnak Oroszország ellenében, teljesen megbízható komplex solution-t csak ők tudnak adni, az egész NATO gerincét ők adják, a többiek csak segédcsapatok... egy nagy háború megvívása csak az USA-val lehetséges.
Bízunk benne, hogy a NATO kitart, de az EU-nak is szárazon kell tartania a puskaport... de most inkább a megfelelő kifejezés inkább az lenne, hogy ideje lenne felnőnie...

Szóval Európát gatyába kell rázni, de addig valóban csak az USA-ra lehet számítani, amíg ez meg nem történik...m magam részéről egy markánsabb Orbáni irányváltást vártam volna a háború kitörésével, hogy azokat boldoggá tegyen, akikre lehet katonailag számítani... mert mind tudjuk, hogy az ország felfegyverzése hogyan áll, és, hogy ez nem egyedi helyzet, de még ha előrább járnánk is sem sokat számítana jelen helyzetben, mert ha az abszolút számokat nézzük, hiába lennénk is erősek, relatíve jelentéktelenek lennénk a térségben akkor is. Aki meg ezen bepövccen az javaslom inkább gondolkodjon el rajta, mint bepöccenjen...
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 928
48 631
113
Ami pedig a német technikát és az RM gyárait illeti, ez igazából akkor lesz majd fontos és döntő tényező, ha a teljes nyugat-európa iszlamizálódása+gazdasági mélyrepülése kiteljesedik, mert a csődbe még nem ment, de az által fenyegetett cégek (vagy legalább is egy részük remélhetőleg) próbálnak majd menekülni.
A legközelebbi -az ő mércéjükkel európai, civilizált és keleti tömbbel (Kína, Oroszország stb.) még jó gazdasági és politikai kapcsolatokat ápoló és a németekre sem köpködő- ország (ahol képzett munkaerőt is találnak) pedig mi leszünk.
Előbb fogja a kivérzett német hadiipart kilóra felvásárolni az amerikai, mintsemhogy számoljanak velünk.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 928
48 631
113
@Lengyel_medik & neki válaszolók
Most már kb 10 oldala olvasom a teljesen parttalan történelmi ki hol árulta/nem árulta el a másikat ökörködést. Mi a rekettye ez, oviscsoport? Nőjetek már fel. Marha uncsi a biztpolban ezt az ökörködést olvasni, most már vonuljatok át egy másik topikba a történelmi "a románok ellopták a lovainkat a honfoglalásnál" szintű baromkodással.

De hogy legyen neked megnyugtató infó is, ugyan itt a fórumban egyáltalán nem ez jön le, de a magyar társadalom többsége örül és elégedett az EU és NATO tagsággal, szóval egy csapatban vagyunk, tessék leállni egymás heccelésével.
Lengyel meg magyar hadiipar európai helyett kackac... nem tudom hány éves vagy mivel foglalkozol, de ez egy álom. Csak vegük azt, hogy hány állam van a földön aki képes saját erőből kifejleszteni és gyártani egy mdern MBT-t, IFV-t, legújabb generációs csapásmérő/bombázó/légifölény gépet, vadász vagy csapásmérő tengeralattjárót, etc... és akkor még nem beszéltünk az elefántról a szobában, atomfegyvert ... már nagyon régóta álom a hadseregek önellátása, az csak a szuperhatalmaknak megy vagy szövetségi rendszer részeként, vagy valami hiányozni fog a képességekből.

  • EU szinten meg kellene oldani mindezek ellátását, meg kellene oldani az európai hadsereget/haditengerészetet/légierőt, meg kellene oldani a nukleáris elrettentést (az EURATOM eredetileg ezért jött létre, aztán egy bohóckodás lett belőle...), meg kellene oldani az EU-n kívüli területek katonai felderítését közös erővel, meg kellene oldani a határvádelmet EU szinten, nem csak úgy lárifári... lehetetlen nem közösen megoldani ezeket, és minél később oldódnak meg, annál nagyobb ára lesz, és annál nagyobb lesz a széthúzás. Az EU nem hagyatkozhat mindenben az USA-ra. "America first" "Sterben für Hamburg/Sterben für Chicago". Valamikor nem lesz egy az USA és Európa érdeke, és akkor Európának késznek kellene lennie a helyzetet megoldani.
  • A lengyel politikusaok nem annyira hülyék, mint hiszed, belátták, hogy az USA az egyetlen akire számíthatnak Oroszország ellenében, teljesen megbízható komplex solution-t csak ők tudnak adni, az egész NATO gerincét ők adják, a többiek csak segédcsapatok... egy nagy háború megvívása csak az USA-val lehetséges.
Bízunk benne, hogy a NATO kitart, de az EU-nak is szárazon kell tartania a puskaport... de most inkább a megfelelő kifejezés inkább az lenne, hogy ideje lenne felnőnie...

Szóval Európát gatyába kell rázni, de addig valóban csak az USA-ra lehet számítani, amíg ez meg nem történik...m magam részéről egy markánsabb Orbáni irányváltást vártam volna a háború kitörésével, hogy azokat boldoggá tegyen, akikre lehet katonailag számítani... mert mind tudjuk, hogy az ország felfegyverzése hogyan áll, és, hogy ez nem egyedi helyzet, de még ha előrább járnánk is sem sokat számítana jelen helyzetben, mert ha az abszolút számokat nézzük, hiába lennénk is erősek, relatíve jelentéktelenek lennénk a térségben akkor is. Aki meg ezen bepövccen az javaslom inkább gondolkodjon el rajta, mint bepöccenjen...
Az USA talán eldobható ágyútöltelékként számol Kelet-Európával. Kb mint ukrajna, csak kevésbé csövesek a visegrádi országok.
Nem tudom miből gondolod, hogy ennél többet érünk nekik.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 928
48 631
113
Sztem ez nálunk el van döntve. A németek a stratégiai szövetségeseink, de kútba nem vagyunk velük hajlandóak ugrani, márpedig néhány téren arra készülnek. Ezért próbáltunk egy Közép - Európai ellenpontot kialakítani a V4-el. De ebben nincs egységes politikai akarat minden országban.

Sztem Lengyelország nem látja, hogy ő báb ebben az Amerikai-orosz konfliktusban. Még nem követtetek el végzetes hibákat mint Ukrajna, akik lehúzták magukat a klotyón, de készen álltok. Ti lesztek a következők, vagy Moldova.

Értem, hogy a történelmi félelmek erősebbek a józan észnél. De 1 atomhatalom ellen Lengyelországnak nincs esélye. Oroszország nem tud veszíteni. Ha sarokba szorítják oda küld pár taktikai atomfegyvert, aztán a vita lezárva.

Az USA a Majdan puccsal tönkretette az európai - orosz politikai és gazdasagi kapcsolatokat. Ennek hatalmas gazdasági bukta lesz az ára mind Oroszország, mind Európa részéről. Még nagyon az elején vagyunk. Lehetne a károkat csökkenteni egy fegyverszünettel, de erre nincs szándék. Az USA kész az utolsó ukrán katonáig harcolni és fegyvereket küldeni.
Tökéletesen levezetted, hogy miért kell az utolsó amerikait is kirúgdosni Európából.
Ennek kell lennie az EU minimumának.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 576
14 477
113
De Lengyelorszag nem valtoztatott semmin az elmult 1000 evben. Mi mindig a nemetek es az oroszok ellen voltunk, es az angolszaszok mellett, most is. A magyar kormany dontott ugy, hogy most a nemetek oldalara all, tehat a lengyel-usa oldal ellen. Nem mi valtoztattunk. Epp ezt irtam, hogy nem azert szunetel a V4, mert az oroszok ellen nem akartok fellepni, azt meg a leghulyebb politikus is megerti itt, hogy ratok most nem jelentenek veszelyt az oroszok, igy ertheto. De mint irtam, sok eve probaljak a lengyel politikusok elmagyarazni a magyar kormanynak, hogy a NATO a jo, nem a nemetek probalkozasa, ti megis azt az oldalt valasztottatok. Nem mi valtoztattunk. Ertem en, hogy a nemeteknek es az amcsiknak joguk van harcolni egymas ellen (gazzdasagi haboru), de igy mindenkinek dontenie kellett hova all. Lengyelorszag maradt ahol eddig, Magyarorszag viszont a nemet oldalra allt. Csak szeretnem megerteni miert es mi ebben a jo nektek, hiszen a nemetek mindig is az ellenfeletek volt, mint ahogy most is ott akadalyoznak titeket ahol tudnak. Minket is, de az ertheto. Most, hogy a nemetek buktak es az USA atvette az iranyitasukat kivancsi vagyok mi lesz, erre mit lep Magyarorszag. Nyilvan van egy tehetetlenseg, nem lehet naponta valtoztatni. Nagyon kivancsi vagyok es remelem, hogy mindketten a leheto legjobban jovunk ki ebbol, de nem latom, hogy ez hogyan lehetne. Talan ha Trump nyer es addig nem tortenik semmi rossz, akkor visszaterehettek a NATO-USA oldalra, mar csak azert is mert a nemeteknek nincs ereje, hogy visszaadja nektek Karpataljat, az orosz meg nem fog szlav foldrol lemondani, szoval nagyon kivancsi vagyok, de szeretnek ujra kozos hatart.

Amúgy miért is kéne fellépnünk az orosz ellen?

Nagyon jó gazdasági kapcsolataink volta/vannak velük.

Az ukránok kedvéért?

Nagy pofájú szemét ***k voltak velünk ill. az ottani magyarokkal, szóval semmilyen magyar segítséget nem érdemelnek, még annyit sem amit most kapnak.

A baltiakért?

Nem támogattak minket a migrációs helyzetben sem a jogállami kérdésben,

Ezt a háborút az amerikaiak akarták, mindent megtettek érte hogy kirobbanjon. Ez már akkor is látszott amikor elkezdték fúrni az Északi-Áramlat 2-t.

A szíriai polgárháborút is azért robbantották ki, hogy ne épülhessen meg a gázvezeték Szírián keresztül az iráni gáznak,
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 205
67 076
113
Ha a ket szovetsegesunk (angolok-franciak) egymas ellen harcolnak akkor mit tehetunk? Szerintem jol dontottunk, megha akkor vesztettunk is, hisz az melle alltunk amelyik az oroszok ellen volt.
Majd ugyanezt megbíííízhatatlan címszóval a szemünkre veted az osztrák-török időkben ugyanígy cselekedve. Nem érzed, hogy mennyire aljas? Nektek kpényszer, mi megbízhatatlanok vóóótunk mindig is... pfejjj. Nekünk ráadásul ezek nem is a szövetségeseink voltak, hanem az ellenségeink és csak kényszerű volt a kétoldali támadással szemben minden kísérletünk, de te levezeted, hogy mi aztán milyen köpönyegforgatók vagyunk. Remélem nem minden lengyel ilyen mint te. Már ha az vagy, nem egy troll nick.
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 140
113
Ezert ment szet a V4,
A V4 nem azért jött létre, hogy a lengyeleket segítse az oroszok ellen, ezt ugye tudod?
Ne oktasd ki azt aki mar ketszer legyozte Oroszorszagot, foleg akkor ne ha te nullaszor. Majd ha ti harom haboruban gyozitek le oket, akkor megkerdezlek hogyan kell. Viszlat.
Még nem is létezett Lengyelország, amikor mi már győztes csatát vívtunk a rusz ellen... Csak úgy mondom, mert a magyar történelem láthatóan nem a szakterületed.

Off:
Halkan jegyzem meg, hogy genetikailag hozzánk legközelebb álló nép éppen az ukrán. :rolleyes:
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 604
113
Ne oktasd ki azt aki mar ketszer legyozte Oroszorszagot, foleg akkor ne ha te nullaszor. Majd ha ti harom haboruban gyozitek le oket, akkor megkerdezlek hogyan kell. Viszlat.
Hmm, és meddig kell ehhez visszaugrani az időben?
Mert ugye ha a 20. század elejétől nézem, akkor mi legyőztük az ereje teljében lévő Orosz Birodalmat, ti meg egy a Vhban kivérzezz, polgárháborúban vérző, szétesett állam támadását fogtátok meg nagy nehezen.
De bár már ennek sincs lényegi hatása a mostra, utána fájdalom, elég nagyot kéne ugrani, hogy újabb lengyel győzelmeket keresgélhessünk. Már csak azért is, mert hiába nézem a korabeli térképeket, csak nem látom Lengyelhont rajtuk.
 

ssgtzlan

Well-Known Member
2020. május 10.
1 173
4 978
113
De Lengyelorszag nem valtoztatott semmin az elmult 1000 evben. Mi mindig a nemetek es az oroszok ellen voltunk, es az angolszaszok mellett, most is. A magyar kormany dontott ugy, hogy most a nemetek oldalara all, tehat a lengyel-usa oldal ellen. Nem mi valtoztattunk. Epp ezt irtam, hogy nem azert szunetel a V4, mert az oroszok ellen nem akartok fellepni, azt meg a leghulyebb politikus is megerti itt, hogy ratok most nem jelentenek veszelyt az oroszok, igy ertheto. De mint irtam, sok eve probaljak a lengyel politikusok elmagyarazni a magyar kormanynak, hogy a NATO a jo, nem a nemetek probalkozasa, ti megis azt az oldalt valasztottatok. Nem mi valtoztattunk. Ertem en, hogy a nemeteknek es az amcsiknak joguk van harcolni egymas ellen (gazzdasagi haboru), de igy mindenkinek dontenie kellett hova all. Lengyelorszag maradt ahol eddig, Magyarorszag viszont a nemet oldalra allt. Csak szeretnem megerteni miert es mi ebben a jo nektek, hiszen a nemetek mindig is az ellenfeletek volt, mint ahogy most is ott akadalyoznak titeket ahol tudnak. Minket is, de az ertheto. Most, hogy a nemetek buktak es az USA atvette az iranyitasukat kivancsi vagyok mi lesz, erre mit lep Magyarorszag. Nyilvan van egy tehetetlenseg, nem lehet naponta valtoztatni. Nagyon kivancsi vagyok es remelem, hogy mindketten a leheto legjobban jovunk ki ebbol, de nem latom, hogy ez hogyan lehetne. Talan ha Trump nyer es addig nem tortenik semmi rossz, akkor visszaterehettek a NATO-USA oldalra, mar csak azert is mert a nemeteknek nincs ereje, hogy visszaadja nektek Karpataljat, az orosz meg nem fog szlav foldrol lemondani, szoval nagyon kivancsi vagyok, de szeretnek ujra kozos hatart.
Érdekes meglátás ez a NATO vs német haderő dolog.

Elfogadom hogy Ti lengyelek az angolszász országokkal szeretnétek szorosabb szövetséget.

A történelem viszont azt mutatja hogy az angolszász országok sokat nem tesznek értetek. A második világháború elején azért Anglia nem kapkodta magát hogy megtámadja Németországot amikor 1939 szeptemberében a németek megtámadtak. Akkor se nagyon törték magukat amikor a Szovjetunió a németekkel teljes egyetértésben hátba támadott benneteket. A varsói felkelésnél se tették túl sokmindent. Jaltaban ugyanúgy orosz érdekszférába löktek mint ahogy minket is. Szinte ugyanazt kaptatok jutalomból mint mi büntetésből.....
Ugyanezt látom most EU ügyekben is. Annak ellenére hogy a háborús erőfeszítések elhomályosítjàk a lengyel-EU problémákat azért az EU parlament ugyanúgy fenyeget benneteket, vissza akarja tartani a kifizetéseket mint ahogy nàlunk is. Nem tudom hogy az angolszász befolyás a németeknél segít-e ezen, de nem nagyon hiszem, különösen hogy Bidenék és Scholtz szénàja sem áll jól otthon.
Magyarország a német iparral van jó viszonyban függetlenül a kormányzattól. Eddig ez jó stratégia volt, az energia ínséges időszakban is jó lesz-e az majd kiderül de optimista vagyok
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 630
55 130
113
Az egyik legfontosabb rész az Orbán beszédből pont a végén van, amit kevesen idéznek:


Tehát nekünk most néhány ezer jól kiképzett határvadászra lesz szükségünk a következő hónapokban. Ha a belügyminiszter megoldja, akkor ez a Belügyminisztérium keretein belül marad, ha nem, akkor attól függetlenül, azon kívül kell majd megoldanunk. Van arra is egy tervem, hogy hogy tudnánk ezt a Belügyminisztérium nélkül is fölépíteni...
De jobban örülnék, ha sikerülne azon a kultúrán belül tartani a határvadászokat, ami ma a rendőrséget jellemzi, amiről mindenki elismerőleg beszél. Egy nagyon komoly, nem egyszerűen csak hatékony, hanem polgárbarát kultúrájú testület is lett a rendőrség az elmúlt tizenkét évben, és ha azon belül tudunk valamit megoldani, az azért majd jótékony hatással lenne az állampolgár–rendőr, migráns–rendőr kapcsolatra is. Ha ez nem megy, akkor azon kívül, egy kicsit nyersebb formában kell fölépíteni a védelmi képességünket.

Na vajon mi lehet a "B" terv?
A határőrség és az oktatás egy kézben. Ezt diktálja a logika. Csak az egészségügy hiányzik. :)
Isten útjai kifürkészhetetlenek...
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 927
18 398
113
Ha a ket szovetsegesunk (angolok-franciak) egymas ellen harcolnak akkor mit tehetunk? Szerintem jol dontottunk, megha akkor vesztettunk is, hisz az melle alltunk amelyik az oroszok ellen volt.
A 2. VH szinten csapdahelyzet volt. A politikusok arra adtak parancsot a seregnek, hogy ne harcoljanak az oroszok ellen, mert elosszor a nemeteket kell legyozni, azutan az oroszokat. De persze lengyel embernek ilyen parancsot nem lehet adni, lottek az oroszokat is, ekkor kb. 9000 orosz halott lett, de a front osszeomlott, nem birtunk egyszerre mindkettovel, szoval koncentraltunk elosszor a nemetekre. Arrol csak nem mi tehetunk, hogy az oroszok es a nemetek osszevesztek kozben, igy az oroszok atalltak a nemet ellenes oldalra, ugye? Es innen mar tortenelem, a nemetek legyozese utan, a hideghaboruban az oroszok lettek legyozve. Szerintem ennel jobban senki sem tudta volna jobban megoldani egy ennyire nehez helyzetet.

A két nép sorsa hasonló volt a történelemben. Nem feledjük az 1848-as lengyel légiót és harcosait, akik jöttek segíteni nekünk. Ahogy mi is tettük, több tízezer lengyel katonával, amikor visszavonultak és hozzánk jöttek, ezzel megúszva a német, vagy orosz fogságot. Majd mehettek, új lengyel haderőt kiépíteni és harcolni tovább. Eddig semmi gond szerintem. Most sem lenne gond, ha mindkét fél megértené a másik alapvető érdeki mentén politizál. Lengyelország első számú ellenségként tekint az oroszokra. Megértem, teljes joggal teszi. Ott a fő támadási irány nyugat felé, a lengyel síkságon át. Mi viszont nem tartunk annyira az orosztól, mert mellékirány vagyunk nekik, vagy még annyi sem. Mi inkább a szomszédokkal leszünk rosszban, a történelmi okok folytán, lehet hamarosan. Illetve jön a migránsáradat majd dél felől. Más a két ország alapvető külpolitikai problémája. Illetve mindkét ország alapvető szövetségese is más, képletesen szólva. Lengyelország elsősorban USA partner. Hazánk alapvetően Németország nagy barátja. Ennek történelmi és gazdasági okai egyaránt megvannak. Az EU-ban tudunk közösen küzdeni az érdekeinkért. Sajnos ebben az orosz ukrán háborúban már nem annyira közösek az érdekeink. Nem akarunk oroszokat látni a határainkon mi sem, de egy erős Ukrajna sem érdekünk. Feltehetően vége ez is lesz. Oroszország nem lesz képes egész Ukrajnát elfoglalni, de annyira meg fogja gyengíteni, hogy a maradék ukrán állam nem lesz igazán tényező a térségben.
Arra gondoltatok, mi lesz ha az orosz győz és felosztja az ukrán államot ? Mert ez a scenario is elképzelhető a végén.
Nyugaton visítani fognak, ha Kárpátalját át akarja majd adni az orosz nekünk, vagy nektek a lembergi régiót. Akkor mit tehetünk majd közösen ? Mert akkor és ott, megint közösek lehetnek az érdekink.
 

Lengyel_nem_medik

Well-Known Member
2022. március 30.
520
1 513
93
Amúgy miért is kéne fellépnünk az orosz ellen?

Nagyon jó gazdasági kapcsolataink volta/vannak velük.

Az ukránok kedvéért?

Nagy pofájú szemét ***k voltak velünk ill. az ottani magyarokkal, szóval semmilyen magyar segítséget nem érdemelnek, még annyit sem amit most kapnak.

A baltiakért?

Nem támogattak minket a migrációs helyzetben sem a jogállami kérdésben,

Ezt a háborút az amerikaiak akarták, mindent megtettek érte hogy kirobbanjon. Ez már akkor is látszott amikor elkezdték fúrni az Északi-Áramlat 2-t.

A szíriai polgárháborút is azért robbantották ki, hogy ne épülhessen meg a gázvezeték Szírián keresztül az iráni gáznak,
Szovegertes: "az oroszok ellen nem akartok fellepni, azt meg a leghulyebb politikus is megerti itt"...