Szu-25 , -28, -39 / Su-25 , -28, -39 Frogfoot (Szuhoj, Szovjetunió)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
2 541
14 306
113
Az Oroszoknak is el kéne engedni az úri huncutságokat, dönteni kéne, hogy az USA-hoz hasonló globális erő akarnak lenni, irreális ábrándkergetéssel a haditengerészet irányába is, vagy a harckocsizókat és a légierőt szedik rendbe a haditengerészetre elpazarolt pénzből, de normálisan, és minő meglepő, megfizethető módon.




A háború az nem csak a vasakon múlik, hanem a haditerveken is. Amit láthattunk, villámháborút terveztek, az ellen túlságos alábecsülésével, azt hitték, hogy az Ukrán Hadsereg java kapásból megadja magát, ezért sem tartották fontosnak felkészülni, mint egy ,,rendes" offenzívának / háborúnak. Ebből lettek aztán a nagy veszteségek, meg a felkészületlen kapkodás, és most a rendelkezésre álló minimális felkészültséggel csak ennyire futja. De az USA-n, Kínán, az Oroszokon, Indián, Izraelen, és Egyiptomon kívül ki bírna egy ilyen elhúzódó háborút ?

Hibás a hírszerzés, hibás a sereg, hibás az alapjáratú korrupció, és hibás maga Putyin / Medvegyev, hogy hízelgőkre építik rendszerüket, valóságot nélkülöző jelentésekkel, gátlástalanul lehazudták a csillagokat / eget és a valóság megbosszulta.

Amit az Oroszok csináltak, csak teljesen elrontva, az klasszikus villámháborús stratégia volt, több szempontból is, a berendezkedés is erre utal. Ugyanakkor logikusan végiggondolva nekik a villámháború lehetett az egyetlen reális elképzelés, meg mindenkinek, csak nem mindegy, hogy milyen időtartamot adnak meg, 1,5 hónapba belefért volna, nem pedig két hétbe, ahogy próbálták még saját magukkal is megetetni.

Nagyon rég hetvenkedett Putyin, hogy két hét alatt bevonul Kijevbe, és vége az egész cirkusznak, 2014-ben. És most is ugyanezt akarták. A Szovjet Hadsereget a tábornokok irányították, nem Hruscsov / Brezsnyev / Gorbacsov, most viszont az Orosz Hadsereget személyesen Putyin, nem elégséges az általános célok kiadása, mint Ukrajna elfoglalása, hanem azonnali eredményekért toporzékolt totál laikusan és bután, és iszonyatos megfelelési kényszer és nyomás kezdett nehezkedni a tábornokokra. Putyin nincs azon a szinten, aki elolvasott egy könyvet érdeklődőként valamely VH-s / HH-s ütközetről, csak a megalománia dől belőle, még Jelcinnél is sokkalta ostobább politikus.



Egyrészt a VDV azonnali, előkészítés nélküli bedobása ennyire közel az "oroszlán torkához" arra utal hogy az ukrán politikai vezetés gyors összeomlására számítottak és arra hogy az átdobott Szpecnaz egységekkel egyesülve a reptérről gyorsan kitörve megrohamozzák a Kijevi kormányzati épületeket. Terveztek még 20 Il-76-os küldését Ejésekkel és könnyűpáncélosokkal, de a szokásos alacsony dobási magasság és a csapatlégvédelemnek kiszolgáltatottság miatt mégis lefújták, meg kellett elégedni az Ejés deszanttal. És a harckocsizókkal és a konvojokkal is két irányból támadták Kijevet.

Kijev támadásával az volt a céljuk, hogy bekerítik, elvágják az utánpótlástól és ez által a követeléseik elfogadására / lemondásra kényszerítik az ukrán vezetést. Ne feledjük, Kijev mindössze 80 km-re van a határtól.

Ha bekerítik eredményesen Kijevet, már az elégséges nyomásgyakorlás. Ha bevették volna 2-4 hét alatt az adott volna akkora pofont a morálnak hogy túl sok ellenállás nem lett volna.

Amint látjuk az eseményekből egyik sem jött be, félresikerült a villámháborús Északi front.



Másrészt mélyen benyomultak a megtámadott országba, még Poltaváig is elértek, az jó mélyen van, és az utánpótlási vonalakat is kvázi őrizetlenül hagyták. Csak az Ukránok sok esetben félrehúzódtak az Orosz Főerők elől, aztán mögöttük az utánpótlásra lecsaptak, a főerő meg állt a tankokkal Mikolajiv meg Poltava alatt benzin nélkül, a T-90A-t és T-80U-t nem feltétlenül lőtték ki valamilyen PCT rakétával, hanem kifogyott a nafta, mindenevő motor az nem létezik, és anélkül égnek meredő lövegekkel magukra hagyták. És az Ukránok megszerezték maguknak.
Türköknél ment...
Igaz nem volt NATO ELINT-OSINT stb...
(Apropó....Szétkalibrált radar rendszerrel ugyan honnan tudhatták az ukránok hogy mi van a levegőben, és azok milyen irányba tartanak?
Hogyan tudtak komplett dandárokat harcszerüen bevetni egy ad-hoc ellenséges támadásnál, aminek helyéről, irányáról,méretéről saját erőből nem tudhattak tájékozódni?)
Nem volt ezer számra külföldi kiképző, és a világ összes fegyversegélye elérhető.
Annyira nem volt az mellétervezve, ha pusztán az ukrán potenciált nézzük. Még a 2 hetes igéretnek is lenne alapja.
Amit benéztek az az ,hogy nem ukrajnával háborúznak hanem elsősorba az USA-UK tandemmel.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 535
45 023
113
Néha tényleg nem tudom, hogy egy műsort nézünk-e. Szerinted viccből loftolnak NIR -t folyamatosan infracsapdákat eregetve a Szu-25 -k és a harci helik? Hasonlítsd már össze ezt azzal, amit Szíriában csináltak, ahol tényleg szinte semmi légvédelem nem volt. Ég és föld a harceljárás. Nem véletlenül.
Az sem ugyan az, ha már ég és föld - hogy Szíriában sivatagos, félsivatagos terep volt gyorsan mozgó fronttal, gerilla harcmodorral - sok pick upos könnyű fegyverzetű arabbal, Ukrajnában meg kiépített védművek mellett, tele nyugati tanácsadóval, fegyverrel, egy valós összhaderőnemi hadviselést kell csináljanak, úgy hogy 24/7-ben kapják a műhold, AWACS és mindenféle hírszerzési adatot az ukránok, aminek az oroszok a forrását nem támadhatják, mert az instant a III. VH-t eredményezne. Ja a terep sem az a kimondott kopár sivatagi, ezzel is a védő félnek kedvez.

Persze hogy teljesen más a két harceljárás, be is baszna ha nem lenne eltérő.

Elárulok egy nagy titkot, itt az USA sem találna magának könnyen még egy géppárnak elszállítható mennyiségű SDB-nek értelmes célpontot. Hova, mit? Minden be van ásva, bunkerrendszerek, erődök, álcázott és terepfedezéket használó cuccok vannak. Erre nem költséghatékony - de még csak nem is hatékony - az SDB, ide pontosan az kell amit látunk, szétbaszni/felőrölni szépen kitartó munkával területtűzzel a védőket, miután kellően fel vannak puhítva, mehet a támadás.

Én pont ugyan azt látom az SDB-vel kapcsolatban, mint ami volt a drónoknál, hogy sokan csodát látnak bele ott is, ahol nincs. Mekkora hype volt a TB-2 miatt is az Örmény-Azeri után, aztán most már fel sem kapja a fejét senki, mikor mutogatják az oroszok az a lelőtt Bayraktar roncsokat. Az is az ami, egy lassú célpont, ami ott ahol nem fedezik fel/nincs komoly légvédelem, HASZNOS lehet felderítésben, támadásban egyaránt, de messze van attól a csodafegyvertől, aminek beállíották.

Arra jó az SDB is, amire az USA használja, kiszedegetni vele kényes helyeken kis célokat, a minimális járulékos vesztességgel. Ez egy 130 kg-os eszköz ami vitorlázik, ezzel be is határolva a lehetőségeit. Nem azt mondom hogy semmire se való, csak azt hogy azért ennek is megvan az alkalmazhatóságának a határa.

Abban meg hogy műhold vezérlésű egy cucc, és ezáltal a lézeresekkel szemben zárt felhőalap mellett is működik, sokan leírtuk más sokszor, hogy olyannyira SEMMI új nincs, hogy van mindenkinek ilyen bomba, csak jellemzően nagyobb méretben mint az SDB 130kg-os kategóriája.

Szerintem ilyen méretben sokkal értelmesebb/gazdaságosabb ezt TEHERAUTÓRA/harckocsialvázra tenni, és így használni tüzérség formájában, akár ha fontos a sok célpont egyidejű támadása/ellenfél túlterhelése, akkor MLRS formában.

Az oroszok szerint is: https://www.gpsworld.com/russia-tests-new-glonass-guided-missile/

Szerintem ezt a témát lassan kimerítettük...
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 535
45 023
113
Azt kellene megérteni, hogy nincsenek pontok csak dzsindzsás terület!
Ez nem egy sivatag, ahol a placcon állnak a technikák.
Szerintem a legtöbb esetben orosz gyalogság kér tűztámogatást ukrán gyalogság ellen egy meghatározott körzetben.
Egy széttelepült gyalogságra nem lehet lézervezérelt rakétákat lövöldözni....
Oda NIR kell vagy aknaszórás (pl. KGMU).
Pontosan így van. Egyszerűen nem értem hogy nézve a videókat, ez hogy a picsába nem jön át mindenkinek, hogy ez kurvára nem Szíria, ahol csapat egy raklap arab Palimra felé Toyotákkal, aminek látszik a porfelhője 3 km-ről még a földről is, a levegőben meg 10-ről, s a legnagyobb védelmük egy homokbucka.
 
M

molnibalage

Guest
Az sem ugyan az, ha már ég és föld - hogy Szíriában sivatagos, félsivatagos terep volt gyorsan mozgó fronttal, gerilla harcmodorral - sok pick upos könnyű fegyverzetű arabbal, Ukrajnában meg kiépített védművek mellett, tele nyugati tanácsadóval, fegyverrel, egy valós összhaderőnemi hadviselést kell csináljanak, úgy hogy 24/7-ben kapják a műhold, AWACS és mindenféle hírszerzési adatot az ukránok, aminek az oroszok a forrását nem támadhatják, mert az instant a III. VH-t eredményezne. Ja a terep sem az a kimondott kopár sivatagi, ezzel is a védő félnek kedvez.

Persze hogy teljesen más a két harceljárás, be is baszna ha nem lenne eltérő.

Elárulok egy nagy titkot, itt az USA sem találna magának könnyen még egy géppárnak elszállítható mennyiségű SDB-nek értelmes célpontot. Hova, mit? Minden be van ásva, bunkerrendszerek, erődök, álcázott és terepfedezéket használó cuccok vannak. Erre nem költséghatékony - de még csak nem is hatékony - az SDB, ide pontosan az kell amit látunk, szétbaszni/felőrölni szépen kitartó munkával területtűzzel a védőket, miután kellően fel vannak puhítva, mehet a támadás.

Én pont ugyan azt látom az SDB-vel kapcsolatban, mint ami volt a drónoknál, hogy sokan csodát látnak bele ott is, ahol nincs. Mekkora hype volt a TB-2 miatt is az Örmény-Azeri után, aztán most már fel sem kapja a fejét senki, mikor mutogatják az oroszok az a lelőtt Bayraktar roncsokat. Az is az ami, egy lassú célpont, ami ott ahol nem fedezik fel/nincs komoly légvédelem, HASZNOS lehet felderítésben, támadásban egyaránt, de messze van attól a csodafegyvertől, aminek beállíották.

Arra jó az SDB is, amire az USA használja, kiszedegetni vele kényes helyeken kis célokat, a minimális járulékos vesztességgel. Ez egy 130 kg-os eszköz ami vitorlázik, ezzel be is határolva a lehetőségeit. Nem azt mondom hogy semmire se való, csak azt hogy azért ennek is megvan az alkalmazhatóságának a határa.

Abban meg hogy műhold vezérlésű egy cucc, és ezáltal a lézeresekkel szemben zárt felhőalap mellett is működik, sokan leírtuk más sokszor, hogy olyannyira SEMMI új nincs, hogy van mindenkinek ilyen bomba, csak jellemzően nagyobb méretben mint az SDB 130kg-os kategóriája.

Szerintem ilyen méretben sokkal értelmesebb/gazdaságosabb ezt TEHERAUTÓRA/harckocsialvázra tenni, és így használni tüzérség formájában, akár ha fontos a sok célpont egyidejű támadása/ellenfél túlterhelése, akkor MLRS formában.

Az oroszok szerint is: https://www.gpsworld.com/russia-tests-new-glonass-guided-missile/

Szerintem ezt a témát lassan kimerítettük...
A gepparos rész után nem olvastam tovább. Ott kiakadt a hülyeség méter.
A tengeri blokád önmagában üti a kijelentesed...
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 535
45 023
113
A NATO-ból csak az Amik és a Francúzok normálisan harcképesek, a Britek majdnem megalázó vereséget szenvedtek egy Latin-Amerikai juntától, a Németek önmagukat herélik ki, szánt szándékkal, az Olasz nem katonanép, a Spanyolok meg távol vannak.
A franciák Líbiával szemben lementek kavicsért pont okosfegyverből, PGM-ből pár nap alatt...

Legyünk már tárgyilagosak, ez nem 100 éve történt, aki akarja emlékszik rá.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 535
45 023
113
Hát tudod, ha leöntöd fehért festékkel a szart és azzal vakolod ki a falat, akkor az szarral vakolás. Szerinem.

Gyakorlatilag alig van értelme annak, amit csinálnak.
Ez APC ellenm is telitalálat kéne, hogy érjen valamit. Ennek szerinted mennyi az esélye?
Innentől fogva azt mondani, hogy itt mindig csak gyalogság van, fedezék nélkül és arra dolgoznak, meg meg népmese.

Én továbbra is bohóckodásnak tartom ezt. Ezek nem Grad méretű rakéták...
Az a jó, hogy kb. VELÜK ellentétben akik azokon a videókon indítanak pilóták, meg akik megtervezik nekik a bevetéseket tisztek, TE meg én innen kurvára nem tudjuk hogy milyen szögből és főleg mire lőnek.

Veled ellentétben én nem kevés olyan videót láttam, ahol nem csak NIR-ment, hanem Vikhr, mozgó és kemény célokra. Itt olyanért verik többen a tam-tamot, hogy csak a NIR-megy, full kőkorszak, majd jön a sajnálkozás rögtön pár poszttal később, hogy miden szarra Kalibr-M-el lőnek, amire mehetne sokkal olcsóbban SDB.

Döntsétek már el, hogy akkor full kőkorszak, nuki irányított fegyver, vagy overkill CM-et lőnek minden szarra? Mert az a kurva Kalibr csak nem akar elfogyni, és hát ha valami, az aztán irányított fegyver.

Az ATAKA/Vikhr eltagadása meg egyszerűen VICC, a rosszabb fajtából való, ezen mai napig nem tudok napirendre térni, hogy minden bizonyíték ellen fullba nyomja pár ember hogy NINCS semmi az Iszkander/Khinzal/Kalibr overkill, meg a full kőkorszak NIR-közt.

Van. Akkor is ha eltagadjátok. Valóban a bevetések jellege miatt sanszosan NEM az irányított fegyverzet használata van túlsúlyban, de arra sincsenek nálam szavak, mikor ezt a "repülő tüzérség" elvet valaki csípőből lesajnálja, full hülyeségnek nevezi. Tipikusan egy tüzérségi üteg ellen bőven több mint elég, ott az M777-et üzemeltető személyzet, a lőszer, a szállító járművek nem köszönik azt meg amit egy ilyen előre kiszámolt irányból/sebességgel számítógép által meghatározott ugrással egy Szu-25 géppár odacsókol nekik a "kőkorszaki" akár csak 2x2 Sz-13 blokkból.

Ezt vagy elfogadjátok, vagy nem, attól még tény marad.

A személyeskedést meg hülyeségmérő kiakad, nem tanultál semmit 10 év oktatás után szintű dumát meg kérném mellőzni, volt egy jó időszakod, NE ess vissza, nem áll jól...
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 535
45 023
113
Az Sz-8-as nem olyan méretű, valóban kisebb. Viszont nézzük az Sz-13-ast. Amit például az irakiak is szeretnek a helikoptereikről használni, mert messzebbről indítható, még hagyományos módon is.
A jelenlegi konfliktusban az oroszok pedig elsősorban a Szu-25-ösökről használják, de ritkábban látni lehetett a Mi-28N-ről és a Kamovról indítva is.A Grad által a földről lőtt rakéta szinte ugyanaz, mint a Szu-25 által cipelt Sz-13.
Ugyanúgy 122mm-es kaliber. A súlyuk változattól függően egyezik. A hosszuk szintúgy, sőt az Sz-13-ból van olyan, változat, aminek nehezebb a harci része, mint a Grad által lőtt rakétáé. Tehát ezek Grad méretű rakéták.
Sz-13 és változatai: A 9M22U rakéta adatai, ezt használja a Grad főleg:
Sz-13T rakéta:
Perfekt.

S mondom még egyszer, ezeket BIZONYÍTÉKOK alapján, kurvára nem vaktába lövöldözik el, mint itt sokan vizionálják, csak hogy szabaduljanak a harci tehertől, és mehessen haza élve minél hamarabb, letudva a küldetést.

Ez tervezve van, nem egyszeri eset, pláne mivel többen leírták hogy gyakoroltatva van, régóta. No meg igen hülyének kéne lenni hozzá, ha az irhát akarná menteni valaki, hogy levideózza majd feltölti magát a netre, ahogy éppen gyávaságból kb. katonai bűncselekményt követ el.

S ezt megteszik többen is. Folyamatosan.


Nem, az a helyzet, hogy ha tetszik ha nem, ezt AN-2 nem csinálja meg(szevasz ALALI77), és minden bizonnyal arra amire szánják, gyakoroltatják, MŰKÖDIK!

Ez ha tetszik ha nem, egy gyors reagálású, nagy mélységben alkalmazható (több száz km-es hatósugárban), egy jelentős területet lefedni képes repülő rakétatüzérség, területcélok (tipik tüzérségi állások, egyéb puha célok) ellen bőven kielégítő pontossággal és romboló erővel.
Fillérekért.

Akarom mondani Kopejkákért...

Ebben ennyi van.
 

Foxbat

Well-Known Member
2021. február 28.
302
1 832
93
Ez gyorsan hitvitává alakult látom...

Nézzétek már meg légyszíves, hogy néz ki az Sz-8 rakéták használata a hagyományos módon. ( erre találták ki.)

Most ez alapján tényleg nem érthető, mennyire kompromisszumos megoldás amit csinálnak kb az összes videón? Az legalább átmegy, mennyivel bonyolultabb, mint az itt látható módon rátenni a célkeresztet a célra?
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 535
45 023
113
Ez gyorsan hitvitává alakult látom...

Nézzétek már meg légyszíves, hogy néz ki az Sz-8 rakéták használata a hagyományos módon. ( erre találták ki.)

Most ez alapján tényleg nem érthető, mennyire kompromisszumos megoldás amit csinálnak kb az összes videón? Az legalább átmegy, mennyivel bonyolultabb, mint az itt látható módon rátenni a célkeresztet a célra?
Területcél, lefogó tűz, Szu25, Sz-13. Itt kemény pontcélok, Ka-52, Sz-8. Minden más stimmel. Mit kéne látni ezen, hogy miért értelmetlen légi graddal számítógép által tervezve oldani Szu-25 ről területcélra, mint pl. egy megtelepült M777 üteg? Komolyan?
 
M

molnibalage

Guest
A gepparos rész után nem olvastam tovább. Ott kiakadt a hülyeség méter.
A tengeri blokád önmagában üti a kijelentesed...

Területcél, lefogó tűz, Szu25, Sz-13. Itt kemény pontcélok, Ka-52, Sz-8. Minden más stimmel. Mit kéne látni ezen, hogy miért értelmetlen légi graddal számítógép által tervezve oldani Szu-25 ről területcélra, mint pl. egy megtelepült M777 üteg? Komolyan?
Mindig imádom, amikor jönnek a mindent is meg tudnak magyarazni emberek. Remlik még az elkurt helis eleslovrszet, a parkoloba lövés? Ott de halt meg senki. Közelről, közeli mellé. Ez alapjan ennek a nir szetlocsolasnak mi hatása van?
Jelzők helyett lehetne referencia eset elemzés és gondolkodás. De nincs. Soha. Én meg ezt unom már. Egyik buta mantra után (nem tudhatunk semmit) valtasz egy ujabbra.

Az, hogy a pilótáknak értelmetlen hülyeséget kell felsőbb utasításra tolni nem új dolog. Volt erre már sok pelda
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 091
25 053
113
Ha lenne (értelmezhető mennyiségben), akkor használnák.
De erre nem látunk semmilyen bizonyítékot. Csak a drága CM -ek mennek, meg a buta bombák/rakéták.
Nem tudom, hogy nálad mi az értelmezhető mennyiség. Én személy szerint nem táraznék ki belőle, mert ez a háború még igencsak az elején tart. A H-25, H-27, H-29 rakétákat sem használják, pedig az van náluk rendesen. Csak találgatunk.
Csabikám, mi ezen a vicces.?
TV, lézer, radar irányítású levegő-föld rakétái mióta is voltak/vannak a SzU-nak/Oroszországnak?
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 535
45 023
113
Mindig imádom, amikor jönnek a mindent is meg tudnak magyarazni emberek. Remlik még az elkurt helis eleslovrszet, a parkoloba lövés? Ott de halt meg senki. Közelről, közeli mellé. Ez alapjan ennek a nir szetlocsolasnak mi hatása van?
Jelzők helyett lehetne referencia eset elemzés és gondolkodás. De nincs. Soha. Én meg ezt unom már. Egyik buta mantra után (nem tudhatunk semmit) valtasz egy ujabbra.

Az, hogy a pilótáknak értelmetlen hülyeséget kell felsőbb utasításra tolni nem új dolog. Volt erre már sok pelda
Rémlik az eset, egy éleslövészeten, kamovról ment el nem egy egész blokk véletlen, és nem Sz-13. Lett belőle harcképtelen teherautó minimum egy.
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 527
13 479
113
Türköknél ment...

Mi ment nekik ?

Szétkalibrált radar rendszerrel ugyan honnan tudhatták az ukránok hogy mi van a levegőben, és azok milyen irányba tartanak?
Hogyan tudtak komplett dandárokat harcszerüen bevetni egy ad-hoc ellenséges támadásnál, aminek helyéről, irányáról,méretéről saját erőből nem tudhattak tájékozódni?

Úgy, hogy az Orosz légicsapássorozat az mindössze háromórás volt, a katonai - vezetési központok jórészt sértetlenek maradtak, ez is érthetetlen hibájuk, hogy nem alapos, kéthetes légiháborút csináltak, és csak azután indultak be a szárazföldi erők. Fel akarták használni a megkímélt kommunikációs hálózatot és infrastruktúrát. Gyors, operatív műveletekkel végrehajtott külső politikai puccsra készültek az első fázisban, nem a jelenlegi hadviselési formára. Most meg már nincs értelme utólag pótolni, max eljátsszák, hogy buták / hatékonyak / határozottak is tudnak lenni, késve.
 

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
2 541
14 306
113
Mi ment nekik ?



Úgy, hogy az Orosz légicsapássorozat az mindössze háromórás volt, a katonai - vezetési központok jórészt sértetlenek maradtak, ez is érthetetlen hibájuk, hogy nem alapos, kéthetes légiháborút csináltak, és csak azután indultak be a szárazföldi erők. Fel akarták használni a megkímélt kommunikációs hálózatot és infrastruktúrát. Gyors, operatív műveletekkel végrehajtott külső politikai puccsra készültek az első fázisban, nem a jelenlegi hadviselési formára. Most meg már nincs értelme utólag pótolni, max eljátsszák, hogy buták / hatékonyak / határozottak is tudnak lenni, késve.
Azt hogy mit is akartak passzolom. De ha neked van konkrét infód róla szivesen fogadom.
Gyakorlatilag menetből mentek át támadásba.( Elindultak haza, majd visszafordultak,és harcba vetették őket.)
Miért kellene 2 hetes légiháború? Mert az USA azt csinálja?
Létszám? o_O Vagy azt gondoltad hogy ~200k katonával megszállják az országot?
Sorold fel légyszives azokat az országokat akik képesek lennének önnállóan irányított fegyvereket használva lezavarni egy 2 hetes "alapos" légiháborút. ( Líbiát, egy hét alatt eldobálva mindent, nem tudták kimattolni az európai nagyhatalmak a levegőböl.És nem volt NATO támogatás Líbia oldalán.)
De nem ismétlem magam, le lett írva többször.


Mi ment nekik?
Legyakták a helyi majdant kb 24 óra alatt. Esélye sem volt eszkalálódni.
( Elnézést Kazahsztán, nem Türkmenisztán!)
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 527
13 479
113
Azt hogy mit is akartak passzolom. De ha neked van konkrét infód róla szivesen fogadom.
Gyakorlatilag menetből mentek át támadásba.( Elindultak haza, majd visszafordultak,és harcba vetették őket.)

Belsős infóim nincsenek, de ha az elmúlt hetek - hónapok történéseit nézzük, szerinted mire fel a Kijev elleni roham vagy hogy előreszaladtak Poltaváig és Mikolajivig ?


Miért kellene 2 hetes légiháború? Mert az USA azt csinálja?

Elementáris logikával kell levezetni, hogy ha az ellenség kommunikációs hálózatai épek, akkor van lehetőségük reagálni, mozgósítani és megszervezni a védekezést és percre pontosan tudták, hogy hol kell őket várni, és így meggondolatlanul dalolva mennyi Orosz kiskatona sétált be a halálos csapdába ? Lehet, hogy a vezérkar magasról tesz a veszteségekre, de a katonáik ugyanúgy emberek, ugyanúgy félnek, éreznek, és előfordult, hogy nem egy komplett konvojt teljesen működőképesen ott hagytak az út közepén.

A Szovjet korszakban szerinted Mire fel volt az 500 + 500 Tu-95 Bear + Tu-22M Backfire ? És a frontvadászokra és csatarepülőkre, a MiG-23 / 27-es Flogger-ek, a Szu-17 / 22-es Fitter-re is ráerőszakolták a H-sorozatú TV-s rakétákat és bombákat ? És a Szu-24-es Fencer-ek hol maradtak, hogy PGM-ek helyett buta bombákkal földet túrtak ? És hogy ne offoljak, Miért csak 8 darab Szu-25T / TM / 39-es készült, miért nem 150 lett belőle ?

Su-25TM_Zhukovsky_%2822341504209%29.jpg


Ki akar fejjel rohanni a falnak ? A doktrínában az szerepel, hogy a támadó fél az első napokban amortizálja le az offenzív seregei jelentős részét, hogy később az elhúzódó háborúban eleve hatalmas hátránnyal induljon; aztán emiatt még óriási presztízsveszteséget is szenvedjen, meg nehezen tudjon tartalékokat képezni ?



Egy háborúban mindig a lehető legkorszerűbb haditechnikát kell bevetni.

Ezt megfogalmazta minden nagy katonai teoretikus, gondolkodó.

Így a Szovjetunióban is voltak katonai hadtudósok, mint Borisz Saposnyikov, Pavel Batov és Szergej Gorskov is. Most sehol egy nagyformátumú parancsnok, aki jó lenne, az sértődött és leszerelt katonatisztként szidja Putyint az állami tévében, szabadon, mint Igor Girkin.

És megy a koncepciótlanság is, mert az Orosz Haditengerészetet sehova nem lehet beilleszteni, de a Kuznyára + Kirovokra elpazarolt pénzből mennyi repórát + PGM-et lehetett volna tankolni a Szuhojokba, és az Arénával is az NLAW-ok sikertelenek lettek volna. Minek találták fel, ha mégsem rendszeresítik ? És a BMP-3-as a Kaktusz ERA-val és Arénával ?
 

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
2 541
14 306
113
Belsős infóim nincsenek, de ha az elmúlt hetek - hónapok történéseit nézzük, szerinted mire fel a Kijev elleni roham vagy hogy előreszaladtak Poltaváig és Mikolajivig ?




Elementáris logikával kell levezetni, hogy ha az ellenség kommunikációs hálózatai épek, akkor van lehetőségük reagálni, mozgósítani és megszervezni a védekezést és percre pontosan tudták, hogy hol kell őket várni, és így meggondolatlanul dalolva mennyi Orosz kiskatona sétált be a halálos csapdába ? Lehet, hogy a vezérkar magasról tesz a veszteségekre, de a katonáik ugyanúgy emberek, ugyanúgy félnek, éreznek, és előfordult, hogy nem egy komplett konvojt teljesen működőképesen ott hagytak az út közepén.

A Szovjet korszakban szerinted Mire fel volt az 500 + 500 Tu-95 Bear + Tu-22M Backfire ? És a frontvadászokra és csatarepülőkre, a MiG-23 / 27-es Flogger-ek, a Szu-17 / 22-es Fitter-re is ráerőszakolták a H-sorozatú TV-s rakétákat és bombákat ? És a Szu-24-es Fencer-ek hol maradtak, hogy PGM-ek helyett buta bombákkal földet túrtak ? És hogy ne offoljak, Miért csak 8 darab Szu-25T / TM / 39-es készült, miért nem 150 lett belőle ?

Su-25TM_Zhukovsky_%2822341504209%29.jpg


Ki akar fejjel rohanni a falnak ? A doktrínában az szerepel, hogy a támadó fél az első napokban amortizálja le az offenzív seregei jelentős részét, hogy később az elhúzódó háborúban eleve hatalmas hátránnyal induljon; aztán emiatt még óriási presztízsveszteséget is szenvedjen, meg nehezen tudjon tartalékokat képezni ?



Egy háborúban mindig a lehető legkorszerűbb haditechnikát kell bevetni.

Ezt megfogalmazta minden nagy katonai teoretikus, gondolkodó.

Így a Szovjetunióban is voltak katonai hadtudósok, mint Borisz Saposnyikov, Pavel Batov és Szergej Gorskov is. Most sehol egy nagyformátumú parancsnok, aki jó lenne, az sértődött és leszerelt katonatisztként szidja Putyint az állami tévében, szabadon, mint Igor Girkin.

És megy a koncepciótlanság is, mert az Orosz Haditengerészetet sehova nem lehet beilleszteni, de a Kuznyára + Kirovokra elpazarolt pénzből mennyi repórát + PGM-et lehetett volna tankolni a Szuhojokba, és az Arénával is az NLAW-ok sikertelenek lettek volna. Minek találták fel, ha mégsem rendszeresítik ? És a BMP-3-as a Kaktusz ERA-val és Arénával ?
A képességek megvannak, a nem használatuk miértje a rejtély...
A szovjet korszakot meg felejtsd el, abból az időszakból max a buta eszközök használhatóak megfelelő tárolásnál.
Ahogyan a nagy magasságú repkedést is, a NATO légtérben őrjáratozó NATO gépek miatt, akik Real-Time adatokat adnak a megmaradt légvédelemnek szükség esetén.
Ezen már meditáltunk pár 10k karaktert eddig is.
Ugyanis amit látunk egy Hadászati kuriózum.
Nem a legkorszerűbb haditechnikát kell bevetni egy háborúban, hanem azt és annyit amennyi a győzelemhez kell és elegendő.
Nem az USA háborúzik, és még csak nem is a Szovjetunió.
Nincs túlerő, nincs végtelen pénz...
Nincs koncepciótlanság....Tűzérség alapú harcászat az ilyen. Lassú. És a ruszki haderő, tüzéralapú, ez van.
És mivel úsznak a felhasználható buta eszközökben, és gyakorlatilag ingyen van (Már raktáron áll 30 éve.), és teljesen megfelel a célnak, ugyan miért kellene mást használni jó drágán?
A háborúban meghalnak a katonák, nem tudom értelmezni ezt a "0" veszteséges hozzá állást.
Itt van ellenfél, és nem az USA háborúzik mezitlábasok ellen egy sivatagban, ismételten...
Az elmúlt 2 hónapban mennyi és milyen veszteségeket szenvedtek a felek?
"Békaláb"-ból mennyit tudtak lerángatni a fullos NATO supportal megtámogatva, S-300-al, BUK-al, Stingerrel?
El kell engedni az USA-t mint etalont, minden tekintetben.
A ruszkik így oldják meg.
De a kérdésemre nem válaszoltál...Melyik NATO hatalom tudna önerőből végigtolni raktárról egy légihadjáratot egy ukrajna szintű ellenfél ellen, amit pimpelnének infókkal a ruszkik? Melyik ország rendelkezik 9-10k irányított eszközzel, amit azonnal elő lehet venni és elkezdeni dobálni, az USA-n kívül? ( Egyik sem, sőtt európában nem lehetne összegereblyézni ma összesen ennyi irányított eszközt. Maradna a buta itt is, ha lenne, de az sincs....)
Tehát az a harcászat amit előadtak az amerikaiak, ennyire reális egy másik ország számára.
És érdekes hogy egyszer az állítólagos "Olasz GDP" erejű orosz gazdaságról vízionálunk, majd elvárjuk hogy úgy háborúzzon mint az USA, a 800 milliárdos Pentagon büdzsével. Az ami látható, ez a ruszki harcászat, ilyenek, ők így oldják meg.
Lehet kritizálni, csak akkor sorolni kell azokat az országokat akik jobban tolnák az oroszok helyén ilyen helyzetben, akár ebben a konfliktusban is.
Csak mert nem hogy lőszert,de még katonát sem tudna kiállítani 200k-t senki hogy elmenjen máshová háborúzni, log-ról nem is beszélek.