A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 687
90 781
113
SzBK a Corvinuson.

Ezzel párhuzamosan 2023-ban már a GDP 2 százalékát fordítja az ország a haderő fejlesztésére, a források 48 százalékát pedig a védelmi technika fejlesztésére költjük - hangsúlyozta. Példaként említette új légvédelmi rendszerek, kézifegyverek, páncélozott harcjárművek, harckocsik, merevszárnyú repülőgépek és helikopterek beszerzését. Hozzátette, hogy a hadiipar fejlesztése komoly gazdaságfejlesztő eszközt jelenthet Magyarország számára. Ugyanakkor a haderőfejlesztés legfőbb akadálya a katonahiány.


Akkor ha jól értem pénz lesz és a problémát is érzékeli.

Lássuk a megoldást.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Egy költségvetésnél a kiadasok és bevételek nem egyszerre keletkeznek.Akkor is ha nem külön alapba szervezik. Az hogy a honvédelmi alapot az extraprofitadók fedezik egyszerű politikai szlogen, hogy ne érezzék egy nehéz időszaknál úgy az emberek, hogy azért jut nekik kevesebb, mert a Honvédségre megy.

Az elmúlt 2 hónapban kétszer is dobtak a honvedelmi alaptól függetlenül extramilliárdot a HM-nek. De ezeket a kételyeket majd a kövi hónapok rendezik.

Ott lehet a gond, hogy egy 5-8 évre kötött szerződést 5-8 évre előre lekötött költségvetési forrásokkal lehet (illik) aláírni.
Értem én a becs szót, de ki tudja (ki tudta) előre 5-8 évre a források nagyságát, elosztását (prioritásokat), meg ki az aki garanciát vállal ezekre?
Varga Mihály személyesen? Felírják egy cetlire?
Nem károgni akarok, mert eddig, úgy tűnik működik.
De most két tarisznya van, amiből az egyik erősen gazdaságfuggő, de legalább is nehezen tervezhető 5 évre előre....

Az is igaz, hogy eddig is megoldották. Ebben bízom.
Csak akkor minek az a sok 5, 10 éves terv...
Még tervező....
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 816
117 974
113
Ott lehet a gond, hogy egy 5-8 évre kötött szerződést 5-8 évre előre lekötött költségvetési forrásokkal lehet (illik) aláírni.
Értem én a becs szót, de ki tudja (ki tudta) előre 5-8 évre a források nagyságát, elosztását (prioritásokat), meg ki az aki garanciát vállal ezekre?
Varga Mihály személyesen? Felírják egy cetlire?
Nem károgni akarok, mert eddig, úgy tűnik működik.
De most két tarisznya van, amiből az egyik erősen gazdaságfuggő, de legalább is nehezen tervezhető 5 évre előre....

Az is igaz, hogy eddig is megoldották. Ebben bízom.
Csak akkor minek az a sok 5, 10 éves terv...
Még tervező....
Kormányhatározat után állami kötelezettségvállalás kiállításával lehet többévest szerződni. Eddig ilyet kapott az összes haditechnikai beszerzés .
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 506
72 484
113
Vettünk valamit?
Akkor, hogyan gyorsítunk? Már három napja gyorsítunk, de még nem vettünk semmit?!
:)
Mikor volt az utcsó bejelentés?
"Vezető! Gyorsíts!"
El megy mellettünk a világ, megtelnek a rendelési listák....
Azt a beugró feladatot kapta az új miniszter, hogy 1 hónapja van kitalálni hogyan lehetne felgyorsítani a programokat. Nyilván a már futó programokat. A jövőbeli megrendeléseknél ahol már tudják hogy mit akarnak rendelni, az azért nincs még leszerződve, mert valamiért a német megrendelésre várnak (Skyranger, HX3 önjáró löveg, H145M új képességek, lehet hogy a rakétatüzérséggel is), vagy valami másra.

Úgy tűnik, hogy a legtöbb futó projekt késésben van:
  • a H145-ösök képességei még hiányosak (sok még fejlesztés alatt áll) és azt se használják amit lehetne
  • késnek a német gyártású Lynxek
  • késnek a Pzh2000-esek
  • késnek a Gidránok
  • NMS beszerzésről és gyártásról még semmi hír
  • késnek a KC-390-esek
  • késnek a drónok
  • a mobil SAMOC-nak is itt kellene már lenni
  • késik Várpalota építése
  • Nyírtelekről és a radarokról még semmi hír
  • úgy tűnik hogy késés lehet a zalaegerszegi Lynx gyárnál is
  • a kaposvári RM gyár még sehol nem tart, még csak az északi ipari park kialakítása folyik
  • késik a drón gyár Békéscsabán
  • késik a Szolnok megyei helikopter karbantartó központ
  • Kiskunfélegyházán késik a mesterlövész fegyver és az RGW110 gyártása
  • csak az integrációs munkákhoz rendeltek Spike-ot, a többit majd később
  • csak kis mennyiségben rendeltek IRIS-T-t, a többit majd valamikor később
  • a Gripenek "upgrade"-je eddig gyenge, ráadásul időben nagyon elhúzzák
  • létszám feltöltése
  • infrastruktúra kialakítása (Szolnok, Tata, ...)
  • ...

A késéseknek részben a Covid, az ukrán háború és az ipari ellátási láncok nehézségei lehet az oka, de azért láthatóan vannak benne érthetetlennek tűnő késleltetések is (="akkorra kértük"), valószínűleg a pénz miatt. És a törökökkel látványosan nem haladnak előre.

Gripenek "upgrade": a 800 órás nagyjavításokon akarják végrehajtani a MS20 Block 2.0 módosítást, ami azt jelenti hogy évi 3 gép kaphatja meg, azaz a 14 gép az kb. 4,5 év, vagyis 2026 végéig kapja meg az összes gép ha már most elkezdték. A cseheknél a gépek az MS20 Block 2-t már megkapták menet közben Csehországban. A további upgrade-re pedig azt mondták a svédek a cseheknek, hogy 1,5 év alatt megcsinálják az összes gépen, ha úgy döntenek hogy 2027 után is maradnak náluk a C/D Gripenek. Az MS20 Block 2-t és a Meteor és IRIS-T rakétákat 2018 óta bármikor megrendelhettük volna, de valamiért csak 2022 elején sikerült.

Remélem, év végén nem az derül ki, hogy ez is csak egy "kommunikációs bűvészmutatvány" volt, hogy "csak szólnom kellett és már fel is pörgött a haderőfejlesztési program", már be is érkeztek az első PZH-k, az első Lynx-ek, beindult a zalai Lynx gyár, megjött a következő 40 Gidrán, megjöttek a 120 mm-es aknavetők, elkészült az első H225M a franciaországi gyárban, itt az első izraeli radar, elkezdik építeni a gyárat Kaposváron és Várpalotán és elindult az Airbus gyár (bár annak nem sok köze van a haditechnikához)... Az "egyszerű néző" pedig elégedett lesz mert hirtelen hogy felpörgött minden. Pedig ezeket egyébként is mind 2022-re ígérték.

Biztos lesz még idén egy-két bejelentés is hogy megrendeltünk még ezt-azt amiről már régen tudjuk hogy meg lesz rendelve (pl. Skyranger, HX3 önjáró löveg stb.), ami majd csak 3-5 év múlva ér majd ide, de 2023 és 2025 között folyamatosan érkeznek a korábban megrendelt dolgok (Leo 2A7, H225M, KC390, L39NG, további Lynxek, radarok stb) , így az "egyszerű néző" nem fogja észrevenni hogy nem lett gyorsítás. Lehet hogy megy minden tovább az eredeti tervek szerint. csak kommunikációval meg kellett nyugtatni a háború miatt aggódó közvéleményt, akiknek - valószínűleg egy közvéleménykutatás szerint - a többsége támogatná a haderőfejlesztés felgyorsítását. Az év végi haderőfejlesztési összefoglalónál majd emlékezzünk erre a július 1-én elhangzott beszédre és nézzük meg, mit sikerült elérni.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 821
31 820
113
A Sándor-palotába a miniszterelnökség megy majd, egyszer, valóban. De csak akkor, amikor a köztársasági elnök helyett újra a király lesz a legfőbb közjogi méltóság. A király meg természetesen a budavári palotában székel majd.

És ki lenne a király? Közrendűt azért kicsit meredek lenne megkoronázni...
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 506
72 484
113
SzBK a Corvinuson.

Ezzel párhuzamosan 2023-ban már a GDP 2 százalékát fordítja az ország a haderő fejlesztésére, a források 48 százalékát pedig a védelmi technika fejlesztésére költjük - hangsúlyozta. Példaként említette új légvédelmi rendszerek, kézifegyverek, páncélozott harcjárművek, harckocsik, merevszárnyú repülőgépek és helikopterek beszerzését. Hozzátette, hogy a hadiipar fejlesztése komoly gazdaságfejlesztő eszközt jelenthet Magyarország számára. Ugyanakkor a haderőfejlesztés legfőbb akadálya a katonahiány.


Akkor ha jól értem pénz lesz és a problémát is érzékeli.

Lássuk a megoldást.

A Honvedelem.hu így látta ...

Hazánk büszke, megbecsült és elismert tagja a NATO-nak

Van még 1-2 összefoglaló:

Arra van szükség, hogy a magyar fiatalok beálljanak katonának

Növelni kell a honvédség létszámát

A valóban szuverén politika alappillére a haderő

Katonahiány van

(Innen a fórumról senki nem ment el erre az előadásra? Írhatna egy élménybeszámolót.)
 
K

kamm

Guest
Elkeserítő. Tudják, értik a problémát. Viszont nem hajlandóak az egyetlen létező megoldást alkalmazni: magas fizetést adni.
Érthetetlen.
Azért nem lehet még, ahogy mondják, mert akkor az elvinne előre azt, amit fejlesztesre kell kikohogni... egyebkent ebben van valami, mert a románoktól a csehekig mindenhol ezzel szívnak, hogy nem marad pénz komoly fejlesztesekre, mert a rettenet szemelyi ktg elviszi a budzse felet vagy többet.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány
K

kamm

Guest
Azt a beugró feladatot kapta az új miniszter, hogy 1 hónapja van kitalálni hogyan lehetne felgyorsítani a programokat. Nyilván a már futó programokat. A jövőbeli megrendeléseknél ahol már tudják hogy mit akarnak rendelni, az azért nincs még leszerződve, mert valamiért a német megrendelésre várnak (Skyranger, HX3 önjáró löveg, H145M új képességek, lehet hogy a rakétatüzérséggel is), vagy valami másra.

Úgy tűnik, hogy a legtöbb futó projekt késésben van:
  • a H145-ösök képességei még hiányosak (sok még fejlesztés alatt áll) és azt se használják amit lehetne
  • késnek a német gyártású Lynxek
  • késnek a Pzh2000-esek
  • késnek a Gidránok
  • NMS beszerzésről és gyártásról még semmi hír
  • késnek a KC-390-esek
  • késnek a drónok
  • a mobil SAMOC-nak is itt kellene már lenni
  • késik Várpalota építése
  • Nyírtelekről és a radarokról még semmi hír
  • úgy tűnik hogy késés lehet a zalaegerszegi Lynx gyárnál is
  • a kaposvári RM gyár még sehol nem tart, még csak az északi ipari park kialakítása folyik
  • késik a drón gyár Békéscsabán
  • késik a Szolnok megyei helikopter karbantartó központ
  • Kiskunfélegyházán késik a mesterlövész fegyver és az RGW110 gyártása
  • csak az integrációs munkákhoz rendeltek Spike-ot, a többit majd később
  • csak kis mennyiségben rendeltek IRIS-T-t, a többit majd valamikor később
  • a Gripenek "upgrade"-je eddig gyenge, ráadásul időben nagyon elhúzzák
  • létszám feltöltése
  • infrastruktúra kialakítása (Szolnok, Tata, ...)
  • ...

A késéseknek részben a Covid, az ukrán háború és az ipari ellátási láncok nehézségei lehet az oka, de azért láthatóan vannak benne érthetetlennek tűnő késleltetések is (="akkorra kértük"), valószínűleg a pénz miatt. És a törökökkel látványosan nem haladnak előre.

Gripenek "upgrade": a 800 órás nagyjavításokon akarják végrehajtani a MS20 Block 2.0 módosítást, ami azt jelenti hogy évi 3 gép kaphatja meg, azaz a 14 gép az kb. 4,5 év, vagyis 2026 végéig kapja meg az összes gép ha már most elkezdték. A cseheknél a gépek az MS20 Block 2-t már megkapták menet közben Csehországban. A további upgrade-re pedig azt mondták a svédek a cseheknek, hogy 1,5 év alatt megcsinálják az összes gépen, ha úgy döntenek hogy 2027 után is maradnak náluk a C/D Gripenek. Az MS20 Block 2-t és a Meteor és IRIS-T rakétákat 2018 óta bármikor megrendelhettük volna, de valamiért csak 2022 elején sikerült.

Remélem, év végén nem az derül ki, hogy ez is csak egy "kommunikációs bűvészmutatvány" volt, hogy "csak szólnom kellett és már fel is pörgött a haderőfejlesztési program", már be is érkeztek az első PZH-k, az első Lynx-ek, beindult a zalai Lynx gyár, megjött a következő 40 Gidrán, megjöttek a 120 mm-es aknavetők, elkészült az első H225M a franciaországi gyárban, itt az első izraeli radar, elkezdik építeni a gyárat Kaposváron és Várpalotán és elindult az Airbus gyár (bár annak nem sok köze van a haditechnikához)... Az "egyszerű néző" pedig elégedett lesz mert hirtelen hogy felpörgött minden. Pedig ezeket egyébként is mind 2022-re ígérték.

Biztos lesz még idén egy-két bejelentés is hogy megrendeltünk még ezt-azt amiről már régen tudjuk hogy meg lesz rendelve (pl. Skyranger, HX3 önjáró löveg stb.), ami majd csak 3-5 év múlva ér majd ide, de 2023 és 2025 között folyamatosan érkeznek a korábban megrendelt dolgok (Leo 2A7, H225M, KC390, L39NG, további Lynxek, radarok stb) , így az "egyszerű néző" nem fogja észrevenni hogy nem lett gyorsítás. Lehet hogy megy minden tovább az eredeti tervek szerint. csak kommunikációval meg kellett nyugtatni a háború miatt aggódó közvéleményt, akiknek - valószínűleg egy közvéleménykutatás szerint - a többsége támogatná a haderőfejlesztés felgyorsítását. Az év végi haderőfejlesztési összefoglalónál majd emlékezzünk erre a július 1-én elhangzott beszédre és nézzük meg, mit sikerült elérni.
Nem értem. Mi alapján "késnek" ezek szerinted?
Pl a német Lynxek...?
Szerintem a Milleniumrol sem volt egyelőre semmi késésről különösebb hír?
Ami reálisan elképzelhető, hogy bizonyos dolgokat a MH lassít, hogy megfelelő infra és személyzettel keszen álljon, mire az új rendszer megérkezik.

A Gripen Block2 upg szerintem egyértelműen az alkupozíció alá lett rendelve (hátha bedobják ingye' ha megallapodunk az E század (ok)ban stb.)
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 687
90 781
113
csak 9 ország által elért) NATO-cél, hogy a védelmi kiadásaink elérjék a GDP 2 százalékát, ráadásul „ez csak padlónak számít, nem plafonnak

Tehát felfelé nyitott pénzügyi kerettel terveznek.
 
  • Tetszik
Reactions: Loken and Hummen23

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 687
90 781
113
Elkeserítő. Tudják, értik a problémát. Viszont nem hajlandóak az egyetlen létező megoldást alkalmazni: magas fizetést adni.
Érthetetlen.
Mivel a büdzsé 48%-a haerőfejlesztésre megy ez elszív egy csomó pénzt a személyi kiadásoktól. 33-33-33%-os szabályt igy nem lehet tartani. Azért ne felejtsd el iden volt 6 havi pluszbér.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Elkeserítő. Tudják, értik a problémát. Viszont nem hajlandóak az egyetlen létező megoldást alkalmazni: magas fizetést adni.
Érthetetlen.

Sajnos a versenyszféra fizetései elszálltak a honvédelmi ágazathoz képest.
A versenyképes illetmény megteremtése az elszabadult ár (majd bér) infláció miatt csak radikális beavatkozással lehetséges.
Az apró, lépcsőzetes emelés semmilyen eredményt nem hoz, amikor a Lidl -be fél millió Ft ért keresnek pénztárost, vagy 800 ezer nettóért teherautó sofőrt.
Az egész országban munkaerő hiány van, nekünk meg több tízezer minőségi (egészségügyileg fizikailag és mentálisan is alkalmas) munkavállaló kellene....

Ez pénz nélkül nem fog menni. A jó hír, hogy a GDP 2%-ból ki lehet gazdálkodni 25-30 ezer katona illetményét.

Példaként én a VÁM és pénzügyőrség illetményrendszerét láttam.
Hatalmas bónuszokkal motiváltak az elmúlt évtizedekben dolgozóikat, évente 18-22 havi illetményt is ki tudtak fizetni. Maguknak. A PM alatt....
 

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 000
9 976
113
Elkeserítő. Tudják, értik a problémát. Viszont nem hajlandóak az egyetlen létező megoldást alkalmazni: magas fizetést adni.
Érthetetlen.
Dehát elmondta Nagy miniszter úr: a fizetésemelés pörgeti az inflaciot, ezért az állam kénytelen jó példával eloljarni, és befagyasztani az alkalmazottai bérét.
 
  • Szomorú
Reactions: Bleroka

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 346
35 193
113
Sajnos a versenyszféra fizetései elszálltak a honvédelmi ágazathoz képest.
A versenyképes illetmény megteremtése az elszabadult ár (majd bér) infláció miatt csak radikális beavatkozással lehetséges.
Az apró, lépcsőzetes emelés semmilyen eredményt nem hoz, amikor a Lidl -be fél millió Ft ért keresnek pénztárost, vagy 800 ezer nettóért teherautó sofőrt.
Az egész országban munkaerő hiány van, nekünk meg több tízezer minőségi (egészségügyileg fizikailag és mentálisan is alkalmas) munkavállaló kellene....

Ez pénz nélkül nem fog menni. A jó hír, hogy a GDP 2%-ból ki lehet gazdálkodni 25-30 ezer katona illetményét.

Példaként én a VÁM és pénzügyőrség illetményrendszerét láttam.
Hatalmas bónuszokkal motiváltak az elmúlt évtizedekben dolgozóikat, évente 18-22 havi illetményt is ki tudtak fizetni. Maguknak. A PM alatt....
Ha egy katonának átlagosan bruttó 600 ezret adnának (minden járulékkal együtt), az is "csak" évi 252 mrd Ft lenne 35 ezer főre. Nem tűnik kigazdálkodhatatlannak. Ennyi pénzért bőven lenne katona szerintem - lehetne válogatni...
 
K

kamm

Guest
Ha egy katonának átlagosan bruttó 600 ezret adnának (minden járulékkal együtt), az is "csak" évi 252 mrd Ft lenne 35 ezer főre. Nem tűnik kigazdálkodhatatlannak. Ennyi pénzért bőven lenne katona szerintem - lehetne válogatni...
A probléma szerintem inkább azzal van, hogy ezt nem így kalkulálják, hanem sávosan/alapot szorozva rfokozat stb szerint...?
 
  • Tetszik
Reactions: krisss