[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 091
25 053
113
Tegnap esti helyzet.

Az ellenségeskedés és a frontok helyzetének térképe július 5-én este​

Kirill Gromov ma 00:46-kor

Az elmúlt nap helyzete a frontokon
A harkovi fronton nem volt csapatmozgás . A tüzérség "feldolgozza" az ellenséges pozíciókat. A nap jelentős sikerei közül egy orosz vadászgépet lelőttek Az ukrán légierő Szu-25-ös repülőgépe a Harkiv régióban.
A front szláv szektorán orosz csapatok közelednek Szeverszk felé. Az ukrán fegyveres erők vezérkara elismerte Spornoe falu elvesztését.
Emellett az orosz csapatok csapást mérnek Zvanovkára és Verhnekamenszkojére. Zvanovka gyors elfogása lehetővé teszi az orosz hadsereg számára, hogy elvágja Szeverszket délről, és az Ukrán Fegyveres Erők Szeverszk - Soledar - Bakhmut (Artemovszk) védelmi vonalának hátuljába menjen. És Verkhnekamensky felszabadítása megnyitja az utat Szeverszk felé. Az ezzel kapcsolatos részletes elemzésért és előrejelzésért olvassa el cikkünkben.
A donyecki fronton Olekszij Gonarenko néphelyettes szerint az ukrán fegyveres erők visszaadták az irányítást a Volnovakha melletti Szladkoje falu felett. Az orosz csapatok makacs ellenütőharcot folytatnak Bahmut (Artemovszk) irányában. Ezenkívül Vuhledar térségében ma lelőttek egy ukrán vadászgépet .
A déli szárnyon - nincs változás. A csapatok átcsoportosítása zajlik, valamint a különleges műveleti erők rajtaütéseket hajtanak végre, hogy megsemmisítsék az ellenség nomád DRG-it.

„Érkezések” az APU-tól. Ismét zajlik a donbászi városok erőteljes ágyúzása. Meg kell jegyezni, hogy az ukrán hadsereg megtámadta Donyeck központját, egy 10 éves kislány meghalt . Donyeck Kujbisevszkij és Petrovszkij kerületére is lőttek . Utóbbiban egy civil életét vesztette. Gorlovkába, Sztahanovba és Marinkába érkezéseket jelentettek.
Határvidék . Ma bejelentette a kurszki régió kormányzója , Roman Starovoit hogy reggel a kurszki régió településeit tüzérségi tűz alá helyezték. Ma reggel is tüzérségi tűz alatt volt Zernovo falu a Brjanszki régióban. A vacsorához közelebbről kiderült, hogy ma három ismeretlen ember fegyverrel a kezében próbált betörni Klintsy városában, az 12721-es katonai egység területére. A támadást az őrszemek visszaverték, akik tüzet nyitottak a támadókra.
Kalibrálás . Az Orosz Légierő megsemmisítette az Ukrán Fegyveres Erők 79. különálló légi rohamdandárjának Nikolaevben található helyét.
A világban . Finnország és Svédország külügyminisztere aláírta NATO csatlakozási jegyzőkönyvek. Mindkét ország hivatalosan is megerősítette, hogy hajlandó és képes eleget tenni a NATO-tagsággal járó politikai, jogi és katonai kötelezettségeknek.
Érdekes . APU-t Lysychanskban használták tiltott bányák "Petal" (PFM-1). A visszavonulás előtt "szirmokat" szórtak ki a város központi kerületeibe - a helyi lakosok maguk semlegesítették őket. A Readovka katonai tudósítói az ukrán nacionalisták "nyomában" jártak - azokon a területeken, amelyeket a sztrájkok, aknák - "szirmok" és fosztogatások súlyosan megrongáltak.
Nagyon köszönöm(jük) a hozzászólásaidat, nagyon jók.
DE ..., nagyon jó lenne, amikor a fordítóból átemeled a szöveget, átfésülnéd, hogy a félre fordításokat (pl. sztrájk-csapás, bánya-akna, a vacsorához közelebbről kiderült - este?, hátuljába menjen - hátba támadja) ragozási problémákat, teljes félre fordításokat (A nap jelentős sikerei közül egy orosz vadászgépet lelőttek Az ukrán légierő Szu-25 repülőgépe a Harkív régióban - A nap ... egy orosz vadászrepülőgép lelőtte az ukrán légierő Szu-25 repülőgépét Harkov régióban) kiküszöböld. Sajnos a fordítók olyanok, amilyenek, "után feldolgozást" igényelnek. A javítások után nagyságrenddel magasabb lesz hsz. az értéke.
További szép napot és előre is köszönöm/jük.
 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
770
7 008
93
Bocs, most latom, hogy nem eves, hanem havi adat volt, sorry, szoval szorozd meg 12-vel. De a lenyeg igy is ugyan az, nagyon alacsony az export aranya.
 

Lengyel_nem_medik

Well-Known Member
2022. március 30.
520
1 513
93
Igen, innen neztem en is. Jo latszik, hogy a hires fekete fold sem dobja meg az exportot, a vas pedig ma mar nyilvan nem jatszik. Szoval a kb. 20% export a GDP-hez rendkivul alacsony es lesz meg alacsonyabb is, ha tovabbra is igy mennek a dolgok.
 

eszena

Well-Known Member
2021. április 3.
899
3 231
93
A zászlóalj az alegység...
Nem képzik őket 4 hónapja a hátországban, párnapos kiképzés után már a font közelében vagy a fronton találják magukat.

Mi a lóf@szra lehet elég pár nap vagy akár néhány hét is?
Most voltunk Műveleti Tartalékos kiképzésen, két hetesen. Szinte mindenki volt rendőr, katona, vámos, TEK.-es stb. A két hét a várakozásommal ellentétesen kifejezetten tartalmas volt. Volt valamennyi harcászat, egy napos lövészet, tájékozódási ismeretek, álcázás, vegyvédelem, eü. ismeretek, 6 (!) km.-es menetgyakorlat, stb. Mindenből egy kicsi.
A két hét intenzív volt.
De!
Szerintem egy komolyabb számháborúba nem lehetne elindítani minket. Pedig tényleg ki lett használva a kiképzési idő.
Nagyon- nagyon sajnálom szerencsétlen ukrán srácokat. Mészárszékre küldik őket.
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
Az orosz Szu-35-ös vadászgép légi harcban lelőtte az ukrán fegyveres erők két Mi-24-es helikopterét és egy Szu-25-ös repülőgépét Mikolajiv térségében - közölte az Orosz Föderáció védelmi minisztériuma. Az orosz légvédelem kilenc ukrán Tochka-U rakétát fogott el a Herszon régióban, a DPR és az LPR területén.
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 898
11 332
113
‼️ Képek az amerikai HIMARS-berendezések megsemmisítéséről Ukrajnában.
--
Hány darabot küldtek összesen? Emlékszik valaki?
Ez igy kontraproduktiv az oroszok reszerol, hogy fogjak igy megszerezni/megvenni a raketat amelyik erdekli oket, ha szetlovik mielott meg frontra erne, ahol el lehet csencselni? :D
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
Ez igy kontraproduktiv az oroszok reszerol, hogy fogjak igy megszerezni/megvenni a raketat amelyik erdekli oket, ha szetlovik mielott meg frontra erne, ahol el lehet csencselni? :D
Majd lefizetnek jó pénzért valakit (elvileg ismét), hogy "rakjon félre" egy-két típusú rokit nekik. :D
A lényeg, hogy ezekkel az indítókkal már nem kell indítani :D
 

hózentróger

Well-Known Member
2022. február 25.
685
2 710
93

kriss02

Well-Known Member
2021. szeptember 13.
1 224
2 373
113
Majd lefizetnek jó pénzért valakit (elvileg ismét), hogy "rakjon félre" egy-két típusú rokit nekik. :D
A lényeg, hogy ezekkel az indítókkal már nem kell indítani :D
Mi a bizonyíték rá, hogy ezek HIMARS-ok? :) Egyébként az orosz védelmi min. azt állítja, hogy kettőt semm. meg. Igaz, nem bizonyítható, de hát ezt már megszokhattuk tőlük... xd
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 800
14 365
113
Na de ha összedobna ez a két kontinens teszem azt 200 ezer drónt, azzal sem tudnák annyira szétbombázni az oroszokat, hogy felülkerekedjenek? Lelőnék mind a 200 ezret és nem történne semmi?
Kb annyi, hogy az orosz és a nyugat a tesztlapjukon kikpipálgatná az eddigi tesztelt eszközök utáni sort, hogy leszállítva hadrendbe állítva kilőve, oroszok által leselejtezve.
A project teljesítve, az üzlet az üzlet...
 
T

Törölt tag 1711

Guest
A szankciók működnek:
CQoC9pR.jpg

oIJjTTf.png




Azért küld a nyugat ennyi fegyvert, mert ennyi van (mellesleg állítólag az ukránok 60000$-ért és szabad elhaladásért adták el a 2 Caesar-t az oroszoknak):
Ah6djvd.png

gPan2NZ.png



Ez igen...


Oroszok felszentelték az új vasúti hidat:


Úgy néz ki megrogyott a front, a taktikai visszavonulás túl jól sikerült:
xfyxgfk.png