[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 091
25 016
113
Már megtanultam értelmezni a forditásokat! Azért sok munka, ezeket a szövegeket átdolgozni! Nincs mindenkinek ideje hozzá.
Igen, de mennyivel jobb, hogy aki beteszi, az csinálja meg, mert
1. Azért teszi be, mert előtte foglalkozott vele, tehát időt kell rá "pazarolni",
2. A többieknek már nem kell külön-külön megcsinálni, ez mennyivel több idő,
3. Sokkal értékesebb, könnyebben olvasható,
4. Valakinek szinte olvashatatlan, nem érti, vagy rosszul értelmezi,
aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzEzNzM5NDgxOGZhZjQxMDdiMDg5YzBjYTJkZDM3MmQ3.jpg

T-90M
sc09CI7F49RPKsqzXUKmbw99uClcqEOm9kv6OVlfP6bwVSsZ5ZE5B5SgY6v7JEIrR6BqBTwExj0Q_EpE3lNskIL4-1.jpg

FRL3Zv7XwAIM2oo.jpg:large

q0ctk8z0ya731.jpg
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 899
21 402
113
Ukrajnában, ahogy hónapokkal ezelőtt írtam, tavaly hoztak egy nőket sorozó törvényt. Most pontosabb infó érkezett, kb októberben kezdik el a nők sorozását - Kárpátalján is.
Újabb menekült hullámra számíthatunk - sorozások és behívások elöl özönlenek majd.
Vannak kósza hírek is esetleg később induló kitoloncolásról is, de ez inkább az ottaniak ijeszgetése lehet a cél hogy hagyják el a hazájukat...
Ez azt jelentheti, hogy hosszú, elhúzódó és az egész világot érintő konfliktusra számíthatunk.. :(

Ha ez valoban igaz is -remelem nem- akkor sem tul sok eselye van annak, hogy az ukranok mar sorozni, kikepezni tudnanak oktoberben.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 893
40 834
113
Tüzérek pontos lövéssel megsemmisítik a cseh "Dana-M2" önjáró tarackot Szeverszk közelében
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 405
16 635
113
Nem, csak megint hazudtal. Nem cafoltal semmit, csak elterelted a temat en meg nem kovettem, nem vagyok hulye.
Meghibbantál polák? Akkor leírom még egyszer,mert ennyire ostoba vagy,hogy fogalmad sincs a valóságról. Johannes Müller von Königsberg,ismertebb nevén Regiomontanus német csillagász1436-ban született. 1467-ban Esztergomban csillagvizsgálót építetett,a te Kopernikuszod akkor még meg sem született. Ptolemaiosz Almagest kritikai fordítását ő fejezte be,és ezt Kopernikusz,és Galilei is tankönyvként használta. 50 évvel Kopernikusz előtt már a Föld mozgását tanította. Tehát mielőtt a hazudozásról okoskodsz itt,jó lenne,ha kicsit visszafognád magad,mert csak a saját ostobaságodat bizonyítod. Ja,és ha esetleg nem tudtad volna,akkor most megsúgom,hogy a nagy Kopernikuszodnak német volt az anyja.
 

Lando

Well-Known Member
2011. június 29.
407
1 042
93
Dupla-megalol!


 

Avtomat

Well-Known Member
2018. október 30.
1 552
4 345
113
Az orosz halad előre, a "vicc" köztársaságok egységei szintén( A vicc köztársaságok kb keresztben-hosszában széth@gyoznák az egész V4 harccsoportot....)...Minek mozgósítani ha a rendszerben lévő állomány rotálásával megoldják a pihentetést, átfegyverzést, és új taktikai elemek bevitelét?
Az egész hadjáratot abszolút élőerő hátrányban kezdték, gratulálok az elemzőknek hogy sikerült felismerniük azt amiről ezen a fórumon 4 hónapja papolunk.
Milyen politikai okok? Milyen mozgósítás?
Ha csak a nemzetiségi csapatokat (Pl. Kozákok) ráengednék az ukránokra vége lenne a sztorinak.
Volksturm, kényszersorozás.....Valószínűleg kényszeríteni kell harcolni olyan embereket a frontra, akiket 8 éve ágyúznak....
Ukrán hadsereg....8 év alatt nem bírt el a "Vicc"-köztársaságokkal....Aztán idén februárban megtáltosodtak....
Csak ahogy a nyugati "Kiképző" állomány fogyatkozik, csökken a győzelmi fanfárok hangja.....Eddig sem az ukránok érték el a sikereket...
Ahogyan a Bayraktar-os szuperfegyver,drónmániás story is végetért....Ugye ilyen az amikor dolgozik egy közepes légvédelem....
Meg lehet magyarázni bármit....De a szottyadt-csicska D20/30-ak tüzét már annyira senki nem állja.
Ennyi.
( Aztán le lehet vonni a konzekvenciát, mikor akár @ijasz , akár én, még több tüzérségért verjük az asztalt.)
Halad, kivéve ahol nem, meg ahonnan visszavonult.
Ha megtudták volna oldani akkor ez a háború március elején befejeződik.
Ehhez képest északról fejvesztett menekülés, hónapnyi műveleti csend, totális lézer fókusz a donbaszra, és ott is hónapokig egyhelyben toporzékolás ment, mire kilökték az ukránokat szeverodonyeck-liszicsanszkból.
Kilökték, mert semmilyen bekerítésnek nincs nyoma, ahhoz képest hogy egyesek még május végén is 10 000 fős katlanról halucináltak.

Az ukránok meg nem a vicc köztársaságokkal nem bírtak, hanem a határon átlövöldöző orosz tüzérséggel, meg rendszeresen átdobott zászlóalj harccsoportokkal. Ezért nem lettek széttaposva azok a viccek '14 nyarán.

Nagyon nagy mennyiségben fogyasztod az orosz agitpropot, és engeded hogy szemellenzőt húzzanak rád.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 784
14 199
113
Ha ez valoban igaz is -remelem nem- akkor sem tul sok eselye van annak, hogy az ukranok mar sorozni, kikepezni tudnanak oktoberben.
Kijevben szivárogtatott szándékosan a média, a közvéleményt szondázzák lelkesedésügyileg hogy mit szólnának hozzá.
Itt 2 kérdés merült fel, egyrészt a szolgálati idő kitolása, valamint a hajadon nők sorozásával kapcsolatosan.

Hát elég szarul állhatnak ha már a lakosság körében már az időpont is terjed ezzel kapcsolatosan...

Egyébként még Hitler "elvtárs" sem merte ezt a húzást megtenni, aki nemcsak nyakig volt a szarban hanem el is merült benne
 

Juvi

Well-Known Member
2022. március 28.
157
1 763
93
És gyakorlatilag is.
Amit az oroszok akartak megszerezték, meghalt rengeteg finn a semmiért.
Persze ez semmit nem von le a katonáik hősiességéből.
Ez így nem igaz!!!

Nem a semmiért haltak meg. A finnek valóban elvesztettek területet, de egyedüliként kivívták, hogy a háborús jóvátételt pénzben és áruban törlesszék! Nem volt náluk a klasszik málenkíj robot és megszállás. Máskülönben a finnek területet is köszönhetnek az oroszoknak!!! Az orosz-svéd háborúban az elvesztett Ahvenanmaa szigetet hozzájuk csatolták, majd a függetlenedéskor vitték magukkal.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 301
76 877
113
Halad, kivéve ahol nem, meg ahonnan visszavonult.
Ha megtudták volna oldani akkor ez a háború március elején befejeződik.
Ehhez képest északról fejvesztett menekülés, totális lézer fókusz a donbaszra, és ott is hónapokig egyhelyben toporzékolás ment, mire kilökték az ukránokat szeverodonyeck-liszicsanszkból.
Kilökték, mert semmilyen bekerítésnek nincs nyoma, ahhoz képest hogy egyesek még május végén is 10 000 fős katlanról halucináltak.

Az ukránok meg nem a vicc köztársaságokkal nem bírtak, hanem a határon átlövöldöző orosz tüzérséggel, meg rendszeresen átdobott zászlóalj harccsoportokkal. Ezért nem lettek széttaposva azok a viccek '14 nyarán.

Nagyon nagy mennyiségben fogyasztod az orosz agitpropot, és engeded hogy szemellenzőt húzzanak rád.
Te meg nyugatit, ha nem látod, hogy az ukránok semmit nem fognak visszakapni az elfoglalt területeikbő és még veszíteni is fognak területeket. Ebben a háborúban azt leszámítva, hogy Kijevet felmentették semmilyen céljukat nem érték el az ukránok, ez azért nagyon beszédes azzal együtt, hogy nem is látszik, hogy lenne esélyük bármire is.
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 899
21 402
113
Meghibbantál polák? Akkor leírom még egyszer,mert ennyire ostoba vagy,hogy fogalmad sincs a valóságról. Johannes Müller von Königsberg,ismertebb nevén Regiomontanus német csillagász1436-ban született. 1467-ban Esztergomban csillagvizsgálót építetett,a te Kopernikuszod akkor még meg sem született. Ptolemaiosz Almagest kritikai fordítását ő fejezte be,és ezt Kopernikusz,és Galilei is tankönyvként használta. 50 évvel Kopernikusz előtt már a Föld mozgását tanította. Tehát mielőtt a hazudozásról okoskodsz itt,jó lenne,ha kicsit visszafognád magad,mert csak a saját ostobaságodat bizonyítod. Ja,és ha esetleg nem tudtad volna,akkor most megsúgom,hogy a nagy Kopernikuszodnak német volt az anyja.

Soooot! Az apja meg a nagyapjanak a fia volt!
 

Lengyel_nem_medik

Well-Known Member
2022. március 30.
520
1 513
93
Meghibbantál polák? Akkor leírom még egyszer,mert ennyire ostoba vagy,hogy fogalmad sincs a valóságról. Johannes Müller von Königsberg,ismertebb nevén Regiomontanus német csillagász1436-ban született. 1467-ban Esztergomban csillagvizsgálót építetett,a te Kopernikuszod akkor még meg sem született. Ptolemaiosz Almagest kritikai fordítását ő fejezte be,és ezt Kopernikusz,és Galilei is tankönyvként használta. 50 évvel Kopernikusz előtt már a Föld mozgását tanította. Tehát mielőtt a hazudozásról okoskodsz itt,jó lenne,ha kicsit visszafognád magad,mert csak a saját ostobaságodat bizonyítod. Ja,és ha esetleg nem tudtad volna,akkor most megsúgom,hogy a nagy Kopernikuszodnak német volt az anyja.
Igen, kedves pravoszlav, megismetelted a terelest, gratulalok. ( az eredeti kommentedben meg azzal vadoltal, hogy parasztok vagyunk, erre volt pelda Kopernik, meg hogy a nyugati orszagresz amit felszabaditottunk az a nemeteke volt. Ja, mert ha valami evszazadokig megszallva van, akkor mar az ovek? Mond ezt egy magyarnak, kedves pravoszlav, hogy Erdely az roman, mert regota az. Gratulalok. Szanalmasak vagytok. Nem is ertem egyebkent, hogy minek oltok ennyi energiat a magyar tarsadalom atformalasaba (legalabb 15 orosz es 10 ukran ir itt), nem szlavok, tehat ugyis folytatni fogjatok a kiirtasukat amint kilepnek a NATO-bol, de ti tudjatok. Teged is ignorra teszlek, nem tudom miert maradtal eddig ki. Szep napot.
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 405
16 635
113
Igen, kedves pravoszlav, megismetelted a terelest, gratulalok. ( az eredeti kommentedben meg azzal vadoltal, hogy parasztok vagyunk, erre volt pelda Kopernik, meg hogy a nyugati orszagresz amit felszabaditottunk az a nemeteke volt. Ja, mert ha valami evszazadokig megszallva van, akkor mar az ovek? Mond ezt egy magyarnak, kedves pravoszlav, hogy Erdely az roman, mert regota az. Gratulalok. Szanalmasak vagytok. Nem is ertem egyebkent, hogy minek oltok ennyi energiat a magyar tarsadalom atformalasaba (legalabb 15 orosz es 10 ukran ir itt), nem szlavok, tehat ugyis folytatni fogjatok a kiirtasukat amint kilepnek a NATO-bol, de ti tudjatok. Teged is ignorra teszlek, nem tudom miert maradtal eddig ki. Szep napot.
Katolikus vagyok,csak úgy megsúgom,és nem vagyok szláv,sőt szláv vér sincs bennem. Egy egyszerű dologra is csak a nagyképű moslék stílusoddal tudtál válaszolni. Tudod nem véletlenül a polák az ostoba szinonímája az angolszász világban.
 

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
2 541
14 306
113
Halad, kivéve ahol nem, meg ahonnan visszavonult.
Ehhez képest északról fejvesztett menekülés
Igen ez az...
Katonaként nem láttam menekülést orosz részről ebben a hadjáratban.
Ha megtudták volna oldani akkor ez a háború március elején befejeződik.
Miért? Mire alapozod ezt a kijelentést? Mik az oroszok céljai?
Az ukránok meg nem a vicc köztársaságokkal nem bírtak, hanem a határon átlövöldöző orosz tüzérséggel
Aztán ez év Február 24-től meg bírtak egy összfegyvernemi orosz hadtestel, sőtt a győzelemre asszociálnak, nem érzed a paradoxont....Egy hadtest van velük szemben....8 éven át blokkolta az egész ukrán haderőt a ruszki tüzér, most meg győzelemre játszanak a ruszki arzenál ellen, értem én...
Nagyon nagy mennyiségben fogyasztod az orosz agitpropot, és engeded hogy szemellenzőt húzzanak rád.
Saját tapasztalataim alapján hozom meg a döntéseim, nincs agitprop.
Az ukránok szét lesznek majszolva a tájképen, a ruszki tüzérek morálján múlik a sebessége.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
És ennek mi köze a topichoz egyébként?
Annyi , hogy bukik a legnagyobb pofájú xarkeverő seggfej háborús úszító ! A saját népe és a koalíciójának tagjai is látják amit a gazdasági szakemberek már régen mondanak , hogy qrva xar irányba megy egész Anglia és nem biztos , hogy meglehet állni a szakadék előtt !
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
Jó kérdés, ha az oroszok elszállítanák először mondjuk Novorosszijszkba a gabonát, akkor ki mondaná meg, hogy "lopott"? Vagy akkor blokád alá vennék az orosz gabonaexportot komplett a törökök? Afrika meg éhezzen csak...
Vagy mi van ha az ukri gabonát felhasználják ők a sajátot meg eladják ?
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 782
65 147
113
Tőke az van.
A jelenlegi donor jelölt országoké és még sokan mások ahogyan a hivatkozott cikkben is szerepel hogy a megjelölt városok kiemelések és már most úgy tervezik hogy lesznek még ilyen helyreállítási irodák másutt is.
A építőanyag ipar a alapanyag gyártó ipart is beleértve amennyiben helyben rendelkezésre áll akkor adja magát hogy nagy léptékű helyreállításnál erre alapoznak.
Hogy stílusosan fogalmazzak.
Ugye cementet sódert homokot nem kanadából fognak a tengeri kikötőtől 500 +km-re lévő faluba szállítani kelet európába amikor csak a fél föld bolygón kéne átszállítani 8szor átrakodni...
Hasonló a helyzet pl. a épületgépészeti elemeknél is.
Nyilván vannak olyan dolgok amiket így is megérheti messziről szállítani meg a donor állam ipari igényei is figyelembe vehetőek.
Kompromisszumról írtam.
Az egy dolog hogy helyileg honnan veszi a építő ipar a alap anyagokat fontos lenne az is hogy ezek a konkrét esetben lehetőleg helyi tulajdonúak legyenek ahogyan a újjáépítési szolgáltatást végző cégek is.
Ma lőttek be a oroszok a Harkovi Egyetem egyik épületébe:mad:
példa ha ezt újjá építik a kivitelező lehet ukrán cég vagy ukrán kanadai vegyes tulajdonú cég pl. helyieket alkalmazva kanadai építész tervei szerint 75%-ban helyi építő ipari anyagokkal de a energiatakarékos automatizált passzív ház technikát /know how/ meg kanadából hozva.
Figyelj, addig amig az EU egyes orszagaiba Ukrajnabol hoztak a cementet, az epuletacelt, szigeteloanyagot... stb... Na most ezekbol boven lottek szet ugye eddig, es meg fognak is mert annyi uzemet jelol a GMap csak a Szlavjansz-Kramatorszk-Konsztantyinovka-Bahmut-Szoledar ivre mint egen a csillag. Ezek kozott van cementgyar, gipszgyar, a Knaufnak valami gyara, keramiagyar (szaniter), stb... Na ez mind szarra lesz love ahogy eddig a tobbi is.
A tobbi meg még hatra van Csapig.
Tovabba ha jol tudom aramhiany van epp Ukrajnaban, a cementgyar meg pl sokat fogyaszt.
Amugy tudod mi volt a legviccesebb azon a terkepen amit az ujjaepitesrol mutogattak? Hogy az egysrges EU helyett egyes nemzetallamokra haritanak az ukran ujjaepitest! Hat nem az egyseges EU-ban hisznek? Nem a nemzetallamokat akarjak epp megszuntetni az EU-ban? Mondjuk az tetszett meg hogy volt olyan kis EU orszag ami kapott egy oblasztot, mig a komplett EU meretu Usa ha jol remlik masodmagaval renovalna egy hatorszagbeli oblasztot ahol meg eddig semmi kar nem esett.
Azert ne mondd hogy semmi nincs bennetek semmi gondolat nemi hatso szandekrol?
Amugy miert kell kanadai epitesz hat nincs Ukrajnaban egy sem?
Azokbol a szocreal epuletekbol sohasem lesz passzivhaz ott.
Jo hogy nem kacsalabon forgo mesebeli palotat szeretnetek.
Az eddigi kar 750 milliard dollar ha jol remlik a szam. Ez csak az amortizacio, ha az eredetitol jobbat akartok pl passzivhazakat a videki fakunyhok helyett (sok helyen meg foldut van a telepuleseken es azok kozt videken kb mint a kozepkorban) akkor az meg tobbe kerul. Azert ne akarjatok Dubai korulmenyeket csinalni par ev alatt Poltava alsora ha eddig erre ott senkinek nem volt igenye es faradsaga. Nezd mar meg mi van ott a varosokban, hogy neznek ki, meg videken... es akkor passziv haz mi?
Azert nem tudom paran veled egyutt milyen mozit neztek mar elnezest...