A pénz világa

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 200
92 597
113
A pénz és tőke piacokon az elmúlt hetekben egyre növekvő turbulencia van- s még változó intenzitással lesz is.
Óriási mozgások, csapkodás, iszonyú pénzek szívódnak fel a válság miatti esésben. 20 éves rekordok dőlnek meg köztük negatív rekordok stb.
Minden fundas hírre(adatközlések pl),mely a normál szóráson kívül esik idegesen, rántásokkal reagál a piac.

Szóval “a hetek, hónapok óta ismert tények” más megvilágításba esnek és újra értékelődnek egy ilyen piaci környezetben.

A magyar kormányzati-MNB megszólalások koherenciája gazdasági kérdésekben egyébként is gyenge volt(finoman fogalmazva)az elmúlt hetekben és ilyen környezetben ez a disszonancia felerősödik a piaci szereplők szemében.

A piaci szereplőket a pénz és profit érdekli nem a politika… a politika csak egy tényező melyet be vagy ki kell árazni mint kockázati tényezőt annak függvényében hogyan tekintenek rá.
Rohadtul nem magyar specifikus.
Persze hogy az észak - anerikai oligarchákat is csak a profit és a nagyobb befolyás érdekli. Ezek a játékosok a politikát nem beárazzák, hanem aktívan alakítják a saját érdekeik szerint. A gazdaságpolitika nyomásgyakorlás, direktben a politikán vagy indirekten a pénzpiacokon keresztül az eszközük.

A magyar gazdaság helyzete a háború, az energiaválság ellenére stabil. Nincs kiemelkedő államadósságunk. Ráadásul a térséggel ellentétben csökkenő. Stabilak a költségvetés számai.(ha elszállna korrugálhák) A hiány csökkenő nem kiemelkedő. Ez a kormány a covidig végig hozta a 3%-ot, Mo.n erre egyedül volt képes, semelyik előző kormány nem.

1 nagy probléma van vele a pénzpiacok, azaz a nyugati országok oligarchái szempintjából. Kevésbé szolgálja a globalis kapatalizmus érdekeit és több szuverenista elképzelése van. Ehhez a mai európai és Észak - amerikai politikai helyzet nagyon kedvezőtlen. Európában már mhol Lengyelország kivételével baloldali kormányok vannak. Már néppárti sincs, pedig nagyon igyekeztek megfelelni a fósodornak. A republikanusok visszatérése enyhitene a nyomason. Ők például ellenzik a globalis minimumadót is. Velük egyeztetve fúrta meg azt a magyar kormány.
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 994
19 286
113
A mai világban már nincsenek távolságok. Szerintem nem lehet Kínát egy kézlegyintéssel elintézni, hogy messze van. Ők sem egy többpólusú világban gondolkodnak, abban biztos vagyok, h No.1 akarnak lenni. Fel kell velük venni a kesztyűt, nem pedig segíteni a felemelkedésüket, mert fájdalmas lesz az ébredés.

A techcégeket meg kell adóztatni, de ebben sem nekünk kellene lenni az egyetlen szabadságharcosnak, mi ehhez nudlik vagyunk.
Épp a gázszállítások kapcsán az, hogy pl. nem vagyunk Oroszországgal, a beszállítnkkal határosak, és emiatt nem csak politikai, de akár fizikai fenyegetés is van az energiaellátásunkra, mutatja azt meg, hogy bár 100 éve több hetes, hónapos volt egy út Pekingbe, ma meg kevesebb, mitn 8 óra alatt ott lehetsz akár, vagy videohívással másodpercen belül, deattól még a geopolitikában, gazdaságban igenis vannak távolságok, és határok, amik miatt Kína mint szövetséges nem egy súlycsoport a szomszédokkal (mint az USA bizonyos szempontból, hisz távol van, de a NATO miatt közel is van, és erői állomásoznak a közelünkben, és az ellátási útvonalai az erőnek biztosítottabbak, mint pl akár csak egy szerbiai orosz kontingensnek, és akkor egy kínai expedíciós erőt még nem is említettünk)
 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU

ZRÍNYI 20!026

Well-Known Member
2017. szeptember 20.
2 110
4 099
113
A magyar gazdaság helyzete a háború, az energiaválság ellenére stabil. Nincs kiemelkedő államadósságunk. Ráadásul a térséggel ellentétben csökkenő. Stabilak a költségvetés számai.
Egy gazdaság akkor stabil, ha kiszámítható, és hosszú távon fenntartható! Ezt a magyar gazdaságról sajnos nem lehet elmondani!
Az unortodox gazdaságpolitikánk pont nem a kiszámíthatóságról híres.
A gazdaság mérőszámai pedig nem fenntarthatóak.
Az államadósságunk pedig nem stabilan csökkenő, hanem csapkodó!
Az irányát a szomszédos országokéval összehasonlítani pedig félrevezetés.
A bázist nem szabad figyelmen kívül hagyni! Nyilván egy Görögországnak, egy a GDP 200%-át elérő államadósságot csökkentenie kell! Ezért a csökkenő pályáért azért nem mondhatjuk hogy stabilabb, mint egy 40%-ról emelkedő országé!
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 032
23 019
113
Moszkva.
Semnilyen realis gazdasági lehetőség a vele való szövetség. A nyersanyagain kívül egy nálunk jóval fejketlenebb ország. Ez a háború tovább fogja gyengíteni Oroszországot.
Ha elvonatkoztatsz az ukrán helyzettől, akkor éppen ellentétes következtetést lehet levonni a fenti állításokból. Pont azért lehetne kölcsönösen előnyös az oroszokkal való együttműködés, mert olyat tudnának adni egymásnak a felek, amire valóban szükségük van.
 

ZRÍNYI 20!026

Well-Known Member
2017. szeptember 20.
2 110
4 099
113
Ha elvonatkoztatsz az ukrán helyzettől, akkor éppen ellentétes következtetést lehet levonni a fenti állításokból. Pont azért lehetne kölcsönösen előnyös az oroszokkal való együttműködés, mert olyat tudnának adni egymásnak a felek, amire valóban szükségük van.
Én értem, hogy mit tud adni Oroszország.
De tőlünk mit vesz cserébe? Ezzel volt itt mindig is a bibi. Vastagon deficites a külker mérlegünk, velük és Kínával is!
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 994
19 286
113
Én értem, hogy mit tud adni Oroszország.
De tőlünk mit vesz cserébe? Ezzel volt itt mindig is a bibi. Vastagon deficites a külker mérlegünk, velük és Kínával is!
Főleg, hogy hiába nézik le sokan az oroszokat (vagy Kínát), de valójában high techben is jóval előttunk állnak (igen, az oroszok is), sokkal angyobb projekteket vezényelnek le "rutinszerűen", mint amiket magyar cégek valaha láttak, stb... úgyhogy egyetértek veled ebben. Az, hogy németluxus autókat adjunk el nekik, az működhetne... de az a németeken is múlik ugyebár, nem csak rajtunk.

Nem, a hazai ipar és mérnökök, és munkások sem kutyák, sőt! Viszont az ország és a piacunk, iparunk méretéből fakadóan egyszerűen csomó területen esélyünk sem volt tapasztalatot szerezni, olyan fejlettséget elérni, ami miatt igazán értékes, nehezen nélkülözhető kereskedelni partnerekké válhattunk volna. Az oroszok ha másod vagy harmadvonalasak is csupán pl. a félvezetőiparban, űriparban (stb.) de ott vannak, mi meg nem (legalábbis nem önálló teljes rendszer szálíltó képességekkel, max egyedi berendezésekkel, vagy részegység beszállítóként de magunk is nagy beszállítói kitettéséggel), és nem csak ratjunk múlik, hogy ahol tudnánk is kínálni nekik értéket, ott valóban eladhatjuk-e nekik.
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 032
23 019
113
Én értem, hogy mit tud adni Oroszország.
De tőlünk mit vesz cserébe? Ezzel volt itt mindig is a bibi. Vastagon deficites a külker mérlegünk, velük és Kínával is!
A hatalmas olaj- és gázipari importtal szemben eddig sem csak egy termékcsalád állt az export oldalán, hanem sok kisebb. Mehetnek vissza a feldolgozott termékek, a magasabb hozzáadott értékű munkák termékei, a magasabb minőséget képviselő márkák stb. Gépiparban még mindig jók vagyunk, a járművekben is, gyógyszeripar stb.
https://tradingeconomics.com/european-union/exports/russia
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 585
34 647
113
Én értem, hogy mit tud adni Oroszország.
De tőlünk mit vesz cserébe? Ezzel volt itt mindig is a bibi. Vastagon deficites a külker mérlegünk, velük és Kínával is!
a piacok eu kérésre történő feladása/átadása és az embargóknak hála ezen nem szabad csodálkozni. dde ami ezekből az országokból jön azt ígyis úgyis be kell szerzni.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 585
34 647
113
A hatalmas olaj- és gázipari importtal szemben eddig sem csak egy termékcsalád állt az export oldalán, hanem sok kisebb. Mehetnek vissza a feldolgozott termékek, a magasabb hozzáadott értékű munkák termékei, a magasabb minőséget képviselő márkák stb. Gépiparban még mindig jók vagyunk, a járművekben is, gyógyszeripar stb.
https://tradingeconomics.com/european-union/exports/russia
és a technologia az vólt nagy üzlet nekünk
 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU

tomcat1

Well-Known Member
2014. december 30.
2 418
2 764
113
Egy gazdaság akkor stabil, ha kiszámítható, és hosszú távon fenntartható! Ezt a magyar gazdaságról sajnos nem lehet elmondani!
Az unortodox gazdaságpolitikánk pont nem a kiszámíthatóságról híres.
A gazdaság mérőszámai pedig nem fenntarthatóak.
Az államadósságunk pedig nem stabilan csökkenő, hanem csapkodó!
Az irányát a szomszédos országokéval összehasonlítani pedig félrevezetés.
A bázist nem szabad figyelmen kívül hagyni! Nyilván egy Görögországnak, egy a GDP 200%-át elérő államadósságot csökkentenie kell! Ezért a csökkenő pályáért azért nem mondhatjuk hogy stabilabb, mint egy 40%-ról emelkedő országé!
Papa ébredjen, vegye be az altatóját!

Látom nemcsak a tények nem zavarnak.

ui: 110 $ olaj és 160 $ gáz mellett is plusszos a májusi külker egyenleg! Csókoltatjuk Biden bácsit amikor betolják a szobájába.
 

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 323
2 556
113
Papa ébredjen, vegye be az altatóját!

Látom nemcsak a tények nem zavarnak.

ui: 110 $ olaj és 160 $ gáz mellett is plusszos a májusi külker egyenleg! Csókoltatjuk Biden bácsit amikor betolják a szobájába.
A kis öröm is öröm de teljes kép még mindig negatív(lásd havi gördülő deficit GDP arányosan).Nem kicsit. S lassan fog javulni. S addig finanszírozni kell stb.
S akkor még bele se mentünk.

A féléves adat/összesítés még kicsit később jön ki majd, addig becslések.

Mondjuk az ikerdeficitet sikerült elkerülni(most úgy tűnik), de az ÁFA bevételek alapján még nem kezdett el érdemben csökkeni a belső fogyasztás.
Ha így lesz az vihet csavart a történetbe.
 

ZRÍNYI 20!026

Well-Known Member
2017. szeptember 20.
2 110
4 099
113
Főleg, hogy hiába nézik le sokan az oroszokat (vagy Kínát), de valójában high techben is jóval előttunk állnak (igen, az oroszok is), sokkal angyobb projekteket vezényelnek le "rutinszerűen", mint amiket magyar cégek valaha láttak, stb... úgyhogy egyetértek veled ebben.
Persze, elöttünk járnak sok mindenben, de ha tanulni akarunk tőlük, akkor olyan szegmensben kell, aminek hasznát vesszük, ami eladható.

A hatalmas olaj- és gázipari importtal szemben eddig sem csak egy termékcsalád állt az export oldalán, hanem sok kisebb. Mehetnek vissza a feldolgozott termékek, a magasabb hozzáadott értékű munkák termékei, a magasabb minőséget képviselő márkák stb. Gépiparban még mindig jók vagyunk, a járművekben is, gyógyszeripar stb.
https://tradingeconomics.com/european-union/exports/russia

Mehetnének, régen mentek is, de amint
megszűnt a KGST, és fizetni kellett érte, pláne hogy dollárral, akkor már mentek másfelé.
Csak a közelünkben volt pezsgőgyár, bor, szeszesital palackozó, gyümölcslé gyártás, ahonnan egyik napról a másikra kivonultak. Azóta is az orosz piaccal "riogatnak" az élelmiszergyártásban, feleslegesen.
De ez volt a konzervekkel, húsárúkkal, stb.

a piacok eu kérésre történő feladása/átadása és az embargóknak hála ezen nem szabad csodálkozni. dde ami ezekből az országokból jön azt ígyis úgyis be kell szerzni.
Persze, az embargó is közre játszik, de az embargóval nem sújtott termékek sem mennek. :(

Én csak azt mondom, hogy nem lehet hátat fordítani az EU-nak, és helyettük a keleti piacra építkezni, mert akkor nagyon rosszul járunk!
 
  • Tetszik
Reactions: hendrick

ZRÍNYI 20!026

Well-Known Member
2017. szeptember 20.
2 110
4 099
113
Papa ébredjen, vegye be az altatóját!

Látom nemcsak a tények nem zavarnak.

ui: 110 $ olaj és 160 $ gáz mellett is plusszos a májusi külker egyenleg! Csókoltatjuk Biden bácsit amikor betolják a szobájába.

Tegnap fizetés nap volt, ezért kb. 30X annyi volt a bevételem, mint a kiadásom. Sőt, ha nem fizetem a számlákat, akkor még jobb lett volna a mérlegem!
Akkor ez azt jelenti, hogy feltörtem, mint a talajvíz? :)
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 200
92 597
113
Varga M.

Az uniós tagországok pénzügyminisztereit tömörítő tanács (Ecofin) júniusi ülése előtt Janet Yellen, az Egyesült Államok pénzügyminisztere telefonon kérte, hogy Magyarország változtasson az álláspontján, de Varga Mihály arról tájékoztatta, hogy ez nem lehetséges; ekkor az amerikai kollégája arra figyelmeztetett, hogy a kétoldalú megállapodást felmondhatják - idézte fel. A felmondásról a kormány pénteken kapott hivatalos értesítést.

A pénzügyminiszter szólt arról is, hogy Magyarország már 2010-ben ratifikálta a most felmondott megállapodás új változatát, amely a most felvetett amerikai aggályokat teljes mértékben kezelné. Ezt a megállapodást az Egyesült Államok még mindig nem írta alá - tette hozzá.

Fontosnak tartotta elmondani azt is, hogy az amerikai fél kifogásolta, hogy Magyarországon jelentős mértékben csökkent a társasági adó, ami azért érthetetlen, mert egy itt működő amerikai cég esetében az Egyesült Államok beszámítja az adóteherbe a Magyarországon megfizetett adót, vagyis a vállalkozás teljes adóterhe nem csökkent.

Hozzátette, hogy nem arról van szó, hogy Magyarországon nem adóznának a cégek, csak a társasági adó helyett a fogyasztási és a forgalmi adókra helyezi a hangsúlyt a kormány.

Ez a döntés egy adószuverenitási kérdés, amit minden országnak egymással szemben tiszteletben kell tartania

- húzta alá a tárcavezető.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/2...mast-akarnak-gyakorolni-magyarorszagra-555337


Szijjártó

Mindezek alapján - bármekkora is rajtunk a nyomás - természetesen nem támogatjuk a globális minimumadó európai bevezetését, nem kockáztatjuk magyarok tízezreinek munkahelyeit, az adóügyi szakmai konzultációkat pedig folytatjuk republikánus barátainkkal – fogalmazott a miniszter
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 796
25 391
113
Mibe menekítsük a pénzünket, megtakarításainkat?
Juhász Gergely & Jakab István - VNTV, 2020. szeptember 18.
..
Alapvető összefüggésekről van szó benne! Csak ajánlani tudom!!
A korábbi évek előrejelzései sajnos valóra váltak. Hatalmas és sokáig elhúzódó válságot jósolnak a szakértők. Már benne vagyunk. Nincs tovább halogatás, nincs tovább megúszásra játszás. Juhász Gergely & Jakab István - VNTV, 2022. július 8.
..