Minden ami Bundeswehr (Németország)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 665
55 384
113
Ezek a németek nem a régi németek. Igèrgethetnek akârmit is. A Bundeswehr soha nem lesz egy hatékony, ütöképes hadsereg.
Nem a pènz miatt, hanem a fejekben lèvö zavar és az azzal kapcsolatos védelmi készség hiânya miatt. Nincs német hazavèdelem, mert nincs német haza már.
Szerintem.
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Valamiert erosen ketlem, hogy Patriakat vennenek a nemetek... :rolleyes:
Ha esetleg valamilyen csoda folytan a sokszaz letarolt Foxot ki is dobnak - ami tenyleg az elmebetegseg netovabbja lenne, szogezzuk le -, akkor is garantalhato, hogy a RM es masok 6-12 honap alatt eloallnak egy arban hasonlo sajat protoval (lasd esetleg a magyar 8x8 alapjain egy kisebb 6x6 verziot stb.) Tobbszaz jarmuert mar siman megeri tervezni egyet.
Talán a Patria mellett szól hogy Finneknél valószínűleg van szabad kapacitás a horvátok a 2010-es évek elején közepén összeszerelték amelyik cég ezt készítette még horvát hadiipari beszállító.
A szlovákok is ezt választották ott is lesz összeszerelő üzem.
Tehát ha relatív gyorsan kellene venniük és a német ipar nem tud eleget gyártani akkor a Patria megoldás
lehet.
 
  • Tetszik
Reactions: Aladeen

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 209
73 865
113
Az MBDA, a Krauss-Maffei Wegmann (KMW) és az ESG Elektroniksystem- und Logistik-GmbH (ESG) együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a Bundeswehr "Future Long-Range Indirect Fire System" elnevezésű, a jövőbeni nagy hatótávolságú indirekt tűzrendszer kifejlesztésével kapcsolatos együttműködésről...

Az együttműködés célja a Bundeswehr számára kifejleszteni a Joint Fire Support Missile (JFS-M) megvalósítása.

JFSM-Launch-e1656053643856.jpg
MBDA-KMW-Raketenartillerie_2_Foto_MBDA-e1656050819596.jpg
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 194
8 041
113
A svájci bicska brigád formátumban - A német hadsereg közepes erői

Az orosz csapatok folyamatos telepítése az ukrán határhoz, amelyhez kiterjedt hadgyakorlatok társulnak, 2021 végén egyre nagyobb az aggodalom egy orosz katonai beavatkozással kapcsolatban Ukrajna területén. 2022. február 24-én Putyin elnök végrehajtja azt, amit korábban sokan nagyon valószínűtlennek tartottak: támadást indít Ukrajna ellen.

Már 2022. február 2-án a növekvő fenyegetés miatt az amerikai védelmi minisztérium szóvivője bejelentette, hogy amerikai erőket telepítenek Kelet-Európába - többek között egy "Stryker Brigade Combat Team" erőit Romániába. A "NATO keleti szárnyán az elrettentéshez való látható hozzájáruláson" kívül a konkrét küldetés nincs egyértelműen meghatározva: "Úgy fognak berendezkedni (...), hogy képesek legyenek reagálni többféle vészhelyzetre, és bármilyen feladatot végre tudjanak hajtani". Éppen ezeknek az erőknek a kiválasztása a gyors bevetésre egy viszonylag tisztázatlan missziós helyzetben nem tűnik a véletlen művének, mivel az amerikai hadsereg közepes erői úgy vannak elhelyezve, hogy az intenzitás és a feladatok teljes spektrumában képesek legyenek missziókat vállalni.
Az amerikai 2. lovasezred gyakorlatozik egy Stryker harcjárművel Fotó US Army Markus Rauchenberger
Az amerikai 2. lovasezred egy Stryker harcjárművel gyakorlatozik a grafenweri gyakorlótéren 2022 januárjában (Fotó: U.S. Army / Markus Rauchenberger)

Egyrészt nagyfokú taktikai és műveleti rugalmassággal rendelkeznek, másrészt a hiteles elrettentéshez szükséges robusztusságot testesítik meg. Németországban is jelenleg a hadsereg közepes erőivel kapcsolatos megfontolások folynak annak érdekében, hogy a politikai döntéshozóknak a katonai cselekvési lehetőségek szélesebb skáláját kínálhassák.
Miért "közepes erők" a hadseregben?

Az erős hadsereg 2030+ célkitűzései a hadsereg 2021 őszétől érvényes előzetes műveleti iránymutatásaiban olvashatók. Az abban foglalt helyzetértékelés összefügg a Krím félszigetnek a nemzetközi jogot sértő orosz annektálásával és a 2014 óta tartó kelet-ukrajnai konfliktussal, és rámutat a szárazföldi erők struktúráinak és képességeinek a szövetségre és a nemzetvédelemre való átirányításának szükségességére. Oroszország Ukrajna elleni háborúja ismét drámaian szemlélteti ennek a fókusznak a szükségességét - ahogy 2014-ben is a "fordulópont" kifejezést használják.

Ez a fordulópontként leírt cezúra ismét implicit módon kiemeli a német szárazföldi erők mércéjét: a legalább egyenlő ellenféllel való szembeszállást a háborúban. Ugyanakkor azonban a konfliktusok folytonossága mentén, például a nemzetközi válság- és konfliktuskezelés keretében továbbra is lehetővé kell tenni más missziókat. Annak érdekében, hogy a katonai hozzájárulás célzott legyen ezen a kontinuumon, az együttműködéstől a háborúig, a reagálási és végrehajtási képességek skálázhatóságára van szükség. Ezt a skálázhatóságot a hadseregben a képességek - azaz a "könnyű és gyors", a "közepes és rugalmas" és a "nehéz és magabiztos" erők - keverékének feltérképezésével kell elérni. Ugyanakkor a "közepes erők" az időtengelyen a szárazföldi erők nemzeti képességfejlesztésének műveleti hiányosságait kompenzálják.

Mivel a "közepes erők" eddig nem képviseltették magukat önálló manőverelemként a hadseregben, új koncepcionális megközelítésre volt szükség.

Közepes erők lényege

A kezdeti koncepcionális elképzelések alapja egy világos kép a "közepes és rugalmas" erők logikájáról. Ez lényegében a következő kérdések megválaszolását jelenti: Mit képviselnek? Mit tudnak és/vagy kell elérni? Röviden: Mi a márka lényege? Elszakadva attól a kérdéstől, hogy milyen lesz a hadsereg jövőbeni célképe, a kölni Hadseregfejlesztési Hivatalban a megfontolások középpontjában kezdetben a "közepes erők" állnak, a "dandár" formátumban, amelyet zárt manőverelemnek tekintenek.
A közepes erők márkamagja Grafikus Bundeswehr Konrad Fuchs
A közepes erők márkamagja (Grafika: Bundeswehr / Konrad Fuchs)

A márka lényegét leíró első építőelem egyúttal a "közepes erők" egyedi értékesítési ajánlata is: a kerekeken mozgó, autonóm műveleti bevetési képesség. Az időtényező itt kerül a középpontba - az egész arról szól, hogy gyorsan elérjük a hatásokat egy műveleti területen. Ez akár egy dandár szárazföldi bevetését is jelentheti, például Németországból a balti államokba. Az amerikai hadsereg 2015-ös "Dragoon Ride" gyakorlata megmutatta, hogy ilyesmi lehetséges, amikor a "2. lovasezred" erői Stryker járműveikkel 1800 kilométeren át meneteltek Észtországtól a bajorországi Vilseckig.

A márka lényegének második építőköve a konfliktusképre való tekintettel alakul ki. A "közepes erők" dandárnak a nemzetközi válság- és konfliktuskezelés (ICM), valamint a szövetségi és nemzetvédelmi feladatok keretében önállóan, struktúrájának és felszerelésének megváltoztatása nélkül kell feladatokat vállalnia. Ezek tehát a válságkezelés első eszközei. A spektrum magában foglalja a következő telepítéseket:
  • robusztus IKM erők,
  • magabiztos és taktikailag rendkívül mozgékony erők a hátországi területek védelmére az ellenséges mélyműveletekkel, például légi partraszállással szemben,
  • az elrettentést szolgáló előretolt és kivetítő erők,
  • manőverező elem a támadó és védekező műveletekben.
A széles műveleti spektrum elvezet a harmadik építőelemhez, a taktikai rugalmassághoz. Gyalogsági erejének köszönhetően ez a rugalmasság magában foglalja a városi területeken végzett műveleteket, valamint taktikai mobilitásának és gyorsaságának köszönhetően a gépesített erőkkel együttműködve a mély térbe történő gyors előrenyomulást is.
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 194
8 041
113
"Közepes méretű erők" mint innovációs hordozók - elképzelések a jövőbeli képességekről és struktúrákról

A széles műveleti spektrumból eredő követelmények teljesítése érdekében a jövőbeli képességeket, beleértve a képességhordozókat és a struktúrákat is, ehhez kell igazítani.

A "közepes erők" néhány alapvető képessége, amelyek a műveleti spektrum lefedéséhez szükségesek, a következők:
  • Parancsnoki és irányítási képesség háromdimenziós környezetben, nagy távolságokra,
  • szerves felderítő eszközök egy szenzorkeverékben,
  • Nagy hatótávolságú, távolsági felderítésre és hatásokra való képességek ("látótávolságon túli", érzékelőtől-hatásmérőig tartó láncok), hogy
  • a túlerőben lévő (gépesített) ellenséggel szembeni harcképesség,
  • az autonóm működés képessége, még túlterhelt helyeken is,
  • a levegőből érkező fenyegetések elleni védelem,
  • a mozgás elősegítése és gátlása.
E képességek lefedéséhez a "svájci bicskának brigádformátumban" szüksége van a megfelelő eszközökre célszerű elrendezésben. Ez még időbe telik, mivel egyes képességhordozók még nem léteznek a hadseregben, és azokat az aktív innováció-menedzsment révén fokozatosan kell finanszírozni, beszerezni és integrálni. Mások esetében, mint például a "Nehézfegyver-hordozó gyalogság", mint a "Közepes erők" magja, a kiegészítést időben tervezik. A struktúra egy nehézfegyver-hordozó beszerzésén alapul, és legfeljebb négy harci zászlóaljat irányoz elő a magjában. Elképzelhető lenne a szinte klasszikus vadászzászlóaljak és az olyan új típusú zászlóaljak keveréke, amelyek harci századai teljes egészében nehézfegyver-hordozókkal vannak felszerelve.

Nukleus-der-mittleren-Kraefte-ein-schwerer-Waffentraeger_Foto_Bundeswehr-1068x601.jpg.webp

A közepes erők magja: egy nehézfegyver-hordozó (Fotó: Bundeswehr / AHEntwg II 2)

A "Többcélú könnyű irányított rakétarendszer" (MELLS) által biztosított páncéltörő képesség mellett a dandár szerves "rövid és közepes hatótávolságú közvetett tűz" különösen fontos, hogy az ellenséges erőket távolról és nagy mozgékonysággal tudja támadni. Erre a célra a dandár többek között egy tüzérségi zászlóaljjal rendelkezik, kerekes ágyúkkal. A hadosztály tüzérsége további ütegeket biztosíthat a feladat végrehajtásához. Ezen kívül van egy felderítő zászlóalj vegyes felderítő századokkal, valamint egy kerekes tüzérségi képességekkel rendelkező páncélos zászlóalj. A dandár utánpótlási zászlóalja teszi teljessé az alapvető képességeket. Más katonai szervezeti területek más fontos képességeit, például az egészségügyi szolgálat támogatását vagy az elektronikus hadviselést mélyen integrálni kellene.
Moegliche-Zielstruktur-einer-Brigade-mittlere-Kraefte_Grafik_Bundeswehr_Konrad-Fuchs.jpg

Egy közepes erőkből álló dandár lehetséges célstruktúrája. (Grafika: Bundeswehr / Konrad Fuchs)

Általánosságban hangsúlyozni kell, hogy a "közepes erők" elsősorban a széles műveleti spektrummal kapcsolatos jövőorientáltságuk miatt alkalmasak technológiai és innovációs hordozóként. Például a földi fő harcászati rendszer (MGCS) jövőbeli fejlesztései adaptálhatók az emberes/pilóta nélküli csapatépítés területén. A felfegyverzett pilóta nélküli légi járművek (UAV) gyors integrálása zászlóaljszinten jelentősen hozzájárulhat a hatékony távoli fölény eléréséhez.

Kitekintés

A fent leírt technikai újítások és új struktúrák megkövetelik mind a parancsnokság és a műveletek hagyományos elveinek felülvizsgálatát, mind pedig azok iteratív továbbfejlesztését. Ez a Hadseregfejlesztési Hivatal munkájának következő lépése, amely a csapatokkal közösen biztosítja az alapot a kezdeti ötletek későbbi teszteléséhez és adaptálásához. Addig is felmerül néhány összetett alapkérdés, amelyekre csak a későbbiekben, az összes szervezeti terület együttműködésével lehet választ adni. Például a közepes erők dandárjának bevetéséhez szükséges logisztikai keretfeltételek vagy a kívánt önellátás tekintetében. A "közepes erőkben" rejlő lehetőségek óriásiak; az amerikai hadsereg közepes erői már bizonyították, hogy a feladatok széles spektrumában sikeresen bevethetők. Most az a kérdés, hogy következetesen, gyorsan és holisztikusan összehangoljuk a hadsereg "közepes erőit" a szövetséggel és a nemzetvédelemmel, és útnak indítsuk őket.

Szerző: Konrad Fuchs alezredes (G.S.) G3 törzstiszt a Hadseregfejlesztési I 1. (2) osztályon.

Ez a cikk először a Hardthöhenkurier folyóirat 3/2022. számában jelent meg.
 
S

speziale

Guest
"Közepes méretű erők" mint innovációs hordozók - elképzelések a jövőbeli képességekről és struktúrákról

A széles műveleti spektrumból eredő követelmények teljesítése érdekében a jövőbeli képességeket, beleértve a képességhordozókat és a struktúrákat is, ehhez kell igazítani.

A "közepes erők" néhány alapvető képessége, amelyek a műveleti spektrum lefedéséhez szükségesek, a következők:
  • Parancsnoki és irányítási képesség háromdimenziós környezetben, nagy távolságokra,
  • szerves felderítő eszközök egy szenzorkeverékben,
  • Nagy hatótávolságú, távolsági felderítésre és hatásokra való képességek ("látótávolságon túli", érzékelőtől-hatásmérőig tartó láncok), hogy
  • a túlerőben lévő (gépesített) ellenséggel szembeni harcképesség,
  • az autonóm működés képessége, még túlterhelt helyeken is,
  • a levegőből érkező fenyegetések elleni védelem,
  • a mozgás elősegítése és gátlása.
E képességek lefedéséhez a "svájci bicskának brigádformátumban" szüksége van a megfelelő eszközökre célszerű elrendezésben. Ez még időbe telik, mivel egyes képességhordozók még nem léteznek a hadseregben, és azokat az aktív innováció-menedzsment révén fokozatosan kell finanszírozni, beszerezni és integrálni. Mások esetében, mint például a "Nehézfegyver-hordozó gyalogság", mint a "Közepes erők" magja, a kiegészítést időben tervezik. A struktúra egy nehézfegyver-hordozó beszerzésén alapul, és legfeljebb négy harci zászlóaljat irányoz elő a magjában. Elképzelhető lenne a szinte klasszikus vadászzászlóaljak és az olyan új típusú zászlóaljak keveréke, amelyek harci századai teljes egészében nehézfegyver-hordozókkal vannak felszerelve.

Nukleus-der-mittleren-Kraefte-ein-schwerer-Waffentraeger_Foto_Bundeswehr-1068x601.jpg.webp

A közepes erők magja: egy nehézfegyver-hordozó (Fotó: Bundeswehr / AHEntwg II 2)

A "Többcélú könnyű irányított rakétarendszer" (MELLS) által biztosított páncéltörő képesség mellett a dandár szerves "rövid és közepes hatótávolságú közvetett tűz" különösen fontos, hogy az ellenséges erőket távolról és nagy mozgékonysággal tudja támadni. Erre a célra a dandár többek között egy tüzérségi zászlóaljjal rendelkezik, kerekes ágyúkkal. A hadosztály tüzérsége további ütegeket biztosíthat a feladat végrehajtásához. Ezen kívül van egy felderítő zászlóalj vegyes felderítő századokkal, valamint egy kerekes tüzérségi képességekkel rendelkező páncélos zászlóalj. A dandár utánpótlási zászlóalja teszi teljessé az alapvető képességeket. Más katonai szervezeti területek más fontos képességeit, például az egészségügyi szolgálat támogatását vagy az elektronikus hadviselést mélyen integrálni kellene.
Moegliche-Zielstruktur-einer-Brigade-mittlere-Kraefte_Grafik_Bundeswehr_Konrad-Fuchs.jpg

Egy közepes erőkből álló dandár lehetséges célstruktúrája. (Grafika: Bundeswehr / Konrad Fuchs)

Általánosságban hangsúlyozni kell, hogy a "közepes erők" elsősorban a széles műveleti spektrummal kapcsolatos jövőorientáltságuk miatt alkalmasak technológiai és innovációs hordozóként. Például a földi fő harcászati rendszer (MGCS) jövőbeli fejlesztései adaptálhatók az emberes/pilóta nélküli csapatépítés területén. A felfegyverzett pilóta nélküli légi járművek (UAV) gyors integrálása zászlóaljszinten jelentősen hozzájárulhat a hatékony távoli fölény eléréséhez.

Kitekintés

A fent leírt technikai újítások és új struktúrák megkövetelik mind a parancsnokság és a műveletek hagyományos elveinek felülvizsgálatát, mind pedig azok iteratív továbbfejlesztését. Ez a Hadseregfejlesztési Hivatal munkájának következő lépése, amely a csapatokkal közösen biztosítja az alapot a kezdeti ötletek későbbi teszteléséhez és adaptálásához. Addig is felmerül néhány összetett alapkérdés, amelyekre csak a későbbiekben, az összes szervezeti terület együttműködésével lehet választ adni. Például a közepes erők dandárjának bevetéséhez szükséges logisztikai keretfeltételek vagy a kívánt önellátás tekintetében. A "közepes erőkben" rejlő lehetőségek óriásiak; az amerikai hadsereg közepes erői már bizonyították, hogy a feladatok széles spektrumában sikeresen bevethetők. Most az a kérdés, hogy következetesen, gyorsan és holisztikusan összehangoljuk a hadsereg "közepes erőit" a szövetséggel és a nemzetvédelemmel, és útnak indítsuk őket.

Szerző: Konrad Fuchs alezredes (G.S.) G3 törzstiszt a Hadseregfejlesztési I 1. (2) osztályon.

Ez a cikk először a Hardthöhenkurier folyóirat 3/2022. számában jelent meg.
Nem lehetne a cikket eredeti nyelven berakni? Ez így olvashatatlan
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 857
30 525
113
Az a hires 100 mrd eur bruttó, áfâs összeg 5 évre megosztva. Na, az egyböl nem olyan sok.... :rolleyes:
Vârom a választ, honnan szedik a szüksges létszâmot .
Afrikából;)

"Június végén a Kärcher Futuretech leszállította a Német Fegyveres Erők új „Mobile Accommodation on Mission” (Bwgl UiE SK) moduljainak első tételét. A megfelelő keretmegállapodást 2021 áprilisában írták alá. Az első gyártási tételt már szállítják, a kezdeti tervek szerint az év végéig 3255 készletet kell szállítani. "

 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 398
8 612
113

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 357
120 438
113
Hát van benne faszság bőven. De sajnos igazság is.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 665
55 384
113
Az eddi rendszeresen a német parlament elé terjesztett jelentést a Bundeswehr fegyverrendszereinek rendelkezésre álltáról megszüntette az ottani védelmi minisztérium.
PS:Biztosan nem azért, mert sok pozitivum várna jelentésre..
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 872
36 127
113
Ez jól összefoglalja a helyzetet:

"A német ejtőernyősök tíz éve várnak új sisakokra. Meg is történt a típus kiválasztása, amelyet az amerikai fegyveres erőknél régóta használnak. A projekt azonban elakadt azon, hogy a német előírások szerint a sisakot átfogóan tesztelni kéne, hogy az valóban megfelelő védelmet nyújt-e a német fejeknek is, nemcsak az amerikaiaknak. A huzavona évek óta zajlik, sisakok továbbra sincsenek, pedig itt nem valami új technológiáról van szó, hanem valamiről, amit nagyjából a bronzkor óta használ az emberiség, és talán azt is feltételezhetjük, hogy az amerikai fejek alapvetően hasonló felépítésűek, mint a németek, de erről Németországban sok hivatalnak sok pecsétes papírt kéne kiadnia ahhoz, hogy valóban rendszeresítve legyenek a sisakok."
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 357
120 438
113
Ez jól összefoglalja a helyzetet:

"A német ejtőernyősök tíz éve várnak új sisakokra. Meg is történt a típus kiválasztása, amelyet az amerikai fegyveres erőknél régóta használnak. A projekt azonban elakadt azon, hogy a német előírások szerint a sisakot átfogóan tesztelni kéne, hogy az valóban megfelelő védelmet nyújt-e a német fejeknek is, nemcsak az amerikaiaknak. A huzavona évek óta zajlik, sisakok továbbra sincsenek, pedig itt nem valami új technológiáról van szó, hanem valamiről, amit nagyjából a bronzkor óta használ az emberiség, és talán azt is feltételezhetjük, hogy az amerikai fejek alapvetően hasonló felépítésűek, mint a németek, de erről Németországban sok hivatalnak sok pecsétes papírt kéne kiadnia ahhoz, hogy valóban rendszeresítve legyenek a sisakok."
Ez amúgy pont a faszság része mert megvan az új sisak nekik...

Amúgy 300 000 fő személyi felszerelését szerzik be 23-ban.