Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 928
48 631
113
Elméletileg jól hangzik a 3 különféle műszer alkalmazása, de a valóságban?
Biztonságtechnikában (safety, nem security) bőven előfordul, hogy egy rendszerben valamilyen fizikai mennyiséget egyszerre több, különböző elven működő szenzorral mérnek.
A “sima” redundancia is egy módszer, meg ez is az, de másfajta hibalehetőségek minimalizálására használják őket.
 

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 037
10 075
113
Akkor permanens jogsértés van itthon? Csak egyetemi éveim alatt kétszer volt gátszint felett a víz, és 2012 vagy 2013-ban is.
Azóta sem magasítottak meg egyik gátat a Duna mellett a közelemben egy centivel sem...
Több tíz év mire ezek megépülnek, nem tudom merre hiányolod az emelést.
Csak Budapesten ennyi kellene a 2013-as árvíz után:
image008.png
 
  • Tetszik
Reactions: bel
M

molnibalage

Guest
Több tíz év mire ezek megépülnek, nem tudom merre hiányolod az emelést.
Csak Budapesten ennyi kellene a 2013-as árvíz után:
image008.png
A déli _M0 hídnál a bringaútvonal és a teljes üdülőzörzet le volt zárva és homokzsákkal volt körbevéve 2012 vagy 13-ban.
A főváros n+1 részén csak a homokzsák és ideiglenes megoldások gátolták meg, hogy elöntse a város egyes részeit a víz.
 
  • Tetszik
Reactions: bel and Kim Philby

rm40

Well-Known Member
2013. február 23.
1 610
3 254
113
Nagyjából már elkéstek ezzel...
 
  • Tetszik
  • Imádom
Reactions: bel and BJani
M

molnibalage

Guest
Nahh, apósom visszalépett a napelemezéstől, mivel az előzetesen 2,5 millióra kalkulált táblákat ma már 4,5 millióért kapta volna meg a "kiugró kereslet miatt"...
Mekkorát adnak ennyiért? Mert akkor ez pont akkora bukta lenne jelen állás szerint, mint eddig. Annyival azért nem drágább az áram.
 
M

molnibalage

Guest
Nagyjából már elkéstek ezzel...
Ha 20 éve megkérdeztek, hogy milyen jelző jut eszembe a németekről, akkor azt mondtam, "precízek".
Ma erre a válaszra a "kretének" a válasz, de már úgy kb. 10 éve.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
Régi társasház, alig, vagy egyáltalán nem szigetelve. A kandallót sok éve lebontatta, mert sok helyet foglalt az amúgy is kicsi lakásban, és már az is gázosítva volt. Majd veszek valami villannyal fűtő dolgot neki, aztán vegyesen használja.
Hűtő/fűtő A+++Klíma téliesített (fűtőtálcás) + Geo tarifa . Szerintem nem csilliárd és nagyon hatékony !
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 783
14 189
113
"A helyszint szerelő embereimtől tudom"

1969 és 1987 között épült. Tapasztalatból tudom, hogy az emberek többsége a fél órával a megkérdezés előtti eseményekre nem tud hitelesen visszaemlékezni. Embereid csak ezeket a műszereket szerelték vagy szereltek mást is? Milyen kiemelt emlékük fűződik ezekhez a műszerekhez, hogy ~30 ~35 év távlatból pont erre emlékeznek pontosan? Mikor és milyen körülmények között történt ez a beszélgetés, ami 1987 környékén történt? Anekdotázás volt vagy hiteles jegyzőkönyvbe mondás?
Amúgy akkor is ha három egyfajta műszer van, akkor eltérés esetén a két egyforma értéket mutatót kell alapul venni. Mennyi a valószínűsége, hogy rendszeresen ellenőrzött műszereknél üzemállapotban egyszerre romlik el mindhárom? Ha meg katasztrófa történik mi alapján dönthető el, hogy melyik műszer hibásodott meg és melyik mutatja a valós állapotot? Elméletileg jól hangzik a 3 különféle műszer alkalmazása, de a valóságban?
Kicsit részletesebben:
Az embereim beszámolója a 80 as évek elején történt, mikor a 8 hóhapos kiküldetésből visszatértek dolgozni, tehát nem ők emlékeznek vissza 40 év távlatában, hanem én, mint a volt munkahelyi vezetőjük.
Ez egy kollégák közti szakmai beszélgetés volt, mindenféle irásos rögzítés nélkül. Ma már nincsenek az élők sorában.
Ők az előző posztomban írt eseményekről beszéltek nekem, most ismét felsorolom, részletesebben
A kivitelezés során technikusként a Paksi atomerőmű villamos hálózatának építésében vettek részt, részben a kisfeszültségű, részben a mérés vezérlési áramkörök kiépítésében. Erre a feladatra az áramszolgáltatónál a 120/20 KV os transzformátor alállomásokon évek során végzett létesítési, karbantartási munkájuk tették őket alkalmassá mind erősáramú, mind relévédelem autómatika szakterületen. Mondanom se kell hogy a 2 legjobb emberemet kellett felsőbb utasításra "kölcsönadni".

-Ök az alábbi, szakmai érdekességről számoltak be:

- Az ő alkalmazásukra a roham tempóban végzendő munka miatt volt szükség, az akkori szokásos magyar kivitelezőcégek állományát kellett felduzzasztani a szűk határidők miatt
-A munkájukat mérnökök irányították, helyszini mérnöki munkavezetéssel. Ez azt jelentette hogy sokszor a kiadott villamos tervek másolatába a helyszinen berajzolták a szükséges módosításokat változtatásokat.
-Az eredeti orosz tervektől jelentős eltérések voltak, például megemlítették a mérőműszerek mellé a 3. mérőműszer felszerelését is, viszont arról nem esett szó hogy az más elveken működő vagy más típusú müszer lett volna-e.
- Sok eredeti szovjet alkatrész műszer gép a változtatások, átépítések miatt egyenesen a MÉH telepen kötött ki.
- Mivel építészettel nem foglalkoztunk, ők az ottani kollégáktól is hallgatólagosan tudták meg, hogy a reaktor védelmét ellátó burok sem az eredeti szovjet megoldás.. viszont ez szakmán kívüli infó volt, nem foglalkoztunk részletesebben vele.
- Az új, 3 műszeres paraméter ellenőrzés hatékonyságáról már nincs infónk, mert ők csak kivitelezésben vettek részt. A 120/középfeszültségű állomásokon sem találhatóak műszer duplázások, háromszorozások, a szükséges védelmi funkciók biztonságát ott a védelmek működési paramétereinek átfedésével növeljük. Ilyen pld a 120 kV-os oldali távolságvédelem visszapillantó fokozata... vagy a logikai gyűjtőssin zárlatvédelem utólagos kiépítése 20 kV-on.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 965
32 252
113
Régi társasház, alig, vagy egyáltalán nem szigetelve. A kandallót sok éve lebontatta, mert sok helyet foglalt az amúgy is kicsi lakásban, és már az is gázosítva volt. Majd veszek valami villannyal fűtő dolgot neki, aztán vegyesen használja.

Fura, nekem egyedül lakva villany havi 5 ezer, gáz havi 10 ezer... (kerekítve). Kb. 50 éves társasház, 43 m2, 3 oldalról külső fal, tető alatt, szigetelés nulla, nyílászárók régiek, gázkonvektoros fűtés, gázbojler.
Mondjuk nem pazarlok az tény (eleve nem fűtöm a kis szobát, az kb. raktárnak van használva), meg nem is főzőcskézek minden nap, meg megosztom a tartózkodást a balatoni ház és a lakás között 2020 óta (a ház nem (csak) az enyém, tesókkal közös, de egy szoba mindig van, a ház éves rezsije is bele fog férni a határba úgy néz ki az eddigi fogyasztások alapján).
 

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 218
4 571
113
Fura, nekem egyedül lakva villany havi 5 ezer, gáz havi 10 ezer... (kerekítve). Kb. 50 éves társasház, 43 m2, 3 oldalról külső fal, tető alatt, szigetelés nulla, nyílászárók régiek, gázkonvektoros fűtés, gázbojler.
Mondjuk nem pazarlok az tény (eleve nem fűtöm a kis szobát, az kb. raktárnak van használva), meg nem is főzőcskézek minden nap, meg megosztom a tartózkodást a balatoni ház és a lakás között 2020 óta (a ház nem (csak) az enyém, tesókkal közös, de egy szoba mindig van, a ház éves rezsije is bele fog férni a határba úgy néz ki az eddigi fogyasztások alapján).
Anyukám se egy pazarló fajta. Nem tudom, mitől lépi túl a gázt, de kiszámolta, elhiszem neki, mindent ír (az áram fogyasztást naponta írta, amikor egyszer hirtelen megnőtt a számla, hogy megtudja, mi fogyaszt többet, egyenként lekapcsolva a fogyasztókat). A konvektort lecserélte még sok éve egy parapetes minigázkazánra, hogy a fürdőszoba-konyha is fűthető legyen, mert ott gyárilag nem volt fűtés. Az egyik fala olyan külső fal, ami nem tégla, hanem valami porózus nem tudom miből készült tűzfal, minimális vastagsággal, szigetelés nélkül. Télen sugárzik a hideg át rajta, de a házban csak 6 lakónak van ilyen fala, ezért nem tudták átvinni az akaratukat a lakógyűlésen a szigetelésre. Nagy felület, sokba kerülne...
 

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 272
2 421
113
Már kezdődik a magyar virtus...

294939590_458846562412509_2689360463605789236_n.jpg

Virtus vagy sem…
Baráti környezetben többen(3 gyerek minden családban), családi házban többen is alkalmaztak eddig ezt a “bediktálom kreatívan elosztva a fogyasztásom” módszert…
Mint kiderült azért, mert rezsicsökkentés ide vagy oda az alacsonyabb áron keletkező valós fogyasztást valós időben számlázva nem igazán tudták volna adott hónapban kifizetni, túl nagy szeletet vitte volna el havi jövedelmüknek(3 gyerek SZJA kedvezmény, bérből élők).
Ezért választottak azt, h “kreatívan diktálva” kiterítik a téli valós fogyasztást 8-9 hónapra. Családi büdzsé így jobban bírta.

Szubjektív megjegyzés: nekem erről inkább az jutott eszembe, h az elmúlt uszkve 10 év jól élünk, fejlődünk percepciója mennyire volt reális.
Nem a pozitív folyamatokat kérdőjelezem meg, hanem azok mértékét.