Azt írták, hogy villám csapta. Nyilván az a lapát volt éppen az ég fele.Érdekes, hogy az egyik lapátvég gyulladt ki. Azt gondolnám, hogy inkább a hajtómű, generátor a lehetséges tűzforrás.
Elgondolkodtató...
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Azt írták, hogy villám csapta. Nyilván az a lapát volt éppen az ég fele.Érdekes, hogy az egyik lapátvég gyulladt ki. Azt gondolnám, hogy inkább a hajtómű, generátor a lehetséges tűzforrás.
Elgondolkodtató...
Paks I KGST kivitelezés.A terv orosz,de pl a reaktor tartály cseh gyártás.A legtöbb benne az házai gyártás.Ez nem biztos, hogy építéskor került bele, Paks C&I tartalma már egészen más, mint építésekor volt...
Aszódi egy műsorban magyarázta a sugárterhelés, mutatta, hogy van az órája és van a hordozható sárga mérője is, ami pittyegett.
Azokkal magyarázta el ezt az alapelvet. Nagyon sok YT linket kéne végignyálazni, hogy megtaláld pont ezt az interjút.
Ez nekem inkább városi legendának tűnik, ráadásul az is lehet, hogy a kevésbé kritikus műszerek egy része nem is orosz volt. A víz és gőzrendszer egyszerű manométerei lehetettek akár magyar gyártásúak is...
A gőz visszatartó építmény sem állítja meg azt, ha a mittomén hány száz tonnás tetőt leveri a robbanás. Keresztülmegy rajta.
Az nem arra van méretezve Pakson sem.
Pont, hogy nem. Paks 2-re is kerül olyan dolog, amit a Roszatom nem tett volna be, de a megrendelő kérte.
Ez abban az országban modod, ahol 20% rezsicsökkenésnek álló tapsvihar jár? Te meg egy 50%-os eltérést mondod, hogy áh...
Elég ostoba dolog összehasonlítani a Duna + ártért telepítésű erőművet egy olyannal, ami óceán mellett van, dagály és storm surge is lehet.
Ezekből egészen más magasságok jönnek ki. A cunami ellen a távolság nem sokat ér, ha a hullám átbukik a gáton.
Gondolkozzunk már könyörgöm műszaki szemmel, nem ilyen buta jelzős módon.
Húzott minket a konjunktura.De valójában minálunk volt a népre legkevésbé hatással.Sot,sok számítás szerint az EU pénzek nélkül egyenesen csökkent volna a hazai gazdaság.A legtöbb életszínvonal emelkedést a kisembereknel az EUs munkavállalás hozta,sokak szerint.Reszben közvetlenül,részben a munkaerő kínálat csökkentésével.Virtus vagy sem…
Baráti környezetben többen(3 gyerek minden családban), családi házban többen is alkalmaztak eddig ezt a “bediktálom kreatívan elosztva a fogyasztásom” módszert…
Mint kiderült azért, mert rezsicsökkentés ide vagy oda az alacsonyabb áron keletkező valós fogyasztást valós időben számlázva nem igazán tudták volna adott hónapban kifizetni, túl nagy szeletet vitte volna el havi jövedelmüknek(3 gyerek SZJA kedvezmény, bérből élők).
Ezért választottak azt, h “kreatívan diktálva” kiterítik a téli valós fogyasztást 8-9 hónapra. Családi büdzsé így jobban bírta.
Szubjektív megjegyzés: nekem erről inkább az jutott eszembe, h az elmúlt uszkve 10 év jól élünk, fejlődünk percepciója mennyire volt reális.
Nem a pozitív folyamatokat kérdőjelezem meg, hanem azok mértékét.
De azt legalább precízen csinálják.Ha 20 éve megkérdeztek, hogy milyen jelző jut eszembe a németekről, akkor azt mondtam, "precízek".
Ma erre a válaszra a "kretének" a válasz, de már úgy kb. 10 éve.
Puritán életet élhetsz ! Le a kalappal a megtartóztatásotok előtt !Én nem értem az egész hisztit. Nálunk, gáz, havi 1 palack, villany 5000 alatt. 80nm kertes ház...ja igaz fa fűtés kb. 2-3m3/tél.
Az üzemidő hosszabbítás inkább annak az előjele, hogy tudják már paks2 is kevés lesz és valószínűleg megvárják 2030 környékét, amikor meg merik lépni egy döglődő EU-n belüli újabb orosz rendelést.Ez a plusz üzemidő hosszabítás annak a beismerése, hogy nem biztosak abban, hogy lesz PAKS II orosz reaktorokkal.
Egy új szerződés új építtetővel meg évtizedes csúszás is lehet, és addig is kell áram.
Plusz Paks II teljesítménye már most önmagában kevás nekünk!
Hosszútávon nézve kb. 3.5-4 GW teljesítmény kellene nekünk atomból. Paks II önállóan meg csak 2.4 GW.
Már kezdődik a magyar virtus...
Semmi megtartóztatás... Csak készülünk a legrosszabbra. Illetve nem fogyasztunk feleslegesen, jó a ház kialakítása.Puritán életet élhetsz ! Le a kalappal a megtartóztatásotok előtt !
Szakértő urak meg majd jól elmagyarázzák,hogy miért nem jó,ha nem jó.
Ezekkel viszont megmarad a függő helyzet,mert nem tudjuk őket önállóan üzemeltetni.Mivel tengerpartink nincs, könnyen blokkolhato helyzetünket jobb ötletem nincs.Mashogy nem tudjuk a minimális függetlenségét sem biztosítani.Elég megnézni, hogy mikor épült az utolsó.
Tervezte utána egy 1000-es típust (ACR) de azt senki sem rendelte meg, szóval kb. 10 éve elhalt az a volnal.
Itt is örök szabály, hogy kis országnak csak olyat érdemes venni amit máshol már megépítettek és normálisan működik.
Szóval létező és lényegében probléma mentes modern reaktorból 2 típus létezik: Az orosz VVER sorozat és a koreai APR-1400/+
Problémásból meg a két nem ok nélkül csődbe ment cég terméke van, a francia EPR és az amcsi AP1000-es.
Meg ott volt még a Japán-Amcsi ABWR is, ami szintén elég kudarcos műszakilag.
Szóval aki olyan reaktort akar venni, ami határidőn és pénzkereten belül normálisan felépíthető az vagy oroszt vesz vagy koreait.
Más értelmes ajánlat nincs.
A Lnyx-es csapat nevetséges matekkal állt elő (2 éve volt egy megkeresésem a német részről, a pénz már kezdett jó lenni, de már úgy voltam vele, nem sokáig maradok az országban, akkor meg minek pattogni. Kíváncsi voltam az ajánlatra). 6 éve többet kerestem odahaza. Plusz van 3-4 fajta alapanyag, ezekkel melóztam úgy 8 évig, maximum addig lenne érdekes, még a technológia meg a sablonok le nincsenek gyártva, utána meg a fő kihívás a napi hülyeség.Akkor ha olyan szar ott miért nem jöttél haza Paksot vagy Lynxet hegeszteni?
Nem voltam BIS-es, korábban melóztam velük az építkezéseken/leállásokon, de 2 éve kivettek a napi ügymenetből és azóta a nagyonnagyonnagy projekt műszaki és minőségügyi támogatását csinálom meg majd utazom a projekttel. Ismertem pár arcot a német BIS-nél meg egy csomó magyar hegesztőt/lakatost.Most már tutira veszem hogy BISes voltál
Majdnem ugyanilyen sztorikat hallgattam a héten.
A hűtő minimálon megy. Mindig is spóroltam az energiával (a 3 számítógépet leszámítva). Ha nagyon melegem van, akkor jön a lábvíz. Most 31 fok van a lakásban, éjjelre lemegy kb. 29-re és csukott ablakok, mert olyan zaj van a belvárosban - meg fél óránként vagy a mentő vagy a rendőrök szirénáznak.A magyar mentalitásod miatt van, gondolom... A hűtőt sem tekerted melegebbre, mi?
Mindenhol van konténment, ami a második lépcsős védelem, az első maga a reaktortartály. A fő probléma, ha a hűtéssel történik valami. Ezt reaktorszinten úgy oldják meg, hogy a reaktorból kijövő víz (primerkör) össze van kötve (legalább) egy hőcserélővel és azon keresztül hűtik vissza a vizet. Mivel a víznek itt folyadéknak kell maradnia, 150-180bar nyomáson van a víz. Ha ez a rendszer valahol megsérül, akkor következik be a LOCA (loss of cooland accident) esemény, ami a legnagyobb szarság.Paks 2 -nek lesz?
Paks 1 fűtőelem vásárlást leszámítva önállóan üzemel.Ezekkel viszont megmarad a függő helyzet,mert nem tudjuk őket önállóan üzemeltetni.Mivel tengerpartink nincs, könnyen blokkolhato helyzetünket jobb ötletem nincs.Mashogy nem tudjuk a minimális függetlenségét sem biztosítani.
le kell előre fotózni Android emulátorban azt a képet beadni a kamerának, és tada... Biztos lesz 100 módja a susmusnak.Itt már csak okostelefonos alkalmazásban, óra fényképezéssel lehet diktálni az e-onnál, ha jól tudom. Vagy kijönnek leolvasni. Szerintem mostantól mindenhol így lesz.
teljesen logikus lépés. Írtam már róla nem is olyan régen, hogy Paks kifejezetten jól "öregszik".Az üzemidő hosszabbítás inkább annak az előjele, hogy tudják már paks2 is kevés lesz és valószínűleg megvárják 2030 környékét, amikor meg merik lépni egy döglődő EU-n belüli újabb orosz rendelést.
Nem tartom jó konstrukciónak, mert egyrészt nehézvíz kell, másrészt a konstrukció sokkal "melegebb", mint egy orosz reaktor, emiatt sokkal jobban ki van téve egy LOCA eseménynek és ez egy pozitív üregtényezős cuccos esetében nem jó dolog.Hát,megint különutas dolgot mondok.CANDU reaktor.Nem a lég hatékonyabb,de legalább természetes urannal is működik.Az meg nekünk is van.De a piacról is viszonylag könnyen beszerezhető.Ellatas biztonság szempontjából nincs jobb ötletem.
Szakértő urak meg majd jól elmagyarázzák,hogy miért nem jó,ha nem jó.
Amit beidéztél nevem alá( pontosabban ahogy telefonon látszik) és kommenteltél nem én mondtam….Paks 1 fűtőelem vásárlást leszámítva önállóan üzemel.
nagyjából ez a helyzet, plusz még ott a kínai - de arra meg mindenhol köpnek.Szóval aki olyan reaktort akar venni, ami határidőn és pénzkereten belül normálisan felépíthető az vagy oroszt vesz vagy koreait.
Nem értek hozzá.Tudrommal nem volt velük baleset, még a hinduk is tudják üzemeltetni.Uj változata is pénzügyileg bukott.Megrendelnek,csak nem volt miből....nagyjából ez a helyzet, plusz még ott a kínai - de arra meg mindenhol köpnek.
Mondjuk a franciáknak valahol drukkolok, mert azért azt ipari hátteret kár lenne az enyészetnek hagyni. Rajtuk kívül még az olaszok meg egy spanyol meg egy német cég képes nehéz (+200 tonna) berendezést gyártani és kifújt. Ha ezek elesnek, akkor jön igazán a függés, mert ez azt is jelenti egyben, hogy a vegyipar/gáz- és olajiparban használt komoly cuccokat már csak Európán kívülről tudjuk beszerezni.
Mondjuk arra is kíváncsi leszek, honnan lesz pl. kénsav az orosz olaj megszankciózása után...