[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 311
16 064
113
mivel nem 12 négert küldenek be az oroszok mint SF egységet elvegyülniük sem lesz nehéz .., a fegyerzet a nyelv ugyanaz így bármennyi,bizonyára ők is így gondolják mivel ha nem így lenne nem küldenének be senkit, az meg egy egészen "elhanyagolható" tény,hogy ez az SF egység bármelyik tagja simán lehet(ne) ukrán civil lakosnak álcázva,így sem fegyver se egyenruha nem szükséges .. elég ha a célkoordinátákat megadja, vagy a felvonulási útvonal pozícióját, és itt is vegyük figyelembe hogy van egy elég nagy lélekszámú kollaborálásra hajlamos ukrán nemzetiségű lakosság is,bármennyire nem is tetszik ez itt a hoholista bagázsnak,ez egy háború mindenki túlélni akar nem meghalni
Nem látja át a dolgot. Teljesen laikus.
 
W

Wilson

Guest
Sok. Nem a két szép szemükkel keresik, hanem az orosz haderő lehetőségeiből kiindulva nagyobb intel kapacitás áll egy csoport rendelkezésére mint ami a Honvédségnek van és nem egy csoportot küldenek az oroszok ha küldenek.
mivel nem 12 négert küldenek be az oroszok mint SF egységet elvegyülniük sem lesz nehéz .., a fegyerzet a nyelv ugyanaz így bármennyi,bizonyára ők is így gondolják mivel ha nem így lenne nem küldenének be senkit, az meg egy egészen "elhanyagolható" tény,hogy ez az SF egység bármelyik tagja simán lehet(ne) ukrán civil lakosnak álcázva,így sem fegyver se egyenruha nem szükséges .. elég ha a célkoordinátákat megadja, vagy a felvonulási útvonal pozícióját, és itt is vegyük figyelembe hogy van egy elég nagy lélekszámú kollaborálásra hajlamos ukrán nemzetiségű lakosság is,bármennyire nem is tetszik ez itt a hoholista bagázsnak,ez egy háború mindenki túlélni akar nem meghalni
Meredeken hangzik de azt figyelembe kell venni hogy egyelőre még orosz lakta területeken megy a harc. Bár a lakosság meg van félemlítve, de passzív támogatásra számíthatnak. A fene tudja mennyien informálhatják az oroszokat ezeken a területeken, de nem véletlenül van belengetve ukrán oldalról mindenféle megtorlás a kollaboránsoknak.
Elfogadom dudi véleményét, hogy szerinte sok esély van erre, de elmondom miért tamáskodom ezzel kapcsolatban ugyanis ezek a Himarsok a lehető legkevesebb időt töltik az indítási területen amint kitáraztak azonnal visszavonulnak és az indítási terület megközelítését (és magát az indítási területet) is úgy tervezik meg, hogy a lehető legkevesebb civil kontaktra kerüljön sor, ráadásul mint irtam, az ukránok teljes mértékben tisztában vannak azzal, hogy az orosz SF erők vadásznak az ukrán Himars inditókra, hiszen maguk az oroszok közölték, hogy egy 200 fős a külömböző orosz SF egységekből összeállított katonákból álló különítménnyel akarják levadászni az ukrán Himarsokat.
 
  • Vicces
Reactions: Tumpek

orosz_macska_bad

Well-Known Member
2022. március 3.
594
6 309
93
szerintem közel sem kell ehez 15 -év, a mostani folyamatok nagyon fel fogják ezt gyorsítani, olcsó energia nélkül olyan gazdasági recessziós spirál indulhat be aminek a végét sem látni.
Borítékolom hogy energia inségben sok EU ország simán össze fog veszni egymással, mivel mindenki a saját érdekét nézi, és akkor még tegyük hozzá az ellátási láncok meg akadását minden területen, a társadalmat sújtó negatív folyamatokat , hatalmas munka nélküliséget, inflációt .
Én Európaiként abban bízok hogy viszonylag rövid legyen (1-2 tél) ez az ideológiai, gazdasági és energetikai ámukfutás, a valóság addigra ugyis pofán veri az EU-t elhajolni nem lehet előle, és utána ezt az egész liberalista zakkant csürhét elzavarják örökre és megindul egy tisztességes realista alapu gazdasági és energetikai vissza rendeződés-közeledés oroszország felé.
Mivel ez az EU érdeke, és így tudna igazán "naggyá" válni az öreg kontinens .

Eggyelőre nem ebbe az irányba megyünk, DE fog ez változni.
A chipgyártás tech gapje nem fog tudni bezáródni 15 év alatt, a kínaiak nem hogy EUV, de még az azt megelőző DUV technológiával sem tudnak tömeggyártást megvalósítani. Közben az ASML már közel jár a következő technológia prototípusánakhoz befejezeéséhez. Igazából a 15 év is emberfeletti teljesítmény lenne, de szerintem képesek lesznek rá.

Egyébként a 3.VH -hoz nem kell 4-7 nanométer. De valamiért mégiscsak fontosnak találják a kínaiak annyira, hogy ne akarjanak kimaradni a DUV gyártósorok szállításából. EUV-re meg esélyük nincsen, hogy megkapják.
 
  • Tetszik
Reactions: cirqle and enzo

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 433
4 785
113
Mennyi esélye van egy orosz SF erőnek mélyen az ukrán front mögött lokalizálni, és megsemmisíteni a 12 ukrán Himars indítóból akár egyet is amelyek a donbaszi fronttól Herszonig tevékenykednek, úgyhogy az ukránok teljes mértékben tisztában vannak azzal, hogy az orosz SF alakulatok vadásznak az ukrán Himars indítókra?
Szerinted az oroszok miért dobták be a hírekbe hogy SF csoportok elindultak HIMARS-ra vadászni? Az ukránok azt fogják tenni ami logikus, megerősítik a HIMARS-ok védelmét, ami több katonát, több (esetleg páncélozott) járművet jelent a kilövők közelében. Több katona és több jármű jobb felderítési lehetőséget jelent mert nehezebb az álcázás. Ha van felderítési adat akkor van célpont is az oroszoknak. Ha nem erősítik meg a kilővők védelmét akkor meg tényleg sikeres lehet az SF csoportok működése.
Az SF katonákat ilyen helyzetekre képzik ki és szerelik fel az elérhető legjobb felszereléssel. De kik védik a HIMARS-okat? Harcedzett elit katonák? Nem hiszem, hogy az ukránoknak lenne erejük erre. Tartalékosok, területvédelmisek. Milyen álcázási kiképzéssel, harci kiképzéssel és felszereléssel? Jól álcázzák a HIMARS-okat? Igen. De minden másra odafigyelnek? Na ebben már nem vagyok biztos. És pont ez ami nagy segítség lehet a felderítéshez, ami a megsemmisíéshez vezethet. Szerintem
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Ukrán tüzérség egység megsemmisitése
 

Hunter77

Well-Known Member
2022. február 28.
170
1 586
93
1) az okozott károk ismeretében ez elég blőd állítás

2) ahhoz, hogy egy ilyen égésvégű sebességű ballisztikus pályán bejövő rakétát elfogj, ahhoz nem elegendőek az olcsóbb elfogórakéták...kinematikai okok miatt
Ismerjük a károkat? Vagy azt tudjuk, amit a "független" nyugati és nyilván "objektív" ukrán média mond? A kettő talán nem azonos, szerintem az igazság megint a két véglet (ruski vs Mainstream nyugati/ukrán média) között van. Nem hiszem, hogy ez a mennyiségű Himars, bármilyen formában is befolyásolni fogja a műveleteket. NEm gondolom, hogy ne lenne meg az ellenszer ezekre az eszközökre az oroszoknál, csak a szokásos módon ezt is szép lassan fogják majd megoldani......Csípik a medvét a szövetségesek (mert ugye nem Ukrajnával folyik a harc), mint a méhek, de a maci megy tovább a méz felé....
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 873
5 105
113
buk? tor?
Valamivel most is, folyamatosan lövik le őket.
Lőnek le vele 1-1 sorozatvető rakétát de ezek se kifejezetten erre a célra vannak.Iron dome rendszert kifelyezetten ilyen fenyegetettségre fejlesztették ki!Ami fő előnye hogy képes a nagy számú célpont közül is kiválasztani azokat amik veszélyeztetett területre csapódnak be!Ezért volt hatékony amikor a palesztinok megpróbálták túlterhelni csak azokat a rakétákat lőtték le vele amik lakott területre csapódtak volna be!
 

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
9 779
44 959
113
ZOG-zionist occupied government?

Oroszok beleálltak a korai ukrán propagandába, hogy ők egy ork horda.
Nem kis részben azért, mert a w40k-s orkoknak van "némi" szovjet utánérzése.
Ork ZOG = orosz блять.

l0FmJBm.png



szerintem közel sem kell ehez 15 -év, a mostani folyamatok nagyon fel fogják ezt gyorsítani, olcsó energia nélkül olyan gazdasági recessziós spirál indulhat be aminek a végét sem látni.
Borítékolom hogy energia inségben sok EU ország simán össze fog veszni egymással, mivel mindenki a saját érdekét nézi, és akkor még tegyük hozzá az ellátási láncok meg akadását minden területen, a társadalmat sújtó negatív folyamatokat , hatalmas munka nélküliséget, inflációt .
+India és Kína fejlődésének a legfőbb gátja az energiahiány, ez az EU-nak hála enyhült...


Úgy néz ki Erdogan a BRICS mellett kötelezte el magát:
9Bh9wEF.jpg



Őket legalább eltemették, nagy részüket civilek, oroszok szedik össze néha hónapokkal később:


azogosok új logóval próbálják lemosni magukról, hogy ők nácikok (vajon a tetoválásokat is átvarratják?)
FJylRQy.jpg



Ukrainian anon reporting in
What happened in my country last night?

The (((official))) media are telling us that:




WTF
LhCIeMl.png
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 311
16 064
113
Én laikus? Nagyon vicces ezt olyantól hallani aki a jelenleg folyó ukrán-orosz háborúban a tüzérségi drónok szerepét zavaró mellék körülménynek tekinti
.Egyébb "humor bonbonod" van még a számomra, vagy mára csak ennyivel készültél?
Te Nobel várományos,ha valami apró ismereted lenne a különlegesek bevetési gyakorlatairól,akkor nem jöttél volna egy ilyen ostoba kijelentéssel. Akár visszamehetünk egy kissé mondjuk az LRDG tevékenységéhez,esetleg a Brandenburg diverzáns alakulatait is említhetném, vagy az SAS,amit pont a vonalak mögötti simliskedésre hoztak létre. Látod te kis oktondi,ez van,amikor csak ész nélkül írkálsz.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 583
63 950
113
Nem értem. Ha egy lőszerraktárra 70 km-ről kilőnek az ukránok 8-10 SMERCH rakétát+TOCHKA-t hogy 1-2 HIMAR rakétának túlterheljék a légvédelmet, akkor a HIMARS szállítás előtt miért nem csinálták? 1-2 tocska is lerendez egy lőszerraktárat, üzemanyagdepót, 100 m CEP közel 500 kg-os nagy robbanóerejű töltettel csak elég lenne.
Lehet eddig senki sem mondta nekik hogy ugy csinaljak?
Azt tudjuk hogy "szabadsagos" Nato katonak kezelik a Himarsokat, az adatok mind a Natotol jonnek,es azt is tudjuk hogy kell a "csodafegyvernek" a reklam.
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
885
9 992
93
Szerinted az oroszok miért dobták be a hírekbe hogy SF csoportok elindultak HIMARS-ra vadászni? Az ukránok azt fogják tenni ami logikus, megerősítik a HIMARS-ok védelmét, ami több katonát, több (esetleg páncélozott) járművet jelent a kilövők közelében. Több katona és több jármű jobb felderítési lehetőséget jelent mert nehezebb az álcázás. Ha van felderítési adat akkor van célpont is az oroszoknak. Ha nem erősítik meg a kilővők védelmét akkor meg tényleg sikeres lehet az SF csoportok működése.
Az SF katonákat ilyen helyzetekre képzik ki és szerelik fel az elérhető legjobb felszereléssel. De kik védik a HIMARS-okat? Harcedzett elit katonák? Nem hiszem, hogy az ukránoknak lenne erejük erre. Tartalékosok, területvédelmisek. Milyen álcázási kiképzéssel, harci kiképzéssel és felszereléssel? Jól álcázzák a HIMARS-okat? Igen. De minden másra odafigyelnek? Na ebben már nem vagyok biztos. És pont ez ami nagy segítség lehet a felderítéshez, ami a megsemmisíéshez vezethet. Szerintem
Ha meg blöff az egész, akkor is a vélt fenyegetettség miatt védettebb helyszíneket választanak, óvatosabban terveznek. Ez több kilométert, előkészületet jelent, végeredményben időegység alatt kevesebb kilőtt rakétát. Ennyit röhögve megér egy ilyen szellőztetés ami nem kerül semmibe!
 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 433
4 785
113
Ha meg blöff az egész, akkor is a vélt fenyegetettség miatt védettebb helyszíneket választanak, óvatosabban terveznek. Ez több kilométert, előkészületet jelent, végeredményben időegység alatt kevesebb kilőtt rakétát. Ennyit röhögve megér egy ilyen szellőztetés ami nem kerül semmibe!
Nem hiszem hogy kamu lenne. Erre (is) képzik ki őket, már régóta. Nagyon régóta.
MN3100 a pletyka szerint a 70-80 években NSZK-ban vadászott volna a PERSHING rakétákra.
Az, hogy a deszantot szállító repülő kijutott volna-e a bevetési területre, igen érdekes kérdés még ma is.
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Az "időtávot" majd meglátjuk. Ezért írtam, hogy majd kiderül valójában mit is értek a szankciók. Eddig többet ártottunk magunknak. Király.

A brics csak most kezd épülni, nyugi. Itt az EU fog megrecsizni. Sajnos.
A brics jelenleg Kínát jelenti gyakorlatilag.
Vond ki Kínát e együttműködésből és nincs értelme a egésznek.
Évek óta az a álláspontom hogy Brazília és Dél-Afrikai Köztársaságnak e együttműködésből való kivonása szintén ha nem is értelmetlenné teszi de legalább 50%-al felezi e államok együttműködése potenciálját.
A sakktábla fórumon írtam ezekről azt hiszem valamikor március hónap magasságában.
Ha valaki a Dél-Afrikai Köztársaságot "viszi" akkor az lényegében visz még 5-6 afrika déli részén lévő államot.
Ami elfogadhatatlan a nyugatnak.
Tehát elsődleges Pretória kivonása e formátumból.
Brazíliát nem kell magyaráznom.
Amerikai kontinens egyik meghatározó állama.
NAFTA államok + 5 szem államai véleményem szerint reálisan tudnak hatni Brazíliavárosra és Pretóriára.

Illetve még mindig ott van Kína. Ha ők hanyagolják ezt a formátumot akkor értelmét veszti a egész.
Itt meg elég lehet egy új elnöki adminisztráció aki NAFTA irányában együttműködőbb politikát fog vinni.

Európa. Hát igen valószínű amit ön ír.
Én is írtam erről.
Többször.
Én a felelősöket /szemben a ki által is fizetett? eu médiával/ a elmúlt 10-15 év európai politikusaiban látom /német, magyar, francia, olasz stb. vezetők /csak a utóbbiaknál maradva berlusconi ugye + a "olasz áramlat" vagy mi a rossebb stb. stb./
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 583
63 950
113
Mikor láthatunk statisztikát, az ukrán veszteségekről? Nem örülnék neki, csak kíváncsi vagyok!
Valoszinuleg mar nem szamoljak. Azon kivul hogy sokakat szethordtak a rokak, bevett gyakorlat hogy nem jelentik le a halaleseteket mert igy van aki helyettuk is felveszi a zsoldot.
A Bahmut - Sziverszk vonalat a kiepitett rendszerek mogott 15000 osszeterelt ukran vedi. Nincs mar nagyon ember, maradek egysegek romjai vannak es volksturmmal toltik fel oket. Ledaraltak az oroszok tobb mint 200000 ukran katonat az fix. Maskepp hova tunt volna el annyi ember?
Sehol egy oszlop ukran harcjarmu, vagy akarcsak egy szazadnyi.
A hosi videoik is elfogytak, legalabb 5x lattuk ujkent beharangozva oket, azoknak a fele is orosz volt mint kiderult.
Hazudnak mint a vizfolyas de mar nem szavahihetok.
Minden jel, vagy megfigyeles arra mutat hogy sikerul demilitarizalni oket.
70 ev korhatar, lengyelek becsabitasa a haboruba eszakrol kivont egysegek, zsoldosok megnovekedett vesztesegei, stb.
Valos számok a haboru utan jonnek csak.
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Nincs. Elég gyakori a világon mindenhol. Akkor is van haszna, ha nincs tankcsata. Ennek a félreértése a light tank, aminek nincs haszna tankcsatában.
Így van a lényegében a harckocsi egy kvázi önjáró löveg csak nem a önjáró löveg funkcióra optimalizálva.:)
A könnyű harkocsiknak is meg van a létjogosultságuk de mbt kre azért én se küldeném rá őket harkocsi összecsapásra alkalmas terepen.
 

oliver88

Well-Known Member
2020. április 3.
220
763
93
Durvulnak az oroszok: olyan fegyvert vettek elő, ami még a rettegett HIMARS-nél is jobb?



Az elmúlt hetekben látszólag nagyobb számban kezdték el használni az oroszok az irányított, nagy hatótávolságú, Tornádó-Sz rakétarendszert, azt az eszközt, amely orosz oldalon talán a leginkább megfeleltethető az ukránok által használt M142 HIMARS képességeinek. Ellentétben a legtöbb orosz MLRS-rendszerrel, a Tornádó-Sz elektronikus tűzvezető rendszert, illetve műholdalapú célkereső rendszert is használ, hogy pontos találatot tudjon leadni, lőtávolsága ráadásul papíron meghaladja a HIMARS-ét.


Előkerült az „orosz HIMARS”
Az Egyesült Államok már egy tucat HIMARS nagy hatótávolságú precíziós rakétarendszert szállított le Ukrajnának a nyár folyamán; az ukrán fegyveres erők ezeket remekül használják arra, hogy orosz lőszerraktárakat és parancsnoki állásokat semmisítsenek meg mélyen a frontvonal mögött.




ARRÓL AZONBAN VISZONYLAG KEVÉS SZÓ ESIK, HOGY AZ OROSZOK IS RENDELKEZNEK A HIMARS-HEZ HASONLÓ NAGY HATÓTÁVOLSÁGÚ IRÁNYÍTOTT RAKÉTA-SOROZATVETŐKKEL: EZ A „TORNÁDÓ” FEGYVERCSALÁD.

A Tornádó-rendszerek lényegében a régi, szovjet eredetű BM-21 Grad, BM-27 Uragan és BM-30 Smerch rakétarendszerek korszerűsített változatai. Képességeit tekintve a legközelebb az amerikai HIMARS-ekhez talán a Smercs továbbfejlesztett változata, a 300 milliméteres rakéták kilövésére alkalmas 9K515 „Tornádó-Sz” rakétarend