[HUN] Vadászgépek beszerzése

ÉN úgy gondolom, hogy az 1500 milliárd másfél éve mennyit ért, és most hány EUR-t ér, már az is megér egy misét, a
10%-ot gyengült a forint 2021 januarjához képest.
2021ben a honvédelmi költségvetés 778 mrd volt. Idén 1.200 mrd fölötti az évközi pluszokkal. Jövőre 1.500 mrd körül lesz.

Bőven kompenzálja az emelkedett büdzsé a forintgyengülést.

• Vicces
Reactions: formosa1
ÉN úgy gondolom, hogy az 1500 milliárd másfél éve mennyit ért, és most hány EUR-t ér, már az is megér egy misét,
Tavaly nyarhoz kepest mondjuk felmilliard dollart buktunk - viszont a parhuzamosan Gripen helyzete is nehezebb lett, kulonosen a szokasos woke-nyugati taplo modorban eloadott cseh lepes utan. Kulonos modon ez utobbi szerintem boven kiegyensulyozna az arfolyamveszteseget.

a másik, hogy ez egy elvi összeg, nincs betervezve a költségvetésbe, ergo nincs..
Ezt megis mibol allitod ilyen biztosan...?

(hasonló mint a MÁV, hogy 157 darab Veltron mozdonyt vett meg (aztán kiderült, hogy szándéknyilatkozat, hogy ennyit hivhat le, és a nekünk gyártott mozdonyokat más országok veszik, és nagy valószínűséggel se ebben, se a jövő évben nem lesz rá pénz.) Szvsz így állunk a 1500 milliárddal.
Ezt most vegkepp nem kovetem... mi van, hogy jonnek ide a mozdonyok? Milyen prioritassal rendelkeznenek az amugy kivalo, de eszement draga Siemes Veltronok a haborus helyzetben versus a Gripenek megjelenese haborus helyzetben?

Ha arra nincs pénz, hogy a radarblokkokat "vesélyhelyzetben" rövid időp alatt kicseréljük - a csehek 2,3 hónapot mondtak - akkor nekünk sem lesz második Griff századunk...
Milyen veszelyhelyzet es milyen "cserere" gondolsz? Ti. a Gripenen olyan nincs, hogy "radarblokk-csere"; van a backend meg a frontend, de ha jol remlik ezeknek az upgradeje az MS20 Block II resze...?

10%-ot gyengült a forint 2021 januarjához képest.
2021ben a honvédelmi költségvetés 778 mrd volt. Idén 1.200 mrd fölötti az évközi pluszokkal. Jövőre 1.500 mrd körül lesz.

Bőven kompenzálja az emelkedett büdzsé a forintgyengülést.
Nem erre gondolt, hanem a vasarloertek-paritasra (ti. ezt masra is lehetne kovetni), de azt meg szerintem a Saabra nehezedo sales pressure kiegyenliti majd egy jo megallapodas kereteben.

Akkor ideznem a teljes mondatot, mert lathatoan eldobtad a lancot azonnal a "veszelyhelyzet" szonal, es mint valami nagyon idos nyugdijas, akinel mar csak az asszociacios palyak mukodnek, azonnal linkelni kezdtel... :D :D :D

Milyen veszelyhelyzet es milyen "cserere" gondolsz? Ti. a Gripenen olyan nincs, hogy "radarblokk-csere"; van a backend meg a frontend, de ha jol remlik ezeknek az upgradeje az MS20 Block II resze...?

Namarmost a fenti linkjeid mennyiben relevansak valamifele azonnali radarupgradere a Gripenen...? :)
Nem monodom, hogy nem kell, sot, nagyon szeretnem, de a @kelepisti irt valaszom arra vontakozott, hogy nem ertem, mitol lenne ez prioritas, mondjuk egy masodik szazad megrendelese, egy PULS/MARS2 avagy valamifele ABM halo berendelese elott.

pld.. a kurva sok L-39NG-re különösen a felderítőváltozatra. Meg a minisztérium várba költözésére stb. Ezeket kilőve és maradva visszamenve a kanadai kiképzésre, vagy 2-4 gépet lizingelve, bekapcsolódni a csehbe (amig még gripent repülnek az NG-vel/ALCA-val), akkor lenne pénz a teljes századra.. De jelenleg még alig fegyverzet a jelen mennyiséghez és a radar blokkok cseréje is évekre van elhúzva (a sok vészhelyzet ellenére)...
Az MS20 csomagban nincsen blokk csere.A svédek a cseheknek a tenderük alatt ajánlották fel az új AESA radaral ellátott verziót.Ez a MS2.2 keretén belül történt volna.Hogy ez még mit tartalmaz nem tudom.Más én alapból azt gondolom hogy lesz egy szd. modernizált gripen.Viszont a fórumon elhangzott hogy a svédeknek 2 szd. -nyi 0 km es "C" sárkányuk van..Erre írtam hogy egy esetleges 2.szd.-nyi bővítés , olyan mintha vennénk ezen kívül 80 db Puls-t.Elfogadom hogy nem lehet párhuzamba állítani a kettőt.De a jelentőségére írtam.A plussz 2.szd.-ot nagyon jegyeznék a tőzsdén.

• Tetszik
Reactions: Kim Philby
Az MS20 csomagban nincsen blokk csere.A svédek a cseheknek a tenderük alatt ajánlották fel az új AESA radaral ellátott verziót.Ez a MS2.2 keretén belül történt volna.Hogy ez még mit tartalmaz nem tudom.Más én alapból azt gondolom hogy lesz egy szd. modernizált gripen.Viszont a fórumon elhangzott hogy a svédeknek 2 szd. -nyi 0 km es "C" sárkányuk van..Erre írtam hogy egy esetleges 2.szd.-nyi bővítés , olyan mintha vennénk ezen kívül 80 db Puls-t.Elfogadom hogy nem lehet párhuzamba állítani a kettőt.De a jelentőségére írtam.A plussz 2.szd.-ot nagyon jegyeznék a tőzsdén.
Ismétlem: csak egy századnyi tartalék airframe van a Svéd Légierőnél.

Nos , visszakerestem , ebben a topicban hangzott el július 5-kei a beírás hogy a svédeknek 2.szd.-nyi 0 km es C/D -jük van.De ha csak egy akkor egy.

• Tetszik
Reactions: Kim Philby
Akkor ideznem a teljes mondatot, mert lathatoan eldobtad a lancot azonnal a "veszelyhelyzet" szonal, es mint valami nagyon idos nyugdijas, akinel mar csak az asszociacios palyak mukodnek, azonnal linkelni kezdtel... :D :D :D

Namarmost a fenti linkjeid mennyiben relevansak valamifele azonnali radarupgradere a Gripenen...? :)
Nem monodom, hogy nem kell, sot, nagyon szeretnem, de a @kelepisti irt valaszom arra vontakozott, hogy nem ertem, mitol lenne ez prioritas, mondjuk egy masodik szazad megrendelese, egy PULS/MARS2 avagy valamifele ABM halo berendelese elott.
Látszik, hogy nem a hazai hivatalos médián edződtek a reakcióid. Volt itt egyszerre 4 vészhelyzet is meghirdetve (a COVID miatt egészségügyi, meg még valami a mostaniak mellett), olyan harcos mondatokkal, mintha már holnap végünk lenne, csak legyen rendeleti kormányzásra ok.
A vészhelyzeteket nem én, hanem a kormány tolja túl a kommunikációs csatornákon. Én csak finoman jeleztem Feléd, hogy van vészhelyzet ma Magyarországon, ebből ráadásul egy háborús és egy migrációs, mindkettő adhatna alapot a Gripen rendszerfejlesztésének gyorsítására, legyen az backend vagy frontend, mi meg széthúztuk az MS20 Block II szoftverfejlesztést a svédországi javítások ütemezésére. Ebben látta @kelepisti az enyhe ellentmondást, és lássuk be, kommunikációs szinten (tehát ijesztgetnek valamivel, de azért halasztjuk a képességfejlesztést) igaza van. Lehet, sőt, nagyon valószínű, hogy a fenyegetettség mértéke engedi a lazább menetrendet, de nem ezt kommunikálják nap mint nap. ;)

Már bocsánat, de az MS20 több ágra oszlik. Az első a tisztán szoftveres upgrade, ezt megkapták a repülőgépek. A második a radarok hardwares cseréje (nem a radartányér AESA cseréje, hanem az orr részben lévő "dobozok" cseréje, amelyet szintén megrendeltünk. Ezek is elindultak, de a csehek néhány hónap alatt végigtolták/tolják mi meg elhúzzúk a nagyobb javításokra, amikor svédbe repülnek a gépgek, talán évi 4-5 darabra. A MS20 harmadik lépcsőjében lenne az AESA radarcsere, de ezt senki sem rendelte még meg.

Már bocsánat, de az MS20 több ágra oszlik. Az első a tisztán szoftveres upgrade, ezt megkapták a repülőgépek. A második a radarok hardwares cseréje (nem a radartányér AESA cseréje, hanem az orr részben lévő "dobozok" cseréje, amelyet szintén megrendeltünk. Ezek is elindultak, de a csehek néhány hónap alatt végigtolták/tolják mi meg elhúzzúk a nagyobb javításokra, amikor svédbe repülnek a gépgek, talán évi 4-5 darabra. A MS20 harmadik lépcsőjében lenne az AESA radarcsere, de ezt senki sem rendelte még meg.
? Az MS20 elso lepcsojet regen megkaptak, abban voltak az uj fegyverek integralva (evekkel ezelott.)
Mar az Mk2-Mk3 radar upgradenel is ugrott vagy 50% a hatotav, az Mk3-Mk4 meg kb megduplazta.
Az Mk5, az AESA upgradenek viszont semmi koze az MS20-hoz eredetileg, azt utolag hozta ossze a Saab; az lehetseges, hogy most az MS upg reszekent probaljak elsutni, igazabol mindegy is.

? Az MS20 elso lepcsojet regen megkaptak, abban voltak az uj fegyverek integralva (evekkel ezelott.)
Mar az Mk2-Mk3 radar upgradenel is ugrott vagy 50% a hatotav, az Mk3-Mk4 meg kb megduplazta!
----
Igy van, de az Mk4-est nem!!! Abban cserélnek komplett egységeket (jelfeldolgozás, zavarvédettség stb) az orr részben. Saját szemmemel láttam, mit cserélnek (a dobozba bent nem :-) Nos utóbbi húzódik forráshiány miatt!!!!

Mar az Mk2-Mk3 radar upgradenel is ugrott vagy 50% a hatotav, az Mk3-Mk4 meg kb megduplazta!
----
Igy van, de az Mk4-est nem!!! Abban cserélnek komplett egységeket (jelfeldolgozás, zavarvédettség stb) az orr részben. Saját szemmemel láttam, mit cserélnek (a dobozba bent nem :) Nos utóbbi húzódik forráshiány miatt!!!!
Igen, ez erdekes, hogy az Mk4-et nem kaptak meg meg a magayrok, tenyleg ment a fillereskedes...
Az az "orr reszben" valojaban a CPUt cserelik ki, mert a sokkal erosebb computing capacity sokkal bonyolultabb algot enged meg, ami cserebe sokkal jobb/alaposabb zajszurest stb eredmenyez, ezert aztan nagyon ugrik a hatotav is.

Komoly szövegértési problémák vannak egyeseknél...

Akkor ideznem a teljes mondatot, mert lathatoan eldobtad a lancot azonnal a "veszelyhelyzet" szonal,

Volt egy kollégám, Isten nyugosztalja, a covid-veszélyhelyzet miatt a főnökség kiadta, hogy meg kell tankolnia a kocsikat, ő meg összevissza kiabált nekünk, hogy VÉÉÉSZHELYZET VAN, VÉÉÉÉSZHELYZEET VAAAN!!

• Vicces
Reactions: formosa1
Tényleg, valaki magyarázza már el nekem, mert nem értem. Nem értek hozzá. Minek kellene nekünk lopakodóképes repülőszázad, ha területvédekezést akarunk. Feltételezve a fejlett légvédelmet, minden kapcsolódó területtel együtt. A lopakodó képességhez vastagon kellen nyalnunk az usa seggét (F35). Gondolom ez alap. Megérne ez ennyit? Támadni nem akarunk, védekezni meg egy rendes felszereltséggel is tudnánk. Nem lenne jobb, 2-3 század grip, de teljes felszereltséggel? Taurus, meteor, iris-T, meg minden. Meg felderítés az égből. A svéd gép, szoftveresen mennyire tiltható, ha nekik nem tetsző dolgot csinálnánk? Gondolom olyankor az F35 felszállni se tudna. Ha a nagy usa úgy gondolná.