[BIZTPOL] Tajvan-Kína konfliktus (1949 - ...)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

eszena

Well-Known Member
2021. április 3.
899
3 231
93
CCTV:
Augusztus 3-án a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg keleti színháza a tengerben és a légtérben helyezkedett el Tajvan szigetétől északra, délnyugatra és délkeletre, A színházi haditengerészet, a Légierő, a Rakétaerő, a Stratégiai Támogató Erők, a Joint Logistics Support Force és más csapatok részt vettek a tényleges harci célú közös gyakorlaton, melynek középpontjában a közös irányítás, a tengeri támadás, a szárazföldi csapás, a légi fölérendeltségi hadműveletek ill. más tantárgyakból, és tesztelte a színházi csapatok közös hadműveleti képességét.

Amugy nem szinhaz, de annak forditja az automata...
Kitünően fordítja, de igen, színház...
 
  • Tetszik
Reactions: Aurél
T

Törölt tag 1711

Guest
Meglett az izmozás első valódi eredménye, a dél-koreai elnöknek eszébe jutott, hogy ő éppen a házában nyaral ezért "sajnos" nem tud Pelosi-val találkozni...

 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 782
65 147
113
Már te is... színháza :mad: Ez igen, akkor most már elmondhatjuk, hogy a "színházban" "fúrnak"!
A tengerben és a légtérben elhelyezkedő keleti "színházban" "fúrási zónákban" fúrnak, egészen pontosan. :confused:

Ez most már komolyan olyan, mint amikor megkérdeztek egy magyar nyelvészt (!), hogy szerinte mit jelent az "olajfák hegyén" és erre ő azt mondta, hogy hát azt, hogy a fának a hegyén...
Easthern Theatre, most akkor ezt minek forditsam?
De amugy bagoly ha ennyire raersz kerlek javitgasd nekunk az ilyen szovegeket.
 
  • Tetszik
Reactions: Aurél

Raszputyin

Well-Known Member
2022. február 20.
1 587
4 826
113
Easthern Theatre, most akkor ezt minek forditsam?
De amugy bagoly ha ennyire raersz kerlek javitgasd nekunk az ilyen szovegeket.

Easthern Theatre = Keleti hadszíntér.
Mellesleg nem érek rá, de ezentúl minden katonai járművet én is tanknak fogok nevezni, és majd olyat írok, hogy az ukránokat megint kazánba zárták, pedig fúrtak előtte eleget :) természetesen hol máshol, mint a színházban
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Majd meglátjuk. Erre választ kell adni.
Hogyne. Pont olyant, mint most is adott Kína. Vagyis semmilyent. A jenki 19-re lapot húzott és bejött. Elindította az eliten belüli belső ellenségeskedést, ami majd szépen kinövi magát tartományi szintre. Kína semmit sem mer lépni, túlon túl óvatos. Ez volt mindig is a veszte! Csak szoltam, hogy ne legyen meglepetés, ami ezután jön.
 

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 762
17 838
113
Májusban egy egész amerikai delegáció látogatott Tajvanra. Láttál róla bármit is a hírekben?
Nem.
Akkor most miért?
Itt szerintem volt egy kis izmozás Xi részéről, nemsokára indul az ottani Balatonöszödi program, ahol nagyon az újraválasztásra gyúr. Amúgy nagyon megy odaát (még odaátként írom...) ez a felszabadítós feeling. Egy korabeli pártkönyv simán egy fullos 7-es BMW ára, pufajka, dobtáras PPS meg legalább 2.

A koronás lezárások után valamit muszáj mutatni. Mondjuk a kínai felső vezetés vastagon technokrata csapat, nagyon nem az EU-s gyógyegerek gyülekezete. Mivel nem jött be az első lépés, most megy a gyakorlat meg a szankciózás. Kell az erőt demonstrálni, mert elég sokan mondják, hogy a járvány kezelése nem volt a legjobb, lásd Shanghai lezárása 2 hónapra. Xi helyzete erős, ha nagyon pampognak, megoldja erővel - páran "önkritikát gyakorolva" visszavonulnak, jönnek az új emberek.

Másrészt az ausztrál tengeralattjárós projektnél sem volt ekkora cirkusz (vagy ezt nézhetjük úgy is, hogy mivel ott sem volt cirkusz, muszáj volt valamiből cirkuszt csinálni...)
Kína nem a világ összeszerelőüzeme, sokkal inkább gyára. Helyben készül kb minden, és egyre nagyobb hangsúllyal belpiacra.
Valamiben igen, valamiben nem. Az építőipar vastagon túlkínálatos, minden, ami hozzátartozik, túl lett növesztve. Ebből van pl. olyan érdekes helyzet, hogy nem fogadtam el a kinti LNG-s projekthez a helyben gyártott acélt, erre Európából fognak rendelni - Európa meg boldogan ad, mert azonnal fizetnek Kínából - közben fél Európa Kínában kilincsel ugyanezért az anyagminőségért, mert mire abból valami lesz, az hónapok meg ki tudja, 3 hónap múlva megy-e egyáltalán az acélmű...

Az ipart is brutális méretűre növesztették. Voltam nem egy olyan megbeszélésen, ahol illemből ugyan végighallgattak minket, majd a tárgyalópartner megjegyezte, hogy 10 millió $ alatti vagy 600 tonna alatti berendezés nem érdekli. Akkora állami cégek vannak, hogy csak egy-egy tartományban foglalkoztatnak 40000 embert és ez egy acélszerkezetes csapat - de mindent gyártanak. Viszont ezek főként infrastruktúrális beruházások, meg energetikai.

Egy ideje megy az átállás, de vannak régi gondok (árnyékbankrendszer, ingatlanhitelezések, rengeteg pilótajáték a pénzekkel), amik ott vannak a fejük felett. Xi rengetegszer mondta, hogy nem lakhat mindenki a tengerparti sávban, mert ez pörgeti fel a lakásárakat, amit az emberek nem tudnak megfizetni és egy nyomortanya Peking/Shanghai/Guangzhou környékén nem hiányzik senkinek. A nyugati cégek nem fognak a belső részekre bemenni. Hosszú ideje megy az, hogy a belső-keleti part irányt keleti-part belső irányba állítsák át, csak az embereknek vonzóvá kell tenni.

Ha nincs munkahely és a termékek iránt fizetőképes belső kereslet, akkor az egész nem ért semmit. A tehetséges fiatalok északról lemennek, pl. Dalian vagy Harbin hiába hiperszuper város, ha kurva hideg van télen, inkább mész le mondjuk Zhanjiang-ba és pálmafák között élsz.

Keressetek rá ezekre a helyekre a neten.
Kínában se biztos örülne a lakosság ha zuhannak az életszínvonal.
Nagyon nem. Kb 2-300 millió ember él jólétben. Kollégák szoktak mesélni arról, hogy milyen volt a szüleiknek, meg a 40-es korosztály sztorizik azokról az időkről, amikor éheztek meg ültek a sötét és fűtetlen lakásban télen, -20 fokban. Ehhez képest mára mi van. Márkás cuccok, ájfon, baszott nagy TV, ray-ben szemüveg, levis farmer, BMW/Audi/Merci.

Shanghai-ban normális lakás ott indul, hogy 3000€/hó. A párt legitimációja az emberek jóléte. Ha a jólét bukik, akkor jönnek a gondok. Az életszínvonal gyorsan tud zuhanásnak indulni, ez a karantén alatt is kijött. Hallottam a kollégáktól, hogy kaja- és gyógyszerhiány is előfordult. Azért pár x milliós nagyváros van a partvidéken, akiket etetni kell.
Meglett az izmozás első valódi eredménye, a dél-koreai elnöknek eszébe jutott, hogy ő éppen a házában nyaral ezért "sajnos" nem tud Pelosi-val találkozni...
Korea érdekes helyzetben van, mert rengeteg kínai projektben van benne a Samsung/LG/Hyundai/Doosan/ stb. és ezeket nem lenne jó elbukni. Másrészt rengeteg féltermék megy Kínából. Plusz Kína tud hatni a Kispufira
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
Tönkreteszitek pedig. Az ilyen hibák miatt ezeket nem nevezném fordításnak. A fordításnak nyelvtanilag és jelentésben is helyesnek kell lenniük. Hogy lehet olyat leírni egy hozzászólásban a hadgyakorlatra, hogy "fúrási zóna"?!
Aki egy ilyen hírnél, ahol egyértelmű egyébként, hogy mit jelent, a "fúrási zóna" szöveget úgy értelmezi, hogy elkezdték a kínaiak fúrni a vizet, annak szerintem mindegy a nyelvtan, és a jelentés.. Szerintem.
 

Aurél

Well-Known Member
2022. február 25.
590
4 482
93
Röhej. Tegnap kellett volna ilyenből nyolc darab és kikísérni a kinai légtérből a banya gépét. Nem ment... Nem is fog menni... Soha. Kínától tőlunk délebbre keményebb legények vannak. Egyszerűen megtiltották Lavrovnak, hogy használlja a légteret... És láss csodát! Lavrov nem ment szerbiába. Ennyi se megy? Most meg vadászgépeket kellene nézegetnem, hogy micsoda elrettentő erő... Lófaszt!
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Röhej. Tegnap kellett volna ilyenből nyolc darab és kikísérni a kinai légtérből a banya gépét. Nem ment... Nem is fog menni... Soha. Kínától tőlunk délebbre keményebb legények vannak. Egyszerűen megtiltották Lavrovnak, hogy használlja a légteret... És láss csodát! Lavrov nem ment szerbiába. Ennyi se megy? Most meg vadászgépeket kellene nézegetnem, hogy micsoda elrettentő erő... Lófaszt!

Miért kellett volna kikísérni?
Azt követelték ne kísérje amerikai vadászgép és USA teljesítette ezt.
f.o.s. meg hozta a formáját és kitalált egy hazugságot, hogy le akarják lőni, majd jól megcáfolta, hogy mégse lőtték le.
 

Aurél

Well-Known Member
2022. február 25.
590
4 482
93
Miért kellett volna kikísérni?
Azt követelték ne kísérje amerikai vadászgép és USA teljesítette ezt.
f.o.s. meg hozta a formáját és kitalált egy hazugságot, hogy le akarják lőni, majd jól megcáfolta, hogy mégse lőtték le.
Tegnap kizárólag kínai és orosz oldalakat néztem. A pravda szerint sem nőttek fel a feladathoz a kínai vadászok. Olyat nem olvastam, hogy azt követelték volna, hogy ne kövesse amcsi vadászgép, viszont tajvani Mirage-ok követték.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 357
45 541
113
Tegnap kizárólag kínai és orosz oldalakat néztem. A pravda szerint sem nőttek fel a feladathoz a kínai vadászok. Olyat nem olvastam, hogy azt követelték volna, hogy ne kövesse amcsi vadászgép, viszont tajvani Mirage-ok követték.
Én túlzásnak tartottam volna bármilyen katonai akciót. Kifejezetten nem kedvelem az USA világpolitikáját, de ez egy diplomáciai provokáció volt, erre arányos választ kell adni. Ami probléma volt, az a kínai politikusi nyilatkozatok erőssége meg fenyegetése. Várjuk ki a végét, mit fognak lépni.
 

Aurél

Well-Known Member
2022. február 25.
590
4 482
93
Én túlzásnak tartottam volna bármilyen katonai akciót. Kifejezetten nem kedvelem az USA világpolitikáját, de ez egy diplomáciai provokáció volt, erre arányos választ kell adni. Ami probléma volt, az a kínai politikusi nyilatkozatok erőssége meg fenyegetése. Várjuk ki a végét, mit fognak lépni.
Minden parkban öt emberrel több végez majd tajcsi kungfut lajhártempóban egy képzeletbeli ellenség ellen. Ugyanezt megcsinállja a hadsereg tajvan körül a tengeren, jól elfáradnak, a képzelt ellenséget mocskos módon elverik, ezt lekommunikállják, hazamennek, tál rízs és utánna munka...
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 089
25 002
113
CCTV:
Augusztus 3-án a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg keleti színháza a tengerben és a légtérben helyezkedett el Tajvan szigetétől északra, délnyugatra és délkeletre, A színházi haditengerészet, a Légierő, a Rakétaerő, a Stratégiai Támogató Erők, a Joint Logistics Support Force és más csapatok részt vettek a tényleges harci célú közös gyakorlaton, melynek középpontjában a közös irányítás, a tengeri támadás, a szárazföldi csapás, a légi fölérendeltségi hadműveletek ill. más tantárgyakból, és tesztelte a színházi csapatok közös hadműveleti képességét.

Amugy nem szinhaz, de annak forditja az automata...
Szinház - katonai szlengben "hadszíntér"
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
- A Tajvannal való újraegyesítés után a tajvani lakosság átnevelését fogjuk elvégezni - mondta Lu Shaye, Kína franciaországi nagykövete.
Videó: