[BIZTPOL] Oroszország (a Szovjetunió utódállama)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Teljesen logikus Moldova álláspontja. Inkább egy olyan országtól fog segítséget kérni, aki EU meg NATO tag, és nem egy olyantól, aki már hadban áll Oroszországgal (ukrán szemszögből, tudjuk orosz szemszögből "nincs háború"). Megpróbál kimaradni belőle... az már egy másik probléma, hogy ha jól tudom bajos a védelmi cikkelyt olyan esetben alkalmazni, amikor nem a NATO tag ország területét támadják meg (Moldovába bevonuló románok)... szóval a Románoknak ki kellene lépniük a komfortzónájukból/bírni az USA támogatását ahhoz, hogy ezt bevállalják, ha nem így tennék, hülyék lennének.
Ezért
IS
lenne egészségesebb Kisinyovi vezetés meg a általuk felügyelt lakosság számára amit javasoltam.
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Mester,ugye az megvan,ha a romulánok bemennek Moldovába,akkor az oroszok szétrúgják a seggüket,és ott bizony nincs se NATO,se Dagoba rendszer.
Ez a Román Köztársasági Elnökkel való találkozás után hangzott el.
Neki talán jobb információi vannak saját országa képességeiről mint őnnek...

Ennek megakadályozás lehet ha Ukrajna is bevonul Kisinyov kérésére olyan 30%nyi területre.
Ha Kisinyov és Bukarest ki akarja hagyni őket a ország sorsának rendezéséből lehet az több is :)
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 457
16 817
113
Ez a Román Köztársasági Elnökkel való találkozás után hangzott el.
Neki talán jobb információi vannak saját országa képességeiről mint őnnek...

Ennek megakadályozás lehet ha Ukrajna is bevonul Kisinyov kérésére olyan 30%nyi területre.
Ha Kisinyov és Bukarest ki akarja hagyni őket a ország sorsának rendezéséből lehet az több is :)
Mester,a román hadsereg képességeiről megbizonyosodhattunk,amikor a németek haza zavarták őket a gyakorlatról,mert minden gördülő járművükből dőlt az olaj,vagy amikor a lezuhant gépet kereső helikoptert is odaverték. Ukrajnának nincs intakt hadereje egy ilyen mutatványhoz,ráadásul ez kiverné a biztosítékot a NATO berkekben is,mert az köztudott,hogy az orosz Iszkanderek elég pontosak tudnak lenni,és ott meg nem játszik a légvédelem,csak akkor,ha a romulánok viszik magukkal,de az elég kétes,mert eddig elég szarul szerepelt bármilyen cucc a ruszkik ellen. Szóval hagyjuk ezt az ócska bűbájt,mert a vágyak nem igazán képeznek reális esélyt.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 849
81 351
113
Olaf Scholz német kancellár azt állítja, hogy az Északi Áramlat turbina készen áll az oroszországi szállításra, míg a Siemens Energy vezetője szerint a turbina még nem áll készen a szállításra.

3 ilyen turbína biztosítja az Északi Áramlat gázvezeták teljes kapacitású müködédét. 1 a németeknél, 1 leállítva , 1 müködik
nGKRREJznHw.jpg
 

k2robi

Active Member
2018. február 6.
22
176
28
Ez üres lózung. (Ennyi erővel a Harmadik Birodalom hadtörténelme is hősies győzelmek sorozata 1945 május 8-ig.)
Ukrán győzelemről majd akkor beszélhetünk, ha visszafoglalják az elveszített területeik legalább egy részét, addig legfeljebb az erkölcsi- és eurovíziós-szintű "győzelmekről" lehet szó - de az ukrán HÍREK topikban azt is kéretik mellőzni, mert a vérben, vasban és négyzetkilométerekben mért katonapolitikai tényekhez ezeknek semmi köze nincs.


Ez megint csak egy lózung. Bármely hatalom világhatalmi státuszának fokmérői a terület, a népesség, a gazdasági, a katonai potenciál és mindenekelőtt az érdekérvényesítő képesség. Oroszország ezek dolgában érdemben ugyanott van, mint a háború előtt volt. (Relatíve még előre is rukkolhat a világranglistán, ha Európa összeomlik a gazdasági válság, az újabb migránshullámok, no meg a tél hatásainak következtében.)


Az én felmenőimnek is voltak brutális élményei a Vörös Hadsereg katonáival kapcsolatban. Nem felszabadítók voltak, hanem megszállók. De azért nem ártana észben tartani, hogy Magyarország nyitotta meg a meccset azzal, hogy beszállt a Szovjetunió megtámadásába, ráadásul bármiféle külső kényszer nélkül. Ütöttük őket a Donig - azok meg visszaadták. Úgy, ahogy a korabeli magyar vezetés által is primitív, ázsiai hordáknak tartott népségtől sajnos várható is... Akik mellesleg mindenben vakon engedelmeskedtek egy GRÚZ parancsainak, akit 1953-ben egy UKRÁN származású arc váltott (ő volt az, aki a Krímet Ukrajnához csatolta, Magyarországot pedig 1956-ban leverte). Továbbá ajánlom figyelmedbe a tényt, hogy 1944-45-ben a SZU lakosságának (és így a Vörös Hadsereg állományának) alig több, mint 50 százaléka volt orosz - így a háború bűnelkövetők között is vélhetően hasonló arányban voltak.


Egy idegen hatalom befolyása ellen kisebbségüldözéssel reagálni... a legszebb európai hagyományok egyike! Soha, sehol nem működött, de szuperül lehet vele pokollá tenni milliók életét, a nép pedig egyébként is imádja a pogromokat.
Soha jobb ajánlást egy leendő EU-tagnak! Üldözni, betiltani, megalázni, máglyán elégetni, ez már valami!

De hogy 150.000 magyar csak statisztikai hibahatár? Kinek?
Szerintem magyar embernek biztosan nem! És bizony az ukránoknak sem, mert az ominózus törvények elfogadása előtt ugyan felmerült, hogy az EU hivatalos nyelveit kiveszik a hatálya alól, de erre Kijev nem volt hajlandó - nekik az, ami szerinted statisztika hibahatár, a nemzetüket fenyegető veszedelem.

És még egyszer, sokadszorra: Nem, nem az a baj, hogy az ukrán kormány ellenséges a magyar kormánnyal - ez már csak ilyen, az országok érdekei eltérőek, ellentétesek lehetnek > a kormányaik szembe kerülhetnek egymással, ettől a népeket még nagyon nem kellene egymás ellen uszítani! És itt a magyar etnikum Kijev által felvállalt, tudatos üldözése a probléma!

Innentől én speciel remélem, hogy ezt a magyargyűlölő, barom ukrán vezetést mielőbb beszántják a csernozjomba a ruszkik!


Bocs, de kikérem magamnak ezt a kollektív bűnösségi bélyeget! Különösen úgy, hogy a nagyja merő hazugság, történelemhamisítás.
Mesélj már nekünk valamit a magyar nacionalizmus kisebbségellenes intézkedéseinek, na ne mind az 1000 évéről, csak mondjuk az első 800-ról...!
Nem lesz valami attól lózung, hogy Te annak nevezed, és nem lesz "nem lózung" mert szerintem nem az. De ha Oroszország megtámadja Ukrajnát, - ahol még az USA is arra számít, hogy pár nap alatt csúnya véget ér az ukrán adminisztráció - és utána 160 nap alatt sikerül véres verejtékkel elfoglalni az ország 20 %-át, az igenis nap mint nap nagy győzelem az ukránoknak, és hatalmas arcvesztés az oroszoknak.
Az ukrán hírek topikban véres-vasas-négyzetkilométeres TÉNYEKET meg egyre ritkábban olvasok, inkább egymás gyömöszölése megy a másik által kamunak elkönyvelt hírekkel.

Orosz érdekérvényesítéshez: az érdekérvényesítésnek nem igazán kedvez, ha gyakorlatilag mindenhol páriává válok a legfontosabb piacaim közül, és kizárnak egy sor érdekérvényesítésre való szervezetből. A másik rész, ami ehhez a képességhez hozzátesz, az a katonai potenciál. És pont itt derült ki leginkább, hogy az orosz hadseregnek hatalmas hiányosságai vannak. Mikor kiderült, hogy nem mond le Zelenszkij, 1-2 hónap alatt bele kellett volna dózserolni Ukrajnát a földbe, és a világ azt mondaná, hogy hú, gyerekek, óvatosan, mert ez az orosz medve nagyon harapós. De itt vagyunk 5,5 hónap után, és nagyon nyögvenyelősen haladnak a dolgok. És mostmár lehet itt hivatkozni nyugati fegyverszállítmányokra, meg segélyekre, de ha 1-2 hónap alatt végeztek volna, akkor semmit sem számítottak volna ezek. És az amúgy nagy stratéga Putyinnak is gondolnia kellett arra, hogy ha lassan haladnak, akkor az USA és a Nyugat nem fog széttett kézzel nézegetni egy ilyen konfliktusban, hanem besegít Ukrajnának, mert ezek a világhatalmi érdekeik. Ha nem tennék, az nekik lenne arcvesztés, hogy az orruk előtt el lehet foglalni Ukrajnát.

Azt, hogy Magyarországnak nem volt külső kényszere megtámadni a Szovjetuniót, azt szerintem Te sem gondolod komolyan. Hogy ez a kényszer nem a szovjetektől jött, az már más kérdés. Az említett grúz "államférfi" a Szovjetuniót irányította, aminek örököse Oroszország, nem érdekel különösebben a származása, mert nem az befolyásolta a döntéseit. Ilyen formában ugyan nem számítana, de Hruscsov sosem volt ukrán, krími orosz nemzetiségű, de ha ukrán lett volna, sem számítana, mert a Szovjetuniót képviselte. Ugyanezen okokból nem számít számomra, hogy 52 vagy 48 % volt-e az esélye annak, hogy oroszajkú katonák dúlták fel a házunkat, vagy mondjuk üzbégek. A katonai fegyelem betartásáért a szovjet hadvezetés a felelős. De az okok, amiért ez így alakult érthetőek számomra is, és azzal a résszel egyetértek, hogy bizonyos szempontból mi "mentünk házhoz a lóf@szért", és a nép szenvedte meg ezt a döntést.

Ami Ukrajnában van, az nagyon messze áll a pogromtól, és máglyán sem égettek el senkit. A kirekesztés pedig szinte minden kevert nemzetiségű országban megjelenik. Románia, Szlovákia, uniós tagországok, mégis van és lesz is még olyan időszakuk, amikre nem lesznek büszkék. Szóval, ha nem is a legjobb, de ja, ez uniós hagyomány is sajnos. És az ukránok leginkább pont miattunk nem vették ki a törvény hatálya alól az uniós nyelveket, mert folyamatosan toltuk az orosz érdekeket minden csatornán, és fenyegetőztünk. Kicsit ugyanaz szerintem, mint amikor megtámadtuk a Szovjetuniót, sajnos ezzel mi is lábon lőttük a kisebbségeink helyzetét.

És hogy kinek hibahatár a lakosság 0,3 %-a? A látottak alapján azoknak, akik egyedül jobbá tudnák tenni a helyzetet, vagyis az ukrán törvényhozásnak. És ezt a helyzetet biztosan nem tudjuk úgy feloldani, hogy még a háború kitörése után is az oroszok szócsövei vagyunk. A háború kirobbanása óta eddig kétszer voltam a határon, és egyszer Kárpátalján ahol a helyi magyarok épp az ukrán hadseregnek, meg az ukrán menekülteknek gyűjtenek adományokat. Nem nagyon láttam a szemükben a rettegést, úgy vannak vele, hogy erőszakos, buta emberek mindenhol vannak, és hiába jönnének a diszkrimináció elől Magyarországra, mert itt azonnal leukránozzák őket a nem kirekesztő, kedves hazánkfiai..

Szóval én a kijevi vezetést nem magyargyűlölőnek látom, hanem az orosz befolyástól - alappal - rettegő, és a magyarokat az oroszok legfőbb szövetségesének tekintő Magyarországot elítélő brigádnak.

Kikérheted magadnak ezt a stigmát, de kb. 1,5 millió embert nem nagyon lehet összeszedni két szakasz kiskatonával, meg egy mozdonyvezetővel. Gátlástalanul jelentgettük fel a szomszédainkat, távoli ismerőseinket, és működtünk közre az összeszedésükben, elszállításukban. Ez van. Ettől nem lesz a magyar egy gonosz nemzet. Az emberek, azok csak emberek. Mindenhol a világon.
A hagyományos értelemben vett nacionalizmus a a XVIII. század szüleménye, emiatt, illetve a nem túl jó dokumentáltság miatt az első 800 évről nem tudnék nyilatkozni. Na nem azért, mert ne lett volna olyan rétege a társadalomnak, akiket elnyomtunk, illetve jogaiktól megfosztottunk, csak őket jobbágyoknak, pogányoknak, stb. hívták. Mindamellett azt gondolni, hogy a XVIII. században megjelenő nemzetiségi törekvések előzmény nélküliek, szerintem naivság. De ha már kell példát mondani az első 800 évről - és itt Te sem véletlenül ezt kérdezted, és nem az utolsó 200-at - akkor a Cserni Jován féle felkelés elég jó példa.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 938
48 710
113
Nem lesz valami attól lózung, hogy Te annak nevezed, és nem lesz "nem lózung" mert szerintem nem az. De ha Oroszország megtámadja Ukrajnát, - ahol még az USA is arra számít, hogy pár nap alatt csúnya véget ér az ukrán adminisztráció - és utána 160 nap alatt sikerül véres verejtékkel elfoglalni az ország 20 %-át, az igenis nap mint nap nagy győzelem az ukránoknak, és hatalmas arcvesztés az oroszoknak.
Az ukrán hírek topikban véres-vasas-négyzetkilométeres TÉNYEKET meg egyre ritkábban olvasok, inkább egymás gyömöszölése megy a másik által kamunak elkönyvelt hírekkel.
Szerintem azt ne vedd készpénznek, hogy valaki leközöl valamit arról, hogy az USA "mire számít" az ukrajnai hadjárat kimenetelét illetően. Nyilván sose fogjuk egy híroldalon elolvasni, hogy a Pentagon elemzői egyébként milyen szcenáriókkal számolnak.
Ez a "három nap" emiatt is többé-kevésbé mítosz. Emlegetett ilyesmit Putyin még évekkel ezelőtt, és meglehet, akkor sikerült is volna.
Ugyanígy nem tudjuk, hogy az oroszok szájkarate-típusú "céljain" mennyire fedik a valóságot. Valójában fogalmunk sincs, hogy milyen célok mentén kezdték meg a hadműveletet, és hogy ezek a célok egyébként hogyan változtak azóta.

Hogy kinek-mi arcvesztés? Szerintem ez majd egy esetleges békeszerződés után fog kiderülni.

Az ukrán állam a csőd szélén táncol. Szó szerint azért könyörögnek, hogy arra adjon pénzt az USA, hogy egyáltalán működjön valamennyire az a foskupac.
Az orosz államra a szankciók nem úgy hatnak, mint várták. Nem lett államcsőd, nem fogytak ki a fegyverekből, nem mondta be az unalmast a szerződéses állományuk. Voltak-vannak nehézségeik, de én azt látom, hogy alkalmazkodnak.

A civil életben meg elsőkézből van információm arról, hogy mennyire viseli meg az átlagoroszt a háború - semennyire.

Orosz érdekérvényesítéshez: az érdekérvényesítésnek nem igazán kedvez, ha gyakorlatilag mindenhol páriává válok a legfontosabb piacaim közül, és kizárnak egy sor érdekérvényesítésre való szervezetből. A másik rész, ami ehhez a képességhez hozzátesz, az a katonai potenciál. És pont itt derült ki leginkább, hogy az orosz hadseregnek hatalmas hiányosságai vannak. Mikor kiderült, hogy nem mond le Zelenszkij, 1-2 hónap alatt bele kellett volna dózserolni Ukrajnát a földbe, és a világ azt mondaná, hogy hú, gyerekek, óvatosan, mert ez az orosz medve nagyon harapós. De itt vagyunk 5,5 hónap után, és nagyon nyögvenyelősen haladnak a dolgok.
Az orosz haderőnek talán 25%-a van most lekötve Európa egyik legerősebbjeként nyilvántartott hadserege által (legalábbis 2022 elején még az volt).
De például még nem nagyon láttunk stratégiai bombázást... pedig volna mit.
Van aki arra gondol, hogy azért nem láttunk még, mert az orosz nem képes rá. Szerintem pedig nem akar. Majd kiderül.
És mostmár lehet itt hivatkozni nyugati fegyverszállítmányokra, meg segélyekre, de ha 1-2 hónap alatt végeztek volna, akkor semmit sem számítottak volna ezek. És az amúgy nagy stratéga Putyinnak is gondolnia kellett arra, hogy ha lassan haladnak, akkor az USA és a Nyugat nem fog széttett kézzel nézegetni egy ilyen konfliktusban, hanem besegít Ukrajnának, mert ezek a világhatalmi érdekeik. Ha nem tennék, az nekik lenne arcvesztés, hogy az orruk előtt el lehet foglalni Ukrajnát.
"Besegít" = a fegyverszállításokon, kiképzésen kívül kb a teljes harctéri hírszerzési portfóliójukkal támogatják őket.
Az eredeti oroszt terv valószínűleg az lehetett, hogy Kijevben gyorsan lefejezik a jelenlegi vezetést. Ez nem jött össze, most máshogy próbálkoznak.
Te azt mondod, eltelt már 5,5 hónap - én meg azt mondom, még csak 5,5 hónap telt el. Az elhúzódó háború ukrajnának lesz rosszabb, rögtön utána az EU-nak, és valahol a sor végén lesz Oroszország.

Azt, hogy Magyarországnak nem volt külső kényszere megtámadni a Szovjetuniót, azt szerintem Te sem gondolod komolyan. Hogy ez a kényszer nem a szovjetektől jött, az már más kérdés.
Volt külső kényszer, nem is kicsi.
Előzékenyen elvarrtad ezt a szálat, de talán érdemes megemlíteni, hogy a nyugati szövetségesünk tolt vasvillával a keleti frontra.
Mi nem akartunk nekimenni az oroszoknak... És lám, ki próbál most újfent belevinni bennünket a táncba!
A mi történelmi tapasztalásunkkal a legprudensebb hozzáállás az, amit csinálnak Orbánék. Kimaradni ebből a fosviharból, amennyire csak lehet. Semmilyen támadási felületet nem szabad nyújtanunk az oroszoknak, ugyanis már többször megjártuk velük.
Az említett grúz "államférfi" a Szovjetuniót irányította, aminek örököse Oroszország, nem érdekel különösebben a származása, mert nem az befolyásolta a döntéseit. Ilyen formában ugyan nem számítana, de Hruscsov sosem volt ukrán, krími orosz nemzetiségű, de ha ukrán lett volna, sem számítana, mert a Szovjetuniót képviselte.
Pedig számít. Egyébként Hruscsov valóban nem ukrán származású, viszont erősen ukrán kötődésű volt (helyi pártfőtitkár volt, meg családilag is kötődött).
A SZU vezetésében meg klasszikusan alulreprezentáltak voltak az orosz etnikumúak - nem véletlenül.
Zsidó, ukrán, illetve ukrán zsidó volt viszont dögivel.

Ami Ukrajnában van, az nagyon messze áll a pogromtól, és máglyán sem égettek el senkit.
Ha máshogy égették el, az sem pogrom? És szerinted egyébként nincs hagyománya ott a pogromoknak? Melyik történelemkönyvben NEM olvastál ukrajnai pogromokról?
A kirekesztés pedig szinte minden kevert nemzetiségű országban megjelenik. Románia, Szlovákia, uniós tagországok, mégis van és lesz is még olyan időszakuk, amikre nem lesznek büszkék. Szóval, ha nem is a legjobb, de ja, ez uniós hagyomány is sajnos. És az ukránok leginkább pont miattunk nem vették ki a törvény hatálya alól az uniós nyelveket, mert folyamatosan toltuk az orosz érdekeket minden csatornán, és fenyegetőztünk. Kicsit ugyanaz szerintem, mint amikor megtámadtuk a Szovjetuniót, sajnos ezzel mi is lábon lőttük a kisebbségeink helyzetét.
Hát persze, normalizáljunk.
Szerintem pedig pont akkor kell nekünk kiállnunk a külhoni magyarokért, amikor ilyen törvényeket készülnek hozni pl ukrajnában.
Ugyanis talán könnyebb elérni azt, hogy egy törvényt NE hozzanak meg, mint egy már beiktatott törvényt semmissé tenni.
Teljesen mindegy, hogy ukrajna mit gondolt rólunk ebben a témában.

Részleteznéd amúgy, milyen "orosz érdekeket" toltunk folyamatosan, ami miatt a szentségességes hohol kormányt magunkra haragítottuk?? 2022 előtt, úgy értem.
Gázt merészeltünk venni az oroszoktól, ukrajna megkerülésével? Vagy mi?
Szóval én a kijevi vezetést nem magyargyűlölőnek látom, hanem az orosz befolyástól - alappal - rettegő, és a magyarokat az oroszok legfőbb szövetségesének tekintő Magyarországot elítélő brigádnak.
Alappal? Ld fent.
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 884
27 512
113
Nem az OFF-ba rakom, mert nézzetek bele, ez színtiszta propaganda. Reméltem, h csak megpróbálnak egy White nights & Black swan remaket csinálni, ismert recept, garantált lóvé alapon, de nem, a nyitóképből látszik, h tiszta propaganda. Amúgy igen, a fél világ műkorcsolyázója orosz. Mert ugye országonként 3 versenyzőt lehet indítani, az oroszoknál meg picit népszerűbb a sport. De egyébként ugyanazok az orosz edzők edzik őket, ugyanazokban az orosz létesítményekben.
Szóval hányós emoji
https://www.imdb.com/title/tt9587950/?ref_=vp_close
 

ZeiG

Well-Known Member
2017. április 4.
871
4 851
93
Nem lesz valami attól lózung, hogy Te annak nevezed, és nem lesz "nem lózung" mert szerintem nem az. De ha Oroszország megtámadja Ukrajnát, - ahol még az USA is arra számít, hogy pár nap alatt csúnya véget ér az ukrán adminisztráció - és utána 160 nap alatt sikerül véres verejtékkel elfoglalni az ország 20 %-át, az igenis nap mint nap nagy győzelem az ukránoknak, és hatalmas arcvesztés az oroszoknak.
Az a gond a XXI. századi újbeszéllel, hogy az alapvető fogalmakat is nullázza. Szerencsére ezen egy szótár is segíthet:
Győzelem: "Előnyös helyzet, amelyet egy fegyveres küzdelemben az egyik fél elér az ellenség vagy ellenfél leverésével, megsemmisítésével vagy megadásra kényszerítésével."
Avagy régiesebben: "A vivásnak, harcnak, ütközetnek szerencsés vége, midőn valaki erőt vesz ellenfelén."

Persze ma már mindenkinek joga van a maga alternatív valóságához, így lesznek idősödő perverz férfiakból női WC-be járó neccharisnyás kislányok és így lehet könnyedén Ukrajna akár teljes pusztulását is világraszóló győzelemként előadni.

Orosz érdekérvényesítéshez: az érdekérvényesítésnek nem igazán kedvez, ha gyakorlatilag mindenhol páriává válok a legfontosabb piacaim közül, és kizárnak egy sor érdekérvényesítésre való szervezetből. A másik rész, ami ehhez a képességhez hozzátesz, az a katonai potenciál. És pont itt derült ki leginkább, hogy az orosz hadseregnek hatalmas hiányosságai vannak.
Miben változott az orosz érdekérvényesítő képesség az elmúlt fél évben? Csökkent az orosz nukleáris arzenál? Nem. Kimerültek az orosz nyersanyagkészletek? Nem. Eladhatatlanná váltak az orosz nyersanyagok? Nem. Megroppant az ország belső stabilitása, összeomlott a gazdasága? Nem. Oroszbarát fordulatra került sor Belaruszban, Kazahsztánban, Türkmenisztánban, Csecsenföldön vagy bárhol, ahol eddig orosz dominancia volt jellemző? Nem. Oroszország továbbra is tagja az ENSZ Biztonsági Tanácsának és egy sor nemzetközi szervezetnek, köztük a BRICS-nek. Idézem a Wikipédiát: "Hatalmas nyersanyagkészletei valószínűleg a legnagyobbak a világon, és a világ egyik vezető kőolaj- és földgázkitermelője. Nagy piacának, gazdaságának, katonai erejének és nemzetközi befolyásának köszönhetően nagyhatalom, illetve (Kína mellett) potenciális szuperhatalom.Atomhatalom, amely az egyik legnagyobb tömegpusztító fegyverkészlettel és a 2020-as évek elején a Föld második legerősebb haderejével rendelkezik." (Az angol Wiki is ugyanezt írja, kissé bővebben.) Oroszország globális súlyán, mozgásterén az ukrajnai invázió érdemben nem változtatott.
Különösen Európáéval összevetve!

Azt, hogy Magyarországnak nem volt külső kényszere megtámadni a Szovjetuniót, azt szerintem Te sem gondolod komolyan.
Nyiss ki egy tankönyvet, történelemkönyvet, keress rá Magyarország hadba lépésének körülményeire és lepődj meg!

Az említett grúz "államférfi" a Szovjetuniót irányította, aminek örököse Oroszország, nem érdekel különösebben a származása, mert nem az befolyásolta a döntéseit. Ilyen formában ugyan nem számítana, de Hruscsov sosem volt ukrán, krími orosz nemzetiségű, de ha ukrán lett volna, sem számítana, mert a Szovjetuniót képviselte. Ugyanezen okokból nem számít számomra, hogy 52 vagy 48 % volt-e az esélye annak, hogy oroszajkú katonák dúlták fel a házunkat, vagy mondjuk üzbégek.
Igazad van, Hruscsov nem volt ukrán, de ukrán kötődése köztudott, a Krímet speciel ő csatolta át Ukrajnához. A Szovjetunió létrehozásában és működtetésében nagyon sok nem orosznak volt meghatározó szerepe, a legfelsőbb szinten is. Az első bolsevikok soraiban pl. sokan zsidók voltak, Dzerzsinszkij lengyel, maga Sztálin grúz, és maga a kommunista eszme is eleve internacionalista alapokon állt. Ellenben ma a szovjet rendszer minden bűnét en bloc az oroszok nyakába varrják, mindenki más annak áldozata. Így működik a hisztériakeltés, az uszítás, így fűti föl a gyűlölet különféle jogosultságokkal a politikusokat. A mese a hős ukránokról és az undorító oroszokról, a mártír-hős Zelenszkijről és az elmebeteg-gonosz Putyinról. Nincsenek zavaró árnyalatok, fejfájdító részletek, csak a küzdelem a jók és a rosszak között. Légy te is szurkoló, a megértés árt a szépségnek!

Ami Ukrajnában van, az nagyon messze áll a pogromtól, és máglyán sem égettek el senkit. A kirekesztés pedig szinte minden kevert nemzetiségű országban megjelenik. Románia, Szlovákia, uniós tagországok, mégis van és lesz is még olyan időszakuk, amikre nem lesznek büszkék. Szóval, ha nem is a legjobb, de ja, ez uniós hagyomány is sajnos. És az ukránok leginkább pont miattunk nem vették ki a törvény hatálya alól az uniós nyelveket, mert folyamatosan toltuk az orosz érdekeket minden csatornán, és fenyegetőztünk.
A kijevi vezetésnél durvábban magyarellenes politikát folytató vezetés sehol a világon nincs és ez így volt évekkel a háború előtt is. Ezen a tényen nem változtat az, hogy az orosz kisebbséget még jobban üldözik. Két világháború után, a XXI. században, amikor az európai népek mindenütt fogynak, olvadnak, amikor sok millió fekete és közel-keleti indul útnak új hazát keresni öreg kontinensünkön, akkor az ilyen gyűlöletre épülő, kicsinyes és gonosz politikára nincs és nem is lehet mentség.

Szóval én a kijevi vezetést nem magyargyűlölőnek látom, hanem az orosz befolyástól - alappal - rettegő, és a magyarokat az oroszok legfőbb szövetségesének tekintő Magyarországot elítélő brigádnak.
Még egyszer: A kijevi vezetés által (jóval a háború előtt) elfogadott kisebbségi- és nyelvtörvények Európában egyedülálló módon szélsőséges, kisebbségellenes, elnyomó törvények, amelyek minden ukrajnai kisebbséghez tartozó embert másodrendű állampolgárrá degradálnak. Nem Orbán Viktort, nem Putyint, nem a magyar- vagy orosz kormányt, hanem az Ukrajnában élő magyar, orosz, lengyel, román, stb. emberek millióit. Korra, nemre való tekintet nélkül.

Kikérheted magadnak ezt a stigmát, de kb. 1,5 millió embert nem nagyon lehet összeszedni két szakasz kiskatonával, meg egy mozdonyvezetővel. Gátlástalanul jelentgettük fel a szomszédainkat, távoli ismerőseinket, és működtünk közre az összeszedésükben, elszállításukban.
Hogy te kiket jelentgettél föl 44-45-ben, hogy kiknek a bevagonírozásában segédkeztél, azt nem tudom, nekem akkor még a szüleim sem éltek, tehát tiszta lelkiismerettel utasíthatom vissza, amikor engem ilyen szarságokkal kínálgatnak és erre bíztatok mindenkit, legyen az magyar, német, orosz vagy ukrán! A saját gondolatainkért, szavainkért, tetteinkért és mulasztásainkért tartozunk felelősséggel, nem dédapáink, és pláne nem a 600 éve errefelé garázdálkodó fene tudja mifélék tetteiért!
Sem az érdemek, sem a bűnök nem öröklődnek!
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 141
12 100
113

Az Észteknél áll a bál kitalálták, hogy 400 db WWII emlékművet eltüntettnek az Oroszajkúaknak ez nem tetszik.
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 457
16 817
113

Az Észteknél áll a bál kitalálták, hogy 400 db WWII emlékművet eltüntettnek az Oroszajkúaknak ez nem tetszik.
Megértem őket,nem volt nekik sétagalopp a Szovjetunióban élni.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 022
83 135
113
Szarrá keresik magukat a szankciókon a norvégok, de nem tudnak várni. Minden szállodánál várni kell, a szobát csak bizonyos idő után lehet átvenni. Főleg most, hogy a covid és a válság okán átalakult még ez a rész is (korábban rugalmasok voltak, ma már nem). Erre a suna nem bír várni. Szarnia kellett? Drogoznia? Esetleg hirtelen maszturba jött rá? Sosem tudjuk meg ...

 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 141
12 100
113

"demilitarizálást és denacifikálást szeretnének."
 
  • Hűha
Reactions: Kim Philby

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 022
83 135
113
Ekkora kamut! :)

"A The Guardian című brit lap szerint a vámmentes boltok már az ősszel megnyithatnak Moszkvában, ahol az elmúlt hónapokban szinte semmilyen nyugati terméket nem lehetett vásárolni az Ukrajna ellen indított invázió miatt kiszabott szankciók és a külföldi cégek kivonulása miatt." (Című? Nevű.)

 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 141
12 100
113
Nyugi, csak most építik fel az USA segítségével a casus bellit, hogy miért kell lerohannia Oroszországnak a Baltikumot is...
Szegény Oroszok még Ukrajnát sem fogyasztották/emésztették meg most meg jön a következő fogás sor, valami nagy nyilvános vacsora csata van?
vagy minden nyugati EU-s vezető valami kognítiv agyi fertőzésben szenved?
 
  • Vicces
Reactions: Kim Philby

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 849
81 351
113
Narva az észtországi náci hatóságok döntése ellen.

Az észtországi Narva orosz városában az emberek még azután is, hogy a náci hatóságok bejelentették több mint 400 szovjet katonák emlékművének lerombolását az országban, meg akarják védeni történelmüket, emléküket és szeretteiket, akik megvédték a békét a Nagy Honvédő Háború alatt.

 
T

Törölt tag 1711

Guest
Ekkora kamut! :)

"A The Guardian című brit lap szerint a vámmentes boltok már az ősszel megnyithatnak Moszkvában, ahol az elmúlt hónapokban szinte semmilyen nyugati terméket nem lehetett vásárolni az Ukrajna ellen indított invázió miatt kiszabott szankciók és a külföldi cégek kivonulása miatt." (Című? Nevű.)


Kamunak nem kamu, csak szimplán hazudnak pár dologban.
Pl. még Észak-Koreában is van egy üzletház ahova helyiek nem mehetnek be és csak $-ral lehet csak fizetni.
Ezeket a külföldi diplomatáknak tartják fent államközi egyezmények alapján, hogy hozzájuthassanak hazai ételekhez, gyógyszerekhez.
 
  • Tetszik
Reactions: enzo and Pogány

Raszputyin

Well-Known Member
2022. február 20.
1 587
4 826
113

Az Észteknél áll a bál kitalálták, hogy 400 db WWII emlékművet eltüntettnek az Oroszajkúaknak ez nem tetszik.

Az ilyen események miatt mondom, hogy szándékosan sem lehetne jobban Oroszországot beleprovokálni a SZU visszaállításába. Gondolom az USA súgja ezeket a nagyszerű tippeket a balti kormányoknak és így ezzel játszik Moszkva kezére, hogy legyen háborús indoka Moszkvának a Baltikum el/vissza-foglalására.