[BIZTPOL] Nyugat-Európa és Észak-Európa (Európai Unió)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
https://www-eurointegration-com-ua....tr_sl=uk&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=sc
A brit nagykövet reagált az Amnesty International botrányos jelentésére, amely az ukrán fegyveres erőket vádolja
2022. augusztus 5., péntek, 12:22
Melinda Simmons brit nagykövet kommentálta az Amnesty International ukrajnai háborúról szóló jelentését, amely felháborodást keltett az ukrán fegyveres erők elleni vádak miatt.
Mint az "Európai Igazság" írja, a nagykövet a Twitteren tette közzé nyilatkozatát.
"Az egyetlen dolog, ami az ukrán civileket fenyegeti, az az orosz rakéták, fegyverek és az orosz csapatok fosztogatása. Időszak. Ha Oroszország leállítaná Ukrajna lerohanását, nem lenne veszély" - hangsúlyozta Melinda Simmons.
Emlékeztetni kell arra, hogy augusztus 4-én az Amnesty International emberi jogi szervezet jelentést adott ki , amelyben leszögezi, hogy az ukrán hadsereg veszélyezteti a civil lakosságot azzal, hogy iskolák és kórházak területén állomásozik.

Ezt követően a szervezet ukrán irodája kommentárt tett közzé, amelyben kifejti, hogy az ukrán csapat nem vett részt a jelentés elkészítésében, és kezdettől fogva megpróbálta meggyőzni kollégáit az ilyen anyagok elfogadhatatlanságáról és hiányosságairól, és végül elutasította. lefordítani és terjeszteni, de véleményüket nem hallgatták meg.

Az elnöki hivatal a jelentés megjelenése után hangsúlyozta , hogy az ukránok életét csak az orosz hadsereg fenyegeti, az Amnesty International nyilatkozatai pedig nem mások, mint részvétel Oroszország Ukrajna elleni hiteltelenítő kampányában.

Olekszij Reznikov ukrán védelmi miniszter úgy véli, hogy az Amnesty International anyaga a szervezet "megfelelőségének elvesztését" jelzi.

Dmitro Kuleba külügyminiszter megjegyezte, hogy egy ilyen jelentés hamis egyensúlyt teremt a bűnöző és az áldozat között.
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113

Elnök: Európa gázzal való zsarolása az Orosz Föderáció tudatos politikája, régi európai hibák eredményeként​

2022. 08. 05. 23:31
Európa orosz gázzsarolása szándékos Európa-ellenes politika, amely régi európai hibák eredménye.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ezt videobeszédében mondta – írja az Ukrinform.

"Oroszország ahelyett, hogy a szerződések szerint szállítana gázt Európa területére, egyszerűen elégeti – méghozzá több mint egy hétig. Miért teszi ezt? Hogy Európában még jobban emelkedjenek az árak, hogy az átlag európaiak még szenvedjenek is. több, és hogy mindenki a kontinensen még nehezebb volt felkészülni a télre.Ez Oroszország tudatos Európa-ellenes, emberellenes politikájának megnyilvánulása és azon európaiak régi hibáinak eredménye, akik nem akarták látni, hogy a Gazprom , az Ukrajnát elkerülő orosz gázvezetékek ugyanolyan fegyverek Oroszország számára, mint a tankok és a tüzérség, és a célpontjuk mindannyian mi vagyunk, mindannyian Európában” – mondta Ukrajna elnöke.
Olvassa el még: Még Finnországból is láthatóak a lángok: Galuscsenko szerint az oroszok egyszerűen égetik a gázt a szankciók miatt
Hangsúlyozta: közösen kell megvédenünk magunkat az ilyen akcióktól: együtt kell készülni az új fűtési szezonra, reagálni az energiaszektorban fellépő orosz provokációkra, szankciókat kidolgozni az orosz zsarolásra és terrorra válaszul.

Mint arról beszámoltunk, a háború kezdete után a világközösség nagyszabású szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben.

Moszkva a gázszállítás teljes leállásával fenyegeti azokat az országokat, amelyek támogatják Ukrajna orosz agresszió elleni harcát , ami mély energiaválságot okozhat a tél előestéjén.
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 881
27 504
113
Sajnos nem egyedi eset, szóval nem is hoztam a hírt:
https://www.krone.at/2777407

Két kisfiú egyedül, anyuka nélkül jelent meg az orvosnál, a dokinak gyanús lett, hívta a rendőrséget, az anya és a 14 éves legnagyobb gyerek halott, idegenkezűségre utaló jelek, az anya barátja "eltűnt":
A gyanúsított tunéziai (ki lepődött meg?)
https://www.krone.at/2777582

Mit emelnek ki a zöldek? Párkapcsolati erőszak, férfierőszak, toxikus maszkulinitás.
Ami miatt most mégis említem:
https://index.hu/kulfold/2022/08/06/megoltek-egy-magyar-edesanyat-es-14-eves-lanyat-becsben/
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 906
36 213
113
Szerintem, és ez most nem csak a vontatott/önjáró lövegekre vonatkozik, a legjobb megoldás egy egységes EU hadsereg lenne. Egyrészt benne vagyunk az EU-ban és nem is fogunk belőle kilépni még jó darabig, bármennyire is ezt vizionáljak még egyesek itt is, egyszerűen nem éri meg kilépni, lásd brexit. Másrészt az már komolyan vehető hadsereg lenne, akár az oroszok, akárki más számára. Egységes beszerzéssel, komoly mennyiségekkel már a gyártók is komolyabban foglalkoznának. Otthonra mindenkinek maradna egy amerikai NG szerű szervezet. Az egységes hadsereg meg azt a problémát is megoldaná, hogy a romulánok esetleg át akarnak kelni a Tiszán, mert az abban a szervezetben nem menne. Rögtön nem azon kellene gondolkodni, hogy egy EU szintű hadgyakorlaton hogyan hangolják össze a 17 féle tök különböző koncepcióval felépített egységet. Ma még az sem egységes, hogy hogyan hívjuk ezeket. Hogyan akarunk kiállni bárki ellen, ha egy rohadt dandár, akarom mondani hadosztály, akarom mondani valami magasabb egység, aminek 3, ja nem 4 ezrede van, 2, ja nem 3 zászlóaljjal, de lehet, hogy az 4? Akkor hány emberem is van? És most akkor ez könnyű, vagy hegyivadász? Ja akkor ennél van egy nehéz, ja nem az nem az. (igen kicsit eltúloztam, de a probléma érthető). Márpedig ha végig vesszük a lehetséges forgatókönyveket, akkor bizony az EU-nak hamarosan szembe kell néznie azzal a problémával, hogy egyedül is ki kell tudnia állni magáért. Egy széttagolt, ezerféleképpen felépülő hadsereg halmaz mindenre alkalmas, csak erre nem. Például lehet mutogatni a TV-ben, hogy nekünk vannak ám fegyvereink. A pórnépnek pont bejön. Az ellen meg esetleg belehal a röhögésbe.
...és kimondaná meg ennek az EU hadseregnek hogy mit csináljon?
Ha teljes egyetértés kell hozzá, akkor sosem fog semmit csinálni, ha pedig nem, akkor ki lesznek akadva sok millióan hogy "Brüsszel halálba küldi a katonáikat". Nem működne!
+ ott van a NATO az USA-val az élen. Lássuk be hogy Európa védelmi képességei nagyon gyengék: talán 4-5 potens haderő van, a többi az alibi-hadsereg. Nem bízám rájuk a kontinens biztonságát...

EU maradjon gazdasági szervezet (minden hibájával együtt is jobb, mintha nem lenne), a NATO meg biztosítja védelmet.
Amcsik nélkül az oroszok már rég a lengyel-ukrán határnál lennének...
 

Flexus

Well-Known Member
2018. március 16.
1 417
5 023
113
...és kimondaná meg ennek az EU hadseregnek hogy mit csináljon?
Ha teljes egyetértés kell hozzá, akkor sosem fog semmit csinálni, ha pedig nem, akkor ki lesznek akadva sok millióan hogy "Brüsszel halálba küldi a katonáikat". Nem működne!
+ ott van a NATO az USA-val az élen. Lássuk be hogy Európa védelmi képességei nagyon gyengék: talán 4-5 potens haderő van, a többi az alibi-hadsereg. Nem bízám rájuk a kontinens biztonságát...

EU maradjon gazdasági szervezet (minden hibájával együtt is jobb, mintha nem lenne), a NATO meg biztosítja védelmet.
Amcsik nélkül az oroszok már rég a lengyel-ukrán határnál lennének...
Részben igazad van, ami azt illeti, hogy az USA nélkül mi lenne. De, pont ezért kell egy egységes EU haderő. A probléma amúgy valós, de pont te írod, hogy Európa védelmi képességei nagyon gyengék. Ezt soha nem fogod megugrani, ha huszonsok ország mindenféle egyeztetés nélkül "fejleszt". A politikai része megint más kérdés. Én örülnék ha csak gazdasági szövetség maradna az EU, a politikai részét (parlament) radírozni kellene. Viszont a katonai vezetésének egységesnek kellene lennie, jól körül írt feladatkörökkel. Azt valóban nehéz elérni, de nem lehetetlen. Ilynek, a szövetséget ért külső fenyegetés, és a szövetség gazdasági érdekeinek védelme külföldön, ebbe beleértve az illegális migrációval összefüggő eseeket is.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 210
31 269
113
Részben igazad van, ami azt illeti, hogy az USA nélkül mi lenne. De, pont ezért kell egy egységes EU haderő. A probléma amúgy valós, de pont te írod, hogy Európa védelmi képességei nagyon gyengék. Ezt soha nem fogod megugrani, ha huszonsok ország mindenféle egyeztetés nélkül "fejleszt". A politikai része megint más kérdés. Én örülnék ha csak gazdasági szövetség maradna az EU, a politikai részét (parlament) radírozni kellene. Viszont a katonai vezetésének egységesnek kellene lennie, jól körül írt feladatkörökkel. Azt valóban nehéz elérni, de nem lehetetlen. Ilynek, a szövetséget ért külső fenyegetés, és a szövetség gazdasági érdekeinek védelme külföldön, ebbe beleértve az illegális migrációval összefüggő eseeket is.
Jó.De ehez az kéne,ami nincs.Hogy az EU ne csak nevében legyen EU,hanem ténylegesen szövetségi állam legyen.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 906
36 213
113
Részben igazad van, ami azt illeti, hogy az USA nélkül mi lenne. De, pont ezért kell egy egységes EU haderő. A probléma amúgy valós, de pont te írod, hogy Európa védelmi képességei nagyon gyengék. Ezt soha nem fogod megugrani, ha huszonsok ország mindenféle egyeztetés nélkül "fejleszt". A politikai része megint más kérdés. Én örülnék ha csak gazdasági szövetség maradna az EU, a politikai részét (parlament) radírozni kellene. Viszont a katonai vezetésének egységesnek kellene lennie, jól körül írt feladatkörökkel. Azt valóban nehéz elérni, de nem lehetetlen. Ilynek, a szövetséget ért külső fenyegetés, és a szövetség gazdasági érdekeinek védelme külföldön, ebbe beleértve az illegális migrációval összefüggő eseeket is.
Akkor a döntő érv: az USA nagyon nem akarja. Voltak rá utalások részükről, hogy ha nagyon erőltetik az európaiak ezt a közös hadsereget, akkor az amcsik kiszállnak NATO-ból, Európa védelméből! Akkor aztán dörzsölné Putyin a tenyerét rendesen...
Egy USA-t kiváltó európai haderő brutális pénzbe kerülne. A NATO nélkül GDP 4-6%-ot kellene mindenkinek védelemre költeni és akkor nem maradna pénz Lölönek - mármint a tanároknak, orvosoknak! :rolleyes:
Bár azoknak most se jut...
 
  • Vicces
Reactions: LMzek 2.0

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 950
18 441
113
De, pont ezért kell egy egységes EU haderő.

Nem kell. Egy normális katonai szövetségben semmi szükség rá. Ezért van a NATO. Minden hibájával együtt is ad némi biztonságot, bárki, bármit is mond. EU haderő, olyan lenne mint az EU. Semmi szükség közös haderőre. Önálló katonai képességek kellenek, egy normálisan működő korrekt katonai szövetségben. Más kérdés hogy a tagállamok még erre sem képesek, már a legtöbb.
 

Flexus

Well-Known Member
2018. március 16.
1 417
5 023
113
Akkor a döntő érv: az USA nagyon nem akarja. Voltak rá utalások részükről, hogy ha nagyon erőltetik az európaiak ezt a közös hadsereget, akkor az amcsik kiszállnak NATO-ból, Európa védelméből! Akkor aztán dörzsölné Putyin a tenyerét rendesen...
Egy USA-t kiváltó európai haderő brutális pénzbe kerülne. A NATO nélkül GDP 4-6%-ot kellene mindenkinek védelemre költeni és akkor nem maradna pénz Lölönek - mármint a tanároknak, orvosoknak! :rolleyes:
Bár azoknak most se jut...
Az USA éppen lefelé tart, pár évtized és baszhatja. Márpedig ha egy gyengülő USA figyelme egyre inkább a távolkelet felé fordul, akkor mi is baszhatjuk.
 

Flexus

Well-Known Member
2018. március 16.
1 417
5 023
113
Nem kell. Egy normális katonai szövetségben semmi szükség rá. Ezért van a NATO. Minden hibájával együtt is ad némi biztonságot, bárki, bármit is mond. EU haderő, olyan lenne mint az EU. Semmi szükség közös haderőre. Önálló katonai képességek kellenek, egy normálisan működő korrekt katonai szövetségben. Más kérdés hogy a tagállamok még erre sem képesek, már a legtöbb.
A NATO (jelenleg) kb USA+némi apró. Legalább azt el kellene érni, hogy legyen egy egységesen felszerelt, egységes szervezeti kereteket alkalmazó, erős európai szövetség. Ha nem akarjátok, akkor nem kell egy hadseregnek hívni, tőlem mehetünk moduláris irányba is, csak ne az legyen, hogy mindenki azt vesz/fejleszt/alkalmaz ami éppen eszébe jut.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 210
31 269
113
Akkor a döntő érv: az USA nagyon nem akarja. Voltak rá utalások részükről, hogy ha nagyon erőltetik az európaiak ezt a közös hadsereget, akkor az amcsik kiszállnak NATO-ból, Európa védelméből! Akkor aztán dörzsölné Putyin a tenyerét rendesen...
Egy USA-t kiváltó európai haderő brutális pénzbe kerülne. A NATO nélkül GDP 4-6%-ot kellene mindenkinek védelemre költeni és akkor nem maradna pénz Lölönek - mármint a tanároknak, orvosoknak! :rolleyes:
Bár azoknak most se jut...
Valójában olcsóbb lenne egy egységes közös haderő,mint igy külön-külön összevisszaságban.Gond inkább a politikai oldalon van.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and Aladeen

Flexus

Well-Known Member
2018. március 16.
1 417
5 023
113
Az USA éppen lefelé tart, pár évtized és baszhatja. Márpedig ha egy gyengülő USA figyelme egyre inkább a távolkelet felé fordul, akkor mi is baszhatjuk.
Nem tudom mi a humoros ebben, de ha gondolod akkor nevetgélj csak rajta. Melyik része nem igaz?