[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 165
3 449
113
Ugyanaz a téma más más napi hírei de aktuálisak még ma is.
Oroszország dezinformációjai / magyarul hazugságai ellen valamit talán lehet tenni ;)
I

A The Times: Az Amnesty International Putyin propagandájának szócsöve lett, és el kell hagynia a helyszínt​

Anastasia Kalatur – 2022. augusztus 7., vasárnap, 04:00
68692
Az Amnesty International az orosz agresszió áldozatait rágalmazva Vlagyimir Putyin rezsimjének propagandájává vált – írja erről a The Times brit kiadvány.
Forrás : The Times szövege
Szó szerint : „Az Amnesty International, amely a „lelkiismereti foglyok” ügyeinek feltárásával foglalkozik, ezen a héten saját hitelességét akarta aláásni azzal, hogy a Putyin-rezsim propaganda szócsöveként szolgált... A közvélemény nagylelkűen adományozó tagjai és Az időnek abba kell hagynia, hogy az üldöztetés áldozatain segít. Az Amnesty egykor tekintélyes humanitárius kampányként most szomorú közömbösséget tanúsít az elnyomással szemben. Miután elengedte a bűnözést és a fasizmust, tisztességesen kell elmennie."

Részletek : Megjegyzendő, hogy az ukrán erők lakott területeken állomásoznak, mert orosz csapatok támadják őket. Ez az orosz katonai műveletek bevált módszere Csecsenföldön és Szíriában, valamint Ukrajnában. Ehelyett az ukrán erők bátran ellenállnak, és segítik a civileket a veszélyes területek elhagyásában.

A The Times azt írja, hogy létezik a genfi egyezményekben kodifikált jogi kötelezettség a polgári lakosság védelmére a háborúban, és az olyan szervezetek megfigyelő tevékenysége, mint a Vöröskereszt, segíthet ennek teljesítésében. Megjegyzik, hogy "ez egyáltalán nem ugyanaz, mint az agresszió áldozatainak hibáztatása és rágalmazása, amit az Amnesty tesz itt. Nem meglepő, hogy a csoport ukrán irodája, amellyel senki sem konzultált, elítélte ezeket az állítólagos következtetéseket, miközben a londoni orosz nagykövetség készségesen újraalkotta őket." Az Amnesty-jelentés félreértelmezi a nemzetközi jog tartalmát.

A The Times rámutat, hogy az emberi jogi csoport már tavaly megalázta a Kreml-et azzal, hogy megtagadta Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető lelkiismereti fogolyként való elismerését, mielőtt a bírálatok zápora után sietve visszavonta a döntést, és "nyilvánvalóan az Amnesty semmit sem tanult tőle. ezt a fiaskót".

  • Az Amnesty International emberi jogi szervezet augusztus 4-én adott ki jelentést , amelyben leszögezi, hogy az ukrán hadsereg veszélyezteti a civil lakosságot azzal, hogy iskolák és kórházak területén állomásozik.
  • Ezt követően a szervezet ukrán irodája kommentárt tett közzé, amelyben kifejti, hogy az ukrán csapat nem vett részt a jelentés elkészítésében, és kezdettől fogva megpróbálta meggyőzni kollégáit az ilyen anyagok elfogadhatatlanságáról és hiányosságairól, és végül elutasította. lefordítani és terjeszteni, de véleményüket nem hallgatták meg.
  • Az elnöki hivatal a jelentés megjelenése után hangsúlyozta , hogy az ukránok életét csak az orosz hadsereg fenyegeti, az Amnesty International nyilatkozatai pedig nem mások, mint részvétel Oroszország Ukrajna elleni hiteltelenítő kampányában. Olekszij Reznikov ukrán védelmi miniszter úgy véli, hogy az Amnesty International anyaga a szervezet "megfelelőségének elvesztését" jelzi. Dmitro Kuleba külügyminiszter megjegyezte, hogy egy ilyen jelentés hamis egyensúlyt teremt a bűnöző és az áldozat között.
Egy kicsit off.
A fantáziát az intelligencia egyik legjobb fejlesztőjének tartják néhányan, míg gyermekként ezek a mesék, idősebb korban talán a konteók töltik be ezek szerepét (bár az felnőttkori IQ változásnak, számos kutatás szerint, már kicsi a valószínűsége, s ha ezt elfogadjuk, akkor jóindulattal csak szintentartásnak nevezhetnénk). Akárhogy is, én nagyon szeretem a konteókat, mivel "rákényszerítenek" arra, hogy egy adott cselekményt számos szemszögből vizsgáljon meg az ember, így a jó konteó soha nem "predesztinál", hanem annak jó esetben számos "konklúziója" lehetséges.

Az AI letagadhatatlanul a nyugat egy angolszász terméke 1961-ből, mely elég nagy szavakkal bír, így mindenképpen egy érdekes helyzettel találja szembe magát az ember. Alapvetően én személy szerint három dolgot tudok most elképzelni: kiállt "meglévő értékei" mellett; hibázott; vagy szándékos hibát vétett.
Az első eset attól függetlenül is előfordulhat, hogy azok számára, akik elvesztették a bizalmukat eme szervezetben az elmúlt évtizedekben, ettől a "botlástól" még nem fog helyreállni a bizalmuk, ebből fakadóan azt kell feltételezni, hogy vállalva aktuális pozíciójának részleges és pillanatnyi romlását, magasztos értékei mellett kiállt a szervezet. Bár itt meg kell jegyezni, hogy a cselekmények fényében kijelenthető, hogy a helyi (ukrán) irodát átlépve született meg a döntés, vélhetően nemcsak ennek elkészültéről, de nyilvánosságra hozataláról is (ugye emiatt mondott le az ukrán AI feje), így eme verzió valószínűsége inkább csökken, mint nő, mivel vélelmezem, ha a központ ellentétesnek ítélte volna az ukrán AI álláspontját, egyszerűen kirúgták volna annak vezetőjét korábban.
A második opció, alatt alapvetően a gondatlanságot érteném, a központi irányvonal zavarai (New York Times, Washinton Post némely cikke) ösztökélték az AI-t arra, hogy az ukrán kirendeltségen átlépve írjon az ukrán állam (és katonaság) hibáiról, nem látva előre (s ez ugyanúgy része az elsőnek) a "társas" média reakcióját, melyek megragadva az alkalmat próbálják az AI reputációját rombolni, csökkentve a "versenytársuk" jelentőségét, saját lojalitásukat fitogtatása mellett.
A harmadik lehetőség az, hogy még nem döntötték el, hogy mi fog pontosan történni, így két vasat is a tűzben tartanak, így ha el kell távolodni zelenszkijtől akkor is van mihez nyúlni, ha meg kell tartani, akkor meg lehet maradni az eredeti irányvonalnál (amellett pozitív hozadéka a szövetségesek belső, alapvetően gazdasági eredetű problémáiról legalább részlegesen elterelni a figyelmet).

Akár egy olyan verzió esett meg, amit nem vázoltam fel (például, hogy Putyin szócsöve, vagy egy éppen teljesen független szervezettről van szó)), akár a fentiek, az viszont tény marad, hogy az AI leírta: több esetben iskolák, óvodák területén tüzérségi/parancsnoki pontokat állítottak fel, annak környezetéből pedig nem költöztették el a civileket, ezzel kockáztatva, s egyben növelve a civil áldozatok számát. Ezzel csak nyílt teret adva az egyébként nem eltagadható ez irányú "vádaknak".
A történet folytatása már talán nem is olyan fontos, hisz a lényeg már lezajlott.
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 603
113
Szerintem magyart meg lehet jobban megert egy program mint egy tuvai szoveget.
Nem igazán van rá szükség. A fél szovjet hadsereg hesszelt Magyarhonban éveket. Szerinted nem találnak annyi a magyart legalább megértő embert, amennyit akarnak?
Hagyjuk már ezt. Van olyan szíriát megjárt orosz tüzértiszt ismerősöm, aki gyerekként minden nyarát Kárpátalján töltötte. Perfekt beszél magyarul. Nem hinném, hogy ő az egyetlen...
Pontosan erről van szó.
Taktikai kommunikációra jó, mire lefordítják, addigra elavult az infó.
Egy alkalommal jó. A következőnél már lesznek gondok :)
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 679
34 573
113
Az LPR hírszerzése: az ukrán fegyveres erők katonái elégetik a csatatéren maradt zsoldosok testét
 

Raszputyin

Well-Known Member
2022. február 20.
1 587
4 826
113
Nem szoktam nagyon kiakadni, de a portfólióra sikerült. Mivel nagy szakértők (valaminek biztos) , így csináltam nekik egy tesztett.
A képeken elrejtettem ismeretlen számú Semtexet, gyurmát és gumit. Remélem képkeresés/URL nélkül is megmondják melyik melyik :D

1152115-semtex.jpg

117606.jpg

Semtex-10-1lb-block_-_600-1-copy.jpg


high-density-rubber-block-500x500.png


images



A megfejtéseket a portfolioskentneterjesszfaszsagokat.cia.gov. e-mail címre várjuk. :rolleyes:

Sajnos a filenévben benne van a megfejtés :)
 
W

Wilson

Guest
Nagy-Britannia további három MLRS-t és lövedéket biztosít Ukrajnának...

2022. augusztus 10., szerda, 23:58.

Ben Wallace brit védelmi miniszter szerdán megerősítette, hogy London a már Kijevben lévő három mellett további három MLRS (M270) rakétarendszert, valamint "jelentős" számú rakétát ad át Ukrajnának.

Az Európai Igazság jelentése szerint Wallace ezt a BBC kommentárjában mondta .


 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 423
44 116
113
Elmennek a p....csába a németek a két orvosi hűtővel együtt.
Ez tipikusan az a "lelkesedés" Németország részéről, amit másik topikban @dudi nem értett! Itt sem kapják parancsba a "főnöktől" a németek hogy szállítaniuk kell fegyvert az ukránoknak a saját valós érdekeik ellenére is, csak "elvárt".

Itt van az eredménye, ahol tudják szabotálják, lassítják a folyamatot. Ha meg nem lehet tovább húzni, küldenek 4 db Gepardot, 2 orvosi hűtőszekrénnyel...
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 423
44 116
113
földközelben repülő fegyvert sokkal valószínűbbnek tartom mint az ATACMS-et, mivel az utóbbira tudott volna dolgozni a környéken lévő Sz-3-400-asok tömkelege. Két lehetőség van: 1, a Lucs iroda a Neptun után alkotott valami újat, és most debütált. 2, Be nem jelentett robotrepülőgépet kaptak az amerikaiaktól. Szerintem az 1-es lehetőség valószínűbb.
A HARM roncsokra mi a magyarázat?

Arról nem nagyon szólnak a hírek, hogy előtte hány orosz légvédelmi radart csaptak szét/szedtek ki egy időre a forgalomból, mert csak a HARM-okat mutogatták az oroszok, arról síri csend van hogy mit okoztak előtte.

HA beütöttek vele egy lukat a bázis körüli légvédelmen, bármi is lehetett ott, szerintem.
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 414
6 896
113
3 Szu-30Szm és 5 Szu-24M/MR és 4 raktár semmmisült vagy sérült meg.
A piros téglalapok valaminek a raktárai
A piros körök megsemmisültek vagy megsérült repülőgépek
Zöld körök, a gépek, amelyek sértetlenek maradtak minden bizonnyal

HBEUZwP-TEA.jpg

w2u9l7wdOVY.jpg
ha atacams akkor nem 80 km-ről lőtték ki
hanem megkapták a 300 km-es verziót is
a jövőben ez a körülmény elég sok komplikációt okozhat, ha igaz
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Ukrán kormányzati oldalról is egyszer már linkeltem, épp bokinak, de téged is érdekelhet, hogy a Lengyel T-72-esek nem ERAWA-val érkeztek, ami egy igen jó ERA kazetta, hanem ezeréves, tyúkszaros Kontakt-1-essel, ami hasonlóan néz ki, arra is mondhatná a laikus érdeklődő, hogy azt is kibelezve adták.


Vagy akkor posztolni fogok az Abrams topicjába, hogy néznek ki a rá aggatott ERA kazetták, használat után. Sokaknak téves elképzelésük van az ERA-ról.

Mit akartàl mondani? Milyen használat után?
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
4 998
13 301
113
15 német önjáró Lövegből 5 PzH 2000 maradt az ukrán fegyveres erők szolgálatában
Sőt, kiderült, hogy 10 tüzérségi létesítmény nem veszett el a csatában - a tarackokat egyszerűen nem lehet megjavítani a pótalkatrészek hiánya miatt.
Ja, a német Bundeswehr is leginkább alkatrész hiány miat áll olyan sz***l mint ahogy. :cool:

-------------------------
Amúgy pedid megjelent megnemerosítet hír, hogy a feheroroszoszági orosz bázison is voltak robbanások ... ezek az eldobott cigarettacsikkek ... :oops:

 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 778
40 046
113
Összefoglaló 08.10.

Az ellenségeskedés és a frontok helyzetének térképe augusztus 10-én este​

Szergej Storozsev ma 01:25-kor


Naprakész információk
Energodar lakónegyedeit, ahol a Zaporizzsja Atomerőmű található, az ukrán fegyveres erők naponta bombázzák – mondta Alekszandr Volga , a város CAA vezetője . Ezekkel a támadásokkal kapcsolatban Oroszország kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülése – augusztus 11-én, csütörtökön kell megtartani.
Az elmúlt napi helyzet a frontokon:
  • szláv irányban az ellenüteg harc részeként az ágyú- és rakétatüzérség alegységeit a lőállásokban elnyomják. A fő csapások Szeverszk és Verkhnekamensky területére esnek. Magában Szeverszkben is folynak a harcok;
  • Artyomovszkij (Bakhmutovszkij) irányban a rohamegységek részt vesznek a fegyveres ukrán alakulatokkal folytatott harci műveletekben a városban;
  • donyecki irányban Peszki község közelében a mozgósított ukránok megtagadták előrenyomulást a frontra, miután az Ukrán Fegyveres Erők 56. dandár állományának 70%-át megsemmisítették . Küzdenek a Kodemáért és a Merry Valleyért;

  • az orosz légierő déli irányában az ukrán légierő három repülőgépét lőtték le a Nikolaev régió területe felett. Az orosz rendfenntartók őrizetbe vettek négy helyi lakost Herson régióban, akiket az SBU érdekeit szolgáló tevékenységgel gyanúsítanak. Harcok dúlnak az Ingulets folyónál;
  • Érkezés. Az ukrán fegyveres erők lövöldözése után Donyeck Kalinyinszkij kerületében erős tűz ütött ki a sörgyárban. Az ammóniavezeték károsodásából eredő ammóniaszivárgás miatt az üzemben és a sörgyártól két kilométeres körzetben nehéz lélegezni. A vállalkozás egy alkalmazottja életét vesztette, további hárman megsérültek;
  • a határon. Az ukrán szabotőrök továbbra is aktívak a Kurszk régióban. Ezúttal a Lgov-Szudzsa út 28. kilométerénél rongáltak meg a vasúti síneket.
 

Catles

Well-Known Member
2021. február 5.
497
1 688
93
Ja, a német Bundeswehr is leginkább alkatrész hiány miat áll olyan sz***l mint ahogy. :cool:

-------------------------
Amúgy pedid megjelent megnemerosítet hír, hogy a feheroroszoszági orosz bázison is voltak robbanások ... ezek az eldobott cigarettacsikkek ... :oops:

Ez nem túl valószínű. Ha nem hülyék az ukik akkor nem adnak ürügyet a fehéroroszoknak hogy hivatalosan is speciálisan műveletkedjenek.
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
❗A Zaporozsjei régió hatóságai szeptember 11-én népszavazást szeretnének tartani az Oroszországhoz való csatlakozásról - Jevhen Balitsky A Zaporozsjei terület katonai-polgári közigazgatásának vezetője ezt az Izvesztyija napilapnak adott interjújában jelentette ki. "Oroszországban szeptember 11-én egyetlen szavazási napon tartják a választásokat, eddig de jure nem vagyunk Oroszország. De természetesen nagyon szeretnénk ezt" - mondta a régió vezetője.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 778
40 046
113
Ez nem túl valószínű. Ha nem hülyék az ukik akkor nem adnak ürügyet a fehéroroszoknak hogy hivatalosan is speciálisan műveletkedjenek.
Ja, a német Bundeswehr is leginkább alkatrész hiány miat áll olyan sz***l mint ahogy. :cool:

-------------------------
Amúgy pedid megjelent megnemerosítet hír, hogy a feheroroszoszági orosz bázison is voltak robbanások ... ezek az eldobott cigarettacsikkek ... :oops:

Gyakorlat van a repülőtér környékén amit már régen be jelentettek!!