K
kamm
Guest
Az MS20 csomagban nincsen blokk csere.A svédek a cseheknek a tenderük alatt ajánlották fel az új AESA radaral ellátott verziót.Ez a MS2.2 keretén belül történt volna.

Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Az MS20 csomagban nincsen blokk csere.A svédek a cseheknek a tenderük alatt ajánlották fel az új AESA radaral ellátott verziót.Ez a MS2.2 keretén belül történt volna.
Állítottam az ellenkezőjét vagy írtam ilyet , biztos nem!Mar megint kezdjuk... Az Mk5 joval kesobb jott, mint a BlockII.
Látszik, hogy nem a hazai hivatalos médián edződtek a reakcióid. Volt itt egyszerre 4 vészhelyzet is meghirdetve (a COVID miatt egészségügyi, meg még valami a mostaniak mellett), olyan harcos mondatokkal, mintha már holnap végünk lenne, csak legyen rendeleti kormányzásra ok.Akkor ideznem a teljes mondatot, mert lathatoan eldobtad a lancot azonnal a "veszelyhelyzet" szonal, es mint valami nagyon idos nyugdijas, akinel mar csak az asszociacios palyak mukodnek, azonnal linkelni kezdtel...![]()
![]()
Milyen veszelyhelyzet es milyen "cserere" gondolsz? Ti. a Gripenen olyan nincs, hogy "radarblokk-csere"; van a backend meg a frontend, de ha jol remlik ezeknek az upgradeje az MS20 Block II resze...?
Namarmost a fenti linkjeid mennyiben relevansak valamifele azonnali radarupgradere a Gripenen...?
Nem monodom, hogy nem kell, sot, nagyon szeretnem, de a @kelepisti irt valaszom arra vontakozott, hogy nem ertem, mitol lenne ez prioritas, mondjuk egy masodik szazad megrendelese, egy PULS/MARS2 avagy valamifele ABM halo berendelese elott.
? Az MS20 elso lepcsojet regen megkaptak, abban voltak az uj fegyverek integralva (evekkel ezelott.)Már bocsánat, de az MS20 több ágra oszlik. Az első a tisztán szoftveres upgrade, ezt megkapták a repülőgépek. A második a radarok hardwares cseréje (nem a radartányér AESA cseréje, hanem az orr részben lévő "dobozok" cseréje, amelyet szintén megrendeltünk. Ezek is elindultak, de a csehek néhány hónap alatt végigtolták/tolják mi meg elhúzzúk a nagyobb javításokra, amikor svédbe repülnek a gépgek, talán évi 4-5 darabra. A MS20 harmadik lépcsőjében lenne az AESA radarcsere, de ezt senki sem rendelte még meg.
Igen, ez erdekes, hogy az Mk4-et nem kaptak meg meg a magayrok, tenyleg ment a fillereskedes...? Az MS20 elso lepcsojet regen megkaptak, abban voltak az uj fegyverek integralva (evekkel ezelott.)
Mar az Mk2-Mk3 radar upgradenel is ugrott vagy 50% a hatotav, az Mk3-Mk4 meg kb megduplazta!
----
Igy van, de az Mk4-est nem!!! Abban cserélnek komplett egységeket (jelfeldolgozás, zavarvédettség stb) az orr részben. Saját szemmemel láttam, mit cserélnek (a dobozba bent nemNos utóbbi húzódik forráshiány miatt!!!!
Akkor ideznem a teljes mondatot, mert lathatoan eldobtad a lancot azonnal a "veszelyhelyzet" szonal,
Védekezésben is támadsz, támadhatsz. Védekezésben is berepülhetsz az ellenség légvédelmi ernyője alá.Tényleg, valaki magyarázza már el nekem, mert nem értem. Nem értek hozzá. Minek kellene nekünk lopakodóképes repülőszázad, ha területvédekezést akarunk. Feltételezve a fejlett légvédelmet, minden kapcsolódó területtel együtt. A lopakodó képességhez vastagon kellen nyalnunk az usa seggét (F35). Gondolom ez alap. Megérne ez ennyit? Támadni nem akarunk, védekezni meg egy rendes felszereltséggel is tudnánk. Nem lenne jobb, 2-3 század grip, de teljes felszereltséggel? Taurus, meteor, iris-T, meg minden. Meg felderítés az égből. A svéd gép, szoftveresen mennyire tiltható, ha nekik nem tetsző dolgot csinálnánk? Gondolom olyankor az F35 felszállni se tudna. Ha a nagy usa úgy gondolná.
Miből gondolod hogy "kell nekünk lopakodó"?Tényleg, valaki magyarázza már el nekem, mert nem értem. Nem értek hozzá. Minek kellene nekünk lopakodóképes repülőszázad, ha területvédekezést akarunk. Feltételezve a fejlett légvédelmet, minden kapcsolódó területtel együtt. A lopakodó képességhez vastagon kellen nyalnunk az usa seggét (F35). Gondolom ez alap. Megérne ez ennyit? Támadni nem akarunk, védekezni meg egy rendes felszereltséggel is tudnánk. Nem lenne jobb, 2-3 század grip, de teljes felszereltséggel? Taurus, meteor, iris-T, meg minden. Meg felderítés az égből. A svéd gép, szoftveresen mennyire tiltható, ha nekik nem tetsző dolgot csinálnánk? Gondolom olyankor az F35 felszállni se tudna. Ha a nagy usa úgy gondolná.
Csak kérdeztem.Miből gondolod hogy "kell nekünk lopakodó"?
Egyelőre minden hír további Gripenek beszerzéséről szól...csak azon szoktunk itt vitatkozni, hogy C/D vagy E/F verzió várható-e.
Én is úgy érzem, ha van valamink, azt kellene felfejleszteni a legjobbra. Ami mindent tud, képességeihez képest.Csak kérdeztem.
Annyira nem fontos nekünk a lopakodó képesség, mert a legtöbb potenciális ellenfelünknek a légvédelme nem túl izmos. ?ég az ukránok is szoktak még repkedni a front felett, pedig korábban "legendákat meséltek" az orosz légvédelem képességeiről.Kösz. Csak annyi lett volna a kérdés, ha az ellen támad, nem muszáj berepülni az ellenség légvédelmi ernyője alá. Ha van fejlett robotreped, mondjuk a taurus, még a magyar védernyő alól is indíthatsz célra, utána meg ha az megsemmisült, mehetsz beljebb is. Mennyire fontos a dupla áru lopakodás?
Ulamisten....!Azélt az elgondolkodtató, ha a Gliffmadalakat választottuk volna, akkol miélt nem jelentették be, hiszen ez egy legalább tíz éves folyamat, tehát nincs éltelme a késlekedésnek.
Miélt élzem úgy, hogy a két év múlva esedékes amelikai elnökválasztás még benn van a tölténetben...
Azélt az elgondolkodtató, ha a Gliffmadalakat választottuk volna, akkol miélt nem jelentették be, hiszen ez egy legalább tíz éves folyamat, tehát nincs éltelme a késlekedésnek.
Miélt élzem úgy, hogy a két év múlva esedékes amelikai elnökválasztás még benn van a tölténetben...
A Griffmadarakat valasztottuk, ez kb a fegyverzetfejlesztésénél a tavalyi repülőnapon eldőlt. A pénzügyi konstrukció, a hadiipari vonzata stb. viszont nem 2 tárgyalás. Talán jövőre, akár a rep. napon bejelentik.Azélt az elgondolkodtató, ha a Gliffmadalakat választottuk volna, akkol miélt nem jelentették be, hiszen ez egy legalább tíz éves folyamat, tehát nincs éltelme a késlekedésnek.
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..