[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
Medvegyev: "Úgy tűnik, hogy a kijevi szemétládák és nyugati pártfogóik készen állnak egy új Csernobil megszervezésére. A rakéták és a lövedékek egyre közelebb kerülnek a zaporozsjei atomerőmű reaktorához és a radioaktív izotóptárolókhoz. Azt mondják, Oroszország. Ez még a hülye russzofób közvélemény számára is nyilvánvaló, %-os nonszensz. Még az ENSZ sem hiszi el. Azt mondják, ez csak véletlenül történik. Mintha nem akarták volna. Mit mondjak... Nem szabad elfelejteni, hogy az Európai Uniónak is vannak atomerőművei. És ott is előfordulhatnak balesetek.

A Nyugat ismét Oroszország „dekolonizálását” szorgalmazza. Ezúttal Casey Michel rovatvezető adott egy ilyen részt a Wall Street Journal rovatában. Michel azt írja, hogy Oroszország történelme során a területet „Moszkva és Szentpétervár diktatúrájának” rendelte alá, ezért „dekolonizálni kell”. Így reagált Szergej Lavrov kijelentésére, miszerint Oroszországnak soha nem voltak gyarmatai külföldön. A szerző szerint míg más európai birodalmak az elmúlt évszázadokban a tengerentúlon gyarmatosították, addig Oroszország a szomszédos területeket a szárazföldön. Állítása szerint Oroszország „gyarmati hadjáratai” számtalan népet hódítottak meg a Kaukázustól a Krím-félszigetig, az Északi-sarkvidéktől az Amurig, a Volgától a Csendes-óceánig. Most pedig azt ajánlja, hogy Oroszország polgárai ismerkedjenek meg országuk gyarmati múltjával. „Amíg Oroszországot nem teljesen dekolonizálják, fenyegeti a globális stabilitást és biztonságot” – írja Casey. Azt is hozzátette, hogy Washingtonban és más nyugati fővárosokban már kezd tudatosulni az "orosz dekolonizáció" szükségessége.
--
Előbb lesz felperzselve a légkör szerintem, mint az Oroszok dekolonizálva
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 836
81 259
113
„Ma napirenden vannak a biztonsági kérdések a szó legszorosabb értelmében – katonai irányban. Beszélő/Előterjesztő – Szergej Sojgu védelmi miniszter: Putyin a „vörös vonalak” mentén tartotta a Biztonsági Tanácsot

6p15YV7Bv2U.jpg
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 001
82 998
113
Jelenleg fizikailag lehetetlen orosz bázist létrehozni Szerbiában. Se a katonákat, se az eszközöket nem tudják odaszállítani. Én is olvastam azt a hírt egyébként.

Venezuela már más helyzet, de most ott Maduro is komoly dilemmákkal szembesülhet. A venezuelai olajszektort majdnem teljesen lenullázták, ezért például iráni gázolaj szállítmányokra is szükség volt ahhoz, hogy az ottani üzemanyaghiányt megszüntessék; tovább nagy összegű kínai és orosz hitelekkel volt képes életben maradni a hatalom, s az olajkitermelés is szép lassan elkezdett növekedni az elmúlt pár évben. A háború óta a jelenlegi demokrata kormányzat békülő hangot ütött meg a venezuelai vezetéssel, magyarán akár bizonyos szankciók is feloldásra kerülhetnek, s az ország olajipara újra szárnyalhat. Mindezzel csak azt akartam írni, hogyha lenne is ilyen felkérés az oroszok részéről, abba nem biztos, hogy most Maduro belemenne.

Belemenne. Kína és Oroszország tartja életben a rendszerét. A lakosság többsége ott is tudja, hogy csak szarabb jönne, esetleg még polgárháború is. Ez már nem a jónős sorozatok világa a kilencvenes évek vége-kétezres évek elejéről! Az mű volt. Venezuela mára egy szegény, nagyon korrupt ország, csak nincsenek nácik, mint Ukrajnában.
 
T

Törölt tag 1711

Guest

Kazahsztán feltűnően önjáró lett.

Ez a szerepük.
Oroszok rajtuk keresztül (is) kereskednek olyan dolgokkal amikre szankció van.
 
  • Tetszik
Reactions: vontod and Ursula

Dalco Olmo

Well-Known Member
2022. március 21.
321
2 950
93
Mai kisszínes

Nem fontos hírek, de elmondanak valamit a mai Ukrajnáról:

Viktor Juscsenko, az első Majdan nacionalista bálványa, az elnöksége (2005-10) alatt Sztepan Banderát nemzeti hőssé nyilvánító mintanyugatos mintaeuropéer mintademokrata (elnöksége végén kb. 15-20 százalékos támogatottsággal), ma visszavonultan méhészkedik és a maga módján segíti az ukrán hadsereget...

i


... a „Bandera” márkanevű mézzel, melyet a fasiszta mészáros szülőfalujában, Sztarij Uhrinyivban gyűjtenek. Az első 25 ezer csomagot egyenesen a frontra küldi. A csomagoláson a következő olvasható:

„A moszkalokkal sem a nyelvünk, sem a mézünk nem közös.”

1037585680_0:0:1280:1280_640x0_80_0_0_467d2b8fb6376f31d043ffa17eb776b9.jpg.webp

https://ukraina.ru/20220812/1037585948.html
https://ok.ru/srochnye.novosti/topic/154178521818046

Zelenszkij, mint akcióhős-játékfigura tömeggyártása hamarosan megkezdődik. Minden eladott darab után egy dollár jut az ukrán menekülteknek:

https://ok.ru/video/3847791250110 (videó)
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
Az Európai Parlament nem talált bizonyítékot arra, hogy Oroszország "szponzorálná a terrorizmust". Ezt Gunnar Beck németországi képviselő jelentette ki. A lett Seimas előestéjén a "terrorizmus állami támogatójának" ismerte el Oroszországot. Rigában bizonyítékok nélkül megbirkóztak.
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Érthető ! És akkor még nincs nagy számban gepárd, Irist ,Himars , stb fegyverek ! t-72b3m és a t-80BVM változatok 90 százalékát kukázták .
Ami tényleg siksersnek mondható az az hogy a Bayraktar drónok nem tudtak belőlük bohócot csinálni mint az örményekkel.
Ha a szu-30sm gépek iylennel kezdték volna a tisztogatást akkor nem morzsolódott volna le a szárazföldi haderő
Igen. Sokat írtam arról hogy a nyugat felerősíthette volna Ukrajnát már 2014 óta bőven.
MANPADsokkal ATGM ekkel /ezeket is év eleje óta küldik nagy mennyiségben amikor egyértelművé vált 2021.12. hónap USA elnök nyilatkozatai alapján hogy orosz támadni akar
+ Gepárd, Patriot, /roland és crotale helyett van valami? ha igen azokkal, Iris-t
vontatott tűzérség m-777 stb. stb.
Ezekre lett volna lenne kellő számban képzett személyzet + logisztikai háttér.
E felsorolt eszközök inkább védelemben használhatóak így a orosz hiszti is felejtős lett volna. Tartalmilag persze.
Ha ezt a nyugat megtette volna akkor lehet a orosz is nyugton marad /ezek pedigrés minőségi védelmi eszközök megfelelő számban kérdésessé tették volna egy támadó akció sikerét.
Nézzük a következő kedvező hírt!


További M270-es rakétarendszerek érkeztek Ukrajnába Nagy-Britanniából

További M270-es rakétarendszerek érkeztek Ukrajnába Nagy-Britanniából​

2022.08.12. 11:16
Olekszij Reznyikov védelmi miniszter elmondta, hogy a beígért több egységnyi M270-es rakétavető rendszer megérkezett Nagy-Britanniából Ukrajnába.

Mint arról az Ukrinform is beszámolt, ezt a Twitteren jelentette be .
Nagy-Britannia megígérte, Nagy-Britannia teljesítette! Új M270 MLRS RSV érkezett Ukrajnába. Köszönet Ben Wallace-nek és Nagy-Britannia minden polgárának! Az Ön támogatása rendkívül fontos Ukrajna számára. Hadseregünk ügyesen fogja használni ezt az „utánpótlást” a csatatéren” – írta Reznikov.

A miniszter azt is hozzátette, hogy hamarosan újabb "ajándékok" érkeznek Ukrajnába.

Néhány napja Ben Wallace védelmi miniszter bejelentette, hogy Nagy-Britannia további három M270-es rakétavetőt, valamint jelentős számú rakétát küld Ukrajnába.
Olvassa el még: Nagy- Britannia új M270-es légvédelmi rendszereket küld Ukrajnába
Mint arról beszámoltunk, Oroszország február 24-én elindította az Ukrajna elleni háború új szakaszát - egy teljes körű offenzívát. Az ellenség hatalmas ágyúzást és bombázást hajt végre békés ukrán városok és falvak ellen. Ukrajna védelmi erői ellenállnak az orosz csapatoknak, és súlyos veszteségeket okoznak nekik.
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Igen, fennáll, mert pont ezt akarjátok! Ha nem a tiétek, akkor másé se legyen.

Tömören.
Takarodjanak kifelé a oroszok Záporizsja megyéből.
Ennyi!
Ami a második hír tartalmára vonatkozik. Nagyon valószínűnek tartom hogy az valós. Valószínűleg ez így történt /krími és belarusz robbanások.

/

Ukrajna déli részén folytatódnak a harcok, a fegyveres erők irányítják a helyzetet​

2022. 08. 12. 14:25
Ukrajna déli részén feszült a helyzet, az ellenség sikertelenül hajt végre harci műveleteket a Dél-Buzka irányú hadműveleti zónában, az ukrán fegyveres erők irányítják a helyzetet.

Mint az Ukrinform beszámolt róla, az OC "Pivden" sajtószolgálata a Facebookon jelentette be , tájékoztatva a délelőtt 11:00-as üzemi helyzetről.
„A Dél-Buzka irányú hadműveleti zónában továbbra is folyamatosan feszült a helyzet, de azt a Honvédség irányítja. Az ellenség folytatja az ellenségeskedést a megszállt védelmi vonal mentén” – áll az üzenetben.
Meg kell jegyezni, hogy éjszaka az ellenség egy Kh-31P radarellenes rakétát lőtt ki egy Szu-35 többcélú vadászgépről a Mikolajiv régió Bashtan körzete felett, de áldozatok vagy károk nem történtek.

Az ellenséges csapatok is folytatták a békés települések ágyúzását rakéta-salvarendszerekkel és nehézcsöves tüzérséggel. Különösen "Hradami" támadta meg Velika Kostromkát, de pályára lépett - életveszteség nélkül.

Marhankán a vasútállomás épülete, két magánház, három kereskedelmi épület, négy többszintes épület, valamint szociális és ipari infrastruktúra objektumai sérültek meg. Egy embert sikerült kimenteni a romok közül, három lakó megsérült, köztük egy gyerek. Nikopolt is eltalálták 152-es kaliberű tüzérséggel – a vasútállomás közelében négy magánház, magángépkocsik sérültek meg. Emberi veszteségek nélkül. A Mikolajiv kikötői infrastruktúráját ért támadások sem jártak áldozatokkal.
Olvassa el még: Orosz ágyúzás következtében meghalt egy nő Mikolajivscsinában
Rakéta- és tüzérségi egységeink folytatják a küldetések tüzelését. Az éjszaka folyamán további 11 bunker és egy lőszerraktár semmisült meg a Herson régióban található Vesely község területén . Az ellenség végső veszteségeit még vizsgálják.

A Fekete-tengeren a viharos időjárás miatt az ellenséges haditengerészeti hajócsoport közelebb tart a krími partokhoz. 12 hajó és csónak rejtőzik rakétabiztos területeken, de van köztük két Caliber típusú föld-föld rakétahordozó és három nagy kétéltű rohamhajó is.

Az Ukrinform jelentése szerint az ukrán fegyveres erők február 24. és augusztus 12. között több mint 43 200 orosz megszállót számoltak fel.
Fotó: Mikolajiv Regionális Tanács

/

Az Orosz Föderáció különleges szolgálatai részt vehetnek a krími, oroszországi vagy fehéroroszországi robbantásokban - Podoljak​

2022. 08. 12. 14:49
Az Oroszország területén, a megszállt Donyeckben és a zjabrivkai fehérorosz repülőtéren számos tűzeset lehet az Orosz Föderáció különleges szolgálatainak provokációinak eredménye, amelyek folytatják az ilyen akciókat, hogy megteremtsék a lehetőségét a kényszermozgósítás bejelentésének. oroszok.

Ezt Mykhailo Podolyak, az elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója nyilatkozta a 24-es csatornának adott interjújában – írja az Ukrinform.

„Szeretném, ha tudatában lennénk annak, hogy a háború ma kemény hazánkban, és még egy ideig az is marad. Miért? Itt vannak ezek a túlzások: egy sörgyár Donyeckben, egy katonai egység Oroszországban, raktárak Jejszkben, Zyabrivka repülőtér Fehéroroszországban, ahonnan folyamatosan szálltak fel repülőgépek és bombázták területünket. Mindez az orosz különleges szolgálatokban is gyökerezik, azért teszik, hogy felkeltsék lakosságukat: "Állj fel, nagy ország, állj ki a háborúért." Meg akarják próbálni valamilyen módon mozgósítani a hangulatot, mert folyik a rejtett mozgósítás, de nem sokan vannak, akik harcolni akarnak” – mondta Podolyak.
Véleménye szerint az Orosz Föderáció ezzel akarja befolyásolni lakosságát, és megszerezni a kényszermobilizáció lehetőségét. „Ehhez mindezeket a konfliktusokat ők hozzák létre, vagyis rengeteg olyan konfliktus van Fehéroroszországban és Oroszország területén, amelyeket éppen az orosz különleges szolgálatok hoznak létre” – tette hozzá.Olvassa el még: Maxar új műholdfelvételeket tett közzé a krími orosz légibázisról a robbanások után
Az OP vezetőjének tanácsadója felidézte, hogy a második csecsen háború megoldásának indoklása érdekében az Orosz Föderáció különleges szolgálatai sorozatos robbantásokat hajtottak végre orosz területen lakóépületekben, amikor nagyszámú ember halt meg. „Ők (az oroszok – a szerk.) ma is ezt akarják tenni. Ezért meg kell értenünk, gyakorolnunk kell, fel kell készülnünk arra, hogy sok ilyen provokáció lesz” – magyarázta Podolyak.
Olvassa el még: A vezérkar nem erősítette meg az ukrán fegyveres erők részvételét a fehérorosz Zjabrovka területén történt robbantásokban
Egyúttal azon véleményének adott hangot, hogy az ideiglenesen megszállt Krímben, Novofedorivka repülőterén történt ilyen események hatással lesznek az oroszok mozgósítására vonatkozó tervekre, mivel magukban az oroszokban is pánikot keltenek.

Amint arról beszámoltunk, augusztus 9-én robbanásokat rögzítettek az Oroszország által elcsatolt Krím-félszigeten, Saky városa melletti Novofedorivka katonai repülőtéren . Az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériuma azt állítja, hogy a robbanások oka "több légi lőszer felrobbantása".
Olvassa el még: Podoljak: A Krím és Donyeck megszállt ukrán területek, amelyek felszabadításra várnak
Az ukrán védelmi minisztérium kijelentette, hogy az ügynökség "nem tudja megállapítani a tűz okát " .

Naponta szálltak fel orosz gépek a novofedorivkai repülőtérről. Ukrajna területén folyamatosan járőrözték a légteret, de nem repültek be az ukrán légvédelem akciózónájába.
 
W

Wilson

Guest

Ukrajnának hamarosan 25 MLRS hordozója és indítója lesz a GMRLS rakétái "alatt"​


A három ország több MLRS-t adott át Ukrajnának, amelyek alkalmasak a Lockheed Martin GMLRS rakétáinak kilövésére.

Ukrajnában ezeket a rakétákat az M270 és M142 HIMARS rakétakilövő rendszerekben használják.

Nemrég arról számoltak be , hogy az Egyesült Királyság megduplázza az Ukrajnának szállított M270B1 eszközök számát.

Jelenleg Ukrajnában három ilyen típusú hordozó üzemel, az új tétellel viszont már hat lesz.

Augusztus elején Ukrajna védelmi minisztere megerősítette a MARS II MLRS rendszerek szállítását az ukrán fegyveres erők számára.

Ukrajna hadserege az M270 MLRS megszerzése során Nagy-Britanniában.  2022. július. Fotó: Sky News
Ukrajna hadserege az M270 MLRS beszerzése során Nagy-Britanniában. 2022. július. Fotó: Sky News

Németország három MARS II MLRS rakétavetőt adott át Ukrajnának.

Ez a lánctalpas vázon lévő indító valójában az amerikai M270 licencmásolata kisebb módosításokkal.

Ezenkívül az elmúlt két hónap legfrissebb termékeivel együtt összesen 16 M142 HIMARS MLRS rendszernek kell lennie Ukrajnában.

Általánosságban elmondható, hogy az ukrán fegyveres erők hamarosan 25 tüzérségi rendszerrel rendelkeznek a GMLRS rakétákhoz.

Az ukrán hadsereg MLRS M142 HIMARS-ei betöltés közben.  2022. július. Ukrajna.  Képkocka Jurij Butusov videójából
Az ukrán hadsereg MLRS M142 HIMARS-i betöltés közben. 2022. július. Ukrajna. Képkocka Jurij Butusov videójából

Az M142 HIMARS hat, az M270 MLRS kétszer annyi – tizenkét rakétát – hordoz. Ukrajna 25 tüzérségi rendszere képes egyidejűleg 204 GMLRS rakétát indítani.

Június elején jelentették, hogy Nagy-Britannia az M31A1 változatú GMLRS lövedékeket szállítja át Ukrajnának. Ezenkívül az Egyesült Államok bejelentette, hogy a legújabb segélycsomagban további HIMARS rakétákat szállítanak Ukrajnának.

Screepnshot-3-768x440.jpg

Rakéták típusai az M270 és M142 MLRS-hez

Az M31A1 az M31 továbbfejlesztett változata. Az M31 lövedék az M30 "leszármazottja", 90 kg tömegű egységes nagy robbanóerejű robbanófejjel városi és hegyvidéki terepen való használatra fejlesztették ki. Új ESAF detonátort használnak, amelynek három működési módja van: közelségi, becsapódó és késleltetés a becsapódás után. Az RS hatótávolsága 15-84 kilométer .

 

tindalos

Well-Known Member
2011. október 8.
1 616
5 379
113
Mai kisszínes

Nem fontos hírek, de elmondanak valamit a mai Ukrajnáról:

Viktor Juscsenko, az első Majdan nacionalista bálványa, az elnöksége (2005-10) alatt Sztepan Banderát nemzeti hőssé nyilvánító mintanyugatos mintaeuropéer mintademokrata (elnöksége végén kb. 15-20 százalékos támogatottsággal), ma visszavonultan méhészkedik és a maga módján segíti az ukrán hadsereget...

i


... a „Bandera” márkanevű mézzel, melyet a fasiszta mészáros szülőfalujában, Sztarij Uhrinyivban gyűjtenek. Az első 25 ezer csomagot egyenesen a frontra küldi. A csomagoláson a következő olvasható:

„A moszkalokkal sem a nyelvünk, sem a mézünk nem közös.”

1037585680_0:0:1280:1280_640x0_80_0_0_467d2b8fb6376f31d043ffa17eb776b9.jpg.webp

https://ukraina.ru/20220812/1037585948.html
https://ok.ru/srochnye.novosti/topic/154178521818046

Zelenszkij, mint akcióhős-játékfigura tömeggyártása hamarosan megkezdődik. Minden eladott darab után egy dollár jut az ukrán menekülteknek:

https://ok.ru/video/3847791250110 (videó)
Az ott egy fénykard? :O
 

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 904
15 158
113
Ez qrva jó ! Ezen beszartam ! :D:D:D