[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Tumpek

Well-Known Member
2021. június 28.
71
491
53
Azt is írják, ez a reptér volt a legértelmetlenebb célpont mivel részben megmaradt géptemetőnek (Szu-24-esek?), a légierő 4 másik repteret használ amik jóval közelebb vannak a fronthoz...
Nem tudom, csak felmerült bennem:
Annak mennyi esélye lehet, hogy csak kipróbáltak valamit, amit eddig nem használtak olyan célpont ellen, amit jól védenek, de siker esetén nincs akkora esély komolyabb ellen lépésre (mondjuk olyanra amitől mindenki fosik)?
 
  • Tetszik
Reactions: Totya

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 570
113
Apropó Zaporozsnyia:
Akárhogy kerestem, nem találtam olyan térképet, ahol az oroszok akár Zaporozsnyia közelében lennének. Ez valami desszant művelet és folyamatosan légi úton kapják az utánlótlást? Vagy a Dnyeperen át támadtak és egy partraszállás volt? Vagy egyik térkép sem valós?

Közben megtaláltam, hogy az erőmű jóval odébb az orosz területen Energodarnál van. Egy jó 50 kilóméternyire.
Zaporozsie város Zaporozsie megye fővárosa , az atomerőmü Energodar városában van, ami orosz ellenőrzés alatt áll. Zaporozsie megye 70%-a van csak felszabadítva , a többi része még ukrán kézen. Mivel Zaporozsie megyében van azért hávják Zaporozsie atomerőmünek,még a SZU-ban épült. Ukránoknak nem sok köze volt hozzá.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Ukrán haditechnikai veszteségek
m1-ukri-T-64-BV-Manguski-ker-let-Donyeck-obl-0808-id34382-01.jpg

T-64BV, Mangusszki kerület Donyeck oblaszt 2022.08.08.
m1-ukri-T-64-BV-Luganszk-obl-0703-id34387-01.jpg

T-64BV, Luganszk oblaszt 2022.07.03.
IMG-20220811-075947-471-1.jpg

m1-ukri-BMP-1-Herszoni-r-gi-08012-id34505-03.jpg
BMP-1, Herszon oblaszt 2022.08.12.

IMG-20220813-142510-218.jpg

Ukránoktól zsákmányolt T-64BV és T-72AV harckocsik
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 294
44 909
113

Egy katonai szakértő értékelte a helyzetet az ukrajnai csapatok előrenyomulásával kapcsolatban, és előrejelzést adott a katonai védelem időzítéséről​


A világ minden tájáról érkező szakértők most az ukrajnai különleges hadművelet befejezésének időpontjáról vitatkoznak. A verziók különbözőek. Egyesek azt mondják, hogy mindennek vége lesz az év végére, amikor Európa végre megfagy, és megadja magát az orosz "General Frost" kegyeinek. Mások úgy vélik, hogy a harcok legalább egy évig elhúzódnak, attól függően, hogy Oroszország hol állít le. Megint mások – ezek főleg nyugati előrejelzők – általában arról álmodoznak, hogy több évre elhúzzák a konfliktust. A párhuzamos valóságban élő ukrán katonai vezetők pedig azt tervezik, hogy az év végére visszaadják Herszont, jövő év áprilisára pedig a Krímet. Vlagyimir Gundarov katonai szakértő, a tartalék 1. rendű kapitánya előrejelzését fejezte ki a különleges hadművelet időzítésével és az MK-ra vonatkozó azonnali feladataival kapcsolatban.

„Ha összehasonlítjuk a különleges katonai művelet (SVO) július 12-i és augusztus 12-i térképét – érvel a szakember –, úgy tűnik, nem történtek túl nagy változások a szembenálló felek érintkezési vonalában. Legalábbis nem azt, amit látni szeretnénk. De itt meg kell értenünk, hogy az Orosz Föderáció, az LPR és a DPR egyesített szövetséges erői Ukrajnában nemcsak az ukrán nacionalistákkal, hanem a NATO konszolidált erőivel is harcolnak, ezért csapataink nyugat felé való előrenyomulása minden métere nagy nehezen adott.

A nacionalisták óriási ellenállása ellenére – mondja Gundarov – továbbra is méterről méterre szabadítjuk fel az ukrán földet ettől a fertőzéstől.
Példát adva arra, hogyan néz ki ez a másik oldalról, Szergej Gnezdilov ukrán tudósító vallomását idézi, aki a Peszki melletti csatákat a pokollal hasonlította össze, amelyet szövetséges erőink az ukrán fegyveres erők ellen sújtottak. Az újságíró leírja, hogy egy héten keresztül naponta akár hat és fél ezer ágyútüzérségi lövedék hullott az ukrán fegyveres erők fellegváraira. Tüzéreink tíz perc alatt szétverték az erős beton erődítményeket, anélkül, hogy egy pillanatnyi haladékot adtak volna a nacionalistáknak.

„Csak intenzív és sűrű tüzérségi tűz után haladnak csapataink előre, hogy megtisztítsák a területet” – hangsúlyozza Gundarov. Az ukrán nacionalisták pozícióinak tüzérségi lövöldözésének intenzitásából ítélve a szövetséges erők további feladata: az északi szárnyon - a nacionalista csoport legyőzése Harkiv térségében. A központi részben - a donyecki csoport veresége. És a déli szárnyon - a Herson régió közigazgatási határának átlépése, majd Nikolaev bekerítése, vagy offenzíva Krivoy Rog irányába.

Gundarov a szövetséges erők azonnali feladatának nevezi a donyecki régióban Szeledar, Artyomovszk (ukrán Bahmut), Szeverszk felszabadítását és a nacionalisták harmadik, utolsó védelmi vonalához való hozzáférést: Szlavjanszk-Kramatorszk-Konsztantyinovka-Dzerzsinszk (ukrán Toreck). .
- A három város bármelyike - Soledar, Artemovsk vagy Szeverszk - megnyitja az utat a szövetséges erők előtt Szlavjanszk és Kramatorszk felé - mondja Gundarov. – Kétségtelen, hogy a harmadik védelmi vonal vereségével a nacionalisták donyecki csoportja megszűnik. Mikor fog megtörténni? A harcok ma már Soledar, Artemovsk és Szeverszk külvárosában, vagy azok külterületén zajlanak. Tehát a függetlenség napjáig, augusztus 24-ig Kijevet fenyegeti az a veszély, hogy újabb „ajándékot” kap.


A szakértő úgy véli, hogy a harmadik védelmi vonal veresége után a Dnyeper felé megnyílik az út a szövetséges erők számára a teljes érintkezési vonal mentén. A balparti Ukrajna ezen részének felszabadítása pedig sokkal gyorsabban megy végbe, már csak a terepviszonyok és a jól megerősített ellenállási vonal hiánya miatt is.

Az, hogy haderőink további akciói hogyan alakulnak, az RF Fegyveres Erők vezérkarának terveitől és a műveleti helyzettől függ. Ahol az ellenség gyengébbnek bizonyul - ott csapatainkat áthelyezik - az északi vagy déli szárnyra.
- Úgy gondolom, hogy a szövetséges erők Dnyeperre való kivonása után - állapítja meg Gundarov 1. rendű kapitány - fordulat következik a hadműveletben. Lehetséges, hogy északon az ukrán határt fehérorosz egységek lépik át, hogy megakadályozzák Ukrajna nyugati régióinak lengyel „önkéntesek” általi elfoglalását. Most, az ukrán hírszerzés szerint, Fehéroroszországban már mintegy 20 zászlóalj taktikai csoport alakult összesen 15 000 önkéntesből, akik kifejezetten az NWO-ban való részvételre írtak alá szerződést Ukrajna területén.

Tetszik vagy sem, persze senki sem tudja biztosan megmondani. De a fenyegetés északról Kijevre továbbra is fennáll, és ez a körülmény sokat segít nekünk. Kijev legalábbis arra kényszerül, hogy csapatainak egy részét északon tartsa, eltérítve őket más területek védelmétől.

"Számomra úgy tűnik, hogy a donyecki csoport veresége után az ellenségeskedés központja a Nikolaev régióba kerül" - mondja a szakértő. - Ezt mindenekelőtt a Krím védelme és biztonsága érdekében kell megtenni. Magát Nikolajevet már erőddé alakították. Nemrég Dmitrij Marcsenko vezérőrnagyot küldték oda, hogy megerősítse a védelem vezetését. Februártól áprilisig már ő irányította Nikolaev védelmét. A tábornok új kinevezése nem lehet véletlen. A nacionalisták foggal-körömmel ragadták meg a várost, és nem adják fel csak úgy. De még az év vége előtt meg kell oldanunk ezt a problémát, és minél előbb, annál jobb, legalább időben kell lennünk addig, amíg az Egyesült Államok nem szállít Ukrajnának nagy hatótávolságú, akár 300 km-es hatótávolságú HIMARS rakétákat.

Gundarov szerint Nyikolajev elvesztése után - és ehhez nem fér kétség - Kijev minden bizonnyal szeretne levegőt venni, és tárgyalásokkal próbálja húzni az időt.
„Ez minden kívülálló által jól ismert trükk” – mondja Gundarov. – Arról, hogy a kijevi hatóságok kívülállók, hiába a Nyugat kollektív támogatása, erről hamarosan maguk az ukránok is meg fognak győződni. Nem véletlen, hogy Ukrajna másik bohóca, Alekszej Aresztovics, akit Ljuszja „Caramelka” néven ismertek, éppen az elnökválasztáson készült. Egyesek megpróbálják a koronát, mások - a bolond sapkáját. Ahogy a franciák mondják, a nagytól a nevetségesig egy lépés.

Azonban végre minden világos, Gundarov biztos benne, tél lesz, ha meglátjuk, hogyan fog telelni Európa. Akkor minden bizonnyal lehet majd beszélni a különleges művelet befejezésének tényleges időpontjáról.


Источник: https://rusvesna.su/news/1660392774
 

Aurél

Well-Known Member
2022. február 25.
590
4 482
93
Az ukrán csapatok megtámadták a Zaporizzsja erőművet

Energodar hatóságok: Ukrán csapatok megtámadták a Zaporizhzsja erőművet​


 

Határőr Attila

Well-Known Member
2022. február 27.
126
928
93
Volt egy videó, ahol gumiabroncsot dobtak rá. Egyesek szerint hülyeség volt úgy, de ebben a videóban is látszik, ha valaki követ dob rá, szilánkokra repeszti a követ... tehát szerintem a gumiabroncs rádobás jobb... de nem értek hozzá, aki ért, javítson ki.
Ha végig nézted láttad ebben is benne van a gumiabroncsos megoldás, de az is látszik hogy nagyon fogja az oldalát a katona, lehet szilánkot kapott, vagy alaposan megcsípte.
 
  • Tetszik
Reactions: jani22 and Tumpek
W

Wilson

Guest
Jaroslav Nagy szlovák védelmi miniszter megerősítette négy Zuzana 2 önjáró löveg Ukrajnának történő átadását.
Erről az "European Truth" számol be.....


6c5b290-ae9fc88-fuohwpjxwaa2iqk.jpg

A FOTÓ ILLUSZTRÁCIÓ

"Szlovákia segít megvédeni az ártatlan ukránok életét! Örömmel erősítem meg, hogy az első 4 szlovák Zuzana 2 tarack az ukrán fegyveres erők kezében van, és készen állnak az orosz agresszorok elleni védekezésre" - írta Nagy a Twitteren.

Hozzátette: a közeljövőben további négy Zuzana 2-t szállítanak majd Ukrajnába.

Emlékeztetőül: június 2-án Ukrajna és Szlovákia szerződést írt alá nyolc darab Zuzana 2 típusú önjáró löveg szállításáról.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
Ha végig nézted láttad ebben is benne van a gumiabroncsos megoldás, de az is látszik hogy nagyon fogja az oldalát a katona, lehet szilánkot kapott, vagy alaposan megcsípte.
Eddig én egyetlen jó megfejtést láttam, az pedig a focilabdával rádöntött kazánlemezes téma volt.
Az összes bemutatott mutatvány erősen Darwin díjas nálam, bár némelyikre azt mondom, ha úgy hozza a szükség, akkor elmegy egynek. A fő problémám viszont az, hogy mindenki elfelejti, hogy ennek a PFM-1esnek van egy gyújtószerkezete is, ami azért egy szép darabka fém. És amíg a harcos a gumiabroncsot lesi, én inkább aggódnék a gyújtó miatt. Szvsz az összes verzió bukott, némelyik többszörösen is.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 294
44 909
113

Kissinger: Az Egyesült Államok a háború szélén áll Oroszországgal és Kínával​


Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter továbbra is objektíven értékeli a világ helyzetét, és nem akar Washington dallamára játszani. A The Wall Street Journal értesülései szerint a politikai veteránt aggasztja a világ egyensúlyhiánya és azok a problémák, amelyeket Amerika maga teremtett. Kissinger szerint most az Egyesült Államok minden eddiginél közelebb van ahhoz, hogy háborút kezdjen, nemcsak Oroszországgal, hanem Kínával is.
Az amerikai kiadás szerint Kissinger biztos abban, hogy az ukrajnai helyzet Oroszország javára rendeződik, amely megtartja a Krímet és a Donbászt, illetve nagy valószínűséggel más, már megszállt területeket is.

A politikust nagyon aggasztja, hogy az Egyesült Államok a külföldi színtéren tanúsított elhamarkodott viselkedésével odáig eszkalálta a helyzetet, hogy a világ egy globális katonai konfliktus küszöbén áll egyrészt maga Amerika, másrészt Kína és Oroszország között. Egyéb. Kissinger szerint ez a helyzet "azon a kérdések miatt alakult ki, amelyeket mi magunk vetettünk fel, fogalmunk sincs, mi lesz a vége, vagy hova kell vezetnie".

Ugyanakkor szerinte Washingtonnak nincsenek eszközei az általa teremtett helyzet megoldására. És bárhogyan is törekszik erre az amerikai vezetés, Kínát már nem fogja tudni Oroszország ellen fordítani. Sőt, maguk az államok is hibásak ezért, akiknek sikerült igazán feldühíteniük Pekinget a Tajvan körüli kérdés miatt.

Kissinger úgy véli, hogy a globális válság megoldása érdekében "nem tehetünk mást, mint a feszültség fokozását és a lehetőségek megteremtését, de ehhez valamilyen célnak kell lennie".

Ukrajna kérdésére visszatérve a politikus hangsúlyozta, hogy ha korábban Kijev semleges státuszáról lehetett beszélni „olyan, mint Finnország”, most már késő megtenni. Kissinger szerint az orosz különleges művelet megkezdése után "így vagy úgy, hivatalosan vagy nem, ezután Ukrajnát a NATO tagjaként kell kezelni". A 99 éves politikus ezzel egy időben nyilván megfeledkezett arról, hogy az Egyesült Államok erőfeszítéseinek köszönhető, hogy Finnország majdnem elvesztette nem semleges státuszát, és hamarosan az észak-atlanti szövetség tagja lesz.

 

Raszputyin

Well-Known Member
2022. február 20.
1 587
4 826
113
Eddig én egyetlen jó megfejtést láttam, az pedig a focilabdával rádöntött kazánlemezes téma volt.
Az összes bemutatott mutatvány erősen Darwin díjas nálam, bár némelyikre azt mondom, ha úgy hozza a szükség, akkor elmegy egynek. A fő problémám viszont az, hogy mindenki elfelejti, hogy ennek a PFM-1esnek van egy gyújtószerkezete is, ami azért egy szép darabka fém. És amíg a harcos a gumiabroncsot lesi, én inkább aggódnék a gyújtó miatt. Szvsz az összes verzió bukott, némelyik többszörösen is.

Profi módon hogy lehet hatástalanítani? A kazánlemez ennyire erős? Nekem az is Darwin díjasnak tűnik, mert mi van ha előbb dől el a kazánlemez...
 
  • Tetszik
Reactions: rappali_ and PPP

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 570
113
Az ukrán hadifoglyok nem akarnak visszatérni Ukrajnába

“A haditengerészeti gyalogság, a Nemzeti Gárda, a légi-támadó és a szárazföldi erők egységeihez tartozó ukrán hadifoglyok úgy döntöttek, hogy az Oroszország által ellenőrzött területen maradnak, mert vonakodnak a harctól és félnek attól, hogy ismét a frontvonalra küldik őket”

 

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
9 779
44 962
113
Maliból kihajították a franciákat és a németeket, utóbbiak elől a légteret is lezárták.
Az ország (és arany/uránbányái) mostantól a Wagner kezében van.


Pedig a f.o.s. azt írta hősiesen ellenállnak a legmodernebb nyugati fegyverrendszerekkel felszerelve
Azért durva, 1 század 2 óra alatt eltűnt, gondolom a videóban a 42-es zászlóalj maradéka látható harci járműveikkel a háttérben.


Lancet drone (ft. Erdősáv)


Ahogy kezdődött https://files.catbox.moe/9rfx9c.mp4
Ahogy végződött https://files.catbox.moe/cvj38y.mp4


Nyugat európai üzletekből kezdik kitiltani az ukránokat mivel szeretnek "kölcsönvenni"
FRqR3Gx.jpg
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
A Kahovskaya vízerőmű egyik turbináját lekapcsolták az ukrán rakétacsapások után. A vízerőmű az állandó ágyúzás miatt vészüzemben üzemel – számol be az állomás vezetősége. A vízerőmű az ágyúzást követő teljes helyreállítása másfél éven belül befejeződhet – vélekedik Arszenyij Zelenszkij, az állomás igazgatóhelyettese. "Amikor az ellenségeskedés megszűnik, egy héten belül újraindítják. Szerencsére az állomás még nem szenvedett komolyabb károkat, kivéve a márciusban leégett 3-as számú vízerőművet, másfél évig tart a munka befejezése" "A Kahovskaya vízerőmű gátjával kapcsolatos problémák esetén nagy bajok lesznek a zaporozsjei atomerőműben, ami atomkatasztrófához vezethet" - közölte az állomás is.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
Profi módon hogy lehet hatástalanítani? A kazánlemez ennyire erős? Nekem az is Darwin díjasnak tűnik, mert mi van ha előbb dől el a kazánlemez...
Kell egy épületátvizsgáló készlet meg pár homokzsák. Körberakni homokzsákkal, fölé egy tripod egy csigával, egy kisebb homokzsákkal. felállítod, kihúzol vagy 10-15 méter madzagot és egy pajzs mögé bújva ráejted a zsákot (ha esetleg van egy fedezéket adó sarok, annál jobb). A kazánlemezes amúgy azért is volt jó, mert az ember felöl a homokzsák ami a lemezt tartotta, kitakarta az aknát is. Igazából egy kazánlemez azt a kis pukkantót simán megfogja, szóval ha profi akarsz lenni legyárthatsz egy aknacsapót zsanérral, homokzsákrögzítőkkel meg minden extrával is, és lesz egy tuti PFM-1 semlegesítő eszközöd ;)
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 785
40 067
113

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 570
113
‼‍☠Az ukrán fegyveres erők vezérkarának összefoglalója:

▪ Kramatorszk irányában az orosz hadsereg előrenyomul a területeken
Liszichanszki finomító - Ivano-Daryevka és Nikolaevka - Vyemka. A vitatott - Ivano-Daryevka területén az ellenségeskedés folytatódik;

▪ Artemovszk irányában az orosz csapatok támadóműveleteket hajtottak végre Pokrovskoye-Bakhmut, Vozrozhdeniye-Vershina, Uglegorskaya TPP-Zaitsevo területeken;

▪Avdiivka irányában az ukrán fegyveres erők egységei próbálják megállítani a szövetséges erők offenzíváját Novoselovka Vtoraya - Krasnogorovka és Spartak - Avdiivka területeken. Donyeck-Peski és Novoszelovka-Alexandropol régiókban folytatódnak az ellenségeskedések.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Peszkinél:
A barbár oroszok nem lövik lábon, nem lövik fejbe, nem vágják el/le a torkukat , végtagjaikat a lövészárokban rekedt és kimerült ukrán katonáknak. A "civilizált" ukránok ezt megteszik, de senki sem bírálja őket.

https://vk.com/video-104764077_456266343