MT-12 vontatott pct. ágyú

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 027
66 479
113
Egyébként ez a hh végével,a nagy leszereléssel jött el ez a szemlélet.Amik is már az M1A1et gyártották,de közben tervezték az M60 korszerűsitését is.NSZK még az M48 korszerűsitését is.Mer kell a tömeg.
És kell is. Mindig kiderül, mindig el kell játszani a felkészületlent, pedig tudjuk.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 423
44 106
113
Olyan érdekes, hogy amikor a teljesen elavult eszközök használatával igazolják itt sokan az elavult szar létjogosultságát (mondván jobb mint a semmi), akkor azzal nem dicsekednek, hogy valahogy ezeket a szarokat soha nem a nyerésre álló fél használja, hanem a vesztésreálló.
Jaaaaa.

MT-12 Pfuuuuj.
T-62, az osztán igen!!!

Dudi, vissza az álomvilágból, amikor nyerni kell, mindenki használ mindent, amihez hozzáfér, mert van egy univerzális törvénye a világnak, hogy a VALAMI az több mint a SEMMI.

Tudom hogy hülyén hangzik hogy egy katonának okoskodok, de az isten keservit, ha körbenézek a világban lezajlott konfliktusokban, mindenhol ezt látom, ami nem az USA!

Szíreknél a szétrozsdásodott Mig-21/23 - Szu-22 Mi-8 van csapágyasra hajtva a T-55/majom T-72 vel és nyernek, ukránoknál MINDEN amit ki lehet tolni egy múzeumból Maxim, MT-12 szóval tényleg bármi, pedig beléjük tolt a nyugat saccra egy 80 milliárd dodót mostanáig high techbe, oroszoknál ott a töméntelen vontatott általatok lesajnált régi szar + Grad - 2S1 az alap, amiket mi szétvágtunk 20 éve lassan, T-62 is elő lett szedve, örményeknél múzeum volt teljesen, azerieknél - ők is pl. igen ügyesen használták a légvédelem kiugrasztására a távirányítású Ancsákat úgy, hogy olajmilliárdokat költöttek el török-izraeli cuccokra!!!


Ébredjetek már fel az elitista full high end haderő víziójából! Vagytok harcolók 4000 en? Mire mentek majd önállóan ha bebaszik a szar egy esetleges sötétebb jövőben, ahol mondjuk valamelyik tőlünk nagyobb szomszéddal kéne vitás ügyet a politikát tovább vinni a tárgyalástól másabb eszközökkel ?!


Minden tiszteletem a Tiétek, de mi nem vagyunk az USA, picit lehetnénk szerintem szerényebbek mikor szarozzuk a VALÓBAN konfliktusban - sokszor évek óta nyílt háborúban lévő országok megoldásait, mert most soroltam fel, hogy NEM, nem csak a vesztésre álló használ mindent ami mozdítható egy full scale war-ban, hanem MINDENKI !!!
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 423
44 106
113
Egyébként ez a hh végével,a nagy leszereléssel jött el ez a szemlélet.Amik is már az M1A1et gyártották,de közben tervezték az M60 korszerűsitését is.NSZK még az M48 korszerűsitését is.Mer kell a tömeg.
Sosem értettem veled ennél jobban egyet, így van!

Ott a pont, egyszerűen KELL a tömeg!

4000 harcoló, meg 44 db Leo2, pár száz IFV-vel, 24+72 tüzérségi cső db MAJD HA ideér, a Donbasszban kb. egy 1 hét, és ki kéne vonni, harcképtelen - feltöltésre szorulna.

Szarul hangzik, de igaz. Ennyi a Zrínyi 2026 ha lefut, ami nekünk MAJD lesz!
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 423
44 106
113
Oroszok is már előásnak a raktárakból minden szart - pl. T-62, meg S-300-assal lőnek földi célpotokat. Szóval ők sem dúskálnak modern hadfelszerelésben...

Emellett persz nem szeretném hogy nálunk is barkácsolás legyen, de az ukrajnai háborúban mindkét oldal alkalmaz "nem optimális megoldásokat"...
Meg mindenki, mindenhol a földön, minden konfliktusban! Egyedül az USA tehette meg eddig, hogy nem csinált ilyesmit látványosan, de ők Irakba is a világ túloldaláról hozatták a palackos vizet, nekik tényleg minden belefér(t eddig)!!!

Jó reggelt kívánok!
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 423
44 106
113
Hasonlítsd össze a kilőtt CM-ek számával...
Senki nem azt mondja hogy NEM szabad korszerű fegyvert venni!

Azt próbáljuk elmagyarázni néhányan, hogy a neked van X egységnyi korszerűd, az ellenfelednek is van X egységnyi korszerűje, de TE egy elitista felfogás miatt kiszórsz mindent ami mondjuk lenne 3X elavult, az ellenfeled meg megtartotta ezeket, akkor ha kb. hasonló a morál, a hadvezetés minősége, beszoptad, mert Ő tud tartalékot/biztosítást/támogatást szervezni a LÉTEZŐ 3X elavult szarral, és ez döntő lesz, minden esetben ami nem villámháború, mert ott aztán így is, úgy is mozgósítás/kényszersorozás lesz ha tetszik a jelenlegi profi haderőnknek, ha nem, és nekik is KÉNE valamit adni a kezükbe amivel tudnak harcolni!

Nem a korszerű ellen vagyok, hanem a KEVÉS ellen!
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 678
32 331
113
Sosem értettem veled ennél jobban egyet, így van!

Ott a pont, egyszerűen KELL a tömeg!

4000 harcoló, meg 44 db Leo2, pár száz IFV-vel, 24+72 tüzérségi cső db MAJD HA ideér, a Donbasszban kb. egy 1 hét, és ki kéne vonni, harcképtelen - feltöltésre szorulna.

Szarul hangzik, de igaz. Ennyi a Zrínyi 2026 ha lefut, ami nekünk MAJD lesz!
ez azért nem egészen igaz nem lessz kukázva a jelenlegi teknika sem még egy jó ideig. igaz a jelenlegi sem sok ... igazából még az T55 ös re épülő eszközök is bizonyos mértékben rendelkezésre állnak (nem orbitális szám de ha 44 leo a7 egy szám akkor az 55 re épülő eszközök is egy tétel...) zsu 57 2 ből azért szerintem lehetne még beszerezni a piacról pár db ot igen hasznos lehetne egy kis ráfordítással földi célok ellen.

bár itt divat vólt a koho meg a kanálgépet a 72 ből... szerencsére ezt fent nem egészen így gondolták.
 
  • Tetszik
Reactions: zsolti

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 075
13 704
113
Mennyi a kezelőszemèlyzete egy ilyen ágyúnak?
Hány tartalékost allítanátok mögé?

Ki mihez állna oda szívesebben?

Mt12?
Cg?(2 ember)
Valamely RGW?(1 ember)
Vagy akár egy RPG7?(1esetleg 2 ember)
Spike?(2 ember)
Metis?(2 ember)

Amúgy valószínű egy darab használható mt12 sincs az országban.

Megrökönyödve olvastam hogy pont @ijasz hozta föl ezt.
Bár nála ezt a szakma szeretetének veszem. :rolleyes:
Azt hogy hány ember likeolta azt is elhülve nézem.o_O

A nagy háború esetén ez kell, meg jó?
Ha annyira kell meg jó, miért csak előkotorva vannak.


Nincs más? Olcsó? Muszáj?

Most azért szervezik át az egész hobelebancot, hogy legyen kb elég ember.
Mert most, 20 ève nem tudnak feltölteni normálisan alakulatokat.
Mert alkalmatlanok, mert nem jelentkeznek!
Ennyi pènzèrt nem állnak oda 2 szaros èvre fiatalok, mert maximálisan leszarják az országot. Nem kell 15 èvet aláírni.


Szóval FASZOM ÁLLNA ODA kènyszersorozott mukikkal egy olyan harceszköz mögè ahol az a lényeg, hogy dolgoznak össze.o_O
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 678
32 331
113
durva de még PT 76 ból is kilehet dobni egy nagyon szűk zászlóaljat (a nagyon lepukkantakkal is számolva akár egy nato zl is.) egy tucat egyébként teljesen harckéssz állapotba van néha beindítgatva erre arra... (igaz ezek még a jelenleg rendszerben levők kiegészítői lettek vólna)
 
  • Imádom
Reactions: Pogány

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 678
32 331
113
Mennyi a kezelőszemèlyzete egy ilyen ágyúnak?
Hány tartalékost allítanátok mögé?

Ki mihez állna oda szívesebben?

Mt12?
Cg?(2 ember)
Valamely RGW?(1 ember)
Vagy akár egy RPG7?(1esetleg 2 ember)
Spike?(2 ember)
Metis?(2 ember)

Amúgy valószínű egy darab használható mt12 sincs az országban.

Megrökönyödve olvastam hogy pont @ijasz hozta föl ezt.
Bár nála ezt a szakma szeretetének veszem. :rolleyes:
Azt hogy hány ember likeolta azt is elhülve nézem.o_O

A nagy háború esetén ez kell, meg jó?
Ha annyira kell meg jó, miért csak előkotorva vannak.


Nincs más? Olcsó? Muszáj?

Most azért szervezik át az egész hobelebancot, hogy legyen kb elég ember.
Mert most, 20 ève nem tudnak feltölteni normálisan alakulatokat.
Mert alkalmatlanok, mert nem jelentkeznek!
Ennyi pènzèrt nem állnak oda 2 szaros èvre fiatalok, mert maximálisan leszarják az országot. Nem kell 15 èvet aláírni.


Szóval FASZOM ÁLLNA ODA kènyszersorozott mukikkal egy olyan harceszköz mögè ahol az a lényeg, hogy dolgoznak össze.o_O
MTk szétszedve kerültek betárolásra zömében.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány and Ocses

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 783
30 563
113
Szóval FASZOM ÁLLNA ODA kènyszersorozott mukikkal egy olyan harceszköz mögè ahol az a lényeg, hogy dolgoznak össze
Még ha lelkesek is,egy ilyen eszköz (majd minden eszköz a harcban....) hatékony használatához jó kiképzés és romlatlan gyakorlati tudás kell(ene).
A hajam égnek áll az 1(egy) hónapos kiképzést x éve kapott tartalékos majd kimegy a hóra manővererőkkel csatázni elgindolásoktol....Egyszerűbb helyben fejbelőni őket,legalább nem szenvednek annyit.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 678
32 331
113
Még ha lelkesek is,egy ilyen eszköz (majd minden eszköz a harcban....) hatékony használatához jó kiképzés és romlatlan gyakorlati tudás kell(ene).
A hajam égnek áll az 1(egy) hónapos kiképzést x éve kapott tartalékos majd kimegy a hóra manővererőkkel csatázni elgindolásoktol....Egyszerűbb helyben fejbelőni őket,legalább nem szenvednek annyit.
szerintem ezt senki nem gondolja úgy döntéshozatali pozícióba mint amitől a hajad égenek áll.
manőver erők részeként nyilvánosan is csak kis létszámú tartalékos van tervezve... (ezek jó része még nincs is benne a tartalékos rendszerben egyébként)
A gyengén kiképzett emberek használhatósága megerődített állásokba lehetséges csak sikerrel de ezt mindenki tudja aki legalább egy tiszti iskolát végzett (legalábbis egészen biztos hogy kitérnek erre az oktatók már ott.)
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány and Catles

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 789
75 838
113
Jaaaaa.

MT-12 Pfuuuuj.
T-62, az osztán igen!!!

Dudi, vissza az álomvilágból, amikor nyerni kell, mindenki használ mindent, amihez hozzáfér, mert van egy univerzális törvénye a világnak, hogy a VALAMI az több mint a SEMMI.

Tudom hogy hülyén hangzik hogy egy katonának okoskodok, de az isten keservit, ha körbenézek a világban lezajlott konfliktusokban, mindenhol ezt látom, ami nem az USA!

Szíreknél a szétrozsdásodott Mig-21/23 - Szu-22 Mi-8 van csapágyasra hajtva a T-55/majom T-72 vel és nyernek, ukránoknál MINDEN amit ki lehet tolni egy múzeumból Maxim, MT-12 szóval tényleg bármi, pedig beléjük tolt a nyugat saccra egy 80 milliárd dodót mostanáig high techbe, oroszoknál ott a töméntelen vontatott általatok lesajnált régi szar + Grad - 2S1 az alap, amiket mi szétvágtunk 20 éve lassan, T-62 is elő lett szedve, örményeknél múzeum volt teljesen, azerieknél - ők is pl. igen ügyesen használták a légvédelem kiugrasztására a távirányítású Ancsákat úgy, hogy olajmilliárdokat költöttek el török-izraeli cuccokra!!!


Ébredjetek már fel az elitista full high end haderő víziójából! Vagytok harcolók 4000 en? Mire mentek majd önállóan ha bebaszik a szar egy esetleges sötétebb jövőben, ahol mondjuk valamelyik tőlünk nagyobb szomszéddal kéne vitás ügyet a politikát tovább vinni a tárgyalástól másabb eszközökkel ?!


Minden tiszteletem a Tiétek, de mi nem vagyunk az USA, picit lehetnénk szerintem szerényebbek mikor szarozzuk a VALÓBAN konfliktusban - sokszor évek óta nyílt háborúban lévő országok megoldásait, mert most soroltam fel, hogy NEM, nem csak a vesztésre álló használ mindent ami mozdítható egy full scale war-ban, hanem MINDENKI !!!
Azok valahogy sosem nyernek akik már az elavult szart veszik elő...
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 678
32 331
113
nem árulok el titkot hogy kombinált védelemre vagyunk "berendezkedve" az 1. vonal mobil védelem egy viszonylag széles sávba míg a 2. vonal álló védelem (kb mint amit az ukránok 1 vonalnak használnak.)
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 789
75 838
113
Sosem értettem veled ennél jobban egyet, így van!

Ott a pont, egyszerűen KELL a tömeg!

4000 harcoló, meg 44 db Leo2, pár száz IFV-vel, 24+72 tüzérségi cső db MAJD HA ideér, a Donbasszban kb. egy 1 hét, és ki kéne vonni, harcképtelen - feltöltésre szorulna.

Szarul hangzik, de igaz. Ennyi a Zrínyi 2026 ha lefut, ami nekünk MAJD lesz!
Az ukránok milyen jól haladnak a tömeggel ugye? Ja nem.. épp egy harmadakkora támadóerő őrli fel őket módszeresen.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and nyugger

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 075
13 704
113
szerintem ezt senki nem gondolja úgy döntéshozatali pozícióba mint amitől a hajad égenek áll.
manőver erők részeként nyilvánosan is csak kis létszámú tartalékos van tervezve... (ezek jó része még nincs is benne a tartalékos rendszerben egyébként)
A gyengén kiképzett emberek használhatósága megerődített állásokba lehetséges csak sikerrel de ezt mindenki tudja aki legalább egy tiszti iskolát végzett (legalábbis egészen biztos hogy kitérnek erre az oktatók már ott.)
Ilyász ezt írta.
Ezt likoltak tucatnyian.

Az áttört páncélos èkek ellen tartalék manővererőkbe.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 678
32 331
113
Ilyász ezt írta.
Ezt likoltak tucatnyian.

Az áttört páncélos èkek ellen tartalék manővererőkbe.
mármint páncéltörő tartalékot írt nem ? az azért nem feltétlen a manőver erők része sokszor csak alárendelt alegységekről van szó... viszonylag távol a fronttól nem 1 vonalas alegységek ezek. feladatuk az ellenséges erők megakasztása. a rést nem ők tömik be. inkább tűzzel való manővererel próbálják manőverre kényszeríteni terelni az ellenséget aki a kisebb ellenállás irányába fog törekedni vagy lelassúl az előrretörése és kifullad elfogy a lendülete.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány and zsolti