Nem tudom, hogy néhány bemutatópéldányon kívül rozsdásodik-e néhány db valahol, de szerintem érdemes lenne az MT-12-re tartalékosokat képezni, ha még van annyi példány.
Az ukrán háború bizonyította ennek a létjogosultságát az összfegyvernemi harctéren, persze ennek is megvannak a maga korlátjai és ezért a helye.
Egyelőre, amíg a potenciális ellenfelek arzenáljának többségét, ütőerejének jelentős hányadát nagyszámú a T-55/72, BTR/BMP és egyéb APC-k leszármazottjai alkotják, addig az un. páncéltörő tartalékok fegyverzetében jó szolgálatot tehet a típus.
Pontosítva: Ha az ország hadban áll, azaz a teljes mozgósítás megtörtént, akkor nagy eséllyel összfegyvernemi, gépesített hadműveletekre is sor fog kerülni, ami nagyszámú páncélozott eszköz alkalmazásával jár. Ilyen esetekben fel kell készülni annak a lehetőségére, hogy az ellenség egyes pontokon áttörheti a védelmi állásainkat és bejut a mélységünkbe. Erre felkészülvén szokták létrehozni az un. páncélelhárító tartalékot. Ezt válogatott páncéltörő fegyverekből álló ideiglenes tartalék, amit kizárólag az említett eset bekövetkeztekor vetnek be. Ennek része szokott lenni a pct ágyú is a rakéták és gránátvetők mellett, vegyesen. A páncéltörő tartalék részét képezi azonban a biztosító lövészek, valamint a robbanó és nem robbanó műszaki zárakat telepítő szakaszok is, valamint -ha van- fedezékek tüzelőállások kiépítésére a munkagépeket (nem feltétlen katonai). Nyilván a rendelkezésre álló idő szabja meg ennek a kiépítettségét.
Erre azért érdemes kiképezni tartalékosokat, mert piszok egyszerűen megtanulható az alkalmazása, hiszen egy közvetlen irányzású ágyúról van szó, nem kell a megosztott irányzás gyötrelmeivel bajlódni (bár az ágyú képes rá).
Habár nem a legjobb életbiztosítás a kezelőkre nézve, de ebben a mélységben illik lennie csapatlégvédelemnek valamint a tábori tüzérségi védelmi zónának. Az ellenség közvetlen irányzású fegyvereinek egy beásott pct ágyú igen nehéz célpont.
Mai viszonyok között a modernebb 9M117 variáns gránátok a legtöbb említett páncélozott járművet le tudják küzdeni, főleg, hogy vegyesen alkalmazandók akár Spike indítókkal és CG M4 HSN fegyverekkel is. Az ágyú legnagyobb előnye a rakétákhoz és gránátoknoz viszonyítva a sokkal gyorsabb lövedék, tehát a reakcióidő és a zavarásnak való ellenállás.
Ha rajtam múlna, ez a fajta képzés is kötelező része lenne a tartalékos ezredek kiképzésének.