[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 376
8 983
113
  • Tetszik
Reactions: jurgenbauer

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 371
45 706
113

Csapataink teljesen átvették az irányítást Soledar ipari övezete felett, és sikeresen haladnak előre a városi területeken​


Figyelemre méltó hírek érkeznek Soledar városából, amely a Donyecki Népköztársaság azon részén található, amelyet még mindig a kijevi rezsim irányít. Az NM DPR képviselőinek jelentései szerint csapataink, miután teljesen átvették az irányítást a város ipari övezete felett, behatoltak Soledar lakónegyedeibe.

Jelenleg a város keleti részén több utca is átment csapataink irányítása alá. Egyes jelentések szerint köztük van a Sevcsenko utca, amely az Artyomovsk-Lysichansk autópályával párhuzamosan található, ettől a közlekedési artériától nyugatra. Ezenkívül a Sevcsenko utca valójában a Soledar ipari övezetéhez csatlakozik.

Soledar az ukrán csapatok számára kulcsfontosságú település az Artyomovsk-Soledar-Severszk megerősített védelmi vonalon. Az Ukrán Fegyveres Erők városának nagyobb területei vesznek el csapataink támadása miatt, annál kevesebb lehetősége lesz az ellenségnek szervezett módon a védelmet az említett erődvonalon tartani.

A Soledar teljes felszabadításával járó helyzetet bonyolítja az ukrán fegyveres erők taktikája, amelyet valójában a fegyveres konfliktus minden szakaszában alkalmaznak. Kapcsolódik a lakóépületek állás- és tüzelőpontjainak felszereléséhez, a házak udvari berendezéseinek felszereléséhez, amelyek egy része továbbra is civil. Ez ismét arra utal, hogy az ukrán parancsnokság egyáltalán nem törődik Donbász hétköznapi lakosainak életével, ami már sokszor bizonyított, így Mariupolban is.
 

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 376
8 983
113

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
999
8 951
93
Egy másik fórumon feltettek nekem egy kérdést, hogy az Orosz Föderáció által megindított ukrajnai „művelet” haladása és nagyságrendje („totojázása”) miért van. Végiggondolva az objektív okokat és mellőzve minden egyéb összeesküvés határát súroló spekulációkat az alábbiakra jutottam:

1. Az Orosz Föderációnak alapvetően nem területéhsége, hanem populációéhsége van. Hiába szerzel meg területeket, ha a lakosság elmenekül vagy elpusztul közben, tehát úgy kell(ene) megvívni ezt a háborút, hogy az elfoglalt területeken élő populációt is megnyerd magadnak a végén. Ez még akkor is igaz, ha az egykori 1,5-1,6-os populációs ráta értéke 2020-ban elérte az 1,82-őt.
A hadműveletek lefolytatása, valamint a kezdetben bevetett csekély harcoló létszám (35-50 ezer fő) is ezt támasztja alá és teljes mértékben nevetségessé tesz mindenféle hamis villámháborús narratívát, amit a nyugati média tol.

2. Ennél sokkal fontosabb a második ok.
Oroszország területe 17 millió km2, ehhez tartozik kb. 20 ezer km szárazföldi és 37 ezer km tengeri határ. Ekkora terület és ekkora határszakasz védelmét kell megoldani a békeidős orosz haderőnek, amely cirka 1 millió fő (ennek kb. 55%-a harcoló, a többi kiszolgáló és egyéb személyzet).
Az orosz hadsereg az ukrajnai akcióra akkora katonai kontingenst tudott biztosítani, amit látunk úgy, hogy a maradék hatalmas terület és jelentős egyéb határszakasz védelme még elégséges/minimális szinten biztosított legyen.

Ha a teljes békeidős haderőt vonták volna össze az ukrán határokon és teljes erővel rázúdulnak Ukrajnára, akkor – ha nem is 4 nap alatt – de pár hét alatt ledarálták volna Ukrajnát, igaz porig rombolva mindent és megölve akár több százezer vagy millió embert. Csakhogy eközben zéró katonai hardver és személyi állomány maradt volna a távol-keleti, közép-ázsiai, kaukázusi vagy épp az észak-nyugati régiókban, felvállalva azt a hatalmas kockázatot, hogy Ukrajnát megnyerik, de közben Oroszországot elveszítik.

Ahhoz, hogy a fent felvázolt modell működőképes legyen, előtte Oroszországban ki kellett volna hirdetni a hadiállapotot, be kellett volna hívni 2 millió tartalékost (+ minimum fél millió egyéb személyzetet), be kellett volna böffenteni a zárolt és működőképes haditechnikát és ezeket az erőket szét kellett volna telepíteni a békeidős haderő részéről kiürült régiókba.

Oroszország állja a Nyugat több, mint ezer darab(!!!) szankcióját (Ez egyébként világrekord!), még mindig nem omlott össze, sőt, egyszerre folytatja a szír beavatkozást és az ukrán hadműveletet.
Ha viszont végrehajtották volna a fentiekben vázoltakat, akkor az azt jelentette volna, hogy kapásból kivonsz a nyugati szankciótömeggel sújtott reálgazdaságból még plusz 2,5 millió embert, óriási erőforrásokat költesz el ennek a logisztikájára, felszerelésére, etetésére, elhelyezésére satöbbi.
A Nyugat szankciói eddig nem tudták bedönteni az Orosz Föderációt, ellenben ők saját magukat simán bedöntötték volna secperc alatt egy ilyen lépéssel.

Nagyjából így látom a helyzetet azzal kapcsolatban, hogy miért TESCO gazdaságos hadművelet zajlik Ukrajnában. A bevetett orosz erők lassan haladnak ugyan, de ezzel párhuzamosan Ukrajna állapota és helyzete napról napra egyre rosszabb és az EU gazdasága is egyre nagyobb bajban van.
Eddig sem volt titok, hogy semmilyen szinten nem értettem egyet Putyin katonai lépésével (sem időben, sem kivitelezésben), de így fél év után úgy látszik, hogy nem egészen véletlen az, ami történik tőlünk keletre.
Ez nem változtat azon a véleményemen, hogy hiba ez az egész történet, de ez a hiba nem február 24.-vel kezdődött, hanem 2014-ben a Majdanon, ahol az amerikai neokon agytröszt simán végrehajtotta a puccsot a Kreml orra előtt.

Körvonalazódik bennem egy, az eddigiektől egy kicsit eltérő geostratégiai főirány is, amiről lehet, majd írok pár sort A Nagy Sakktábla topikban a közeljövőben. Nem biztos persze, hogy akár csak részben igazam lesz a kérdésben, de egy misét talán megér az egyre csekélyebb számú, de a geopolitika iránt még érdeklődő htka-s fórumozóknak.

Kicsit persze uncsi lesz, mert nem anyázunk közben senki fórumozótársat.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 955
82 782
113
Egy másik fórumon feltettek nekem egy kérdést, hogy az Orosz Föderáció által megindított ukrajnai „művelet” haladása és nagyságrendje („totojázása”) miért van. Végiggondolva az objektív okokat és mellőzve minden egyéb összeesküvés határát súroló spekulációkat az alábbiakra jutottam:

1. Az Orosz Föderációnak alapvetően nem területéhsége, hanem populációéhsége van. Hiába szerzel meg területeket, ha a lakosság elmenekül vagy elpusztul közben, tehát úgy kell(ene) megvívni ezt a háborút, hogy az elfoglalt területeken élő populációt is megnyerd magadnak a végén. Ez még akkor is igaz, ha az egykori 1,5-1,6-os populációs ráta értéke 2020-ban elérte az 1,82-őt.
A hadműveletek lefolytatása, valamint a kezdetben bevetett csekély harcoló létszám (35-50 ezer fő) is ezt támasztja alá és teljes mértékben nevetségessé tesz mindenféle hamis villámháborús narratívát, amit a nyugati média tol.

2. Ennél sokkal fontosabb a második ok.
Oroszország területe 17 millió km2, ehhez tartozik kb. 20 ezer km szárazföldi és 37 ezer km tengeri határ. Ekkora terület és ekkora határszakasz védelmét kell megoldani a békeidős orosz haderőnek, amely cirka 1 millió fő (ennek kb. 55%-a harcoló, a többi kiszolgáló és egyéb személyzet).
Az orosz hadsereg az ukrajnai akcióra akkora katonai kontingenst tudott biztosítani, amit látunk úgy, hogy a maradék hatalmas terület és jelentős egyéb határszakasz védelme még elégséges/minimális szinten biztosított legyen.

Ha a teljes békeidős haderőt vonták volna össze az ukrán határokon és teljes erővel rázúdulnak Ukrajnára, akkor – ha nem is 4 nap alatt – de pár hét alatt ledarálták volna Ukrajnát, igaz porig rombolva mindent és megölve akár több százezer vagy millió embert. Csakhogy eközben zéró katonai hardver és személyi állomány maradt volna a távol-keleti, közép-ázsiai, kaukázusi vagy épp az észak-nyugati régiókban, felvállalva azt a hatalmas kockázatot, hogy Ukrajnát megnyerik, de közben Oroszországot elveszítik.

Ahhoz, hogy a fent felvázolt modell működőképes legyen, előtte Oroszországban ki kellett volna hirdetni a hadiállapotot, be kellett volna hívni 2 millió tartalékost (+ minimum fél millió egyéb személyzetet), be kellett volna böffenteni a zárolt és működőképes haditechnikát és ezeket az erőket szét kellett volna telepíteni a békeidős haderő részéről kiürült régiókba.

Oroszország állja a Nyugat több, mint ezer darab(!!!) szankcióját (Ez egyébként világrekord!), még mindig nem omlott össze, sőt, egyszerre folytatja a szír beavatkozást és az ukrán hadműveletet.
Ha viszont végrehajtották volna a fentiekben vázoltakat, akkor az azt jelentette volna, hogy kapásból kivonsz a nyugati szankciótömeggel sújtott reálgazdaságból még plusz 2,5 millió embert, óriási erőforrásokat költesz el ennek a logisztikájára, felszerelésére, etetésére, elhelyezésére satöbbi.
A Nyugat szankciói eddig nem tudták bedönteni az Orosz Föderációt, ellenben ők saját magukat simán bedöntötték volna secperc alatt egy ilyen lépéssel.

Nagyjából így látom a helyzetet azzal kapcsolatban, hogy miért TESCO gazdaságos hadművelet zajlik Ukrajnában. A bevetett orosz erők lassan haladnak ugyan, de ezzel párhuzamosan Ukrajna állapota és helyzete napról napra egyre rosszabb és az EU gazdasága is egyre nagyobb bajban van.
Eddig sem volt titok, hogy semmilyen szinten nem értettem egyet Putyin katonai lépésével (sem időben, sem kivitelezésben), de így fél év után úgy látszik, hogy nem egészen véletlen az, ami történik tőlünk keletre.
Ez nem változtat azon a véleményemen, hogy hiba ez az egész történet, de ez a hiba nem február 24.-vel kezdődött, hanem 2014-ben a Majdanon, ahol az amerikai neokon agytröszt simán végrehajtotta a puccsot a Kreml orra előtt.

Körvonalazódik bennem egy, az eddigiektől egy kicsit eltérő geostratégiai főirány is, amiről lehet, majd írok pár sort A Nagy Sakktábla topikban a közeljövőben. Nem biztos persze, hogy akár csak részben igazam lesz a kérdésben, de egy misét talán megér az egyre csekélyebb számú, de a geopolitika iránt még érdeklődő htka-s fórumozóknak.

Kicsit persze uncsi lesz, mert nem anyázunk közben senki fórumozótársat.
A 2es pontot akarta az USA is, ezért is menekült el Afganisztánból, de pofára estek.

Más.

Egyéb tudósok:

 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 371
45 706
113
Én, mint a harcászatban képzetlen, a következőket látom:

1) Rengeteg információ bombáz bennünket, az egyes eseményeket történéseket jó lenne, ha hozzáértők a súlyuknak megfelelően beilleszenék a nagy egészbe. Például a krimi események milyen mértékű veszteséget okoztak. A szovjet rakéta- és egyéb csapások milyen eredményt értek, érnek el.
2) Az ukránok láthatóan településeket védenek, ami -gondolom - igazodik a lehetőségeikhez. Az oroszok helyesen választanak-e ehhez eszközöket, taktikát.
3) Ha lehántjuk a kommunikációt, mi a "meztelen" igazság a harctéren?
4) Ez egy NATO-orosz háború, számomra ehhez kétség nem fér, és nem látom az orosz "kapcsolatok" hathatós támogatását. Inkább csak zavaros lépések történtek Kína, Törökország részéről. Különösen Törökország szerepe zavaros!
5) Azt mondják, hogy azért lassúak az oroszok, hogy védjék a saját katonáik és a civilek életét. De azt nem értem, hogy a frontvonalon miért nem pusztítóbb eszközökkel operálnak. A lassú, hosszú ideig tartó háborúnak valóban kevesebb áldozata lesz, mint egy gyors háborúnak? Nem szólva a gazdasági-pénzügyi veszteségről.

Szóval nem értem az orosz katonai és politikai vewzetés elképzeléseit, lépéseit. Lehet, hogy ez az én hibán.
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
1 855
13 198
113
A frontról érkeznek jelentések az Ugledar melletti Pavlovka és Vodyany, valamint a Gorlovka melletti Dacha és Zaicevo elfoglalásáról.

Az első siker előkészíti Ugledar elfoglalását, mások elvágják a Gorlovka-Artemovszk autópályát, és lehetővé teszik a nyugat felé történő továbbhaladást és a nyomás növelését a 15 km-re északra fekvő Artemovszk irányba.
Emellett a hírek szerint orosz csapatok léptek be Soledar középső részébe, amelynek keleti peremét korábban felszabadították a nácik alól.

Kiváló válasz az ukrán fegyveres erők krími provokációira, valamint a kijevi elit újabb nevetséges tárgyalási visszautasítására.
:p :p :hadonaszos::hadonaszos::hadonaszos:
 

Nber

Well-Known Member
2021. október 15.
1 532
6 604
113
Én, mint a harcászatban képzetlen, a következőket látom:

1) Rengeteg információ bombáz bennünket, az egyes eseményeket történéseket jó lenne, ha hozzáértők a súlyuknak megfelelően beilleszenék a nagy egészbe. Például a krimi események milyen mértékű veszteséget okoztak. A szovjet rakéta- és egyéb csapások milyen eredményt értek, érnek el.
2) Az ukránok láthatóan településeket védenek, ami -gondolom - igazodik a lehetőségeikhez. Az oroszok helyesen választanak-e ehhez eszközöket, taktikát.
3) Ha lehántjuk a kommunikációt, mi a "meztelen" igazság a harctéren?
4) Ez egy NATO-orosz háború, számomra ehhez kétség nem fér, és nem látom az orosz "kapcsolatok" hathatós támogatását. Inkább csak zavaros lépések történtek Kína, Törökország részéről. Különösen Törökország szerepe zavaros!
5) Azt mondják, hogy azért lassúak az oroszok, hogy védjék a saját katonáik és a civilek életét. De azt nem értem, hogy a frontvonalon miért nem pusztítóbb eszközökkel operálnak. A lassú, hosszú ideig tartó háborúnak valóban kevesebb áldozata lesz, mint egy gyors háborúnak? Nem szólva a gazdasági-pénzügyi veszteségről.

Szóval nem értem az orosz katonai és politikai vewzetés elképzeléseit, lépéseit. Lehet, hogy ez az én hibán.
5-re a válaszom:
Mert szétágyúzni az ellent a legolcsóbb, úgy hogy te nem sérülsz, kockáztatsz.
Közben neki jó a magas gáz és olaj ár.
Várja a választások eredményét (Olasz, USA)
Várja a EU polgárok véleményét a szankciókra
Új szövetségeket köt (BRICS bővítése)
Esetlek ukránok rájönnek, hogy Zselé elárulta és megöli őket.
USD-ről leválás

Szóval szerintem itt az események 25%-a van a fronton, a többi a háttérben.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 930
48 643
113
Kiváló válasz az ukrán fegyveres erők krími provokációira, valamint a kijevi elit újabb nevetséges tárgyalási visszautasítására.
Sajnos ez inkább kiválóan ergya válasz :(

A kiváló válasz egy, legalább 20-30 Kalibr cirkálórakétából álló csapás lenne a kijevi kormányzati központra. Utána bejelenteni, hogy pár órával később várható ugyanennyi mégegyszer, csak némileg eltolva a célkörzetet.

Utána tárgyalni se kéne már.
 

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
999
8 951
93
4. Ha ez tényleg nato-orosz háború volna, akkor az oroszok csak az atomban bízhatnának, mert a nélkül esélyük se lenne.

5. Erre képesek az oroszok, nem kell mögé képzelni valami zseniális mestertervet, mert nincs. Az ukrán hadsereg nagyon sokat fejlődött 2014 óta. Putyin meg nem meri elengedni a különleges hadművelet narratívát, mert egy totális háborút ő is túl kockázatosnak érez. Sokkal magasabb orosz veszteségek lennének ha kényszer sorozottakkal rohamoznák meg az ukránokat.

Ez a háború csak akkor érte volna meg az oroszoknak ha az első fázis sikeres és pár hónap alatt felszámolnak minden szervezett ellenállást. Ez nagyon nem történt meg. Ukrajna hajlandó nagyobb árat fizetni, mint Oroszország. De ez nem is csoda, hiszen ők a saját országukat védik. Így viszont az oroszok szar helyzetbe kerültek, mert kevesebb embert akarnak mozgósítani és folyamatosan áramlik az ukránokhoz a nyugati technológia.

Hónapok óta alig haladtak előre az oroszok és az ukránok mélyen a frontok mögött is támadják őket. Egyre inkább azt fogja érezni az orosz nép hogy a semmiért halnak meg a fiaik és a semmiért lett rosszabb az életszínvonaluk. Ennek nagyon Afganisztán szaga van.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 350
77 013
113
Az a soktízezer tüzérségi gránát, ezres nagyságrendű korszerű pct, szintén ezres nagyságrendű MANPADS, korszerű önjáró és vontatott tarackok tucatjai, illetve a rakétatüzérségi rendszerek... mind feleslegesek voltak?
Van egy bizonyos mennyiség ami egy háborúhoz kell és azon felül még van valamenn,i. Na ezt a valamennyit adták oda.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 484
18 395
113
Ilyenkor merül fel bennem a kérdés, hogy mi az a számomra láthatatlan erő, amely ezt a koszlott kuplerájt erre a szintű támogatásra méltatja.

Az ellenségem ellensége a barátom.
Akkor is, ha egy működésképtelen állam, korrupt vezetéssel.

Ezért Putyinnak kellene feltenni a kérdést: Mire számított február 22-én?
Ezeket az opciókat nem gondolta végig?
 

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
999
8 951
93