Tegnapi információk de ma is aktuálisak!
A kiemelések tőlem vannak.
https://www-ukrinform-ua.translate....tr_sl=uk&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=sc
Zelensky: Te és én csak azon gondolkodhatunk és szabad is, hogyan nyerjünk
Fellebbezés
2022. 08. 18. 21:23
Az ukránoknak csak azon kellene gondolkodniuk, hogyan nyerhetik meg az Oroszországgal vívott háborút – mondta videóüzenetében Volodimir Zelenszkij elnök.
Az Ukrinform a fellebbezés teljes szövegét közli.
Egészséget kívánok, kedves ukránok!
Ma Lvivben vagyunk, most a Potocki-palotában. E nagyon aktív nap végén beszámolok eseményekről, találkozókról, tárgyalásokról és döntésekről.
Reggel óta itt vagyunk. És még egyszer szeretnék köszönetet mondani Lviv városának, minden lvivi lakosnak az egész napos odafigyelésért, kényelemért és érzelmi támogatásért.
Először is meglátogattam védőinket – azokat, akiket sérülések után ápolnak a kórházban. Nagyon bátor srácok, erősek. Köszönetet mondott az orvosoknak, akik mindent megtesznek katonáink egészségének mielőbbi helyreállításáért.
Nagyon örültem, hogy láthattam azokat a fiúkat és lányokat, akik a Petro Sahaidachnyról elnevezett Nemzeti Szárazföldi Erők Akadémián tanulnak. Rendkívül kellemes volt hallani, hogy egyre többen szeretnének az ukrán hadsereg tisztjévé válni. Az akadémia egy helyéért ma már olyan a verseny, mint korábban csak a polgári egyetemeken. És ez valóban okot ad arra, hogy büszkék legyünk nemcsak fiatalságunk hazaszeretetére, hanem arra is, hogy az emberek hisznek Ukrajnában, fegyveres erőinkben, győzelmünkben. Kitüntetésben részesítették a legjobb katonákat.
A Lychakiv temető Mars-mezőjén egy különleges ünnepségen tisztelegtek mindazok emléke előtt, akik életüket adták Ukrajnáért, államunk függetlenségéért ebben a kegyetlen háborúban.
Nincs más alternatíva – vissza kell adnunk mindent, ami a tulajdonunkban van, és garantálnunk kell a biztonságot Ukrajna minden jövőbeli generációja számára.
Megbeszélést folytatott Guterres ENSZ-főtitkárral és Erdogan török elnökkel.
A tárgyalt pontok többsége már a hírekben szerepel. Néhány fontosabb dolgot szeretnék most elmondani.
Első. Nincs objektív akadálya annak, hogy a NAÜ-misszió elérje a Zaporizzsja Atomerőművet. Ma Guterres úrral megbeszéltük ennek a küldetésnek a paramétereit, és azt, hogy hazánk szabad területén keresztül nagyon gyorsan és egészen biztonságosan legális úton juthat el az állomásra. És csak úgy.
Aki nukleáris zsarolást szervezett, az bizonyosan nem lehet ilyen küldetések „szállítója”. Oroszországnak azonnal és feltétel nélkül be kell engednie a NAÜ képviselőit az állomásra, valamint azonnal és feltétel nélkül ki kell vonnia csapatait az állomás területéről. A világnak megvan a hatalma ezt biztosítani.
Ha nem biztosítja, az azt jelenti, hogy egyszerűen a szemétbe dobhatja a nukleáris és sugárbiztonságról szóló nemzetközi dokumentumok teljes részét. Oroszország lerombolja ezt a nemzetközi rendet.
A tárgyalások második rendkívül fontos pontja az Orosz Föderáció által fogva tartott ukrán foglyok.
Felszólítottam a főtitkár urat, hogy használja ki az ENSZ minden képességét annak biztosítására, hogy Oroszország megfeleljen a nemzetközi jog foglyokra vonatkozó összes normájának. És megbeszéltük, hogy küldünk egy tényfeltáró küldetést Olenivkába. A teljes igazságot erről az orosz terrortámadásról meg kell állapítani, és meg is kell állapítani.
Természetesen szó esett a gabonaexport kezdeményezésről. Az eredmény megvan – és nem csak Ukrajna, hanem a világ számára is, mert érezhető, hogy a globális élelmiszerválság súlyossága csökken.
Ezért nagy szükség van nagyobb biztonságra, nagyobb mennyiségű exportra, több olyan hajóra, amely ukrán élelmiszert tud szállítani kikötőinkből.
Nagyon érdemi tárgyalásokat folytatott ma számos témában Törökország elnökével, Erdogannal.
Hálás vagyok neki államunk szuverenitásának és területi integritásának állandó támogatásáért. Védelmi, gazdasági és energetikai együttműködésről tárgyaltak.
Köszönetet mondok Törökországnak, hogy hajlandó védnökség alá venni Harkov és a harkovi régió újjáépítését. Ez egy igazán erős ország küldetése. Ma megtörtént az első lépés – aláírták az infrastruktúráról szóló megállapodást.
Felszólítottam elnök urat és főtitkár urat is, hogy a lehető legszigorúbb álláspontot képviseljék Oroszország által a megszállt területen tervezett álreferendumokkal kapcsolatban. Minden álreferendum pofon lesz a nemzetközi közösség számára.
És még egy dolgot szeretnék megemlíteni ma.
Rendkívül kemény éjszaka volt Harkovban – több mint tíz ember halt meg. Mikolaivot és Zaporizzsját ismét ágyúzták. Az orosz hadsereg hatalmas erőforrásokat költ, hogy még legalább egy kilométert elfoglaljon Donbászban. Orosz tisztviselők ismételten megfenyegették Odesát és Ukrajna más városait. Látjuk, mi történik a Zaporizzsja Atomerőműben. Látjuk, mi történt Olenivkában.
Te és én csak azon gondolkodhatunk és szabad is, hogyan nyerjünk. Győzni a csatatéren, a politikai fronton, az információs konfrontációban, a gazdasági síkon, mindenhol...
Hiszünk magunkban, segítjük egymást, védjük Ukrajna érdekeit és tudjuk, hogy béke lesz.
Aki okosan harcol és harcol, az nyer.
Örök dicsőség minden katonánknak! Örök emlék mindazoknak, akiknek az életét elvették a megszállók.
Dicsőség Ukrajnának!