Ehhez kapcsolódóan... Ezt minap találtam, remélhetőleg nem csak nekem új: az amerikai hadsereg üzemeltet egy tréning (és egyéb) adatbázist kiképzési célokra (ODIN), itt kapott helyet mindenféle virtuális országok leírása is, gondolom wargaminghez háttéranyagként. Érdemes megnézni Ukrajnát (itt Pirtuninak hívják). Egy idézet a "politikai berendezkedés" fejezetből:Bocsánat, de nem értem, hogy pontosan mire gondol.
Azok az országok, amelyek támogatják valamilyen formában az ukránokat, azok főleg az USA táborába tartoznak (s ezen belül is különböző "szintek" vannak természetesen). Mivel az USA geopolitikai érdeke - a jelenlegi elit szerint - azt kívánja, hogy Ukrajna talpon maradjon, így eképpen cselekszenek. Az, hogy ez meddig tartható az egy másik kérdés. Egyébként még Demkó Attila mondta pár hónapja, hogy Ukrajnában hozott döntések 90%-a az USA-hoz köthető, de azért van egy 10%, amikor igenis a saját nemzeti érdekeik szerint döntenek (ezt egyébként pozitívumként írtam le az ukránok kapcsán, s nem negatívumként, amivel arra akartam célozni, hogy nem teljes mértékben az usa bábjai, bár ezt bizonyosan sokan másként látják itt).
Európában Macron próbált meg egyedül egy viszonylag rövid ideig külön utat járni, de kb senki nem volt mellette, s nem is ért el eredményeket, így Európa ott van ahol volt ebben a tekintetben, vagy talán még jobban ki van szolgáltatva az USA-nak, mint előtte.
Megjegyzem, hogy bizonyos vagyok abban, hogy az USA nélkül is számos ország támogatta volna az Ukrajnát (főleg a volt keleti-blokk országaiból), de az borítékolható, hogy akkor ennek a háborúnak már régen vége lenne valamilyen formában (új kormány, vagy széthulló Ukrajna, vagy a fantáziájára bízom a többi lehetséges opciót).
Szilárd meggyőződésem, hogy a szomszédban folyó háborút az USA képes megállítani, de ez még nem áll érdekében/szándékában, s emögött "nem" (vagy egyáltalán nem) gazdasági érdekek állnak, mármint abban az értelemben, ahogy arra néhányan utaltak régebben (új piac az amcsi gáznak és olajnak), mert jelenleg Európa minden elérhető mennyiségre "lecsap", ami által az USA-ban is emlekedett a gáz ára (ami kihatással volt/van/lesz az áram árara is, mind az ipart, mind a lakosságot rosszul érintve), vagy éppen nem is olyan rég volt a benzin&dízel ára óriási magasságokban náluk is, vagy a recesszió fogalmát (!) kellett módosítaniuk az usában ahhoz, hogy most ne arról beszéljünk, hogy ott már recesszió van (részben a háború következményei okán, az elhibázott gazdaságpolitika mellett).
Amellett nem fognak megoldódni a gondok egy csapásra (csak enyhülhetnek), ha véget ér a háború, mindegy, hogy egy tűzszünettel, vagy jobb esetben egy békeszerződéssel (bár "békét" az oroszok csak akkor köthetnének, ha háborúban állnának, szóval ők nem így fogják nevezni, kivéve persze akkor, ha hivatalosan is kihirdetik), mert attól nem fognak normalizálódni az EU és Ororszország kapcsolatai, a szankciók részben vagy egészben még sokáig fennmaradhatnak, s könnyen lehet, hogy ismét ott leszünk, ahol 2014-ben, hogy marad egy befagyott konfliktus, csak még szigorúbb szankciók mellett.
"Pirtuni’s government is generally recognized as legitimate among states in its own regional neighborhood, and more generally throughout the international community. Despite the necessity to maintain constant vigilance to safeguard constitutional guarantees of basic freedoms and due process, Pirtuni continues to make steady progress towards an end-state reflective of a stable, transparent democracy whose citizens enjoy the rewards of a positive political environment devoid of coercion and undue government harassment. The steady progress, considered in the context of the country’s turbulent past, has won Pirtuni the respect and admiration of most developed nations in the international community."
Csak a miheztartás végett