[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 455
46 408
113
A légvédelmi rendszer visszaverte az ukrán csapatok rakétatámadását a kahovkai vízerőmű ellen

SIMFEROPOL, augusztus 19. – RIA Novosti. A légvédelmi rendszer visszaverte az ukrán csapatok rakétatámadását a Kherson régióban található Kahovskaya vízerőmű ellen – mondta a RIA Novosztyinak Vlagyimir Leontyev, a Kahovka körzet adminisztrációjának vezetője.

 

orosz_macska_bad

Well-Known Member
2022. március 3.
592
6 302
93
A Krab jogos. Az valoban modern. Nem is szabadott volna odaadni. Igaz, kozben keszul tobb, szoval meg ettol sem mondanam, hogy a NATO lefegyverezte volna magat, de valoban a Krab az kilog a sorbol.
A Caesar is elég jó cucc. Abból konkrétan balhé is volt, hogy túl lassan tudják legyártani, és ahhoz képest túl sokat adtak.
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 096
25 126
113
Ez biztos, hogy az aknamentesio ur-77? Nem valami tos-1, vagy ilyesmi?
Biztos. Látszik, amikor átrepül az épület felett a kivető töltet és utána berobban a mentesítő töltet.
UR-77 Meteorit
674fe7181e235181642584152.jpg
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 850
14 801
113
Ennél is fontosabb kérdés, hogy mikor “kapják” mindezeket?
Illetve vajon mennyire érzik magukat szuverénnek a tótok most, hogy a nagytesó csehek biztosítják pl a légvédelmüket?
A tótok akkor érezhetik szuverénnek magukat, ha lesz saját atombombájuk, mármint nem ledobják Nekik hanem saját tulajdonukba kerül.. (egy fórumtárs "szuverenitás" definiciója alapján..)
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
916
10 449
93
Neharagudj, de ha szazszor ennyit irtal volna akkor is butasag, hogy a NATO magat fegyverzi le. Arrol nem is beszelve, hogy a mult evszazadban meg hitelesnek szamito financial times-ra hivatkozol. Kit erdekel, hogy szlovakianak nem maradt legiereje? Hat eddig se volt, a Mig 29 NEM legiero a 3. evezredben! Hihetelen eroltettet az is, hogy jobban akarod tudni, hogy Lengyelorszag miert vesz K2-t, mint Lengyelorszag. Azert vesz, mert az amcsik nem adjak a gyartast, Korea meg igen. Ha azon mulna tobb ezer Abrams-t kuldene ide az USA akarmikor. Ossze lehet szedni tucatnyi apro peldacskat (szlovak, bolgarok,...) hogy a NATO kifut a fegyverekbol, de akkor sem lesz igaz, csak vagyvezerelt gondolkodas. Az eddigi kommentjeid alapjan teged erettebbnek gondoltalak.
Autós kártyázni fölösleges egy vadászgépnél, mert azt az adott környezetben kell értékelni adott feladatra - ilyen alapon minden fölösleges ami nem F-22, Szu-57 vagy J-20.
Pl. air policingre jó a MiG-21-es is... Lám, ezt minden NATO országnak meg kéne tudnia oldani (kivéve baltiak...). Most a szlovák nem fogja tudni, majd a csehek. Vajon mi a véleménye erről Ficónak? (Hát még ha Meciár megszólalhatna :) )
Egyébként az egész konfliktus miatt pont Lengyelország mondott le nemzetközi hadgyakorlatot a 29-esekkel, mert úgy ítélték meg hogy nélkülözhetetlenek otthon. Amíg nem jön az FA-50, rendszerben is tartják. Ők se tudják amit Te!

Egyébként sajnos Lengyelország az egyik legjobban bepalizott állam. Megvesznek mindent brutál mennyiségben, miközben NATO tagként védve vannak az atomernyővel, az ötöde is bőven elég lenne, rohanni se kellene. Oszt honnan lesz mindenre pénz ha recesszió lesz? Sőt, fenn is kell majd ezt tartani minden évben. Közben az USA meg DKorea zsírosra keresi magát a butaságon. Az egyetlen katonai értelme ennek a pénzszórásnak ha neki akartok menni a németeknek, de a katonain kívül nincs semmi más logika erre sem.
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
916
10 449
93
Igazából a cikk azért érdemes elolvasásra mert kronológiai sorrendben, kicsit megismerteti az akkori történéseket, amerikai szemszögből. Akkor mi is csak annyit tudtunk, hogy az amerikaiak naponta bejelentették az orosz támadást. Aztán a többség kinevette a jóslataikat. Az orosz külügyi szóvivő még a szabadságát is úgy akarta tervezni, kérte hogy szóljanak neki, ha támadnának. Emlékezhetünk rá. Valamint megtudhattuk, az amerikaiak valójában számítottak rá hogy erős lesz az ukrán ellenállás. Bár maguk sem tudták, hogy ennyire. A háború elejéről szól, szerintem érdekes olvasmány. Talán napjaink titkosszolgálati történéseit is megtudjuk majd, ha előbb nem, a háború után. :) Annak a végét úgysem tudjuk még.
A cikkben arról van szó hogy fél éve tudtak mindent, de az amerikai bejelentések csak az utolsó hetekben történtek.
Mondjuk így még jobban tudják fényezni magukat :)
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 748
47 965
113
A cikkben arról van szó hogy fél éve tudtak mindent, de az amerikai bejelentések csak az utolsó hetekben történtek.
Mondjuk így még jobban tudják fényezni magukat :)
Annyi igazság van benne, hogy tavaly év vége felé elkezdték folyamatosan verni a tamtamot, hogy putler katonái “másnap” támadnak. És ebből volt heti 1-2 hír.
Egy ponton valami ukrán főhírszerző is nyilatkozott, hogy ez nem túl valószínű (akkor nem is volt).
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 402
23 330
113
Én oroszpárti vagyok ebben a konfliktusban, de a figyelmeztetésed ellenére elkezdtem olvasni a cikket. Nem olvastam végig, kb a feléig jutottam, mert ott megtaláltam, amit kerestem.

Az alap kérdésem az volt, hogy mi lehet a mögöttes szándék, mit szeretnének elérni. Ugyanis ha az amerikai hírszerzés közzétesz valamit, azt valószínűleg nem azért teszik, hogy egész estés szórakozást adjanak a sok untakozó prolinak.

Én úgy látom, hogy a cikk arra van kihegyezve, hogy Zelenszkij felelősségét hangsúlyozza abban a vonatkozásban, hogy nem készítette fel a népet, elmaradt a mozgósítás a figyelmeztetések ellenére stb.

Azért belepörgettem a második felébe is, az már kb csak locsogás, a lényeg Zselé sározása volt.
Úgy látom más is így látja!
Valószínüleg big Z önjáró lett és nem azt teszi amit Biden papa diktál neki. Ezért szépen az USA kihátrál mögülle, már csak az a kérdés hogy lesz-e az USA által választott utód, vagy meg Ukrajna a levesbe?


8:35-től
 

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 904
15 158
113

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 781
77 903
113
Próbáljatok már egy kicsit nagyobban gondolkozni, mint amit eddig műveltetek. ' század MIG-29 és egy osztály S300 PSZ 2022-ben a NATO-nak felesleges. Egész egyzserűen nincs olyan elképzelhető és elképzelhetetlen konfliktus ahová ezeket az eszközöket a NATO elvinné. Ezek az eszközök pont ugyyanabba akategóriába esnek mint a mi 72-eseink és D20-asaink. Vannak, meg lehet őket mutatni, de kb fizetne érte a NATO, hogy ne használjuk őket egy háborúban, mert csak több kárt csinálnának mint hasznot.
Az nem lehet, hogy amit “feleslegesnek” definiált a NATO, az egy olyan doktrína szerint volt felesleges, ami most némileg túlhaladottá vált? Értem ezalatt a “quality over quantity” féle megközelítéseket, és hogy majd a drónok úgyis elintéznek mindent távolról, stb stb… a kinetikus hadviselés vélt háttérbe szorulását.
Pontosan az ellenkezője történt. Elmagyarázom egy egyszerű példán keresztül. Doktrinálisan az azonos technológiai (és minden egyéb) színvonalon álló könnyűlövész egységek és alegységek nem képesek sem a közepes pláne nem a nehéz lövész egységek és alegységekkel (továbbiakban gépesített lövész) sikeresen felvenni a harcot*. Egész egyszerűen sem védettségük, sem tűzerejük, sem harcászati mozgékonyságuk nincs meg hozz. Ezzel szemben azt láttuk, hogy az északi fronton a könnyűlövész alegységfek megállították az orosz gépesített lövész alegységeket. Miért történhetett ez meg? Azért mert pár hét leforgása alatt az ukrán lövész alegységek a világ legmodernebb kézi páncéltörő eszközeivel lettek felfegyverezve amikkel gyakorlatilag megették reggelire az elavult szovjet harcjárműveket. És itt semmi más nem döntött csak az NLAW, a Panzerfaust 3, a (modern) M72,a Carl Gustaf és a Javelin. Ha ezek nem lettek volna, hanem csak az ukrán hadsereg saját páncéltörő eszközeik amik ugyanszon a színvonalon állnak mint az orosz harcjárművek, akkor már nem létezne Ukrajna. Mert lehet neked akármilyen real time felderítésed, mondhatja meg neked méterre pontosan az ellenség elhelyezkedését, létszámát és mozgási irányát a hírszerzés, ha a tűzharcot nem nyered meg, akkor ez nem ér semmit az ég adta egy világon. Ugyanis RPG-7 RV-vel nem lehet megnyerni a tűzharcot egy T-72B-vel szemben sem, nemhogy egy B3 vagy egy T-80BVM-el szemben, de pl NLAW-val igen. Miért? Azért mert az NLAW hatásos lőtávolsága álló és mozgó célra 600 méter, az RPG-7RV-nek meg 150 méter. Az első lövés találati arányáról meg nem is érdemes beszélni akkora a különbség.


*Ezalól kivételt a hegyi terep jelenthet, de az meg nem nagyon van Ukrajnának azon részén ahol a harcok folynak és folytak. Nem a város már nem ilyen terep, mert a gépesített erők ugyanúgy ki vannak képezve városharcra mint a könnyűlövészek, épp csak sokkal nagyobba tűztámogatásuk és a védettségük a járművek okán.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 850
14 801
113
Úgy látom más is így látja!
Valószínüleg big Z önjáró lett és nem azt teszi amit Biden papa diktál neki. Ezért szépen az USA kihátrál mögülle, már csak az a kérdés hogy lesz-e az USA által választott utód, vagy meg Ukrajna a levesbe?
A nyáron kidolgozott új forgatókönyvek lehet hogy új főszereplőket kívánnak meg, elképzelhető hogy az Európai médiacirkusz sátorban is több szereplő lecserélésre kerül, mennek a süllyesztőbe.
Ennek oka tán az hogy "túl jól" sikerült az eddigi Zselenszkíj mutatvány (bár láthatólag egyenesen az ő bohóctehetségére szabták a forgatókönyvét) , és egyre kevesebb érdeklődés van az ukrajnai jórészt kreált események iránt.

Úgy tűnik azonban hogy Ukrajna továbbra is jelentős szerepet kap majd a világgazdasági változások álcázófüstje gyanánt..
 

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 904
15 158
113

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 011
66 422
113
Próbáljatok már egy kicsit nagyobban gondolkozni, mint amit eddig műveltetek. ' század MIG-29 és egy osztály S300 PSZ 2022-ben a NATO-nak felesleges. Egész egyzserűen nincs olyan elképzelhető és elképzelhetetlen konfliktus ahová ezeket az eszközöket a NATO elvinné. Ezek az eszközök pont ugyyanabba akategóriába esnek mint a mi 72-eseink és D20-asaink. Vannak, meg lehet őket mutatni, de kb fizetne érte a NATO, hogy ne használjuk őket egy háborúban, mert csak több kárt csinálnának mint hasznot.

Pontosan az ellenkezője történt. Elmagyarázom egy egyszerű példán keresztül. Doktrinálisan az azonos technológiai (és minden egyéb) színvonalon álló könnyűlövész egységek és alegységek nem képesek sem a közepes pláne nem a nehéz lövész egységek és alegységekkel (továbbiakban gépesített lövész) sikeresen felvenni a harcot*. Egész egyszerűen sem védettségük, sem tűzerejük, sem harcászati mozgékonyságuk nincs meg hozz. Ezzel szemben azt láttuk, hogy az északi fronton a könnyűlövész alegységfek megállították az orosz gépesített lövész alegységeket. Miért történhetett ez meg? Azért mert pár hét leforgása alatt az ukrán lövész alegységek a világ legmodernebb kézi páncéltörő eszközeivel lettek felfegyverezve amikkel gyakorlatilag megették reggelire az elavult szovjet harcjárműveket. És itt semmi más nem döntött csak az NLAW, a Panzerfaust 3, a (modern) M72,a Carl Gustaf és a Javelin. Ha ezek nem lettek volna, hanem csak az ukrán hadsereg saját páncéltörő eszközeik amik ugyanszon a színvonalon állnak mint az orosz harcjárművek, akkor már nem létezne Ukrajna. Mert lehet neked akármilyen real time felderítésed, mondhatja meg neked méterre pontosan az ellenség elhelyezkedését, létszámát és mozgási irányát a hírszerzés, ha a tűzharcot nem nyered meg, akkor ez nem ér semmit az ég adta egy világon. Ugyanis RPG-7 RV-vel nem lehet megnyerni a tűzharcot egy T-72B-vel szemben sem, nemhogy egy B3 vagy egy T-80BVM-el szemben, de pl NLAW-val igen. Miért? Azért mert az NLAW hatásos lőtávolsága álló és mozgó célra 600 méter, az RPG-7RV-nek meg 150 méter. Az első lövés találati arányáról meg nem is érdemes beszélni akkora a különbség.


*Ezalól kivételt a hegyi terep jelenthet, de az meg nem nagyon van Ukrajnának azon részén ahol a harcok folynak és folytak. Nem a város már nem ilyen terep, mert a gépesített erők ugyanúgy ki vannak képezve városharcra mint a könnyűlövészek, épp csak sokkal nagyobba tűztámogatásuk és a védettségük a járművek okán.
Plusz minden az utakon mozgott, az utakra korlatozodott. Ugy konnyu volt csapdat allitani ha tudtad hogy jon egy konvoly vagy egy hadoszlop, es nem tud lemenni az utrol. Most mindenfele foldutakon meg mindenhol kozlekedik a technika. Ugy meg celfelvonulast rendezett, mert tudtak hogy az uton jon, mashol nem mehetett, csak meg kellett varni.
 

ssgtzlan

Well-Known Member
2020. május 10.
1 178
5 037
113
Próbáljatok már egy kicsit nagyobban gondolkozni, mint amit eddig műveltetek. ' század MIG-29 és egy osztály S300 PSZ 2022-ben a NATO-nak felesleges. Egész egyzserűen nincs olyan elképzelhető és elképzelhetetlen konfliktus ahová ezeket az eszközöket a NATO elvinné. Ezek az eszközök pont ugyyanabba akategóriába esnek mint a mi 72-eseink és D20-asaink. Vannak, meg lehet őket mutatni, de kb fizetne érte a NATO, hogy ne használjuk őket egy háborúban, mert csak több kárt csinálnának mint hasznot.

Pontosan az ellenkezője történt. Elmagyarázom egy egyszerű példán keresztül. Doktrinálisan az azonos technológiai (és minden egyéb) színvonalon álló könnyűlövész egységek és alegységek nem képesek sem a közepes pláne nem a nehéz lövész egységek és alegységekkel (továbbiakban gépesített lövész) sikeresen felvenni a harcot*. Egész egyszerűen sem védettségük, sem tűzerejük, sem harcászati mozgékonyságuk nincs meg hozz. Ezzel szemben azt láttuk, hogy az északi fronton a könnyűlövész alegységfek megállították az orosz gépesített lövész alegységeket. Miért történhetett ez meg? Azért mert pár hét leforgása alatt az ukrán lövész alegységek a világ legmodernebb kézi páncéltörő eszközeivel lettek felfegyverezve amikkel gyakorlatilag megették reggelire az elavult szovjet harcjárműveket. És itt semmi más nem döntött csak az NLAW, a Panzerfaust 3, a (modern) M72,a Carl Gustaf és a Javelin. Ha ezek nem lettek volna, hanem csak az ukrán hadsereg saját páncéltörő eszközeik amik ugyanszon a színvonalon állnak mint az orosz harcjárművek, akkor már nem létezne Ukrajna. Mert lehet neked akármilyen real time felderítésed, mondhatja meg neked méterre pontosan az ellenség elhelyezkedését, létszámát és mozgási irányát a hírszerzés, ha a tűzharcot nem nyered meg, akkor ez nem ér semmit az ég adta egy világon. Ugyanis RPG-7 RV-vel nem lehet megnyerni a tűzharcot egy T-72B-vel szemben sem, nemhogy egy B3 vagy egy T-80BVM-el szemben, de pl NLAW-val igen. Miért? Azért mert az NLAW hatásos lőtávolsága álló és mozgó célra 600 méter, az RPG-7RV-nek meg 150 méter. Az első lövés találati arányáról meg nem is érdemes beszélni akkora a különbség.


*Ezalól kivételt a hegyi terep jelenthet, de az meg nem nagyon van Ukrajnának azon részén ahol a harcok folynak és folytak. Nem a város már nem ilyen terep, mert a gépesített erők ugyanúgy ki vannak képezve városharcra mint a könnyűlövészek, épp csak sokkal nagyobba tűztámogatásuk és a védettségük a járművek okán.
Ezzel egyetértek, egy kivétellel. Szerintem a város meg még ilyen terep. Ezt mutatja pl az első csecsen háború, ahol az abszolút fölényben lévő oroszokat az azonos technikai szinten lévő csecsenek megsemmisítették.