[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 933
48 683
113
Kis érdekesség, remélhetőleg megfér itt: nemrég beszéltem egy lengyel ismerőssel, aki évente pár alkalommal hazajár - a város százezer főnél nagyobb, egy nem ukrán határmenti vajdaság székhelye, de viszonylag közel van a határhoz.

Azt mesélte, hogy a nagyobb boltok mind kétnyelvű (lengyel + ukrán) feliratokat használnak már, illetve több lengyel rádió (regionális és országos) sugároz ukrán nyelvű műsorokat is.
Ő szeret visszafogottan fogalmazni, de ahogy kivettem a szavaiból, ez a nagy ukrántámogatósdi már elég sok embernek kezdi megfeküdni a gyomrát, így neki is. Például a városban ő nem találkozik olyan sok ukrán menekülttel, ami indokolná ezt a kétnyelvűséget... és másokat is zavar már.
Egyébként vagy 10 éve Magyarországon lakik a családjával.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 939
41 159
113
Harszoni csata: az Andrejevszkij-telepen 2022. augusztus 31-én 12:00-kor kialakult helyzet Rybar által.
Az RF fegyveres erői egész éjjel és délelőtt csapást mértek az ukrán tartalékokra, amelyeket az andrejevkai pontonátkelőn keresztül telepítettek.
Tömeges tűzes vereséget mértek az UA hadsereg Szuhoj Sztavka közelében felhalmozott páncéloscsoportjára: a felszerelés egy része a megsemmisült faluban maradt, a személyzet - hol gyalog, hol sorakozó járműveken - visszamenekült Andrejevkába.
Hasonlóképpen, az UA hadsereg nem tudott sikert elérni Lozovojtól Belogorka felé, részben megsemmisítve az átadott felszerelést. Egy másik kísérlet egy átkelő létrehozására és Davydov Brod elfoglalására szintén sikertelen volt. A RU erők folytatják a feladat végrehajtását az UA hadsereg páncélos csoportjainak megsemmisítésére. Még mindig nincsenek erők és eszközök az ellentámadásra: annak ellenére, hogy az UA egységei demoralizálódtak, teljes értékű erdőirtást kell végrehajtani az Ingulets déli partján.
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Ott ha ez igy marad véres polgárháború lesz! Ha szerencséjük lesz az ukránoknak Zele elmenekül és egy félig meddig orosz baráti vagy kiegyezős kormány lesz aztán akár orosz segitséggel is de lefegyverzik a maffiát a civileket meg autonóm területek lesznek Nato mentesség stb. Ha nem akkor oroszország meghagyja európának a felhergelt felfegyverzett szétcseszett nyugat-ukrajnát hadurakkal alvilágfal együtt
A polgárháború nagyon valószínű, mint nyugat utolsó bosszúja a bukott projekt miatt és az azt elárulók ellen.
Mert, hogy nagyon de nagyon dühösek lesznek, az nem vitás.
Ha már az övék nem lehet Ukrajna, akkor minél nagyobb rombolást véghezvinni, távozóul, hogy az azt birtoklók és abban élők, egy darabig ne sok örömüket leljék benne.
Talán a végén marad valami Tajvan szerűség nyugat Ukrajnában, nyugati protektorátus alatt. És talán fel is pimpelik valamennyire, hogy az orosz befolyás alatt lévők, hadd irigykedjenek.
Vagy a maradékból jöhet létre a mostanában sokat emlegetett Lengyel-Ukrán unió!
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
De igen, a legyezőhöz hasonlít. Ha ránézel egy térképre, azt látod, hogy míg a szélességi körök egyforma távolságokban követik egymást a méretaránytól függően persze, a hosszúságiak a sarkkörök felé haladva szűkülne, azaz zárnak össze. Ezért a hosszúsági vonalak nem párhuzamosak, ami a sarkkörök felé haladva egyre nyilvánvalóbb és látványosabb. A katonai térképeken a legszéle a földrajzi északi irányt mutatja, míg a hálózati vonalak az un. hálózati északot. Ezek közötti szögeltérés a meridiánkonvergencia, mely mértéke a sarkkörök felé növekszik. A műszerek tájolásánál is figyelembe kell venni az eltérést. Sőt, hogy tovább bonyolítsam, ha mágnestűvel tájolok a mágneses északra, a mágneses deklinációt is figyelembe kell vennem. Ez a földrajzi (csillagászati) és mágneses észak közti különbség.
Mi 2004-ig a Gauss-Krüger féle vetületi ábrázolást alkalmaztuk a térképeinken (mint az oroszok), majd a NATO miatt áttértüknk az UTM alapúra, míg a derékszögű koordináták helyett az MGRS-re.
Régebben már említettem a vonásértékek különbözőségét, mely a 60-00-ról tért át a NATO-ban alkalmazott 64-00-ra is. Így, ha az ukrán felderítő a régi műszereivel ezen az alapon számít szögértékeket a NATO rendszerek irányzásakor ezzel a különbséggel számolni kell - ha van rá idejük, de nem szokott lenni-. Ez okozhat nagyobb arányú eltérést és hibát a célzáskor, valamint az eltérő vetületű térképek alkalmazásai is jelentősen nehezíti a csapatok együttműködését. Azért a NATO "csodafegyverek" komoly fejtörést okoznak, ha megfelelően akarják őket alkalmazni. Ráadásul a tűzvezető rendszereik ott sem egységesek.
Ezért tartom fontosnak a D-20-aink es műszereink lecserélését NATO szabványra, akár régebbi használt cuccra is.

Na, most jutottam el arra pontra, amit eddig is a hsz-eimben feltételeztem, hogy valamit (nagyon sokat) nem értettem meg abból, amit eddig lassan egy éve mondasz a két rendszerről.

A Föld golyóra igaz, amit mondasz. A Merkátor henger vetületi rendszer. Így őrá nem igaz, hogy "az ő fejében" a hosszúsági körök ne lennének párhuzamosak. Míg a Lambert-Gauss-féle rendszer szögtartó és ezért őrá szintén igaz.

300px-Utm-zones.jpg


A Merkátornál általában nem szoktuk ábrázolni a világtérképen durván a sarkkörökön túli területeket. Ahogy a fenti ábrán sem. Mert az ő fejében a sarki területek elvileg téglalap alakúak.
Igaz az a Föld bolygóra, amit mondasz a hosszúsági és szélességi körökről. És a henger vetületekkel ellentétben a kúpvetületekre szintén igaz. Gauss elvileg egy alapvetően kúpvetületre épülő hibrid rendszer, tehát természetesen rá is. Az ő fejében a bolygónk sarkkörön túli területe körszelet.

Mennyire biztos számodra, hogy az UTM kúpvetület és így a sarkvidéket is körcikként ábrázolja? Ha azt mondod, hogy teljesen, akkor elhiszem és nekem voltak rosszul csoportosítva a fejemben a fogalmak. De én örülnék, ha utána tudnál kérdezni valami megbízható helyen a biztonság kedvéért.
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Kis érdekesség, remélhetőleg megfér itt: nemrég beszéltem egy lengyel ismerőssel, aki évente pár alkalommal hazajár - a város százezer főnél nagyobb, egy nem ukrán határmenti vajdaság székhelye, de viszonylag közel van a határhoz.

Azt mesélte, hogy a nagyobb boltok mind kétnyelvű (lengyel + ukrán) feliratokat használnak már, illetve több lengyel rádió (regionális és országos) sugároz ukrán nyelvű műsorokat is.
Ő szeret visszafogottan fogalmazni, de ahogy kivettem a szavaiból, ez a nagy ukrántámogatósdi már elég sok embernek kezdi megfeküdni a gyomrát, így neki is. Például a városban ő nem találkozik olyan sok ukrán menekülttel, ami indokolná ezt a kétnyelvűséget... és másokat is zavar már.
Egyébként vagy 10 éve Magyarországon lakik a családjával.
Ez nem jelent mást, mint a lengyelek tényleg kezdenek felkészülni a lengyel-ukrán unióra (magukhoz édesgetik az ukrikat, azzal hogy vetítik, milyen jó fejek ők, hisz mennyi jogot adnak így is, hogy még csak idegenek).
Nem mellékesen ezzel az "unióval" a maradék Ukrajna dejure az EU tagjává válna. Valószínű, hogy a román-moldáv viszonylatban is így okoskodnak az EU-s politikusok.
Egy kérdés van függőben. Nevezetesen, hogy mennyi marad ezekből a volt SZU országokból (Moldva esetében megkockáztatom, hogy semmi, mert a medve hamarabb ráteszi a mancsát, mint egyesülhetnének).
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 484
18 395
113
Lengyel T-72M1-ek... :eek:


T-90-esek, BTR-82-esek és a Rosgvardiya különleges alakulat valahol Harkov megyében.
A katona elmondása szerint a tankok álcázása komoly munka, mert az ukránok számára a vadászat óriási prioritás.


Orosz BTR aknára fut :(

II

A lengyel T-72M1 test előtt a földön egy furcsa alakú doboz van. Honnan tudni, hogy ez egy lengyel kocsi volt?
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 838
35 412
113
Orosz Védelmi Minisztérium: Az orosz csapatok két nap alatt több mint 1 700 ukrán katonát öltek meg
"Az orosz csapatok 63 ukrán harckocsit, 59 gyalogsági harci járművet, 48 másik páncélozott harci járművet, 14 nehézgéppuskával ellátott pickupot és több mint 1,700 ukrán katonát semmisítettek meg" - mondta Konasenkov.
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 527
13 475
113
Te, európai ember létedre pedig inkább tökig szopnád vovát, minthogy kiállj annak a gazdasági és politikai blokknak az elveiért

Az Ukrán kisebbségellenes ámokfutás, a szélsőjobboldaliság, az antiszemitizmus, a más országok ellen fenyegetőzés, és a hiperkorrupció hogy passzol az Európai Unió elveivel ?

a ruszkik évtizedes, szisztematikus rablása és nyomor fenntartása

Volt egy második világháború, mi is beszálltunk a háborúba a Szovjetunió ellen, így jöttek ide, tetszett volna nem beszállni Hitler háborújába, és Churchill és Roosevelt és Truman is jóváhagyta. És akkoriban Szovjetunió volt, Szovjet állampolgárokkal, és mindenféle nemzetiségű katonával, amiben az Orosz, az Ukrán, és a Fehérorosz volt első helyen.

Hát nem jött be a pacifizmus. A 90-es években ki kellett volna taposni a belüket.

Olyan mennyiségű és minőségű gyűlölet van benned, és kommentelsz így napi szinten, hogy csoda, hogy élsz még. Az Oroszokat, mint népet utálod ennyire, vagy a politikusaikat, vagy milyen hátterű ez a gyűlölet ? Az Ukránokról miért nem írsz gyűlöletbeszédet, a 90-es évekig visszavezetve ?
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 471
19 125
113
Orosz Védelmi Minisztérium: Az orosz csapatok két nap alatt több mint 1 700 ukrán katonát öltek meg
"Az orosz csapatok 63 ukrán harckocsit, 59 gyalogsági harci járművet, 48 másik páncélozott harci járművet, 14 nehézgéppuskával ellátott pickupot és több mint 1,700 ukrán katonát semmisítettek meg" - mondta Konasenkov.
Ha ez igaz, akkor a lengyel T72-esek kétharmada kuka... (Persze lehetnek a T64BV-k is, de az még érzékenyebb veszteség)
Nagyon kíváncsi leszek a hétvégi térképvázlatokra.
Ugyan semmi biztosat nem tudunk, de a hírek alapján erősen úgy tűnik, hogy ez az egész egy elkapkodott és előkészítetlen történet volt, amit úgy gondolom nem a hadsereg vezetése kezdeményezett. Légifedezet és megfelelő tűzérségi támogatás nélkül csak páncélosokkal és gyalogsággal támadni a megerősített ellenséget elég vakmerő (vagy szimplán öngyilkos) küldetés.
Az időzítés szerintem a NAÜ vizsgálattal és az erőmű lekötésével lehet összefüggésben. Viszont, ha ilyen ütemben herdálták el a tartalékot, az nem sok jót ígér az elkövetkező hetekre...
 

vontod

Well-Known Member
2017. június 14.
748
7 528
93
Orosz Védelmi Minisztérium: Az orosz csapatok két nap alatt több mint 1 700 ukrán katonát öltek meg
"Az orosz csapatok 63 ukrán harckocsit, 59 gyalogsági harci járművet, 48 másik páncélozott harci járművet, 14 nehézgéppuskával ellátott pickupot és több mint 1,700 ukrán katonát semmisítettek meg" - mondta Konasenkov.
Csórikat légierő, megfelelő tüzérség nélkül bezavarták a darálóba ...
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 375
45 744
113

Az ellenség két sikertelen kísérletet tett Kherson - Védelmi Minisztérium - előretörésére​


Az orosz védelmi minisztérium részleteket közölt az ukrán fegyveres erők által elkövetett két sikertelen Kherson támadási kísérletről .

A Zelenszkij-rezsim kísérlete, hogy újraindítsa a támadó hadműveleteket a Nikolaev-Krivoy Rogban és más irányokban, kudarcot vallott.

A sikertelen támadások során N. Az ukrán fegyveres erők Arhangelszk, Olgino és Ternovye Pody jelentős veszteségeket szenvedtek, és az orosz hadsereg visszaszorította őket.

n. Dry Stavok falut az Ukrán Fegyveres Erők 57. dandárának zászlóalja legyőzte. Jelenleg maradványainak megsemmisítése zajlik.
Az ukrán fegyveres erők egységeinek felszabadítására Lengyelország által a kijevi rezsimnek szállított 12 harckocsit szállítottak át az Ingulets folyón.

A harckocsik egy részét az orosz csapatok erős tüze megsemmisítette , néhányat saját aknamezőjükön robbantottak fel rendetlen visszavonulás közben. Ennek eredményeként csak 5-en tudtak visszamenekülni.

A Nikolaev-Krivoy Rog és más irányú kétnapos sikertelen támadások során az ukrán csapatok 4 harci repülőgépet (2 Szu-25, Szu-24 és MiG-29) veszítettek el. Három ukrán Mi-8-as helikoptert lőttek le a levegőben.

Megsemmisült 63 ukrán harckocsi, 59 gyalogsági harcjármű, 48 egyéb harci páncélozott jármű, 14 nehézgéppuskás pickup teherautó, valamint az ukrán fegyveres erők több mint 1700 katonája.

Источник: https://rusvesna.su/news/1661939857

Egy másik cikkben azt olvastam, hogy: "Katonai szakértők szerint az Ukrán Fegyveres Erők délen indított offenzívájának célja az volt, hogy más irányokból kivonja az orosz erőket, csökkentve ezzel a nyomást a donyecki szektorra és északon Harkov közelében, ahol az ukrán parancsnokság egy meglehetősen erős csoportot koncentrált. . Lehetséges, hogy a közeljövőben egy második ellentámadást indítanak ott. A Honvédelmi Minisztérium semmilyen módon nem kommentálja ezt az információt, de a megjelent jelentések alapján az RF Fegyveres Erők vezérkara tud Kijev terveiről.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 897
5 204
113
A mesékben. A fizikai korlátok miatt föld körüli pályáról néhány centiméteres (kb 10 cm egy biztonságos becslés) felbontás alá nem nagyon tudnak menni, ami rendszám azonosításhoz kevés.

Még annyi apróság hogy sim
Ha ez igaz, akkor a lengyel T72-esek kétharmada kuka... (Persze lehetnek a T64BV-k is, de az még érzékenyebb veszteség)
Nagyon kíváncsi leszek a hétvégi térképvázlatokra.
Ugyan semmi biztosat nem tudunk, de a hírek alapján erősen úgy tűnik, hogy ez az egész egy elkapkodott és előkészítetlen történet volt, amit úgy gondolom nem a hadsereg vezetése kezdeményezett. Légifedezet és megfelelő tűzérségi támogatás nélkül csak páncélosokkal és gyalogsággal támadni a megerősített ellenséget elég vakmerő (vagy szimplán öngyilkos) küldetés.
Az időzítés szerintem a NAÜ vizsgálattal és az erőmű lekötésével lehet összefüggésben. Viszont, ha ilyen ütemben herdálták el a tartalékot, az nem sok jót ígér az elkövetkező hetekre...
Annyira kell fentartásokkal kezelni ezeket amit bemondásra hogy mennyi veszteséget okoztak az oroszok az Ukránoknak mint az ukrán "győzelmi"jelentéseket.Akár az is lehet meggondolatlan támadás.De az is benne van hogy mind az előkészítésében,mind a végrehajtásban Nato felderítési adatokkal támogatott akció.Ha közvetlenül nem is de közvetve(fegyverszállítások,felderítési adatok átadása) Nato is benne van a konfliktusban.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 838
35 412
113
Ha ez igaz, akkor a lengyel T72-esek kétharmada kuka... (Persze lehetnek a T64BV-k is, de az még érzékenyebb veszteség)
Nagyon kíváncsi leszek a hétvégi térképvázlatokra.
Ugyan semmi biztosat nem tudunk, de a hírek alapján erősen úgy tűnik, hogy ez az egész egy elkapkodott és előkészítetlen történet volt, amit úgy gondolom nem a hadsereg vezetése kezdeményezett. Légifedezet és megfelelő tűzérségi támogatás nélkül csak páncélosokkal és gyalogsággal támadni a megerősített ellenséget elég vakmerő (vagy szimplán öngyilkos) küldetés.
Az időzítés szerintem a NAÜ vizsgálattal és az erőmű lekötésével lehet összefüggésben. Viszont, ha ilyen ütemben herdálták el a tartalékot, az nem sok jót ígér az elkövetkező hetekre...
Zelenszkij Kherson ellentámadása. Borisz boldog, Zaluzhny nem boldog

Aszondják a brit kazalfejet odaette a rosseb 24-25-én kijevbe, oszt az erőtette rá a elenskyre, hogy rendelje el az offenzívát, az ukri hadsereg főparancsnoka ellenezte, de a elenszki aszonta nekije, hogy ha nem indítja el a támadást ki lesz rugdosva, szóval elindították és az eredmény eddíg katatsztrófálisnak bizonyult az ukrik számára.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 471
19 125
113
Még annyi apróság hogy sim

Annyira kell fentartásokkal kezelni ezeket amit bemondásra hogy mennyi veszteséget okoztak az oroszok az Ukránoknak mint az ukrán "győzelmi"jelentéseket.Akár az is lehet meggondolatlan támadás.De az is benne van hogy mind az előkészítésében,mind a végrehajtásban Nato felderítési adatokkal támogatott akció.Ha közvetlenül nem is de közvetve(fegyverszállítások,felderítési adatok átadása) Nato is benne van a konfliktusban.
Az nem is volt kétséges, hogy a NATO biztosított hozzá felderítési adatokat, én csak az időzítést és az előkészítettséget kritizáltam. Egy valóban komoly ellentámadást a mostaninál sokkal erősebb tűzérségi előkészítésnek kellett volna megelőznie és a végrehajtás során legalább minimális légifedezetet kellett volna biztosítani. Ez így kb. húsdaráló hadművelet volt, blitzre játszották, hátha bejön. Ahogy már korábban írtam, van néhány tippem, hogy miért kellett ezt ilyen hirtelen megcsinálni, hiszen az időzavart okozhatta az erőmű körüli történet illetve a korábban beharangozott új orosz hadtest várható megjelenése is.
Azért azt korábbi felderítési adatok világossá tehették volna, hogy az orosz támadásban ugyan lassú, de erős a tűzérsége miatt, viszont védekezésben ugyanezzel a tűzérséggel szinte áttörhetetlen. Tisztán páncélos erőkkel és gépesített gyalogsággal nem is szabadott volna nekiállni, az kb. a "helybe megyünk a pofonért" akció... Főleg, hogy ezzel a rendelkezésre álló tartalékot kb. leamortizálták.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Az nem is volt kétséges, hogy a NATO biztosított hozzá felderítési adatokat, én csak az időzítést és az előkészítettséget kritizáltam. Egy valóban komoly ellentámadást a mostaninál sokkal erősebb tűzérségi előkészítésnek kellett volna megelőznie és a végrehajtás során legalább minimális légifedezetet kellett volna biztosítani. Ez így kb. húsdaráló hadművelet volt, blitzre játszották, hátha bejön. Ahogy már korábban írtam, van néhány tippem, hogy miért kellett ezt ilyen hirtelen megcsinálni, hiszen az időzavart okozhatta az erőmű körüli történet illetve a korábban beharangozott új orosz hadtest várható megjelenése is.
Azért azt korábbi felderítési adatok világossá tehették volna, hogy az orosz támadásban ugyan lassú, de erős a tűzérsége miatt, viszont védekezésben ugyanezzel a tűzérséggel szinte áttörhetetlen. Tisztán páncélos erőkkel és gépesített gyalogsággal nem is szabadott volna nekiállni, az kb. a "helybe megyünk a pofonért" akció... Főleg, hogy ezzel a rendelkezésre álló tartalékot kb. leamortizálták.

Már júniusban nyilatkozott az ukrán fejes, hogy lehetetlen bármi komolyabb erőösszevonás, mert az orosz azonnal megszórja.

Így csak 1 esélyük volt:
Fronttól távolabb felfejlődni majd menetből oszlopban nekimenni az oroszoknak.
Platós civil teherautókra felszórt Volkssturmmal és lengyel "gagyi" T-72-esbe belerakott harckocsizókkal.
Az eredmény ismert.

Légi fedezetet megpróbálták, 2 Szu-25 és 1 Mi-8 garantáltan ment a levesbe.