[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 505
19 911
113

krova

Well-Known Member
2010. december 13.
242
743
93

Ha a szankciók miatt még nyugatra se tudnak gázt szállítani, akkor hogyan akarnak Ázsiába ahova még infrastruktúra sincs?
Ön magától ilyen hülye ? Vagy ezt leírják önnek?
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 802
4 966
113
Biztos azért rendeltek belőle újabb 100 darabot... :p
Ez nyilván nem túl nagy vigasz, de szerintem ők bármit megrendelnek amit valaki hajlandó szállítani ... a Pzh meg úgy tűnik még reszelendő nagy intenzitású konfliktusra, de nyilván tudják, hogy ha kevesebbet használták volna akkor működnének, de ez náluk eleve nem volt opció szerintem. Ha van valami, addig lőnek vele amíg működik, aztán ha visszakapják, akkor megint... szerintem amíg úgy látják meg tudják vele szorongatni az oroszokat addig a manual szerinti üzemeltetés másodlagos... szép dolog, hogy hogyan kellene üzemeltetni valamit papíron, de fronton ez nem mindig adott... az meg a másik, hogy vannak országok egy messzi messzi galaxisban ahol békeidőben sem a manual szerint üzemeltetnek és tartanak karban drága fegyvereket, de az egy másik szomorú sztori, a "2xbékebeli üzemeltetési kultúra"...
 

matyiii2

Well-Known Member
2016. november 28.
354
2 111
93
Ezt a kérdést Putyinnak kellett volna feltennie magának, mielőtt arcoskodott február 24-én.
Úgy döntött háborúzik. Most meg meglepődik?
  • Hogy segítik Ukrajnát?
  • Hogy ellenállnak az ukránok?
  • Hogy az orosz haderő kőbe harapott?
  • Hogy a vilag kiáll Ukrajna mellet, ezért áldozatot vállal?

A mi kérdésünk:
- A céljaitól mikor is volt messzebb, mint most?

;)
Te mindenen kívül te tényleg mindenen kívül vagy. Fogalmad sincs ,hogy ez nem Ukrajnáról szól?
 

adam.bertok

Well-Known Member
2022. február 26.
358
1 129
93
Az a helyzet nyuszifül, hogy én nem könyvekből olvastam a vietnami háborúról hanem éltem már akkor bőven. Tehát kímélj meg az általad valahol olvasott marhaságok ismertetésétől.
akkoriban nem sok hir jutott be a vasfuggony moge, kivancsi vagyok honnan tajekozodtal akkoriban.
az oregseg onmagaban nem ereny.
honnan tudod hogy en hany eves vagyok egyebkent ?
egyebkent azert mert idosebb vagy nem jelenti azt hogy feltetlenul okosabb is lennel.
most is csak kioktattal - de semmi tenyt nem irtal, csak azt hogy mar regen megszulettel es ezert sokkal okosabb vagy.

pont arrol irtam, hogy tobb ezer uh-1est lottek le a vietkongok.

semmit nem cafolsz meg abbol amit leirtam, csak szemelyeskedesz, hogy te idosebb es bolcsebb vagy.
Komolyan tenyekre az az erved, hogy te idosebb vagy ? ah hagyjuk.

jo de hagyjuk a vietnami haborut, amit szerinted a szovjetek nem is tamogattak, meg szovjet pilotak is repultek vietnami felsegjellel,
bar ritkabban mint koreaban. egyebkent tenyleg nem sok legiharc volt vietnamban, viszont sa - 6 legvedelmi raketkata tucatjaval inditott a vietkong napi szinten. ha olvastad volna a nepszabit, akkor biztos tudnad.

-------
hogy ne csak reagalas legyen :
hirek :
<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">The southern end of the Antonivskyi Bridge in Kherson isn’t looking too healthy this morning <a href="https://t.co/Ka1UFyCjOR">pic.twitter.com/Ka1UFyCjOR</a></p>&mdash; OSINTtechnical (@Osinttechnical) <a href=" ">September 5, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>
 
  • Tetszik
Reactions: gacsat

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 765
48 057
113
Hát ezt mondom! Putyin szerint is csak papíron volt független Ukrajna! Tehát akkor polgárháború! Kész, vita lezárva.
Részemről rendben.
Jó, és ezt a támogatósdit hogyan számoljuk ki? Hány Javelin ér egy Mi-8-t? Tudod az árfolyamot?
Azért felszereltek egy 50-60 ezres "haderőt" Afgániában, helikkel meg tucanoval teherszállítókkal meg sok lófüttyel.
1989ig írtam, csak vedd fel az olvasószemüveged… A szovjet-afgán háborúra gondoltam, mint releváns példa, hiszen ott is az USA (+pár szövetségese) tolta a pénzt a mudzsahedekbe.

A 2002-2021-es afgán köldöknézegetés itt egyáltalán nem releváns.
 
  • Tetszik
Reactions: jurgenbauer

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
932
10 768
93
Ukrajnában az utolsó német PzH 2000 tarack kiesett a használatból
Az Ukrajnába szállított PzH 2000 összes német önjáró löveg működésképtelen.
A német PzH 2000 tarackot az egyik legkevésbé hatásosnak tekintik, mivel a jelenlegi pillanatban az Ukrajnával szolgálatban lévő önjáró tüzérségi tartók egyik típusa, amely elsőként veszítette el harci képességeit.
Na tessék az ukrik letesztelték nekünk a PZH2000-ret harci körülmények között, nekem úgy tűnik leszerepelt.
A hír igaz is lehet. Ugyanakkor felvetődik a kérdés, hogy ha ilyen jól informáltak a PZH-król, akkor akár ki is lőhették volna őket. Persze lehet valami jelentést csíptek el, de érdemes kivárni a kinyilatkoztatásokkal.
Most valahol abban reménykedek hogy nem sz**t vettünk... :(
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 057
78 518
113
A hír igaz is lehet. Ugyanakkor felvetődik a kérdés, hogy ha ilyen jól informáltak a PZH-król, akkor akár ki is lőhették volna őket. Persze lehet valami jelentést csíptek el, de érdemes kivárni a kinyilatkoztatásokkal.
Most valahol abban reménykedek hogy nem sz**t vettünk... :(
Nem vettünk szart, csak nem úgy kell használni mint egy D20-at.
 

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 904
15 158
113
Lvov oktatási intézményeiben, a diákok és a tanári személyzet körében hivatalos üdvözlést vezettek be

SNkS5-jJnaM.jpg

Kezdésnek kizárólag vasárnap, tanítási időn kívül, menjenek a Kalibr-ok a lvov-i iskolákra. Aztán, ha valaki felháborodik, az orra alá dugni ezt a képet :
- Erről mit gondolsz, te köcsög ???
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Ön magától ilyen hülye ? Vagy ezt leírják önnek?

Kivételesen jogos is lehetne a kérdés, ha nem lett volna már a hírekben, hogy iráni turbinát fognak használni a két ország közötti ipari együttműködés részeként.


Ukrán légierő csúcsmodelljei propagandafotózáson:
WI0RJQc.jpg

Oph1k20.jpg



Alvé:
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 042
23 847
113
jó a videó, kár hogy nem tudjuk mivel lőttek.
Szerintem azt az 1938M-et akarták elcsórni a hoholok :D
A cikkben S-300-ar írnak, egyébként érdemes elolvasni :D
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 765
48 057
113
Biztos azért rendeltek belőle újabb 100 darabot... :p
Azt “rendelnek” amit mondanak nekik. Ukrajna jelen pillanatban olyan, mint egy hadiipari kiállítás, csak kicsit tévéshoposra megcsinálva. Van beépített őszinte vásárló is, aki mindig meggyőződésesen elmondta régen, hogy “a kosmodisktől már nem fáj a hátam, ezért rendeltem a kisunokámnak is”. Tét nélkül mondhatnak bármit.

Reálisan szemlélve, szerinted ezek a hohol rendelések egy valamirevaló német cégnél úgy mégis, milyen prioritással léteznek?

Szerinted hoholfölde miből/mikor köhögi majd ki azt a pár száz millió eurót mindarra, amit “rendeltek”?
 

ZeiG

Well-Known Member
2017. április 4.
854
4 709
93
Jeffrey Sachs amerikai akadémikus közgazdász, egyetemi (Harvard Columbia) professzor és politikai elemző még júniusban tette közzé meglátásait az ukrajnai helyzetről (de csak most találkoztam vele Schiffer András Fb-oldalán). Gyönyörűen leírja, amit már itt is nem egyszer jelzett a tájékozottabb, értelmesebb többség, pl, hogy...

"Biden egy újabb geopolitikai összeomlás felé tereli Ukrajnát, az Egyesült Államokat és az Európai Uniót. Ha Európa ezt belátja, akkor leválik az Egyesült Államok külpolitikai kudarcaitól.

Nuland 2013 és 2017 között Barack Obama európai és eurázsiai ügyekért felelős külügyminiszter-helyettese volt, és részt vett Viktor Janukovics oroszbarát ukrán elnök megbuktatásában, jelenleg pedig Biden helyettes államtitkára.

A neokon nézőpont egy túlnyomó hamis előfeltevésen alapul, miszerint az Egyesült Államok katonai, pénzügyi, technológiai és gazdasági fölénye lehetővé teszi, hogy feltételeket diktáljon a világ minden régiójában. Figyelemreméltó ez a gőg és a tények megvetése. Az 1950-es évek óta az Egyesült Államokat szinte minden regionális konfliktusban feltartóztatták vagy legyőzték, amelyben részt vett. Mégis az „Ukrajnáért folytatott csatában” a neokonok készek voltak katonai konfrontációt provokálni Oroszországgal szemben a NATO kiterjesztésével, Oroszország heves kifogásai miatt, mert buzgón hiszik, hogy Oroszországot legyőzik az amerikai pénzügyi szankciók és a NATO fegyverei.

A Study of War (ISW), a Kimberley Allen Kagan (Nuland férje) által vezetett neokon agytröszt (amelyet olyan védelmi vállalkozók támogatnak, mint a General Dynamics és a Raytheon), továbbra is ukrán győzelmet ígér. Az orosz előretörésekkel kapcsolatban az ISW egy tipikus megjegyzést tett: „függetlenül attól, hogy melyik oldalon tartja [Szievierodonyeck] városát, az orosz offenzíva operatív és stratégiai szinten valószínűleg betetőződik, így Ukrajnának lehetősége nyílik hadműveletének újraindítására, hogy visszaszorítsák az orosz erőket.” A helyszíni tények azonban mást sugallnak. A Nyugat gazdasági szankciói csekély negatív hatással voltak Oroszországra, míg „bumeráng” hatásuk a világ többi részére jelentős. Ráadásul az Egyesült Államok képességét Ukrajna lőszerrel és fegyverekkel való utánpótlására súlyosan gátolja Amerika korlátozott termelési kapacitása és megszakadt ellátási láncai. Oroszország ipari kapacitása mellett természetesen eltörpül Ukrajnáé. Oroszország GDP-je nagyjából 10-szerese volt Ukrajnának a háború előtt, és Ukrajna mára elvesztette ipari kapacitásának nagy részét."


vf-0422-ukraine.png
 

adam.bertok

Well-Known Member
2022. február 26.
358
1 129
93
elfoglalt ruszki allas alaaknazott holttesttel, ez nem egyertelmu szamomra, de tenyleg be van halozva egy szerencsetlen katona holtteste.


ruszki hadifoglyok.


nem tudom putyinnak mikor lesz eleg hogy meszarszekre kuldi a fiatalokat, akik nem is mindig muszlimok.
az rengeteg kulfoldre szakadt mernok programozo nem fog otthonrol hianyozni a gyarakbol ?

-----
vmi ruszki cucc eg, egy BUK

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">Burned the Russian Buk TELAR. I thought it was an old video, but there are no green trees and a summer uniform <a href="https://t.co/kmO5yCCOFx">pic.twitter.com/kmO5yCCOFx</a></p>&mdash; Paul Jawin (@PaulJawin) <a href=" ">September 5, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>
-----
emlektabla es ujabb igazolt orosz tiszti veszteseg

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="und" dir="ltr">Two Mi-24 helicopter Lieutenants killed on the first day of the invasion on 24 February:<br>• Senior Lieutenant Манкишев Р. Г.<br>• Lieutenant Наседкин К. Ю.<br>The rest of the names on the board were also pilots. The memorial plaque is at the Kamensk-Uralsky air base.<a href="https://twitter.com/Rebel44CZ?ref_src=twsrc^tfw">@Rebel44CZ</a> <a href="https://t.co/aZnLNHPQ4L">pic.twitter.com/aZnLNHPQ4L</a></p>&mdash; Russian Officers killed in Ukraine (@KilledInUkraine) <a href=" ">September 5, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

------


vajon mikor fejezi be putyin ezt az ertelmetlen haborut ?
az a sok fiatal burjat, csecsen, tatar, oszet es persze orosz.
kar ertuk.
oroszorszag mennyivel is lesz nagyobb, a teruletenek 0.017 % -val lett nagyobb oroszorszag...
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 890
15 287
113
Ezt magyarázza meg valaki. Európa egyoldalúan felmondott bizonyos energetikai szerződéseket és ezután arra kéri az oroszokat, hogy ezt ők ne tegyék meg?
Ilyenkor azért komolyan elgondolkozik az ember, hogy normálisak ezek?
Ha ìgy haladnak lesz még lejjebb is..Ne feledjük ezeket a kiszólásokat sem maguktól találták ki, ez áll a médiacirkuszi kottában, ezt kell játszani
 
W

Wilson

Guest
Azt “rendelnek” amit mondanak nekik. Ukrajna jelen pillanatban olyan, mint egy hadiipari kiállítás, csak kicsit tévéshoposra megcsinálva. Van beépített őszinte vásárló is, aki mindig meggyőződésesen elmondta régen, hogy “a kosmodisktől már nem fáj a hátam, ezért rendeltem a kisunokámnak is”. Tét nélkül mondhatnak bármit.

Reálisan szemlélve, szerinted ezek a hohol rendelések egy valamirevaló német cégnél úgy mégis, milyen prioritással léteznek?

Szerinted hoholfölde miből/mikor köhögi majd ki azt a pár száz millió eurót mindarra, amit “rendeltek”?
Nem kell kiköhögnie, ugyanis pl a német állam fizeti a 100 db ukri PZH2000-t...
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 890
15 287
113
ez a kép összefoglalja a mai EU-t ... :(

egy angolszász segget nyaló, ukránokat csókolgató "libsi" förmedvény ül most az EU vezetésben. sajnos nem leírható az az eljárás, ahogy bánni kellene velük ....
Ne csodálkozzunk. Ha a kottában ez van írva, akkor ezt kell játszani. A nép figyelmét mindig le kell kötni akár valami baromsággal is
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 664
3 516
113
Gondolom téged nem zavar, hogy hoholföld, illetve szinte az egész világ tele van rakva usa által üzemeltetett biolaborokkal, amik azért nem az usában vannak, mert ott törvény tiltja az ilyen jellegű kísérleteket? Amúgy Oo. nem fejeltette el, viszik tovább az ügyet folyamatosan. Raktam be cikket erről pár napja.

hohol légierő? Az első két napban szét lettek bombázva (asszem) a fő repülőterek.
Azért van még hohol légierő, mert a világ összes tájáról küldik a szu-kat nekik.
De gondolom neked kijev szelleme a példakép, igaz? ;)

Erről az egész világ teli van rakva " usa által üzemeltetett biolaborokkal"ról mesélnél még?

btw a legtöbb BSL 4es szintű "biolabor" ahol olyanokat vizsgálnak mint a Marburg, Lassa, Nipah vagy épp a Covid engem erősen meglepne ha nem az USben lenne.
A háború első hónapjában végig működött az Ukrán légierő.
 
  • Tetszik
Reactions: gigabiga

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 596
19 652
113
Ez azért nagyon gáz... :(
https://t.me/topwar_official/56236
Így megnézve egyértelműen a folyó túlpartjáról, Nikopol irányából érkező tüzérségi gránát okozta a reaktorblokkal szembeni épület tetején a sérülést.
@ZeiG : Kimberly Kagan Nuland sógornője.