[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
909
10 328
93
Csak Abramsből körülbelül 2000 darab van aktív állományban 3000 darab tartalékban van miből "ajándékozni".Ha tényleg kiiktatták az Ukrán légvédelmet érthetetlen számomra miért nem repülnek mélységi bevetést a Tu22,Su24,Su24 bombázók,Su30/35 vadászbombázók mert most jelenleg eljut a frontra az Ukrán csapatoknak az utánpótlás nagy része!Arabok kezében egyedül az sa6 kub"bizonyított"A 73-as Yom-Kipur háborúban az S300 egyenlőre nem képes megakadályozni abban hogy ott és amikor akarnak csapást mérjenek az Izraeli vadászbombázók Szíriában.
Ez is mindig előjön. Nyugat Ukrajnában a felderítő radarok nem ukránok hanem a NATO biztosítja a helyzetképet.
Légvédelem elleni tevékenység ezeknek a radaroknak a kiiktatásával kezdődik (az USAF-nál is). Itt ezt politikailag nem lehet, hiába van meg a képesség. Ezért nem megy be bombázóval, hanem ha nagyon kell Iszkanderrel. Ez 1x1. Kérdezz vissza nyugodtan ha valami nem világos csak zárjuk már ezt le mindenki megelégedésére, mert már csak én leírtam neked ezt párszor, meg szerintem mások is.
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113

Néhány napja megjelent egy videó, amelyen az aktuális orosz illetékes elvtárs magyarázza a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség képviselőinek, hogy az enerhodari atomerőmű udvarába csapódott rakéta miért olyan szögben áll ki a talajból, hogy a kilővés iránya az oroszok által ellenőrzött terület felé mutat. Azért, mert az repülés közben 180 fokban visszafordul és úgy találja el a területet, illusztrálja emberünk a karjaival kanyart leírva az ukrán trükköt. Moszkva bejelentése a gázszállításokról és a szankciókról hasonló éles fordulót jelent a kommunikációban.
305216856_411481931113919_5371028055583849653_n.jpg
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 987
41 504
113
ANNA HÍREK
innen továbbítva VETERÁN JEGYZETEK
Többször is írta, hogy az ukrán fegyveres erők Harkov irányába húznak felszerelést. Azt is írtam, hogy a Herszon régióban mért ütés elvonja a figyelmet, és a fő ütés a harkovi fronton érheti. Ma reggel az ukronáziak támadásba lendültek Balakleya térségében. Most a városba vezető hidak aláaknázása zajlik. A nácik nagy kaliberű tüzérségtől és MLRS-től lövik a várost. A civil lakosság reggel óta pincékben ül. Az ellenség a város szélén sáncolta meg magát. Ellenütkező csata folyik, a repülés az előrenyomuló erőkön dolgozik. A helyzet Izyum irányban is eszkalálódott. Heves harcok dúlnak. Az ellenség az egész harkovi fronton újjáéledt.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 898
5 205
113
Ez is mindig előjön. Nyugat Ukrajnában a felderítő radarok nem ukránok hanem a NATO biztosítja a helyzetképet.
Légvédelem elleni tevékenység ezeknek a radaroknak a kiiktatásával kezdődik (az USAF-nál is). Itt ezt politikailag nem lehet, hiába van meg a képesség. Ezért nem megy be bombázóval, hanem ha nagyon kell Iszkanderrel. Ez 1x1. Kérdezz vissza nyugodtan ha valami nem világos csak zárjuk már ezt le mindenki megelégedésére, mert már csak én leírtam neked ezt párszor, meg szerintem mások is.
Ha jól értem akkor az Ukrán S300,Kub,Buk Rakétákat nyugati tűzvezető radarok vezetik célra?Ukrán határ mentén repülnek AWACS gépekkel de ahoz hogy ellenőrizzék az Ukrán légteret be is kéne oda repülniük.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 014
23 366
113
Hát ez szopacs!

De nem lehet, hogy csak pihennek? Nem látok odaszögelt papagájt. Nem bizonyító erejű a felvétel. Lehet, hogy csak elfáradtak az úszásban, és most a vízfelszínen lebegnek. Kíváncsi leszek az ukrán kommentárra!

Nem minden az, aminek látszik!


;)
Majd azt mondják fából voltak...

(elnézést de magas labda volt, egyáltalán nem az elhunytakon akartam gúnyoldódni, egyik oldallal sem tenném, inkább egy görbe tükröt tartanék az ukrán narratíva elé)
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 849
81 349
113
Korábban már írtunk arról, hogy az ukrán fegyveres erők katonai felszerelésein gyakran találhatók „jelzőfények”. Itt a fényképes bizonyíték.

Ez egy amerikai automatikus felismerési és terepkötési rendszer, amely jelet továbbít a műholdakra. Az Orbcomm az Orbital ATK leányvállalata, amely az amerikai hadiipari komplexum egyik katonai gyémántja. Ezeken az eszközökön még a gyártó címe is szerepel: 395 W. Passaic Street Suite 325, Rochelle Park, New Jersey, 07662 USA.

Az amerikai automatikus felismerő és helymeghatározó rendszer jelet továbbít a műholdaknak: 15 percenként két rövid impulzust, a GPS geolokációs rendszer és a helyi mobilkommunikáció segítségével katonai földrajzi pontossággal a földön. Ez a rendszer lehetővé teszi az egyes megjelölt berendezések mozgásának online nyomon követését.

Ez valójában az ukrán technika alapfelszereltsége - mind a nyugati, mind a hazai gyártásban. Minden parancsnok egy speciális táblagépen keresztül megfigyelheti a felszerelés mozgását és bevetési helyeit, beleértve azt is, hogy elvesztette a harcok folyamán. Ezért harcosainknak gondosan meg kell vizsgálniuk atrófea felszerelést. Valahol a vezető helye közelében biztosan ez lehet.:

9 képből csak 5:
bfk_ZYbFdNI.jpg

nKS8d95uFfE.jpg

ayDLZAyftKQ.jpg

5g3hyqcHC30.jpg

OP_-IH-ELns.jpg



 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 915
16 854
113
Brit kiképzőtiszt az ukrán katonákról: „Sok taknyos kölyök, mennek a darálóba”.

2022. szeptember 6. 13:14

Jászberényi Sándor ukrajnai riportjából kiderült az is, hogy néhány ukrán Instagramra rakott fel képeket egy bázisról, ami után az oroszok szétbombázták azt.

Visszatért Ukrajnába Jászberényi Sándor magyar haditudósító, ahonnan egy riportban számolt be. A tudósító megemlítette, hogy beszélgetett egy brit önkéntes csapattal is, akik ukrán katonák kiképzésével foglalkoznak. A beszélgetés leiratát változtatások nélkül közöljük:

„– Mivel foglalkoztok?
– Az ukrán katonák kiképzésével.
– Hol?
– Erre nem akarok válaszolni.
– Mire képzitek ki őket?
– Erre sem akarok válaszolni.
– Akarsz valamire válaszolni?
– Nézd, nem ellened, vagy ilyesmi.
– Oké.
– Sok kölyök. Sok taknyos kölyök. Alig van rájuk egy hónap, aztán mennek a darálóba. Ezt megírhatod. Meg, hogy addig nem hiszik el, hogy nem jó az Instagramra meg a TikTokra posztolgatni, amíg le nem rakétázzák őket.
– Mint az önkéntesek bázisával történt.
– Igen. A ruszkiknak elég volt az Instagram.”


Az utolsó ukrán kölyökig szállítja a fehyvert a degenerált nyugat.
:(
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 068
12 033
113
.
.
Rakoczi: hat azert ez is egy felemas ugy. Anno ugyanis XII.Karoly sved kiraly szamitott Rakoczi egyik legfontosabb "szövetsegesenek", aki törtenetesen pont az oroszokat tamadta meg, es a poltavai csataval egyutt kb ugy jart, mint Napoleon es Hitler Moszkvaval. Erdekes modon az oroszorszagbol hazamenekulö svedek egy resze pont Rakoczi seregeben kötött ki vegul. Söt rövid ideig maga XII.Karoly is tartozkodott Magyarorszagon.
.
A török kiuzese is egy felemas dolog magyar szempontbol, mert egyik elnyomo kulsö uralom helyett egyböl at is vette egy masik. Mondjuk legalabb mar nem muzulman, ennyi tenyleg elörelepes.
.
"hányszor volt háború pl a francúzokkal:" Marmint hogy franciak tamadtak Magyarorszagra? Kb Napoleonnak volt egy györi csataja nem tul nagy jelentöseggel, de volt nekunk mas szemelyes problemank a franciakkal....? Fejböl irom, szoval lehet, de nem jut semmi mas ilyen eszembe. De ha esetleg volt, is, az sem valtoztat azon a tenyen, hogy az oroszok jellemzöen innen vittek es nem hoztak.
260+ évig volt a "legkatolikusabb" franciaország az ottomán birodalom geostratégiai szövetségese (a Habsburgok ellen - és mivel mi a HB része voltunk, ellenünk is).

http://mohacsicsata.blogspot.com/p/ami-tortenelem-konyvekbol-kiamaradt.html

Ennél több most hirtelen nem jut eszembe...
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 604
113
Csak Abramsből körülbelül 2000 darab van aktív állományban 3000 darab tartalékban van miből "ajándékozni".
Van miből? Ezt kérlek fejtsd ki. Ennyi Abrams van. Nincs több, nincs gyártásban, ezzel kell gazdálkodni. Ebből megy exportra, és ez az US Army készlete is. Ha elfogy, elfogyott. Persze lehet mondani, hogy örök élet +1 napra elég, de a valóságban mindig van veszteség demokratizálás közben, hajtják gyakorlatokon, stb.
Na most a veszteségekhez azért hozzá jön, hogy így ukrajnával azt mondották, hogy vissza a hidegháborús támogatási rendszer, és ez ugye azt jelenti, hogy jó eséllyel a kövi demokratizálásnál nem panzerfausttal fog rohangászni a megdemokratizált, hanem minimum metyisz-Mel.

Arabok kezében egyedül az sa6 kub"bizonyított"A 73-as Yom-Kipur háborúban az S300 egyenlőre nem képes megakadályozni abban hogy ott és amikor akarnak csapást mérjenek az Izraeli vadászbombázók Szíriában.
Mármint arra gondolsz, hogy ott, és akkor, ahova Libanoni légtérből, felugrásból elérnek a rakétáik?
Mert amúgy annyira nagyon nem merészkednek be. És még mindig Sz. Mondom Sz. Nem S. C-300 NEM Ш.
És rendszeresen lőnek le vele rakétákat.
Ha tényleg kiiktatták az Ukrán légvédelmet érthetetlen számomra miért nem repülnek mélységi bevetést a Tu22,Su24,Su24 bombázók,Su30/35 vadászbombázók mert most jelenleg eljut a frontra az Ukrán csapatoknak az utánpótlás nagy része!
Mekkora az a része? Én azt látom, hogy amikor elég összegyűlik egy raktárban repül az Iszkander, ki tudja, hol áll meg.
De amúgy nagyon nem is hiszem, hogy akadályozni akarják. A cseppenként oda szivárgó technika sok vizet nem zavar, de cserébe szépen üríti a NATO a raktárait.
Ez meg az oroszoknak csak jó.
És itt jön a bőven van mit. Nem nincs bőven mit. Mert Abramsból min 1000 F-16osból min 500 az a mennyiség, amit egyszerre és rögtön be kell dobni a frontra, hogy érdemi változást hozzon. Ezeket átalakítani, kiképezni rá az embereket, feléleszteni mind mind idő. És ha ez így be is van dobva, a gyakorlott veterán oroszok mennek majd szembe, éppen képzett ukránokkal. Főleg a levegőben lesz ez durva. Olyan pilótákkal akarod legyőzni az orosz légierőt, akik évi 30 órákat ha repültek? És ezek a veteránok...
Viszont ez a mennyiség, már azért nem az, amit csak úgy elégethet az usa.
 

comandante

Well-Known Member
2010. május 11.
2 539
5 052
113
.
.
Ilyenkor aki nevetöjelet kuld, az a sajat butasagan röhög? Kerdezem a röhögöket, szerintuk a fenti megallapitasok melyike nem igaz? A 45-90 közötti idöszak? A II.Vh.? 1848? Krdezem töluk, melyik a magyar törtenelem azon idöszaka, amikor az oroszokkal valo kapcsolatbakerules Magyarorszagnak elönyös volt?
Hüm. A 2 vh mi üzenetük hadat az oroszoknak, ne csodállkoz hogy itt voltak, örülj hogy elmentek, tudod vesztettünk. 1848 tudod a rokonság erős kötődés, és az osztrákok tudtak rokonságot építeni, tudod az oroszoknak nem volt semmi baja velünk, csak kötötte a rokonság, és azt mindig kisegítette, utánna haza is mentek. Kicsit gondolkozz! Gondol bele mi lett volna ha mihazasodtunk volna be az oroszokhoz.
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
909
10 328
93
Ha jól értem akkor az Ukrán S300,Kub,Buk Rakétákat nyugati tűzvezető radarok vezetik célra?Ukrán határ mentén repülnek AWACS gépekkel de ahoz hogy ellenőrizzék az Ukrán légteret be is kéne oda repülniük.
Nem! A felderítő és a tűzvezető radar nagyon nem ugyanaz! Elnagyolva, a felderítő helyzetképet ad, amelyen szereplő célra a tűzvezető dolgozik. A tűzvezető önmagában szinte semmi. De ha megkapja valamilyen formában a céladatokat ("arra figyelj"), arra már tud dolgozni.
A rádióhullám átmegy a határon, miért ne menne?
 
  • Tetszik
Reactions: dragonman

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 476
19 204
113
Na, nem tudtam ki hiányzott ennyire... A mi kis Jászberényink - gyerekkori nevén Bugyisanyi - aki Debalcevonál a frontot 5-10 km merte megközelíteni, de úgy tudósított, mintha a tűzvonalban állna. Nagy kurdmániás, volt szerencsénk egyszer egymáshoz. :D
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 501
113

Peszkov: Eljön az ideje, hogy Vlagyimir Putyin a Donbaszba utazik

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő az orosz Izvesztyijának adott interjúban azt mondta: Vlagyimir Putyin el fog utazni a Donbaszba.
Az interjúban a szóvivőt arról kérdezték, hogy sor kerülhet-e valamikor egy ilyen látogatásra, mire Peszkov úgy fogalmazott:
Kétségtelen, hogy amikor eljön az ideje, akkor sort kerítünk egy ilyen utazásra.
A szóvivő azt is hozzátette: Oroszország addig is azon fog dolgozni, hogy helyreállítsa és fejlessze a Donbaszt. Azt mondta: a víz- és energiaellátást sok helyen vissza kell még állítani, de több ezer ember dolgozik a térségben ezen és más munkálatokon is.
 

Avtomat

Well-Known Member
2018. október 30.
1 552
4 345
113
Hüm. A 2 vh mi üzenetük hadat az oroszoknak, ne csodállkoz hogy itt voltak, örülj hogy elmentek, tudod vesztettünk. 1848 tudod a rokonság erős kötődés, és az osztrákok tudtak rokonságot építeni, tudod az oroszoknak nem volt semmi baja velünk, csak kötötte a rokonság, és azt mindig kisegítette, utánna haza is mentek. Kicsit gondolkozz! Gondol bele mi lett volna ha mihazasodtunk volna be az oroszokhoz.
A lengyeleknél meg a cseheknél is ott voltak, és még alávalóbban viselkedtek, mint itt. Semmi köze ahhoz, hogy ki mikor üzent hadat nekik. Egy rabló birodalom volt akkor is, az előtt is, és most is az.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 898
5 205
113
Nem! A felderítő és a tűzvezető radar nagyon nem ugyanaz! Elnagyolva, a felderítő helyzetképet ad, amelyen szereplő célra a tűzvezető dolgozik. A tűzvezető önmagában szinte semmi. De ha megkapja valamilyen formában a céladatokat ("arra figyelj"), arra már tud dolgozni.
A rádióhullám átmegy a határon, miért ne menne?
400-500 km körül van az E3 sentry radarjának maximális hatósugara.Ukrajna viszonylag kis részére "lát"be.Nato felderítő radarok nincsenek Ukrajnába telepítve.Ukránoknak leginkább leginkább az E8 Jstars,Ec135,Global hawk elektronikai felderítő és a műholdak álltal biztosított felderítési adatok a leghasznosabbak.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Ha jól értem akkor az Ukrán S300,Kub,Buk Rakétákat nyugati tűzvezető radarok vezetik célra?Ukrán határ mentén repülnek AWACS gépekkel de ahoz hogy ellenőrizzék az Ukrán légteret be is kéne oda repülniük.
Ha egy magyar fórumra írkálsz, elvárható lenne hogy megértsd amit leírunk. Szóval ereggyé vissza a Jane’s-t meg az Aranysast olvasgatni, mert papagájként csak hülyeségeket ismételgetsz…
Mennyé innen el!!!!