[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 083
10 257
113
jó kis összefoglaló:
A német ipari lobbi képviselőin és néhány menthetetlen idealistán kívül valószínűleg senki nem gondolta komolyan, hogy a Nord Stream 1 gázvezeték augusztus végi 3 napos leállása után újra indul majd a szállítás. A három nap eltelt és ahogy Kijev alatt, itt sem történt meg a csoda. Hovatovább a Kreml hétfőn közölte, hogy addig nem is küldenek gázt Európába, amíg a nyugat fel nem oldja a szankciókat.
Néhány napja megjelent egy videó, amelyen az aktuális orosz illetékes elvtárs magyarázza a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség képviselőinek, hogy az enerhodari atomerőmű udvarába csapódott rakéta miért olyan szögben áll ki a talajból, hogy a kilövés iránya az oroszok által ellenőrzött terület felé mutat. Azért, mert az repülés közben 180 fokban visszafordul és úgy találja el a területet, illusztrálja emberünk a karjaival kanyart leírva az ukrán trükköt. Moszkva bejelentése a gázszállításokról és a szankciókról hasonló éles fordulót jelent a kommunikációban.
A narratíva eddig ugye az volt, hogy a szankciók okozta technikai problémák miatt nem tudják teljesíteni a szállításokat. Most viszont egy csapásra elengedték ezt a magyarázatot és egyből átugrottak arra, hogy a csapok megnyitásának feltétele a szankciók feloldása.
Első látásra ebből legalább két dolog következik. Az első természetesen az, hogy az oroszok eddig végig hazudtak a szállítások csökkentésével kapcsolatban. Ez persze nem újdonság, az orosz kamukázást ugye rendre megcáfolják, ők maguk azonban nem is foglalkoznak azok bizonyításával, hanem csak újabb és újabb hamis állításokat dobnak be, hogy zavart keltsenek és eltereljék a figyelmet. Ez persze előbb-utóbb visszaüt. Ahogy az IAEA munkatársai az atomerőmű udvarán, úgy a nyugati politika sem fog már bedőlni ezeknek a drifteknek. Aki még mindig elhiszi, hogy a szankciók feloldása után az oroszok újraindítják a gázt és aztán minden visszatér a boldog békeidők idilljéhez, az tényleg menthetetlenül naív.
A másik dolog pedig az, hogy ha nem fájnának a nyugati korlátozások akkor nem kérnék a feloldásukat. Persze itt is ment a keménykedés és a mítoszteremtés. Az oroszok aztán kibírnak mindent, a lényeg hogy más jobban szenvedjen mint ők. Talán nincs is szebb példa az orosz politika beteg mentalitására, hiszen miért nem az a cél, hogy mindenkinek jobb legyen és ne rosszabb? Beleértve természetesen a saját lakosságukat is, akik felé az ajánlat az, hogy szenvedni fogtok, de ez szükséges ahhoz, hogy Európának még rosszabb legyen. Mindezért pedig kárpótol titeket az orosz fennsőbbrendűség érzésének illúziója. Aztán meg vannak sértődve, hogy minden Oroszországgal szomszédos állam szabadulna ettől a kiváló lehetőségtől.
Na de mi is változott, ami az oroszokat arra készteti, hogy hirtelen megpróbáljanak alkupozíciókat felvenni? Két lehetőség van. Ez is a jószándékuk újabb jele (haha, bocs), vagy pedig azért mert nem állnak jól. Itt jegyezzük meg, hogy nem csak a gázszállításokkal kapcsolatban lettek hirtelen feltételeik, hanem a napokban azt is belengették, készek tárgyalni Zelenszkijjel, persze csak a saját követeléseikről. Ez is elmozdulást jelent ugyanakkor az eddigi "nincs miről tárgyalni" állásponttól. A teljesség igény nélkül, nézzünk pár jelet arra vonatkozóan, hogy miért kezdhettek el vakarózni Moszkvában.
A gáz ára a nyár végére rekord magasságokba szökött, egy ponton azonban már látszott, hogy a tárolt kapacitás a vártnál jobban alakul. Az oroszok még próbáltak egyet szorítani, bejelentették a Nord Stream augusztus végi leállását, illetve a franciáknak sem küldtek több anyagot. Mindezek ellenére a gázár a közel 350-es csúcsáról az elmúlt egy hétben kétszázig ereszkedett vissza. Az NS1 végső lezárásának hírére hétfőn még megugrott, de ezen poszt írásakor kedd délelőtt ismét -10%-ban van az árfolyam 220-on. A piac tehát már régen azt árazza, hogy nem fog ott jönni gáz, ráadásul most már megszűnt a bizonytalanság is. Sokkal jobb azt tudni, hogy valami nincs, mint állandóan reménykedni abban, hogy talán mégis lesz. A német kormány összerakott egy 65 milliárd eurós csomagot a helyzet kezelésére, a pénzügyminiszter azt is jelezte, hogy van még pénz ha kell.
A múlt héten a G7 bejelentette, hogy ársapkát tesznek az orosz olajra. Az nem teljesen világos, miként fog ez megvalósulni és szinte biztosan az olaj árának növekedéséhez vezet majd. A G7 országok úgy gondolkodhattak, hogy az uniós olajembargó egyébként is életbe lép az év végén, az a néhány hónap ide vagy oda már kevésbé számít. Az olaj ára nem szállt el úgy mint a gázé, lényegében a háború kitörése előtti szinten van. Ha sikerül Iránnal tető alá hozni az új atomalkut, akkor az oroszoktól kieső olaj mennyiség egy része vissza is kerül a piacra. Az oroszok az ársapka tervére közölték, hogy ha az életbe lép akkor ők nem szállítanak a G7 országoknak. Ez azt jelenti, hogy az olajukat Ázsiában megpróbálják majd eladni, amivel többek közt éppen Iránt hoznák még kellemetlenebb helyzetbe. Az olcsó orosz energia még erősebb konkurenciát jelent nekik például Kínában, máshova pedig jelenleg nem igazán tudnak szállítani. Iránnak tehát nem sok mozgástere van, ha nem mennek bele az egyezménybe, akkor épp nagy orosz barátaik fogják megnyirbálni a bevételeiket.
Putyin kezéből tehát fogynak a lapok. A Nord Stream 1-et most dobta be és nem ment vele semmire. Még leállíthatja a gázszállítást az ukrán vagy török irányon keresztül, de az lényegében már a Gazprom végét jelentené és súlyosan érintené az olyan baráti rezsimeket is mint a szerb vagy a magyar. Persze adott esetben ez nem biztos, hogy őt zavarni fogja. A G7 árasapka azt jelenti, hogy az olajbevételek nagy részéről is lemondhat, ha pedig emiatt egyáltalán nem szállít nyugatra, akkor még súlyosabb lesz a helyzet. Ezt pedig az orosz gazdaság már nem biztos, hogy akár rövidtávon is elbírja.
Az orosz költségvetés bevételei devizában keletkeznek, a kiadásai pedig rubelben. A mesterségesen erősen tartott orosz pénz viszont problémákat okoz, mert a rubel kiadások a háború miatt egyre nőnek, miközben a fentiek miatt a deviza bevételek csökkennek. Gyengíteni kellene a rubelt, hogy a kevesebb devizát több rubelre tudják átváltani, azonban ez sem olyan egyszerű. Rubelt kellene eladni, de erre nem túl sok lehetőségük van. A Bloomberg írt összeállítást erről a törekvésről a múlt héten. Vehetnének török lírát, de Erdogan unortodox gazdaságpolitikája miatt az továbbra is zuhanórepülésben van, tuti bukta. Az indiai rúpia sem jobb megoldás, mert India nem tud adni semmi olyat amire az oroszoknak szüksége lenne. Az Emirátusok dirhamja komoly politikai kockázatot rejt a nyugattal való együttműködésük miatt. Marad tehát a kínai jüan, ott viszont az a probléma, hogy megvenni ugyan nagyon könnyű, de visszaváltani kevésbé, mert az állam engedélye kell hozzá. Az oroszoknak jelenleg is 70 milliárd dollárnyi jüanjuk van beragadva amihez nem férnek hozzá. Lásd még: dollárgyilkos BRICS közös valuta.
A fronton sem rózsás a helyzet, az elemzői vélemények egyre inkább abba az irányba mutatnak, hogy teljesen elvesztették a kezdeményezést. Herszonban csúszik ki a lábuk alól a talaj, ahol északon szinte az egész vonalon visszavonultak a második védelmi állásokba. Az Inhulec folyó mentén egyre szélesedik az ukrán hídfő, Herszon város körül pedig a sűrűn lakott területeken beásott orosz állások között manőverező ukrán egységek folyamatosan morzsolják fel az elszigetelődő alakulataikat. A hétvégén súlyos csapás ért egy orosz bázist Luhanszkban Kreminnánál, a káoszt kihasználva pedig az ukránok átkeltek a Donyec folyón Lymantól délkeletre és azóta is tartják azt a hídfőt. Az orosz veszteségek az ukrán jelentések szerint ma átlépték az 50 ezer főt, amit persze kezeljünk fenntartással, de az USA Védelmi Minisztériumának visszafogottabb becslése szerint is 80 ezerhez közelít az orosz halottak és sebesültek összesített száma a háború kezdete óta.
Maga az orosz ipar és a hadiipar is egyre nehezebb helyzetbe kerül és helyenként már rendkívül megalázó helyzetekkel szembesülnek. A Moscow Times írta meg, hogy a vasúti szállításban is kezdenek problémák kialakulni, ugyanis a szankciók nyomán nincs elég csapágy a vagonok karbantartásához. Arra is emlékezhetünk, hogy a modern hadviselés egyik alapelemét képező drónokért Iránba kellett menniük. A New York Times, hírszerzési dokumentumokra hivatkozó tegnapi cikke szerint pedig Észak-Koreától vásárolnak tüzérségi eszközöket és lőszert.
Mindezek tükrében tehát egyáltalán nem meglepő, hogy az oroszok a fenyegetőzés és hazudozás mellett hirtelen (számukra) tárgyalási alapot képező feltételekkel álltak elő. Hinni persze senki nem fog nekik, az egész helyzetre pedig igen frappáns összefoglaló az Ukrán Hadügyminisztérium ma délelőtti tweetje:
"A szovjet fegyverek által nyújtott lehetőségek valóban kimerültek. Ukrajna emiatt a NATO szabványokra áll át. Akik nem tudnak NATO szabványokra váltani, észak-koreai normárakra váltanak: legyen akár szó a fegyverekről, a politikáról, vagy az életszínvonalról."

 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
M-113
Ennyi erővel ez Donbaszra is igaz.
Annyiból igazad van, hogy a kaproknak ott is kapitulálnia kellene, mert végül az orosz győzedelmeskedik.
 

Avtomat

Well-Known Member
2018. október 30.
1 555
4 366
113
Balaklijánál jelentős ukrán támadást emlegetnek, a helyi arzenált elvileg már visszafoglalták az ukránok, a külvárosban heves harcok folynak és a várost kettéosztó hidat az oroszok már felrobbantották.
Fb953xlXoAEpERQ

Jelenlegi helyzet, állítólag.
Fb-IqO-acAI1URn
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
jó kis összefoglaló:
A német ipari lobbi képviselőin és néhány menthetetlen idealistán kívül valószínűleg senki nem gondolta komolyan, hogy a Nord Stream 1 gázvezeték augusztus végi 3 napos leállása után újra indul majd a szállítás. A három nap eltelt és ahogy Kijev alatt, itt sem történt meg a csoda. Hovatovább a Kreml hétfőn közölte, hogy addig nem is küldenek gázt Európába, amíg a nyugat fel nem oldja a szankciókat.
Néhány napja megjelent egy videó, amelyen az aktuális orosz illetékes elvtárs magyarázza a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség képviselőinek, hogy az enerhodari atomerőmű udvarába csapódott rakéta miért olyan szögben áll ki a talajból, hogy a kilövés iránya az oroszok által ellenőrzött terület felé mutat. Azért, mert az repülés közben 180 fokban visszafordul és úgy találja el a területet, illusztrálja emberünk a karjaival kanyart leírva az ukrán trükköt. Moszkva bejelentése a gázszállításokról és a szankciókról hasonló éles fordulót jelent a kommunikációban.
A narratíva eddig ugye az volt, hogy a szankciók okozta technikai problémák miatt nem tudják teljesíteni a szállításokat. Most viszont egy csapásra elengedték ezt a magyarázatot és egyből átugrottak arra, hogy a csapok megnyitásának feltétele a szankciók feloldása.
Első látásra ebből legalább két dolog következik. Az első természetesen az, hogy az oroszok eddig végig hazudtak a szállítások csökkentésével kapcsolatban. Ez persze nem újdonság, az orosz kamukázást ugye rendre megcáfolják, ők maguk azonban nem is foglalkoznak azok bizonyításával, hanem csak újabb és újabb hamis állításokat dobnak be, hogy zavart keltsenek és eltereljék a figyelmet. Ez persze előbb-utóbb visszaüt. Ahogy az IAEA munkatársai az atomerőmű udvarán, úgy a nyugati politika sem fog már bedőlni ezeknek a drifteknek. Aki még mindig elhiszi, hogy a szankciók feloldása után az oroszok újraindítják a gázt és aztán minden visszatér a boldog békeidők idilljéhez, az tényleg menthetetlenül naív.
A másik dolog pedig az, hogy ha nem fájnának a nyugati korlátozások akkor nem kérnék a feloldásukat. Persze itt is ment a keménykedés és a mítoszteremtés. Az oroszok aztán kibírnak mindent, a lényeg hogy más jobban szenvedjen mint ők. Talán nincs is szebb példa az orosz politika beteg mentalitására, hiszen miért nem az a cél, hogy mindenkinek jobb legyen és ne rosszabb? Beleértve természetesen a saját lakosságukat is, akik felé az ajánlat az, hogy szenvedni fogtok, de ez szükséges ahhoz, hogy Európának még rosszabb legyen. Mindezért pedig kárpótol titeket az orosz fennsőbbrendűség érzésének illúziója. Aztán meg vannak sértődve, hogy minden Oroszországgal szomszédos állam szabadulna ettől a kiváló lehetőségtől.
Na de mi is változott, ami az oroszokat arra készteti, hogy hirtelen megpróbáljanak alkupozíciókat felvenni? Két lehetőség van. Ez is a jószándékuk újabb jele (haha, bocs), vagy pedig azért mert nem állnak jól. Itt jegyezzük meg, hogy nem csak a gázszállításokkal kapcsolatban lettek hirtelen feltételeik, hanem a napokban azt is belengették, készek tárgyalni Zelenszkijjel, persze csak a saját követeléseikről. Ez is elmozdulást jelent ugyanakkor az eddigi "nincs miről tárgyalni" állásponttól. A teljesség igény nélkül, nézzünk pár jelet arra vonatkozóan, hogy miért kezdhettek el vakarózni Moszkvában.
A gáz ára a nyár végére rekord magasságokba szökött, egy ponton azonban már látszott, hogy a tárolt kapacitás a vártnál jobban alakul. Az oroszok még próbáltak egyet szorítani, bejelentették a Nord Stream augusztus végi leállását, illetve a franciáknak sem küldtek több anyagot. Mindezek ellenére a gázár a közel 350-es csúcsáról az elmúlt egy hétben kétszázig ereszkedett vissza. Az NS1 végső lezárásának hírére hétfőn még megugrott, de ezen poszt írásakor kedd délelőtt ismét -10%-ban van az árfolyam 220-on. A piac tehát már régen azt árazza, hogy nem fog ott jönni gáz, ráadásul most már megszűnt a bizonytalanság is. Sokkal jobb azt tudni, hogy valami nincs, mint állandóan reménykedni abban, hogy talán mégis lesz. A német kormány összerakott egy 65 milliárd eurós csomagot a helyzet kezelésére, a pénzügyminiszter azt is jelezte, hogy van még pénz ha kell.
A múlt héten a G7 bejelentette, hogy ársapkát tesznek az orosz olajra. Az nem teljesen világos, miként fog ez megvalósulni és szinte biztosan az olaj árának növekedéséhez vezet majd. A G7 országok úgy gondolkodhattak, hogy az uniós olajembargó egyébként is életbe lép az év végén, az a néhány hónap ide vagy oda már kevésbé számít. Az olaj ára nem szállt el úgy mint a gázé, lényegében a háború kitörése előtti szinten van. Ha sikerül Iránnal tető alá hozni az új atomalkut, akkor az oroszoktól kieső olaj mennyiség egy része vissza is kerül a piacra. Az oroszok az ársapka tervére közölték, hogy ha az életbe lép akkor ők nem szállítanak a G7 országoknak. Ez azt jelenti, hogy az olajukat Ázsiában megpróbálják majd eladni, amivel többek közt éppen Iránt hoznák még kellemetlenebb helyzetbe. Az olcsó orosz energia még erősebb konkurenciát jelent nekik például Kínában, máshova pedig jelenleg nem igazán tudnak szállítani. Iránnak tehát nem sok mozgástere van, ha nem mennek bele az egyezménybe, akkor épp nagy orosz barátaik fogják megnyirbálni a bevételeiket.
Putyin kezéből tehát fogynak a lapok. A Nord Stream 1-et most dobta be és nem ment vele semmire. Még leállíthatja a gázszállítást az ukrán vagy török irányon keresztül, de az lényegében már a Gazprom végét jelentené és súlyosan érintené az olyan baráti rezsimeket is mint a szerb vagy a magyar. Persze adott esetben ez nem biztos, hogy őt zavarni fogja. A G7 árasapka azt jelenti, hogy az olajbevételek nagy részéről is lemondhat, ha pedig emiatt egyáltalán nem szállít nyugatra, akkor még súlyosabb lesz a helyzet. Ezt pedig az orosz gazdaság már nem biztos, hogy akár rövidtávon is elbírja.
Az orosz költségvetés bevételei devizában keletkeznek, a kiadásai pedig rubelben. A mesterségesen erősen tartott orosz pénz viszont problémákat okoz, mert a rubel kiadások a háború miatt egyre nőnek, miközben a fentiek miatt a deviza bevételek csökkennek. Gyengíteni kellene a rubelt, hogy a kevesebb devizát több rubelre tudják átváltani, azonban ez sem olyan egyszerű. Rubelt kellene eladni, de erre nem túl sok lehetőségük van. A Bloomberg írt összeállítást erről a törekvésről a múlt héten. Vehetnének török lírát, de Erdogan unortodox gazdaságpolitikája miatt az továbbra is zuhanórepülésben van, tuti bukta. Az indiai rúpia sem jobb megoldás, mert India nem tud adni semmi olyat amire az oroszoknak szüksége lenne. Az Emirátusok dirhamja komoly politikai kockázatot rejt a nyugattal való együttműködésük miatt. Marad tehát a kínai jüan, ott viszont az a probléma, hogy megvenni ugyan nagyon könnyű, de visszaváltani kevésbé, mert az állam engedélye kell hozzá. Az oroszoknak jelenleg is 70 milliárd dollárnyi jüanjuk van beragadva amihez nem férnek hozzá. Lásd még: dollárgyilkos BRICS közös valuta.
A fronton sem rózsás a helyzet, az elemzői vélemények egyre inkább abba az irányba mutatnak, hogy teljesen elvesztették a kezdeményezést. Herszonban csúszik ki a lábuk alól a talaj, ahol északon szinte az egész vonalon visszavonultak a második védelmi állásokba. Az Inhulec folyó mentén egyre szélesedik az ukrán hídfő, Herszon város körül pedig a sűrűn lakott területeken beásott orosz állások között manőverező ukrán egységek folyamatosan morzsolják fel az elszigetelődő alakulataikat. A hétvégén súlyos csapás ért egy orosz bázist Luhanszkban Kreminnánál, a káoszt kihasználva pedig az ukránok átkeltek a Donyec folyón Lymantól délkeletre és azóta is tartják azt a hídfőt. Az orosz veszteségek az ukrán jelentések szerint ma átlépték az 50 ezer főt, amit persze kezeljünk fenntartással, de az USA Védelmi Minisztériumának visszafogottabb becslése szerint is 80 ezerhez közelít az orosz halottak és sebesültek összesített száma a háború kezdete óta.
Maga az orosz ipar és a hadiipar is egyre nehezebb helyzetbe kerül és helyenként már rendkívül megalázó helyzetekkel szembesülnek. A Moscow Times írta meg, hogy a vasúti szállításban is kezdenek problémák kialakulni, ugyanis a szankciók nyomán nincs elég csapágy a vagonok karbantartásához. Arra is emlékezhetünk, hogy a modern hadviselés egyik alapelemét képező drónokért Iránba kellett menniük. A New York Times, hírszerzési dokumentumokra hivatkozó tegnapi cikke szerint pedig Észak-Koreától vásárolnak tüzérségi eszközöket és lőszert.
Mindezek tükrében tehát egyáltalán nem meglepő, hogy az oroszok a fenyegetőzés és hazudozás mellett hirtelen (számukra) tárgyalási alapot képező feltételekkel álltak elő. Hinni persze senki nem fog nekik, az egész helyzetre pedig igen frappáns összefoglaló az Ukrán Hadügyminisztérium ma délelőtti tweetje:
"A szovjet fegyverek által nyújtott lehetőségek valóban kimerültek. Ukrajna emiatt a NATO szabványokra áll át. Akik nem tudnak NATO szabványokra váltani, észak-koreai normárakra váltanak: legyen akár szó a fegyverekről, a politikáról, vagy az életszínvonalról."

LOL
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 903
5 210
113
Ha egy magyar fórumra írkálsz, elvárható lenne hogy megértsd amit leírunk. Szóval ereggyé vissza a Jane’s-t meg az Aranysast olvasgatni, mert papagájként csak hülyeségeket ismételgetsz…
Mennyé innen el!!!!
Iroónikus válasznak szántam arra hogy azért nem támadnak nagyobb mélységben orosz bombázó,vadászbombázó gépek mert NATO radarok védik az Ukrán légteret és ezeket nem támadják az Oroszok.Tisztában vagyok vele hogy ezeknek az egységeknek van saját felderítő,tüzvezető lokátoruk és az alapvető működésükkel!
 

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 907
4 745
113
Iroónikus válasznak szántam arra hogy azért nem támadnak nagyobb mélységben orosz bombázó,vadászbombázó gépek mert NATO radarok védik az Ukrán légteret és ezeket nem támadják az Oroszok.Tisztában vagyok vele hogy ezeknek az egységeknek van saját felderítő,tüzvezető lokátoruk és az alapvető működésükkel!
Bakker, a radar nem véd, hanem felderít.
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
A front Harkov irányában megindult. Tüzérségi, DRG és mesterlövész csoportok dolgoznak az ellenséges oldalról.
--
Na, megint mrgindultak a halálba.

Azt írják, hogy az RF fegyveres erői felrobbantották a hidat Balaklijától északnyugatra.

Nincs pánik. Balakleában többnyire mozgósított emberek voltK. Most tartalékosok mennek Balakleya felé. Ágyú és rakéta tüzérség dolgozik. A repülés aktív. Mély áttörésről nincs szó. A helyzet + - mint a náci ellentámadásnál Herszon irányában.

Balakleya környékén csaták és tüzérségi párbajok zajlanak.
A falutól nyugatra az ukrán repülés aktivitására figyeltek fel: Verhnyaja Orelka lakói négy repülőgépről számoltak be, amelyek felváltva repültek a falu felett.

Balakleya közelében lelőttek egy ukrán MI-8-as helikoptert.
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 165
3 452
113
...
A gáz ára a nyár végére rekord magasságokba szökött, egy ponton azonban már látszott, hogy a tárolt kapacitás a vártnál jobban alakul. Az oroszok még próbáltak egyet szorítani, bejelentették a Nord Stream augusztus végi leállását, illetve a franciáknak sem küldtek több anyagot. Mindezek ellenére a gázár a közel 350-es csúcsáról az elmúlt egy hétben kétszázig ereszkedett vissza. Az NS1 végső lezárásának hírére hétfőn még megugrott, de ezen poszt írásakor kedd délelőtt ismét -10%-ban van az árfolyam 220-on. A piac tehát már régen azt árazza, hogy nem fog ott jönni gáz, ráadásul most már megszűnt a bizonytalanság is. Sokkal jobb azt tudni, hogy valami nincs, mint állandóan reménykedni abban, hogy talán mégis lesz. A német kormány összerakott egy 65 milliárd eurós csomagot a helyzet kezelésére, a pénzügyminiszter azt is jelezte, hogy van még pénz ha kell.
...
Még leállíthatja a gázszállítást az ukrán vagy török irányon keresztül, de az lényegében már a Gazprom végét jelentené és súlyosan érintené az olyan baráti rezsimeket is mint a szerb vagy a magyar. Persze adott esetben ez nem biztos, hogy őt zavarni fogja. A G7 árasapka azt jelenti, hogy az olajbevételek nagy részéről is lemondhat, ha pedig emiatt egyáltalán nem szállít nyugatra, akkor még súlyosabb lesz a helyzet. Ezt pedig az orosz gazdaság már nem biztos, hogy akár rövidtávon is elbírja.
Az orosz költségvetés bevételei devizában keletkeznek, a kiadásai pedig rubelben. A mesterségesen erősen tartott orosz pénz viszont problémákat okoz
...
...Herszon város körül pedig a sűrűn lakott területeken beásott orosz állások között manőverező ukrán egységek folyamatosan morzsolják fel az elszigetelődő alakulataikat.
...
Maga az orosz ipar és a hadiipar is egyre nehezebb helyzetbe kerül és helyenként már rendkívül megalázó helyzetekkel szembesülnek.
...
Mindezek tükrében tehát egyáltalán nem meglepő, hogy az oroszok a fenyegetőzés és hazudozás mellett hirtelen (számukra) tárgyalási alapot képező feltételekkel álltak elő. Hinni persze senki nem fog nekik, az egész helyzetre pedig igen frappáns összefoglaló az Ukrán Hadügyminisztérium ma délelőtti tweetje:
"A szovjet fegyverek által nyújtott lehetőségek valóban kimerültek. Ukrajna emiatt a NATO szabványokra áll át. Akik nem tudnak NATO szabványokra váltani, észak-koreai normárakra váltanak: legyen akár szó a fegyverekről, a politikáról, vagy az életszínvonalról."
Csak a kivágott részekre reagálnék.
Igen, tökéletes az a meglátás, hogy most nyár vége van és nem február. A német kormánynak bármennyi eurója is legyen nem feltétlenül számít. Az számít, hogy legyen olaj, szén, gáz, áram, benzin és dízel. Ezek importjához és előállításához fizikai keretek szükségesek.

Mikor olvastam a "baráti magyar rezsimről" - enélkül lehet nem is írtam volna-, az az érzésem támadt, hogy ezt vagy valami nagyon mély romkocsmában, vagy ukrán koprodukcióval sikerült összehozni, amit egyébként a hsz vége meg is erősített bennem (ukrán tweet). Ez a baráti rezsim az összes szankciós csomagot megszavazta. Különben nem lennének eu-s szankciók. Ez a baráti rezsim küld(ött) elég nagy összegű segélycsomagokat, ez a baráti rezsim mentette ki az ukránokat a konstans üzemanyaghiányból (megj.: A MOL tulajdonában van a Szlovnaft is, ami a felvidéki finomítókat üzemelteti). Lehetne itt érvelni, hogy minden uniós ország küldött fegyvereket csak mi nem, de ez is hazugság lenne. Rajtunk kívül nem küldött katonai segélyt még Ciprus és Málta sem (Ausztriát csak azért nem sorolnám ide, mert ők küldtek 10e sisakot, meg katonai ruházatot is).
Az oroszok bármikor képesek gyengíteni a rubelt, mivel annyi rubelt nyomtatnak, amennyit csak akarnak. Hogy az orosz jegybank miért nem csökkenti tovább az orosz alapkamatot, miért nem ad olcsó hiteleket szerte az orosz gazdaságba, azt én nem tudom "megmondani", talán kérdezzék meg őket.

Herszon városa körül semmilyen ukrán csapatmozgás nincs. A területet egyébként sűrűn lakottnak sem nevezném, ez a régió a mezőgazdaságáról híres (pl. herszoni dinnye). Tegnap pro-ukrán térkép a területről.

Az európai ipar van nagyon nehéz helyzetben, míg bizonyosan az orosz iparnak is vannak problémái. Altervantív eszközök/új beszállítók keresése, s lehet, hogy az orosz ipar 1-2 "szabványt visszalép", de fog termelni, fog munkát adni, ellentétben az európai ipar több szereplőjével (ez legjobb esetben is 2-3 év múlva változhat meg európai részről és akkor sem fog visszaállni a háború előtti "rend"). Az orosz hadiipari termelés bizonyos területeken egyértelműen nehézségekbe ütközött, de összességében nem beszélhetünk arról, hogy tönkrement, vagy nagyon rossz állapotban van. Ellentétben az európai hadiparral, mely szintén szenved a beszállítói láncok zavaraitól (ez fokozódhat akkor, ha ezek a beszállítók most visszafogják/megszüntetik a termelésüket), a magas energiaáraktól, illetve itt eleve lényegesen kisebb termelő kapacitásokról beszélhetünk.
Nyugati elemzések szerint (amelyeket két napja felülírtak, de erről később), az orosz hadiipar évi 1millió lőszer gyártására képes + fél millió szovjet lőszert képes használható állapotba hozni. Az orosz használható tartalékok méretét a háború előtt 15 millió lőszerre becsülték. Ezekből számították azt ki, hogy Oo. mikor fogy ki a lőszerből. Ízlelgessük egy kicsit ezt a velős kijelentést elfogadva a leírtakat. Tehát az fel sem merült mikor leírták ezt a konklúziót, hogy Oo. egyszerűen visszafogja a tűzérség alkalmazását, s azt a kapacitásához igazítja, s ez a visszafogott alkalmazás is lényegesen nagyobb lenne, mint amennyit az ukránok számszerűleg használnak. Két napja honi lapok képesek voltak azt leírni, hogy év végére fogynak ki a lőszerből az oroszok...

Tüzérség esetén se állna át Ukrajna csak és kizárólag a nato-szabványra, ha tehetné, csak éppen a szovjet eredetű tüzérségét már nem képes használni érdemben, mivel nekik valóban nincs ilyen lőszerük és nincs utánpótlásuk.
 

Raszputyin

Well-Known Member
2022. február 20.
1 587
4 826
113
Az ukrán a hazájáért hal meg, a ruszki nem.
:D
Ha érted a különbséget...
;)
Tehát a hiba benned van. :)
A veszteségeket meg senki nem tudja.

Az oroszok is a hazájukért halnak meg: a Szovjetunióért, amiért a nagyapáik, ükapáik adták a vérüket, akkor is mint most, ugyanazon ellenség ellen.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 056
41 928
113
A front Harkov irányában megindult. Tüzérségi, DRG és mesterlövész csoportok dolgoznak az ellenséges oldalról.
--
Na, megint mrgindultak a halálba.

Azt írják, hogy az RF fegyveres erői felrobbantották a hidat Balaklijától északnyugatra.

Nincs pánik. Balakleában többnyire mozgósított emberek voltK. Most tartalékosok mennek Balakleya felé. Ágyú és rakéta tüzérség dolgozik. A repülés aktív. Mély áttörésről nincs szó. A helyzet + - mint a náci ellentámadásnál Herszon irányában.

Balakleya környékén csaták és tüzérségi párbajok zajlanak.
A falutól nyugatra az ukrán repülés aktivitására figyeltek fel: Verhnyaja Orelka lakói négy repülőgépről számoltak be, amelyek felváltva repültek a falu felett.

Balakleya közelében lelőttek egy ukrán MI-8-as helikoptert.
A hidat már augusztus vége környékén felrobbantották, nem tisztázott kik.
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
Herszon városa körül semmilyen ukrán csapatmozgás nincs. A területet egyébként sűrűn lakottnak sem nevezném, ez a régió a mezőgazdaságáról híres (pl. herszoni dinnye). Tegnap pro-ukrán térkép a területről.
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 165
3 452
113
Bocsánat, de a városról volt szó abban a bejegyzésben, nem az Oblast-ról... Ott a térkép, de akár itt is megnézheti, szintén pro-ukrán:
 

Raszputyin

Well-Known Member
2022. február 20.
1 587
4 826
113
Igen, egyszerűsítsünk, az orosz imperializmusért...

Nevezheted akárminek. Az ő országuk része volt Ukrajna, akár cári Orosz Birodalomnak hívták, akár Szovjetuniónak. Na meg azt is mondhatnám, hogy az ukránok meg az EU imperializmusért halnak meg... hogy az EU még tovább terjeszkedhessen keletre Grúziáig, aztán Mongóliáig, meg Japánig...
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 940
48 714
113
Már bocsánat, de ezek több napos infók, illetve Herszon megyéről szólnak. Az állítást, miszerint "Herszon városa körül semmilyen ukrán csapatmozgás nincs" nem cáfolják - már ha annak szántad.
Egyébként a herszoni ellentámadás valóban kimúlt, ma Harkov környékén indultak újra a harcok.