[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 854
35 449
113
Basurin: A szövetséges erők támadó egységeinek sikerült előrenyomulniuk az Avdiivka melletti Pervomayskoye faluba
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 380
45 800
113

Miért indult támadás a fegyveres erők Balakleya közelében (MAP)​


A Balakleya melletti helyzetet, ahol az ukrán fegyveres erők támadó hadműveleteket indítottak, Borisz Rozsin katonai megfigyelő kommentálta.

„A toborzás és a Balakleya kérdésével kapcsolatban. Toborzó falu magától Balakleyától északnyugatra. A kereszt az Extreme Balakleykán átívelő megsemmisült hidat jelölte, amely 2 részre osztja a falut (a folyó nem mély, a gyalogság helyenként gázolhat, a felszerelés nem valószínű).

A hidat vagy felrobbantották csapataink a Verbovka nyugati részéből való visszavonuláskor, vagy a harcok során megsemmisült (részletek még nincsenek). Úgy tűnik, jelenleg az ellenség részben elfoglalta Verbovka nyugati részét (kiszorítja a tartalékosokat), ahol a harcok folytatódnak, és ahová most a tartalékokat szállítják át.
Nem kívánatos, hogy az ellenség megvehesse a lábát Verbovkában, mivel onnan megpróbálhat előrenyomulni a város északi részén található ipari övezetekbe, megpróbálva elérni a Volhov Yar-Balakleya autópályát, megzavarva az RF fegyveres ellátását. Ezen a területen működő erők.


Источник: https://rusvesna.su/news/1662471937
 

Avtomat

Well-Known Member
2018. október 30.
1 552
4 345
113
Az összes orosz agitprop csatorna a telegramon ugyanakkor ugyanazt az üzenetet küldte ki a pánik hiányáról Balaklijában. Értsd: kurva nagy a baj Balaklijában.
Fb-nLIvX0AIi3ag
 

1valaki

Well-Known Member
2022. február 27.
438
3 310
93
Normális vagy? Mi az, hogy nem ér fel a D-20-as tarackkal? Némi indoklást varázsolj hozzá. Lassan leérsz egyik meg nem nevezett fórumtársunk színvonalára.
Mi nem világos?Az az önjáró löveg amivel nem lehet löni szar.A d-30-as tarackkal lehet löni.Ez annyira egyszerü mint egy faék,vagy egy barlangrajz,vagy mint te.Ennyi,kész,pont,vége.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 380
45 800
113

Vlagyimir Putyin zárt találkozót tart az ország katonai vezetésével a primorei katonai gyakorlótéren​


Dmitrij Peszkov orosz államfő sajtótitkára szerint Vlagyimir Putyin a távol-keleti Szergejevszkij katonai gyakorlótéren tart megbeszélést a katonasággal.
Peszkov tájékoztatása szerint a találkozón részt vesz a katonai osztály vezetője, Szergej Sojgu és a vezérkar vezetője, Valerij Geraszimov.
Az elnök és a Honvédelmi Minisztérium képviselői közötti találkozó tartalmáról nem tudni részleteket – zárt ajtók mögött tartják. Feltételezhető azonban, hogy az ukrajnai hadművelet témája lesz a fő téma.

 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 957
41 249
113

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 682
8 660
113
Már bocsánat, de ezek több napos infók, illetve Herszon megyéről szólnak. Az állítást, miszerint "Herszon városa körül semmilyen ukrán csapatmozgás nincs" nem cáfolják - már ha annak szántad.
Egyébként a herszoni ellentámadás valóban kimúlt, ma Harkov környékén indultak újra a harcok.
Nem korai ez picit? Az oroszok offenzívája már két hónapja áll egy helyben Donbaszban...
 
  • Tetszik
Reactions: mindenen kívül

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
jó kis összefoglaló:
A német ipari lobbi képviselőin és néhány menthetetlen idealistán kívül valószínűleg senki nem gondolta komolyan, hogy a Nord Stream 1 gázvezeték augusztus végi 3 napos leállása után újra indul majd a szállítás. A három nap eltelt és ahogy Kijev alatt, itt sem történt meg a csoda. Hovatovább a Kreml hétfőn közölte, hogy addig nem is küldenek gázt Európába, amíg a nyugat fel nem oldja a szankciókat.
Néhány napja megjelent egy videó, amelyen az aktuális orosz illetékes elvtárs magyarázza a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség képviselőinek, hogy az enerhodari atomerőmű udvarába csapódott rakéta miért olyan szögben áll ki a talajból, hogy a kilövés iránya az oroszok által ellenőrzött terület felé mutat. Azért, mert az repülés közben 180 fokban visszafordul és úgy találja el a területet, illusztrálja emberünk a karjaival kanyart leírva az ukrán trükköt. Moszkva bejelentése a gázszállításokról és a szankciókról hasonló éles fordulót jelent a kommunikációban.
A narratíva eddig ugye az volt, hogy a szankciók okozta technikai problémák miatt nem tudják teljesíteni a szállításokat. Most viszont egy csapásra elengedték ezt a magyarázatot és egyből átugrottak arra, hogy a csapok megnyitásának feltétele a szankciók feloldása.
Első látásra ebből legalább két dolog következik. Az első természetesen az, hogy az oroszok eddig végig hazudtak a szállítások csökkentésével kapcsolatban. Ez persze nem újdonság, az orosz kamukázást ugye rendre megcáfolják, ők maguk azonban nem is foglalkoznak azok bizonyításával, hanem csak újabb és újabb hamis állításokat dobnak be, hogy zavart keltsenek és eltereljék a figyelmet. Ez persze előbb-utóbb visszaüt. Ahogy az IAEA munkatársai az atomerőmű udvarán, úgy a nyugati politika sem fog már bedőlni ezeknek a drifteknek. Aki még mindig elhiszi, hogy a szankciók feloldása után az oroszok újraindítják a gázt és aztán minden visszatér a boldog békeidők idilljéhez, az tényleg menthetetlenül naív.
A másik dolog pedig az, hogy ha nem fájnának a nyugati korlátozások akkor nem kérnék a feloldásukat. Persze itt is ment a keménykedés és a mítoszteremtés. Az oroszok aztán kibírnak mindent, a lényeg hogy más jobban szenvedjen mint ők. Talán nincs is szebb példa az orosz politika beteg mentalitására, hiszen miért nem az a cél, hogy mindenkinek jobb legyen és ne rosszabb? Beleértve természetesen a saját lakosságukat is, akik felé az ajánlat az, hogy szenvedni fogtok, de ez szükséges ahhoz, hogy Európának még rosszabb legyen. Mindezért pedig kárpótol titeket az orosz fennsőbbrendűség érzésének illúziója. Aztán meg vannak sértődve, hogy minden Oroszországgal szomszédos állam szabadulna ettől a kiváló lehetőségtől.
Na de mi is változott, ami az oroszokat arra készteti, hogy hirtelen megpróbáljanak alkupozíciókat felvenni? Két lehetőség van. Ez is a jószándékuk újabb jele (haha, bocs), vagy pedig azért mert nem állnak jól. Itt jegyezzük meg, hogy nem csak a gázszállításokkal kapcsolatban lettek hirtelen feltételeik, hanem a napokban azt is belengették, készek tárgyalni Zelenszkijjel, persze csak a saját követeléseikről. Ez is elmozdulást jelent ugyanakkor az eddigi "nincs miről tárgyalni" állásponttól. A teljesség igény nélkül, nézzünk pár jelet arra vonatkozóan, hogy miért kezdhettek el vakarózni Moszkvában.
A gáz ára a nyár végére rekord magasságokba szökött, egy ponton azonban már látszott, hogy a tárolt kapacitás a vártnál jobban alakul. Az oroszok még próbáltak egyet szorítani, bejelentették a Nord Stream augusztus végi leállását, illetve a franciáknak sem küldtek több anyagot. Mindezek ellenére a gázár a közel 350-es csúcsáról az elmúlt egy hétben kétszázig ereszkedett vissza. Az NS1 végső lezárásának hírére hétfőn még megugrott, de ezen poszt írásakor kedd délelőtt ismét -10%-ban van az árfolyam 220-on. A piac tehát már régen azt árazza, hogy nem fog ott jönni gáz, ráadásul most már megszűnt a bizonytalanság is. Sokkal jobb azt tudni, hogy valami nincs, mint állandóan reménykedni abban, hogy talán mégis lesz. A német kormány összerakott egy 65 milliárd eurós csomagot a helyzet kezelésére, a pénzügyminiszter azt is jelezte, hogy van még pénz ha kell.
A múlt héten a G7 bejelentette, hogy ársapkát tesznek az orosz olajra. Az nem teljesen világos, miként fog ez megvalósulni és szinte biztosan az olaj árának növekedéséhez vezet majd. A G7 országok úgy gondolkodhattak, hogy az uniós olajembargó egyébként is életbe lép az év végén, az a néhány hónap ide vagy oda már kevésbé számít. Az olaj ára nem szállt el úgy mint a gázé, lényegében a háború kitörése előtti szinten van. Ha sikerül Iránnal tető alá hozni az új atomalkut, akkor az oroszoktól kieső olaj mennyiség egy része vissza is kerül a piacra. Az oroszok az ársapka tervére közölték, hogy ha az életbe lép akkor ők nem szállítanak a G7 országoknak. Ez azt jelenti, hogy az olajukat Ázsiában megpróbálják majd eladni, amivel többek közt éppen Iránt hoznák még kellemetlenebb helyzetbe. Az olcsó orosz energia még erősebb konkurenciát jelent nekik például Kínában, máshova pedig jelenleg nem igazán tudnak szállítani. Iránnak tehát nem sok mozgástere van, ha nem mennek bele az egyezménybe, akkor épp nagy orosz barátaik fogják megnyirbálni a bevételeiket.
Putyin kezéből tehát fogynak a lapok. A Nord Stream 1-et most dobta be és nem ment vele semmire. Még leállíthatja a gázszállítást az ukrán vagy török irányon keresztül, de az lényegében már a Gazprom végét jelentené és súlyosan érintené az olyan baráti rezsimeket is mint a szerb vagy a magyar. Persze adott esetben ez nem biztos, hogy őt zavarni fogja. A G7 árasapka azt jelenti, hogy az olajbevételek nagy részéről is lemondhat, ha pedig emiatt egyáltalán nem szállít nyugatra, akkor még súlyosabb lesz a helyzet. Ezt pedig az orosz gazdaság már nem biztos, hogy akár rövidtávon is elbírja.
Az orosz költségvetés bevételei devizában keletkeznek, a kiadásai pedig rubelben. A mesterségesen erősen tartott orosz pénz viszont problémákat okoz, mert a rubel kiadások a háború miatt egyre nőnek, miközben a fentiek miatt a deviza bevételek csökkennek. Gyengíteni kellene a rubelt, hogy a kevesebb devizát több rubelre tudják átváltani, azonban ez sem olyan egyszerű. Rubelt kellene eladni, de erre nem túl sok lehetőségük van. A Bloomberg írt összeállítást erről a törekvésről a múlt héten. Vehetnének török lírát, de Erdogan unortodox gazdaságpolitikája miatt az továbbra is zuhanórepülésben van, tuti bukta. Az indiai rúpia sem jobb megoldás, mert India nem tud adni semmi olyat amire az oroszoknak szüksége lenne. Az Emirátusok dirhamja komoly politikai kockázatot rejt a nyugattal való együttműködésük miatt. Marad tehát a kínai jüan, ott viszont az a probléma, hogy megvenni ugyan nagyon könnyű, de visszaváltani kevésbé, mert az állam engedélye kell hozzá. Az oroszoknak jelenleg is 70 milliárd dollárnyi jüanjuk van beragadva amihez nem férnek hozzá. Lásd még: dollárgyilkos BRICS közös valuta.
A fronton sem rózsás a helyzet, az elemzői vélemények egyre inkább abba az irányba mutatnak, hogy teljesen elvesztették a kezdeményezést. Herszonban csúszik ki a lábuk alól a talaj, ahol északon szinte az egész vonalon visszavonultak a második védelmi állásokba. Az Inhulec folyó mentén egyre szélesedik az ukrán hídfő, Herszon város körül pedig a sűrűn lakott területeken beásott orosz állások között manőverező ukrán egységek folyamatosan morzsolják fel az elszigetelődő alakulataikat. A hétvégén súlyos csapás ért egy orosz bázist Luhanszkban Kreminnánál, a káoszt kihasználva pedig az ukránok átkeltek a Donyec folyón Lymantól délkeletre és azóta is tartják azt a hídfőt. Az orosz veszteségek az ukrán jelentések szerint ma átlépték az 50 ezer főt, amit persze kezeljünk fenntartással, de az USA Védelmi Minisztériumának visszafogottabb becslése szerint is 80 ezerhez közelít az orosz halottak és sebesültek összesített száma a háború kezdete óta.
Maga az orosz ipar és a hadiipar is egyre nehezebb helyzetbe kerül és helyenként már rendkívül megalázó helyzetekkel szembesülnek. A Moscow Times írta meg, hogy a vasúti szállításban is kezdenek problémák kialakulni, ugyanis a szankciók nyomán nincs elég csapágy a vagonok karbantartásához. Arra is emlékezhetünk, hogy a modern hadviselés egyik alapelemét képező drónokért Iránba kellett menniük. A New York Times, hírszerzési dokumentumokra hivatkozó tegnapi cikke szerint pedig Észak-Koreától vásárolnak tüzérségi eszközöket és lőszert.
Mindezek tükrében tehát egyáltalán nem meglepő, hogy az oroszok a fenyegetőzés és hazudozás mellett hirtelen (számukra) tárgyalási alapot képező feltételekkel álltak elő. Hinni persze senki nem fog nekik, az egész helyzetre pedig igen frappáns összefoglaló az Ukrán Hadügyminisztérium ma délelőtti tweetje:
"A szovjet fegyverek által nyújtott lehetőségek valóban kimerültek. Ukrajna emiatt a NATO szabványokra áll át. Akik nem tudnak NATO szabványokra váltani, észak-koreai normárakra váltanak: legyen akár szó a fegyverekről, a politikáról, vagy az életszínvonalról."

Ezt az előző oldalra már berakta az egyik szivárványpónis kis cimborád…
Én is tudok a fészbúkra faszságokat írni név nélkül.
 

Mivec

Well-Known Member
2022. március 2.
329
3 664
93
Nevezheted akárminek. Az ő országuk része volt Ukrajna, akár cári Orosz Birodalomnak hívták, akár Szovjetuniónak. Na meg azt is mondhatnám, hogy az ukránok meg az EU imperializmusért halnak meg... hogy az EU még tovább terjeszkedhessen keletre Grúziáig, aztán Mongóliáig, meg Japánig...
Nem kell itt imperialista törekvésekről beszélni szerintem. Csak maradjunk a józan paraszti logikánál. Ha van egy szomszédom, aki a kerítés alá szarik, megmérgezi a kutyámat, és azzal fenyeget, hogy felgyújtja a házam, először figyelmeztetem, hogy ezt nem kéne (az oroszok figyelmeztették az ukránokat). Ha ez nem használ, szólok a rendőröknek ( megvolt pofázva a nato-nak, usának, eu-nak, hogy regulázzák meg az ukránokat). Ha ez se használ, átmegyek, lebaszok neki négyet-huszonötöt ( ez volt a Krim anexiója). Ha ez se használ, és már az asszonyt meg a gyerekeket bántalmazza ( orosz kisebbség ukrajnában), akkor átmegyek, kitaposom a belét, és elásom a kert végében a gecibe.
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 914
16 848
113
jó kis összefoglaló:
A német ipari lobbi képviselőin és néhány menthetetlen idealistán kívül valószínűleg senki nem gondolta komolyan, hogy a Nord Stream 1 gázvezeték augusztus végi 3 napos leállása után újra indul majd a szállítás. A három nap eltelt és ahogy Kijev alatt, itt sem történt meg a csoda. Hovatovább a Kreml hétfőn közölte, hogy addig nem is küldenek gázt Európába, amíg a nyugat fel nem oldja a szankciókat.
Néhány napja megjelent egy videó, amelyen az aktuális orosz illetékes elvtárs magyarázza a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség képviselőinek, hogy az enerhodari atomerőmű udvarába csapódott rakéta miért olyan szögben áll ki a talajból, hogy a kilövés iránya az oroszok által ellenőrzött terület felé mutat. Azért, mert az repülés közben 180 fokban visszafordul és úgy találja el a területet, illusztrálja emberünk a karjaival kanyart leírva az ukrán trükköt. Moszkva bejelentése a gázszállításokról és a szankciókról hasonló éles fordulót jelent a kommunikációban.
A narratíva eddig ugye az volt, hogy a szankciók okozta technikai problémák miatt nem tudják teljesíteni a szállításokat. Most viszont egy csapásra elengedték ezt a magyarázatot és egyből átugrottak arra, hogy a csapok megnyitásának feltétele a szankciók feloldása.
Első látásra ebből legalább két dolog következik. Az első természetesen az, hogy az oroszok eddig végig hazudtak a szállítások csökkentésével kapcsolatban. Ez persze nem újdonság, az orosz kamukázást ugye rendre megcáfolják, ők maguk azonban nem is foglalkoznak azok bizonyításával, hanem csak újabb és újabb hamis állításokat dobnak be, hogy zavart keltsenek és eltereljék a figyelmet. Ez persze előbb-utóbb visszaüt. Ahogy az IAEA munkatársai az atomerőmű udvarán, úgy a nyugati politika sem fog már bedőlni ezeknek a drifteknek. Aki még mindig elhiszi, hogy a szankciók feloldása után az oroszok újraindítják a gázt és aztán minden visszatér a boldog békeidők idilljéhez, az tényleg menthetetlenül naív.
A másik dolog pedig az, hogy ha nem fájnának a nyugati korlátozások akkor nem kérnék a feloldásukat. Persze itt is ment a keménykedés és a mítoszteremtés. Az oroszok aztán kibírnak mindent, a lényeg hogy más jobban szenvedjen mint ők. Talán nincs is szebb példa az orosz politika beteg mentalitására, hiszen miért nem az a cél, hogy mindenkinek jobb legyen és ne rosszabb? Beleértve természetesen a saját lakosságukat is, akik felé az ajánlat az, hogy szenvedni fogtok, de ez szükséges ahhoz, hogy Európának még rosszabb legyen. Mindezért pedig kárpótol titeket az orosz fennsőbbrendűség érzésének illúziója. Aztán meg vannak sértődve, hogy minden Oroszországgal szomszédos állam szabadulna ettől a kiváló lehetőségtől.
Na de mi is változott, ami az oroszokat arra készteti, hogy hirtelen megpróbáljanak alkupozíciókat felvenni? Két lehetőség van. Ez is a jószándékuk újabb jele (haha, bocs), vagy pedig azért mert nem állnak jól. Itt jegyezzük meg, hogy nem csak a gázszállításokkal kapcsolatban lettek hirtelen feltételeik, hanem a napokban azt is belengették, készek tárgyalni Zelenszkijjel, persze csak a saját követeléseikről. Ez is elmozdulást jelent ugyanakkor az eddigi "nincs miről tárgyalni" állásponttól. A teljesség igény nélkül, nézzünk pár jelet arra vonatkozóan, hogy miért kezdhettek el vakarózni Moszkvában.
A gáz ára a nyár végére rekord magasságokba szökött, egy ponton azonban már látszott, hogy a tárolt kapacitás a vártnál jobban alakul. Az oroszok még próbáltak egyet szorítani, bejelentették a Nord Stream augusztus végi leállását, illetve a franciáknak sem küldtek több anyagot. Mindezek ellenére a gázár a közel 350-es csúcsáról az elmúlt egy hétben kétszázig ereszkedett vissza. Az NS1 végső lezárásának hírére hétfőn még megugrott, de ezen poszt írásakor kedd délelőtt ismét -10%-ban van az árfolyam 220-on. A piac tehát már régen azt árazza, hogy nem fog ott jönni gáz, ráadásul most már megszűnt a bizonytalanság is. Sokkal jobb azt tudni, hogy valami nincs, mint állandóan reménykedni abban, hogy talán mégis lesz. A német kormány összerakott egy 65 milliárd eurós csomagot a helyzet kezelésére, a pénzügyminiszter azt is jelezte, hogy van még pénz ha kell.
A múlt héten a G7 bejelentette, hogy ársapkát tesznek az orosz olajra. Az nem teljesen világos, miként fog ez megvalósulni és szinte biztosan az olaj árának növekedéséhez vezet majd. A G7 országok úgy gondolkodhattak, hogy az uniós olajembargó egyébként is életbe lép az év végén, az a néhány hónap ide vagy oda már kevésbé számít. Az olaj ára nem szállt el úgy mint a gázé, lényegében a háború kitörése előtti szinten van. Ha sikerül Iránnal tető alá hozni az új atomalkut, akkor az oroszoktól kieső olaj mennyiség egy része vissza is kerül a piacra. Az oroszok az ársapka tervére közölték, hogy ha az életbe lép akkor ők nem szállítanak a G7 országoknak. Ez azt jelenti, hogy az olajukat Ázsiában megpróbálják majd eladni, amivel többek közt éppen Iránt hoznák még kellemetlenebb helyzetbe. Az olcsó orosz energia még erősebb konkurenciát jelent nekik például Kínában, máshova pedig jelenleg nem igazán tudnak szállítani. Iránnak tehát nem sok mozgástere van, ha nem mennek bele az egyezménybe, akkor épp nagy orosz barátaik fogják megnyirbálni a bevételeiket.
Putyin kezéből tehát fogynak a lapok. A Nord Stream 1-et most dobta be és nem ment vele semmire. Még leállíthatja a gázszállítást az ukrán vagy török irányon keresztül, de az lényegében már a Gazprom végét jelentené és súlyosan érintené az olyan baráti rezsimeket is mint a szerb vagy a magyar. Persze adott esetben ez nem biztos, hogy őt zavarni fogja. A G7 árasapka azt jelenti, hogy az olajbevételek nagy részéről is lemondhat, ha pedig emiatt egyáltalán nem szállít nyugatra, akkor még súlyosabb lesz a helyzet. Ezt pedig az orosz gazdaság már nem biztos, hogy akár rövidtávon is elbírja.
Az orosz költségvetés bevételei devizában keletkeznek, a kiadásai pedig rubelben. A mesterségesen erősen tartott orosz pénz viszont problémákat okoz, mert a rubel kiadások a háború miatt egyre nőnek, miközben a fentiek miatt a deviza bevételek csökkennek. Gyengíteni kellene a rubelt, hogy a kevesebb devizát több rubelre tudják átváltani, azonban ez sem olyan egyszerű. Rubelt kellene eladni, de erre nem túl sok lehetőségük van. A Bloomberg írt összeállítást erről a törekvésről a múlt héten. Vehetnének török lírát, de Erdogan unortodox gazdaságpolitikája miatt az továbbra is zuhanórepülésben van, tuti bukta. Az indiai rúpia sem jobb megoldás, mert India nem tud adni semmi olyat amire az oroszoknak szüksége lenne. Az Emirátusok dirhamja komoly politikai kockázatot rejt a nyugattal való együttműködésük miatt. Marad tehát a kínai jüan, ott viszont az a probléma, hogy megvenni ugyan nagyon könnyű, de visszaváltani kevésbé, mert az állam engedélye kell hozzá. Az oroszoknak jelenleg is 70 milliárd dollárnyi jüanjuk van beragadva amihez nem férnek hozzá. Lásd még: dollárgyilkos BRICS közös valuta.
A fronton sem rózsás a helyzet, az elemzői vélemények egyre inkább abba az irányba mutatnak, hogy teljesen elvesztették a kezdeményezést. Herszonban csúszik ki a lábuk alól a talaj, ahol északon szinte az egész vonalon visszavonultak a második védelmi állásokba. Az Inhulec folyó mentén egyre szélesedik az ukrán hídfő, Herszon város körül pedig a sűrűn lakott területeken beásott orosz állások között manőverező ukrán egységek folyamatosan morzsolják fel az elszigetelődő alakulataikat. A hétvégén súlyos csapás ért egy orosz bázist Luhanszkban Kreminnánál, a káoszt kihasználva pedig az ukránok átkeltek a Donyec folyón Lymantól délkeletre és azóta is tartják azt a hídfőt. Az orosz veszteségek az ukrán jelentések szerint ma átlépték az 50 ezer főt, amit persze kezeljünk fenntartással, de az USA Védelmi Minisztériumának visszafogottabb becslése szerint is 80 ezerhez közelít az orosz halottak és sebesültek összesített száma a háború kezdete óta.
Maga az orosz ipar és a hadiipar is egyre nehezebb helyzetbe kerül és helyenként már rendkívül megalázó helyzetekkel szembesülnek. A Moscow Times írta meg, hogy a vasúti szállításban is kezdenek problémák kialakulni, ugyanis a szankciók nyomán nincs elég csapágy a vagonok karbantartásához. Arra is emlékezhetünk, hogy a modern hadviselés egyik alapelemét képező drónokért Iránba kellett menniük. A New York Times, hírszerzési dokumentumokra hivatkozó tegnapi cikke szerint pedig Észak-Koreától vásárolnak tüzérségi eszközöket és lőszert.
Mindezek tükrében tehát egyáltalán nem meglepő, hogy az oroszok a fenyegetőzés és hazudozás mellett hirtelen (számukra) tárgyalási alapot képező feltételekkel álltak elő. Hinni persze senki nem fog nekik, az egész helyzetre pedig igen frappáns összefoglaló az Ukrán Hadügyminisztérium ma délelőtti tweetje:
"A szovjet fegyverek által nyújtott lehetőségek valóban kimerültek. Ukrajna emiatt a NATO szabványokra áll át. Akik nem tudnak NATO szabványokra váltani, észak-koreai normárakra váltanak: legyen akár szó a fegyverekről, a politikáról, vagy az életszínvonalról."

Jó sokat verted a billentyűt.
De minek??? :oops: :)
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 703
28 141
113
Kijött az IAEA/NAÜ jelentés a zaporozsjei atomerőműről és nem meglepő módon kb adtak vele a szarnak egy pofont. Egy rohadt szó sem volt benne arról, hogy ki lövi az erőművet, megállapították nagy kegyesen cserébe, hogy hmm igen ezek itt becsapódások nyomai és lehet nem egészséges az ilyen egy erőműnél . Többi részében szokásos ENSZ bürokrata bullshit meg hogy demilitarizált zóna kellene (lol), az ukrán személyzetnek alacsony a morálja (tudjuk), zavarja őket a Roszatom jelenléte (lolx2) illetve, hogy orosz katonai teherautók vannak az erőmű területén (ezt írtam is, de megintcsak nem nehézfegyverzet mint amit az ukránok állítanak)
 

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 053
10 151
113
Már pedig jobb, ha elkezditek szokni, mert kacsabácsi beszólása után biztos meg kell barátkozzatok vele, mostantól ez az avatárom :D

Ezt a járművet az orosz katonák taktikából adták át, annyira szar a páncélja hogy bármivel át lehet lőni, ha jól sikerül a csel 7-8 ukrán fog meghalni benne. A Btr-is ilyen szar, az oroszok csak azért használják hogy az ellenséget átverjék és rávegyék hogy beleüljön, olyankor jól ki lehet lőni csapatostul. Szerintem ők is csak a saját kissebbségeiket ültetik bele