[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 978
82 869
113
Én laikus vagyok de szerintem nem félig hátratett kézzel kellene háborúzni, hanem teljes erőbedobással.
Nem háborúznak. Különleges művelet.

Egyébként elgondolkodtatok, hogy mennyi ukrán technika maradhatott meg ebben a betörésben és ha elfogy mivel fognak harcolni? Egy szűk folyosón át erőltetik a harcot, és lassan mijük is marad? Próbálom elképzelni ahogy az offenzíva során mind mélyebbre és mélyebbre hatolnak, sok-sok nehéztechnikával, és közben ellátják magukat lőszerrel, üzemanyaggal, mentik a sebesülteket, és közben az orosz nem csinál semmit, csak néz.

Szóval próbálom elképzelni, de inkább röhögőgörcs jön rám, nem pedig felizgulás, hogy jaj, jön a hohol, eltiporja a muszkát. :D
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 014
54 010
113

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Bocs, de ez a hohol kolhozparasztok szegénységi bizonyítványa :(
nem tudom figyelted e korábban, de MÉG A CSECSENEK IS!!! mondhatni tisztelettel bántak a levont zászlókkal, sosem dobták le, nem gyalázták. Több videóban látható volt, hogy össze is hajtották.
Ahhoz képest, ami elő van adva a barbár ork hordákról (és bevallom amire magam is számítottam orosz oldalról), egyenlőre ők viselkednek emberi normák szerint, miközben a FOS által körbeszopkodott hoholok kb ISIS szinten tolják.
A Pentagon felfüggeszti az F-35 átvételét a kínai ötvözet miatt – írja a média

Reuters: A Pentagon felfüggeszti az F-35-ösök átvételét, hogy ellenőrizze a kínai anyagokat​

F-35A Lightning II vadászrepülők csoportja – RIA Novosti, 1920, 2022.07.09.

© Fotó : US Air Force / Airman 1st Class Jose Miguel T. Tamondong
F-35A Lightning II vadászrepülők csoportja. Archív fotó
Olvassa el a ria.ru oldalt
MOSZKVA, szeptember 7. – RIA Novosti. Az amerikai hadsereg felfüggesztette a legújabb F-35-ös vadászrepülőgépek elfogadását, hogy tesztelje azokat a kínai gyártmányú anyagokra, amelyeket a szabályozó hatóságok nem hagytak jóvá - jelentette a Reuters a helyzetet ismerő forrásra hivatkozva .
Elmondása szerint a motor kenőszivattyújában használt ötvözet gyanúja merült fel.
Az ötvözet az ügynökség névtelen forrása szerint kínai eredetű, és a teszt célja annak megállapítása, hogy használata megfelel-e az amerikai törvényeknek.
Mert az usákok ilyen szarok, hogy már Kínától kell alapanyagot vegyenek az F-35öshöz IS!!! Ramzan Ahmatovicstól (Allah áldja meg etc, etc...) nem kérdezték tud e szerezni??
A T-72B3 harckocsi ellenállt 7 találatnak az RPG-ktől, 2 találatot az ATGM-ektől, és túlélte egy amerikai Javelin közvetlen találatát

https://avia-pro.net/news/tank-t-72b3-vyderzhal-7-popadaniy-iz-rpg-2-udara-iz-ptura-i-perezhil-pryamoe-popadanie
Tényleg milyen szarok ezek a T72B3-asok!


Biztos sokkal drágább is,mint a nyugati tankok....:rolleyes:
Azért nem kell mindent is a szájadba venni... (és most szépen fogalmaztam ) :p
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Bocs, benéztem. Azt hittem a ruszki veszteségről van szó. Én eddig csak azt néztem.
Az Oryx valami 252 ukrán jó veszteséget ír. A kettő között nagy a különbség.
Neki lehetnek nem nyilvános forrásai, illetve elvi síkon használhattakbennyit.
Másik oldalról viszont az ukránok látványosan nem vagy kevés harckocsit használták.
A statikus védelem ezt magyarázza..
Most használnak, így veszíthetnek is.
De a különbség irracionális, így forrás nélkül nem releváns. Szerintem.
Amikor az Oryx 160 ukri harckocsi veszteségnél járt, az ukrán honvédelmi miniszter 400 harckocsi elvesztését ismerte el. Resperger szerint az ukránok 1200 harckocsit vesztettek és 1100 darab van nekik jelenleg, beleszámolva az egykori keleti blokk államai által szállított 400 darabot. Elvileg az oroszoktól is zsákmányoltak cirka 300 darabot. Az a kérdés mennyi aktív és inaktív harckocsijuk lehetett az ukránoknak:

1993 elején Ukrajna 346 darab T-80 harckocsival rendelkezett. Az 1990-es évek közepén Kijev szerződést írt alá 320 darab T-80UD harckocsi leszállításáról Pakisztánnak. A harkovi üzemnek 52 ilyen jármű állt rendelkezésére a szovjet készletből (további 12 volt szolgálatban), amelyek közül 50-et Pakisztánban állítottak szolgálatba. Az ukrán harckocsigyárnak sikerült legyártaniuk a fennmaradó 270 járművet. Ezenkívül 248 régebbi T-80-as (köztük 181 T-80B és 56 BV) került át a szovjet hadseregtől, a "raktárba". Ezek közül hivatalosan csak egy T-80BV-t adtak el (az USA-nak), nem hivatalosan valószínűleg 55 T-80B/BV-t adtak el Türkmenisztánnak és 32-t Jemennek (a fehérorosz hadsereg 92 T-80BV-jével együtt), de ezt nem támasztja alá semmilyen bizonyíték. Ezek alapján Ukrajnának legalább 258 T-80 harckocsija volt raktáron. A polgárháború kitörése (2015) után legalább 88 T-80B/BV járművet gyűjtöttek össze,és állítottak újra szolgálatba.

A szovjet hadsereg arzenáljának mind az 1309 T-72-ét is azonnal raktárba helyezték. Ezek a járművek váltak Kijev fő exportcikkévé, az utóbbiakat (Etiópiába és Nigériába) már a polgárháború idején elkezdték eladni. Ebből a típusból összesen 886 harckocsit adtak el, valamint 57 BREM-1U páncélozott harcjárművet (Iraknak) ugyanezen a T-72-es alvázon (a tornyot leszerelték). 2014-2018 között a fennmaradó 367 T-72-esből legalább 51 darabot visszaszolgáltattak az ukrán hadseregnek.

A polgárháború előtt az ukrán hadsereg egyetlen harckocsija a T-64-es volt, amelyet korábban Harkovban gyártottak. Az ukrán hadsereg 766 elavult T-64A/R harckocsit kapott (úgy tűnik, ezek nagy részét selejtezték, bár a mai napig nincsenek pontos információk a sorsukról), valamint 1574 viszonylag modern T-64B/B1/BV harckocsit. 1997-ben, a Fekete-tengeri felosztása során 110 T-64-es került Oroszországba. Az első exportszerződés a T-64BV1 módosításainak szállítására vonatkozott a Kongói Demokratikus Köztársaságba. A polgárháború kitörése miatt e járművek egy részét az ukrán hadsereg rekvirálta, de 2016-ban 25 harckocsit szállítottak a KDK-nak. 2005 óta 95 T-64B/BV-t fejlesztettek át T-64BM Bulat változatra. Ukrajna maximálisan 1439 T-64B/B1/BV/BM harckocsival rendelkezhetett.

tehát
T-80 258
T-72 367
T-64 1439

Mindösszesen 2064 darab Ez az elvi darabszám aktív és inaktív járművekre, a szállított és zsákmányolt harckocsik nélkül. És nincsenek levonva a 2014-15-ös harcokban a szakadárok által megsemmisített vagy zsákmányolt eszközök sem, valamint nincs hozzáadva a fél tucatnyi T-84 sem.
T-80-BV-az-egyik-ukr-n-rakt-rban.jpg


Összegezve. Resperger számai akár igazak is lehetnek, mindenesetre nagyságrendileg stimmelnek. Ez viszont azt feltételezi, hogy nagyságrendileg az ukránok hasonló mennyiségű harckocsit veszítettek el mint az oroszok.
 

Nber

Well-Known Member
2021. október 15.
1 532
6 604
113
Én sem vagyok megelégedve a teljesítményükkel, ennél sokkal többet lehetne tenni. Rohadtul kiábrándító, ahogy ott lövöldözik az erdősávokat. Miért nincs odabaszva a napalm minden egyes egérlyukra? Már régen ki lehetett volna füstölni a védelmet, és haladni normális sebességgel. Ebben a rohadt nagy szárazságban miért nem gyulladtak fel az erdők és a gabonatáblák?

Miért kellett engedni a gabonaszállítást?

Miért nem zuhant már le néhány EU-s utasszállító?

Miért nincsenek szabotázsakciók az EU-s latorállamok területén?

Miért van áram, tv, internet és rádió Ukrajnában?

Miért vannak még használható hidak?

Döntéshozó központokra miért nincs csapás mérve?

Ezeket mind meg lehetett volna oldani...

Én laikus vagyok de szerintem nem félig hátratett kézzel kellene háborúzni, hanem teljes erőbedobással.
Az én megfejtésem, amit már korábban is írtam:
Nemcsak a katonai hadszíntér van, hanem a politikai is. Azaz szerintem várják a közelgő választások eredményeit.
És, hogy télen elzavarja-e a nép a vezetőket.
Tél tábornok nekik kedvez.
A gyors befejezés "csak" nekünk jó.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 378
45 779
113

Az Ukrán Fegyveres Erők átkelőhelyének megsemmisítése a Herson régióban (VIDEO)​


A Herson-Nikolajev régióban található ingulets átkelő tűzesése éppen akkor, amikor a fegyveres erők megpróbáltak átkelni.

A lövedék eltalálja a pontonokat, és a teherautó közelében felrobban, szilánkokkal záporozva az autót és a katonaságot.


Источник: https://rusvesna.su/news/1662577630

 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 014
54 010
113
Chuguevban megsemmisült az ukrán fegyveres erők műveleti parancsnokságának központja, amely a Balakleya elleni támadást irányította

Az ukrán fegyveres erők déli irányú nagy veszteségei arra kényszerítették az ukrán csoport parancsnokságát, hogy megállítsa az offenzívát



Nahát...
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 495
12 674
113
Mert az usákok ilyen szarok, hogy már Kínától kell alapanyagot vegyenek az F-35öshöz IS!!! Ramzan Ahmatovicstól (Allah áldja meg etc, etc...) nem kérdezték tud e szerezni??

Őszintén szólva izgatottan várom Wilsontól a kördiagrammot, hogy mely kategóriák azok, amelyeket nem tud előállítani az usa ipar.
Illetve külön elemzéseket, hogy mely alapanyagok, chippek, pcbk azok, amelyek szükségesek lennének a gyártáshoz.
Hát igen, a szankciók.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 378
45 779
113

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 825
81 204
113

Az orosz hadsereg hatalmas csapást mér Ukrajnára (VIDEO)​


Az orosz csapatok hatalmas csapást mérnek Ukrajna területén lévő célokra.

Robbanások hallatszanak Dnyipropetrovszk közelében, Zaporozhye-ban, Odessza és Poltava régiókban. Számos régióban légiriadót rendeltek el.

Dnyipropetrovszk közelében lángol az érintett objektum.


Источник: https://rusvesna.su/news/1662581078

Ideje lenne, ha abbahgynák az oroszok a tili-toli játékokat és rendesen harcolnánal. Kemény szőnyrgbombázás kéne az ukránok állásaira napi 24 órában 10 napon keresztül.
 

Mivec

Well-Known Member
2022. március 2.
329
3 664
93
Bocs, de ez a hohol kolhozparasztok szegénységi bizonyítványa :(
nem tudom figyelted e korábban, de MÉG A CSECSENEK IS!!! mondhatni tisztelettel bántak a levont zászlókkal, sosem dobták le, nem gyalázták. Több videóban látható volt, hogy össze is hajtották.
Ahhoz képest, ami elő van adva a barbár ork hordákról (és bevallom amire magam is számítottam orosz oldalról), egyenlőre ők viselkednek emberi normák szerint, miközben a FOS által körbeszopkodott hoholok kb ISIS szinten tolják.

Mert az usákok ilyen szarok, hogy már Kínától kell alapanyagot vegyenek az F-35öshöz IS!!! Ramzan Ahmatovicstól (Allah áldja meg etc, etc...) nem kérdezték tud e szerezni??



Biztos sokkal drágább is,mint a nyugati tankok....:rolleyes:
Azért nem kell mindent is a szájadba venni... (és most szépen fogalmaztam ) :p
Dehogy tolják az ISIS szintjén! Azoknak legalább vallásuk van, ezek nem tisztelnek sem Isten, sem embert.
 

Mivec

Well-Known Member
2022. március 2.
329
3 664
93
A Pentagon felfüggeszti az F-35 átvételét a kínai ötvözet miatt – írja a média

Reuters: A Pentagon felfüggeszti az F-35-ösök átvételét, hogy ellenőrizze a kínai anyagokat​

F-35A Lightning II vadászrepülők csoportja – RIA Novosti, 1920, 2022.07.09.

© Fotó : US Air Force / Airman 1st Class Jose Miguel T. Tamondong
F-35A Lightning II vadászrepülők csoportja. Archív fotó
Olvassa el a ria.ru oldalt
MOSZKVA, szeptember 7. – RIA Novosti. Az amerikai hadsereg felfüggesztette a legújabb F-35-ös vadászrepülőgépek elfogadását, hogy tesztelje azokat a kínai gyártmányú anyagokra, amelyeket a szabályozó hatóságok nem hagytak jóvá - jelentette a Reuters a helyzetet ismerő forrásra hivatkozva .
Elmondása szerint a motor kenőszivattyújában használt ötvözet gyanúja merült fel.
Az ötvözet az ügynökség névtelen forrása szerint kínai eredetű, és a teszt célja annak megállapítása, hogy használata megfelel-e az amerikai törvényeknek.
Na pasztmek, a kínaiak már az F35-ben vannak :D
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 488
18 397
113
Azt vedd figyelembe, hogy a tények töredékéről tudunk. Ha levonod a hivatalos infókat mindkét oldalról, amik nyilván torzak, szinte semmi nem marad.
Az ukránok fölényben vannak pár dologgal:
  • A legkomolyabb felderítés áll mögöttük, ebben a teljes NATO nekik dolgozik
  • Próbálnak ipari és képzési hátteret adni ingyen
  • Önti az USA Ukrajnába a pénzt hogy működjön az államapparátus
  • Lőszer, üzemanyag számolatlanul
Bármelyiket nem adná az Eu vagy a NATO, összeomlanának sec-perc!
Az meg hogy az oroszok nincsenek a NATO szintjén, azon ne lepődjünk meg. Húzzuk ki magunkat büszkén hogy bezzeg a "mi" demokratikus katonai szervezetünk alaposan felkészült hogy mindent fegyverrel oldjon meg :)

Tegyük még hozzá, bármi lesz ennek a vége, Ukrajna már rég vesztett. Nincs önálló jövője, a számára legkedvezőbb esetben egy gazdasági gyarmat marad végtelen adóssággal. Olyan életszínvonallal, hogy nehéz lesz sokáig nyugatbarát kormányt hatalmon tartani. Hogy az oroszok is vesztenek-e? Hát most folynak a harcok erről.

Ukrajnának a hoború előtt sem volt:
  • jövője
  • gyarmat volt
  • pénze, csak adóssága
  • életszínvonala.

Mit veszitettek? A tengerpart egy részét?
Miért adnák fel a harcot? Ha nem adják fel, hogy lesz béke? Ha nem lesz béke, meddig maradnak a szankciók? Ha maradnak a szankciók, az jó Oroszországnak?

Viszont az orosz:
  • nem tudta elfoglalni Kijevet
  • Nem tudta elűzni az ukrán kormányt
  • támadása elakadt Donbasszban
  • evesztett 30-40 ezer katonát, a tankjai harmadát, a BMP-k negyedét.
  • Ukrajnát felfegyverezte a NATO
  • az ukrán nemzet tartósan ellenségévé vált Putyinnak és az oroszoknak.
  • a putyini Oroszország véglegesen elszalad a fejlett világtól.

Putyin ma azt mondta, tulajdonképpen elérte céljait...
:)

 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 800
14 365
113

Az ellenség nagy mennyiségű NATO-felszerelést dobott be Wehrmacht-keresztekkel a harkovi vidéki offenzívába (VIDEO)​


Az Ukrán Fegyveres Erőknek egyre kevesebb saját felszerelése van, a csatákban tömegesen megsemmisült, most az ellenség tömegesen harcol nyugati haditechnikai eszközökön, a lövéseken a német PzH 2000 önjáró fegyverek és az amerikai Hummers.

Mindenütt egy taktikai jel található kereszt formájában, sokan Wehrmachtnak vannak stilizálva.


Источник: https://rusvesna.su/news/1662573945

Előzékenyen rajta a célkereszt..
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 045
11 982
113

Az ellenség nagy mennyiségű NATO-felszerelést dobott be Wehrmacht-keresztekkel a harkovi vidéki offenzívába (VIDEO)​


Az Ukrán Fegyveres Erőknek egyre kevesebb saját felszerelése van, a csatákban tömegesen megsemmisült, most az ellenség tömegesen harcol nyugati haditechnikai eszközökön, a lövéseken a német PzH 2000 önjáró fegyverek és az amerikai Hummers.

Mindenütt egy taktikai jel található kereszt formájában, sokan Wehrmachtnak vannak stilizálva.


Источник: https://rusvesna.su/news/1662573945

A Wermacht kereszt éppen fekete volt, a magyar volt fehér.