[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
6 511
18 525
113
Nem csak sopron volt kvázi osztrák hanem a dunántúl nagy része és a mai Szlovákia kb. egésze.
Amikor a fideszesek türk barátai itt voltak valami 150 évig akkor a magyar királyság az lényegében habsburg hűbéri terület volt a ország közepén ott voltak a törökök keleten meg erdély volt.
A magyar államiság de facto legalább 150 évig szünetelt.
Romantizmussal ez nem pótolható.
Ezen a alapon a osztrákok ha akarnának követelőznének.
De ők nem olyanok.
Megoldották úgy hogy fél magyarország nekik dolgozik azt ennyi.
A miniszterelnök idei botrányos romániai tusványosi beszéde után is valami 2 nappal a osztrákok dobtak neki mentőővet ők tudják hogy miért...
Bécsben -figyelem ez már európai város- nyilatkozhatott hogy néha félre érthetően fogalmaz miközben a osztrák politikus - keresztapa?- ott mosolygott mellette bátorítólag.
Végül is a boltban rajta kapott ékszer tolvaj is védekezhet azzal hogy ő nem lopni akart csak a barátnőjét szerette volna felköszönteni.
Ehh
Ha Magyarország blokkok szerinti hova tartozása kapcsán felmerülne hogy így vagy úgy oldalt vált akkor minimum a 3 határos megye /győr vas zala/ kapcsán hogy vannak e osztrák "b" tervek azt nem tudom.

Kérdés turbó magyarok miért nem a osztrák német magyarországi nyomulással vannak elfoglalva és miért más államok belügyeibe akarnak beavatkozni?
Látom nem csak más bolygóról jöttél, de át is álltál az erő sötét oldalára! Huncut kis ördögfióka ez a Yoda! Milyen belügyekbe akarunk mi beleszólni?! Áruld már el kérlek, hallgatlak! Tán az ukrán belügyekbe?? Kibújt a szög a zsákból kicsi huncut zöld barátom!
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Ezt most itt megintcsak be kellene fejeznie Uram! Kikérem magamnak, hogy folyvást az ukrinform, ukrán pravda, és egyéb ukrán rezsim propagandát szállítja ide. Most leárulózott több tízezernyi magyart. Ukrajnát következetesen nagybetűvel, magyar városokat kisbetűvel írja. Erőlteti ezt a nyelvidegen "magyarba' szóhasználatot, amit időnként külhoniak törnek így, de a maga részéről egyértelmű, hogy pejoratív szándéka van vele. Ön hová valósi? Mi a szándéka ezzel a felforgató provokációval, mert konszenzuálisnak, békére törekvőnek, párbeszédre alkalmasnak jóindulattal sem lehet nevezni. Emelett kognitív disszanancia, zavaros mondatszerkeszés, árulja már el, hogy mi a célja az ide írogatással? Jobb lesz ettől a világ, vagy csak egy felforgató provokátornak tetszik lenni ugye?
Nem offolnék.
#155 458
Felforgatás meg provokáció az amit pl. a kárpátaljai magyarok körében Budapestről pénzelnek.
Tessék már a magyarországi viszonyokkal foglalkozni!
A kárpátaljaiak érdeke elsősorban az hogy békén hagyják őket és ne eszközül használják Budapestről a magyar elit vélt érdekei miatt.
Tehát etnikai ellentétek szítása stb. kifejezetten káros a ottani lakosságnak!
Hogy jártak bárhol a világon ahol ilyenek történtek csak a elmúlt 50 évben?!

Továbbá sniper nek.
A Ukrán állam jelenlegi állapotát mutatja ha egy olyan szándékú embert mint magát hagyják Ukrajnában üzleti érdekeltségeket kiépíteni.
De ez ugye a ő dolguk.
A mellett a kettős identitású emberek alkalmazkodó képessek.
Nyíregyházán a szalag mellett fújj Ukrajna ők magyarok nem is használják a ottani igazolványokat semmire.
Munkácson /Mukechevon meg fújj oroszok.
Valószínűleg a beszélgető partnerei levették hogy mivel lehet magánál hamarabb célt érni.
Jobb ha nem nézi őket hülyének.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 704
8 787
113
Sopron soha sem volt osztrák, sőt, az Magyarország egykor az Enns folyóig tartott.
Kárpátalja pedig soha sem volt ukrán, azt Sztálinnak köszönhetik.
a kárpátaljai magyaroknak NEM hazájuk ukrajna, az csak egy bejegyzés az útlevélben.
Nekik Kárpátalja a szülőföld, hazájuk pedig Magyarország.
Ahogy neked Izrael...
Ne zsidózz mert Putyin rád is küld pár csecsent hogy nácitalanítsanak!
 
  • Tetszik
Reactions: Kopi2000

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 107
42 195
113
Az orosz katonaság megmentette az ukrán oldalon dolgozó olasz újságíró életét, akit egy ukrán akna robbantott fel a Herszon régióban – számol be a Honvédelmi Minisztérium és tesz közzé egy videót.
A hivatal tájékoztatása szerint augusztus 29-én, az ukrán ellentámadási kísérletek kezdetével Mattia Sorbi két ismeretlen ukrán katonai egyenruhás kíséretében a frontvonalba vonult.
Elmondása szerint ezek az emberek megígérték, hogy taxival elkísérik az érintkezési vonalig, de a hely bejáratánál kiszálltak, utat mutattak, elrejtve, hogy elaknázták, majd elmentek. A kocsit továbbhaladva felrobbantotta egy ukrán akna, a sofőr meghalt, az olasz súlyosan megsérült.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 697
113
Na hosszabb kotlást követően megszületett a következő nyugger nagyelemzés, avagy a herszoni ellentámadás mostanra mindenképp kifogyott a szuflából, így Zelenszkijék Harkovnál próbálkoznak. Cél ismét nem a területszerzés hanem valami eredmény felmutatása a mai ramsteini találkozóra, hogy miért adjon a Nyugat még több fegyvert. (Btw a jövő júliusi pesti Rammstein koncentre már lehet jegyeket venni). Balaklejában a Roszgvargyija tartja magát, akárcsak Sevcsenkovoban, Herszonhoz hasonlóan 2 nap után kezd kifogyni itt is a lendület, de még nem szabad orosz részen hátradőlni. Van még benne szó a felvonult erőkről, veszteségekről meg egy kis kötelező kör a végére Energodar kapcsán.

Amúgy érdekes, hogy helyszíni infók szerint az ukránok Herszonban és Balaklejánál is a DNR egységek által biztosított frontszakaszoknál törtek át, vélhetően előre kiszemelve azt a bizonyos szektort. Gondolom ehhez a szakik alacsonyabb felszereltsége is hozzájárult, hogy ott látják az ukránok az áttörési lehetőséget.

Nekem az a rész nem világos, hogy ha lengyel önjáró lövegek kísérték az ukrán offenzívát, akkor azok hogy maradtak le? Elvileg arra tervezték volna őket, hogy egy ilyen gyors, manőver erőkkel végrehajtott támadást le tudjanak követni lánctalpon és mindvégig lőtávon belül maradjanak, hogy az éknek is segíthessenek.
Vagy ezek csak mutatóban lévő mennyiségek voltak és a tüzérség zömének lemaradása miatt nem sokat segítettek?
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 704
28 166
113
Azt lehet tudni, hogy ez az újonnan létrehozott 3.hadtest/hadsereg merre van éppen?

Könnyen lehet, hogy picit az oroszok is alakították így az eseményeket, hogy miután ez az ukrán ellentámadás is összeomlik és kb minden tartalékukat elégetik a darálóba, akkor egy orosz ellencsapással felszámolják a maradékot és így Donbasszra (ahol azért lassan haladnak) semmi ukrán erősítés nem marad...
Tudtommal a 3. hadtest főképp a déli front mellé érkezik Rosztov és a Krím felől, Harkovba Belgorod térségéből csoportosít át Grísa
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 157
3 434
113
Szerintem nem az a lényeg, hogy minek nevezik (offenzíva/ellentámadás), hanem hogy mit érnek el vele. Természetesen csak az eddigi eredményekből lehet kiindulni. Ezekből az látszik (mindkét oldal forrásai alapján), hogy részsikereket értek el Herszonnál (a hídfőt megerősítették, az utánpótlást megnehezítették, a népszavazást elhalasztották, ezenfelül néhány falut elfoglaltak, de ezek egy része majdhogynem napi szinten cserél gazdát), illetve, hogy jelenleg támadnak Harkovtól délkeletre, ahol szintén részsikereket értek el (felszámoltak egy orosz hídfőt Bayrak-nál, ez még akkor is igaz, ha nem volt ott számottevő orosz erő, mivel így ott ismét a folyó lett a frontvonal). Itt a legnagyobb siker, ami várható tőlük sztm, hogy Sevcsenkótól nyugatra felszámolják az orosz erőket, akár egy kisebb zsákot is létrehozva, de ez még egyáltalán nem lefutott meccs. Ha ez megvalósul, akkor lényegében itt is egy folyó lesz az új frontvonal.
Ezentúl a (sziverszkij-)donyec folyón keresztül támadtak Szlovjanszktól keletre (az itteni eredményekkel kapcsolatosan csak találgatás van - lehet elterelő hadművelet, ezért ideiglenes területfoglalás, vagy akár Liman is lehet a cél), továbbá visszanyomták az oroszokat Sziverszk határától keletebbre.

Ami nincs, az az új orosz offenzíva és én ezt tartom a lényegnek, mert aki időt nyer az életet nyer, legalábbis a mondás szerint (qui habet tempus, habet vitam). Én is olvastam @nyugger fórumtárs írását, s bizonyosan annak is van alapja, hogy ezen részsikerekkel akarják fenntartani a további támogatásokat, de hogy ennek mekkora lesz a hatása erre az számomra kérdéses. Néhány ország azért nem ad, mert már nem tud, s esetükben teljesen mindegy, hogy most milyen sikereket is tudnak felmutatni.
Én már egy ideje Marinka és Zaporizzsje között várok egy orosz offenzívát, de erről volt már szó itt is, illetve néhány szakértő is beszélt már erről. Az ukrán csapatok egy része még mindig le van kötve a mostani frontok északi csúcsától egészen Belarusz határ nyugati végéig, anélkül, hogy északról támadnának az oroszok.
Azt lehet tudni, hogy ez az újonnan létrehozott 3.hadtest/hadsereg merre van éppen?

Könnyen lehet, hogy picit az oroszok is alakították így az eseményeket, hogy miután ez az ukrán ellentámadás is összeomlik és kb minden tartalékukat elégetik a darálóba, akkor egy orosz ellencsapással felszámolják a maradékot és így Donbasszra (ahol azért lassan haladnak) semmi ukrán erősítés nem marad...
Erre nem tudok válaszolni, bár a military summary videóiban néha említ velük kapcsolatos infókat.

Az biztos, hogy a tartalékuk egy jelentős részét kockáztatják és a veszteségeik is nagyok, s az is valószínű, hogy az oroszok taktikai visszavonulásokat is végrehajtottak ezen részeken. Hogy ezeknek a támadásoknak mi lesz a hosszútávú hatása azt szerintem most senki nem tudja megmondani, viszont ha el tudják nyújtani az ukránok az őszi esőkig akkor a várható orosz támadás egészen a tél beálltáig várathat magára, ami már önmagában siker ukrán szemszögből, már csak a morál szempontjából is.
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 704
28 166
113
Nekem az a rész nem világos, hogy ha lengyel önjáró lövegek kísérték az ukrán offenzívát, akkor azok hogy maradtak le? Elvileg arra tervezték volna őket, hogy egy ilyen gyors, manőver erőkkel végrehajtott támadást le tudjanak követni lánctalpon és mindvégig lőtávon belül maradjanak, hogy az éknek is segíthessenek.
Vagy ezek csak mutatóban lévő mennyiségek voltak és a tüzérség zömének lemaradása miatt nem sokat segítettek?
Ez engem is érdekelne, mert egyre inkább úgy tűnik hogy a herszoni Andrejevkához hasonlóan itt is mintha tüzérségi támogatás nélkül kezdenének maradni az előrenyomuló ukrán csapatok és vszeg épp ezért ragadtak be Sevcsenkovo térségében. Főképp azért fura, mert a támadás megindítása előtt meg meglepően erős tüzérségi előkészítést adtak az ukránok. Másik részen oké, hogy Kupjanszkot és Izjumot pövik HIMARS-sal, de az vajmi keveset segít közvetlen a fronton harcolókon.
Valszeg azért a polák technika rendesen szét van szórva az országon belül és ezért sem tudnak akkora mennyiséget Harkovnál összevonni, plusz fixen erősek az ukrán logisztikai problémák is. Mert azért ahogy az orosz vonalakat, úgy az ukránokat is széthúzzák ezek a harcok
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 460
46 483
113

Az "Akhmat" különleges erők parancsnoka az ukrán fegyveres erők több ezer halott katonájáról beszélt Balakleya közelében​


Az "Akhmat" Alaudinov különleges erők parancsnoka: az ukrán fegyveres erők több mint 5000 katonát veszítettek Balakliya térségében
A hadsereg tájékoztatása szerint az ukrán fél több mint 30 ezer embert vetett ellentámadásba a front ezen szektorában, és „szó szerint két-három nap alatt” „súlyos veszteségeket” szenvedett.
„Igen, voltak kísérletek Balakleya elfoglalására, több támadás is volt (...). És meg kell jegyezni, hogy harcosaink valóban nagyon méltón mutatták meg magukat, és higgadtan visszaverték az összes támadást, és onnantól, mint kiderült, tovább vonultak Izyum irányába” – mondta a csecsen különleges erők parancsnoka a műsorban. a Rosszija 1 tévécsatornának, és megjegyezte, hogy most a fronton "semmi természetfeletti nem történik".
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 925
27 768
113
Mit nem lehet azon felfogni hogy a kárpátaljai tisztességes magyar nemzetiségűek hűségesek a hazájukhoz Ukrajnához.
Áruló van ott is.
Pénz van erre magyarba.
Kb. az a szitu mintha sopron, kőszeg, szombathely, győr településeken a bőséges osztrák juttatásokért osztrák állampolgárságért cserébe emberek tolnák a osztrák propagandát hogy ott minden jó legalábbis jobb mint magyarba hogy nagyobb a életszínvonal magasabbak a nyugdíjak a fizetések nagyobb a közbiztonság stb. tehát jobb oda tartozni.
Maga minek nevezné a ilyet magyarba magyarként?
hmm?
Elhamarkodott válasz előtt vegye figyelembe hogy kb. 15 éve volt egy riport talán a tv2 ön sváby műsorában hogy buszokkal viszik át a magyar gyerekeket a magyar szülők ausztriába óvodába iskolába...
Apró pici különbség, h a poncihterek kulturális intézményeit nem gyújtják fel, nem rongálják meg a szobraikat, használhatják az anyanyelvüket és 2 nyelvűek a táblák. Tényleg apróság.