Szerintem nem az a lényeg, hogy minek nevezik (offenzíva/ellentámadás), hanem hogy mit érnek el vele. Természetesen csak az eddigi eredményekből lehet kiindulni. Ezekből az látszik (mindkét oldal forrásai alapján), hogy részsikereket értek el Herszonnál (a hídfőt megerősítették, az utánpótlást megnehezítették, a népszavazást elhalasztották, ezenfelül néhány falut elfoglaltak, de ezek egy része majdhogynem napi szinten cserél gazdát), illetve, hogy jelenleg támadnak Harkovtól délkeletre, ahol szintén részsikereket értek el (felszámoltak egy orosz hídfőt Bayrak-nál, ez még akkor is igaz, ha nem volt ott számottevő orosz erő, mivel így ott ismét a folyó lett a frontvonal). Itt a legnagyobb siker, ami várható tőlük sztm, hogy Sevcsenkótól nyugatra felszámolják az orosz erőket, akár egy kisebb zsákot is létrehozva, de ez még egyáltalán nem lefutott meccs. Ha ez megvalósul, akkor lényegében itt is egy folyó lesz az új frontvonal.
Ezentúl a (sziverszkij-)donyec folyón keresztül támadtak Szlovjanszktól keletre (az itteni eredményekkel kapcsolatosan csak találgatás van - lehet elterelő hadművelet, ezért ideiglenes területfoglalás, vagy akár Liman is lehet a cél), továbbá visszanyomták az oroszokat Sziverszk határától keletebbre.
Ami nincs, az az új orosz offenzíva és én ezt tartom a lényegnek, mert aki időt nyer az életet nyer, legalábbis a mondás szerint (qui habet tempus, habet vitam). Én is olvastam
@nyugger fórumtárs írását, s bizonyosan annak is van alapja, hogy ezen részsikerekkel akarják fenntartani a további támogatásokat, de hogy ennek mekkora lesz a hatása erre az számomra kérdéses. Néhány ország azért nem ad, mert már nem tud, s esetükben teljesen mindegy, hogy most milyen sikereket is tudnak felmutatni.
Én már egy ideje Marinka és Zaporizzsje között várok egy orosz offenzívát, de erről volt már szó itt is, illetve néhány szakértő is beszélt már erről. Az ukrán csapatok egy része még mindig le van kötve a mostani frontok északi csúcsától egészen Belarusz határ nyugati végéig, anélkül, hogy északról támadnának az oroszok.
Azt lehet tudni, hogy ez az újonnan létrehozott 3.hadtest/hadsereg merre van éppen?
Könnyen lehet, hogy picit az oroszok is alakították így az eseményeket, hogy miután ez az ukrán ellentámadás is összeomlik és kb minden tartalékukat elégetik a darálóba, akkor egy orosz ellencsapással felszámolják a maradékot és így Donbasszra (ahol azért lassan haladnak) semmi ukrán erősítés nem marad...
Erre nem tudok válaszolni, bár a military summary videóiban néha említ velük kapcsolatos infókat.
Az biztos, hogy a tartalékuk egy jelentős részét kockáztatják és a veszteségeik is nagyok, s az is valószínű, hogy az oroszok taktikai visszavonulásokat is végrehajtottak ezen részeken. Hogy ezeknek a támadásoknak mi lesz a hosszútávú hatása azt szerintem most senki nem tudja megmondani, viszont ha el tudják nyújtani az ukránok az őszi esőkig akkor a várható orosz támadás egészen a tél beálltáig várathat magára, ami már önmagában siker ukrán szemszögből, már csak a morál szempontjából is.