[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Raszputyin

Well-Known Member
2022. február 20.
1 587
4 826
113
Eddig azt gondoltam rólad, hogy egy fantáziadús, kissé csapongó gondolkodású álmodozó vagy. Ne akard elhitetni velem, hogy tévedtem és egy gerinctelen szarházi vagy.

Miért lennék az? A "gerinctelen szarházi" az a Putyin, aki emberéleteket tesz tönkre, többek között az ukrajnai orosz emberek életét is, amikor cserbenhagyja őket az ilyenfajta kivonulásokkal, és Magyarországét is, amely kiállt Oroszország mellett, és lehet, hogy a semmiért.
Ld. Montezuma válaszát is közben!
Az ilyen ország bukjon. Ezenfelül a NATO tagjai vagyunk, és ha hivatalosan nézem, miért ne adhatnék jó tanácsokat a sajátjainknak, hogy győzzünk? Ez lenne a gerinctelenség?
Álljunk ki egy idegen országért, amikor ők saját magukat sem tisztelik meg azzal, hogy ne basznák el a dolgokat? Hogy arról már ne is beszéljek, hogy ne csinálnának bolondot olyan országokból mint Magyarország?
Felfogja itt Putyin, hogy a világ egyik alternatív jövőjét teszi tönkre azzal a szerencsétlenkedéssel, amit művel?
És akkor én lennék gerinctelen?
Bukjon az Oroszországi Föderáció és jöjjön a Szovjetunió. Ezzel a kapitalista vezetéssel Oroszországnak vége.
 

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
9 779
44 960
113
Na, kezdődik az áramtalanítás
‼️A rakétacsapás egy kulcsfontosságú létesítményt ért: a kitörés után Ukrajna számos régiójában kialudt a fény - jelentették az ukrán csatornák. ▪️Poltava régió. ▪️Sumszk régió. ▪️Kharkiv obl. ▪️Dnepropetrovsk obl. ▪▪️Odessza régió. ▪️Zaporozhye obl.

Erőművek is csattantak.

Az egyik állítólagos elkövető:

Ennyit a meme invázióról.
 

Raszputyin

Well-Known Member
2022. február 20.
1 587
4 826
113
Mivel nem vagyok katona ezért fogalmam sincs erről, de laikusként ez a kicsalogatás dolog nekem elég szar magyarázatnak tűnik.
Pár napja én is úgy gondoltam hogy ahhoz hogy csapdába lehessen csalni az ukránokat, ahhoz irányítottan kell hátrálni és hagyni őket felbuzdulni egy keskeny hosszú szakaszon engedni őket beözönleni, és ott a légierő által lehetőleg gyéren beépített területen megsemmisíteni. Viszont ez már nem erről szól, egy jó nagy területen szétfröccsentek az ukrán csaptok , ráadásul városias területeket szereztek, ez most ebben a formában mitől másabb mint ha a csapat összevonási területen bombázták volna őket földbe? Szerintem semmiben, Szíriában ment az hogy kirobbantották a vakondokat a földből és Ukrajnában nem megy?
Mivel nem vagyok katonailag jártas, ezért ez tényleg egy kérdés. Miért jobb hagyni megindulni az ellenséget támadni mint a gyülekezési területen megsemmisíteni? Főleg hogy elméletileg komoly légvédelmük nincs, de ha van is akkor a támadást is tudják fedezni tehát az se lesz veszélytelen, cserébe viszont területet adnak át és embert is veszítenek. (oké, most nem látunk sok orosz veszteséget)
Szíriában is ez volt, hagyták órákon és napokon át támadni a szakállasokat, és engedtek meghalni több száz katonát hogy aztán földbe bombázzanak mindent, miközben a szakállasok élőben tették fel a netre hogy mennek előre és milyen sűrűn gyülekeznek.
Tehát katonailag mitől jobb egy kibontakozó támadást bombázni mint egy gyülekezést? mert az nem igaz hogy meglepték az oroszokat mert már 2-3 hete van arról hír hogy 3-4x akkora erők gyülekeznek mint délen.

A másik dolog, amiért ezt logikátlannak tartom, érintetlen orosz lakta területeket fognak most megsemmisíteni, egy iylen becsalogatáshoz az is elég lett volna ha északról betörtnek a 30 ezer katonájukkal kijev irányába 30-50 km mélyen és szépen elkezdenek visszavonulni ahogy növekszik az ukrán ellenállás és bevetett csaptok száma. Az eredmény ugyan az lett volna, hisz az ukránoknak reagálniuk kellene arra is, élőerőt darálni ez is jó, és ukrán lakta területen történt volna, újabb menekülthullámot generálva.
Ez számomra így olyan mintha a külhoni magyarság védelmében elpusztítanánk azok életterét egy revíziós háborúban hogy aztán kivonuljunk vagy visszaszerezzünk végül egy lakatlan területet. Hülyeség, értelmetlen, és bűnös.

Nem temetem az oroszokat és a háborújukat, globális színtéren szerintem működik a terv, de a harctéri kivitelezéssel nagyon nem értek egyet ha az egyszerű orosz emberek szemszögéből nézem az eseményeket.

Putyin meg akarja semmisíteni az ukrajnai oroszokat, hogy azok ne hozzanak létre Donyecki Népköztársaságokat stb. hogy aztán ne legyen ilyen szakadár államokkal gondja.
 
K

Kopi2000

Guest
Megint gyűjtik az elhagyott orosz haditechnikát az ukrán traktoros parasztok...

Nekem az jott le az emult 3 nap harcaibol, hogy az oroszok igen jelentos veszteseget szenvedtek, foleg neheztechnikaban, amelyeket helyben vagy mar a visszavonulas kozben elhagytak... Ezek jelentos resze epsegben kerult ukran kezre, bar sok kep van a harcokban kilott, megsemmisitett jarmuvekrol. Tankok, loveszpancelosok, onjaro tuzersegi eszkozok adjak a legtobb veszteseget, persze az egyeb felszerelesek (pld loszerraktarak) mellett. De lattam filmet, fel is tettem a linkjet, zsakmanyolt sorozatvetorol es TOR komplekszumrol is.... Talan az eloero vesztesegek nem oriasiak, bar a foglyokrol felrakott videok lehet, hogy sokkoljak az orosz tarsadalmat....
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 687
90 781
113
Az nem lehet, simán rájött, egész ukrajna túl nagy falat, most az orosz többségű területekre koncentrál? (Arról lövésem sincs "harkovmegyében" milyenek a nemzetiségi arányok.)
Ezek oroszlakta területek. Putyin lényegében elárulta a helyi oriszokat a kivinulással.
Mi van veled SilvioD? Az elmúlt pár napban a korábbi racionalitásod úgy illant el, mintha soha nem lett volna. Vagy lehet, csak benéztem korábban?
Azért mert az orosz vereséget, orosz vereségnek látom?? Ha vki nem tiszteli a tényeket, sok pof9n érheti. Márpedig ebben a dezinformációs világban, azt a kevés tényt meg kell becsülni.

Ahogy @nyugger jól megírta.

Nem lehet vagy kell ezen szépíteni, az elmúlt pár napban Oroszország első, egyúttal hatalmas műveleti vereségét szenvedte el a háborúban Balakleja és Izjum teljes, míg Kupjanszk részleges elvesztésével. Noha lehetne idézni az orosz védelmi minisztérium két nappal Balakleja eleste után tűzoltásként kiadott közleményét a donbasszi front érdekében állítólagosan végrehajtott átcsoportosításról, a helyzet ennél sokkalta súlyosabb. Szó sincs a közleményben állítólagosan hivatkozott átcsoportosításról, Oroszország egyszerűen feladott egy, szombati állapotok szerint nagyjából 2000 négyzetkilométeres területet – amihez még hozzájárul időközben a Harkovtól északra történő kivonulás zónája – nagyobb harcok nélkül



Ajánlom a ciikket.
Van egy ismerősöm aki csak a kormánymédiából tájékozódik és kérdezi, hogy mi van már a háborúval mert nem hallani semmit...
Pedig tele van az orosz vereség hireivel



 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
885
9 992
93
Kifejtenéd hogy miért lenne jó az orosz győzelem és orosz szomszéd?
Mert ha nem kapnak az ukránok fegyvert az oroszok meg szankciót akkor ez lenne a vége.
Sorkatonaságot szeretnél? A gdp 5-6%át szeretnéd a hadseregre költeni?
Vagy szeretnéd ha az ország befektetésre kockázatos kategóriába kerülne és nem épülne meg pl a bmw gyár debrecenben mert bármikor támadhat a ruszki?
Romlana minden mutatója az országnak.
Komolyan ezért tapsoltok?
Ha a gázt féltitek, már rég van annyi gáz hogy elég a lakosságnak 1 teljes évre, a többi meg beszerezhető máshonnan, mert lenne rá kapacitás.
Kárpátlajára meg hiába vártok mert ha a nagyhatalmak bele is mennének, de nem fognak, akkor is egy gazdasági csőd lenne integrálni és fejleszteni. Plusz az 1 milla ukrán aki kellene a fenének
A nyugat meg nem fog összeomlani, mint ahogy már 100 éve megjósolja folyton valami csodabogár.
Tehát miért akartok ártani az országnak és a népnek??????
Gázról mutathatnál számokat, ha szerinted minden OK. Azt is leírhatod honnan szállítasz le 2 hónap múlva még ennyit ami nem orosz, mert én nem tudom (mondjuk a nyugati ipar képviselői se). Tudod mi lesz ha a lakosságnak lesz de az iparnak nem? Ugyanúgy megfagy a lakosság! Mintha mostanában nem lenne ingyér gáz. Ha 3x annyiért szerzi be Ojrópa, versenyképes lesz szerinted? Erről kussol Leyen manó, hogy a szép bérekhez kellett az olcsó gáz. Most vagy elmerül az únió, vagy tizedelik a fizukat.
Ukrán magyarellenességről frissítsd fel az ismereteid. Ők katonailag is rühellnek, fenyegetnek, szerencsére az Eu csak éhen döglesztene. Tudod ez az a szövetség, ahol nem a választópolgárok és a szövetségben szereplő országok az elsők. Volt itt infó róla elég.
A jelen ukránellenességre csak a múlt szovjet dolgait hozzátok fel folyamatosan a jelen realitásait takargatva.
Ide meg nem jön az orosz, amíg nem pofozzuk fel. Minek jönne? Területért? Nyersanyagért? Nane... De ha fenyegetjük piszkos bombával, meg irtjuk az oroszt akkor bejön, és igen, akkor a BMW-nek reszeltek. Nagyon reális kép. (Mondjuk a nyersanyaghiány miatt lehet így is többet fog állni mint termelni, vagy a gáz miatt olyan drága lesz hogy inkább vesznek mást)
Amit javasolhatok neked is és mindenkinek, aki elkezdi ezt a témát boncolgatni, hogy olvasson vissza. Minden érv és kontra itt van a HTKA-n.
 

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
9 779
44 960
113
Köszi, jó volt. Egy megjegyzés; Te is átvetted ezt a 12K fős élőerő veszteséget. Ez szerintem brutálisan sok lenne (a becsülten bevetett erők fele-harmada) egy olyan offenzívában ahol bevallottan alig volt ellenállás

Mire alapozod ezt azon kívül hogy bemondta valaki orosz oldalon? (a linkelt videón én 14-16 mentőt-medivac járművet számoltam össze, azért ebből 8 ezer sebesült nem következik...)

Én is linkeltem be videót, amin a híd lábán kialakított magaslesről filmezte az ukrán katona, hogy körülötte ameddig a kamera ellát hullik a magnézium és ég laza 3000 fokon az egész táj (őt megvédte a híd és a magasság).
Másnap reggel feltöltöttek egy civil autós által készített videót is távolabbról, azon is brutális volt a csillaghullás, vélhetően az aznap éjjelre pletykált Tu-22M bevetés volt.
Akit elkapott az ott is maradt, egy ilyen támadásnál nincsenek sérültek.
Egy ilyenről az ukrán shill haderő nem fog beszámolni, orosz meg elég ritkán oszt meg videót a tömegmészárlásokról.

https://files.catbox.moe/5wdggr.mp4
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 292
44 892
113
Ukrajnában letartóztatták az SBU Harkiv régióért felelős osztályának korábbi vezetőjét. Árulással gyanúsítják őket.

 

BigTony

Well-Known Member
2022. március 3.
598
7 213
93
Ha tényleg ez lenne a magyar államérdek, vélemény, akkor ne lepődjünk meg ha a lengyel-ukrán tömb potenciális elpusztítandó ellenségként kezel minket.
Figyelmen kívül hagyod a kauzalítás elvét - ok és okozat. Az okozatot utólagosan magyarázatként használni az indokok alátámasztására, az kérlek demagógia.
 

hlln

Well-Known Member
2019. május 17.
310
1 001
93
Figyelmen kívül hagyod a kauzalítás elvét - ok és okozat. Az okozatot utólagosan magyarázatként használni az indokok alátámasztására, az kérlek demagógia.

A magyarok álmodoznak (legalábbis ezen a fórumon) arról már a háború első percétől, hogy igy kell felosztani, meg úgy kell rabszolgasorba dönteni egyes régiós államokat.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Valami rohadt nagy gáz van az orosz haderővel, ha így kiürítették Harkiv megyét.

Rybar - gugli fordtó:
"Az RF fegyveres erői gyakorlatilag kivonták a csapatokat Harkiv régió területéről, beleértve a régió északi részét is. Megerősítették az ukrán fegyveres erők ellenőrzését Volchanszk, Velikij Burluk és Lipcsi felett, de más településeken nincsenek orosz egységek. Önkéntesek segítik a menekülteket a Belgorod régió határ menti területein.

A 60. OMSB "Veteránok" alosztályai a végsőkig tartották a folyosót és a különálló pozíciókat Izyumban, hogy biztosítsák a lakosok evakuálását az RF fegyveres erők által ellenőrzött területekre.

Az új arcvonal az Oszkol folyó mentén halad, melynek bal partján az orosz fegyveres erők egységei ásnak be. Az Ukrán Fegyveres Erők LPR irányába történő további előretöréséről tegnap aktívan terjesztett információkat az ukrán információs hadviselés tömte ki.
"
11-09-ENG-UPD.jpg

Ez már kb. 12-15 000 km2.

Sőt, ezután Harkov-ból sem jöhetnek ki. Érdekes olvasni a hozzászólásokat és sokak naívitását. Ránézel a térképre - mondjuk orosz/ukrán parancsnokként, látod egyszerre, mi a dörgés. Hol van túlerő, hol nincs, merre érdemes menni, merre nem, stb.

Eleve, beharangozták x hete a déli támadást. Hihető volt? Sokaknak igen. Mi van délen, ami miatt érdemes támadni? Kell a tengeri kijárat? Eddig is volt. Kell vissza Krím? Tényleg? Lehet, később, de tuti nem most. Azovi-tenger? Esélytelen. Északon nincs orosz, ahogy nyugaton sem, így marad a keleti irány - valószínűleg ott, ahol a legvékonyabb a frontszakasz >>> Harkov

Ha jól emlékszem, Harkov nem volt orosz kézen, ellenben fenyegették onnan az ukrán erőket - más kérdés, hogy ezt is ki vette komolyan. Harkov-ban városi harc, kinek hiányzik ez?

Aztán illene beszélni egy másik vetületről:

Hol manőverezik az orosz, ha kivonul egy területről vagy készül egy új frontszakoszon támadni és hol manőverezik az ukrán, ha az oroszok által elhagyott területre kell bevonulni?


  • az orosz visszahúzódik Oroszország területére és Oroszországban mozgatja a nehéz technikát, majd a megszállt részeken fejlődik fel
  • az ukrán továbbra is Ukrajnán belül mozgatja a nehéz technikát, vasúton és közúton.

A nagy kérdés, hogy melyik ország képes csapást mérni melyik ország szárazföldi infrastruktúrájára és melyik nem. Az orosz nem véletlenül hagyta meg a vasúti vonalakat. Minek lőjje ki a vasúti hidat, átrakót, ha azon megy 20 tank, mikor ezt megteheti később, ha az ukránoknak muszáj tömött hadivonatokat arra irányítani, mert mennie kell, különben nem ér oda a nehéz technika időben. Ha nem indul oda a nehéz technika, akkor emberveszteség a vége. Ha elindul a nehéz technika, akkor út közben kilőhetik.

Ez megint egy "szerintem" gondolat egy olyan háborúban, ahol semmi sem az, aminek látszik és nem a mi "ízlésvilágunk" alapján zajlik.

Egy dologról elfeledkeztél: a ruszki akár támadni.
  • Az ukránnak tök mindegy milyen mélyen, hogyan manőverezik. Eddig is ott gyakorlatozott a ruszki.
  • Az ukrán védekezik, nem akar átmenni a határon (ha esze van).
  • A NATO és ukrán felderítés pedig belát a határ mögé.

Ezért az orosznak kellene ismét benyomulni, túlerővel, hogy valamit elérjen.

Ez most nagyon távolinak tűnik.
 

Rex Meus Deus Meus

Well-Known Member
2020. július 26.
1 905
10 339
113
A magyarok álmodoznak (legalábbis ezen a fórumon) arról már a háború első percétől, hogy igy kell felosztani, meg úgy kell rabszolgasorba dönteni egyes régiós államokat.
Ukrajnát tényleg felkéne osztani és akkor béke lenne...nekik sem kéne így kisebbségi jogokat sárba tiprani, zökkenőmentesen jöhetne így létre az ukrán nemzet,mindenki élhetne a sajátjaival.
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 165
3 449
113
Ez már kb. 12-15 000 km2.
Már írták, hogy pontosan mekkora területről van szó és szerintem ez nagyjából helytálló is, de én nem "számoltam ki"... : ))

Szerk.:
50% orosz, 30% se ez, se az. Szovjet.
Volt valamikor a háború előtt. Sztm már a lakosság fele se él ott, de ez csak tipp részemről, a részarányokat illetően meg fogalmam sincs, hogy most mi lehet.
 
  • Tetszik
Reactions: mindenen kívül

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
885
9 992
93
Te már áprilisban is azt jövendölted,hogy mindjárt széthullik az ukrán hadsereg és az ukrán állam ahhoz képest éppen most koppantottak egy nagyot az oroszok orrára Harkovban, az ukrik meg nem fognak megfagyni télen felesleges erre számítani, ami pedig az ukrán állampénzügyi támogatását illeti azt az USA és a nyugati nagyhatalmak biztosítják,lehet szembe kellene nézned a valósággal...
Fogadjuk el:
  • USA pénzügyi támogatás nélkül az ukrán államigazgatás 1 hónapon belül összeomlana
  • Nyugati tüzérség szállítása nélkül ez a kategória eltűnt volna az ukrán repertoárból
  • Nyugati felderítés nélkül sem ez, sem más siker nem lett volna soha, az ukránok teljesen vakok lennének

Igen, ezek nélkül az ukrán hadsereg és állam régen széthullott volna.
Még egy ilyen, erősen visszafogott orosz létszám mellett is.

A NATO nagyszámú emberanyagon kívül mindent ad. Nem az ukránok koppintottak az oroszok orrára! Hangzatosnak hangzatos.

Hogyan képzeled el azt hogy az ukránok nem fognak megfagyni télen? Ezen csak az orosz tudna segíteni.
 

BigTony

Well-Known Member
2022. március 3.
598
7 213
93
Oroszoknál úgy néz ki valaki értelmes kerülhetett döntési vagy tanácsadói pozícióba, mert elkezdték azt csinálni, amit az eleje óta kéne, amit én és mások is március óta kérünk számon az oroszokon: civil infrastruktúra lerombolása. Mondjuk az még aggasztó, hogy a részleges áram és vízhiányról interneten adnak hírt, tehát az még van sajnos.
Reggelre nem szabadna, hogy víz, villany és telekommunikáció legyen a nagyobb városokban. Tízmilliókat kell a humanitárius katasztrófa szélére lökni, hogy rákényszerítsék a saját vezetésüket a feltétel nélküli kapitulációra.

@aquarell : bagoly olyan, mint egy középkori alkímista, aki szentül hitte, hogy lehet aranyat csinálni ólomból. Mindenféle empirikus tapasztalat vagy tudományos eredmény nélkül jutottak erre a konklúzióra, és onnantól minden kutatás ennek alátámasztására irányult anélkül, hogy bármikor is megkérdőjeleződött volna az alaptézis igaz volta.