Mivel nem vagyok katona ezért fogalmam sincs erről, de laikusként ez a kicsalogatás dolog nekem elég szar magyarázatnak tűnik.
Pár napja én is úgy gondoltam hogy ahhoz hogy csapdába lehessen csalni az ukránokat, ahhoz irányítottan kell hátrálni és hagyni őket felbuzdulni egy keskeny hosszú szakaszon engedni őket beözönleni, és ott a légierő által lehetőleg gyéren beépített területen megsemmisíteni. Viszont ez már nem erről szól, egy jó nagy területen szétfröccsentek az ukrán csaptok , ráadásul városias területeket szereztek, ez most ebben a formában mitől másabb mint ha a csapat összevonási területen bombázták volna őket földbe? Szerintem semmiben, Szíriában ment az hogy kirobbantották a vakondokat a földből és Ukrajnában nem megy?
Mivel nem vagyok katonailag jártas, ezért ez tényleg egy kérdés. Miért jobb hagyni megindulni az ellenséget támadni mint a gyülekezési területen megsemmisíteni? Főleg hogy elméletileg komoly légvédelmük nincs, de ha van is akkor a támadást is tudják fedezni tehát az se lesz veszélytelen, cserébe viszont területet adnak át és embert is veszítenek. (oké, most nem látunk sok orosz veszteséget)
Szíriában is ez volt, hagyták órákon és napokon át támadni a szakállasokat, és engedtek meghalni több száz katonát hogy aztán földbe bombázzanak mindent, miközben a szakállasok élőben tették fel a netre hogy mennek előre és milyen sűrűn gyülekeznek.
Tehát katonailag mitől jobb egy kibontakozó támadást bombázni mint egy gyülekezést? mert az nem igaz hogy meglepték az oroszokat mert már 2-3 hete van arról hír hogy 3-4x akkora erők gyülekeznek mint délen.
A másik dolog, amiért ezt logikátlannak tartom, érintetlen orosz lakta területeket fognak most megsemmisíteni, egy iylen becsalogatáshoz az is elég lett volna ha északról betörtnek a 30 ezer katonájukkal kijev irányába 30-50 km mélyen és szépen elkezdenek visszavonulni ahogy növekszik az ukrán ellenállás és bevetett csaptok száma. Az eredmény ugyan az lett volna, hisz az ukránoknak reagálniuk kellene arra is, élőerőt darálni ez is jó, és ukrán lakta területen történt volna, újabb menekülthullámot generálva.
Ez számomra így olyan mintha a külhoni magyarság védelmében elpusztítanánk azok életterét egy revíziós háborúban hogy aztán kivonuljunk vagy visszaszerezzünk végül egy lakatlan területet. Hülyeség, értelmetlen, és bűnös.
Nem temetem az oroszokat és a háborújukat, globális színtéren szerintem működik a terv, de a harctéri kivitelezéssel nagyon nem értek egyet ha az egyszerű orosz emberek szemszögéből nézem az eseményeket.