[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest

tomippo

Well-Known Member
2016. május 16.
3 305
10 214
113
Ha jól értem akkor az oroszok a katonai sikertelenségük miatt elkezdték a civil infrastruktúrát pusztítani. Ezek tényleg csak a romboláshoz értenek?
Zelensky kiadta a parancsot hogy semmisítsék meg az összes erőművet hogy a kollaboránsok ne tudják felvenni a kapcsolatot az anyaországgal.

Mi ez a szétpixelezés ? Nem tudom értelmezni a felvételt !
Zelensky kiadta a parancsot hogy aki károkról posztol és ezzel az oroszokat segíti az mehet a börtönbe miután az SBU megkínozza, így oldják meg hogy ne legyen azonosítható a helyzetük. (ez nem vicc)
 
K

Kopi2000

Guest
Tárgyilagosan.
Tessék már megmondani, hogy hova kellett volna nekünk lng terminált építenünk?
Milyen kiaknázatlan diverzifikációs lehetőségeink voltak az elmúlt években?
2013 óta 2 két irányú interkonnektor épült (szlovák+román - az előző hatására csökkent a magyarországi gáz ára, ami miatt fenntarthatóvá vált a rezsicsökkentés), a szerben pedig jelentős fejlesztés (a Török Áramlat okán).
Az omw+exxon a román fekete-tengeri gázmező kiaknázást nem kezdte meg, pedig szerződés is volt velük (ezért is épült meg a magyar-román interkonnektor sok év botladozás után).
2021-ben kezdte meg a működését a horvát lng terminál.

Egyébként 2021-ben olvashattuk ezt is a g7 hasábjain:
"Hazánk központi elhelyezkedése, európai uniós tagsága, a növekvő gázellátási diverzifikáció és a jelentős gáztárolási potenciál révén Közép-Kelet Európa gázkereskedelmi központja lehet. Míg Nyugat-Európában a holland TTF a gázkereskedelem és -elosztás központja, addig az unió keleti felén ezt a szerepet Magyarország töltheti be. Bár Ausztria előrébb tart a gázinfrastruktúra és a -kereskedelem fejlesztésében, minden más hazánk mellett szól, többek között a befutó földgázvezetékek száma, a tárolói kapacitás vagy a külső LNG-piacokhoz való jobb hozzáférés."

Szóval amikor azt írja, hogy ilyeneket "abszolute nem léptünk meg", az nem igaz, de legalább a független-objektív sajtóban gyakran olvashatunk róla. Amellett a fogyasztás szempontjából Magyarország nem meghatározó tényező, tehát ha az eu többi országa kellően diverzifikált volna, akkor mi is be tudnánk szerezni a gázt, mivel a 7-ből 6 szomszédunkkal van gáz kapcsolatunk. Ebben pont nem lehet hibáztatni a jelenlegi kormányt, viszont bizonyos szereplőknek most ez nagyon jól jön (mind bel-, mind külpolitikában).

Viszont egy területen valóban baj van. Ez pedig az olaj... Na abban tényleg ki vagyunk szolgáltatva és ebben lehet felelőssége a kormánynak és minimálisan a mol-nak is (nincsenek nálunk az irányítási jogok, mert azok elszálltak mikor a komcsik eladták a molt az oroszoknak).
Keringhetunk ezen a teman sokat, de mint par hete is beszeltuk ezt itt, Merkel mamanak is vastagon benne volt a keze abban, hogy a gaz diverzifikacio nem valosult meg. Nagyon megbizott Putyinban, amiben kozrejatszhatott -talan- mindkettejuk NDK-as multja is...
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 484
18 394
113
No, még egy adag hír keletról, oszt jó ejszakát:



Rybar ezt még per pillanat cáfolja, viszont azt megerosíti, hogy ukránok ott túleroben vannak és tobb irányból nyomúlnak ...

Ha ez igaz, akkor a ruszki nyugati csoportosítás elvesztette harcképességét. A kivonás oka lehet szerintem:
  • Valahol másik szakaszon akarnak egy gyors áttörést kierőszakolni az innen kivont erőkkel.
  • Vagy igazak a pletykák, hogy nem hajlandóak harcolni, így a parancsnokság kénytelen inkább gyorsan kivonni őket, nehogy hatalmas létszámban tegyék le a fegyvert. Az lenne az igazi bukta...

Ha az első a megoldás, akkor Donyeckre vagy Krivoy Rogra tippelnék.
Ha a második, akkor nem lesz orosz támadás. ;)
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 794
14 293
113
Erőművek nélkül hogyan?
Az erőművek egy része esett ki a keleti meghibásodott hálózati részt leválasztották a nyugati hibátlan területekről. Ezért van Kárpátalján most is villany. Ha az összes erőmű állna, nyugatról akkor is kaphatna áramot ha muszály ukrajna..
Ez igy csak egy figyelmeztetés megint, mint a februári "belátogatás" Kiev felé is..
Akkor lesz kemény az energiahiány ha hasonlóan kalibrálnák a nyugati országrészt, és menne a hálózata ott is a lecsóba.

Valószínűleg be is következik ha az ukrán nem száll magába mert Zseli zseninek képzelte magát,túljátszotta a kottáját
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 519
13 460
113
Ha jól értem akkor az oroszok a katonai sikertelenségük miatt elkezdték a civil infrastruktúrát pusztítani. Ezek tényleg csak a romboláshoz értenek?

Szerinted az USAF hogy szokott háborúzni ? Mire való az, amikor a robotrepülőket, és szőnyegbombázó üzemmódban szórják a JDAM-eket ?

Te csak Oroszokat szidni jársz ide, vagy tisztában vagy-e, hogy a más nagyok hogy viselnek hadat ?

És a Britek nagyon régen mire tervezték, és készítették az Avro Vulcan-t ? És a gátpusztítókról hallottál-e ?

Amit az Oroszok fél év múltán talán elkezdenek, azt az USAF / RAF / stb az első napon megcsinálta volna, és az USAF meg is csinálta, sokszor.

Sok leírtam, és nem fogok önismételni, tőmondatra butítva a regényt, gyors, operatív műveletekkel végrehajtott külső politikai puccsra készültek, nem pedig egy rendes háborúra, ami hazárdjáték és nem jött be. Ebből lett a rögtönzés, kapkodás, és a lassan felmorzsoló állóháború, és hogy mi nehézséget okozott eddig előszedni a megszokott háborúra való készleteket.


he01BmJ.jpg


oF3HTJ2.jpg
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 794
14 293
113
Én csak akkor fogok lenyugodni ha folytatják is az infrastruktúra bedöntését.
Ez igy csak egy figyelmeztetést volt a nyugati országrész áramügyi kalibrálása nélkül.
Orosz figyelmeztetés Zselinek hogy túljátszotta a kottáját, igy nem lehet 2 3 évig harcolni az EU bedőlését mgvárva..
 
K

Kopi2000

Guest
Ha ez igaz, akkor a ruszki nyugati csoportosítás elvesztette harcképességét. A kivonás oka lehet szerintem:
  • Valahol másik szakaszon akarnak egy gyors áttörést kierőszakolni az innen kivont erőkkel.
  • Vagy igazak a pletykák, hogy nem hajlandóak harcolni, így a parancsnokság kénytelen inkább gyorsan kivonni őket, nehogy hatalmas létszámban tegyék le a fegyvert. Az lenne az igazi bukta...

Ha az első a megoldás, akkor Donyeckre vagy Krivoy Rogra tippelnék.
Ha a második, akkor nem lesz orosz támadás. ;)
Remelem a masodik valtozat jon majd be....
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 835
65 433
113
A kritikus infrastruktura rombolása 1 hónap mulva több millió menekültet szül. Persze ez kikezdi Zselé és az ukrán oldali háború támogatottságát is, megnehezíti az ukrán csapatok mozgását.

De mindebből nem lesz orosz győzelem, ha az orosz csapatok elfutnak, mert nem akarnak a katonák Ukrajnában meghalni.

Én próbálom magyar szemszögből nézni. Marpedig aramellátási gondok esetén nem lesz orosz olajtranzit, leáll Szazhalombatta. Ez nem Mo. érdeke!!! Ahogy x millió menekult se.
Lesznek legfeljebb korlatozasok, plusz ott a strat keszlet, ez addig eleg.
Ha villany leó van, teljes ukranban, az 1 het mulva tobb millio menekultet jelent. A kovetkezo 1 honapban pedig az orszag 85-90%-at. A tobbi is csak azert marad mert elmaradott teruleteken nem fontos az aram.
Nem lesz kaja, viz, futes, benzin, net, kommunikacio, stb. Elobb menekules, aztan anarchia, aztan megint menekules. De en nem hiszek benn hogy ezt az oroszok meglepik, sajnos tul puhak. Pedig mar az elejen meg kellett volna csinalni, kevesebbe kerult volna mindenkinek. Mostanra mar rend lenne.
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 344
10 717
113
@boki -tól kérdezném és akik járatosak az orosz oldalakon, médiában:

Mik a visszhangok Oroszországban? Hivatalos felső kommunikáció nincs, csak annyi, hogy tervezett visszavonulást hajtottak végre, de abban szó sem volt Harkov térségének a feladásáról...

Milyen orosz katonai mozgások láthatóak, erősítés szintjén, a sokat emlegetett 3.Hadtest? Keleti csapatok?

Úgy tesznek, mintha nem is létezne az ukri offenzíva...

Putyin nagy stratéga, sokszor voltak merész és váratlan húzásai, pl Szíriai beavatkozás, de itt most azt látni, elmentek mellette a történések és ezt már nem lehet valami fondorlatos orosz csellel, szándékossággal magyarázni, ha nem villantanak a ruszkik valamit és nem verik szét az ukri támadókat záros időn belül az Putyin hatalmának megingásához is vezethet, az ukránok most vérszemet kaptak az tuti...
Kiemeltem a hozzászólásodban, amire reagálni szeretnék.
...bár most épp úgy tűnik, hogy (átmenetileg?) nem is aktuális, ahogy az ukrán elektromos hálózatnak nekimentek.

Szóval azt akartam kérdezni, hogy mit gondolsz záros határidőnek?
Mert nyilván minden embernek, közösségeinek más a tűrőképessége, ingerküszöbe, ami után/hatására reagál.
De honnan tudjuk, hogy ez mennyi a Kremlben?
Mi van akkor, ha ők évszakokban, években, netán évtizedben gondolkodnak céljaik elérése érdekében?
Gyanítom, hogy nem az Instagram sztori funkciója, ami 24 óráig elérhető, s azalatt lehet reagálni, illetve ennyi után a felrakó részéről felmérni, hogy népszerű e?

Jól is néznénk ki, ha a világ nukleáris urai Instagramoznának. Holnapután már a delfinek mítingelhetnének, mint megmaradt értelmes élet...


Nekem erről az egész helyzetről Ronald Reagan és a meghirdetett usa csillagháborús programja jut az eszembe. Ott a Szovjetúniót hajszolták bele egy fegyverkezési versenybe. Itt viszont most a nyugat vette fel a szopóálarcot. Folyamatos pénzügyi és katonai segélyek öntése egy feneketlen kútba. Nem véletlenül nincs általános mozgósítás Oroszországban. Az a haderő ami Ukrajnában van patika mérlegen lett kiszámolva. Pont arra elég, hogy lassan őrölje fel a kaprokat és közben gazdaságilag gyengítse a nyugatot. Ezért nem háború ez, hanem különleges hadművelet. Ezért nem lövik szarrá az ukrán infrastruktúrát. Fent kell tartani a látszatot, hogy Ukrajnának van esélye az ellenállásra. Gondolhatja bárki, hogy az orosz ne tudna komolyan háborúzni ha akarna? Szerintem ne tudjuk meg, hogy a szomszédunkba milyen egy valódi háború. Hál'Isten a szankciós politika is "remekül" működik. Az eu nem lábon, hanem fejbe lötte magát. Az oroszok bevétele az energia hordozókból rekordokat döntenek. Putyin vígan tudja finanszírozni az ukrajnai hadműveleteket. Még csak fél év telt el és nyugateurópában az infláció és a recesszió miatt kezdenek a polgárok elégedetlenkedni és elindultak a tüntetések. Mi lesz télen ha az elkényelmesedett nyugati polgár kénytelen lesz mélyen a komfortzónája alatt élni? Nincsenek hozzá szokva a nélkülözéshez ezért sok millió dühös ember fog utcára vonulni. Destabilizálodni fog a helyzet és a regnáló kormányok vagy lemondanak, vagy felvállalják a konfrontációt. Utóbbi esetben a helyzet tovább eszkalálódik aminek beláthatatlan következményei lesznek. Úgy vélem az ukrajnai konfliktus csak egy eszköz és a valódi cél a nyugat egységének a megtörése gazdaságilag és pénzügyileg. Ne felejtsük el hogy a világ országainak 2/3 részénak már elege van a nyugati (angolszász) hegemóniából és nem hajlandó ezen doktrinákhoz igazodni.

Szerintem ez elsődlegesen már egy gazdasági stratégiai háború, amelynek az időtávja, kifutása eleve sokkal hosszabb, mint egy fél-, egyéves fegyverekkel dűlőre vivendő háborúnak.
Gyakorlatilag az Ukrajna területén folyó harcok másodlagos, mellékhadszíntérré váltak.

Hosszú lesz még ez. Nagyon hosszú
:(


Más.
Nem értek hozzá, de javasolnék egy olyan topikot, legyen a címe mondjuk Ukrán helyzet: Jóslatok, ahol kizárólag a fórumozók az eseményekre, azokkal kapcsolatos eseményekre, hatásokra, az események alakulására, jövőre vonatkozó tippjei, jóslatai, próféciáik, meglátásaik jelennének meg, akár másolva is az itteni topikból. Mert vannak olyanok, igen minőségiek, figyelemre méltóak, tanulságosak is!
Ez alkalmas lenne későbbiekben tanulságos emlékeztetőnek - mindannyiunk számára.
Próbáltam visszakeresni roppant magabiztos kijelentéseket Szíriáról, amik segítenék az önkritikus fóruméletet is...de nagyon macerás, mondhatni esélytelen az akkori kommenttengerben megtalálni.

Persze szigorú szabályokkal kéne üzemeltetni, úgy hirtelen pl. tilos eltérni a topik témájától, tilos topikot rombolni.
Egy nap (hét) egy fórumozótól egy hozzászólás, előzetes moderáció után kerül napvilágra (tehát nincs gyűlölködés, személyeskedés, provokáció), de ami átmegy a szűrőn (a moderátorok felé nincs elvárt időtáv), az ott is marad az idők végezetéig, vagy az EMP bevetése előtti pillanatig.

Nincs olyan, hogy utólag letagadom a hüjeségeimet (sic!)!
:hadonaszos:


Mit szóltok hozzá?
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
905
10 267
93
Szu-25-ösök a sűrűjében, légvédelmi rakéták között!

Úgy hogy például az USA ad jó sok dodót az ukriknak földgáz vásárlásra a héten jelentették be,

Dehogyisnem, hogy az ukránok adták a tockost, ugyanis az ukrán katonák használták a nyugati fegyvereket és ők adták a vérüket az orosz haderő elleni harcban a Nyugat és az USA szerepe annyi,hogy megadja nekik azt a támogatást, hogy eredményesen harcolhassanak az orosz haderő ellen.

Az ukrán haderő és állam széthullana az USA és a nyugati hatalmak támogatása nélkül? Ez így van, de a hazájáért harcolni akaró (és tudó) ukrán haderő nélkül ez a támogatás semmit sem érne....
Pénzt ad az USA (meddig?), de ki ad gázt? Az Eu? Mintha neki ezzel gondja lenne. Vagy az orosz? 1 hete talán, de ma biztos nem.
Abszurd, de az Eu akkor tudna hatásosan segíteni az ukránoknak, ha nem ültetné le a gazdaságát - venné az orosz gázt... Nagy hiba Zselétől ezt ellehetetleníteni (vagy jó postása volt az USA-ból jött tervnek).
Lovagolhatunk a szavakon, az ukrán hősiességből/önpusztításból semmit nem látnánk ha nem támogatnák őket agyon. Kvázi nem beszélnénk róla, így azért a hősiesség relatív. Nem a kisemberre írom, annak ez pokol ígyis-úgyis, hanem az hadsereg egész szervezetére, "hős tábornokostul" ahogy nemrég posztolták. 1 db célkoordinátájuk nem lenne, és 1 siker sem.
 

BigTony

Well-Known Member
2022. március 3.
606
7 271
93
Fél éve megcsinálták volna, ha a NATO elvei szerint háborúznának...
Végre megint egyetértünk :)

Az nem járja, hogy háború van, és aranyásó ribik és újgazdag ecsetfejű köcsögök vonaglanak kijevben fényes nappal bekokózva DJ Szerhij csinadrattájára.
Ma éjjel Kijevre is csapást kell mérni - SBU, minisztériumok, Rada, elnöki rezidencia, amerikai és brit nagykövetségek. És újabb támadás a már támadott teherelosztókra és hőerőmüvekre - a már helyben kendácsolt áthidaló megoldásokat, és a helyszínen tartozkodó, a helyreállításhoz értő műszaki személyzetet kiiktatandó. Ennek február 25-ről 26-ra virradóan kellett volna megtörténnie.

Holnap, holnapután jöhetnek a lengyelországból átvezető hídak majd a vasúti csomópontok Kovel, Rava-ruszka és Lvov területén.
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 519
13 460
113
Fél éve megcsinálták volna, ha a NATO elvei szerint háborúznának...

Olyan nincsen, hogy NATO elv, a Szovjetunió idején is, a 80-as évektől infrastruktúra rombolási célzattal halmozták a Tocskákat, Okákat, és H-55 / AS-15 Kent-eket.

A mostani Orosz hadvezetés mintha kidobta volna az ablakon a Szovjet érában felhalmozott tapasztalatot és tudományt.
 

BigTony

Well-Known Member
2022. március 3.
606
7 271
93
Az ukránok állandóan dekommunizációt akarnak, el akarnak távolítani mindent, ami a szovjet időkben épült. Ez a sok csúnya kommunista erőmű is erre a sorsa jutott :) Szerintem a ukránoknak hálásnak kellene lenniük az oroszoknak, hogy amíg ők el vannak foglalva a csúnya komcsi szobrok és emlékművek eltávolításával, addig a gonosz kommunista gyárakat, üzemeket, erőműveket, lakótelepet eltávolítják az oroszok :)



Ha ez igaz, az elég komoly. A teljes energiaszaktor felét 2.5 óra alatt.

images

ugye, ugye volodimir? :D
 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 302
10 580
113
Lassan el fogják érni, hogy a ruszkik komolyan beleálljanak ebbe a háborúba...
Nekem az a véleményem továbbra is, hogy az oroszok nem fogják elveszíteni, mert nem engedhetik meg maguknak a vereséget.
Ha kell, akkor Putyint is eltávolítják, ha kell, be fognak sorozni még egymillió embert, ha kell, hívják a szöviket. De az én meglátásom szerint az oroszok ezt a háborút csak úgy veszítik el, ha már mindent megpróbáltak, és úgy sem jött össze. És utána pedig utolsó erejével lerombolnak mindent a környéken.
Én továbbra is bízom benne, hogy ezt a fokozatot nem fogjuk elérni, bár elég rossz felé haladunk :(