[HUN] SAMOC (Surface-to-Air Missile Operations Center)

Ott az az istenverte ex orosz bunker a a Bakonyban. A Honvédség nem tudja használni semmire ? Mert egy hadseregcsoport parancsnoksága ment volna bele atomháború esetén. Mondjuk voltunk olyan balgák, megmutattuk a külvilágnak, hogy van.

Elég sok elhagyatott hidegháborús egykor atombiztos minősítésű bunker van az országban.
Ezekből a szovjet Nagyteveli front vezetési pontra gondolsz, de volt az MN 5.hadseregnek is atombiztos megerősített vezetési pontja, méghozzá Börgöndön.
A jelenleg is működő, megerősített MH objektumokról meg nyilván nem fogunk a fórumban beszélgetni.

NT-198.jpg

Nagyteveli atombiztos megerősített szovjet front vezetési pont kívülről.

Altisztek szolgálatban - SAMOC (5. lap / 8. oldal)

Mi volt a követelmény az itt szolgálatot teljesítő altisztek kiválasztásánál?
Hogyan történik az itt szolgáló altisztek képzése?
Hogy érzik magukat az itt szolgáló altisztek, és kinek ajánlja ezt a beosztást?

Altisztek szolgálatban - SAMOC (5. lap / 8. oldal)

Mi volt a követelmény az itt szolgálatot teljesítő altisztek kiválasztásánál?
Hogyan történik az itt szolgáló altisztek képzése?
Hogy érzik magukat az itt szolgáló altisztek, és kinek ajánlja ezt a beosztást?
Legalább láthatjuk végre a konténeres változatot is - belülről:
077963d397c6dea16693e20599585803.png

f6e5a2e06efb72e701a51f9470b9c1ae.png

Egy terem, tele kijelzőkkel...
1f4bb.png

A SAMOC (Surface-to-Air Missile Operations Center vagyis Légvédelmi Rakéta Műveleti Központ) Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program talán legkevésbé ismert, mondhatni titokzatos eleme, a szerepe azonban annál fontosabb:
Egység szinten innen hajtják végre a légvédelemi rakétarendszerek feladattervezését és akár tűzvezetési feladatait is.
↗️
1f4a5.png

306455068_179358644616108_3218569781929942900_n.png

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Egy terem, tele kijelzőkkel...
1f4bb.png

A SAMOC (Surface-to-Air Missile Operations Center vagyis Légvédelmi Rakéta Műveleti Központ) Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program talán legkevésbé ismert, mondhatni titokzatos eleme, a szerepe azonban annál fontosabb:
Egység szinten innen hajtják végre a légvédelemi rakétarendszerek feladattervezését és akár tűzvezetési feladatait is.
↗️
1f4a5.png

306455068_179358644616108_3218569781929942900_n.png

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Hat, mar ne is haragudjanak, a szoftvert ugyan nem ismerem, de ez eleg mediocre setup 2022-ben - mennyivel lett volna dragabb legalabb 21:9-es, nagyobb meretu, 5K-s monitort rakni mindenki ele, akar kettot is, vertikalisan? Elhanyagolhato osszeg az egesz programot tekintve. A handsetek meretebol latszik, mennyire alulmeretezett kepernyok ezek...

Hat, mar ne is haragudjanak, a szoftvert ugyan nem ismerem, de ez eleg mediocre setup 2022-ben - mennyivel lett volna dragabb legalabb 21:9-es, nagyobb meretu, 5K-s monitort rakni mindenki ele, akar kettot is, vertikalisan? Elhanyagolhato osszeg az egesz programot tekintve. A handsetek meretebol latszik, mennyire alulmeretezett kepernyok ezek...
A teljes képet a falon látják a monitorokon csak a saját munkaállomások (részfolyamatok képei jelennek meg) és azért 2 monitor van mert a 2 monitoron 2 külön kép jelenik meg.

• Tetszik
Reactions: Pogány
A MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred-nél tett látogatásunk alkalmával a SAMOC rendszert vettük szemügyre, ebből mutatunk most meg mindent, amit szabad
1f642.png

A teljes képet a falon látják a monitorokon csak a saját munkaállomások (részfolyamatok képei jelennek meg) és azért 2 monitor van mert a 2 monitoron 2 külön kép jelenik meg.
No offense, Cpt Obvious, de erre azert magamtol is rajottem... azert koszi. :D
A kommentem arrol szolt, hogy mivel a szoftver barmikor frissitheto-cserelheto, meg mert altalaban olyan nincs, hogy tul sok kepernyohely (hidd el, nincs olyan), ezert pont ez lenne a lenyeg, hogy (ha epelmeju a sw es konfiguralhato, mi melyik displayre megy) maguknal nezik az 'overview' kepet, akkor peldaul nagyon jol johet. De ha egymas melle pakolsz (pl predefined screen/work/viewport set) nezeteket, ablakokat, akkor is baromi jol johet stb.

Fura, hogy ezek nyilvános információk.
Kb minden filmben igy jelenik meg, azok meg szinten nem teljesen a kisujjukbol szijjak'...

• Tetszik
Reactions: Venom85
A kommentem arrol szolt, hogy mivel a szoftver barmikor frissitheto-cserelheto, meg mert altalaban olyan nincs, hogy tul sok kepernyohely (hidd el, nincs olyan), ezert pont ez lenne a lenyeg, hogy (ha epelmeju a sw es konfiguralhato, mi melyik displayre megy) maguknal nezik az 'overview' kepet, akkor peldaul nagyon jol johet. De ha egymas melle pakolsz (pl predefined screen/work/viewport set) nezeteket, ablakokat, akkor is baromi jol johet stb.

Kb minden filmben igy jelenik meg, azok meg szinten nem teljesen a kisujjukbol szijjak'...
nemtudom nem vagyok jártas az ilyenekbe csak annyit tudok hogy mindenkinek egy feladata van és azzal foglalkozik nem nagyon osztja meg a figyelmét. hogy egyszer az eggyik másszor a másik feladatot végzi. gondolom én van a nagy kép a falon amivel az operátoroknak annyira nem kell foglalkozniuk.
majd az operátorok elött van 2 monitor. az eggyik a (nem tudom csak tippelek a kezelőpanel szerepét tölti be ) míg a másik a térképet képet mutatja. és szerintem 1 embernek több feladata nincs mind 2 képet nézni egyigbe az eseményeket míg a másiknál hogy milyen feliratú gombra kattintson (és ne mechanikus kapcsolókat katintgasson.) kb

A kommentem arrol szolt, hogy mivel a szoftver barmikor frissitheto-cserelheto, meg mert altalaban olyan nincs, hogy tul sok kepernyohely (hidd el, nincs olyan), ezert pont ez lenne a lenyeg, hogy (ha epelmeju a sw es konfiguralhato, mi melyik displayre megy) maguknal nezik az 'overview' kepet, akkor peldaul nagyon jol johet.
A négyes metró telephelyének építésének végén visszamondták három óriás képernyőt az iranyitoteremben "mert elszálltak az árak". Kétszer voltam eddig ott, tavaly még nem vették meg mert drága. Ott a hely a falon nekik, a közepében lóg egy 2000 forintos IKEA óra, fel vannak szerelve a konzolok is hozzá.
Ez Magyarország.
Második képen a fekete fal, elvileg a fontos történéseket lehetne kirakni. A kép 2014es, de még mindig pont ilyen.

A MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred-nél tett látogatásunk alkalmával a SAMOC rendszert vettük szemügyre, ebből mutatunk most meg mindent, amit szabad
1f642.png

Az eddig nyilvános volt, hogy le lett szállítva a konténeres SAMOC is?

Szerintem még nem volt.
Ha jól értettem a SAMOC is tudja vezérelni a NASAMS indítókat. Akkor viszont érdekes kérdés hogy lesz-e szükség a NASAMS saját FDC vezérlő konténereire vagy a SAMSOC konténer veszi át a helyét.
Igen,szükség van rá.SAMOC konténeresen egy kihelyezet hadszintéri irányitó,FDC a NASAMS saját irányitója.

• Tetszik
Reactions: kamm
Igen,szükség van rá.SAMOC konténeresen egy kihelyezet hadszintéri irányitó,FDC a NASAMS saját irányitója.
Nem igaz nem egyértelmű a dolog, de mindenesetre FDC-kre is szükség van szerintem, mint az irányítás legkisebb/legalacsonyabb egységére. Azonban szerintem a SAMOC-konténer is ki tudja váltani ha kell: Link 16-on tud küldeni céladatokat és tűzparancsot a NASAMS indítónak...

Hát ilyenkor szembesülsz vele, hogy mennyire szűk a pénz valójában.

Szerintem még nem volt.
Ha jól értettem a SAMOC is tudja vezérelni a NASAMS indítókat. Akkor viszont érdekes kérdés hogy lesz-e szükség a NASAMS saját FDC vezérlő konténereire vagy a SAMSOC konténer veszi át a helyét.
Nem igaz nem egyértelmű a dolog, de mindenesetre FDC-kre is szükség van szerintem, mint az irányítás legkisebb/legalacsonyabb egységére. Azonban szerintem a SAMOC-konténer is ki tudja váltani ha kell: Link 16-on tud küldeni céladatokat és tűzparancsot a NASAMS indítónak...

A SAMOCnak semmi koze FDCk fire control szintű funkcioihoz. A SAMOCot kb egy umbrella systemnek kepzeld el, max kiadja a tuzparancsot a cue data mellett, de a különböző FDCken át hajtják végre, saját trackinggel stb.