[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

S

Szilvatövis

Guest
Jól van, ment az ignore, mint a többi provokátor kollégádnak, akik csak írni járnak ide, olvasni nem.
Ezt még inkább köszönöm.
Azért lenne egy egyoldalú fogadásom.
Szerintem orosz atomcsapást kívánni Ukrajnára (vagy bárhova) őrültség.
Ha a többség a fórumon úgy véli, hogy egy atomcsapás orosz részről racionális lépés lenne a béke irányába, egy hónapig nem írok a fórumba.
 
K

Kopi2000

Guest
Önmagában az a narratíva, hogy az ukrán ellenes magyarok ruszki pártiak volnának, egy helytelen következtetés a részedről.
Az egyik nem támasztja alá a másikat. A legtöbbünk, inkább arra hívja fel a figyelmet, hogy a nagy hurráoptimizmus az ukrán oldalon elnyomja a könnyen ellenőrizhető tényeket. Ezáltal több veszély leselkedik a támogató országokra, mint azt a mainstream beállítani próbálja. Több fronton zajlik a harc, és bár nagyon látványos a hadviselés Ukrajnában, a gazdasági része a valódi veszély ránk nézve.

Ez nem háború, és különleges hadműveletnek sem lehet nevezni. Idővel lesz majd rá megfelelő definíció.
Egy biztos, ha az orosz pusztítani szeretett volna, azaz megsemmisíteni Ukrajnát az első napokban, megtehette volna.
Egy komoly csapásmérés után, a háború hetekig se tartott volna. Nem lennének támogatók, valójában nem lenne kit támogatni.
Csak egy halálra rémült lakosság létezne Ukrajnában, infrastruktúra nélkül. Emberek milliói a kőkorszakba katapultálva.
Ha csak fél kézzel küzdessz, és a virágágyást is kíméled, ez lesz az eredménye.
Azonban sem projekciós képességét, sem a katonai erejét nem tükrözi a jelen valóság. A vicces az benne, hogy mindezt még most is megteheti, és a haladó nyugat semmit sem tehetne érdemben, mert csak Ukrajnát hajlandóak feláldozni az ügy érdekében.
Válaszoddal pont a korábbi véleményemet támasztottad alá. De ne aggódj, próbálnak a ruszkik csapatokat összevonni. Mondj néhány imát Putyinért. Magyarként (EU és NATO tagként) nagyon autentikus lenne tőled...

 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 910
21 711
113
Merényletek EU területen, migrációs támadás a Fehéroroszokon keresztül, energiahordozókkal zsarolás, tagjelölt megtámadása, fenyegetőzés, MH-17.

Gonndolkodj és találsz még ilyeneket!

173ffa7fd3fc1b0f814417e82d9076c7.jpg
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 477
18 407
113
Egy héten keresztül Ukrajna Fegyveres Erői az 56. dandár erőivel kísérletet tettek Peszki visszafoglalására. Az emberveszteséggel járó - elesett és fogságba esett - támadásokat a 11. ezred és a DPR NM "Szomália" zászlóalja visszaszorítja.

Krasznohorivkában, ahonnan az ellenség egyszerre három donyecki kerületet lő, a 100. dandár DPR harcosai tüzérségi előkészítés után megrohamozták az APU állásait és a település szélén sáncolták el magukat.

Rokonok akcióban
--
Ezt átveszi majd a nyugati F.O.S?

Ruszki F.O.S.-t?

Nem.
:)

Meszikéről meg Kopiról utcák lesznek elnevezve Kijevben.

Az ukránok győznek? Vigyázz, hamar LMBTQVZ libbant atlantista aktivista leszel.
:)
Itten.

Kijevben csak Putyin, Sojgu, Geraszimov, Nagy Péter, Sztálin utcák lesznek a dekommunizáció után.
 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Válaszoddal pont a korábbi véleményemet támasztottad alá. De ne aggódj, próbálnak a ruszkik csapatokat összevonni. Mondj néhány imát Putyinért. Magyarként (EU és NATO tagként) nagyon autentikus lenne tőled...
Minden nap elmondom az imát.
Tartalomjegyzék:

Amit kérek:
  • Egészség, biztonság, hosszú élet a családomnak.
  • Olcsó és elérhető gáz és elektromosság.
  • Csökkenő adók.
Amit hajlandó vagyok feláldozni az oltáron:

Ukrajna
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 463
46 511
113

Melitopolban felrobbantották az erőátviteli tornyokat, csapást mértek egy vasútállomásra a Zaporozsje régióban (FOTÓ)​


Ma Melitopolban a terroristák erőátviteli tornyokat robbantottak fel, a zaporozsjei régió másik kerületében pedig az ukrán fegyveres erők egy vasútállomást támadtak meg.

Felrobbantották az elektromos vezetéket Melitopol déli részén – jelentette a Melitopol és a Melitopol régió belügyi igazgatóságának sajtószolgálata.

Emellett az Ukrán Fegyveres Erők felől érkező éjszakai rakétacsapás következtében a melitopoli vasút objektumai is megrongálódtak: a Nizyany állomás épülete és a vasúti pálya.

„A bűnöző ukrán rezsim ismét lecsap a zaporozsjei régió polgári infrastruktúrájára. Szerencsére ennek az ágyúzásnak nem történt halála vagy sérülése.

A vasúti főpálya nem sérült, a vonatok rendesen haladnak” – mondta Andrej Zsidkov, a Melitopol és Melitopol régió belügyi igazgatóságának vezetője.

Источник: https://rusvesna.su/news/1663402932
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 775
14 913
113
Patrick Ryder dandártábornok, az Egyesült Államok védelmi minisztériumának szóvivője pénteken közölte, hogy Ukrajna a következő két hónapban szállítja át a NASAMS légvédelmi rakétarendszerek első két egységét.

Az „ Európai Igazság ” szerint Rider ezt egy tájékoztatón mondta .

"Két NASAMS rendszert várhatóan ( Ukrajnának ) a következő körülbelül két hónapon belü szállítjákl. Ezek a védelmi rendszerek tovább erősítik Ukrajna védelmét a légi fenyegetések ellen" - mondta a Pentagon szóvivője.

Emlékezzünk vissza, hogy augusztus végén a Pentagon hivatalosan is aláírt egy 182 millió dolláros szerződést a Raytheon Missiles & Defense fegyvergyártó céggel NASAMS légvédelmi rakétarendszerek megvásárlására Ukrajnába történő szállítás céljából .
Akkor a0z oroszoknak még most kell szétlőnie a00mit tudnak,.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 463
46 511
113
Az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériumának jelentése az Ukrajna területén végrehajtott különleges katonai művelet előrehaladásáról
2022. szeptember 17-én

Az Orosz Föderáció fegyveres erői továbbra is különleges katonai műveletet hajtanak végre.

▪️A Herson megyei PRAVDINO település környékén az ellenség két század segítségével, a 28. gépesített dandár 9 harckocsijával és 16 páncélozott harcjárművével támogatott, sikertelen támadási kísérletet tett. A harcok során az orosz fegyveres erők néhány óra alatt több mint 120 ukrán katonát, 7 harckocsit és 13 gyalogsági harcjárművet semmisítettek meg.

Az orosz légierő, rakétacsapatok és tüzérség hatalmas tűzcsapásokat mértek az ukrán fegyveres erők egységeire és tartalékaira.

▪️A nagy pontosságú csapások eredményeként a 46. repülőgép-dandár vesztesége a Nikolaev régió BEREZNEGOVATOE és VELIKOYE ARTAKOVO térségében, a 4. gépesített dandár 2 -e a Herson régió BEZYIMENNOE régiójában több mint 140 ukrán szolgálatot tett ki. halottak és sebesültek, 5 harckocsi és 14 egység katonai felszerelés.

▪️Az Orosz Repülési Erők nagy pontosságú csapásai a „Kraken” nacionalista alakulat egységének ideiglenes bevetési pontjain , a 92. gépesített és 81. légimobil dandárnál a DVUREKHNOE , SHEVCHENKOVO és KUPYANSK térségében a harkovi régióban több mint 50 nacionalista és több mint 10 speciális katonai felszerelés és jármű.

▪️Az 58. és 93. gépesített gyalogdandár harcálláspontjaira koncentrált tűzcsapásokkal DRUZHKOVKA és ARTJOMOVSZK térségében , az 53. gépesített dandár a Donyecki Népköztársaság ZAJSZEVÓ körzetében több mint 230 páncélost és 23 ukrán harckocsit és 10 páncélost semmisített meg. harcjárművek.

▪️ A nap folyamán hadműveleti-taktikai és katonai légiközlekedési, rakétaerők és tüzérségi csapások érte az Ukrán Fegyveres Erők öt parancsnoki beosztását a Donyecki Népköztársaság PISZKUNOVKA, SZEVERSZK, NOVOUKRAINKA és ARTJOMOVSZK , KAMISSEVAKA , Zaporozsje településeken. régióban, valamint az Ukrán Fegyveres Erők 53 tüzérségi egységét, munkaerőt és katonai felszerelést 117 körzetben.

▪️Négy rakéta- és tüzérségi fegyver- és lőszerraktárt megsemmisítettek ZOLOCSEV , Harkov régió, KIROVO , Donyecki Népköztársaság, OMELNYK és VESELYANKA, Zaporozhye kerületben.

▪️
Nyolc
pilóta nélküli légijárművet lőttek le légvédelem segítségével POKROVSKOE , BERESZTOVOJE, Donyecki Népköztársaság KODEMA, VERBOVOE, POLOGI Zaporozhye, NOVOSKRESENSKOE, CHKALOVO Kherson régióban, KOMSOMOLSZKOE településeken . vidék.

▪️Ezenkívül 25 HIMARS és Vilkha többszörös kilövő rakétarendszer lövedéke semmisült meg a levegőben NOVAYA KAHOVKA és KHERSON térségében.

▪️
A különleges hadművelet kezdete óta összesen : 293 repülőgép, 155 helikopter, 1973 pilóta nélküli légi jármű, 375 légvédelmi rakétarendszer,
4998 harckocsi és egyéb páncélozott harcjármű, 837 többszörös kilövésű harcjármű. rakétarendszerek, 3393 tábori tüzérségi és aknavető löveg, valamint 5640 darab speciális katonai jármű.

A kijevi rezsim újraindította a provokációkat, hogy a zaporozsjei atomerőműben ember okozta katasztrófa veszélyét keltsék.

▪️A nap folyamán két tüzérségi lövedéket rögzítettek a Volna üdülőfaluban és az atomerőmű közvetlen közelében található hőerőműben.

▪️Összesen 15 tüzérségi lövedéket lőttek ki a dnyipropetrovszki régió Nikopol régiójából. Az ukrán fegyveres erők tüzérségi egységeit viszonzó tűzzel elfojtották. A Zaporozsjei Atomerőmű sugárzási helyzete továbbra is normális.
# Oroszország #Ukrajna
@rybar
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 029
23 576
113
Három gondolat:

1) Jelenleg a komolyabb ütőerőt képviselő hivatalos orosz haderő kevesebb sikert ért el eddig Donyeckben, mint anno a DNR.

2) Az atomháborús gondolatmenetet ne nekem magyarázd. Több - pár napos - kommentem éppen Medvegyev írásának elemzésével foglalkozott. Röviden leírom ismét az álláspontom: Medvegyev írása alapján Oroszország kész Európa fővárosaira atomcsapást mérni, amennyiben az Ukrajnába történő fegyverszállítás fokozódik. Ezek alapján nem értem miért vitatkozol és győzködsz engem ebben a témában.

3) Nem örülök neki, hogy jelenleg Putyin van hatalmon és nem egy "Brezsnyev karakterű vezető", mert Oroszország így veszíteni fog, és elbuktatja a jobboldali-konzervatív politikát követő európai államokat is, például Magyarországot. Akkor már inkább egy keménykezű vezetőjük lenne, akik "bedarálták volna az egész Ukrajnát V4-estől, románostól, bulgárostól mindenestül".
akkor egy riposzt mert ezek szerint nem ment át a lényege amit írni akartam .. ha az oroszok nem avatkoznak be,ma nem élne Sztrelkov/Girkin ,sőt nem beszélnénk olyan entitásokról sem mint DNR vagy LNR


szóval még mindig azt mondom,hogy felesleges túlmisztifikálni Sztrelkov/Girkin szerepkörét .. mert ha nincs a hathatós orosz segítség ,(pl Debalceve és hagy ne soroljam) ,,ez a háború sincs,de nincs se LNR se DNR se Sztrelkov .. se senki más .. azt a képzelgést is engedjük el szerintem (és ez nem konkrétan csak neked szól) csak véletlenszerűen a te kommentedre ment a válasz a többi hasonló témában irt komment után,hogy az ukrán haderő ne gyűrte volna be a donyecki és luhanszki népfelkelőket ha izomból beleáll ebbe az egész buliba .. megpróbálták,és ha nincs az orosz támogatás,mint fentebb is említettem hamar rövidre zárták volna a történetet.
csak mivel az oroszok is léptek,(nagyon helyesen,mert minden valamire való államnak kötelessége hogy ilyen esetben segítse az idegen ország területén élő kisebbségi nemzetrészét) el is húzódott az egész konfliktus és kitermelte a saját hőseit mint pl Givi,Motorola .. hogy csak a két legismertebbről essen szó ..

szóval elhúzódott ez a konfliktus és ebben a háborúban teljesedett ki,azt hogy mikor és hogyan lesz vége még senki nem tudja
gondolom emlékszel amikor az oroszok figyelmeztettek a két szakadár terület mentén lévő komolyabb ukrán csapatösszevonásokra,hogy minden bizonnyal egy döntő támadást terveznek a szakadárok ellen ezzel pontot is tennének az ügy végére,csak a belengetett orosz hadgyakorlat címszó alatti manőver miatt elálltak a szándékuktól,ha jól emlékszem 2x is.

atomháborús kapcsolódó kommentedhez .. még mindig azt állítom,hogy a fegyverszállítások miatt 110% hogy nem baszna oda az orosz .. (mit lehet még ezen fokozni ? .. max ha repülőket kapnak az ukik,de az úgy is más ország repteréről lenne üzemeltetve szvsz,vagy atomot,de annyira a nyugat sem hülye,ezen kívül mi az amit nem kaptak már meg eddig is az ukránok ? Atomcsapás meg eddig se volt ezután sem lesz ilyen esetben .. más dolog ha belépne a NATO az OF területére és komolyan fenyegetné Oroszország létét .. itt azért van egy "nüansznyi" különbség szerintem )

addig jó amíg Putyin van (nem vagyok orosz,sem szláv nemzetiségű,de nekem is szimpatikusabb ,és elfogadhatóbb a jelenlegi Oroszország mint Ukrajna,külön nevetségesnek tartom amikor Putyinra mint diktátorra hivatkoznak az ukrán hívők,egy olyan országról nyilatkozva én önnön tudatlanságukról tanúbizonyságot téve,ami ellen bár felmerülhetnek kifogások,mégis torony magasan veri Ukrajnát demokrácia terén.

USA-ban sem olyan nagyon penge dolog,indiánnak,mexicóinak,kubainak vagy négernek lenni .. de persze ott tombol a demokrácia,még exportra is futja belőle rendszeresen.


ne vedd ezeket a sorokat bármiféle személyeskedő támadásnak .. (ez egy szimpla beszélgetés, nálam 36óra ébrenlét után,kicsit fáradtan) .. szerintem ha oldalválasztás lenne a feladat valószínűleg egy oldalon állnánk,csak én kicsit másképpen látom ezt az egész dolgot,és csak a kommentedre válaszoltam,köszönöm ha végig olvastad. :)
 

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
1 184
2 463
113
Már azt hiszem, eltelt elég idő, hogy legalább kérdéseket tegyünk fel az ukrán ellentámadással kapcsolatban. Ezek csupán az én megérzéseim, észrevételeim, gyanúim, hogy mi hogy történhetett.

1, Herszon elterelő támadás volt-e? (Ha igen, akkor miért folytatják, mikor már Harkov-Luhansznk határában is megrekedt a támadás, nincs már mit elterelni és nincs mit elvonni? Ellenben emberpazarlás.)
2, Harkov volt-e a fő támadási irány? Ha igen, akkor mi célból? Az ukránok a most felszabadított területekkel még nem jutottak közelebb az oroszok elgondolásának megakadályozásához. Putyin az európai és ukrán gáztározókat akarja kiszárítani, Határvidék és Európa civil lakosságára akar nyomást gyakorolni, hogy megroppanjon a háború támogatása a hátországban.
Ehhez neki az atomerőművet kellene visszaszereznie vagy egyéb kulcsfontosságú energetikai vállalatot. Ilyenek visszaszerzéséről viszont nem tudunk. Katonai siker stratégiai vereség lenne.
3, A NAÜ látványos média cirkusz, az atomerőmű környéki nagyon erős felderítő és tüzérségi puhító hadműveletek nekem azt mondatják, hogy az eredeti haditerv három fázisból állt volna, ahogy látunk is jelenleg előkészületeket erre a harmadik fázisra. És ami indokolja, hogy az óriási emberveszteségek ellenére is ne mehessen vissza biztonságos állásba a herszoni térségben az ukrán hadsereg.
4, És ez felveti bennem azt a kérdést, hogy vajon tényleg felkészült-e (kontra felkészületlen volt) az orosz hadvezetés arra, ami történt? Annyiban egészen biztosan, hogy leértékelték a Harkiv térségében készülődő támadást és jelentős átcsoportosítás kellett a megállításához jelentős területveszteség árán. Két kulcsfontosságú település.
De ha igazam van, hogy az eredeti tervek alapján a döntő offenzívát az ukránok is Enerhodárba tervezték, akkor kár számolni a kilőtt nehézfegyvereket és az élőerő veszteséget. Mert akkor a Raszputyica beköszöntéig a java még hátra van.

Herszon: Szerintem ez egy idő hiányában rossz időzítés volt. Sokkal hamarabb kellett volna elkezdeni az orosz csapatok utánpótlásának elvágását vagy több időt hagyni rá és később kezdeni. Így gyakorlatilag azzal szembesültek, hogy az elrejtett tartalékokból is még gond nélkül fenn tudták tartani a harc intenzitását a ruszkik és felőrölték tűzerőfölénnyel a támadókat.
Véleményem szerint egyben azok a kiszivárgott térképek és tervek, hogy a muszka visszavonul, az nem egy ebben a pillanatban kényszerhelyzet miatt lett kidolgozva, hanem számomra inkább arra utal, hogy már kaptak elég időt a harmadik fázis megkezdődése előtt, hogy kidolgozzanak egy újabb védelmi vonalat, amit valószínűleg kezdenek azóta kiépíteni.
Vagyis a Zapo megyében várhatóan elinduló támadás alatt nem lennék meglepve, ha összeomlana a front herszoni szakasza és kísérteties módon pont a folyó keleti partján felállított tüzérség hatókörén belül állna meg legközelebb. És ukrán stratégiai sikerről akkor beszélhetnénk majd, ha ezt sikerül áttörniük és eljutniuk a folyóig. Pláne, ha Kahovkánál át tudnak kelni és Herszont hátulról bekeríteni. (Ez egy szervezett orosz hátrálás esetén igen komoly veszteségeket jelentene majd az ukrán erőknek. Bármeddig is jutnak.)

Harkov: Egyértelmű orosz kudarc volt, ezt ők sem így tervezték. De a fentebbiek alapján szerintem érthető a szakértők azon egybehangzó kijelentése, hogy az ukránokat is meglepte a siker. A feladata a front elhúzása, minél szélesebb terhelése lett volna, hogy érvényesüljön az ukrán jelentős túlerő. Ez sikerült, ámde érdemben nem csökkent a front hossza, így az oroszok még azt sem mondhatják el, hogy de legalább könnyebb lesz ugyan ennyi emberrel ezt az új vonalat tartani. (Továbbra is szükséges embererősítést oda vinni.)

Zaporizsjá: Én azt várom, hogy az orosz védelem ezen a részen sokkal szervezettebb lesz. Nem azért, mert tanultak az előző kudarcból, hanem mert eredetileg is ez volt a cél. Ettől függetlenül valamilyen területi előre lépést én mindenképpen bekalkulálnék. Még az atomerőmű elvesztését is komoly esélynek látom. (Az egyik kritikus irány az erőmű, majd onnan tovább a Krím bejárata, amivel elvágnák Herszont is hátulról és az ölükbe hullana. A másik kritikus irány Mariupol, itt szintén a Krím és az újonnan megszerzett területek elvágása a hadászati érték Donbasztól és az anyaországtól.)
Túl részletes jóslásoknak nincs értelme, hiszen most garantáltan mind a két fél nézegeti egymás helyezkedését. Az ukránoknak óriási előnyt ad vélhetően, hogy a Krímtől északra lévő térségben Melitopoly városa eddig is az ukrán ellenállás központja, egyben a térség közlekedési csomópontja. Ez hírszerzés, a csapatmozgások figyelése miatt is fontos, a lőszerraktárak felderítésében, stb.
1. Herszon. Nem elterelő, biztos nem. Az egész frontot az oroszok két, azóta már megsemmisült hídon keresztül látják el, kihagyhatatlan lehetőség. Más kérdés, hogy az oroszok ott nem omlottak össze, vélhetően jobb csapatok vannak ott és nem is akarják feladni -osszessegebn kicsit verdunra emlékeztet. Ha az ukránok fenntartják a nyomást, de nem erőltetik a teruletszerzest, akármi lehet szerintem.
2. Nem. Voltak erők, biztos, hogy tervben volt Friderikusz 2. Felújítva, de rohadtul nem számítottak ekkora sikerekre. Szerintem herszon 2.0ra számítottak, máshonnan elvont orosz erositesekkel, de másodpercek alatt összeomlottak az orosz csapatok, az ukránok meg elérték logisztikai határaikat. Meg is álltak.
3. A háború elejétől kb világos, hogy a déli front kulcsa Melitpol térsége. Enerhodar, azovi part, herszon háta, krim bejárata - minden fenyegetve lenne onnan, mindezt az orosz logisztikan ülve. De még továbbra sem volt arra komoly próbálkozás.

Nekem nagyon úgy tűnik, hogy megpróbálják atmozgatni kicsit az ukránok az oroszokat, mert az instant káosz, de ebben az oroszok nagyon nem partnerek igy nézegetik a lehetőségeket, hátha lesz valahol megint összeomlás és akkor kénytelen lesz az orosz vezetés a csapatokkal buveszkedni kicsit.

Kérdés meg az, hogy mikor és mit kap még Ukrajna, mert pl a Harm se volt bejelentve, csak azt vettük észre, hogy hirtelen ott van és faj az orosz legvedelemnek - mindezt rakendacsolva migekre.
Brimstone gracson? Amraam szuhojon? Lassan már tényleg tank, ifv és harci repülő kerül sorra.
 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
774
7 094
93
Nagy igazság. Azért nem kapott a háborúig Ukrajna fegyvert, azért nem piszkálták az oroszokat eddig a "baráti" megszállásokért és népirtásokért (Groznij), stabil oroszország, jó szomszédi kapcsolatok Európa érdeke.
Ezért nem kapnak elég fegyvert az ukránok most sem, nehogy túlnyerjék magukat.
Úgy vigyáz a Nyugat Putyinra, mint a hímestojásre, de elétérdelni nem fog, ahogy sokan szeretnék.

Sajnos mi magyarok leatomozással, kiirtással, feldarabolással fenyegetjük az ukránokat, nem vesszük komolyan az erőviszonyokat. Ami gyűlölet innen árad az ukránok felé, nem csoda, ha a gyűlölködők egymásra találnak.
Az ukránok is csak olyan nép, mint a többi. A legtöbbjük normális, békét és békés egymásmellett élést akar, nem harap, ha nem piszkálják bottal. Persze nácik, gyűlöletkeltők náluk is vannak, ahogyan nálunk is, az oroszoknál is, de marginális a támogatottságuk. Ukrajnában nincs különösebb támogatottsága a szélsőséges pártoknak, erről tanúskodik az utolsó választások eredménye.



Fölöslegesnek tartom tehát a gyűlölködést szítani a két nép között.
Az ukránok feldarabolásáról lehet álmodozni, realitása... hála Putyin állhatatos erőfeszítéseinek inkább az erősen felfegyverzett Ukrajnának és a széthulló orosz föderációnak van... ennyit ér el Putyin az értelmetlen háborújával.
Ha maradt volna a fenekén, Ukrajna 20 év múlva sem lenne sem EU sem, NATO tag.
Ukrajna, nem csak hogy nem lesz sem EU, sem NATO tag, de már meg is szünt létezni. Vagy szerinted ez a kesztyűbáb-állam: - ipar, - lakosság, - infrastruktúra, - megfelelő vezetés nélkül, nácizmussal nyakonöntve, képes önálló létezésre?
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 917
16 863
113
‼️☠️Zelenski keményen megalázta Németországot, amiért az megtagadta, hogy Kijevnek bizonyos fegyvereket szállítson. "Németországnak bizonyos pszichológiai akadályai vannak az Ukrajnának történő fegyverszállítással szemben, amelyek náci múltjához kapcsolódnak" - mondta az ország elnöke, ahol a nácizmus közel áll ahhoz, hogy állami ideológiává váljon.
[/URL]
--
Ez igen.
Van abban valamilyen diszkrét báj, amikor az Azovos nácikkal feltöltött ukrán hadsereget is felügyelő vezető nácizik. Zselé felköp és alá áll!
:oops::)
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 917
16 863
113

Kula bá kiakadt, mert Leopard harckocsik helyett Dingo páncélozott járműveket kaptak a németektől.​


2022. SZEPTEMBER 17. - 12:59

„Mi Leopard harckocsikat vagy Marder gyalogsági harcjárműveket kérünk, Németország pedig Dingo páncélozott járműveket ad át” – háborodott fel az ukrán külügyminiszter.

725436-kulebaa.jpg

Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter nem érti, hogy Németország miért nem ad át Leopard harckocsikat Ukrajnának, és miért csak önjáró páncélosokat küldött − közölte az ukrán Unian hírügynökség. A politikus erről a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjújában beszélt.

„Ez számunkra rejtély:

mi Leopard harckocsikat vagy Marder gyalogsági harcjárműveket kérünk, Németország pedig Dingo páncélozott járműveket ad át.


Erre is szükség van, és hálásak vagyunk érte. De nem ez az, amire a harcban a legnagyobb szükségünk van. Mi a probléma?” − háborodott fel a külügyminiszter.

(Mandiner)